Tuesday, August 7, 2012

dilema seorang scoliosis dan kandungannya

Views
internet ari2 dapat, takdak masalah mana lagi dah, tp hupdate...cukup tempoh kurun baru naik satu entry kan...iskh3...janji nak hupdate tetiap ari hilang tah ke mana tah...hampeh ah...

ekceli...aku ada berita penting, yang bakal mengubah keseluruhan jalan cerita hidup aku...dan aku dah banyak ari dah senyap memikirkan apa yang terbaik untuk aku...sehinggalah ke saat ini, di mana aku ada kekuatan untuk berkongsi di sini, sekadar panduan mereka yang senasib dengan aku...

kalian tahu kan aku sekarang ni ngah berbadan dua, alhamdulillah, masuk minggu ni, dah masuk 12 minggu dah, erti kata lain 3 bulan...tak sabar nak habiskan first trimester nih sebab akunyer alahan sangatlah idok tertahan lagi dek badan aku nih...tp masih gagah dan kuat untuk berpuasa penuh sehingga ke hari ini...alhamdulillah...rezeki allah...

antara kandungan dan kesihatan diri, satu hubungan yang sensitip bagi aku...kenapa...ni aku nak citer...

cerita 1
masa aku kat bintulu, doktor yang rawat tulang belakang aku pesan, aku tidak dibenarkan mengandung dalam masa 24 bulan pertama nih...kalau mengandung jugak, maka kandungan terpaksa digugurkan...

cerita 2
pastu aku dapat transfer...pegi buat check up ibu dan anak di klinik kesihatan kat sini, aku dah kena brain wash ngan doktor yang handle kes aku...katanya aku nih special case, masuk je klinik, aku tak perlu nak follow rule untuk ikut turn, bila nampak aje kelibat aku, maka aku akan didahulukan...katanya, taknak kasik aku menunggu lama, aku special case...dan kes aku, bakal ibu yang scoliosis adalah kes pertama diorang...tak banyak pengalaman untuk dorang sangat...dan aku kena sangat2 berhati2, kurangkan pergerakan semampu boleh, supaya aku dapat kurangkan risiko lumpuh...LUMPUH....kata doktor lagi, doktor kat bintulu tak bagitahu ke kenapa dia tak benarkan awak mengandung? aku geleng kepala...katanya, potensi untuk aku lumpuh adalah sangat tinggi, ditambah pula dengan keadaan diri yang berbadan dua...jadi, keutamaan harus diberikan kepada keselamatan aku...aku terdiam taktau nak kata apa...

cerita 3
tunggu punya tunggu, sampailah masa aku sambung treatment di hospital, pakar tulang atau dipanggil orthopedik, menunggu untuk suatu temujanji dengan doktor pakar adalah sangat normal kalau memakan masa sebulan dua...masuk bilik doktor, terkejut dengan keadaan diri aku yang berkaki tiga...dia nak buat xray, untuk tengok perkembangan tulang aku, tapi, dalam keadaan aku yang mengandung, manakan bisa dapat...bila dia tahu aku mengandung, terus dia ajukan soalan yang sangat buat aku basah ketiak on the spot...awak nak teruskan kandungan awak dan meletakkan diri awak dalam keadaan bahaya dan terdedah dengan potensi lumpuh? berdesing telinga aku...dandan ketiak aku basah...kan aku dah cakap, memang soklan dia, bisa buat ketiak basah punya...masa tu, encek leo ada kat luar bilik, dia panggilkan encek leo, dan kami berbincang eye to eye...doktor tu call kawan dia yang kat kk kota kinabalu untuk tanya pendapat dalam kes aku...alkisah...aku memerlukan mri dalam masa terdekat, untuk melihat sejauh mana kerosakan pada saraf tunjang terutama yang melibatkan kaki kiri...

aku diberi masa lebih kurang 5 hari untuk memikirkan apa yang perlu aku lakukan....dan hari ini, aku akan berjumpa dengan dia untuk perbincangan lebih lanjut...semuanya perlu disegerakan, kerana andai kata kandungan ini akan digugurkan, ianya perlu dilakukan dengan segera, sebelum baby makin membesar...

kata doktor lagi, dengan keadaan diri yang mengandung, aku akan meletakkan keseluruhan hidup aku pada suatu keadaan yang bahaya, di mana aku terdedah kepada potensi untuk lumpuh...masalah sekarang ni, tak dapat nak kenalpasti sejauh mana kerosakan yang berlaku pada saraf aku, benar2 rosak atau ada benda lain yang berlaku....sume tu akan terjawab dengan mri...katanya, mri adalah lagi bahaya daripada xray...sebab tu kandungan perlu digugurkan...untuk menjalankan mri...sekiranya didapati memang berlaku pertindihan atau erti kata lain, slip disk pada tulang belakang aku, dan ia menekan saraf aku, maka, satu pembedahan akan terus dilakukan dalam usaha untuk menyelamatkan saraf aku...sekiranya aku lambat melakukan pembedahan itu, aku mungkin akan kehilangan keupayaan untuk menggerakkan kaki kiri aku sepenuhnya, dengan erti kata lain, aku akan lumpuh kaki kiri...

okay, cukup dengan 3 cerita yang aku kongsikan bersama kalian...sebenarnya, scoliosis tu berlaku di bahagian atas tulang belakang aku...bahasa kampung...bengkok di bahagian atas tulang belakang...sakit belakang aku ni makin teruk sejak awal tahun nih...dan sekarang ni, aku disahkan menghidap PID which is
pelvic inflammatory disease nak tahu lebih lanjut korang google lah sendirik di mana kalau aku teruskan kandungan ini sekalipun, aku akan meletakkan diri aku dalam bahaya di saat untuk melahirkan baby nanti...pendek kata, memang takkan dapat beranak secara normal...operate la jawabnya...itupun kalau aku mampu survive dengan kandungan ini...

beberapa ari pertama selepas perbincangan dengan doktor tuh, aku tersangatlah moody dan taktau nak cakap apa...24jam pertama aku dihiasi dengan air mata sahaja...sebab...seminggu sebelum jumpa doktor tuh, aku ada pegi klinik famili, dan doktor tuh scan perut aku...dah nampak baby tu macam mana, dan paling best, baby sangat kuat menendang, even doktor tu pun terkejut, katanya baby aku sangat aktif berbanding pengalaman dia ngan baby2 yang lain...aku tersepit antara beberapa kehendak yang wujud...aku nak teruskan kandungan ini, dan pada masa yang sama, aku nak sihat....tuhan je yang tahu betapa unstable nya hidup aku tatkala nih...alhamdulillah, pas 24 jam tuh, aku rasa mcm ada satu nafas baru, berkat menangis le katakan...ahaks...

sekarang ni, aku kekadang stabil, kekadang ngadap dinding, peluk bantal bucuk, pastu tido...kalau tak tido, aku bantai main game sampai khatam beberapa kali...hahaha...game yang ada ratus2 level tu aku boleh khatam dalam masa 1 ari...bayangkanla betapa lamanya otak aku kosong....hahaha...aku malas nak fikir pape...

notakaki : alhamdulillah, sehingga ke saat ini, aku masih berpeluang merasai nikmat yang dipinjamkan allah kepada aku...dan terima kasih tak terhingga kepada kawan2 aku yang banyak bagi sokongan pada aku, jujur aku tak cerita kat sesape pun, hanya 3 orang ni je...dan mereka semua sama2 speechless dengan aku...

korang yang bace entry ni, pe pendapat korang?

errr...tapi nnti bila korang dah bagi pendapat, mesti masa tuh aku dah pun diberi kata putus sudah kan...hmmmm...takpelah...

aku kongsikan pengalaman aku yang tak seberapa ini sekadar untuk panduan bersama bagi mereka yang senasib dengan aku, bukan niat diri untuk meraih simpati jauh sama sekali menuntut perasaan kasihan kalian....setiap yang berlaku itu adalah rezeki yang telah ditentukan tuhan kepada hambanya bukan...?

aku bersyukur kepada mu ya allah ya tuhanku...

2 comments:

Lady Ya-alif-nuN said...

AIIIIIIIIInnnnnnnnnn.....tabah tau....yan pun spechless bila baca kes ain dah jadi gini....
moga ain dapat hikmah yang besar dr semua yang menimpa ain ni.,...sentiasa yakin dengan ketentuan Ilahi...

therosputih said...

yan
terima kasih banyak2 yan...first2 memang takleh nak terima kenyataan, pas a few seconds, rasanya boleh sket...insyaallah, semua ni ketentuan allah.....doakan yang terbaik sahaja...