Friday, September 27, 2013

kereta atau anak patung?

Views
aku pernah terbaca tentang satu dapatan daripada suatu kajian berkaitan pendedahan awal terhadap kanak-kanak yakni alat mainan, merupakan suatu bentuk latihan untuk melatih sifat asas mereka...errr...paham tak maksud aku apa sebenarnya?

cenggini la senang cite...

kalau anak kau lelaki, dedahkan mereka dengan alat permainan berunsurkan kelakian seperti kereta, pedang2, lawan2 agar dapat melatih sifat kelakian dan kepimpinan mereka, manakala jika anak kau perempuan, dedahkan mereka dengan alat permainan nerunsurkan keperempuanan seperti anak patung, masak2, agar dapat melatih sifat keibuan dan kelembutan dalam diri mereka...

jadi...dipendekkan cerita...kalau perempuan tu, idokler digalakkan bermain ngan mainan kereta2 nih...adeh...korang tengok ni...

                            
baik punya parking dah ni...sume ada...kereta bomba, lori pasir, ambulans, teksi...hah....hamek kau...ni sume aku beli untuk alia, sebab apa? sebab tak tahan tengok keterujaan dan ke'excited'an dia apabila melihat alat mainan kereta...kalau masuk kedai tu, mata dia mesti tengok tak kelip2 kat mainan kereta, kalau lalu kat area anak2 patung, takdenya dia layan...selamber je buat derkkk gitu je...tu yang aku pun selamber jugakla belikan set kereta ni untuk dia...

bukan main seronok lagi dia main2...silap ari bulan, masuk mulut...miahahaha...

                           
ni plak, penunggang motosikal tayar tiga, bukan calang2 penunggang, orang kelainan upaya ngko...masa beli ni cukup sifat der...tapi, disebabkan alia suka sangat cabut kaki tangan dia, dan suke sangat makan kaki tangan dia, maka...selamat sudah kaki tangannya masuk dalam tong sampah...huh...rasakan...mainlah kau acenggitu je ropenya...

dah penat main, masa makan la plak kan...

                           

                           

makan nak suap sendiri...okay...anak mama dah besar kan, dah pandai makan sendiri...alia suaplah sendiri, nanti alia suap mama plak eh...

okay mama...jangan amek picture lagi...alia malu...
                                           

notakaki : esok sabtu...yeaaa...hujung minggu yang aman...takdak sekolah ganti...






Thursday, September 26, 2013

D.O.R.A.E.M.O.N.

Views
                                        

kan best kalau jadi doraemon, boleh buat macam2...

notakaki : nak naik kapal undur masa tu...

Wednesday, September 25, 2013

34weeks of alia

Views
dah thumb print masuk sekolah dah...dah siap2 duduk kat meja, keluarkan pen, kertas, buku...tapi...alamak...mode kerja tak sampai lagi...duk teringat kat anak...

sempat lagi lah tepek gambar anak kat sini...rasa macam dah lama tak cerita pasal alia kan? ari ni genap 34 minggu anak mama nih...

                            
ini gambar masa gi rumah terbuka kawan masa bulan 8 ari tu...alia takdak baju oren, jadi tak dapat nak berdondon ngan mama...ajak dia amek gambar, apalagi...dia tengok je muka dia dalam kamera tu...

                           
dan ini plak latest...gambar alia masa aku kursus last week...owh yer...lupa nak cakap...masa kursus ari tu aku tak tinggal alia pun, angkut sekalik duk otel...perghhh...melayang2 duit terbang, tapi bila fikir demi dia, senyum ajer...takpelah...duit boleh dicarik kan? kasih sayang, mana nak dapat...kalau ada orang yang kasihkan kita pun, belum tentu dia dapat sayang kita...jadik....moral of the story...errrr...jangan pisahkan aku dengan alia...tolong...tolong jangan ambil alia...bolehkan cakap lagu tu? doakan yang terbaik untuk kami semua...insyaallah...berkat doa kalian...

dia usia 34 minggu ni, alhamdulillah...alia masih fully breastfeeding, syukur...rezeki untuk alia...harapan aku, untuk menyusukan dia sehingga 2tahun...insyaallah, semoga dipermudahkan segalanya...dan diperbanyakkan susu demi alia...

cakap pasal susu, inilah dia benda alah yang banyak berjasa untuk aku...terima kasih medela...
                                       

nampak snek aku di situ...ngeh3...menu sihat...ada epal, dan coklat...hamek kau...satu bar tu aku bedal sorang2...takde kongshi2 yer...*tamak*

okaylah...nak mula buat kerja...semalam dah buat dah separuh, ari ni nak setelkan separuh lagi...dan prepared untuk kelas nanti...jom kerja!!! MARILAH KITA KERJA DENGAN SEIKHLAS HATI...

tepek gambar tuan tanah sekeping, miahahahaha

                                       

notakaki : ari ni alia tak nangis pun masa tinggalkan dia kat umah pengasuh, kuat tol anak mama nih...



nak jual kain pasang

Views
lai lai lai...dekat2 sikit sume...ari ni cik jah ada nak jual kain, tak banyak...2 pasang je pun...miahahaha...actually, bukanlah cik jah nak caras makcik2 jual kain kat luar sana tu, cik jah setakat nak habiskan stok kain pasang yang ada ni aje...

                            

jenis kain dah tulis siap2 kat picture dah, corak kain mcm dalam gambar...mungkin realiti beza sketla kang tang kaler dia sbb pencahayaan masa amek gambar...

tak mahal pun, nak jual dengan harga RM25/pc (include pos daftar), lai lai lai...murah sudah ni, harga beli rm35/pc...

kalau ada yang berminat nak beli, boleh email aku dengan kadar yang segera...
nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

siapa cepat dia dapat
*nombor 2 sudah ada orang book

notakaki : sendiri nak pakai pun dah terlebih2 dah


Tuesday, September 24, 2013

operasi mencetak bermula

Views
memandangkan ari ni memang purata kerja aku sedikit kurang berbanding hari semalam, maka...apa tunggu lagi...terus la buat kerja, sediakan bahan pape yang patut...

                            
terima kasih sayang sebab sudi teman aku buat sume ni, tanpa dikau, macam mana la aku nak sedia sume ni kan...terima kasih...semoga allah panjangkan dan sihatkan dirimu supaya aku dapat sediakan bahan untuk pelajarku...

nah...ini baru satu kelas, dah berkeping2 dah nak kena buat, kalau 5 kelas...nah...kuasakanlah dengan 5 itu...itu belum didarab dengan berapa subtopik yang perlu dicover...owh...*mau fengsan...jangan dihitung sume tu, yang penting korang doakanlah agar dipanjangkan umur printer aku nih...besar jasanya untuk aku nih...

kalau korang nak tau, aku buat sume ni pakai kos sendiri je, printer sendiri, kertas sendiri, ink printer pun sendiri...pendek kata, sume sendiri je...aku akui, memang banyak habis duit, poket tu dah takdak rupa poket lagi dah, nak citer betapa rabaknya ia...dan aku tak pernah pun nak claim ke, mintak balik duit ke...tak pernah pun, cuma satu je aku mintak...semoga pelajar ku pandai2 sume dan menjadi orang yang berguna kelak...

dannn...andai ada di antara yang membaca entry ini terdiri dari kalangan pelajar...tahulah oleh dirimu, betapa guru anda banyak berhabis demi memastikan anak didiknya berjaya, tak perlu ucapan SELAMAT HARI GURU pada hari guru semata2, tetapi...ingat2lah jasa mereka di sebalik kejayaan yang anda kecapi itu...tadah tangan, dan doakan kesejahteraan mereka semua...

terima kasih tak terhingga pada semua guru yang pernah mengajar aku selama ini...sesungguhnya, aku tak mampu nak alas jasa cikgu2 sume...terima kasih cikgu...

notakaki : kami guru malaysia, berikrar dan berjanji, mendidik dan memberi, muda mudi negara kita

menangis mintak nyawa

Views
peringatan manja : entry ini bukan entry ilmiah tahap super dewa, sekadar berkongsi pengalaman

sape sini yang main benda alah nih?
                            

CANDY CRUSH SAGA!! huh...dulu aku tak pandang pun benda alah game nih, walaupun hakikatnya memang aku suka sangat main game yang takdak musuh macam game nih, boleh spend 2,3 jam semata2 main game, rilek je...tapi tu sume dulu, masa aku tak keje lagi...la ni, dah keje, dah beranak satu nih...memang malas sangat nak amek port main game...TAPI...dek sebab haru ngan notification dari fb, friend asyik invited to play game aje...nak2...akak aku sendiri yang invite...dia siap tanya aku lagi macam mana nak upgrade level...okay...ini dah melampau nih...MAKA...aku pun download jugak dan main ler...miahahaha...

TERJEBAK JUGAK MAIN GAME CANDY CRUSH SAGA NIH...sadis!!!!

tapi aku hanya main gitu2 je lah, sambil2 buai anak tidur, sambil2 sebelum nak tidur malam tuh...sempat la main jap...wakakaka...

dah duk ralit main tu...main main mati...main main mati...habis lima nyawa yang dia bagi tuh...dah takdak life lagi dah...acanne nak main kan...

sudahnya...menangis mintak nyawa...apakesss...

                            

mula2 kuar benda alah nih, punyalah nyampah aku rasa...satu sebab dah takdak life nak main lagi dah, dua sebab kena tunggu setengah jam kot baru dapat satu life, hacait...dan tiga...perlu ke sampai keluar2 air mata cenggitu? haish...ada jugak kena libash ngan aku nih...

tak kuasa aku nak nunggu eh...alang2 dah habis nyawa tuh, maksudnya...SILA BUAT KERJA YANG LEBIH BERFAEDAH YE...dah siap buat kerja, baru kita boleh sambung main game plak, itupun kalau ada masa terluang...miahahahahaha

notakaki : main suke2 je ni



Monday, September 23, 2013

bekerjalah bersungguh-sungguh

Views
dah nak masuk ujung2 tahun gini, mood kerja pun cam dah ujung2 jugak kan...aih...haruslah kena ubah...kata baru balik dari TRANSFORMASI MINDA kan...jadik...memang kena BERTUKAR lah jawabnya...

nah...hamek nih...gedabak kau duk atas meja aku...
                               

printer baru!! sebab printer lama yang beli masa kat bintulu dulu dah rosak...sedih...sayang woo printer tu sebab beli kat bintulu...hahaha...itu jer alasan aku...miahahahaha...aku ingat lagi, lepas cuti sekolah bulan 3, pagi tu sampai bintulu, petang tu kuar semata2 nak pi beli printer...romantik giler tujuan keluar kan...dulu aku pakai canon, siap letak ciss lagi...la ni...tukar pakai hp plak...

pasni, memang keje aku print, scan, copy je lah gamaknya kot...ingatkan ari ni dah nak print2 bagai...tapi eden lupa la plak, aku tak bawak lapatopa rupenya...ceh...semangat dah membuak2 dah ni, aku plak yang bikin spoil diri sendiri...cet cet...

huarghhhh...penat vs ngantok weih...baru pas semak evidens pbs...jenuh nak semak, sign bagai...owh...nak buek camno...dah memang rutin keroje katanya...layankan aje...

jadik...tepek gambar sekeping...miahahahaha
                               
*muka cikgu ngantok+kenyang bedal pisang goreng...seee...mulut penuh minyak pisang goreng...wakakaka

notakaki : rajin rajin kan diri...hiyarghhhhh

 

Friday, September 20, 2013

bakal merinduinya

Views
okay...sambil tunggu makanan hadam sepenuhnya, sambil nengok persembahan...tetibe je rasa cam...alahai...sayu la plak hati nih bila program cengginih dah habis esok kan...

layan gambar buat kenang-kenangan...

                                

                                

                               

                                

                                

ini aje gambar yang sempat aku snap...

PROGRAM TRANSFORMASI MINDA SIRI 2/2013 bagi kawasan timur sabah...korang memang terbaekkkkk....

notakaki : esok exam...puhla sume orang dapat jawab ngan baik dan lulus dengan jayanya...aminnnnn








kursus oh kursus

Views
aku nih, baru je ada mood nak menghupdate, ada2 aje gangguan yang melanda...bersepah kejap mood nye...ni baru nak kutip2 sket mana2 mood yang ada...

minggu nih jadual aku sangatlah pack sebab benda alah nih...

                   

program transformasi minda beb...memang pasni aku transform jadik ikan siakap tiga rasa lah...tak main la jadik ikan kembung goreng lagi dah...hahaha

nak cerita banyak pun tak dapat sebab programnya sangatlah berilmiah sampai padat tepu dah kepala aku nih...malam ni rasa rilek2 sket sebab malam ni ada persembahan kumpulan...

aku terlibat ngan koir...best...lepas gian...dah lama tak terlibat ngan koir...nyanyi lagu negaraku, lagu sabah, dan lagu baru jpn sabah, 1 agenda...memang best...kawan2 pun best jugak...

tak lengkap rasanya kalau tak tepek gambar tuan tanah kan? ahaks...cakap je lah aku nak tepek gambar aku sendiri kan...

nah...hamek kau...

                                      

sengaja buat gambar hitam putih sebab terperasan "awat lebar nau muka aku sekarang nih?" owh makkkk...sume benda nak melebar la sekarang nih...adakah....owh tidakkkk...

notakaki : esok last, tak sabar nak habiskan kursusnya, pada masa yang sama dah mula selesa ngan kawan2 kat sini



Saturday, September 7, 2013

bahasa alia

Views
gambar hasil perkongsian kawan2 kat fb, dan aku rasa menarik jugak untuk dikongsi bersama...

                            

*klik gambar untuk tumbesaran jaya

mula2 tengok gambar ni, teringat kat alia...haah la, sama...sedihnya terlambat tahu perkara nih, sebab dah pun tahu sedikit sebanyak berdasarkan pengalaman menguruskan alia, dah oleh agak dah sket2 dia nak apa2 kan...paling takleh blah kalau dia dah mul tarik2 rambut, tarik telinga...okay fine, anak mama tak selesa sebab tak dapat apa yang dia nak...hahaha...alia alia...rambut cipooot pun nak jugak ditarik2nya...nanti takdak rambut terus baru tau...

                                                

ni gambar ni aku snap selepas pujuk alia suh tengok kamera...seronokla tu sebab duk tengok gambar muka sendiri...paling tak leh blah, pas amek gambar kan, bila tunjuk kat dia, nanti dia tersengeh macam kerang busuk tu kat kita...nak tunjuk dia seronok la tu...hahaha...alia alia...macam2 perangai dah alia nih...akal pun dah makin panjang...

notakaki : belum lagi aku cerita perangai dia yang suka korek mulut, korek mata time kita nak tidurkan dia kalau kita buat2 tidur sedangkan dia taknak tidur



Friday, September 6, 2013

merindukanmu

Views
judika - setengah mati merindu

mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana
mengapa kita masih saja tak pernah bersatu
selalu saja bertemu, bertemu saat kau milik yang lain

mungkin kau bukanlah jodohku, bukan takdirku
terus terang

aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu

mengapa waktu tak pernah berpihak kepadaku
apakah aku terlalu, terlalu banyak berkelana

mungkin kau bukanlah jodohku
atau bahkan bukan takdirku
terus terang (terus terang)

aku merindukanmu, setengah mati merindu
tiada henti merindukanmu
masih hatiku untukmu, aku tetap menunggumu

aku merindukanmu, setengah mati merindu
aku merindukanmu, masih hatiku untukmu
aku tetap menunggumu (ku tetap menunggu)
(setengah matiku menunggumu) menunggumu
aku tetap menunggumu


pehhh...salam pagi jumaat...pepagi layan jiwalarayangtaksudah sket...sangat2 suka lagu nih sebab lirik dia sangat mendalam...setengah mati merindu...mula2 setengah mati dulu, kang kekgi sampai mati merindu plak...

notakaki : aku merindukanmu, setengah mati merindu, tiada henti merindu
pehhhhh....nak nyanyi2 pun segan sebab alia duk tengok je kat aku...miahahaha

Wednesday, September 4, 2013

wordless wednesday - semakin hampir

Views
sebab aku sayang kamu aku share kat sini

                                      



gempar!! cicak tunjuk skil akrobatik

Views
                     

                     

                     

ini bukan cicak menan yer...ini cicak betul, cuma ini cicak yang sudah mati la...hihihi...

alkisah...time aku bukak pintu peti sejuk yang bahagian beku punya tu, ketepek...jatuh cicak akrobatik nih...apa lagi...terkejot aku, tapi sempat lagi bantai gelak guling2 atas lantai tuh...apa taknya...tak ke kelakar tengok cicak nih kan? hahahaha

agaknya dia tersepit kat pintu peti sejuk dan terbeku dengan sendirinya...hahaha...sape suruh kau pegi main sembunyi2 kat peti sejuk...kan dah tercepit dan mati kejung kat situ...

nasibla sume makanan yang ada dalam peti sejuk tu simpan dalam bekas, jadik...takdelah rasa geli nak amek stok makanan beku kat situ...dan...nasibla kau bukan mati dalam peti sejuk, kau mati kat pintu peti sejuk ajer...hahahahaha

notakaki : aku memang geli ngan cicak




Tuesday, September 3, 2013

alia at 32weeks = 8months

Views
day by day, tup2...dah nak masuk 32 minggu dah anak aku...yakni...8bulan sudah...seminggu lagi dah nak masuk 32minggu...

alang2 petang ni alia ada appointment kat klinik kesihatan ibu anak, angkut sekalik la gi sekolah...nanti boleh terus ke klinik yang lokasinya kat sebelah sekolah ni je...takdaklah betul2 sebelah, tapi simpang masuk kliniknya betul2 depan sekolah kan...

dah tu, penat tak tau nak buat apa, apa lagi...bukak kamera, nah..amek gambar...kikikiki

                              
the latest version of alia

overall, perkembangan...alhamdulillah..senang nak jaga alia, sesekali je dia buat drama nangis dia gitu je lah...sekarang ni kalau tengok orang yang tak dikenali pun, takdaklah diserang panic attack lagi dah...cool dah lah sket...

gigi dah naik dah 2 batang kat bahagian bawah...bahagian atas, coming soon...mcm dah tak bape lama je lagi...2,3 ari ni baru perasan dah boleh berpusing bila meniarap, kiranya tengah mengasah bakat nak seret dada la kan orang panggil...nanti jenuhlah nak ngutip bila dia dah boleh bergerak nih...

duduk tak boleh lagi, merangkak jauh sama sekali...hihihi...alia ni lambat sket kot dapat jalan, sebab tengok cam lambat je pergerakan fizikal dia...takpelah nak, janji sihat dan comel anak mama, cukuplah...

notakaki : alia suka bangun kul 3 pagi untuk mengasah aktiviti heret dada dia...owh alia ku shayang...


Monday, September 2, 2013

cit cilakaknya rasa

Views
*baru pas basah ketiak ngajar bebudak riang ribenarian

aktiviti pengajaran yang agak membanggakan walaupun progression nya sedikit perlahan, overall okay lah kan...dipendekkan cerita...time ngah pantau hasil kerja pelajar sorang demi sorang, adalah sorang budak laki, duduk kat seat belakang sekali, panggil aku suh check dia punya hasil kerja...

aku pun nak tarik la sket buku dia sebab aku tak bape nak clear kan...sekalik kau...

HOPOCOT!!

keluar binatang ni ha

                     

errr...bezanya yang tu kaler itam, bukan sweet pink like that picture...tak cam? huish...yang ni cam tak?

                     

pastu apa lagi, laju je mulut aku...

OH MAK KAU NENEK!!!

dannn...apa lagi...habis budak gelak...CILAKAK punya cicak...walaupun cicak menan, aku tetap geli yang hamat...cit budak nih, nak kena tol...leh plak aku ngah syiok ngajar kat depan, kau plak syiok kat belakang duk gentel2 cicak menan...huh...takder koreja sungguh...

tak pasai2 cikgu terkejut kamu tau...huh...

notakaki : nasibla cikgu tak beraksi manja sambil menjerit geli tadi, hahaha...tak tercalar imej cikgu di mata kamu wahai pelajar...miahahahaha

*gambar tu aku cilok dari google jerk


pemenang carta pengomen julai 2013

Views
*genyeh mata 3,4 kali

JULAI??

okay, ini betul2 ya, bukan cobaan punya...walaupun dah menginjak masuk bulan september, tapi aku baru terhegeh-hegeh hupdate yang bulan julai punya...aduiiii...my bad la ni kan, sebab internet problem yang sangat problem itu ari, sampai ke time management aku pun kacau bilau jadiknya...

jadi...nama yang ada dalam box merah kat bawah ni, sila la buat2 segan tuntut hadiah kat aku yer...

                                 

email je aku di sini
nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

mintak maaf mintak ampun sebab lambat sesangat...

notakaki : carta pengomen terbantut buat seketika sebab aku takdan nak handle...untuk bulan sptember nih, masih dipertimbangkan lagi macam mana...