Friday, May 31, 2013

gigih di malam hari

Views
malam ni ada kenduri aka doa selamat kat rumah besannya mak, errr...dah tu, orang ajak kan, apa lagi...jom aje lah...angkut alia memalam buta, nasibla dia tak meragam...kelip2 aje mata dia...tak tidur...

                    

ginilah suasana perjalanan aku tatkala ini...doakan semogaselamat sampai, dan selamat sampai kembali ke rumah...dannnn...jangan lupa doakan makanannya sedap2 sebab perut aku nih dah duk head banging dah inside nih, lapo bonar nampaknya...wakakaka...

notakaki : no plat kenderaan itu...itu...


crocheted cardigan

Views
okeh...atas permintaan sis intan akma, dia nak tahu lebih lanjut pasal crocheted cardigan macam yang aku buat kat alia ni...yang mana satu? alaaa....yang ni...

                     

close up sket...

                     

okay...ini adalah size 3-4bulan...so, kecik je...mana2 kawan yang berminat nak tempah atau nak tahu harga, mohon email aku directly ke sini <nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com>...kang kalau aku tulis kat sini siap2 kang, ada yang terkejut plak...so, better email aku, senang...silap2 ari bulan, bulih diskaun spesel lagi dari aku...hohoho...

pada sape yang nak tempah, boleh pilih2 warna apa yang nak, dan saiz apa...maksud aku, untuk umur bape bulan atau bape tahun...kalau dapat bagi ukuran lagi marbelous...apa2hal, boleh dibawa berbincang...aku pun ada buat sweater untuk baby boy...

notakaki : hope menjawab pertanyaan sis intan akma yer....=)
  


Thursday, May 30, 2013

lucky follower 400

Views
sedar tak sedar, blog yang memaparkan tah pape story ni dah menginjak angka 400++ dah followernya, dan aku terkebetulan TERbaik ati nak REVIEW blog si pemilik follower yang ke 400..

                     

pemilik blog <aimifarzanaloggie.blogspot.com>

                     

di kesempatan ini jugak, aku ada hadiah mysteri untuk diberikan...mohon follower yang ke 400 ini menghubungi aku di alamat email aku ya...<nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com> dengan kadar yang segera...

notakaki : tak sabar nak tau result CARTA PENGOMEN MEI 

Segmen Menang Blouse Tribal #2

Views
yang first ari tu dah join, kali ni nak join lagi...


sape yang berminat leh terjah sini <http://www.ainamansor.com/2013/05/segmen-menang-blouse-tribal-2.html>

notakaki : semoga ada rezekinya di sini untuk mama alia


hupdate carta mei

Views
ari ni dah 30hb mei, esok last day untuk bulan mei 2013...dannnnn last day untuk carta pengomen untuk bulan mei...

jom tengok status terkini carta...

                     

walaweih...

notakaki : tak sabar nak tunggu kak jassnani hupdate pasal hadiah yang dia menang untuk bulan april lepas...

dua hari tanpa entry vs trip ke upm

Views
teruja sangat sebab dapat kembali ke upm sambil dapat mengimbas kenangan...ni yang rasa nak nyanyi lagu nih...opsss...jangan jangan...rentikan drama swasta mu wahai cik ain...

                     
nampak je signboard upm, wa terus teruja beb...yeaaaa....dah nak sampai upm...gambar ni amek kat tol area upm tu...

                     
yang ni otomatik dari teruja terus lompat2 riang anak2 ribena...SELAMAT DATANG khas untuk aku, alumni...ececece...

gini la gamaknya jadi bila mana duk jauh2, pastu sesekali ada peluang kembali ke tempat jatuh bangun belajar dulu, jadik terlebih excited la...

yang ni, gigih nak amek gambar...sebab view dia cantik...
                     
cantik kan view dia?

aku tak singgah pun upm, just lalu je...
  
                       

                     
masjid upm...

bila dah kembali upm, tempat yang memang takleh miss adalah...flat ikan, atau femes dipanggil ss kecik...dan beli makanan kat gerai2 kat tepi2 tu...beli goreng2an je...ingat nak beli nasi kukus, tapi tak jadi sebab tak rasa nak makan nasi lagi...

sempat la bawak alia pusing2 upm, tempat nostalgia...

notakaki : teringat pertemuan dengan pujaan ati...owh...kenangan...sobsobsob
  


Monday, May 27, 2013

penangan movie lilo and stitch

Views
                     

kat tv2 sekarang nih, ngah siar cerita kartun, movie lilo and stitch...dannnnn...ALIA DENGAN KHUSYUKNYA DUK TENGOK...

walaweih...syiok sangat kot tengok benda2 bergerak kat tv tuh...penat duk godek2 gudik2 dia, totap jugak nak pusing dan tengok arah tv tuh...acanne nih...tak bagus kot untuk perkembangan mata dia kan kan kan...?

agaknya dia suka kot tengok benda alah stitch tuh? huh...nanti mama kau buatkan crocheted sitch untuk kamu yer alia...ntah jadik ntah idok le...hahaha

notakaki : duk sabah, takdak tv 2 minggu pun alia dah macam jakun jerrr tengok apa itu tv...adoiyainyapun...

alia with her cloth diaper

Views
aiyarkk...cadangan asal nak pakaikan alia with her first cloth diapers malam semalam lagi, tapi...masa jemur2 tu, punyala ingat panas sampai ke petang, rupanya idak...sampai tengah hari jerk...so, tak sempat insert nya kering...

pagi ni, baru boleh pakaikan dia dengan cloth diapers aka CD...

                     

opsss...seksinya anak mama...wakakaka...alia ngah khusyuk duk abuu2 sambil main2 ngan mainan 'ikan kering' dia...

semoga usaha aku untuk membantu menyelamatkan bumi disertai oleh ibu2 lain kat luar sana...jom kawan2!

notakaki : manala abang posmen nie, tak sabar nak tunggu next 10pcs nih...


Sunday, May 26, 2013

petua kempiskan perut

Views
sejak dua tiga menjak nih, asal celik mata je, satu word je yang keluar...LAPAR...adehla wei...

ada tak petua untuk kenyang tanpa perlu kena makan dan makan dan makan? huh...kalau ada la kan, tak gunala allah bagi nikmat makan kan...hahaha...

meh sini, aku nak share petua kempiskan perut, hasil perkongsian kawan2 di fb...

                     

bila dah kuantiti makan melebihi kualiti yang diperlukan, sume part dah jadik store tempat lebihan lelemak manja...itula jadiknya kalau makan tak hengat...terus terang, aku tak pernah try petua yang kat atas tuh, satu sebab...parut operate tuh, masih terasa sakit dan ngilunya walaupun dah berlalu hampir2 empat bulan yang lalu...adeh...

notakaki : tidak menyinggung sesiapa...


selangkah lagi untuk mencapai visi

Views
kan aku dah cakap, balik kampung ni, aku cadang nak fully guna CLOTH DIAPERS untuk alia...sampai2 je umah, terus selongkar carik parcel pos laju...

                     
*baru ada 3 koleksi cd

cloth diapers, atau CD yang ada baru 3, tak sabar nak nunggu abang posmen esok2 untuk another 10pcs...wakaka...ini cd perlu dibasuh terlebih dahulu bagi memastikan penyerapan optimum...so, ari ni, dah siap basuh, dah siap jemur dah pun 2 itu...tak sabar beb nak pakaikan alia dengan itu cd...

kalau boleh, nak suh matahari tegak terpacak kat ampaian tempat aku jemur cd tuh, wakakaka...boley ka itu macam? huh...rasa2nya, malam ni dah boleh try dah kot...kikiki

notakaki : risau dengan alia sebab badan dia panas semacam je ari ni...

malam yang panjang

Views
bangun pagi ni, rasa cam ada urat terkehel jer...kenapa?

semalam...dengan selamatnya dan bangganya sampai ke tanah semenanjung, syukur alhamdulillah...tapi ko...anak aku jadik star of the flight...memang terbaik ah...kenapa? dia bantai nangis sekuat2 atinya...dengan mak2nya sekali rasa cam nak nangis...

mana taknya...masa before naik flight tu, alia dah ngantok2 nak tidur dah...pastu kat airport...mana kau nak dapat condition SUNYI dan TENANG tu, dah memang tingtong sana pengumuman, tingtong sini pengumuman lagik...apalagi...terus dia nangis mengamuk tanda protes nak tidur tak dapat...sampaikan abang imigresen tu pun suh aku pi duduk, sakit telinga gamaknya dengar suara anak menangis...mintak hampun la encek2 imigresen sekalian...i wish i yang menangis itu, not her...

sampai lcct, sekali lagi jadik star of the airport plus flight plak, awat tak nya...masa nak scan tuh, kakak polis ambek dia sbb nak *raba2 aku, dia apa lagi...tengok orang yang dia tak kenal, terus dia meraung macam aku nak tinggalkan dia kat kakat polis tuh...ceh...tuhan punya tahu betapa gundahnya hati aku nih...adeh...

masa nak naik second flight of the day, alia once again dia dah tidur, tapi terjaga sebab bunyik announcement...terencatla sekejap ketiduran dia tuh...masa tu mood dia okay lagi...tunggu selepas setengah jam...hamek kau...bayangkan...aku kat depan sekali, dengan anak tengah meraung2 gitu, sume mata tertumpu kat arah aku...walaweih...

pastu ada sorang makcik nih, pangkat nenek la kalau untuk alia kan...dia suh aku pi tukar pampers alia, pastu bagi susu sama alia...bila aku refuse untuk buat sume tu, and keep on calming her using my own style, makcik tu terus buat muka dan maybe kutuk aku kot, sebab refused her advice...actually, aku respect dia sebab willing nak tolong ibu muda yang cantik lagi comel *pengsanmuntahhijau ni nak uruskan anak...BUT  aku tahu alia bukan nak sume tu, aku baru je tukar pampers dia sebelum tu, dan baru je pas susukan dia...tak mungkin sebab tak selesa dengan pampers, jauh sama sekali sebab lapar...i know my daughter...nak je aku cakap gitu, tapi sebab aku time tu ngah terjelepok di atas wheel chair, maka aku diamkan aje...

lepas aku tepuk2 alia for a while walaupun masa aku tepuk2 tu dia keep on meraung, tapi tak lama la...pastu terus dia lena...see...i've told you, i know my daughter...i know she just want to sleep, bukan eebab pampers, bukan sebab lapar...

nasibla ada sorang kakak cantik ngan anaknya, umur setahun setengah, aira namanya...faham situasi aku macam mana...have a nice chat and sharing ideas with her...

                     

perghhh...dugaan sungguh...aku punyala risau takut alia tak selesa naik flight, takut dia sakit telinga ke apa kan...sekalik, i should add on bunyik2 bising announcement dan bunyik2 kapal terbang tu jugakla in my list...

notakaki : pagi ni, badan alia panas je...risau aku, takut dia demam...alia...be strong mu dear...mama tahu anak mama kuat...

Saturday, May 25, 2013

berjimat dengan kupon

Views
                    
kupon jimat jimat dan jimat bersama KFC dan PIZZA HUT....opsss...mention awal2, these coupons are valid for sabah, sarawak, and labuan only...jangan tanya aku why, sebab aku sendiri pun tatau weih...

bila dah valid di kepulauan borneo semata2, harusla gunakan peluang yang ada...nak2, valid until 31st may ini sahaja...ceh...tak sempat nak habiskan itu kupon sebab ari ni dah nak balik semenanjung...walaweih...excited nya nak balik...lalalalala...

sanggup tak makan nasi sebab nak guna kupon punya pasal...
                     

caye tak kalau aku akap aku sorang je makan tu sume? lapar gile babas namanya tuh...tuh yang cam sasau je tengok makanan tuh...dua2 bedal, itu sos comes from KFC, tak dapek den nak capture itu gambar, sebab errr...sebab aku malas...hahaha...amek gambar ini jo lah, cukup sebagai bukti 'belanja bijak dengan kupon'....

dari masa pantang itu ari lagi duk hitung ari nak makan pizza, akhirnya...huh...sodapnyerrrr...

la ni, kempunan nak bedal tomyam plak, adehla...tomyam lagik...asik2 tomyam jerk yang ada dalam pale otak aku nih...kat sabah, terutamanya kat tempat aku nih, susah nak jumpa tomyam sedap dengan anak tekak aku...wajib makan tomyam kelantan jugakla...sebab apa? sebab itu tomyam kat kelantan, dia variasi tomyam from siam nuh, tu yang best tu...

ari tu, masa pregnant, aku sempat pegi selatan thai semata2 nak makan tomyam sedap asli lagi marbelous...sanggup ko bawak perot, jalan macam penguin, semata2 tomyam...*sebenarnya, terkebetulan ada kerja kat sana je, bukan sebab nak makan tomyam...wakakaka

notakaki : alia pun sanggup 'tunggu' nak makan tomyam dulu sebelum deliver, hah...hamek kau...owh tomyam...nantikan kepulanganku untuk membedalmu...

sekian....


pagi yang indah

Views
*nyanyi lagu 

bangun pagi gosok gigi semayang subuh sambung tido...errkkkkkk...tidur? 

hahaha...orang tua2 pesan, tak elok tidur lepas subuh sebab nanti rezeki tak masuk...macam mana rezeki nak masuk kalau asik membuta ajer...cit...

orang bangun solat subuh, alia bangun sebab berak...nampak tak connection di situ? hoho...maksudnya, alia taknak susahkan mamanya bangun 2,3 kali, bangun solat, terus tukar pampers alia...seee....satu kali bangun saja kan...

pastu sambung tidur sama2 ngan alia...hohoho...last2 mama dia bangun, alia tak bangun2 lagi...apalagi, kasi kacau itu budak kicik...sebenarnya, dia dah nak bangun dah, tp syiok kot mama duk peluk dia, tu yang taknak bangun lagi tu...

bila masing2 dah bangun, wajibla gudik2 sama dia...siap terkekek2 lagi dianya, punyala galak...pastu snap gambar dia...

                      
asik tengok muka dia dalam kamera

                     
                              say cheeeseeeeee....

notakaki : alia dah tidur semula, apalagi, mama nya bangun melantak...tq room service...wakakaka


Friday, May 24, 2013

rindu datang lagi

Views
nak update pasal zaman kampus dolu2...waaa...betapa aku sangat2 rindu ngan kawansampaimati aku, takdela ramai mana pun, 3 orang jerkkk...huh...sadis...

                     
*gambar cilok dari kawan aku <www.enhear.blogspot.com>

teringat kenangan2 yang best, tak best, keje2 gile yang pernah kami lakukan...owh...indahnya dunia ketika itu...walaupun time tu poket tak pernah nak tebal kecuali awal2 sem time duit ptptn masuk...selebihnya, pandai2la kau nak idup...hidup kami masa tu, tak kisah apa nak jadi, sebab kami tahu kami ada bersama, sume boleh setel...

sekarang ni, masing2 dah kerja, masing2 dah ada title cikgu, dan masing2 dah ada harta sendiri...kami tetap saling menyokong antara satu sama lain...itu yang best...alamak...aku dah mula rindu nak tido golek2 atas katil sesama...sobsobsob

notakaki : menghitung hari untuk berkumpul semua


demam johnny depp lagi

Views
johnny depp!! *pengsan

pagi ni, layan fox movie, sekali...cerita buah hati daaa...

                     

actually, dah tengok dah before nih, memula tuh nak tukar tgk channel lain, tapi...TERmelekat la plak...assobabnyo eh...sape lagi kalau bukan pooojaan hatiku...

                    

hampir2 tergugat...dua2 hensem dan sooooo goodlookingstyle dalam nivie tuh...orlando bloom ngan johnny depp...

owh...lanun yang hensem tapi tak best sebab nampak beno bushuk tak mandi ngan rambut serabai, comot bagai lagik...ahhh...itu sume cerita je kan, bukannya real...*yang tak real tu la syiok melayan tu

owh...gambar tak clear...carik yang clear sket...

hamek kau...CLEAR!!

owh...jeles hokay...hahahaha

jangan dilayankan sangat mode sengal2ayambertempat aku nih...wakakaka...

okeh, last...a sweet smile dan KERLINGAN MANJA khas dari johnny depp untuk kawan2 sekalian...

notakaki : seharian lepak dalam otel aje ari ni, layan tv, layan room service...adiosss...







jom tukar!!

Views
pagi ni hupdate blog nak cite pasal alia lagi...hihihi...agak2 ada yang menyampah tak ngan blog ni sekarang ni? tak habis2 nak cite pasal sendiri...huh...

maaf yer...sekadar untuk kenangan nanti aku dah tua2, mengimbas kembali...kot2 kekgi kalau alia baca, alia akan faham betapa mama dia sangat teruja ngan perkembangan alia...

                     
daripada saiz S, nak tukar pakai M dah...hehehe...aku menggunakan pampers pakai buang jenama HUGGIES plastik merah tuh, memang terbaik la aku rasa...once pakai huggies, taknak cuba brand lain...

lorrr....nak cite pasal pampers anak ke? ceh...hihihi...small issue jer, nothing interesting pun...tu adalah pampers last saiz S yang alia akan pakai, sebab pasni TUKAR pakai saiz M dah...bontot dah besar dah...hahaha...

pasni, balik kampung, aku akan mula pakai cloth diapers plak untuk alia, demi menyelamatkan alam sekitar...aku punya hajat, memang nak pakaikan dia dari awal2 lahir lagi, tapi disebabkan stok pampers pakai buangnya banyak, maka...hold la dulu...so, cadangan aku...kat rumah pakai cloth diapers sepenuhnya, dan bila nak kena travel2 je aku akan pakai pampers pakai buang...

jenuh jugakla survey market carik info dan banding harga cloth diapers nih, pastu pilih2 design dan corak lagi...pada sape yang nak tau lebih lanjut perihal cloth diapers nih, nanti aku story lebih lanjut eh...bukan setakat alia je nak bercloth2 nih, mama nya pun dah lebih 3 tahun dah pakai cloth pad, untuk kesihatan dan mengurangan pencemaran alam sekitar...aku kan aktivis alam sket...

notakaki : cloth diapers ni mahal sket, tapi demi alam...pejam mata...


Thursday, May 23, 2013

alia : 114 days old

Views
nak reveal sket kat sini perihal perkembangan si alia selepas 114 hari dilahirkan...lagi seminggu je lagi nak cukup 4 bulan...owh...dah besar dah anak mama sorang ni...

overall, perkembangan alia kalau tengok pada buku rekod dia tu, sumenya normal..alhamdulillah...tapi aku perasan satu je, alia ni berkemungkinan tinggi lampai orangnya sebab dah ada ciri2 ketinggian tu...

paling best, dah boleh angkat2 dan gerakkan tangan dia nak mencapai sesuatu masuk dalam mulut...bila mama dodoikan dia depan dia, laju je tangan dia tu capai2 muka mama pastu nak korek2 mulut mama, sbb mulut je yang duk bergerak kan...kuku dia dahla tajam, hukhukhuk...pernah sekali hampir2 terluka bibir ni kena cakar ngan kuku dia...tapi mama redha aje, sebab alia anak mama...

malam, alia jarang bangun malam...sume dia buat dalam keadaan pejam mata...hisap susu ka, tukar pampers ka...punyala ngantok...bagusla gitu, tak banyak ragam ngan mama kan...cuma nak bagi susu tu, kena kejutkan sket dia, setiap 2 jam, aku akan bangun dan bagi dia susu, walaupun dia hisap tak banyak, tapi cukupla tu daripada dia tak hisap susu langsung...nak tunggu dia bangun menyusu, memang susahlah kot...

kalau dia dah ngantok, atau tanda2 dia nak tido, adalah...dia akan genyeh2 mata dia ngan tangan...yang ni, dari kecik lagi dia dah buat macam tu...dah boleh kenal sangat dah perangai dia...alia alia...

                     

notakaki : mama sayang alia sangat2, permata hati mama selamanya...kasih ibu tidak berpenghujung...selamat hari ibu untuk mama...

Giveaway dari Blog Zeera

Views
                     

nak join? terjah sini...
http://xeerazara.blogspot.com/2013/05/jom-join-giveaway-dari-blog-zeera.html

notakaki : berderrrrret entry pagi ni aje...

last day sekolah, yieeehaaaa

Views
bape ramai cikgu yang tak sabar nak habiskan sekolah ari ni? hahaha...

anak murid toksah ditanya la, depa kalau boleh nak cuti je manjang...cikgu pun 2x5 jugak, tapi masihboleh dibendung sebab masih ada tanggungjawab...wei...minggu ni minggu exam kot...time cuti ni la nak kena marking paper budak, key in markah budak...pendek kata, sume kalau boleh disetelkan dalam cuti supaya bila bukak sekolah nanti, takdelah kelam kabut dibuatnya...

dannnn...cuti sekolah ni jugakla dapat balik kampung...yang jauh kita dekat2kan, yang dekat kita mesra2kan...ingat lagi tagline JEJAK KASIH dan pengacara MHI kala itu, tak lain tak bukan, ENCEK AZIZ DESA...bapak ah minat tgk mhi time tu, pastu nangis2...huh...

                     

notakaki : aku dah tak sabar nak balik jumpa mak ayah aku, rasa macam lamagiler tak jumpa dorang...padahal baru jerk datang sini 2minggu...hacait...

aku, alia, dan sakit

Views
lately, nak kata bizi sangat takdaklah sampai lagu tu sekali, biasa2 dan okay2 saje life aku...cuma mungkin masih terkial2 nak cope dengan lifestyle yang setiap ari dah tak sama ngan ari sebelumnya...kalau dulu siang pun ada masa untuk mengait, sekarang...tiap2 masa bizi nak gudik2 sama itu alia, tak cukup 24jam sehari rasanya nak gudik2 alia...

setelah sekian lama alia behave saja pada malamnya, tak sangka tadi petang, alia menangis bagai nak rak...kali ni bukan sebab apa2 tapi sebab dia mengantuk sangat...bayangkan, ia terjaga kul 4.30, pastu tjaga gitu, kul 6.30 tu tak tido2 lagi, apa lagi...mengamuk la dia...last2 dia tertidur jugak, tapi meruntun jiwa aku adalah, dia tertidur dalam keadan tersedu sedan...adeh...ati ibu mana yang sanggup tengok sume tu...alahai anak...mama sedih tau tengok alia nangis2...

perihal sakit2 aku nih, lately ni jugak aku rasa makin teruk je diri aku...almost tiap2 malam, aku akan rasa sangat2 tidak berdaya walaupun siangnya tu, aku tak buat pape pun...letihnya ya rabbi, aku pun heran...pastu mula la cakap yang bukan2, bukan aku nak fikir bukan2 cuma, mempertimbangkan kemungkinan yang ada...

aku : apa akan jadi pada hidup aku kalau aku fully paralysed? kaki tangan sume tak leh geak, mata je luplipluplip...mesti aku akan jadi sangat bosan sebab aku nih tak suka kalau duk diam2 je, mesti nak kena buat kerja atau sesuatu, sebab tu aku mengait...

notakaki : walau apa pun yang aku fikir, last2 aku akan tetap tersenyum pastu gi tidur, hahaha

Wednesday, May 22, 2013

wordless wednesday - tak sabar nak balik kampung

Views
                     

notakaki : setelah berhabis riburiban beli tiket, WAJIB la tak sabar nak nak balik kampung, ke guane? hihihi

Tuesday, May 21, 2013

macam mana nak blogwalking nih?

Views
                     

kosong aje senarai blog yang aku dah follow, acanne nih? penat da wa refresh again and again, tapi tetap kuar macam ni je...saje je kan takmo bagi aku menghuruharakan blog orang lain...nak kena nih...

notakaki : line tenet problem kot...nampak gaya, tunggu aku bw malam2 nanti je la ek...

roti telur

Views
breakfast pagi ni...

apa ke nama roti nih? roti kosong sapu ngan telur pastu goreng tanpa minyak...roti telur la tu kan?

gigih kau pagi2 lagi bangun, sama naik bangun pagi ngan alia...semata2 nak buat breakfast yang simple tapi penuh kasih sayang nih...haha...ayat takleh blah...ye lah, mesti lah takleh blah, kalau dah bangun kul 4 pagi, pastu menapak gi dapur, godak2 telur...huishh...hanya orang yang gigih dan penuh kasih sayang macam aku ni je yang sanggup tempuhi semua tuh...woahahaha...

notakaki : kena buat breakfast siap2 sbb ari ni ari yang bizi

Monday, May 20, 2013

Segmen Saya nak mini note pad

Views
                     

yieehhhaaa...join segmen la plak ini malam...

sape yang berminat nak join, leh terjah sini
http://sitizawiah95.blogspot.com/2013/05/segmen-saya-nak-mini-note-pad.html

*pakai phone, tak boleh nak buat link

notakaki : alang2 dah follow, terus join je la segmen ini

woot woot hupdate carta mei

Views
weih weih weih...

                    

ini baru kejap tadi je aku printscreen, cer tengok betoi2...jumlah komen no 1 ngan no 2 sama daaa...acanne nih.....

okeh...jangan risau...ini penyelesaiannya...dan juga BERITA BAIK untuk anda semua...

aku dengan ini bermurah hati untuk mendoubletriplekan HADIAH MISTERI bagi top CARTA MEI 2013 therosputih jika jumlah komen nya adalah sama...so, tak kisahlah kalau ada duk no 3,4 sekali pun, janji jumlah komennya...

pada yang request suh aku bagi jer hadiah kat sume nama yang ada tuh, errr...insyaallah, akan diusahakan...tapi bukan untuk bulan ni..kalau ada rezeki lebih, tak salah rasanya kalau kita kongsi bersama yang lain kan...doakan agar rezeki aku bertambahtambahtambahtambahtambah hokey...

notakaki : nextweek dah start cuti sekolah...hmmmm...

Special Giveaway from SABAH

Views
                     

me nak support giveaway yang dianjurkan oleh sabahan ini...alang2 dah menumpang mencari rezeki di bumi sabah, join dia nyer giveaway ini...hihihi

tujuan utama tulis entry nih, bukan ngengade nak kipas2 takdak eh...tak kuasa mak nyah nak kipas2 orang, baik mak kipas diri mak sendiri, mak pun bukannya tak panas, cukup2 lah ngan cuaca panas sekarang nih, mak kipas diri sendiri jo lah...errrkkkk...(mana tujuan tulis entry nih?) punyala panjang eleboration mak kan nyah kan...errr...tujuan mak nulis entry nih sebab mak nak wish HAPPY BIRTHDAY *belated olready* kepada miss penganjur giveaway...

lahir pada bulan april, mak nak ler share DUA ciri2 atau lebih tepat kalau mak cakap FAKTA orang yang lahir bulan april nih *mengikut kajian tak bertauliah yang telah mak lakukan sepanjang ini

                     
 
1. kalau perempuan, dia mesti cantik, kalau lelaki, dia mesti hensem *jangan nak muntah bila baca nih

2. pandai, bijak, baik, bagus, murah hati, tak kedekut...pendek kata, sume sifat terpuji lah *pun jangan nak muntah bila baca nih

okay, cukup dengan dua fakta mengemai mereka yang lahir bulan april, kang kalau mak cakap banyak2 kang, ada yang cakap mak ni mengarut je, mak ni kan nyah...langsung takdak masa nak mengarut mengarat nih...mak cakap benda yang makrasa betul, kalau orang cakap mak salah, mak respect je lah sebab itu semua pendapat masing2 kan...

okaylah, sampai sini sajalah...mak nak gi dodoikan si alia tidur...

notakaki : eh...terkebetulan plak mak pun lahir bulan april, habis tuh...memang sah la FAKTA yang mak bagi tu, hahaha...ha, jangan nak muntah okay...huh

sayang, janji, setia

Views

jangan jangan jangan dan jangan...

notakaki : tak berani nak simpan angan2 tinggi sangat sebab takut jatuh sakit...errr...motip? ntah...

my favourite jeans!!

Views
ari tu, masa gi servis kete, for the first time ever...skeetttt je lagi nak genap setahun, aku meninggalkan jeans peberet aku tuh sebab TAK MUAT nak pakai...mengandungkan alia, menyebabkan aku sangat tak selesa untuk pakai sume baju yang kalau kira boleh je lagi pakai walaupun ngah mengandung...

bayangkan, masa pregnant 2 bulan gitu, perut pun tak de lagi kan, aku dah mula sesak nak pakai baju kurung, walhal ok je, takde ketat mana pun...aku ingat lagi, masa dinner sekolah thn lepas, ada kawan aku tu, pregnant 5bulan, siap blh pakai baju kebaya lagi kau...aku masa tu baru 4bulan, dah kena pakai baju ngandung dah, sebab tak selesa punya pasal...

selepas sekian lama, dah bersalin, habis pantang, siap ada extra pantang lagi lepas tu, until now...berjaya jugak kembali macam dulu...

                     
                      pose ala2 model ayu gitu, hahaha...
                    *cubaan untuk berdiri di atas kaki kiri

kalau ikutkan shape tuh, dah lari dah shape mak ni nyah oi...berat pun dah lari...hahaha...tak ape lah, lari2 pun, berbaloi dengan anugerah yang allah dah bagi nih...mak sanggup nyah oi...lagipun, buat apa nak kejar sangat shape tuh, yang penting sihat...*ayat orang pasrah

lagipun, aku nih, doktor dah pesan suh jangan berat2 sangat sebab nanti tulang kaki aku tak kuat nak tampu sangat, nanti tak pasal2 aku sakit lutut yang lebih teruk...sebab tu lah gigih tak gigih jugakla nak turunkan berat badan...demi kesihatan...

notakaki : tak berani nak diet2 sebab takut alia tak dapat nutrien sepenuhnya, i am a fully breastfeeding mother hokay...


Sunday, May 19, 2013

memasak dengan serba kekurangan

Views
ini menu malam kami...opsss...alia tak pandai makan lagi...

                     
                               sawi goreng + paprik ayam therosputih style

serius...dah lama gile tak masak, nasibla skill memasak tu ada lagi...walaupun takdela setaraf dengan menu hotel, tapi bolehla masuk peringkat 1 masterchef...peringkat 2, 3, 4 belum tentu lagi...kuikuikui...janji boleh dimakan sudah...

sambil2 masak sambil2 jenguk tengok alia...perghhh...dasat gile, dahla aku nih tak boleh nak bergerak pantas macam orang lain...penuh kekurangan...actually, ari ni sangat lapar sebab tadi pagi makan roti canai je, padtu tengah ari makan roti, perut melayu mana tahan beb kalau dah seharian tak jumpa nasik...tu yang gigih jugakla masak...masuk dapur tengok apa yang ada, itulah yang aku bantai masak...sedap tak sedap belakang kita, yang penting ikhlas...wakakaka....kalau dah lapar tu kan, batu pun telan....

tido malam ni ngah perut booncit ke atas kekenyangan...syukur terima kasih ya allah di atas rezeki yang telah engkau berikan kepada kami semua...

notakaki : kemengantukan sampaikan tak larat nak carik mana la enset aku nih menyorok...

pemandangan ngilu di petang hari

Views
hari ni, hari yang sungguh bertuah sebab aku nak perkenalkan kalian ngan hanjing2 yang bermastautin tetap di depan rumah aku nih...penat dah wei halau, tapi dia buat2 telinga kuali, dia boleh buat derkkkk je wei...silap ari bulan, aku plak yang dia gigit sebagai tanda nak halau aku keluar dari kawasan dia...boleh macam tu? huh...

inilah dia 'keluarga bahagia' yang aku sokmo duk komplen tuh...
oppsss...yang besar tu, si hitam putih tuh bukan mak hanjing2 sekalian tuh, tapi...errr...kalau tak silap aku, susur galur keluarganya mengatakan dia adalah kakak sulung hanjing2 itu...mak hanjing tuh pegi mana tah time aku amek gambar nih...

cer perati betoi2 dalam gambar kat atas tuh, ada makhluk kaler merah...aku taktau la mana dorang curik, tu kalau nak tau, makhluk merah itu adalah spender merah cap calvin klein kepunyaan mamat sabah mana la, yang pasti...bukan angkara aku...tak kuasa nyah mak nak buat ilmu pengasih pakai sepender itu...nan hado aje...

see...the disaster yang dorang telah buat...huh...laman depan umah aku dah jadi taman permainan dorang da...tiap2 ari aku perhati mesti dorang akan hangkut menan baru dari rumah jiran2 pastu lambak kat depan rumah aku...sebab tu lah masa ari pertama aku sampai sini ari tu, tak pasal2 dorang gonggong bawak lari sebelah selipar, dorang ingat selipar ni mainan yang paling best di abad ini gamaknya...

penat aku lilau2 carik mak hanjing tuh, pergi 'memburu' kot...tinggalkan anaknya pada si 'pengasuh' hitam putih tuh...huh...

notakaki : kawan2 nak datang umah aku pun tak boleh, sebab takut anjing punya pasal...korang ada tips yang selamat dan mesra alam tak untuk halau anjing2 nih?


check out = say bye2 to aircond

Views
sadis betoila, duk otel semata2 nak feel tido dalam aircond...adoyai...ni kalau ada pihak lain yang bace nih, kompem kena label SADIS gak ngan dorang nih...hukhukhuk...nak buat macam mana...duk umah sini, bukan taknak pasang aircond, tapi bila beli, akan bermasalah nak cati orang untuk pasangkannya, kannnnn...mesti korang akan rasa, 'eh, bukan ke billa beli aircond, dia akan terus pasang, nanti kita bayar je la kan?' ha...itulah yang korang taktau...memandankan jarak bandar ngan umah aku tu jauh, maka dorang tak provide pemasangan...jadik, kena pandai2 cari orang untuk pasangkannya...

dahlah cite pasal aircond...kita cite pasal benda lain la plak...

okeh...moh alia, kita berangkat...

notakaki : perjalanan yang jauh masuk ke dalam itu felda...


Saturday, May 18, 2013

berdua-duaan alia dan mama

Views
yiiiieha...kami sangat excited okay...

nah, hamek kau...boooolat kan pale nya...wakakaka

anak borek mama rintik-rintik manja

check in otel...tak sabar nak gudik2 sama itu budak...

tapi princess ngah sleeping la...sshhhhh....jangan bising...

ini katil alia yang punya, bukan mama yang punya

hihihi...handmade cardigan from mama to alia, made with love

see...kami dua orang saja...

jangan jeles...

kawan2...sila bagi nasihat sket kat aku nih, over excited plak sebab dapat tido otel...bukan otel yang jadik keutamaan,tapi aircond nya...hahaha...kasik can alia rasa aircond selepas seminggu meragam kepanasan...seronok la apalagi cik tuan puteri muda kita nih...tido taknak bangun2 la jawabnya...

paling best, mama dapat tengok anak mama ni pakai crocheted cardigan yang mama buat sendiri...mama kacau dia pun dia tak kisah mana...hahaha...sempatla mama amek gambar banyak2...hihihi...

ada kawan2 sini yang berminat nak tempah crocheted cardigan yang macam alia pakai ni tak? jangan segan silu, boleh email aku... nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

notakaki : sangat lapar, rasa macam nak order room service aje...