Friday, August 27, 2010

sesuatu di antaranya

Views

kata orang, jauh di mata dekat di hati, betul ke mcm tu? aku suke sangat cakap mcm tu, tak pernah pun terlintas dlm ati, nak merenung maksud dia betul2...

memandangkan skrg ni, aku ada byk masa utk berfikir benda2 yang tak berfaedah, maka jatuh hukum wajib plak ke atas aku untuk melibatkan diri dalam aktiviti2 sebegini rupa...

kalau dah jauh di mata, tak de maknenya nak dekat di hati, ye lah, alang2 dah jauh, buangla semuanya kan...watpe nak simpan2 dlm hati lagi dah...pada sape y dah bosan ngan benda dlm ati, ni lah masanya utk dia mula2 cuci mata, pastu amek buat taik mata, y jauh di mata tuh, huh...kirim salam maut je lah...

tapi aku takde lah nak menafikan mereka yang makin jauh di mata, makin dekat di hati, mcm trademark tv9 tuh, dekaaat di hati...tp bape kerat sangat la yang ada atas muka bumi ni kan...nak kata pupus tu idakla, tp agak terancam juga...agak mustahil jugakla utk pompuan mcm aku ni nak jumpa spesis2 terancam mcm ni....aku takdelah bernasib baik mcm siti khadijah tuh, jauh sama sekali, mcm langit dan bumi, padanla ngan nasib aku kan...huh....jangan bandingkan aku ngan mereka2 y hebat, malu aku...melukut di tepi gantang pun lagi tinggi martabatnya compared ngan aku nih...

notakaki : entah apa la ye nasib aku...

260810 - it was her birthday

Views
walaweih...td google2, tak sangka terjumpa kawan lama...aku kenal benar dia dlm cite, smpai ari ni aku hengat...tapi dia tak kenal aku langsung la takpe2, tu bukan penghalang...aku tak kesah...

dalam dunia sebenar, ni pendapat aku okeh, aku tak melabel dia pun...dia seorang yang agak seksi la, haduss...kuss semangat aku nak minat dia lebih2...

korang ingat lagi rosalinda?? me amor me amor tuh la...mesti korang takkan lupa kekacakan fernando jose tuh...huh...kacak2...

credit to google for these lovely pictures

dah hengat dah rosalinda? hehehe...nama sebenar dia thalia, nama penuh, sori, aku tatau lak...malas lak nak menggoogle kan diri sendirik...takpe2...takyah tau detail2, bukan masuk exam pun...

disebabkan cite rosalinda ni lah cinta aku pada ros putih makin mekar mewangi setaman, haduhh...da lama tak bau ros putih segar...

well...aku nak ucap salamat ulang tahun ye thalia, nasib aku tak reti bahasa dia, kalau tak, mesti dah ber me amor me amor dah haku kat sini...ngee...

disebabkan cite ni jugaklah, kecoh ptg2 aku, time tu, ngah exam pmr, tiga ari aku tak dapat nak tgk cite ni, dlm mase 3 ari tu jugak la si rosalinda dah siap beranak bagai lagi dah...yang tu aku terkilan sampai ari ni...masakan tidak...aku baru je tinggal dia 3 ari, dia da beranak? ohh...takleh diterima akal tol...tapi kan, papehal, cite ni mmg romantika de amor habess...akak suke dek non...

notakaki : romantika de amor romantika de amor...tp nak romantika ngan sape mlm ni?? huu...takde sape2 nak beromantika de amor...sob3...

langkah menujumu

Views
credit to google for this picture


ku mengatur langkahku
berjalan tanpa bayang-bayangmu
langit dan bumi setia
menemaniku
matahari menyinar
tak pernah berpihat padaku
ku kepanasan tanpa perlindunganmu
hari berganti hari
aku masih teguh menanti
hadir dirimu dalam hidupku kini
rasa kecewa
ada bila kaki penat berlari
namun yakinku
kau kan kutemui
ku takkan pernah cuba berhenti
langkahku mencari cinta
yang ku tahu
hanya tuk diriku
kan ku terus cari
sampai hujung dunia
kerna ku tahu
akanku jumpa dirimu
dan ku terus
menempuh mimpi-mimpiku selalu
ku lihat semua gembira
bila mengenali erti cinta
senyuman ku beri
hanya duka
bila ingin teman
tuk berbicara
cinta jangan sembunyi
mataku kabur mencari
hadirlah dalam hidupku ini
cinta jangan engkau pergi
bila langkahku cuba
untuk mengejar dirimu

notakaki : lagu tema syurgamu ramadhan...haha...finally, aku hengat jugak tajuk cite nih...

Thursday, August 26, 2010

hari ini

Views
kalau aku bleh online, mmg ari2 aku hupdate kesah best yang aku alami ari2 kadang2 tak best mana pun tp sbb aku yang empunya badan, totap nak cakap best

sekarang ni, aku masih lagi sibuk atau dgn erti kata lain, sengaja menyebokkan diri sendiri dengan menjahit manik, entah...bosan giler ngan jalan cite hedop aku skrg, pagi2, bangun sahur, tolong my mom aku, paling tak, aku tolong buat air je ngee...anak dara bujang la katakan kadang2 aku bangun makan je, tp tang tu, jarang ah, sbb aku rasa bersalah je ngan mak aku bila bangun ngadap je, ye lah, since aku kecik2 agi, mak ayah aku la y bangun pagi siapkan makanan utk kitorg adik beradik...bila dah besau panjang ni, tolong2 la pape yang patut...kira lulus lah tu kan kan....sila lah setuju ngan aku sekali sekala yer...

pastu siangnya, haih...busan busan busan dan busan...doing the same thing everyday and everyday...tak lalu aku nak cite kat sini...meh kita proceed ke aktiviti berbuka terus...wakaka...baru rasa sekejap jo puaso ni hah...

okeh...berbuka...aku ni terus terang la den cito dokek sini ha, eden tak bapo pandai masok ha, so, selalunya ayah den balik korojo, dia boli terus lauk yang dio nak makan, den tukang transfer dr plastik lotak cantik2 dlm pinggan, pastu hidang...sonang kijo den ptg2...tp kdg2 tu, den ado la jugak request nak makan tu makan ni ngan omak den, dio po laei, terpaksola buek domi anok dia y terchinto ni ha...kironya, berasap jugak la dapur dokek umah den potang2 tu kan...

hah...proceed terus la pas makan, maleh nak cito panjang bab mentekedarah ni, buek malu jo nak cito aku bedal lauk pauk dokek atas mejo tu sampai licin hala...kan aku dah cakap, jangan bilang...buek malu jo...mlm2, kalau tak ke masjid tawarikh, aku sambung keje tukang jahit aku, takpun tgk tv smpai ngantuk2, skang ni, ngah gile tgk cite ape ke tajuknya tuh...episod ramadhan ke hape tah, y penting ada perkataan ramadhan2 tuh, huhu...tak sempat tgk mlm, aku bantai tgk time sahur, smpai tergeliat urat leher aku nih, sambil makan, nak pusing2 pale tgk tv, nasibla bapak aku tak sound "kau makan je lah tv tu ha" hehehe...kok dia sound gitu, mmg aku tobat la mata ngadap nasik dlm pinggan je, takmo tgk tv gi dah...huhuhu...aik...ilang dah nogori aku...??

pastu, esoknya, continue la jadual idup sama seperti yang di atas...korang tak rase simpati ke dekat aku nih, sasau beb aku lagu ni...ngan keje takde, asyik makan minum tido tgk tv sesuke hati...haih...bila la mau berbakti sama diri sendiri nih...orang lain, ada jugak keje kan, aku nih...huh...time kasih bebanyak la kat akak tukang jahit y offer aku jahit manik utk baju2 tempahan dia, ada la jugak keje y aku bleh buat kalau tak, bukan setakat sasau, haru, gilo aku dibuatnya...

ni, mlm ni, rasa hidup la jugak sekejap dpt bertenet...ada sorg hamba allah ni cakap ngan aku, "kau ni, sket2 nak tenet, sket2 nak tenet, tgk dia, ada tenet pun, belum tentu dia guna, best je hidup"...hah...ni aku nak balas, "kita ni hidup, ada keperluan, dan salah satu keperluan aku adalah tenet, jadik, kau takleh nak salahkan aku jika aku merungut takde tenet, kalau org lain merungut takleh hidup takde enset, sama lah jugak ngan keadaan aku hidup takde tenet, jadik, janganla judge aku mcm tu, cuba kau duk kat tempat aku, kau akan faham perasaan aku, instead of kau cakap mcm tu kat aku, apa kata kau suggest kan aku sesuatu utk menceriakan hidup aku, seperti carik pakwe baru ke contoh semata2 okeh takpun, tebas semak belakang umah ke, kan bernas sket idea2 mcm tu..."

terpanjang lebar lak explanation aku...hehehe

notakaki : duduk rumah, tak kuar, takde hubungan sosial adalah pembunuh utama penganggur terhormat ~ fakta dari therosputih.bloogspot.com

jika itu takdirnya

Views
kau dan aku
terpisah kerana takdir
dulu
ku rasakan kau milik aku
kini
aku sangsi dengan perasaan ini
adakah ini yang aku rasa
atau aku yang mencipta rasa ini
semuanya berbaur
membuatku sesak sendiri
kau dan aku
tidak semudah dulu
semuanya sukar dan perit
perubahan dan perubahan
membuatku semakin sakit
andai kau bukan milikku
permudahkanlah hubungan ini
andai kau milikku
permudahkanlah hubungan ini
kerana aku semakin terseksa

emosi tidak keruan

Views
sejak dua tiga menjak ni, aku semakin tidak stabil la...nampak gaya, keberkatan bulan ramadhan ni tak bape nak menjadikan aku manusia yang lebih baik, tapi lebih ke arah makin haru...haish...kenapakah...aku ni iman nipis tollah...

banyak kali aku muhasabah diri, tp takleh nak fokus...mesti hancuss...kalau stabil pun, tak lama...nnti haru balik...kalu cenggini lah simptomnya, tak lama dah aku nih, leh masuk tanjong rhambuthan...mintak2 dijauhkan...

kadang2 aku pelik gak ngan diri sendiri, nape aku leh jadik mcm ni...aku rase lah kan, sebab utama adalah, perubahan yang berlaku dalam diri, nak kata baru nak mengalami pembesaran, haih....mcm tak bape nak kena dah, nak lama dah tinggal alam remaja so...reject isu tu...perubahan yang aku maksudkan kat sini adalah pembaharuan yang aku alami...yelah, sejak habis belajar, balik rumah, mengharungi masa2 kat rumah...haish....sangat melemahkan semangat aku...tu yang tetibe je masam mencuka, smpaikan mentibang lalu sebelah aku pun aku rasa nak baling mentibang tuh masuk dalam air...kesian kat mentibang tu kan...tak pasai2 leh jadik mangsa kerakusan aku mengawal emosi...

huh...nak kena belaja menguasai emosi dengan betoilah...

notakaki : sebok tengok cite ular emas kat tv3, rase takleh blah plak ngan kelembutan rhaudah tuh...aiseh...pasai po lah lembut sangat...rimas haku...

Wednesday, August 18, 2010

aktiviti semasa

Views
okeh...lupakan entry di bawah...tenang2kan diri anda...

saje nak share pe bende y aku tgh buat skrg ni, mengisi masa lapang sekaligus, melupakan apa benda y berat utk difikirkan...

okeh...masuk isi penting...skrg ni, musim berpuasa, pastu nak raye, aku dapat offer jadik tukang jahit manik dari sorng akak tukang jahit nih, huhuhu...best siot...dah mmg aku sangat suke menjahit, aku sangat enjoy buat keje nih...tp enjoy2 pun, saket hati gak, bila pening2 pale fikir mcm mana nak jahit manik kat baju pelanggan...hmmm...kalau dapat baju kain kosong, itu merupakan satu kelebihan sbnrnya, sbb kita boleh buat apa sahaja corak, bergantung pada kreativiti mcm mana nak buat...

kalau dapat kain bunga2 penuh, ya allah, mengucap panjang aku, pastu customer demand lak nak kerawang2 mcm tu, kerawang2 mcm ni, jenuh aku fikir mcm mana nak kasik masyuk ngan design bunga baju...kadang2 tu, give up gak, tp bila fikir, cabaran lah sume ni, mane ada keje senang kan...so...aku telan je lah...so, pade sape y rasa nak tempah jahit manik ngan aku, sila2 kan lah ye...hehehehe...tak sedor diri, baju menimbun tu ha...

so, aku rasa, sepanjang bulan puasa ni, keje aku menjahit je lah kot...menjahit menjahit dan mengait...hehehe...kalau dah habis keje, aku paksa gak keje menjahit menjahit dan mengait...bosan weih duk saje2...lemah badan je...

notakaki : bila time free, nak cari keje, bila time bizi, nak cari masa takde keje....manusia manusia...

simptom itu

Views
sejak da tak pegang title pelajar ni, hidup aku makin susah, makin terganggu, dan yang paling penting makin tak stabil aku sangat2 perasan yang tu, susah nya nak kawal idup ini, satu sbb hidup ni bukan sekadar kita aje, byk benda yang nak kena kita consider, mcm2, dan byk pihak nak kena jaga ati...so, nak tak nak, konflik akan timbul, dan tahap kematangan dan kedewasaan kita akan teruji hengat time belaja je ada ujian2...

bila aku da start sebut kematangan, kedewasaan bukan merujuk pada aktiviti kawin dan yang seangkatan dengannya tu bermakna aku betoi2 da tak betul, malas betul nak fikir benda2 mcm ni, berat kepala otak, nape takleh nak enjoy idup ini seadanya...mesti ada yang dengki....susah2...sbb tu lah kita panggil ia kehidupan....kan...tanya pastu jawab pastu explain sendirik...tak paham aku...

ahh...aku malas ah nak cakap panjang...y aku tau, sekarang ni adalah saat2 genting aku, menguji kewarasan aku....

notakaki : doakan aku survive dengan jayanya

see...have i told you lately that bila aku bercakap soal begini, mesti pale berdenyut2, tanda protes lah tuh...hoooh...seksa tol saat nih...sabo je lah...

aku hupdate

Views
dearest b.r.u.t.a.l.s.o.l.o.

mlm ni aku online waaaa...rasa mau parti2 je mlm ni, bunga api pleaseeee

aku online and dapat menghupdate blog

tapi kan, tetibe blurr nak hupdate psl ape ek...ceh....ngah blurr nih...

notakaki : siap satu hentry!!!

Thursday, August 12, 2010

lagi2 buah katak puru

Views
ops...nama famos dia, buah nam-nam...pada sape y ari tu cakap tak pernah makan, tak pernah tgk, apatah lagi tak pernah pegang...kat sini ada la sedikit ehsan dari aku...cubaan aku mengenalkan kalian ngan buah ini....

rupa daun yang telah matang


rupa pucuk muda, kemerah-merahan




buah muda, buah matang, dan bunga


buah yang ranum, dan bentuk biji benihnya

notakaki : buka nanti nak balun buah ni sebijik dua

Wednesday, August 11, 2010

selamat ulang tahun sayang

Views
hari ni, 110810, hari jadi mr someone aku...jauh di perantauan, sedihnya...tadi tgh hari, dapat borak ngan dia sekejap, smpat le wish hepi birthday abg!!

mase dah nak letak phone, leh lak dia bg ayat sedih...

dia : mase birthday ain, abg ada, mase birthday abg, ain takde...

aku : ?? (aduhh...menusuk kalbu)

hmmm...sedihnya...tp nak buat mcm mana...anggap je lah part of life, sume ni ada hikmahnya kan...first time sambut kat tempat baru...

so, kepada abg...selamat ulang tahun sayang...semoga perjalanan hidup semalam bisa mematangkan diri sendiri dan mereka di sekeliling...saya sayang awak...

notakaki : tak cover2 langsung ekau nih ain...

aku yang jakun

Views
iskh...macam mana mau gune komputer nih...ni wayar2 panjang ni apa...ni ke rupa tetikus?? tak macam tikus pun...pelik betol aku...

hah...ni apa lak nih...pe ke name melayu dia nih...chat chat...haishh...apa nih...aku tak faham...makin kusut nampaknya kepala otak aku...

hishhh...arghhhh...rasa nak give up la plak...tak bleh tak bleh...kena cuba lagi...

takkan lama tak online bleh jadik gini...rasa mcm tak percaya la plak...

notakaki : baru seminggu tak dapat nak online aku da jadi sasau...kalau sebulan? masuk tanjong rhambuthan terus aku...