Sunday, August 30, 2009

sejauh mana anda percaya

Views
sape tak pernah dgr psl petua?tipulah tu kalau cakap tak pernah dgr atau tak pernah buat, sbb kita hidup dlm msyarakat y penuh dgn petua, mmg aku pelangkung habis habisan lah tu kalu ckp tak pernah amal...mungkin kita secara tak sedar, kita ada mengamalkannya, cuma mungkin separah atau sedalam mana hidup kita dipengaruhi petua...

ni beberapa petua y aku tau (tau tak semestinya aku amal)

1. melicin dan memerahkan kulit muka menggunakan tomato
tomato merah, lagi bagus kalu dah masak sgt tu, lenyek2, sapu kat muka, biar sampai kering, pastu bilas ngan air sejuk...bagus diamal 2 hingga 3 kali seminggu

2. melembutkan rambut menggunakan kangkung
amek seikat kangkung, agak2 cukup ngan tahap kepanjangan mahupun kepadatan rambut masing, tuang air suam mengikut kepanjangan rambut jugak, pastu ramas2, smpai keluar lendir kangkung tu, pastu sapu kat rambut, tunggu sekejap, agak2 dah rasa kering, takpun da rasa tak bape nak selesa, bolehla bilas...cuba buat tiap2 ari selama 2 minggu, tak tiap2 ari pun, 2,3 ari sekali pun memadai dah, insyaallah puas hati...

3. melebatkan rambut menggunakan daun bunga raya
lendir daun bunga raya jika disapu pada rambut, pastu perap selama lebih kurang 10minit, pastu bilas mcm biasa, buat pulak dalam masa beberapa minggu (takdelah lama mana pun), nnti kita perasan ada byk anak rambut baru naik...

4. menyegarkan mata menggunakan timun @ cucumber
hiris timun tu dlm 2,3 mm, pastu letak atas mata, tunggu 5,6 minit, perghhh...segar je...

5. naikkan seri muka menggunakan air basuhan beras
air basuhan beras tu jangan dibuang, simpan, buang le dulu sebarang hidupan y ada, pastu baru guna wat cuci muka, tunggu kering, pastu baru bilas ngan air biasa, dapat rasa muka tak berminyak, lagipun rasa segar and sejuk je muka...

byk lagi sbnrnya petua y aku tau, aku buat sket2, aku percaya sket ngan petua ni, sbb
1. takde bahan kimia y dasat y kena uji2 kat lab before leh try kat manusia
2. murah
3. senang diperolehi
4. aku lebih yakin

~natural is my priority~

jadi, jomlah kita jadikan petua ni sebahagian dalam lifestyle kita, tak rugi pun...

Saturday, August 29, 2009

siapa yang faham?

Views

jaclyn victor - bertamu di kalbu

ku genggam semilir malam
tika rembulan menyinari
lalu ku menadahkan
kata cinta dan suci
dan akan ku hembuskannya
tika malam syahdu
kerana dalamnya
kasih sedalam lautan
setinggi mentari
tak mampu digapai
oleh khayalan insani
cuma dinaluri
katakan bara melecur diri
bisa memercik jalan nan luka
dengan selasih balut pedih ngeri
tiada berpaling setia
adalah sejarah jadi saksi
bulan bintang menghangat kasih suci
kita pun terpaut dan bersatu
dalam bebayang mimpi berseri
ku layarkan asmara
di pelabuhan setia
akan ku rentangkan
sang pelangi suci
yang pastinya anggun di hati
bertamu di kalbu

therosputih : lirik lagu ni sangat dalam, i myself still calculating either i got the answer for this song or not, atau aku hanya sekadar faham apa y aku mampu gapai dek akalan biasa je...tp tu lah, first2 dgr, aku takleh nak ckp pape pun psl lirik dia, it touched me from the inside, deeper inside...ia menggambarkan betapa setianya dia pada cintanya walaupun diduga dan diuji dengan ujian y hebat, dia tetap mempertahankan cintanya y satu kerana sekali dia cinta, selamanya dia terasa...

~aku juga inginkan cintaku kepada ilahi seagung-agung cinta y bisa lahir dari hati kecilku ini~

Friday, August 28, 2009

between me and him

Views
i'm going home today, but i just can say that i'm going to meet him tomorrow...yela...nak wat canne...umah jauh, perjalanan amek masa 1 mlm, kalu balik siang, perjalanan mengambil masa 1siang...penat tu toksah ckp, tp smangat berkobar2 nak jumpa anak buah, takpe2....sanggup2...mmg aku tak sabar2 tunggu hari ni walaupun terpaksa menempuh 2 benda y besar maknanya dlm hidup aku smlm...hehehe....

yee!!!!nak balik umah...

tp sedih gak, nak kena tinggal dia sorg2...ain balik kejap je tau ni...nnti kita jumpa lagi...

Thursday, August 27, 2009

first microteaching

Views

sebelum ni kan dah pernah microteaching, tp utk subject minor, skang ni subject major lak...cabaran dia? bertambah kuasa4...maksudnya?menyebabkan tidur malamku lagi nyenyak, mandiku berjam2, sume sbb gara2 nak fikir apa aku nak buat utk induction set nih...


fikir punya fikir, tak dapat pape pun...alih2, masa dalam kelas, sorg mmber aku ni, pisang..(aku kawan ngan buah-buahan tempatan)...dia suggest aku guna ni...maka, dengan ini aku dgn bangganya nak ucap..."terima kasih pisang"...so, nilah dia induction set aku...hahaha...aku lukis sendiri...

induction set aku utk tajuk arithmetic progression


mmg tak cantik, tp rumate aku duk puji2 ckp aku kreatif, aku rasa dia ni rabun tak pun dia saje nak perli aku...(sori rumate TERkutuk hang kat sini)...

tuan demo y bakal observe aku nnti tak tgk lagi set microteaching aku, kiranya korg ni merupakan golongan pertama y tgk...aku micro teaching mlm ni, lps bukak puasa, so, bukak puasa aku kali ni dipenuhi dengan kecuakan, kiranya aku minum cuak ngan makan takut la mase buka...

dah la nak kena ngajar tepat2 20 minit, kena guna masa secukupnya, kalau lebih, hbs ah markah, kena potong, kalau kurang kang, haru gak nnti jadinya...kena potong markah gak...haish...sume serba tak kena kan....susah wo nak jadi cikgu ni...

notakaki : doakan aku dapat wat dgn jayanya...

apa punye soalan lah hai

Views
susahnye lah hai...aku baru pas exam kawalan optimum yang dengan sengaja telah mengoptimumkan penggunaan kapasiti otak serta kawalan pen aku...mmg tahap maksimum...
de 2 soalan AJER, masa 1jam AJER...wat soklan satu, aku dah haru biru di tengah jalan...kenapa?sbb aku salah kira, betapa pandainya aku dalam penolakan iaitu 2e-2e=1e..bijak kan...aku mmg layak dapat anugerah BEST STUDENT utk matematik darjah 1...
soalan 2?hah...jangan tanya...mmg tak siap, tak sempat nak buat...sbnrnya lagi best kalu aku cakap bukan tak sempat, malah mmg tak dapat nak jawab, ntah pape otak aku ni tadi...fungsi otak telah disalah hantar oleh saraf impuls aku menyebabkan kegagalan aku mengawal hati dan perasaan...justeru itu, aku telah dilanda perasaan tensen yang amat sangat...
kesimpulan...aku tensen...
notakaki : ada sape2 anjurkan program mengawal ketensenan dalam diri tak?nak join....

Wednesday, August 26, 2009

arithmetic progression oh arithmetic progression

Views
marila kawan2 kita pakat sama2 pening pale ngan i utk siapkan lesson plan for arithmetic progression hari nih...induction set da siap da, tinggal lesson development, evaluation, conclusion...pendek kata, tak buat lagi nih...hikhikhik...

da la esk ada test sbjek y aku mmg tak mahir, jadi...mcm mana ni...mau nanges je rasanya tp tak smpat, nnti kang takde org nak pujuk, lagi sadis...

aku try buat slow2...

Tuesday, August 25, 2009

hari ni hari malasku kah?

Views
byk kemalasan y terasa ingin dibuat hari ni dan y telah dibuat...

berikut adalah antara contoh kemalasan y telah dibuat :
1. bangun sahur
2. basuh pinggan lepas sahur
3. sikat rambut
4. solat subuh (buat tp sedikit lewat dr biasa..lewat sket je...tak byk...tak baik lengah2)
5. bace quran lps subuh
6. nak bangun tido lps subuh
7. nak mandi
8. nak gi kelas
9. nak study
10. nak buat pape

notakaki : ai...kang kalu aku list, lebih gak ni dr 10, nnti kang hbs org tau...buruk perangai budak ain ni...

haduihhh...nape ni...idup pagi ni mcm takde mood sgt lah, nape ni...dah online jap, pun takleh recovery lagi...huishhh...

notakaki : jangan diikutkan sgt kemalasan y ada, takut melarat, layan sket2 takpe...

hah....dah2...aku kena bersemangat....aja2 fighting!!

lama tak dgr ayat ni, selalu linda selalu sebut...

aja2 fighting!!
aja2 fighting!!
aja2 fighting!!

ada baki tak?

Views
baki apa?
ada baki ain, ada baki ain...
ek...baki apa nye... (aku ni ada berhutang ke)

eh...congruent la...ya allah...apa ni...

hishhh...aku takleh explain lebih2 pasal baki2 ni kat sini, demi menjaga keselamatan bersama, leh tulis ayat atas tu je...

sape2 y paham je leh gelak, y lain loponglah sket...hikhikhik

pernah dgr word kemama tak?kalau pernah, msti korg faham kot...ke tak faham gak...nasib badanlah kalu gitu...

Monday, August 24, 2009

ponteng ke tak?

Views

ha...ni mcm mana ni...leh tak kalau saya nak ponteng kelas..?
(nak buat jahat, pastu cite kat org lak)

apa pendapat awak kalau saya nak ponteng kelas pagi ni?
kalau rasa tak sihat, takyahla gi kelas, duk bilik, rehat...kalau tak, pegilah kelas...

ek?hbs tu, saya rasa sihat je ni...mknenya saya kena gi kelas la ni ek?ok..saya gi kelas...tak jadi ponteng...
bagus2...ni yang saya sayang awak lebih ni...

hahaha...dialog rekaan...

sbnrnya nak ckp, aku mls giler nak gi kelas pg ni, sbb nak study subjek y nak test ptg ni, tp ntah nape, dalam plan nak ponteng tu, tersiap jugak aku iron baju, dan terjalan jugak kaki menghala ke stesen bus, ternaik bus, dan terberenti lak kat dpn kelas...mcm dah byk sgt ter...sekali lagi termasuk dlm kelas dan terbelajarlah pulak...smpai kelas hbs, tak sempat nak ponteng...haishhh...

notakaki : kena tulis besau2 ni...JANGAN PONTENG!!!tak elok utk kesihatan...hikhikhikhik

dugaan di pagi hari

Views
smlm, tgh msg2, aku tetido, apa lagi, tido lah aku tanpa mengamalkan amalan tido y sepatutnya atau y kebiasaan y aku buat, sbg contoh...tarik selimut, sembunyikan atau dgn kata lain menyembunyikan diri dalam selimut sbg salah satu usaha utk memanaskan badan...
*
*
jam menunjukkan pukul 4.00am...
aduh...kenapa sakit sangat lutut aku ni, mcm mana nak buat ni...wuuhhh....dugaan2...dah lama tak jadi mcm ni, ingatkan dah ok...tu lah, sejuk sgt ni, nak bgn slowkan kipas pun tak mampu nih, pusing kiri, pusing kanan, tak tahan gak nih, mati aku mcm ni...

"ya allah, kalau kau nak matikan aku hari ni, janganlah diuji begini, aku dah tak tahan ya allah..."

amek painkiller, rehat jap...
*
jam menunjukkan pukul 4.50am...
alhamdulillah...da tak sakit...terima kasih ya allah...

Sunday, August 23, 2009

korang2...

Views
esok test smm3001 la wei, baru dapat tau beberapa minit yang lalu, sepatutnya test minggu lps lagi kan, tp dah doktor tak bape nak sihat, masuk wad, sakit apa tu, aku tak sure lak sbb aku tak cntct doktor tu sendiri, and now, one of my friends cntact him, and now...i would like to announce it here...

esok EXAM!!!


mati la aku kali ni, apa lagi, cepat2 la gali kubur kat bawah nuh, tanam aku cepat2, tak sanggup lak aku nak menghadapi hari esok...cannne ni...

aku tau, aku tau...tutup lapatopa kau ni sekarang, pastu amek nota smm, study...mlm nnti nak kena study benda lain lak...

notakaki : ye ke mlm karang kau study lain ni cik ain?mcm tak bape nak caye je...hahaha

mak iti or mak uda?

Views

hah...mcm mana ni...dah naik pangkat ni...
abah = tok bah
ma = tok ma
kaklong = mak
abg ipar = ayah
abe = pakcik
aku = mak uda / mak iti?
ikah = mak su

220809, lbh kurang pukul 4
uwaaa...uwaaa....
syukur alhamdulillah, takde apa2 masalah y tak diingin (ada ke masalah y diingini? sume org taknak ada masalah...hihihi)....
lahirlah generasi baru dalam kuarga aku, skang ni, aku dgn bangganya nak gitau sume org, kat umah aku ada budak kecik...hihihi....
akak aku selamat melahirkan baby lelaki, seberat 3.5 kg semalam...huh...masa aku diberitahu akak aku ada kat hspital, da masuk bilik bersalin, aku y kat sini cuak tahap gaban dah, conform kalu aku ada kat umah time ni, akulah y paling kalut mengalahkan akak aku...hishhh....
*
cuak2...
*
solat hajat
yasin
*
*
dah selamat melahirkan baby, wahhhhh....i am so happy, anak sedara lahir on 1st ramdhan 1430H...dengan bangganya aku dah menjadi makcik...hihihi,,,tak sabar nak balik umah, nak ngadap sendiri baby...

notakaki : apa anak buah aku nak panggil aku nnti?mak uda?mak iti?hishhh...mcm mak itik lak...ntahlah...

Saturday, August 22, 2009

tewas dengan kekuatan

Views
puasa bukan untuk melemahkan
tetapi menguatkan diri
puasa bukan menyusahkan
tetapi mendidik diri
puasa bukan sebarang puasa
mengajar dalam diam
kerana puasa
aku tak lemah
tapi penuh kekuatan
kuat rohani kuat jasmani
tapi entah kenapa
aku tersungkur
dek kerana kuat
cuba digagahi
tetapi hanya mampu bertahan
untuk seketika sahaja
aku tewas dengan kekuatan

notakaki : masa sahur, jangan bantai dengan penuh kedasatan, makan sket2 je, amek syarat

hari ni kita puasa

Views
waaa...bulan ramadhan datang lagi, syukur alhamdulillah sbb kita diberi kesempatan meraikan bulan puasa ini...syukur alhamdulillah...pg ni, bangun sahur, minum air...menunggu untuk azan subuh, sembahyang subuh...

papehal...

nak wish selamat datang ramadhan, selamat berpuasa pada semua terutamanya yang mengenali diri ini

midah, linda, niza...selamat berpuasa...

Thursday, August 20, 2009

salurkan perasaan anda

Views
anda sedih?
anda marah?
anda menyampah?

mari2...bace ini cerita...

jika anda menghadapi masalah dlm menyatakan atau menyampaikan apatah lagi menyuarakan apa y anda rasa, ini adalah salah satu cara y mungkin sesuai untuk diamalkan selalu...

kelebihan :
1. tidak memerlukan pihak kedua mahupun ketiga selaku pendengar atau pemberi nasihat
2. beberapa saat sahaja, and then perasaan negatif ini sedikit sebanyak akan berkurang
3. tidak mengganggu mana2 pihak seperti roomate anda ataupun housemate anda
4. ketidakselesaan perasaan anda mungkin takde org perasan, sbb anda sorg je y tahu

bagaimana cara mengamalkannya?
1. dapat sekeping kertas dalam apa jua ukuran, kecil atau besar, bergantung tahap atau kepelbagaian perasaan y anda miliki
2. pen atau pensel y anda suka, lebih cantik jika terdapat dalam pelbagai warna yang menarik
3. mula lakarkan apa sahaja y terlintas dalam hati
4. hiaskan mengikut daya kreativiti masing2
5. simpan hasil kerja anda atau boleh ditampal di papan2 y disediakan
6. hayatilah perasaan anda itu

komen pengguna
saya rasa sangat sedih ngan hidup saya hari ni, nak cakap kat kawan, dorg pun dah penat nak dengar, sbb dah mmg tiap2 ari ckp ngan dorg saya dilanda kesedihan, terlalu serabut, kusut ngan perasaan sendiri, saya terbaca kaedah ini, maka saya terus mengamalkannya, ternyata hanya beberapa minit diperlukan, saya dapat rasakan perubahan positif dalam diri saya, sangat hebat...tak pernah saya rasa sebegini...terima kasih kepada tuan punya blog y mereka kaedah y sgt unik ini...terima kasih sekali lagi...saya dengan ini sgt berbesar hati utk mengesyorkan kpd rakan2 di luar sana utk mencuba kaedah ini...tak salah mencuba bukan....

if you are a teacher

Views
which one do you belong to?

the mediocre teacher tells
the good teacher explains
the superior teacher demonstrates
the great teacher inspires
~william arthur ward~

if you are a teacher, you deserve to choose which one best describe you..i got this when my first class with doctor aida suraya, edu class, really enjoy the phrase...makes me think about the future, how am i going to be oneday? am i the great one, or may be the superior one, or perhaps the good one or am i just the mediocre one...

we are what we think right, we are what we do...we have the right to choose how our life will flow...

aku dah tak bape nak mampu

Views
nak je gi menuntut ngan encik aizat tu, nak tau mcm mana hanya aku y mampu...sbbb skrg ni rasanya aku dah tak mampu...
*
sabtu, ahad, isnin, selasa, rabu, khamis, jumaat, sabtu, ahad...?
*
nak je tambah hari2 tu lagi...seminggu?2minggu?eh...2 minggu je?3 minggu taknak?kalu dah 3 minggu, apa kata 4 minggu terus, kata 4minggu=1bulan...boleh je...

da byk kali dgr lagu hanya aku y mampu, tp tak menyerap ke dalam jiwa lah lagu tu, so...diam saja lah...

member aku sume dah bising ckp aku ni dah gila...
hishh...bukan dah gila...tp tak betul dah...comel sket term dia...

rupanya aku masih menanti

Views
semalam ingat, ha...ari ni lat dah, lps ni dah ok, sabar2...aku pun tunggula hari rabu ngan penuh harapan, walaupun terpaksa berdepan ngan test pada hari rabu, tp sabar je...sbb mmg dah tunggu kan, mmg nak hari rabu....sekali...

hari ni hari rabu...dah habis ke?lama baru balas...mlm ni keje lagi...
keje?okey...jaga diri...
hurmm...rabu dah takde makne dah...kesian kat rabu, msti rabu dah kecik ati sbb aku dah ckp mcm ni...

"ingatkan rabu last, tapi takpelah rabu, nmpaknya dah takde makne pape gi dah, tak kisahlah rabu ke khamis ke jumaat ke....lantaklah...aku taknak amek tahu lagi dah...biarlah hari pape pun, same je..."

rabu...aku mintak maaf...

ikhlas dari tuan punye entry nih....

Wednesday, August 19, 2009

bakal anak

Views
apa anak2 nih?hishhh...kawin idok agi, dah sebok ckp psl anak...ala...sekali sekala, bg la can kat aku ckp psl anak kan...hihihi...ni anak akak aku, bakal keluar lagi bape ari, tunggu2...nnti dia dah kuar, aku upload la kat sini, conform....jgn bimbang...
hihihi...ni kasut utk bakal anak sedara aku...aku kait sendiri, khas utk bakal anak sedara aku...tgk ni, nnti dia dah besar, kalu dia tau, msti dia bangga kan...huh...anak sendiri pun belum tentu aku nak buat kat dia...ni adalah hasil tangan aku y first, hehehe....cantik tak cantik nak wat mcm mana, harap2 muat la ngan kaki dia...sekali kuar jenguk dunia, haihhh....tak muat...mmg aku penyek2 kaki dia suh muat...hahahah....

untuk seketika

Views
bulan bintang
dengarkanlah hatiku
di kala ini
ingin berbicara tentang rasa
yang sukar dimengerti
ku merindu
tetapi ingin menjauh
ku mengharap
tetapi ingin mengalah
ku memerlu
tetapi ingin sendiri
apa bisa begini
sukar aku meneruskan
sukar jua aku berhenti

induction set : what you can see from these picture?

Views
vs

hahaha...y mana satu pilihan anda? pertandingan spot the difference ke hape nih? kelakar plak rasanya...gmbar y atas tu current sem, y bawah sket tu, last sem...aksesori lebih kurang je, ntah hape2 tah aku ni...aku paling sayang y daun ngan bunga 3 kuntum tu, bunga tu masa gi kenduri kawin ntah sape2 tah, dia bagi bunga pahar tu, tp dibuat dr tuala kecik, aku suka sgt, current sem, bunga ros putih...tapi dah kering, sengaja aku letak kat board aku, ada nilai tersendiri y aku sendiri masih mencari apakah nilah itu...

moral of the cerite : sepah tak board aku? adakah board aku ni mematuhi kegunaan board kepada pelajar mcm aku?

renung2kanlah...tp aku dah tau dah jawapan dia...
*
*
*
jawapan : sepah, sangat tidak tersusun, haru biru, huru hara, board y disediakan digunakan utk meletakkan apa y difikirkan shanteq semata2 tanpa memikirkan adakah ia berkaitan ngan apa y sedang, telah atau bakal dipelajari, tiada unsur2 keilmuan keilmiahan...hampeh dan hancussss....


Sunday, August 16, 2009

kehilangan

Views
takziah buat keluarga ustaz asri, dari kumpulan rabbani

aku dapat tau dari niza, masa tu rasa mcm...aih, aku ni dalam mimpi ke apa...mcm tu je dia meninggal?

niza :ajal maut di mana2 sahaja, mana tau, lepas ni kita plak y dipanggil, ngah jalan nak lintas jalan, tup takde...mcm mana...
aku : insaf2

aku tak tau nak ckp pjg lebar psl ni, sbb aku sendiri tidak mengenali ustaz asri mcm mana, y aku tau, aku selalu dgr nasyid kumpulan rabbani, baru je sem lepas kumpulan rabbani dtg kolej aku, masa tu ada festival nasyid, tp masa tu aku tak pegi sbb ada hal...

kat sini, nak amek peluang nak ucapkan takziah kepada keluarga allahyarham, semoga allahyarham ustaz asri dicucuri rahmat dan rohnya termasuk dalam golongan mereka2 yang disayangi allah...al-fatihah....

tentang dia

Views
semalam, aku rasa risau sgt2 secara tiba2, pastu wajah org tu naik kat mata aku secara tiba2 gak, aku terus rasa tak sedap hati, mcm nak berlaku pape je, cuak la plak, dahla dia tak cntact aku ckp ada kat mana dah skrg ni, ari sblm tu je dia ckp nak gi satu tempat ni, ada keje sket, tido sana, aku tak tau la plak bape hari kan...

hari ni, enset aku syp je, sumber utama penyebab enset aku bunyik2 ntah buat apa skang ni, aku berkira2 sendiri, meneka2...

sabar punya sabar, eh...aku nak kol lah, ckp2 ngan dia, nasib baik takde pape, dia ckp dia ada kat sana smpai rabu, hummmm...smpai rabu lah enset aku kurang menghasilkan bunyik2 kan...takpelah, aku pun tak nak kacau dia, aku patut memahami, support dia kan, as long as dia enjoy ngan apa y dia buat, aku doakan y terbaik buat dia....

hari tu

Views
kalu bleh letak gambar kat sini lagi best, nak tunjuk my first experience, hehehe...
niza : nape lah jakun sgt kau nih?
aku : ntah, manalah aku tau, sblm ni mana ada peluang, ari ni je y ada

sbnrnya amende lah y aku excited kan?hihihihi...ada dua benda...

ari tu, sanggup bgn pagi2 semata2 nak tgk kawad konvo, nnti bleh tgk sultan selangor, tak pernah jumpa tau, tu y excited sgt2...sblm ni, aku pernah join event kat kolej aku, jemput sultan selangor, tukang rasmi, tp masa tu aku bz duk jaga jemputan, tak sempat nak tgk apa jadi...hari kejadian konvo ari tu jelah dapat tgk...sebelum sultan selangor smpai, aku terperasan ada pak lah, wah...pak lah?yea3...aku mmg teringin sgt nak tgk pak lah live, walaupun tak de lah dekat mana, tp boleh la, aku bleh nmpak pak lah, aku berdiri depan pak lah, antara aku ngan pak lah time tu hanyalah dak2 palapes y ngah kawad, hah...kalu pak lah tak tgk aku, huhu...tak tau lah...

aku : weih3...kau tgk, pak lah pandang kat aku ke?mesti dia tgk aku kan?hihihi
niza : perasanlah kau, ntah2 pak lah tu tak nampak pun kau, dia lupa nak pakai spek, mcm kau, tak nmpak pun kau, tak sedar pun kewujudan kau kat sini
aku : ala niza ni, jgnlah ckp mcm tu, cuba lah bg ayat manis sket, aku ngah excited giler2 nih, jgn patahkan keexcitedan aku


pastu, sultan selangor smpai, tabik pape y patut, pastu dia check barisan kawad, hah...y ni lagi dekat, a few feets in front of aku je, bangga2...walaupun aku tau aku bukanlah sape2 utk dipandang oleh 2 org kenamaan y aku sgt2 nak jumpa ni, tp takpelah...y penting aku dah pernah jumpa mereka kan...nnti kalau ada peluang lagi, aku bleh berdiri sebelah ngan dia...wahhh...berangan2...

aku balik hari tu ngan
senyuman : rapat ke telinga
perasaan : bangga sangat2
harapan : dapat jumpa ngan pak lah lagi
hihihihi

niza : kau ni, tak hbs2 perangai, mcm budak kecik
aku : eh, aku ni mmg budak kecik pun, waaa...seronoknya...bangga2...
niza : dr tadi lagi asyik ckp lagu tu, seronok2, bangga2...tak hbs2

tak dapat tenet lagi

Views
sedih lak bila ingat jadi mcm ni, dah tak leh nak update entry kat blog dgn jayanya, sbb apa, sebab tenet kat sini da tak mcm before ni, walaupun before ni dah masuk kategori sadis, kali ni, wireless kat sini mmg dah tahap terlalu sadis untuk dipanggil sadis dan rasanya sadis pun tak sesuai utk menggambarkan keadaan skrg ni, no word can describe best wireless kat sini...

apa y akan jadi pd aku?mari kita senaraikan kemungkinan2 y ada
1. melangguk tak tentu hala atau dengan kata lain menjadi seakan2 ginlos kerana terlalu sedih ngan wireless
2. mula start rakam gambar2 utk scene y shanteq dengan harapan nnti dapat online, nak upload kat blog
3. nanti akan ada entry under 1 tarikh tetapi byk2 entry
4. tak dapat mengetahui perkembangan terkini rakan2 blog y lain
5. ketinggalan dalam mengomen entry2 dr blog lain
6. perkataan sadis tak lekang dari mulut aku
7.???

byk ah, kang kalu aku tulis, hbs sume org tau betapa kroniknya aku bila gagal mencapai tenet...mengambil langkah mudah, the rest of the possibility that might arise, aku diamkan je...maybe after a few level, i cannot hold it anymore, i will absolutely write it here gak kan...hahaha...slow3...

Thursday, August 13, 2009

terima kasih

Views

ni bunga untuk ain, someone y very special to me...

waa...rosputih?terima kasih, cantik sgt2...

Wednesday, August 12, 2009

touching

Views
dulu aku pernah sukakan dia
dulu juga aku pernah sayangkan dia

ingat lagi dialog ni?dalam filem apa tah...y pasti, linda onn ngan fazley berlakon, serius lupa tajuk amende dah...tp dialog ni mmg aku ingat2 lupa je, suke ayat ni...

semalam, hujan lebat lagi...assignment smm dah siap, nak print kat bilik midah, kedai print2...hahaha...mau apa kak?

mase ngah kalut2, takde kertas ah kat bilik ni, nak naik bilik aku, haishhh...tabah, terlalu tabah...pastu kelibat dia, dia dah balik...balik kali ni nak amek barang2 y ada kat bilik midah, nak wat balik umah, and mungkin takkan jumpa lagi dah...salam, pastu cium pipi ngengade sket...babai...aku tlg dia angkut brg dia wat gi smpai kat kete, sume nampak tenang, mcm takde pape y berlaku...

kembali ke bilik midah...
aku : midah, aku nak naik bilik dah...
midah : awalnye, lek ah lu...
aku : aku tak tahan dah ni
midah : aku sedih ah wei, tabah agi kau gi antar dia, aku tak sanggup
aku : takyah ah cakap wei
midah : nak nangis je rasa, kau tak rasa nak nangis ke?
aku : tak...aku tak rasa nak nangis langsung
*
*
eh3...kenapa ni...
niza : ain, kau sebenarnya kat dalam kau sayang kat dia, tp kat luar, kau tunjuk kau tak suka dia, kau takleh tipu diri sendiri
aku : tak, aku sebenarnya nak ckp kat dia, betapa aku benci sgt2 kat dia, aku benci dia
*
*
aku : kenapa kita begini
*
*
linda : sume org tau akan jadi mcm ni, tapi tak sangka begini endingnya...
*
*
kembali kepada
dulu aku pernah sukakan dia
dulu juga aku pernah sayangkan dia

Tuesday, August 11, 2009

selamat ulang tahun sayang

Views

imran ajmain - selamat ulang tahun sayang

yang tulus ikhlas
ingin sekali sekala dirinya dibelas
walau hanya dengan
dakapan di angin lalu
yang selalu memberi
ingin sekali sekala jadi penerima
cukup dengan salam
dari manis doa
aku ingin
kau merasakan
hebatnya cinta
dan leburkan saja
serpihan calar derita
selamat ulang tahun sayang
kini kau tersayang pergilah terbang
rentaslah langit cita-citamu
harap nanti kita kan bertemu
selamat ulang tahun sayang
janganlah engkau tak terbang pulang
ku nanti penuh kerinduan
selamat tinggal
selamat jalan
aku hanya
inginkan engkau setia
kerana setia
yang mencipta
bahagiamu
selamat ulang tahun sayang
kini kau tersayang pergilah terbang
rentaslah langit cita-citamu
harap nanti kita kan bertemu
selamat ulang tahun sayang
janganlah engkau tak terbang pulang
ku nanti penuh kerinduan
selamat tinggal
selamat jalan

buat sayang, selamat ulang tahun sayang, ~110809~
moga tahun ni penuh dengan kenangan manis kan, ain nak abg hadapi hidup ni ngan senyuman, mcm lagu dewa tu...semoga dimurahkan rezeki, cepat2 dpt posting, jgnlah jauh2...sedih nnti...semoga dipanjangkan umur, dan hubungan antara kita kan kekal hingga akhir hayat kita...takleh nak ckp byk2 kat sini, haru nnti, ni pun tgk langit dah mendung dah ni, kang nnti mengayat lebih2 kat sini, hujan lak nanti...i love you sayang...

i want you to be the happiest lover in this world
may your heart full of my love
may your soul full of energy
may our love stay forever


Monday, August 10, 2009

terima kasih ya allah...

Views
ya allah, permudahkanlah hari aku hari ni...

itulah ayat pertama yang terlintas dalam ati sebaik saje bukak mata ari ni, ari ni, ada test teori nombor, pastu nak celebrate konvokesyen abg...nnti jumpa mak, ngan adik abg...hummmm...

bangun pagi, senang je, bersiap2...iron baju, tak susah, sekali lalu je iron, hbs sume kedut ilang...naik bus, tgk jam, aisehhh...kul 9.01 minit da, kena tunggu until 9.20 baru bus ni gerak nih...tapi...syukur alhamdulillah...9.10 je pakcik bus dah gerak..hah?terima kasih ya allah....

sampai2 je kat dewan, aku terus aim kedai bunga y first, kelmarinnya dah usha awal2...berkenan ngan bunga and service dia kat situ, laju je kaki melangkah...tp berenti jap bwh khemah, tgk..eh...dorg dah start amek scroll la...tunggu jap, awal lagi ni...tunggu...tunggu...tetiba abg keluar...waaa...aku sempat tgk abg amek scroll...tak sangka....terima kasih ya allah...gi kedai bunga, mata meliar cari bunga ros kaler merah, kenapa merah?ntahla...putih pun cantik je, takpelah...ha..akak...saya nak y ni, tapi nak tambah bear kecik 1...berapa...ok, ni duit dia, nnti tgh hari sket saya dtg amek ye kak ek...ok..time kasih kak...

dalam kelas...ati tak senang duduk, rasanya ati tertinggal kat kedai bunga td je, cantik sgt bunga2 kat sana...pastu mulah ah nak komplain...aiseh...nape lah aku dtg kelas ni, ingat nak ponteng, nnti kalu abg tau, mati aku kena kejar, haishh...taknak2...kelas kena gi...lecturer lmbat masuk, 20 minit pastu baru dia dtg, ngajar pape y patut, bila lah kelas nak habis ni...kelas smpai 12 lak tu, haish2...tetibe aku dgr ayat lecturer, kita habiskan kat sini...hah?tgk jam...11.01am...waaa...ni y aku sgt suka ni...terima kasih ya allah...aku terhutang budi denganmu...tetiba gak dpt msg...abg dah keluar...hah?jom2...jom gi dewan...jumpa abg..

amek bunga, carik abg...abg nak gi panggung percubaan ni...ek?ain nak gi dewan ni...eh..ain nampak abg dah...aiseh...mak pun ada gak lah...
hai...tahniah...selamat berkonvo..ek?taktau nak cakap apa...tahniah je lah...

borak2 ngan mak...amek gambar, tunggu abg amek gmbar dlm studio, sekali abg gmbar tu suh duduk gak, amek gmbar famili...aku?famili?haishhh...takmasuk2...bersalahnya ngan adik2 dia...apa hubungan aku...tapi mase amek gambar, aku senyum je, rasa mcm senget je senyuman time tuh, lantaklah...harap2 cun...hihihi

abg gi amek gmbar lagi, aku dgn rasminya jadi tukang amek gambar y amatur sgt2...lantaklah...pastu gi makan kat jas cafe...ha...aku takde selera nak makan, test jap agi, aku tak cuak lagi, mcm mana ni, nak kata aku teror subjek tuh?hai...mcm perli je bunyiknyer...tak selera tak selera aku, habis gak ah sepinggan ngan segelas milo ais...kenyang2...pastu mak anta balik...salam ngan mak...babai mak...allop...bawak kete leklok...

hah...skang ni, satu benda dah setel...jap agi nak setel satu benda lagi...hushhh...test2...mati aku...singgah bilik midah, semayang zohor...cepat2...kalut2...dahla linda tak habis2 usik aku si kalut terhebat di alam nyata nih...haishhh2....tepi2...okeh...dah siap, jom pegi...

*
test
*

keluar je, hah, setel dah test...tapi kan...haaaa...nape susah sgt nih...conjecture tu apa?dia nak suh kita prove apa?aku mcm tak pernah bace pun conjecture tuh...dah2..tak nak bincang...kat luar hujan, tunggu reda jap...nak gi kelas lagi satu...

hujan lebat, mmg basah dari atas smpai bawah, kesian kasut aku, takut rosak...

balik kelas...hummm...terima kasih ya allah untuk hari ini, aku bersyukur sgt2...

cuak

Views
haishhh...cuak2...ada byk benda y bakal jadi hari ini dalam sejarah dalam idup aku...hah...apa dia?mcm serius saje?hihihihi...

pendek je entry pg ni...

Sunday, August 9, 2009

demam test

Views
kalau demam, cepat2la gi test, jumpa doktor, suh dia check, mana lah tau kot2 bukan demam biasa kan, kat tv pun, pung pang pung pang duk tunjuk iklan suh kalu demam, cepat2 gi check, mungkin bukan demam biasa, kot2 demam luar biasa...

ni bukan sebarang demam ni, demam ngan test, esok, start first test...hadushhh....malas nyer lah hai nak gi test2 nih...tp apa kan daya, sape lagi y berkuasa menentukan keadaan aku sebagai sorg pelajar ni?pastinya lecturer...haihhh...

skang ni, konsep dia sama je...perenggan first ngan perenggan dua tu sama je cite dia...

perenggan first : kalau demam, jumpa doktor
perenggan dua : sebab doktorlah saya rasa kus2 nak demam nih

perenggan first : doktor test la saya ni, rasa lain mcm je 2,3 ari ni, tak sihat gamaknya
perenggan dua : doktor bagi lah soalan test y senang2 sket doktor, senang saya nak score subjek nih

demam, test, doktor...
3 benda y aku tak bape nak sayang...

esok aku test teori nombor, ntah apa je y aku buat seharian nih...esok test kul 2.30 smpai kul 4...sejam setengah tu, msti byk soalan...puh3 la soalan senang, lehla aku jawab...amin....

faham tak?

Views
ingin ku suarakannya
tapi takut didengari
maka aku diamkannya sahaja
membiarkan keadaan meredakan
biar masa yang berlalu
sekarang ini
aku hanya membilang detik
tap tap tap tap
kenapa ku rasakan lambat
semakin memeritkan
keadaan sekeliling terasa kusam
tiada seri tari
dunia seakan bisu
atau memang dunia ini bisu?
ah...biarkan sahaja
tidak mahu aku meneka
biarkan saja
aku tiada apa untuk diperkata
walau terasa berjuta
yang ingin diluah
aku malas untuk bicara
biarlah
biarkan kata itu tenggelam
dalam kelemasan jiwa
padan muka

pelik sebenarnya kata-kata ini, sebenarnya penulis dia lagi pelik, susah untuk dimengerti bukan...?

Saturday, August 8, 2009

kengidaman terhadap abc meluap2

Views
ya allah, sedang asyik duk mengelap lantai ala2 cinderella disebabkan tertumpah santan, menyebabkan lantai berminyak2, penuh ngan kesan degil...tetibe tersampuk...

abc?

nyum3...sedapnya...nak3....

mcm mana ni....dia kalau tetibe nak mcm ni, kena dptkan skrg jugak nih, nak3...hadoihhhh...

cite kat linda...
aku : ngidam nak mkn abc la plak...nak mkn skrg!!!
linda : aduh, mne nk cari ni...huhuhuhu
aku : nyum3...nak2
linda : ni malas nk lyn ni....hehehehe...ngidam air kosong ke...senang nk cari
aku : taknak...abc4
linda : meh dtg blik kite...ade abc...sampai z pun ade...meh2
aku : alah....abc huruf2...bukan buleh mkn
linda : nk mkn pun bole...kiter bg
aku : kenyal
linda : hehehehe...kiter rebus dlu nnt
aku : haishhhh

aku dilanda perasaan nak sgt...aku panggil perasaan itu kengidaman...

nak abc nak abc nak abc nak abc nak abc nak abc

konvo upm kali ke 33

Views
konvo start ari ni, gi tgk kawad bukak konvo dr palapes upm, mantap sgt org atasannya...smart2, segak beruniform...muka bengis je...usha2 bunga konvo, cantik2...

tiap kali konvo, sbnrnya mcm kenduri saje, meriah2...sume org y dtg cantik2, dtg dr mcm2 tempat...

Friday, August 7, 2009

kenapa suke jalan2 ni?

Views
lain kali duk bilik je, cuba la jadi someone y suke duk bilik ni je...boleh tak?

eh...kasarnya...takdelah mcm tu, ayatnya halus menusuk kalbu je...mcm ni...

"kalau nak tgk dia ari isnin ni, make sure sabtu ahad tak pegi memana...duk bilik, study je...ingatkan bila minggu depan ada test, ari jumaat mcm ari ni, duk bilik je, ni tak, ntah ke mana dah merayap pegi berjalan2...mcm takde pape je..."

hmmmmm....

kata-kata

Views
semalam, dgr era, ada org bagi ucapan sms, terkesima aku seketika, perghhh...makan dalam ayat dia, best2...cite kat rumate, dia kata dia ada msg tu dlm enset, apa lagi, nak2...nak bace...rupanya ayat ni dah lama tersebar, cuma aku y jakun ni je y baru tau...ni ayat asalnya...

andai esok nafasku terhenti
ingatilah detik terakhir diri ini
andai esok nadiku mati
maafkanlah kesalahan diri ini
hanya satu yang perlu kau tahu
aku gembira mengenali diri mu

waaa...indah susunan kata dia...tp tu ayat asalnya, ni ayat aku, aku nak olter sket ayat dia, maksud sama je...

therosputih

andai esok aku tiada di sisi
kenanglah saat kita bersama
andai esok aku pergi
maaf atas segala kekasaranku
tidak mampu ku menjadi sempurna buatmu
terlalu banyak kekurangan diri ini
berkali-kali aku alpa
namun untuk kesekian kali
aku yakin dengan perasaan ini
aku gembira mengenalimu
aku senang dengan caramu
aku rindu dengan senyumanmu
aku sayang pada dirimu
benar aku menyayangi dirimu

Thursday, August 6, 2009

ada unfinished business lg ke tak?

Views
soalan cepumas!!
unfinished business?ntahla...taktau nak ckp mcm mana...

"disebabkan kerana suatu janji, i'm not that sure worth it ke tak utk follow the promise, but as long as tak bertentangan ngan hukum syarak, for me, i think ok lagi lah kot, but have to consider mcm2 gak...what is the most important y kita patut buat, kena jaga hati person that kita most love, pastu baru kita think about others kan...skang ni, kena tau apa y menjadi keutamaan dlm diri kita, so, benda2 lain automatically will become sampingan2 y kalu buat akan jd bagus, if not, takde pape pun...tp tu lah, aku ni jenis y benda dpn mata tak bape nak nmpak, benda y tah mana dtg tu la y selalu wat pening pale...eeee....kesian kat people who loved me, terasa ngan any tindakan aku...haishhh...so, ada unfinished business? i don't think that way, aku rasa, paling komang pun, setakat file y masih belum boleh dilupuskan disebabkan ada isu2 berbangkit...itu je, aku just nak buat dia jadi mcm tu, state clearly here, just like that, kira mcm angin lalu je..."


to him, this is what i want you to know...

that thing will be settled by itself, aku selalu ckp mcm tu kat diri sendiri, not sure kalau dia boleh terima ke tak, sbb aku mls nak fikir byk, mls nak bertindak, tp mls jugak nak berdiam diri, i always believed that benda tu akan setel sendiri, kiranya nnti, jadi mcm ni...eh..dah lama tak ada that thing kan, hahaha...dia dah senyap lah tu...ha...nak buat mcm tu je, aku tau, senang ckp, but of course la, it takes times...i'm not sure if aku ada hak ke tak ke atas masa tu, harap2 aku masih ada peluang itu...pleaseeee....

Wednesday, August 5, 2009

awak dah nak pergi

Views
tadi saya jumpa awak, dah seminggu tak jumpa awak, saya tak tau perasaan saya mcm mana, y saya tau, saya rasa mcm nak mkn org je...ngarp3...

awak cakap awak dah nak pergi...hmmm...rasa mcm baru semalam saya jumpa awak, awak dah nak kembali ke pangkuan mereka....

saya takut ngan R.I.N.D.U. mcm mana saya nak hadapi nya ek...haishhhh....

moga saya kuat kan...?

*
*
*
surat dari hati kepada mata....

nilai seorang kawan

Views
kita tak sedar, kita tak perasan, y kadang2 kita ni sebenarnya byk menyakitkan ati ramai org, disebabkan kita yakin sgt ngan diri sendiri, kita rasa apa y kita wat tak melukakan ati org lain, pastu mulalah syok sendiri, bahawasanya akulah kawan y paling memahami, akulah kawan y paling baik, y paling bagus, mcm2la title letak sendiri dapat...

org sekeliling diam seribu senyap, taktau nak ckp apa, kalu terasa, paham2 sendiri diam je lah, satu sebab mls nak layan, kang kalu layan kang, start dr mula2 nak wat tomyam smpai siap tmyam pun belum tentu dah setel, ntah2 dah hbs upacara terjun tangan, licin lencau pun mslh tak setel2 lagi, mcm mana tu...disebabkan mls nak start masak benda lain, jd kwn2 y lain pun diam je lah...

bila direnung, bila ditilik, tak ternilai, bukan tak ada nilai, tp tak reti nak nilai harga seorang kawan ni, compleks sgt atur caranya...saintis math pun merangkak2 nak mengira, nak terbit formula, nak derive, nak proof and segala mokniko la mcm mana nak kira harga bg seorg kawan ni, susah2...

aku ni bukan sorg saintis, bukan jua seorg puitis, apatah lagi seorg berpitis, aku sekadar aku, y punya rasa sedih, gembira, apa lg ek...byk sgt perasaan y ada...jadi, aku dpt ckp mcm ni je kawan2 aku...

"aku sayang sangat kat korang sume, apa y terlebih dan terkurang dr aku, harap korg halal lah ye, salah silap aku harap dimaafkan, aku tak reti nak ckp betapa aku berterima kasih ngan apa y tuhan bg pada aku hari ni, terima kasih kawan..."

produk hasil tanah dan riben

Views
dia mcm ala2 kad birthday tu, tp diperbuat dr tanah, pastu kat tgh2 ada 1 renda dr riben berwarna pink lembut...gabungan coklat warna tanah ngan pink lembut renda sungguh cantik, paduan warna y sgt sweet...

sebenarnya, produk apa tu?

aku sendiri pun tak tau, td mimpi produk tu keluar, aku y hasilkan, tak sempat nak telek lama2, aku dah terjaga...

tu lah, sape suh pejam mata duk mengeram malas nak bgn pg ni....dptla mimpi bukan2...

Tuesday, August 4, 2009

walaupun dia tak kenal kita

Views
mungkin dah agak lewat utk aku ucap takziah kepada keluarga yasmin ahmad, y aku tau dia seorang pengarah cite y lain dr y lain, sepet, gubra, muhsin, dan byk lagi...aku ni takdelah kaki wayang sgt, takdelah mengikuti sgt perkembangan seni tanah air mahupun bukan tanah air...aku cuma tau, sharifah amani tu selalu berlakon ngan yasmin ahmad, adik2 dia pun sama, dulu penah tgk cerita artis malaysia kot, satu keluarga sharifah amani tu keluar, muka adik beradik dia nak sama je, comel2...jd, yasmin ahmad ni kira mcm part of them dah, sbb baik sgt ngan family sharifah amani, aku lupa lak nama mak dia apa, selalu ingat je, skang ni tak terkeluar dek jari jemari lak, takpelah...nnti aku ingat lah tu...

walaupun yasmin ahmad tak kenal aku, and aku pun tak bape nak kenal dia, aku terkejut sgt masa dpt tau dia dah meninggal dunia, tau dia sakit pun masa bace paper, kiranya sume berlaku dalam beberapa detik y mengejutkan aku...takziah sekali lagi buat keluarga allahyarhamah...moga roh dia dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan umat islam y soleh dan solehah...

rasa dekat plak ngan kematian...

mati itu pasti, mari kita beramal byk2 seolah2 mati itu esok

nyaris2

Views
apalah nasib, assignment melambak2....byk y in dr out...dpt cuti semester mengejut lak tuh, aku lak demam panas dgn tiba2...

h1n1?

tak dpt dikenalpasti....