Friday, December 31, 2010

hampir-hampir

Views
semalam, aku dah meraung dalam hati bagai nak rak dah sebab tetiba laptop susah senang bersama aku ni buat hal, tak nak idup...owh...aku dah ready kain putih dah gara-gara nak berkabung byk sangat influence cite hindustan ni laptop rosak...

sedih woo kalu laptop rosak, sbb laptop atau pc ni, lebih kepada jiwa kita dah, mcm2 ada dlm laptop ni kan, aku share ngan korang satu pepatah ni

nak kenal seseorang itu mcm mana, selongkarlah lptop atau pc dia

hah...pada sape yang dalam lptop tu simpan gambar2 tak elok, video2 tak elok, mcm mana? ha...jawab sendiri lah ye...nasihat aku, cepat2 la buang, erase, delete, sbb sume benda tu tak elok, buat hati kita makin itam je...

berbalik pada cerita asal, pasgi ni bangun, cepat2 amek laptop, peluk...pastu try on...hah...boleh? ya allah...ni mesti sebab aku semayang subuh tadi kan...hahaha...boleh ke mcm tu? hey...aku boleh je...syukur sesangat lptop ni tak rosak...byk gambar2 crochet, manik2 aku ada dlm ni, kalu ilang, jenuhla aku nak mencari balik...

notakaki :

ops...sebelum aku lupa...kenapa aku tulis ayat kat atas tu, sebab aku semayang subuh tu, ayat tu lah...aku ni suke set mind aku, setiap benda yang berlaku dlm idup kita berkait rapat ngan apa yang kita buat dlm idup kita...sbg contoh,

situasi satu
nak keluar, tunggu bus, mak aih...lama gile, lebih dari sejam...nnti mula ah aku relate ngan idup aku sebelum tu, aku ada buat salah apa eh smpai aku kena hukum mcm ni...

situasi dua
baru je sampai 5 minit kat stesen bus, bus yang ditunggu dah sampai, kejap je tunggu tadi kan, nnti mula ah aku cakap, ni mesti sbb aku buat baik tadi ni, sbb tu allah permudahkan idup aku...


see...itulah aku...boleh tak set mind gitu?

notakaki : ari ni entry pertama aku di 100penulis.com

Wednesday, December 29, 2010

contest periuk sape paling berkilat

Views
berita terkini, 29hb disember 2010

contest ini dianjurkan oleh dua beranak dan disertai oleh dua beranak itu juga, turut diadili oleh dua beranak itu juga...pendek kata, dua beranak ni memang tamak...dia anjur, dia join, dia judge, dan kompemnya, dia jugak yang dapat adiah....

contest itu bermula jam 12 tengah hari tadi dan berakhir sejam kemudian...kedua2 perserta diberi sebiji periuk hitam yang sama saiz dan sama tahap kehitaman...dua beranak tersebut, iaitu si bapa dan si anak perempuannya terus menyental segala kekotoran menggunakan sabun yang ditaja oleh AXION bersungguh2 tanpa menoleh ke kiri mahu pun ke kanan...

apabila tiba sesi penghakiman, didapati periuk sentalan si bapa lebih berkilat berbanding dengan periuk sentalan si anak, maka, secara zahiriahnya, si bapa memenangi contest tersebut...si anak pula hanya mampu tersenyum tawar apabila mendengar ucapan pemenang, "takleh kawin lagi hang ni"

pemenang contest ini kemudiannya menerima hadiah utama berupa sajian tengah hari yang lazat lagi berkhasiat disediakan oleh anak perempuannya...sajian itu terdiri daripada gulai dalca beli dari kedai, sayur campur, dan ikan goreng berlada...

si anak yang akur dengan kekalahan tipis ini berazam untuk meningkatkan lagi usaha mengilatkan periuk hitam di masa akan datang...

sehingga bertemu lagi, sekian...

sampai jugak

Views

jenuh menunggu...hihi...takdelah jenuh mana, cuma ketidaksabaran dalam menunggu sahaja isk2...

semalam, abg posmen pujaan ati aku sampai, ohhh...dia bg salam...bagus kan abg posmen nih...cepat2 aku jawab, nak keluar sogan la plak, tak pakai tudung, pastu mula ah, nyorok belakang tingkap...

ada surat utk aku...tgk tulisan pun aku dah kenal...sape lagi kalu bukan encek leo...hikhik....lalu, dgn rakusnya aku mengoyak surat itu...bedeping jatuh simkad...ai...simkad je ke jatuh? kot2 la ada lagi benda nak jatuh, double check...ceh...simkad semata2...ingatkan ada la surat chenta barang sehelai dua...

huh...takpelah...dah tau dah perangai encek leo mcm mana...tak suka benda remeh2 nih...

horeeyyy...dapat simkad baru...hihihi...seronok2...ari tu, simkad lama ada masalah, terus request nak simkad baru...tu yang dapat tuh...so, wahai simkad, pasni jangan buat masalah pape lagi hokeh...

notakaki : simkad dua, enset satu...maksudnya?

Tuesday, December 28, 2010

"Yang Termanis dan Terpahit"

Views
dari editor kepada editor

sebagai tanda sokongan, aku dengan rela ati menyertai ini contest yang dianjurkan oleh saudara fyzal

apa yang aku perlu lakukan utk menyertai contest ni adalah tulis satu pengalaman manis dan satu pengalaman pahit sepanjang tahun 2010...

pengalaman manis
hari terakhir di sekolah time tgh praktikal mengajar...perghhhh...tak dapat dibayangkan betapa indahnya hari tu...bayangkan, 3bulan aku praktikal, ngadap pihak pengurusan, mak aih...maybe sbb time tu aku sorg guru pelatih, azab dia seksa sket sebenarnya sangat banyak, ngadap pihak pengurusan nervous dia kalah nak ngadap guru disiplin sebab kantoi ponteng sekolah...huh...hari last tu, aku takde kelas, lagi la heaven...sepanjang ari tu aku senyum, sampaikan kawan aku sound aku senyum2 je manjang, ayat aku senang je...aku rasa mcm baru jatuh cinta je hari ni...mode terbang2 jer...ohh...sangat indah...berakhir segala penyeksaan...

pengalaman pahit
first time terpaksa berjauhan ngan encek leo, kali ni, memang betul2 jauh, sorang kat borneo, sorg kat semenanjung, dengan masa depan yang kelam, ngan tatau bila lagi dapat jumpa, hidup terumbang ambing seketika...smpai ari ni, masih lagi berjauhan ngan encek leo, masih lagi tatau bila dapat jumpa, masa depan masih lagi kelam...
sangat pahit utk dikenang
sangat kelat utk diharung
tatau bila sume ni berakhir, tahun 2010 pun dah nak berakhir...

okeh...itulah dia pengalaman manis dan pahit yang takkan aku lupa, bila bace part manis, indah je, bila bace part pahit...aih...kelat...tak suke...tp pahit manis ni lah yang mencorak hidup aku sehingga ke saat ni...satu pengalaman yang takkan dapat diperoleh di mana-mana...

setiap pengalaman tu ada harganya yang tersendiri...

notakaki : masih lagi mengejar pengalaman2 di masa hadapan

jom layan gambar

Views
gambar2 nih aku tertengok kat blog shiemacma, bosan2 tadi, jenjalan la blog mereka yang lain...klik je kat bloglarian, aku pilihla umah mana yang aku berkenan...random jugaklah...dlm random2 tuh, tgk yang menarik, aku share la nagn korang...

layan gambar je la ek...












aku suka tol gambar last nih, tu, gambar monyet tuh...hihihi...

notakaki : malas nak layan mood sedih punya pasal

bn dan pas dalam satu sampul

Views

tajuk hentry ya ampun....kontrobasi tollah...hehehe...den sajo jo nak buek gompak sekali sekalo...jangan marah eh...

sape yang selalu bace entry aku, korang musti tau sape itu white rose, ari tu ada janji ngan dia, nak kait bookmark utk dia, so, inilah dia...


dah selamat pos dah semalam, seperti biasa, pau ayah aku ah suh anta, aku kan duk umah je memanjang...maybe dlm minggu ni smpai kot ke tangan white rose aka mera kembor hei...

sbnrnya dah lama dah plan nak buat, tp disebabkan aku selalu tak dan nak buat, terpaksala bertangguh dan bertangguh...so, smlm, mmg duduk, buat kejap, siap, terus pos...white rose kita ni cikgu, so, cuti sekolah dah nak habis...next week dah buka sekolah...hope akak suka la ek...hasil tangan yang tak seberapa...

ari tu, tanya dia, akak nak request kaler apa, dia cakap suka ati aku lah...so...mmg aku buat suka ati aku le jawabnya...biru n ijau, hahaha...biru tu bn, ijau tu pas...kihkihkih...sesuai la tu ngan tajuk entry...

sape2 perasan, sebelah kanan ni aku ada letak blog aku yang lain, aku ada amek tempahan kait2 aka crochet ngan tempahan manik...so, sape2 yang nak order, lehla belek2 entry kat sini....


notakaki : hope akak white rose suke eh...

Monday, December 27, 2010

indahnya hidup dia

Views
pas bace entry kat miszlullaby, rakan blogger aku, dia ada promote psl sorg blogger nih, hidup itu indah aka LM, so aku pun dgn bangganya menyelongkar khazanah2 yang ada kat blog dia, klik sana, klik sini, baca tu, baca ni...berat jap pale otak aku nih ngan kosa kata...ngeh3...nak cakap byk membaca la tu hari ni...per-asan!!!

so, aku dah wat keputusan utk follow blog dia, sbb aku rasa penulisan dia sangat menarik, sesuai ngan jiwa aku...pendek kata, I LIKE HER...

skrg ni, dia tgh nak susun blog list dia, memandangkan aku baru je follow dia, jadi, mmg sesuai la aku join...

kategori aku adalah pastinya puteri

kenapa nak join bloglist LM
aku rasa tertarik ngan cara penulisan dia, so, nak le join...meriahkan lagi hidup maya aku kat sini

bagi pandangan terhadap blog LM
bagi aku, sesuatu blog ni lebih kepada cara penulisan blogger tuh, so, berdasarkan pengamatan aku yang tak bape nak mahir mengamati nih, blog LM nih menarik, rilek2 utk dibaca, tak berat, tak padat, pendek kata simple itu lebih baik...


notakaki : banyak membaca luas pengalaman kan...nak gi doha cam LM jugak lah...hehehe

GiveAway Domain by KhaiZarien.com

Views

menjawab tag made by enhear

giveaway nih dianjurkan oleh KhaiZarien di mana hadiahnya tu dah terang-terangan dia cakap domain...kot2 nnti kalau aku menang, instead of www.therosputih.blogspot.com, aku akan jadik www.therosputih.com aje...best le sket bunyiknya...

apa yang aku perlu buat hanyalah, letak gambar aku yang paling SOPAN...ngeee...sopan betul sopan ke sopan yang jahat? ekekeke...byk soal la plak kau nih cik ain...lotak jo sokoping yang ekau raso ekau sopan sesangat sudah...

hah...yelah2...ni lah gambarnya...

wei wei...jangan la hangpa sume pi gelakkan gambar sopan aku...kurang hasam tol...huh...nak sopan2 pun tarak boleh ka...tapi aku sendiri dari tadi duk gelak kat gambar sendiri...apakesss

kenapa aku rasa gambar tuh SOPAN? gambar nih diambil masa aku ngah praktikal kat satu sekolah di melaka, tu pasai siap ada name tag bagai lagik tuh SKEMA, pastu masa aku suh paksa sorang kawan praktikal aku amek gmbar aku, tgh syiok2 posing tak bape nak SOPAN, bleh plak pengetua ngan guru penolong kanan 1 lalu...mak aih...ngeri kot time tuh...dorg lalu belakang member aku, so, manala mmber aku ni perasan, aku ni secara otomatik lah dari gaya tak bape nak SOPAN tadi bertukar menjadi SOPAN ayu kudup kuncup...pastu, bleh plak member aku tu siap bagi arahan cepatla buat gaya seram kau, cepatla aku dalam ati, kau tak tgk ke mandor pengetua ngan gpk1 kat belakang tuh, aih...

nasibla aku tak kena sound time tuh...huhu...bila ingat balik saat2 nak snap this picture, aku masih lagi terasa kengerian plus meremang2 bulu tengkuk aku...huih...azab tol bergelar guru pelatih nih...benciiii....

okeh, gambar dah letak, pastu, kena tag kat 5 blogger yang lain...kali ni, aku memburu jejaka lah, nak tgk gambar jejaka sopan lak...hahahaha...aku tag

tarikh tutup ga nih 11.59pm, 28 disember 2010...cepat2...sementara ada masa...memandangkan aku publish entry nih pun dah last minit, aku tatau lah sempat ke tak lagi blogger jejaka sopan yang aku tag tuh sempat masuk ke tak...halal lah ek kalu tak sempat tuh...

notakaki : aku sopan? hahahaha

menarik tentang bola semalam

Views
papehal, tahniah utk team malaysia sbb monang 3-0 smlm....tahniah2...walaupun aku seperti biasa, tak tgk pun, tp minit2 terakhir tu aku tgk gaklah, sempatlah tgk goal ketiga dr malaysia tuh...

pastu td, duk sebok jenjalan kat blog blogger yang lain, aku tertarik ngan entry terbaru sahabat blogger aku nih, semarak api namanya, dia kata dia amek kat wall fb pengulas rtm, mls lak nak klik bagai kan...so, copy je dr dia...

ini yang aku rasa sangat menarik utk dikongsi bersama

mengaum lapar sang SINGA UTARA
sang KENARI terbang membelah awan
gagah SELADANG ibarat badang
laju HARIMAU KUMBANG ibarat pejuang
dahaga RED WARRIORS kerana darah
tangisan PENYU kerana maruah
GERGASI MERAH merah membara
tanduk sang RUSA kerana perkasa
bisa si JENGKING bukan kepalang
lincah HANG TUAH si pahlawan bangsa
tenang-tenang si BUJANG SENANG
amuk TOK GAJAH kalau diusik
lalu sang BADAK gerun melanda
kerana HARIMAU MALAYA mereka turutkan
bersatu menentang GARUDA seberang
~Mohammad Hanif~

kreatif gile aku rasa laki nih...hehehe...

pastu ada lagi

GARUDA terbang pulang sumbing paruhnya
HARIMAU kita kembali ke sarang simpan kukunya
kisah GARUDA terbang sah dongengan semata
kini kisah nyata HARIMAU mengaum kuasanya
~Azlan KinGshah II~

pantun yang comel aih...tang mana lah tu comelnya wahai tuan blog?? hehehe

last sekali, yang ni plak

pergi stadium tengok bola
bagi sokongan kepada malaysia
singkirkan indonesia dengan segera
kita pasti menjadi juara
~AmirUndertaker Kelate~

tetibe ada word kelate kat ujung nama dia, konpem2 dia org kelate kan...hehehe...tade hal lah, kita sume saudara lah...

notakaki : perlawanan tak tengok, tp bila tang keputusan, WAJIB tahu

kalau dah suka

Views
char koey teow?? huihhh...jangan disebut2...kang ada yang meleleh ayaq liuq kang...

ni, aku ada satu tempat yang mmg kalau pi sana, takkan miss punya utk singgah dan beli bawak balik makan kat umah, nak makan kat kedai, malu...sopan sangat gaya aku terjah makanan nih...hikhikhik kantoikan diri sendiri plak...


gani char koey teow, mmg mashuuukkkk beb


alkisah...masa aku kuar ngan ayah aku nak soping2 itu ari, tetibe je ayah aku bg soklan cepumas...nak makan char koey teow? hah...belum sempat aku jawab nak, ayah aku bg satu suggestion maut punya, mmg tahap terkejot berok mat yih ah...nak tau apa dia? layan gambo lah dulu....

negotiation berlaku antara dua jejaka berbaju merah oppsss jejaka ke? ekekeke


okeh...proses jual beli sudah berlaku


kali ni, ayah aku tak beli char koey teow lah, dia pi beli sos char koey teow terbaeekkkklah!!! ayah aku cakap, nanti boleh buat sendiri kat umah...hehehe

lupa nak promote, ayah aku pandai masak tau, kalah mak aku...wakakaka...ops mak...jangan marah ek...mak punya masakan tiada tandingan la tapi selepas ayah...hakhakhak...ayat nak kejam kan? dibuatnya mak aku bace entry nih, merajuk taknak masak, mampos aku kena ganti...hehehe...gurau2 je lah mom...ngeee

notakaki : sesekali gurau2 ngan mak ayah, adala tu nak mintak pape...ekekekeke...maaakkkk...ayaaahhhhh...orang nak kuar dating boleh? hehehe

Sunday, December 26, 2010

rozmey in da house

Views
entry ni entry ala2 jakun mak nen sket yer

sape tak kenal dr rozmey tu kan, ala, tokey ubat pelangsingan badan ngan tah apa tah lagi namanya...sori...aku tak amek tahu sangat psl ni...semalam, mak ayah ajak keluar, gi soping2 sket...ngah sebok duk cari port parking, tetibe aku ternampak si tuan punya kedai besar nih, betul2 depan kedai dia, aku agak, mesti ada function pape, kalau tak, takdenya dia nak duk depan tu kan...

sayup2 je nampak kan, kamera cikai je, tgh2 nak shoot, kete ni lalu lak, ceh


kumpul2 nak amek gambar ropanya


paling menarik perhatian aku adalah, gaya rambut dia...aih...betapa aku rimas, rasa mcm nak amek gunting potong je...mungkin itu sume fesyen, tp tidak bg aku...aku sangat rimas ngan gaya rambut tutup mata gitu...owh...maaflah pada yang tak bape nak setuju ngan pengakuan berani mati aku itu...lantaklah kan, itu cuma pendapatan peribadi aku je...

asal lalu je dopan kedai si dr rozmey nih, mesti aku akan teringat cite dua alam, pastu teringat entry dr encek kelambu psl dr rozmey nih, meh aku story sket apa yang aku rasa menarik ttg entry dia...dia cakap nape org nak kutuk2 kat dia bila mana dia jadi model utk barang yang dia jual, suka ati dia lah kan, dah dia yang jual, daripada dia guna model seksi dedah sana sini, baik guna dia...tak tambah dosa mata aku tgk...

bila fikir balik, betul jugak apa yang kelambu tu cakap...sblm ni, aku pun ada jugak cakap2 belakang psl dr rozmey nih, pas bace entry kelambu tuh, baru aku tersedar...apa salah dr rozmey tuh, dia tak buat pape pun kat aku, dia takde pun paksa2 aku suh beli barang dia ke hape ke...aku je yang lelebih nak nympah2 kat dia...lalu, aku membuka mata ke arah persektif yang lain...

hidup ni bukan setakat ttg apa yang kita nak semata-mata, tetapi lebih kepada kesempurnaan ketenangan yang dapat kita capai, susah tu, tp kita boleh berusaha ke arah itu, tingkatkan kualiti hidup kita sedikit demi sedikit...

wah...rasa mcm penceramah bebas yang tak diiktiraf je...aku dah nak start melalut dah ni...berenti kat sini je lah...

notakaki : aku ini manusia yang tidak sempurna

dengan ini rasminya aku

Views
wah...teruja gile2 bila bukak email pg nih, dgn bangganya aku telah diterima sebagai keluarga 100penulis dengan rasminya...hohoho...

mulai ari ni, aku secara rasminya jugak dah boleh menyumbang entry dalam laman 100penulis...ngeee masih excited hokeh...

sbnrnya macam tak percaya pun ada ain!!sila bangun dari lena kamu itu

aku dapat shift utk publish entry kat sana pada setiap ari jumaat, kenapa? yelah, dah nama 100penulis, setiap editor tu kenala tolerate, nak amek ari apa ari apa...aku dapat ari jumaat...so, nntikan entry aku kat sana setiap ari jumaat hokeh...ngeee

notakaki : ngah fikir, nak tulis psl apa eh nanti

Saturday, December 25, 2010

21 bulan 11 hari

Views
ari tu, mase tulis psl 21 bulan, aku dah janji dah, nnti cukup 21 bulan 11 ari, nak hupdate lagi kesah aku dan encek leo...hehehe...agak gedik jugaklah

sape yang tak bape suka nyampah ngan entry nih, aku mintak maap okeh, aku nak tulis jugak, sbg satu lagi lembaran kisah antara aku dan encek leo supaya satu ari nanti, bila aku bace balik, aku bleh gelak sesorang gila ke?? arap2 la gelak, bukan nangis sorang2...paham2 la maksudnya tu kan...

hmmm...nak cite apa ek...bleh tak nak cakap aku rindu sama dia...lama gile tak jumpa...tak lama lagi dah nak masuk tahun 2011...lagi lah tatau bila nak jumpa ngan dia...bila aku kira2 bila nak jumpa, aku nmpak gelap je...sahlah tu tak nampak pape...aih...kelam je...

kalu aku ungkit kat encek leo, nnti ayat dia, sabar je lah, ha'ah...itulah ayat terbaik utk kami...kalau tak sabar, takdenya kami dapat bertahan sehingga hari ini...aih...dugaan betullah...

perjalanan aku dan encek leo dah masuk 21bulan 11 hari...aku saje je amek angka 21 dan 11 tuh, ada maksud di situ...semoga perjalanan ini akan terus berjalan dan berjalan, sbb aku mengharapkan tiada penghujung di sana...

okeh, sila stop...sebelum aku bertindak lebih jiwang karat tangkap leleh di sini...stop stop...

notakaki : saje nak menggedik

entry nak EMO

Views
hai korang sume, ni aku ada satu situasi sebenar yang berlaku kat one of my friend, pastu dia forward msg yang dia dapat and dia reply kat aku...aku share balik ngan korang, so sekarang ni, tugas korang...bace dan komen apa pendapat korang ttg situasi kat bawah ni

owh yer...yang tulisan font arial tuh ala...tulisan kat bawah ni , apa yang org sana msg, yang tulisan italic tuh, pe yang kawan aku reply...

situasi dia
abg kawan aku ni pernah kapel ngan orang di sana, pastu tetibe aku dapat tau, abg kawan aku ni dah clash dah ngan dia, pastu org di sana ni agaknya tak puas hati lagi kot, duk kacau2 sedara mara, adik beradik kawan aku ni, yang aku heran, mcm mana dia boleh ada no mereka2 semua tuh...hmmm

Salam...lolo, nak tanya sket, lu'lu sihat tak? nnti tolong bagitau lu'lu saya nak jumpa dia...maybe awal bulan satu, kirim salam lu'lu ngan mak eh...thank you...

Tlg cakap kat lu'lu...mak ayah saya dah bising tanya pasal dia, tolongla jangan pentingkan diri je...

Aik, apa hubungan awak ngan lu'lu sebenarnya ni sampai heret mak ayah sekali...korang kapel je kan? kalu dah takde jodoh, terima je lah...

Tanya la lu'lu apa dia dah buat...mak ayah saya kenal lu'lu dan tak sangka dia mcm ni sekarang...ye, kalau dah takde jodoh tapi tak perlu hukum orang sampai mcm ni kan...

Apa lu'lu dah buat kat awak? kalau setakat kenal 2,3 ari, tu bukan kenal betul, kami keluarga dia lagi kenal lu'lu yang sebenarnya, apa yang dia dah buat sampai awak rasa terhukum? saya dgr cite awak duk kol orang sana sini tanya pasal lu'lu tu nape? sampai kol kawan sekerja, kawan2 lu'lu lagi, tu belum masuk duk msg2 saya ni, apa hal, saya bukan bercinta ngan awak...

Sy msg cara baik tp awak balas mcm ni...tak sangka lak family awak memang jenis mcm ni, cakap kasar...takpela...saya mintak maaf kat awak 1 family...and pesan kat lu'lu, parent saya nak jumpa dia...salam

lolo, saya tau saya salah msg awak...saya respect awak sebagai adik lu'lu tp awak tak perlu nak cakap kasar mcm ni, awak pun kawan ngan orang sini gak kan...jgn rasa diri kita terlalu bagus utk nilai org lain...tc, salam

aku nak tau apa pendapat korang, lagi byk pendapat lagi bagus, aku just nak tolong kawan aku, pada mana2 blogger yang baik ati, leh share entry nih ngan kawan2 lain, nak post kat blog masing2 pun boleh, tp nnti tinggalkan link kat bawah ni eh, senang kawan aku nnti nak klik...

kenapa aku sanggup buat mcm ni? yelah, bila seseorang tu dalam masalah, atau dalam sesuatu situasi, otak kita akan secara automatik akan menganggap apa jua tindakan kita itu adalah yang terbaik...utk mengelakkan keadaan yang sedemikian, perlulah seseorang itu mendengar pendapat mereka yang tidak terlibat, baru boleh terbuka minda sket, pastu baru boleh refleksi diri balik...

notakaki : perlukan pendapat blogger yang lain...please, i need your help guys...

korang tak rasa kesian ke?

Views
ni gambar anak buah aku yang sorang tuh, comel je kan...hahaha...dapat makcik yang sengal mcm aku, naya tol budak nih...tp tu gambar tuh, bukan aku yang buat hokeh, tu mak dia yang buat...sengal gila...

ni sbnrnya izhar, satu2nya anak buah yang aku ada wat masa nih, nama pun trangtangtang laki, tp pasai po lagu tu lak gayanya? hehehe...ibu dia la, pi pakaikan serkup tu kat dia, pastu makcik dia dengan lajunya snap a few pictures...ngeh3...

sume budak kecik adalah comel, dan bertambah2 comel sbb dorg tak de dosa...kita yang besau panjang ni, malu lah, berbakul2 dosa kita wat tetiap ari...aih...muhasabah jap...

notakaki : pagi2 nih layan budak kecik dalam umah ni

Friday, December 24, 2010

"TEKA & MENANG EDISI PERTAMA SHALLEYSHALINA..."

Views
Wahai Cik Shalleyshalina Yang menganjurkan contest ini...den nak kobar nih, den nak join...

tak habis2 join contest, petanda lah tuh...nak tau petanda apa? petanda aku bosan, tatau nak buat apa skrg nih, asik ngadap pc, online online dan online...hehehe...nnti balik umah satu lagi, hah...baru start bizi balik ngan aktiviti menjahit...

eh lupa nak jawab contest...sibuk duk merapu bagai jer...tu gambar kat atas tuh, cik pengajur suh teka apo bondo tu....so, pas ditelek2, ditium2 bau tomyam mak aku masak, aku teka mesin pengisar kopi...hehehe...gelak kat jawapan sendiri

best ah contest nih, sbb syarat dia sangat simple, paling penting, tak yah tag sesapa...ohhh...i like...!!!

notakaki : amacam, mengancam tak jawapan aku...ngeh3

contest saya fobia dengan dot dot dot

Views

hahaha..mula2 aku nak bantai gelak lu, sbb td duk jenjalan kat blog keluarga maya sekalian...pastu terpandang banner nih, huh...terbaik lah...i like the word FOBIA...hehehe..sblm aku melalut lbh byk, setel la dulu pe yang penganjur nak...

1. jadik follower dia --> check!!

2. buat entry psl contest nih --> ni entry aku la nih

3. tag kat 6 blogger lain
okeh, aku mau tag [sarah-rah-rah], [cik jannah], [izfanora], [deqlis], [maryana] and last sekali [blueberry cheese]


sume org ada fobia, dan aku tak terkecuali...sape yang kenal aku deeply, bukan setakat hai hai bai bai sama aku ek, dorg y kenal aku akan cakap aku ni bengong, sbb fobia tu fobia nih...aiseh...nak wat mcm mana...anugerah tuhan...ecewah...hakhakhak

nak tau apa yang aku fobia dan apa yang akan aku lakukan bila berhadapan ngan benda2 yang boleh memfobiakan aku?
*
*
*
*
*
*
1. lipas - jerit2 mcm jumpa antu
2. petir atau kilat atau guruh - menyorok bawah ketiak sesapa yang available, takpun nyorok bawah selimut
3. cicak - jerit2 jugak
4. ular - huh..geli...nnti aku akan buat gaya liuk lentok...heee...geli hokay...
5. kumbang aka beetle - jerit2 smpai ada org tolong selamatkan aku dari makhluk itu
6. air - takut lemas, sbb kecik2 mandi sungai, pastu tak timbul2 pas beberapa saat sbb sangkut kat akar pokok
7. ikan yang masih hidup - tolongla jgn suh aku pgg ikan tu, sbb nnti konpem aku akan jerit2 mcm org kena rasuk
8. maskot - aku tak suka maskot, even maskot tu comel sekali pun, maskot ribena pun aku tak leh pandang...huihhh...seram...nmpak maskot je, aku jerit2 suh selamatkan aku....
9. anjing - tatau kenapa, asal tgk anjing je, mulut aku mesti bising suh selamatkan aku dr anjing itu, walhal anjing itu tak buat pape pun kat aku, kalau takde org selamatkan jugak, aku akan jerit2 cakap tolong2 smpaila aku bebetul selamat, dan aku dah tak nampak dah anjing tuh
10. kelajuan - yang ni, kalau drive, aku bwk laju takpe, org lain bwk laju, aku dah cengcuak tahap gaban pastu buat muka lagi 1cm nak muntah

oit2...dah2...cukupla tuh 10 perkara yang aku cukup2 fobia, sebearnya byk lagi, nnti kang, malu ler aku, nnti korg persoal plak, betul ke ko ni manusia cik ain? yelah, byk sangat benda yang aku fobia, mcm mana aku nak survive? hehehe...satu persoalan yang cukup bagus....mcm mana ek??

kalau korg perasan dlm list kat atas, bape byk perkataan jerit2 yang korg leh detect? tettttt...lebih dari separuh angka list aku tuh...hihihihi...kesimpulan yang dapat aku buat adalah, aku mmg suka jerit2 bila aku dalam keadaan takut atau terasa ketakutan...

notakaki : sorila cik penganjur, gambor takde, sbb tgk gambo pun eden dah soram2, camno nak menulis nanti...

Thursday, December 23, 2010

benarkah wujud istilah malang?

Views
bace balik tajuk entry, istilah malang ke perkataan malang? hehehe

kalau perkataan malang, dah lama dah ada dlm kamus dewan, tp maksud aku kat sini, wujud tak istilah 'hari yang malang', 'aku yang malang' and so on lah...aku ada kisah benar yang berlaku dlm idup aku a few days ago...

pagi tu, siap2 nak antar anak buah gi klinik, gi sekali ngan my sis, lokasi klinik, agak jauh gak dari rumah, klinik pakar kanak-kanak, pastu lak, my sis nih tak sure jalan nak ke sana, so, main redah je, sblm tu, dah search kat google maps dah...hahaha...terima kasih pada kecanggihan zaman sekarang...hikhikhik...last2, redah gitu je, berpandukan pada mother's instinct, kami sampai...nak dijadikan cite, anak buah aku ni bleh plak bantai muntah atas aku lagi 2 saat aku nak kuar kete...haih...apala nasib kan...cepat2 masuk lam klinik, basuh setakat yang termampu...tunggu turn sume, siap...

pastu my sis ajak gi makan kat kedai sebelah klinik tu, anak buah aku nih spesis takleh duk diam, maybe sbb budak laki kot, idea nak main byk, penat woo layan dia main nyorok2 kejar2 nih...makcik dia pancit dulu ah...pas makan, ingatkan nak terus balik umah, yelah, aku ni dah la macam2 bau muntah, segan la jugak aku...tp my sis ajak gi lepak2 kat supemarket, hohoho...aku layan jo...
*
*
singgah kay ep ci plak, beli, take away, letak dlm kete, sekalik, air lak tumpah dlm kete...hbs basah...hukhukhuk...takdo rojoki...on da way nak balik umah, hampir2 nak langgar budak2 naik basikal, dah dorang selamba badak je serbu corner tajam, mmg nak kena la...dah kuss semangat kejap kat situ, pastu, 10 minit pastu, hampir2 nak eksiden ngan kete kenari lak, haih...kali ni mmg tak leh blah, kitorg jln straight, dia nak masuk line kitorg, senonong je, nasib baik sempat brek...haih...kusssssss semangat, gigil2 jap aku tatkala itu sbb duk bayang, lambat 2 saat brek, konpem akak aku kena zass ngan kenari tuh...haih..pastu siap jeling2 lg kat kami, nak cakap salah kitorg lah tu...hoi brader...ati2 sket bwk kete tuh...pastu aku pandang, alamak...no plat dia, sama ngan tarikh birthday hang la yong, kata aku kat my sis...terus kami berpandangan...jom balik umah, duk diam2 kat umah, jangan keluar2...aku rasa tak sedap ati...

moral of the story, adakah ia kebetulan atau mmg ada maksud di sebalik sume itu??

notakaki : mungkin ada maksud lain...hukhukhuk

mahu jadi editor okeh

Views
pernah dgr ttg 100penulis? haha...aku first time dgr dari tak lain tak bukan, dr blog adeq kesayangan aku ni lah, sape? alah, si budak zaty tuh, ekekeke...byk aku belajar ari budak nih, woit zaty...tgk, byk aku puji hang kat sini, apa lagi, nnti akak gi kuantan, akak gi carik kau kat sana, akak belanja kau...ahaks...tp tu kalau time akak ada duit lebih, pastu plak, kau ada kat sana lagi...okeh...

okeh, berbalik pada 100penulis...100penulis nih alkisah dia nak mengumpulkan 100 penulis ataupun editor dlm satu usahasama, tp aku dgr2 cite, dia tambah lagi 50 editor sekarang nih, betapa mendapat sambutan kan...korang nnti joinlah, ramai dah kawan2 blogger kita yang dah join...dan sumenya mmg best dan happening sekali...

dengan lain perkataan, 100penulis nih kira mcm one stop center bagi para blogger, bezanya, kita jumpa, borak, dan mcm2 aktiviti lain lagi tapi yang sepeselnya, kita bukan berkumpul di satu tempat...biarpun jauh beribu batu, kita tetap dapat buat sume tu kan...sangat best!!!

pada yang dah ada blog, tak guna kalau aku cite betapa bestnya berblogging sebab kirang sendiri dah rasa pengalaman dia kan, pada yang takde blog, huh...rugi2...byk benda yang kita boleh dapat melalui dunia blog, tp kena ingat jugak, dunia blog nih mcm2, ada yang bulat, yang leper, bujur, segi empat...so, pandai2lah pilih nak blog yang mcm mana...sbb tu lah dlm kes mcm ni, harus sentiasa ingat pegangan masing2....mcm nak jadik ustazah plak aku nih...ustazah pun ustazahlah...ada aku kesah??

pada sape yang tatau lagi 100penulis tu, boleh google carik, byk maklumat kat luar sana, dunia di hujung jari beb...ngeh3

akhir kata, aku stop ngan pantun empat kerat yang tak bape nak lulus spm paper 2

1oo penulis 100 editor
macam karenah macam cerita
kita menulis dan berkomentar
kongsi pengalaman bicara maya

notakaki : aku suka buat apa yang aku suke, ada aku kesah??

Wednesday, December 22, 2010

lagu tema untuk hari ini

Views
bruno mars - just the way you are

oh her eyes
her eyes
make the star look like they're not shining
her hair
her hair
falls perfectly without her trying
she's so beautiful
and i tell her every day
yeah
i know
i know
when i compliment her she won't believe me
and it's so
it's so
sad to think that she don't see what i see
but every time she asks me do i look ok
i say
when i see your face
there's not a thing that i would change
cause you're amazing
just the way you are
and when you smile
the whole world stops and stares for a while
because girl you're amazing
just the way you are
her lips
her lips
i could kiss them all day if she let me
her laugh
her laugh
she hates but I think it's so sexy
she's so beautiful
and i tell her every day
oh
you know
you know
you know
i'd never ask you to change
if perfect's what you're searching for then just stay the same
so
don't even bother asking if you look ok
you know i'll say
when i see your face
there's not a thing that i would change
cause you're amazing
just the way you are
and when you smile
the whole world stops and stares for a while
because girl you're amazing
just the way you are
the way you are
the way you are
girl you're amazing
just the way you are
when i see your face
there's not a thing that i would change
cause you're amazing
just the way you are
and when you smile
the whole world stops and stares for a while
cause girl you're amazing
just the way you are
yeah


sape penah dgr lagu nih? hah...aku selalu dgr lagu nih kat astro, ngan video klip dia, tatau nape, bila bace lirik dia...perghh...menusuk kalbu...leh tak nak suh encek leo nyanyikan lagu ni utk aku? hakhakhak...terlebih sudah...dedicated lagu ni tuk aku pun dah kira istimewa dah...takyah lebih2...hehehe

sila bace perenggan atas ni sambil tutup2 mata eh...hahaha...ari ni rasa mau romantika de amor sket...nak dating tak boleh, apatah lagi nak jumpa...mcm ni je lah aku ngan encek leo...


notakaki : just the way you are

contest kami seiras

Views

mcm mana nak join? nak tau lebih lanjut boleh klik kat sini

ni ada a few syarat yang aku kena patuhi which is

1. jadi follower --> check!!

2. letak banner serta link --> check!!

3. upload gambar ikut format --> hah...yang ni aku tak ikut format, sbb mmg dah ada gambar amek sebelah2 mcm ni, bolehlah tu kan

4. maklumat berkaitan gambar --> saya padankan wajah aku dengan my sister dan bahagian paling ketara adalah jap nak tenung gambar jap adalah taik lalat belah kanan tepi idung ngeh3 punyalah banyak bahagian lain seperti kening, dagu, dan sebagainya...tp sbb penganjur nak satu je, so, terpaksa pilih satu...

5. slogan tak lebih dari 100 patah perkataan
saya suka blog The Chronicles Of Yaya kerana sebab utama gaya penulisan dia yang sangat kena ngan jiwa aku, i like her style lah beb!!! pastu plak, background dia, perghhh...pink colour siap ada polka dot lagik, humang aih, i love pink...aaaaa....see, pas bace blog dia lelama, bisa jadik hulk hogan versi sopan lagik ayu yang penting kaler pink, bukan ijo...pastu, dia ada anjur this kind of contest, kalau bukan sbb contest nih, aku tatau pun psl dia, jauh sama sekali dia nak tau pasal blog aku, so, amat baguslah dia anjur contest mcm nih...so, amacam slogan aku? gempak mcm nak sepak2 aku tak?

hah...ni slogan ke hape nih? mcm buat karangan bahasa rojak jer...haih...hampeh2...100 patah perkataan cukup...huahuahua

6. sertakan link kat blog dia --> hahaha...hokeh, check!!

7. tag 2 rakan blogger --> hah? kena tag...hmmm...setelah dihitung kira, aku dgn bangganya nak tag [zaty] ngan [enhear] sbb aku tau, korang mesti ada someone yang muka lebih kurang sama...hehehe

notakaki : dgn ini, aku telah join ini contest...[noktah tot tot tot]

Tuesday, December 21, 2010

'SEGMEN JOM BERKENALAN"

Views


tadi usha2 kawan akunye blog, tak lain tak bukan, si enhear ni lah, pastu, dia de join satu segmen nih, aku yang tatau nak buat apa kat umah my sis nih, tergerak ati ler nak join...tak salah kan...

macam mana nak join? caranya senang je, leh baca sendiri kat sini...takpun, tgk je mcm mana aku buat...

1. buat satu entry bertajuk "SEGMEN JOM BERKENALAN" --> ni dah buat dah ni...check!!

2. letak banner segmen dalam entry nih, nak letak kat side bar pun boleh gak...pastu linkkan ke entry tuan tanah...--> dah letak dah, siap letak kat side bar pun, hehehehe...saje nak penuhkan koleksi...sekali sekala...dah link kan dah pun...check!!

3. jawab 7 soalan iaitu

apakah status anda?
hahaha...jarang orang tanya soklan mcm nih...okeh...aku masih lagi berstatus bujang...

ceritakan tentang diri anda...hah...apa yang korang nak tau? aku seorang perempuan, dah habis belajar, masih lagi belum bekerja, tinggal bersama mak ayah, kadang2 duk umah my sis, tak suka habiskan masa dengan tak buat pape, selalunya, akan ada je keje yang aku nak buat, start dari nak sepahkan umah smpailah bersihkan umah balik...berpegang pada pepatah, takde koroje carik koroje, ade koroje buat koroje...ngeh3

ceritakan tentang blog anda...blog ni, mmg dari awal lagik aku guna tema reality + fantasy = writings...so, sudah terang lagik bersuluh lah kan, apa sahaja yang berkaitan dengan hidup aku, tak kira sama ada ia adalah kenyataan atau impian, sume aku bantai simpan kemas2 dalam blog nih...so, kalau tetibe dalam sehari ada 4,5 entry, hmmm...sila jangan nyampah ngan aku...adalah tu yang aku nak sampaikan...tp terus terang aku cakap, tak sume yang aku tulis adalah benar sebenarnya...perlu jaga privasi pihak lain...

apa pandangan anda tentang dunia blog...dunia blog? bagi aku, dunia blog ni sangat istimewa, mcm2 yang kita boleh lakukan, tak kiralah nak buat reformasi ke, nak buat tempat perbincangan ke, mcm2...dunia blog ni sangat luas, jalinan sosial yang boleh kita buat melalui dunia blog ni lebih cepat daripada jalinan sosial secara alam nyata...jadi, silap ari bulan, boleh sesat dalam dunia blog nih...berhati2...

nasihat anda kepada rakan-rakan yang baru nak buat blog...sekarang ni, ramai orang nak berblog...mcm2 blog kita boleh jumpa, setiap org ada harapan masing2, mcm2 yang kita boleh sampaikan melalui blog nih...boleh jadi baik, boleh jadi buruk...jadi, ambil yang baik, hindar yang buruk...dunia blog, dunia tanpa sempadan, jadi kita sendiri yang perlu jaga sempadan itu...blog2 jugak, tp ingat...jaga iman di dada...jaga batas2 yang telah ditetapkan dalam agama...

nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda...unik? aih...konpemla blog aku ni unik sbb sumenya berkisar ttg hidup aku, mana bleh jumpa kat blog org lain, melainkan aku ni artis mcm siti nurhaliza ke apa ke...hehehe...takmo lah angkat bakul ke hape kan, tp kalau korang perasan, blog aku ni memaparkan sume benda yang aku terlibat, start daripada mengait, menjahit, menulis dan mcm2 lagi...kan unik tuh...

sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog...aku start menulis masa aku di bangku lagi, masa tu tak kenal lagi blog tu apa, pas kenal blog, tak salah aku tahun 2005, sampaila hari ni aku menulis, tp sume tu tak kekal lama, aku delete2 dah sume, so, start ngan therosputih nih, aku maintain sampai la ke hari ni...dan aku harap, aku dapat meneruskannya sampai akhir hayat aku...

4. tag 4 rakan blogger yang lain...
aih...bab tag mengetag blogger lain ni yang aku lemah tenaga batin nih...serius tak bape suka nak tag2 nih...so, mcm biasa, guna skema jawapan standard, hah...sape yang bace entry nih, pastu tak pernah lagi join segmen nih, apa lagi...cepat2la join...tau tau tau...


wah...ada rasa mcm buat esei bahasa melayu lak...hahaha...amacam...jenuh tak membacanya...ada hati nak berkenalan ngan aku lagi tak? hahahaha...meh la kita berkawan...kwang3...

notakaki : aku suka menulis ttg apa sahaja berkaitan dengan hidup aku

Monday, December 20, 2010

semakan keputusan temuduga gst keluaran ipta

Views
okeh, pada sume graduan pendidikan yang pegi interview utk sesi 1-4hb november 2010, dah boleh check dah keputusan masing2, boleh klik kat sini, pada yang berjaya, tahniah aku ucapkan, pada yang tak berjaya, aku dgr cite, bulan disember ni, dia bukak lagi, nnti isi semula eh...aku doakan dipermudahkan segala urusan korang sume...

korang nak tau satu cite tak...cite ni aku tak pernah cite kat public, cukup sekadar hanya aku dan kpm je yang tahu...tp ari ni, aku terpanggil utk menceritakannya...

aku dapat senat bulan jun 2010 lagi, sebagai graduan pendidikan ipta, aku pernah pegi interview kpm sesi 2-5hb ogos 2010, yang ni interview pertama aku, kebanyakan kawan2 aku pun dapat, nak dijadikan cerita, aku gagal interview nih...sedih? entah...aku tatau perasaan aku time tuh, sangat bercampur baur, yang penting, aku tak sedih pun sebab gagal interview tu, cuma aku sedih bab lain...yang tu, biarlah aku ngan mereka yang terdekat sahaja tahu psl tu...yang aku nak share benda lain...

lebih kurang 2 bulan selepas interview tu, result berjaya atau tidak diumumkan...aku awal2 lagi dah dapat rasa yang aku tak dapat, bukan sebab aku ni keturunan nujum pak belalang ke apa ke, tp sebab ada cerita di sebalik nya...

tak sampai sebulan selepas interview tuh, aku dapat panggilan dari pihak kpm,

kpm : hello, boleh saya bercakap dengan saudari nurul ain?
aku : saya
kpm : saya encik **** dari kpm, berhubung dgn permohonan gst saudari, borang maklumat calon awak kat mana?
aku : ada ngan saya (dgn penuh yakin)
kpm : kenapa tak bagi?
aku : ek...saya dah sertakan sekali dgn sijil berkaitan, tp panel temuduga saya tu pulangkan balik dkt saya, saya ingatkan mmg tak payah hantar
kpm : panel berapa ye?
aku : panel *
kpm : mcm mana ni ek...pihak kami tak boleh nak proses permohonan awak
aku : mmm...apa yang perlu saya buat?
kpm : mcm ni lah, awak faks kan pada saya borang tu, saya try buat apa yang termampu
aku : faks ke mana ye?
kpm : ni nombornya **-********, nnti awak telefon saya balik
aku : okay...mmm...boleh saya tanya sesuatu?
kpm : apa dia?
aku : apa akan jadi lps ni eh?
kpm : terus terang saya cakap, saya hanya boleh buat apa yang saya termampu, sbb ni bukan salah awak, mungkin ada salah faham sedikit...tp kebiasaannya, kalau ada masalah mcm ni, mmg susah sketlah...
aku : susah nak dapat lah kan?
kpm : lebih kuranglah
aku : okaylah kalau mcm tu, terima kasih ye encik...
kpm : sama2, kalau tak dapat, cuba lagi tau
aku : baik2...

so, dari hari tu lagi aku dah dapat rasakan sesuatu...pastu plak, mlm tu, aku mimpi aneh...bangun pagi, aku dgn yakin nya jawab, aku tak dapat, bila aku cite kat encek leo, dia bising2 la suh aku doa dapat, jangan cakap yang bukan2...taaak...aku tak cakap bukan2...aku ada sebab tersendiri utk berkata demikian...

bila tiba hari tau result, aku tak dapat...mengesahkan lagi apa yang telah aku rasa sebelum tu...aku tak sedih pun sbb tak dapat, aku yakin, allah tu lebih mengetahui ttg segalanya...cuma aku sedih satu je, mereka di sekeliling tak memahami apa yang aku mahu pada waktu itu...smpai hari ni, aku masih lagi tertanya2, salah aku ke? aku masih lagi tak berpuas hati...

syukur alhamdulillah, utk itvw kali kedua, aku berjaya...terima kasih kat encek leo, sbb dia banyak bersusah-payah sebab aku dengan bangganya menyusahkan hidup dia...

kesimpulan yang dapat aku nyatakan dari entry nih, kehidupan ini punya banyak perencah...kalau rasa lemah, cepat2...bangun dan kuatkan diri sendiri...kalau masih rasa lemah, cepat2 cari mereka yang dapat membantu diri kita...allah sentiasa memerhatikan umatnya...

notakaki : hidup ini tidakkan terhenti selagi allah cakap teruskan perjalananmu...

bloglarian oh bloglarian

Views
sepanjang ketiadaan aku kat blog, beberapa ari lepas la kan, jenuh aku nak menjawab email dr kengkawan lain, duk tanya nape aku tak join lagi bloglarian...aih...pastu, tengok lak, blog enhear, dia dah join dah bloglarian...so, apa tunggu lagik kan...hmmm...

okehla kawan2 sekalian, aku ikut korang jugak...pada sape yang tatau lagi apa itu bloglarian, hah, apa lagi, boleh klik kat sini...



mcm mana nak join? ada beberapa syarat dia...

1. jadi follower bloglarian --> check!!

2. letak banner dan linkkan ke bloglarian --> check!!

3. lengkapkan slogan saya suka berblogwalking kerana (tidak melebihi 30 patah perkataan)
saya suka berblogwalking kerana saya boleh baca apa sahaja mengenai mereka di luar sana serta berkongsi pendapat, pengalaman dan idea di samping membuka minda agar lebih berkembang dan mampu berdaya saing--> check!! 27 patah perkataan tu, hehehe

4. tag 3 atau lebih rakan anda, dan pastikan mereka diberitahu akan hal ini --> check!!
aku nak tag cik zaty, yna aizat, and siti zulaika

5. last sekali, linkkan entry anda kat bloglarian --> check!!


so, setel sudah semuanya...skang ni, tunggu dan lihat je lah mcm mana eh...

notakaki : amacam kawan2 sekalian? puas hati dah? hehehe

tag dari kembar, white rose

Views
salam sayang buat kembarku, ngeh3...masa lahir dulu, takde kembar, pas lahir, dah besar panjang nih, ada kembar lak kan kita ni nyah...wakakaka....suka ati ajo kan...hakhakhak...biaq pi lah...

hokeh, ni dia soklan yang aku kena jawab...

1. siapa orang yang paling korang sayang?
orang yang paling sayang aku, mak ayah aku, keluarga aku, encek leo, kawan2 aku

2. kenapa korang sayang orang yang korang sayang tue?
dorang tu lah kekuatan aku, tanpa dorang, tak mungkin aku mampu bertahan sampai hari ini, lagipun, dorang sayang sama aku, jadik aku sayangla dorang balik

3. berikan satu kata-kata sayang yang terbaik yang korang nak lafazkan kepada orang yang korang sayang, tapi masih tak mampu lagi untuk dilafazkan?
hmmm..yang ni clueless ah...apa dia eh...jap2...aduhai...tgk tu, tak mampu lah nak lafaz kat sini...masih lagi tak mampu nak lafaz...

4. lepas tue, korang tag kat 15 orang blogger untuk sampaikan salam kasih sayang korang tue =)
halamak...nak tag2 nih, aku sedikit sogan nih...sbb aku tak punya ramai kawan blogger...leh tak kalau nak cakap, pada sume blogger sekalian, mehla pakat jawab soklan kasih sayang nih, u follow i, i follow u...

award kaseh sayang

notakaki : saya sayang sume yang sayang saya

settle satu-satu

Views
huih...first of all, tarik nafas pepanjang...

hari ni, aku baru ada kesempatan nak bukak blog, check email, baca blog kawan2 yang lain...dan...hupdate...huh...marathon tu ari nih...alkisah...

beberapa ari lepas, aku tersangatlah bizi, byk sangat program yang aku rancang, smpaikan nak online tak termasuk dlm senarai itu ye...tp dlm ati, tak senang duduk jugak, teringat, mcm mana lah hai gamaknya ngan kengkawan maya aku tuh...

ari ni, tgk list blog kawan2 lain, mak aih...betapa aku dah ketinggalan sesangat nih...bila dpt ngadap pc, online mcm ni, mula ah, bersusun list apa yang aku nak buat, dah banyak2 mcm nih, mula alh aku sesah nafas balik...hokeh3...kita buat satu2 ek...td dah check email, dah bls email bagai...settle satu masalah...

pastu ada beberapa kes aku ditag oleh kengkawan...teruja nak buat, tp sabar2...kot ada yang aku tak buat tuh, mintak ampun mintak maaf yer...aku dah termiss lah tuh, tp korg leh ingatkan aku balik...insyaallah aku buat...

notakaki : sesi marathon bermula

Thursday, December 16, 2010

dalam sekelip mata

Views
semalam takde entry baru...

nak tau nape?

sebab

semalam semalam nya tu kan, aku over excited, pastu semalam, everything berubah begitu sahaja...ohh tidak....sangat tak suke feeling2 gitu...tak best...=(

hari ni, pepagi lagi bukak laptop, mengadu kat blog...sebab ari ni pun sama jugak, masih lagi rasa tak best...oleh sbb aku tak bape suke hidup dlm keadaan begini, aku nak keluar dari zon nih...tp nak buat mcm mana, wat masa skrg nih, hopeless sket...

encek leo pesan, cubalah bersabar banyak2...dlm hidup ni, dugaan dia laaaagi besar, yang aku dapat ni, ciput je, belum ngadap yang besau2 lagi...

ada kebenaran di situ...jadik,

ain, sila tabahkan diri anda hokeh, tabah tu bukan setakat cakap je tau, buat sekali...

notakaki : TABAH TABAH TABAH TABAH

Tuesday, December 14, 2010

21 bulan

Views
tetibe bangun pagi ni mood nak romantik2...hahaha...jenuhlah mak ayah aku nak melayan perangai anak dara dia yang sorg nih...hahaha...gelakkan mak ayah aku...

ari ni, 14hb12 2010, dah 21 bulan aku dan encek leo sama2 setuju utk berkawan dengan lebih rapat, mengenali sesama sendiri lebih mesra, dan menyeimbangi kekurangan dan kelemahan masing2...huh...hidup ni mcm roda, kadang gembira, kadang duka...

kalau time gembira, rasa mcm baru semalam je kitorg jumpa, kenal dan borak...tp kalu time duka2...huh...berkurun dah kenal...hakhakhak...apakesss....

biasalah tu kan, mana ada pasangan dalam dunia ni yang sentiasa hepi, bak kata kawan aku, dlm apa2 jua perhubungan, 3 bulan pertama tu je rasa akulah yang paling bahagia atas dunia nih, pastu...hah...hamek kau...baru kau tau langit tu tinggi rendah...

so, dlm perhubungan aku dan encek leo, aku mengharapkan yang terbaik utk kami, permudahkanlah jodoh kami, dan berkatilah perhubungan ini...

okeh, takmo sodih2...

pg tadi, aku mintak ngan mak aku...maaakkkk...nak kuar dating boleh? mak aku ngan laju je melayan aku, boleh, hah...ajaklah ayah kau...hohoho

tgk tu, mak dah kasik lampu ijau, jom sayang, kita dating...kata aku sambil kenyit2 mata kat ayah aku...bapak sengal tol lah ini hari...hehehe

notakaki : masih dalam mood romantik smpai terpanggil2 sayang kat ayah aku...apekehel...

Monday, December 13, 2010

imbas kenangan lama

Views
tadi tgk wanita hari ini, tajuk kasut tumit tinggi : seksi ke seksa? eh jap...nape aku rasa mcm lain je tajuk dia nih, ahahah...aku dah tak ingat dahla tajuk dia apa, tp lbh kurang mcm tu lah...pastu artis jemputan dia, jeslina hashim!!! wah...dgr jeslina hashim je, terus aku nyanyi mereka sering berkata cinta itu milik kita tapi mengapa kau enggan ucapkan cinta hakhakhak...korus dia hafal beb...

so, kat sini aku sertakan link pada sape y nak donlod lagu nih, sekali ngan lirik tuh...


berbisik di dasar hati
bertanyakan pada diri
tentang kekasih
tentang cinta
haruskah aku menanti
haruskah tangan ku ini
menggapai hanya
ilusi mimpi
putusnya di dalam hati
tak mungkin bercantum lagi
ku intai cinta dalam rahsia
dan air mata
mereka sering berkata
cinta itu milik kita
tapi mengapa kau enggan
ucapkan cinta
berbisik di dasar hati
bertanyakan pada diri
tentang kekasih
tentang cinta
putusnya di dalam hati
tak mungkin bercantum lagi
ku intai cinta dalam rahsia
dan air mata
mereka sering berkata
cinta itu milik kita
tapi mengapa kau enggan
ucapkan cinta
mereka sering berkata
cinta itu milik kita
tapi mengapa kau enggan
ucapkan cinta
mereka sering berkata
cinta itu milik kita
tapi mengapa kau enggan
ucapkan cinta

cakap pasal kasut tumit tinggi, terus aku diam...aku tau, kalau pakai selalu, nnti akan ada effect kat tulang belakang, postur badan...even, aku pernah dinasihatkan oleh doktor suh pakai kasut se-flat yang mungkin, sbb aku berkemungkinan besar akan menghadapi masalah tulang belakang satu hari nanti...ahh...kejap je aku dgr nasihat doktor tuh, kalau time aku tak bape nak sihat, aku pakai la kasut flat, pas rasa ok sket, hah...hamek kau, pakai gak...

walaupun aku tau encek leo amatlah tidak berkenan, tp nak buat mcm mana...i suke...hehehe

notakaki : layan lagu jeslina hashim lah...

dah boleh makan nasi

Views
wah...sungguh bahagia apabila selera makan sudah beransur pulih...pagi ni, rasa nak makan nasi, amek sesenduk, nak amek byk2, takut tak habis lak kan, sekalik makan, huih...dah tak rasa loya dah...wahhhh...aku sungguh bahagia...ekekeke

dapat makan nasi tanpa muntah2 pun dah dikira kebahagiaan yang tidak terkata tau, belum lagi dapat makan big apple, hoho...dah lama tak makan donut alien tuh...huh...nnti jumpa big apple, jatuh hukum wajib ke atas aku...hikhikhik

notakaki : nak makan nak makan nak makan

Sunday, December 12, 2010

seharian terbaring

Views
semalam, mmg aku rasa hari yang paling tak best...aku takleh bangun, takleh banyak bergerak...so, jalan terbaik, aku baring je lah...bila dah banyak baring, apa lagi, mata pun berat je nak angkat...hehehe....

seharian aku baring aka tido je...pergh...dahla makan tak lalu, sume tak lalu...kalau 3ari mcm ni, konpem3 berat aku turun balik...nasib baiklah ari ni, aku dah boleh bangun, jalan sket, siap masak gulai ikan masin campur buah belimbing buluh lagi....hikhikhik...

kesian kat ayah aku, balik keje tgh ari, tadak lauk nak dimakan, pastu nampak dia potong2 buah belimbing buluh, laju je aku tanya nak buat apa, dia ckp nak buat gulai ikan masin, pastu aku amek la blender, kupas bawang sume...ayah aku tanya la, larat ke aku nak masak...tunggu mak aku balik je lah...takpe2...aku leh masak...campak2 je, yang berat2 sume ayah aku buatkan, aku tukang campak, tukang perasa...habis cite...boleh la makan tgh ari, sblm tu dah ada ikan goreng ngan taugeh masak apa tah, mak aku buat pg2 sebelum kuar...

bila mak aku balik, aku gitau lah aku masak apa...nak buat mcm mana, first time tu aku masak gulai ikan masin mcm tu, aku ni mmg tak bape suka gulai2, masakan berunsurkan santan, pastu takmo belajar lak tuh masaknya, alasan - aku tak suka makan...hehehe...

mak aku cakap, bolehla, terlebih masam sket, gara2 masukkan semangkuk lebih buah belimbing tuh, tp bg aku y suka masam ni, dah okay dah...

okaylah, takleh ngadap laptop lelama, tak sedap badan...mau rest...


notakaki : as long as we think that we are strong enough to fight it, thus...we are actually stronger than that....

Saturday, December 11, 2010

ujian

Views
hari ni, dah masuk hari ketiga aku mengalami ketidaksihatan diri...dan hari ni, aku terasa sangat loya, tgk lptop pun nak muntah2...apa ke hel gini...huh...tak suka bila diri lemah...

notakaki : mana dia kekuatan aku??? sabar2...sket je lagi...

Wednesday, December 8, 2010

tampal gigi sembil main2 mata

Views
gambar dari google


alkisah, semalam, abg aku offer, "nak gi tampal gigi tak?" hahaha...nak je aku bermadah " pucuk dicita ulam mendatang"

jadi, pergilah kami ke klinik pergigian seperti yang telah dijanjikan ini, nasib baik la ayah aku dah tolong set kan appointment dia awal2 bleh sambung tido, hahaha, so, dtg2 je, duduk 5minit, dah kena panggil...abg aku dulu masuk...pastu aku plak, masuk bilik sebelah...

masuk2 je, haih...tgk kerusi puaka itu...seram dia dah mai dah...aku saje je buat2 tak cuak padahal dlm ati, "huh...aku ni tergolong dalam dentist-phobia gak ke?"

okeh...baring, nganga mulut seluasnya, "aduh...naik lenguh dah rahang aku ginik, silap ari bulan, takleh tutup mulut aku, heng"...aku tampal ngan cuci gigi...so, doktor tampal dulu, ngeng3 bunyik mesin bingit dia, aih...rimas aku...dahla muka doktor ngan muka aku jaraknya cuma sejengkal je...ngah berangan, tetibe aku dgr, "nurul ain, tutup mata nurul ain, seriau saya nak buat keje"

hakhakhak...nak buat mcm mana, mmg sepanjang proses tuh aku bukak mata, tenung siling, agaknya doktor risaula tu aku main2 mata ngan dia...ahaks...perasan lah ain!!!

bila dah habis, doktor suhla aku bangun, pastu aku siap bleh tanya, "dah habis dah ke?" hahaha...doktor tu jawabla, "nape? awak nak smbung lagi ke?" mcm tak pecaya je aku, kejap je proses...

kuar2 je bilik, nmpak abg aku, terus aku senyum lebar ala2 iklan ubat gigi tuh, ye la, gigi baru pas kena cuci, harusla ditayang, agak2 ada shining2 smpai kena pakai spek mata itam tak? hahaha...sengal!!!

notakaki : kos kali ini disponsor oleh abg aku...indah2 hidup ditaja...hahaha

Tuesday, December 7, 2010

charity project : back to school

Views
projek amal ini dianjurkan oleh pondok craft, sangatlah bagus...aku baru saja mendapat pengesahan rasmi utk melibatkan diri...hahaha...bagus...

apa yang perlu aku buat?
menyediakan kelengkapan berkaitan 'back to school' di mana kelengkapan itu hendaklah dibuat sendiri khas utk mereka yang memerlukan...maksudnya, apa saja hasil kraf yang kita boleh buat...so, aku decide nak kait bookmarks, hasil2 ini kemudiannya nnti akan dikumpulkan dan diserahkan kepada rumah2 anak yatim yang terlibat...due date dia 20hb nih...ada lagi dlm 13hari...

bookmarks yang mcm ni, mungkin ya mungkin tidak


pada sape yang berminat utk join, sangat2la dialu-alukan...i feel so lucky today sebab hari pertama tahun baru, azam aku utk membantu mereka yang memerlukan berdasarkan kemampuan yang aku boleh lakukan hampir2 menjadi kenyataan...owhhh...sukenye...hehehe

notakaki : nak buat lebih banyak kebajikan!!!!

Monday, December 6, 2010

1 muharam 1432h

Views
hari berganti hari, bulan berganti bulan, tiba masanya tahun pula berganti...kali ini, 1 muharam 1432h...biasalah, sudah menjadi adat, asal tahun baru, mcm2 azam dipasang...mcm2 harapan digantung...

oleh itu, sebagai mengikut adat, aku jugak nak pasang, nak gantung, nak tampal, sume nye lah nak buat, aku nak ada azam baru gak...

sempena tahun baru ini, aku nak mulakan hidup sebagai seorang yang sentiasa baru dalam segala aspek kehidupan ku setakat mana yang aku mampu dan terdaya utk melakukannya pada setiap hari...aminnnn....

notakaki : impian itu, biarlah menjadi sumpah dalam hati ini...

my mother vs tikus

Views
alkisah dua tiga menjak sejak hujan je memanjang nih, rumah aku nih dah jadik lubuk tikus la plak, yelah, umah tepi kawasan utan, pastu kat situ, bila hujan memanjang, air bertakung, mesti byk umah2 tikus ni ditenggelami air...nak buek camno, depa bukan ada adun ka, menteri ka nak tulung...

gambar amek dari google

so, umah aku lah yang menjadi mangsa...mak aku apa lagi...bising sana bising sini...kawasan yang paling kena berjaga2 adalah, kawasan dapur, kerana di situlah lubuk makanan kedua2 spesis sama ada spesis manusia atau spesis tikus ini...sangatla berbahaya...silap ari bulan, ada wakil dari umah nih masuk sepital sebab termakan atau terminum air kencing tikus....huish...bisa bawak maut tuh...so, langkah2 keselamatan sangatlah ketat...

every morning, mak aku akan lap sume bahagian dapur, takde makanan terdedah, biarpun terdedah sket, terus buang...sume kasik tutup kedap2...pastu pasang perangkap tikus, dah byk ekor dah tertangkap, sume mak aku kasik kucing2 aku makan...dasat kan kucing umah nih, tuan umah yang tangkap tikus utk dia, bukan dia yang tangkap...huh...bela kucing apa la ini mcm...

nak dijadikan cite, pas beberapa ekor kawan dia mati, tikus2 yang ada nih, mengamuk la pulak...habis sume plastik dia gigit, sabun mandi pun jadik mangsa, marah tol aku...latest, dia bleh terbalikkan periuk ikan rebus mak aku...hah...mak aku apa lagi, mengamuk betul dia...
kau bunuh kawan aku yer, siapla kau manusia-kata ketua tikus


aku ni sendirik naik nympah sama tikus2 nih, kalau dia bersih takpe lah jugak, masalahnya, dia tu kotor, bawak seribu satu penyakit...kalau dia mcm si ratatouille ni takpelah jugak, 10 ekor pun aku sanggup bela...dahla pembersih, pandai masak lak tuh...hikhikhik...silap ari bulan, aku suh dia masakkan utk aku...hahaha
notakaki : nak kena belajar tiup seruling ah mcm ni, nak halau tikus punya pasal

Sunday, December 5, 2010

hospital?

Views
malam ni baru je pasang angan2 nak bermain2 ngan jarum kait, tp takpelah...lain malam pun boleh jugak...kena tido awal, sbb esk nak kena bangun awal...

my mother wat special request,

kak, nnti teman gi sepital

aku okay je, lagipun bukan aku ada keje pun kat umah, asik menambahkan berat badan ngan bukak kilang taik mata je...ohh ya, ari tu kan, aku ada cite yang aku berjaya naikkan berat badan ke berat biasa aku kan...skang ni, terlebih2 lak...senang cite, terlebih berat la pulak...hehehe...dah keroje nye melantak jo, mcm mano nak tak terlobih2...hakhakhak...mak aku pun satu, tiap2 ari ada menu mcm ari raya, apa lagi, aku sbg anak yang patuh, makan makan dan makan...nolong nye idok ler...aih...apa la nak jadi ngan anak dara mcm aku nih...

so, apa lagi cik kak...poei tido nuh....

notakaki : salamat malam sume...puh kanan puh kiri...puhla aku mimpi best2 ini malam...

angelrina by elianto aka angelorini

Views
ari tu, aku ada cite yang aku kua soping with my sis, pastu, tak sangka lak aku yang kami akan singgah kat booth elianto, pastu plak, tak sangka lak yang my sis kami akan berbelanja besar di situ...hikhikhik...sume tu tak dirancang...

memandangkan elianto ada wat promosi, best jugak la soping...ada sales smpai 50percent...huh...aku suka sangat eyeliner elianto nih, sekalik, auntie cina tu suh kitorg amek mascara, siap jadikan aku model kat situ lak tuh, kembang kuncup jap idung aku tatkala tu, sbb org ramai kot lalu lalang kat situ, tgk aku...aih....seganla jugak aku...

pas decide nak beli apa, cepat2 kami blah...ni lah yang kami beli,

yang ni dia bg free je


ni la yang my sis beli, set syampoo, conditioner dan serum apa tah


yang paling best, kami juga dapat
menatang bear kaler biru nih, hehehe...


masa on the way nak balik nih, aku ngan my sis bantai gelak besar la apa lagi, gelakkan diri sebab berjaya menghabiskan duit sendiri tak sangka boleh soping kat situ...aih...

my sis : mulai ari ni, call me angelorini hokeh


notakaki : auntie tu senyum lebar je ari tu....

mengidam

Views
satu petang yang dingin, ari2 ujan, mmg mendinginkan...tetibe je aku rasa tekak aku ni perlukan sesuatu yang termasuk dlm kategori sangat masam...setakat masam2 biasa nih, aku takmo hokeh...

pas mundar mandir sendirian kat dapur, tetibe teringat kat satu pokok belimbing buluh tepi umah, aku tgk smlm, lebat jugak buahnya...apa lagi, laju je kaki aku nak ke sana...tp takut kena marah ngan mak aku lak...tanya dia dulu,

aku : mak, boleh tak nak makan buah belimbing tu?
mak : hah?? masam lah...
aku : tau, nak makan jugak, boleh?
mak : kalau boleh telan, gi lah amek..

hahaha...kebenaran telah diperoleh, laju je aku amek, sanggup redah ujan, semata2 nak makan, amek tak banyak, tiga bijik je, basuh2, potong bulat2, letak dlm mangkuk, letak gula sket, garam sket, cuka sket....hurmmmm....heaven nyer...

thanks to encek google

ginilah ropa buah belimbing tuh, rasa dia....perghhhh...terangkat habes masam dia...huh...aku makan smpai menjilat2 jari...dahla time aku ngah terangkat makan tuh, ada sorg makcik singgah umah, terkejut dia tgk aku makan buah nih...yelah, dia cakap, masam sangat, mkn mcm tu plak tuh, tak sanggup dia...hahaha...inilah aku, sangat gila ngan benda masam...sape y kenal aku, dah arif sangat dah, tahap kemasaman aku ni sgt tinggi...pastu plak, mmg kegemaran aku lah masam2 nih...hmmm....sodap....

buah belimbing nih, sedap kalau dibuat gulai ikan, mak aku selalu masukkan buah ni kalau ada la kan...tp aku? hmmm...bantai makan mcm tu jer...huahuahua...nnti nak gi cilok lagik, nak makan lagik...


notakaki : ibu2 mengandung, jgn terpengaruh ngan entry nih plak eh...kot tetibe jatuh hati, mengidam nak makan jugak...hihihi...tp buah nih, mmg sedap woooo...