Saturday, April 30, 2011

bilik baru, suasana baru

Views
masa awal2 datang bintulu, aku menyewa ngan 3 lagi cikgu sekolah aku yang sama posting ngan aku...masa berlalu, sedar tak sedar, dah dekat ngan 3 bulan dah aku bersama ngan dorang...minggu ni, aku bakal berpindah ke umah baru plak...

kali ni, bilik baru, suasana baru...

semalam, kalut2 dalam hujan pi umah baru, pi bayar sewa ngan deposit....hadui....makin sengkek aku bulan ni...sume sebab berlaku peristiwa yang di luar dugaan, sebab tu lah kita perlu ada tabung kecemasan kan....hehehe....sejak aku bekerja ni, aku banyak belajar tentang pengurusan diri, menjadi seorang yang bertanggungjawab sepenuhnya terhadap tindakan yang kita lakukan...tak mudah untuk dilaksanakan dan tak sesukar mana untuk belajar....aku masih belajar....

petang ni, aku dah janji dah ngan wan, dak coursemate aku yang sama2 posting sini, dia banyak tolong aku, kalu dia tu pompuan, dah lama dah aku menyewa ngan dia, tapi nak buek camno...lain jantina....takpelah...ha...petang ni, aku nak gi cari barang2 yang aku perlu nnti kat bilik baru...banyak kot barang...meanings....more money needed....hahaha

hope ngan bilik baru, life aku makin dipermudahkan segalanya oleh allah...janganlah aku diuji dengan dugaan berat2...

notakaki : mengharapkan semangat baru...hahahaha....poyo je entry ni...

i wish to...

Views
1. big apple atau dunkin donut
2. tomyam secret recipe
3. kek secret recipe
4. roti jala, gulai ayam
5. gulai siput sedut

perghhh....mau meleleh air liur aku ni duk terbayang makanan2 kat atas...betapa aku ni dah masuk dalam kategori kempunan tahap gaban...

notakaki : bilalah nak merasa sume ni....surrppp....lap ayaq liuq...

resipi cupcakes orang bujang

Views

resipi cupcakes bujang

bahan-bahan
180g tepung gandum
150g gula
160g marjerin
3 biji telur
sedikit esen vanila
satu sudu teh serbuk penaik

cara buat
1. campurkan gula, tepung, marjerin, pastu kacau sehingga adunan bertukar warna jadi putih kekuningan
2. masukkan esen vanila, serbuk penaik, kacau lagi
3. masukkan telur sebiji, pastu kacau, masuk telur, kacau, masuk telur kacau --> ini membolehkan adunan bercampur secara sebati dengan telur itu
4. adunan dikira siap sedia bila mana adunan berwarna putih, masa ni da nampak da adunan tu macam kembang2 semacam je...gebu je nengok
5. siap sedia untuk dibakar...tadi aku bakar dalam 10minit je, kepanasan oven? tataulah, tgk permukaan cupcakes tu keperang2an tu, dah kira masak lah tu...

makan panas2...huh...sedap sampai tak sedar termakan sekali ngan kulit2 cupcakes tuh...huh...tak senonoh langsung...

petua khas : kalu nak makan cupcake kosong tanpa hiasan, isi 3/4 penuh, kalu nak hias2, isi 1/2 penuh sahaja


sebelum tu, nak le warning awal2, ni cupcakes versi orang bujang, stail kosong je, takde letak pape hiasan yang cumil2 dan menarik...janji sedap di mulut dan di perut...kalu korang nak letak hiasan yang mcm cupcake2 kat kedai tu, amat2lah dialukan2....

sebelum tu jugak, nak le gitau awal2...aku ni tak de pengalaman mana dalam dunia cupcakes, jauh sama sekali pandai masak, sket2 tu bolehla...apa yang aku kongsi kat sini lebih kepada sekadar berkongsi cerita...jangan compare cupcakes aku ni ngan cupcakes korang yang hebat2 sebab da tau dah, memang byk cacat celanya...budak baru nak belajar le katakan...kira halal la eh....

notakaki : amacam? dah ada resepi dah....bila lagi nak belanja aku makan cupcakes air tangan korang??

Friday, April 29, 2011

misi belajar buat cupcakes

Views
cupcakes.jpg
okeh, ni hanyalah gambar hiasan semata-mata
kredit to google

hehehe....kasik gelak gedix2 dulu bley tak...hehehe...

first time tgk org buat cupcakes depan2 mata...so, da dapat agak dah tahap keJAKUNan aku? hmmmm...bagus2....

sejak duk bumi bintulu ni, aku kerinduan nak makan kek, makan roti dengan jayanya....mlm ni, tetibe je sorang kawan laki aku ni, lets called him izz bukan nama sebenar bagi idea nak buat kek tak...aku dengan lajunya jawab nak nak nak....ngeeee....

tak sangka aku, aku belajar ngan dia cara buat cupcakes, sebelum ni, aku buat kek, follow instruction je, biasanya cilok resipi dari tenet...mlm ni, izz ajar aku cara buat cupcakes plak...bagus2...terasa kerdil je aku tadi depan izz....

sambil2 tolong see...aku tolong je tau izz pegang benda alah yang kacau2 tepung tu, otak aku ligat duk pasang niat nak jual cupcakes, hakhakhak....otak bisnes tol...usul aku? izz tukang buat, aku manager...perghhh....MANAGER tuh...mana ada pekerja maupun kuli batak, terus lantik jadik manager...

tadi dah rasa dah sebijik cupcake nye, yang selebihnya bagi kawan2 makan...hehehe...sedap wooo...kempunan kek punya pasal la nih....gambar? tak dapek nak tunjuk sebab tak sempat nak rakam gambar cupcakes nye, dah selamat mendarat dalam perut masing2...

nyum3....pasni cadang nak buat kek pisang...owh....my peberet....

notakaki : agak2 encek leo bantai gelakkan aku ke kasik sokongan up2 kat aku? hikhikhik

Thursday, April 28, 2011

no susu no nasik

Views
aku ni jenis yang pagi2 breakfast minum susu anlene segelas, pastu baru bantai makan pape...ari tu jumpa doktor, dia cakap tak boleh minum susu, plain water sahaja...

setiap hari, aku akan pastikan sekurang2nya ada menu berunsurkan nasi, tapi ari tu, doktor cakap tidak dibenarkan mengambil nasi putih, nasi perang sahaja...apa ke hel...

sejak ari isnin yang lalu sehingga ke hari ini, dah 3 ari tak makan nasik, aku makan bihun, takpun kueteow...ari ni bleh tak nak makan nasik? terliur beb tgk org makan lauk sedap2...aku rindu nak makan nasik dan ayam halia yakni peberet aku...aduh...tak tahan siot tgk org sebelah makan...2 ari lepas, ada sorang hamba allah ni makan gulai telur...perghhhh...meleleh ayaq liuq aku tengok...aku bukannya suka sangat makan gulai, tp bila aku tgk lauk tu, it reminds me about my father, ayah aku kalu ada gulai telur tu, perghhh...makan bertambah2...tambah2 kalu mak aku yang masak, lagi lah dia berselera...

sebenarnya kan...aku tak pantang sangat pun...tadi pagi, dah bantai anlene segelas, semalam pun sama, bantai anlene jugak...nasik je yang pantang sekarang ni, aku baru je cadang nak order nasik ngan gulai telur mlm nnti...tp semalam bleh plak spoil muntah lagi...haduh...

kalu ari ni aku okay2 aje, aku nak makan nasik...aku tak kira...nasik putih dan gulai telur satu!!!

notakaki : sakit itu anugerah

sakit? malas nak layan boleh tak?

Views
adeh....semalam, sekali lagi muntah darah, tapi kali ni sikit je...dak2 umah aku sume taktau, kawan2 adala 2,3 orang yang tahu...sume buat muka cuak semacam je bila aku cakap "tadi aku muntah darah lagi, tp kali ni sikit je"

sakit woo muntah darah ni...tp nak buat mcm mana, sakit2 pun, hidup mesti diteruskan bukan? so...teruskan kehidupan ini dengan jayanya...

hospital? hmmmm...bukan aku taknak pegi ke hape ke...bukan jugak aku ni liat orangnya...tapi.....bila ada tapi2 tu, paham2 je lah ek....selagi aku rasa aku boleh tanggung, selagi tu aku nak tanggung...setakat yang termampu....

notakaki : malas nak layan sakit

Wednesday, April 27, 2011

students aku kena tangkap

Views
aku gerak gi sekolah awal dari kebiasaan minggu nih, bukan sebab aku workaholic or so ever, tp sebab ada keje nak kena setel...adeh2...

tadi smpainya kat sekolah, sekitar jam 11.30 am, aku terkejut berok tengok deretan 10 budak itam orang pelajar sekolah duduk depan pejabat sekolah...aih....kenapakah? bila aku tanya kenapa kat sorang student yang memang aku biasa ngan dia, nak tau apa jawapan dia?

dia : aku kenal ke kau?
aku : (uik...apasal budak ni cakap lagu tu?) ---> konfius seketika aku

laju je aku tinggalkan budak tu, dalam ati, cuak semacam je...masuk dalam pejabat, tanya PK KO aku, kenapa ramai students duduk depan pejabat tuh...nak tau apa jawapan dia?

dia : tu ha, polis peronda yang hantarkan...mereka ditemui mabuk2 dekat depan sana, buat malu sekolah saje
aku : mabuk???

aih...mcm2 ragam betolla students aku...huh...rasa nak sepak (baca SPAK) je pale dorang nih...aih...kecik2 lagi dah buat perangai, besar seksok, ntah mcm mana lah gamaknya hai...patutla bila aku tegur tadi lalok semacam je dorang2 tu...hmmm...baru form 1, perangai dah mcm tu, nnti tahun depan? aduh....sakit pale aku menyerang balik gini....

kesudahannya, sume pelajar yang ditangkap tu diarahkan buat kerja amal sementara menunggu penjaga masing2 datang ambil dorang....sah2 balik umah nnti kena hamun ngan mak ayah masing2....iskh2....

notakaki : patutla aku ajar susah nak faham dorang ni....

bank tour

Views
ni bukan bank yang anjur any tour ke hape ke...ni aku yang anjur tour, melawat bank2...hakhakhak...

melawat bank sambil menghabiskan segala mala duit yang ado...hadus...yang tinggal? nan hado aje...aduh...

pagi2 lagi bangun pepagi semata2 nak setelkan hutang yang mana ada...aduh....pagi2 bangun kaya je, pastu kayap...adeh3...

pengalaman sebenar seorang cikgu

Views
pagi sebelum pegi sekolah
lagu : seindah biasa - siti nurhaliza
nyanyi2 riang, suara pun merdu semacam, pendek kata mcm siti nurhaliza lah, siti dengar pun menangis gamaknya....suara macam ni memang sesuai nyanyi lagu mcm ni, sangat sesuai...

petang lepas habis sekolah
lagu : azura - jamal abdillah
syiok2 nyanyi, baru perasan...suara aku sama ngan suara jamal la...aih...tadi bukan sama ngan siti ke...aduh...penangan sekolah....

notakaki : semoga setiap pengorbanan yang dicurah membuahkan hasil yang berguna, aminnn...

Tuesday, April 26, 2011

dear follower therosputih sekalian

Views
tak pernah buat entry psl follower therosputih kan? adeh...mintak hampun mintak maap ye wahai follower sekalian...ni entry khas untuk my follower...

terima kasih tak terhingga kerana sudi follow aku di blog therosputih, sesungguhnya jasa kalian memang tak mungkin boleh aku balas sampai bila2...

tapi tak best la aku rasa sebab tak meriah blog nih kalu takde komen2 korang kat mana2 entry aku...rasa mcm tak mengenali korang ngan lebih dekat...

apa kata kalu mulai ari ni, kita saling mengenali antara satu sama lain dengan cara, korang tinggalkan sepatah dua kata kat mana2 entry aku, dan aku pasti akan balas komen korang bila mana aku online...nak tak mcm tu?

hope dapat sambutan dari korang...

notakaki : sambut salam perkenalan dari aku untuk korang...selamat berkenalan dan mengomen...

pantang betol la

Views
alahai...pagi ni kena kuatkan semangat, kena pegi sekolah dan mengajar dengan jayanya...hiyargh2!!!

semalam mc, aku banyak baring2, rehat je...malam tu, masa mandi, sekali lagi aku muntah, tp kali ni muntah biasa je, takde darah...okaylah tu, tapi perut aku, mengeras...sakit2..tahan je lah...nak buat mcm mana...kalu boleh, takmo dah muntah...azab kot....

semalam, doktor bilang, aku kena pantang makan...pantang betolla aku orang suh pantang2 nih...memang pantang betolla...ekekeke
1. tak boleh makan nasi putih, kena makan nasi perang...errkkkkk
2. tak boleh makan makanan bergoreng
3. tak boleh minum susu habis sumber utama kalsium aku
4. tak boleh minum air selain dari air masak atau air suam
5. kena makan makanan yang direbus sahaja hampeh

aku sendirik pun konfius...macam mana nak buat ni, nak betol2 pantang ke pantang betol??

notakaki : mulai ari ni aku kena jaga makan...adeh...jaga2 kau makanan!!semalam baru bantai megi...kwang3

Monday, April 25, 2011

getting worse

Views
latest entry baru2 ni, pasal cara aku tangani sakit belakang bukan, sape yang tak bace lagi, leh je klik kat sini

2 ari tak sempat nak hupdate, nak kata bizi, rasa mcm tak baik menipu, hujung minggu je kot, pastu plak, bukannya ada tournament ke hape ke yang menyebabkan aku tak sempat nak hupdate, tp sume sebab gara2 sakit belakang aku yang getting worse

nak duduk pun susah, nak baring pun susah, nak apa lagi, sume susah...nak drive? lagilah sangat susah...so, apa aku buat? huh...tahan tahan dan tahan...aktiviti seharian kena gak buat...everything ada lah tu hikmahnya kan...

semalam....aku rasa this is the kemuncak for everything...aku tetibe rasa loya, pegi toilet, muntah, dan apa yang keluar? D.A.R.A.H.

ya allah ya tuhanku, apa yang tak kena ngan diri aku ni? seraya ngan darah keluar tu, aku rasa sangat senak kat bahagian dada...perghhh...keluar air mata darah gamaknya aku time tu tahan sakit...

ari ni, pepagi lagi aku mintak tolong sorang kawan aku ni, mintak tolong hantarkan aku ke klinik, mula2 tu nak gi hospital, tp bila fikir, jauh, pastu plak kawan aku ni kena gi sekolah before kul 11.15am, aku decide gi klinik je lah...

jumpa doktor, gitau pe masalah aku, pastu dia suh aku wat blood test, check either ada kuman or not kat paru2 aku, dia bagi aku masa untuk fikir...pastu soklan cepumas...mc? dia kata nak bagi aku mc seminggu, tp aku cakap gile ke doktor, mati aku cuti lama2...aku mintak 1 ari je, so dapat lah mc 1 ari...

mase nak keluar dari bilik doktor tu, tetibe aku nyampah dan takmo jejak kaki dah kat klinik ni pasni,

doktor : keje cikgu sangatlah senang, jumpa pelajar, pastu mengajar2...sangatlah senang

aku dalam ati, tuhan je yang tahu betapa sentapnya aku...tp aku diam je, tak larat nak cakap banyak...tp pada pendapat aku, takde sape pun layak nak nilai keje cikgu tu senang ke susah ke melainkan orang yang menanggung, sebagai seorang yang berpendidikan tinggi, bekerja sebagai seorang yang dihormati ramai, aku rasa, doktor tu tak patut cakap mcm tu, dia memperlekeh2kan kerjaya cikgu tu...tp takpelah, itu pendapat orang yang takde kena mengena ngan bidang ini...

notakaki : sakit + sentap = menyampah

Friday, April 22, 2011

sakit belakang? atasinya cara aku

Views
adeh...seminggu lebih dah aku mengalami sakit2 di bahagian belakang...sejak akhir2 ni, sakit ni makin teruk...naik risau aku dibuatnya...bila dah sakit2 mcm ni, mula ah, keje2 seharian tak dapat nak buat mcm biasa...

semalam, jadual aku pack, mcmla hari lain tak pack, hahaha 2 masa terakhir, aku dah tak mampu nak mengajar dengan baik dah...kesian kat students aku, last2 aku cakap ngan dorang

"kamu siapkan latihan dalam modul, tak faham, boleh datang jumpa saya dekat depan ni"

aku pun duduk, buat latihan dalam modul sama mcm pelajar aku...

pagi tadi, bangun pagi...perghhhh...aku dah tak tahan dah kot ngan sakit nih...terus siap2 keluar, carik ubat tahan sakit...nak cepat, amek ubat makan...tp aku nak makan ubat? huh...satu persoalan yang sangat bagus...tak mungkin la tu...aku dah bosan makan ubat, sekian, full stop...

last2 tadi, beli panaflex sepaket, la ni, ngah pakai la ni, rasa panas2 sejuk je, hehehe...jakun sketla sebab tak pernah pakai before nih...

tadi usha2 kat tenet, cara atasi sakit belakang...kalu nak bace, leh klik kat sini ngan sini

aku highlight apa yang penting...

1. kurangkan minuman berkafein terutamanya nescafe dan minuman bergas aku ni kaki nescafe, namoaknya kena kurangkan betul2 ni...no nescafe!!! mana aku nak campak stok nescafe aku nih....

2. banyakkan berehat

3. amalkan gaya mengangkat barang yang betul, bengkokkan lutut, bukan belakang

4. kurangkan pemakaian kasut bertumit tinggi ni yang aku lemah nih

5. kurangkan pengambilan makanan berprotein yang ni aku kurang pasti kenapa

notakaki : adeh...

Tuesday, April 19, 2011

tidak keruan

Views
peringatan : entry ini adalah entry meluahkan perasaan, senang cite entry jiwang2

ari ni, 19hb april, bila kira2 pasal tarikh2 ni, aku rasa sedih + syahdu...lamanya aku tak jumpa ngan encek leo...masing2 jauh, masing2 bizi ngan kerja masing2...ya allah ya tuhanku...jauh di sudut ati aku ni, rasa mcm nak je naik flight pegi sana, carik encek leo...tp pada masa yang sama, aku selalu ingatkan diri aku, jangan carik pasal...bukan mudah nak buat mcm tu...sabar2...

S.A.B.A.R.? aku kadang2 sampai satu tahap rasa nyampah dah ngan word tuh, tp sbg umat islam, kita kena jaga iman kita kan, kan ke sabar tu separuh daripada iman kita...jadik, jaga iman, tambah sabar...

aku ngan encek leo, bukan mcm pasangan lain, bukan bleh selalu borak2, bukan bleh selalu kol2, so, lagik sekali...haruslah aku S.A.B.A.R....sume sbb masing2 ada gaya hidup tersendiri, ada lifestyle, aku tak bleh la nak buat ikut gaya aku je kan, kenala consider banyak pihak...

ah....aku rindu sama encek leo sangat2...

orang tak rasa apa yang orang lain rasa, jadi...kepada mulut2 sekalian, kalu korang tak suke aku, apa aku bleh buat, satu je aku mintak...bleh tak jangan ganggu hidup aku...

notakaki : entry merapik, sila abaikan...

meeting malam2?

Views
ha...dah bace tajuk entry? terang dan jelas bukan...apa lagi...takkan tak paham2 lagi kot apa maksudnya...

ni bukan meeting ahli keluarga, bukan jugak meeting ngan kawan2 pasal nak gi mancing kat mana hujung minggu nnti, bukan2...bukan sume tu...ni meeting sekolah ye dek non sekalian...

meeting sekolah yang dihadiri oleh guru2 sekolah, pentadbir sekolah seperti pengetua, guru penolong kanan, dan bermacam2 lagi pangkat yang ada kat sekolah...meeting....

adehla...semalam, sampai je kat sekolah, belum punch card lagi, ada sorang cikgu senior ni gitau,

dia : ha cikgu, mlm ni kita ada meeting, cikgu datang ye
aku : ha? meeting? malam? pukul berapa?
dia : pukul 8
aku : kat mana?
dia : bilik mesyuarat
aku : auk...

huh...meeting malam2? adeh...sangat tak bleh diterima akal...rasa cam duk kolej je, meeting malam2, sbb nak anjur sesuatu program, takpun post mortem, tak pun meeting block tu kan...hadoila...tak sangka sume tu masih digunapakai di zaman kerja ini...adeh2...

malamnya, ngan lemah longlainya bersemangat wajanya aku bersiap nak gi meeting, tak sempat nak rehat, balik dari sekolah dah kul 7, kul 8 dah ada kat sekolah balik, rush2...nasib sempat mandi...makan? postponed...

notakaki : pegi meeting malam, rasa cam gi kelas malam je...

Monday, April 18, 2011

adeh...ilmu kimia ku makin berkarat

Views
ngah kalut2 melukis, tetibe enset ku berbunyik....kawan aku kol seih...kenapakah?

dia : weih...aku ada soalan cepumas?
aku : ha?? (jangan tanya aku pasal kawin2) apadia?
dia : mcm mana nak sediakan larutan glukosa 1%
aku : hah? errrr....1peratus glukosa, 100peratus air kot...ngeee
dia : ye ke?
aku : errr...nape aku rasa cam nak kena hamun ngan lecturer kimia je bila aku bgtau kau mcm tu...
dia : salah la tu kot jawapan kau
aku : tu lah, aku pun rasa mcm tu gak...
dia : mcm mana ni...
aku : jap2...aku try search kat tenet...

carik punya carik, akhirnya aku berjaya temui mcm mana nak sediakan larutan glukosa 1%

grams needed = molarity (mole/liter) X JMR (grams/mole) X volume needed (liter)
molarity dalam kes ni adalah 0.01, JMR dia adalah 180, pastu volume needed tu, assume 1liter je lah...hah...

grams needed = 0.01 mole/liter X 180 grams/mole x 1 liter = 1.8 grams

dengan ini, kita memerlukan 1.8 grams glukosa, larutkan dalam 1 liter air...

errr...adakah ilmu yang aku kongsikan di sini benar sebenar-benarnya wahai cikgu kimia sekalian? kalu salah, mintak ampun mintak maap, aku sudah lupa...

aku dapat infromation kat sini, pastu aku alter sendiri

notakaki : rasa cam nak masuk tingkatan 4 balik je...huwaaaaa

kantoi dengan students

Views
adeh...semalam, adalah ari aku mencari dan mencari barang2 yang aku perlu sepanjang minggu ini...dah nama pun hujung minggu kan...aku kat sini, terus terang, takdak kawan la beb...sorang2, kawan yang aku ada adalah 3 orang lelaki, adeh...sume nak laki...nak buat mcm mana....

sorang laki tu, mmg coursemate aku, dah memang ngadap muka dia dah sepanjang 4tahun belajar, pastu ngan housemate2 dia sekalik aku borong buat kawan...selalu aku mmg tak pernah kuar berdua ngan dorang la, maksud aku, kalu kuar, mesti borong reramai, kecuali ngan coursemate aku tu, sbb aku mmg dah terbiasa dah sume tu, mmg no hard feeling lah...dah takde perasaan dah...

yang housemate2 dia tu, aku beringat la, sbb tak pernah lepak sgt ngan dorang kan, huhu...hidup ni, ada hati yang perlu dijaga...so, HARUS lah aku beringat bukan...

tapi semalam, tah macam mana, sorang housemate kawan aku ni, dia nak beli mic yang tak pakai wire tu, pe ke nama nya eh, wireless mic eh? entahlah labu, den mano lah roti sangat bondo2 canggih mcm ni, den tau guno je...tgh ari tu aku dah kuar ngan corsemate aku, carik barang, huh...mau beratus habes semalam, beli tu beli nih...adeh...dahla yang mmg dah kering, beli2 sakan mcm tu, terus kontang aku nih...

dah balik umah tu, housemate dia msg aku, suh tunjukkan jalan ngan teman dia beli wireless mic, aku pun bukannya hafal mana pun jalannya, tp bolehla setakat nak carik kan...rehat jap, kuar lagi ngan dia...hajatnya satu je, beli wireless mic, pusing punya pusing...takdak pun...ada satu kedai tu cakap ada jual, tp sayang...dia cakap dah habis stok la plak...frust menonggeng kawan aku yang sorang ni....aih...nak buek camno jang oih....

mana topik psl kantoi nih? heheheh

masa kuar ngan coursemate aku, aku kantoi ngan sorang ustaz sekolah aku, pastu ngan sorang student aku

kuar ngan housemate kawan aku ni, aku gi tempat yang sama ngan coursemate aku tadi, dah mmg2 sah dan kompem lagik...terkantoi ngan ustazah sekolah aku plak, dan yang paling penting....ngan student yang sama aku serempak awal2 tadi....ouch...mati katak aku dibuatnya...hauhauhau

apalah gamaknya dia akan label aku ni kan? hakhakhak...tadi kuar ngan org lain, ni kuar ngan org lain...tapi ingat ye, aku keluar, BUKAN DATING harus diingat BUKAN DATING

notakaki : tempat kecik, pusing2 pun mcm tu jugaklah....go head go stand

dilema menjadi-jadi

Views
hidup ini bukanlah berkisar tentang kita seorang sahaja, ada banyak pihak lagi yang mempengaruhi kita semua, baik secara sedar atau tak sedar...jangan korang tak tahu, tengah2 jalan kaki nak ke stesen bus tu, singgah beli air limau tepi jalan, ha...brader jual air limau tu pun dah termasuk dalam perkara yang mempengaruhi hidup kita....

jadi, nak tak nak, life is very complicated...banyak benda yang perlu kita rungkaikan, kadang2, makin dirungkai, makin teruk pulak kekusutan yang ada tu...pastu nnti mesti kita terfikir, apa jalan terbaik yang ada...apa jalan terbaik yang perlu kita pilih? pada siapa harus kita temui dan bincang semua ini?

aku sendiri bukanlah seorang insan yang hebat, jauh sama sekali nak digelar insan berjaya...tapi, orang selalu nasihat aku, kalau dah tatau pada siapa harus kita jumpa, pada siapa harus kita mengadu...maka, duduklah...dan tadah kedua tangan kamu itu, dan pohonlah dari allah swt kerana dari dia kita datang, pada dia kita kembali....

memang benar allah itu tak nampak di mata, tp percayalah, berlandaskan kebenaran dan kepercayaan yang tulus suci, allah itu akan hadir secara sendiri dalam hati kita...jangan malu, bertaubatlah...pohon petunjuk dari dia...hanya dia tempat kita mengadu segalanya kerana dia lebih mengetahui tentang segala yang telah, sedang dan bakal berlaku....wallahuawa'lam...

Sunday, April 17, 2011

mendekati pesta mengundi sarawak kali ke 10

Views
semalam....pas jaga muet, aku ingatkan da setel da sume keroje, tak balik umah lagi, terus meronggeng gi kedai makan...kebuluq punya pasal...

ngah syiok2 makan, ketua pengawas aku suh kol dia, awat? kitak takdak kredit ka...

aku : kenapa ye?
dia : kitak masih simpan ka pelan kedudukan calon?
aku : errr...softcopy adala, sbb yang kamik print, kamik da tampal kat pintu bilik tadi, kenapa? kitak mau ka?
dia : ha'ah, kamik kena kepilkan bersama kertas jawapan calon
aku : errr...mcm mana ni...kalau kamik gi print skrg pun, kamik belum tentu dapat hantar sama kitak on the spot
dia : sik apa lah, kamik tunggu dekat bilik kebal, nnti kitak datang, kitak terus ke bilik kebal ye
aku : okay2...nnti kamik usahakan

berkejaran aku, mcm kena kejor dek lembu mengamuk...mana taknya, balik umah, amek laptop, pastu gi print, patah balik gi bilik kebal...dan nak kena harungi kesesakan orang nak mengundi? owh tidak....

untuk pengetahuan kamu semua,

bilik kebal yang aku nak tuju ni letaknya antara ppd ngan sekolah aku, ppd ngan sekolah aku share pagar je, bak kata org perancis, kongsi pagar...sekolah aku, seperti yang telah dihebahkan sebelum ni, jadik pusat pembuangan undi, so, mana boleh sesuka ati nak masuk kawasan sekolah...alternative way yang ada, kena lalu kot ppd...cilok sana cilok sini, berjaya masuk bilik kebal,

aku : maaf, kamik lewat, hantar pelan kedudukan calon bg pusat **91**
dia : sik apa, kamik mmg tunggu sini sampai 2.30pm
aku : owh...terima kasih ye...so, ada apa2 lagi yang kamik perlu setelkan?
dia : nadai, sama2 ye

huh...mengharungi kesesakan, serius...aku tak pernah masuk dekat pusat pembuangan undi, so, semalam kira first time la, nasib aku tak bawak bodyguard iring aku reramai, sbb mula2 aku mmg da sangat cuak da nak masuk dekat ngan kawasan sekolah, takut kena tahan, takut kena tu kena ni, mcm2....

jalan raya, parking, toksah duk cakap lah, penuh ngan penyokong parti yang terlibat, kete besar2 tu, cuak aku...nasib la takde pape berlaku....aku je yang mengalami proses kecuakan yang lebih2 kot....ngeeee

notakaki : bila la aku dapat peluang mengundi jugak nih

Saturday, April 16, 2011

keroje keroje keroje

Views
adeh...bape ari aku tak menyempat nak hupdate? huh...sejak dua tiga menjak ni, aku perasan, asik terlepas aje nak hupdate, adeh2...tu da nampak da tu tanda2 dia...tanda2 apa? tanda2 aku bakal dibizikan dengan lebih teruk selepas ini...huawaaaaaa

ari jumaat, yakni semalam...sekolah aku cuti, cuti berganti tuh...huh...kan best kalu pengetua cakap, cikgu2 sekalian, kita tak perlu ganti cuti ari jumaat nih....hihihi...aku rasa, aku lah insan paling bertuah kat bumi bintulu nih...hehehe

ngah menikmati keindahan cuti jumaat tu, aku dikejutkan ngan panggilan telefon dari sorang cikgu, dia suh aku tepon PK1 sekolah, aku ingatkan nape lah hai...upe2nya...aku dapat ayat, cikgu...cikgu dilantik menggantikan cikgu sipolan sipolan mengawas peperiksaan MUET, petang ni, pukul 2.30 ada meeting ye cikgu, MUET tu besok, ari sabtu

owh...hampeh, keindahan cuti jumaat ni ternoda rupanya...siap2 nak gi meeting...

pegi meeting, dahla sesat, tatau mana sekolah yang dimaksudkan itu, dalam surat tulis lain, bila kol, upenya dia salah taip...ceh...takpelah....aku lewat, ngeee....masuk meeting 20 minit lambat....baru je selesakan diri, aku dikejutkan sekali lagi...cikgu, cikgu dilantik jadi timbalan ketua pengawas ye....senarai tugas cikgu mcm ni ye....blablablabla...

ha???

hari ni, kul 6 lagi dah bangun DAN MANDI hokeh...selalu, bangun je, pastu lepak2...lewat sket mandinnya...tp ari ni, ari cemerlang aku...hakhakhak...siap2 ke pusat peperiksaan, setelkan pape yang patut...tugas aku yang paling tak best adalah, memantau perjalanan peperiksaan, pastikan soalan sume lengkap, calon2 nak ke tandas kena teman, pastikan pengawas okay2 sume...adeh...

ada satu lagi yang tak best, bilik peperiksaan tu, aku bajet dia buat la satu floor sume, upenya bangunan 3tingkat, kena turun naik turun naik pat lima nam belas kali...perghhh....habis sume lemak2 aku merana ari ni....

notakaki : hari yang agak mencabar, tapi sangat best....dapat belajar mcm2...suke3

Wednesday, April 13, 2011

pengalaman yang sangat pelik bagi aku lah kan

Views
semalam...waktu tgh2 lepak kat bilik guru, sobonarnyo eh, takdelah lepak mana pun, kalu boleh duduk paling  lama 5minit pun dah termasuk dalam kategori lepak lah tu...

aku dengar perbualan antara 3orang guru, nama dah mmg kompem2 dirahsiakan hokeh...

A : eh, comelnya...mana dapat?
B : tadi, saya bukak pintu, dia masuk...
A : comelnya....mcm mana nak buat ni...
C : dia lapar tu...
A : lapar eh? ni ada makanan ni, makanlah...
C : tgk...dia makan...dia lapar tu...
B : ambillah, bela...
C : tak boleh, saya dah ada 5 ekor kat rumah
B : kamulah bawak balik
A : mcm mana nak jaga, kalau saya pegi sekolah, sape mahu jaga
B : takpa, dia boleh survive, you bagi makan siap2 kat dia pagi2, nnti balik sekolah, bagi lagi
A : rumah saya rumah apartment, tak boleh nak bela, kesian dia nanti
B : takpe, you ajar dia melompat
A : nnti matilah dia
C : ni kucing perempuan ke lelaki?
B : taktau lah...
C : ooo...ni kucing perempuan ni
B : wah...tgk mcm tu sudah tahu eh?
C : saya ada 5 ekor kot kat rumah sana
A : kalau bela kat rumah, kita ajar dia berak kat toilet
B : jadi cikgu dekat rumah pulak
A : hehehe....mcm mana lah nak jaga kucing ni

huh...banyak lagi kot perbualan yang aku dgr, dialog di atas tu pun aku tulis based on apa yang ingat je, tu pun ada yang ingat2 lupa...tp lebih kurang mcm tu lah...aih....rasa mcm kelakar pun ada, kesian pun ada...agaknya dia tak pernah tgk anak kucing kot, tu yang mcm tu, nampak sedikit over excited...

paling yang aku tak bleh blah, penggunaan word perempuan lelaki...adeh...nak je aku menyampuk kat situ smbil bawak sepanduk TAHUKAH ANDA : PEREMPUAN LELAKI HANYA DIGUNAKAN UNTUK MANUSIA SAHAJA, MANAKALA BAGI BINATANG, KITA GUNA JANTAN BETINA...

adeila....nak tergelak pun ada, kesian pun ada...mcm mana tu...so, aku anggap ni sume pengalaman bagi aku...tak semua manusia, kawan2 kita punya pengalaman mcm apa yang kita alami, setiap kita punya pengalaman hidup yang berbeza...

kepelbagaian inilah yang menyebabkan malaysia tu unik....kan kan kan kan....

notakaki : pelik tapi benar....percayalah....

~aku bukan ngumpat pasal sesape, sekadar berkongsi cerita~

happy birthday uyong

Views
ari ni, mari ramai2 sama ngan aku, kita nyanyi lagu keramat nih

allah selamatkan kamu
allah selamatkan kamu
allah selamatkan kakak aku
allah selamatkan kamu

ari ni ari ulang tahun kelahiran my sister, satu2nya kakak yang aku ada atas muka bumi ni, sayang dia sangat2 sebenarnya...walaupun dia selalu ngeng, tp most of the time, aku lah yang ngeng2 compared ngan dia, tp tu sume takdak hal lah kan...

dalam family aku, sume panggil dia kaklong, tp aku sepesel sket, aku sorang je panggil dia uyong, kadang2 yong...sume tu sebenarnya berasal dari word sambuyong, jangan tanya aku apa itu sambuyong, kalu buyong korang mesti tahu kan, tp sambuyong kat sini takde kaitan ngan buyong atau apa sahaja yang seumpama dengan itu....sume datang secara spontan, sambuyong, then aku singkatkan sket, kunun2 nama manja la kan, jadiklah uyong aka yong....

hari ni, genaplah errr....no need to mention pun takpa lah kan, biasaklah tu, perempuan, sensitip sket bab angka2 nih, errr...aku sendirik pun tatau sebenarnya, aku biasa tgk dlm tv, depa selalu nak cover2 bila masuk soklan berapa umur kamu...that's why lah aku mengambil langkah mudah, umur adalah hak peribadi...so, aku takdak hak nak sebut2 kat sini melainkan sume org memang dah tahu umur hang tu bape, takyah nak cover2...hokeh...

okeh, berbalik pada cite my sister...di hari ulangtahun kamu nih, aku nak le wish

1. selamat ulang tahun kelahiran
2. semoga berbahagia selalu bersama keluarga terchenta terutamanya suami dan anak-anak bakal lah tu
3. dimurahkan rezeki
4. diberi kesihatan yang berpanjangan
5. panjang umur
6. dilindungi allah swt

paling penting, aku sayang kamu sangat2 uyong, rasa mcm nak je terbang jumpa kamu and peluk2 kamu...

notakaki : miss her so much

Tuesday, April 12, 2011

hari isnin hari tak best

Views
sape setuju ngan tajuk entry aku kali ni? sape2? cuba angkat tangan? huh...

kalu dulu time sekolah, sebab aku area pantai timur yang mana ahad sekolah, ari ahad la jadik ari mangsa aku...bila dah belajar jauh sket, ari isnin ari first sekolah, ari isnin plak jadik mangsa aku...huh...la ni, bila dah keje, ari isnin jugak yang jadik mangsa aku...bak kata orang kampung aku, monday blues le katakan...

kenapa tak suka ari isnin? kenapa tak suka ari first keje dlm minggu tu? kenapa2? alah...soklan senang, bley jawab sambil makan kuih koci...sebab ari tu lah ari keje menimbun2, cuti hujung minggu memang ari cuti, dah nama pun ari cuti kan, so, BERCUTI la jawabnya...bila dah bercuti, mula la liat nak start keje, takut nak menghadapi keje yang banyak...adeh...

tapi kan, dalam tak best tak best tu, aku pernah merasa satu tempoh di mana tak sabar nak mula minggu tu, meaning...nak tempuh ari isnin, yakni masa aku kat kampus tu...hihihi...kenapa? alasan yang sangatla gedix....sebab time tu aku sekelas ngan encek leo...ngeeeee....sangatla tak sabar nak gi kelas tu, even ada kuiz, pastu takleh jawab sekalipun, den totap bersemangat, kuikuikuikui....amacam? agak2 bape bintang korang bleh bagi kat kegedixan alasan aku kat atas?

notakaki : bila la dapat gi kelas sama2 ngan encek leo lagi...agagagaga

Sunday, April 10, 2011

meeting marathon style II

Views
sambungan entry semalam, meeting marathon style

jumaat lepas...seawal jam 11.50am lagi aku dah sampai sekolah, hihihi...semangat nak attend meeting kot...

okeh...jom kita menghala ke meeting pertama, MEETING PSK

ada taklimat berkaitan ngan penyediaan ABM ngan modul untuk pelajar, pastu nak kena kumpul bahan sempena ngan majlis yang bakal diadakan...tuptaptuptap....aku tgk jam...aiseh...dah kul 12.15pm, pelan2, aku jumpa ngan ketua panitia, gitau dia aku nak keluar, nak gi LDP, berubah muka dia sbb tak bajet subjek lain ada wat program gak...aku nak buat camno, aku tersepit di tengah2...nasib baik la KP tu okay, dia cakap nnti kalu ada papehal, contact ngan penyelaras PSK petang, aku hangguk2 je....

cepat2 aku keluar meeting, terus ke bilik tempat LDP berlangsung, huh...nasib tak lewat sangat, LDP tu da berlangsung sudah...aku amek port, duduk, layannnnnn...banyak input yang aku dapat, dari sorang guru yang berpengalaman mengajar ABM, banyak bahan yang dia kongsi bersama kami...aku salute ah ngan dia, kagum ngan kesungguhan dia menyediakan bahan, kagum ngan kesungguhan dia mengajar...bagus2...aku suka, kan best kalu aku ada kesungguhan mcm dia...bincang punya bincang tentang cara nak mengajar ABM, maka....tamatlah sudah LDP kali ini...wah...bagus2....tgk jam....sudah pukul 1.00...

nasib baik habis awal...bergegas aku mencarik bilik seni, meeting PSV plak...hoho, smpai2 je, meeting dah start, sume pandang aku pelik sbb aku cungap2 kot masuk bilik tu...hahaha....kaw2 punya lah....meeting meeting meeting....kul 1.45 habis...kul 2 ada kelas plak...adeh....exhausted aku...

siap2 untuk ke kelas plak...ari jumaat ari melukis aku, sbb sume kelas aku kelas seni....prepare bahan awal2, senang la, masuk kelas nanti, melukis terus...seronok2....

so, apa yang aku nak smpaikan kat sini adalah, bagaimana aku mengharungi meeting marathon...hehehehe....paling tak bleh percaya, aku berjaya pergi ke ketiga2 aktiviti di atas, walaupun sedikit cungap2 dan penat....nak buat camno, sape suh jadik cikgu....

notakaki : bukan nak riak, bukan nak berlagak, sekadar mencoret perihal tentang kisah aku di sini....harap maklum....

Saturday, April 9, 2011

meeting marathon style

Views
ari khamis lepas, ngah aku syiok2 melukis bahan ABM untuk subjek seni aku,

cikgu ain, ni surat panggilan meeting PSK kamu, jumaat pukul 12 ye

aku yang dalam keadaan separa mamai sebab terkejut, mampu hangguk2 je kepala tanda faham

ngah syiok2 teliti butiran surat, aku dikejutkan sekali lagi oleh satu suara

cikgu ain, ini surat untuk kamu, kita ada LDP ABM pukul 12.15-1.15pm ye, kehadiran adalah wajib

ooo...LDP plak, okay...bagus2...ada LDP, nnti mesti ada benda yang bakal aku dapat dr LDP, tmbah2 untuk subjek ABM, aku manala ada pengalaman ajar subjek mcm ni...bagus2....tapi nnti mcm mana ni, takkan nak escape meeting plak...adeh...takpelah...nnti jumpa KP (ketua panitia) inform dia pasal ni, hope ada consideration...

tak lama pastu, dlm saploh minit, aku dikejutkan sekali lagi....

ha cikgu, nasib baik cikgu ada, saya terus bgtahu cikgu...esok, PSV ada meeting kat bilik seni, pukul 1.00 ye

meeting??? walaweih...ni cobaan ke betul2 ni? mcm tak percaya plak...mana satu aku nak pegi nih...nape sume nak buat time orang solat jumaat nih? aih...pelik2...

tibe2 aku teringat, dulu aku selalu tgk cite csi, setiap ari ahad, csi marathon...dlm kes aku ni, meeting marathon namanya...adeh adeh adeh....

notakaki : kalu badan aku ni bleh kerat tiga, kompem sume aku attend

Friday, April 8, 2011

aku yang berdebar

Views
mak aih...nape la perasaan aku sangat tidak keruan ari ni...dupdapdupdap...dari pas bangun tidur agi duk rasa mcm ni...aih...apala yang nak jadi ngan diri aku nih...

notakaki : doakan urusan aku dipermudahkan semuanya....

Thursday, April 7, 2011

selamat ulang tahun kelahiran mak

Views
ari ni, 070411, ari yang memang aku nanti2kan, it's my mother's birthday...hehehe...

asal masuk bulan april je, mesti aku tunggu2 tarikh ni...tp aku tak sempat nak wish lagi kat mak aku, sebab aku tau mak aku mesti tgh bizi punya, better aku carik masa yang sesuai...malam ni mau gayut ngan birthday mom lah...

tp takpelah, aku tetap jugak wish kat sini, khas utk mak aku....

ma...selamat ulang tahun kelahiran yang ke tettttt...rahsia antara kita ni tau...

1. semoga dipermudahkan segala urusan
2. dipermudahkan dan dilipatgandakan lagi rezeki
3. dikurniakan kesihatan yang tip top
4. dipanjang umur
5. ceria2 selalu
6. semoga berbahagia hingga ke akhir hayat

perghh...nak touching2 sket boleh tak? hikhikhik...first time tu aku bakal wish birthday kat mak aku di perantauan yang mmg betul2 merantau nih...lintas laut china selatan...huh...sobsobsob...

notakaki : saya sayang mak saya dan mak awak....errr...tetttttt

Wednesday, April 6, 2011

bil tertunggak, apa lagi, silalah bayar

Views
dua hari tertunggak entry aku, sume sbb gara2 bil berukband tak bayar, tak boleh nak bertenet sesuke ati...

Celcom Broadband - Surf the Web on the Go
credit to google for this picture
entry ni nak kasik promote celcom broadband yang aku duk guna, apa lagi...tak dapat komisen ke celcom? agagaga

guna tenet berhari2, tp bil? lupa nak tanya abg aku mcm mana, bila tiba aku nak tanya, udah terlambat rupanye eh...udah di block sudah...hukhukhuk...nak buek camno, terpaksa la pendam dulu entry2 yang mana ada...

ari ni, udah boleh bertenet dengan jayanya...horeey2!!!

notakaki : ada lagi bil yang tak dibayar nih, hehehe....tunggak2...

susahnya nak berkomunikasi

Views
minggu ni, gi sekolah, aku rasa sangat2 down ngan anak murid aku sume, bukan sebab kenakalan dorang yang tak dapat nak dibendung, dan bukan jugak sebab aku nympah ngan dorang, tp sbb aku sedih...tak dapat nak berkomunikasi ngan dorang...adeh....

aku : apa nama kamu?
pelajar A : (geleng2 pale)

aku : salin nota yang saya tulis kat papan hitam tu
pelajar B : hah...(geleng2 pale)

aku : dah siap salin sume, sila hantar kepada saya kembali
pelajar A, B, C, D, E, F : (no respons)

semalam...saat kemuncak bagi segala senyum tawar dan doa aku setelah sekian lama...air mata aku jatuh sebab aku sedih ngan pelajar aku...kenapa sampai mcm tu sekali mereka ni sume, tak faham mcm tu sekali...how am i going to talk with them, having a personal chat kalu dorang satu hape pun tak faham...

kekadang aku pun terfikir jugak, betul ke dorang ni tak faham bahasa melayu atau sengaja buat2 tak faham? huh....

notakaki : i'm so tired....

Sunday, April 3, 2011

jajan oh jajan

Views
oh...apakah yang telah melanda aku sekarang ni, ari2 musti habis 2,3 paket jajan tu...makan ke mentekedarah namanya...aih...

paling takleh tinggal, jajan super ring oohhhh....bestnya super ring...hehehe, dulu masa awal2 duk tempat orang ni, aku suke makan biskut, la ni, pandang biskut pun da tak selera dah, tp kalu jajan? cerah mata aku kejap....bersinar2 bercahaya gitu...

disebabkan kedai runcit depan umah aje, tunggu sarung sweater, pakai tudung, nyet2...menapak le 3,4 tapak, dah smpai...nasib aku tak order direct ikut tingkap je...tu lagi mengharukan namanya...kadang2 aku fikir, tak elok lah sebenarnya makan jajan kuat sangat, makanan tu bukannya sihat sangat...tp aku makan tak hengat dunia jugak...kwang3...

aku perasan selera makan aku makin bertambah2 sekarang ni, bagus la kan, ari tu, almost seminggu jugaklah aku hadapi problem ttg makanan, tiap2 ari doa supaya aku sihat mcm orang lain....syukurlah sekarang ni dah sihat...

ada sekali tu, aku agak, itu hari makan sedunia aku agaknya, bayangkan aku makan apa, pagi dah breakfast ngan biskut 2 paket, tengah hari balun nasik, kat sekolah, makan bihun apa tah namanya...balik sekolah, balun nasik sepinggan, pastu kuew teow goreng, pastu makan bihun tomyam lagik...haduh...nikmat tol malam tu...member aku cakap aku ni mcm orang tak pernah jumpa makanan, makan ngan penuh berselera...

hehehe...kalu time penuh selera, kalah hantu raya makan, tp kalu time tak selera, takleh makan, berhari2 macam tu...sebenarnya lah kan, aku ni normal ke tak?

notakaki : makanlah kamu ketika mana nikmat makan itu masih ada pada kamu

Friday, April 1, 2011

keputusan GA komen dan menang

Views
tahniah ku ucapkan kepada 

taufidris

gnie@simplystyle

dan

ina sepi

sebab anda betiga adalah 3 blogger bertuah yang berjaya

memenangi

topup rm10 hengget atau boleh jugak ditukarkan ke wang tunai cimb bank only

keputusan ini telah dilakukan secara rawak, takde bias2 ye, so, sebarang ketidakpuasan hati, maaflah ye...
aku tak terima kat sini...

penat tiap2 ari tidur lambat

Views
peringatan : .ni adalah entry mengadu kat diri sendiri pastu cuba dapatkan apakah kepuasan yang aku dapat setelah berhempas pulas untuk satu tempoh masa yang bagi aku panjang la jugak...ni kira entry refleksi diri ye...bukan nak raih simpati jauh sama sekali nak menunjuk-nunjuk, sekian....

selama 2 minggu aku berhempas pulas menyiapkan bahan untuk modul unit 3 bagi subjek pendidikan sivik dan kewarganegaraan bagi kelas aku...bayangkan, dari zero, aku start kumpul gambar2, pastu ayat2, pastu latihan, pastu taip balik dan sebagainya....sangatlah azab...kadang2 tu, ngah2 buat modul ni, smpai tertido2 depan laptop...betapa menunjukkan sangat membosankan buat benda ni...tp syukur alhamdulillah, semalam...berjaya jugak aku siapkan, master copy sudah ada di tangan, tunggu untuk kelulusan pihak atasan, direzol, dan diedarkan kepada pelajar sekalian....

harapan aku satu je, semoga dorang, yakni pelajar sekalian, please lah, tolong appreciate sket ngan hasil kerja aku selama 2 minggu tanpa henti...malam2, tido kul 2,3 pagi, pastu bangun awal lagi...semata2 nak siapkan benda ni...sekalik, dorang sepah2kan la, koyak dan sebagainya...mmg aku bg habuan yang tak ternilai la harganya...siap korang sume....

okeh...apa kepuasan yang aku dapat di sebalik kepenatan dan hasil usaha yang tidak seberapa ni?

aku rasa sangat seronok sebab berjaya siapkannya...itu je...segala tenaga, duit, masa yang aku laburkan, aku sedekah kepada pelajar aku, hope dorang dibukakan pintu hati mereka agar nak belajar dan nak belajar dan dengar kata guru...itu je yang aku harapkan....

bila jadi seorang guru ni, ini je yang diharapkan oleh guru...takde pun sorang guru mintak dibayar dengan wang ringgit selain gaji yang diterima bulan2...kalu diikutkan, gaji yang dapat setiap bulan tu, tak pernah setimpal ngan hasil usaha yang telah kita laburkan pada pelajar kita....dulu aku tak alaminya sendiri, sekarang...aku mengalami dan merasainya...

notakaki : tetibe semangat kejap nak jadi guru....hehehe