Monday, January 31, 2011

7 days to go

Views
walaupun tinggal lagi 7 hari, bila ditolak dibahagi sume, tak sampai pun 7 hari aku duk umah, sebab...akan bergerak ke kl dan stay di kl beberapa ari before betul2 terjebak terlibat dgn aktiviti sebenar pada hari kejadian...

ohhh...dan ari ni, aku masih lagi tak bape nak sihat sepenuhnya, badan panas...agaknya aku demam kot...alahai...apa nak buat..dugaan...sila tabahkan diri anda ye cik ain...

sebenarnya dah bape lama aku tak demam eh...ada la lebih kurang sebulan sekali...apa?? sebulan?? ha iye...sebulan sudah...tu kira lama dah la tu aku sihat...pada sape yang tak kenal aku, mungkin korang rasa pelik, tp pd yang kenal aku, syukurla tu mampu capai sebulan tak demam...

tgklah esok mcm mana...hope getting better...

notakaki : tak sabar nak sihat2 sepenuhnya

Sunday, January 30, 2011

8 days to go

Views
i'm not feeling well today

got so many things to do

but no strength to settle it

notakaki : english pun tunggang langgang...nampak sangat otak dah berkarat

Saturday, January 29, 2011

kecik, comel, kiut dan sedap

Views
sape tau ni kuih apa?


mak aku cakap kuih apam...aku panggil dia kek, sebab dia letak dalam bekas kecik2 ala2 muffin gini...gebu2...sedap plak, sebab dia kecik, comel, kiut dan sedap untuk dimakan...sekali telan je satu tu...huhu...senang kerja betolla...warna pun menarik, mmg buatku tertarik untuk belinya lah...tp ni aku tak beli, abg aku yang bawak balik umah...nyum3...

notakaki : misi menambah berat badan masih berjalan...makan makan dan makan...

9 days to go

Views
ari ni takmo buat pape boleh? nak duk goyang2 kaki sambil main kejar2 ngan anak buah aku je, boleh?

mak : apa kau ingat kau boleh duk rilek2 je? huh...jawapannya NO

aiseh...teromputeh lak mak aku ni kan, over la tu...sabar mak sabar...aku ni sebenarnya tatau dah nak buat apa, nak kate dah ready, fully prepared, huih...jauh panggang dari api, maksudnya : tak tercapai lagi matlamat yang dikehendaki tu

sebagai contoh
cikgu bagi kerja sekolah 10 soalan kat sorang student ni, usahkan dah siap buat, soalan mana pun student ni belum check lagi

ececece...siap bercontoh bagai lagi...amacam anak murid sekalian? paham tak maksud peribahasa di atas?

aku dah pun packing baju2 kurung, tshirt, seluar sukan, dan apa lagi ekk...aku pun dah konpeeyus, kejap lipat2 buh dalam beg, petangnya, keluarkan dari beg, alasan, rasa mcm tak perlu je bawak gi sana, pastu esok masuk lagi, petang tu, buang balik...aih...alamatnya, lunyaila dulu beg aku tu, belum lunyai dicampak2 masuk dalam kapal terbang lagi kan...aih...

mak aku tiap2 ari kot sound suh kemas barang, aku kemas apa, tp pastu sepahkan balik, sama mcm tak buat pape kan...mak aku cakap, kemasla awal2, nnti senang, takde tertinggal barang...errr...mak, nnti poskan benang2 orang ke sana, uleh? tititititi

notakaki : arghhhh...sape rajin nak kemaskan untuk aku? aku bagi upah tium2 angin pastu hantar kat dia...amacam? ada berani? hehehe

Friday, January 28, 2011

Angpaw CNY TOPUP from thenameisia!

Views

nampak sekumpulan bunga ros putih tu?
akulah tu
 follower yang ke 311, haha...

dengan ini, aku amat berbesar hati untuk mengetag 
moh kite sesame join

oh ya, nak join jugak? leh klik banner kat sebelah kanan ni ye...daaa

rumah terbakar panggil bomba

Views
rumah terbakar? jangan panik...jom nyanyi dulu

rumah terbakar panggil bomba
bomba datang berlumba-lumba

detik2 cemas 





memang pengalaman yang tak boleh nak dilupakan...orang kampung sorang pun takdak datang tolong bawak baldi ka, hose tu ka, sedih...sob sob sob...

kemudian, baru aku perasan,
makhluk asing mamat mana plak ni? terbongkok2

 tengok lebih dekat sket
menatang apa tu?

baru perasan, van kkm upenya
kkm = kami kerjakan mangsa

dua tiga menjak nih, umah kami diserang sekumpulan nyamuk kecik yang kecik bukan sebarang kecik, sekali gigit, berbirat sampai ke pagi...penat dah guna fumakila, ridsect, hulk hogan, kao attack...sume tak jalan...geram2...memandangkan ayah aku keje bahagian nyamuk2 nih, dia request la kat anak buah dia suh datang attact nyamuk2 kat umah aku ni, kebetulan dorang keje kat kawasan dekat2 umah aku, so, merasa la jugak...

so, time kasih abg2 fogging sekalian, ececece...terus dapat pangkat abg...tak tahan...kwang3...kena ketok sekali ngan ayah aku baru padan muka...hikhikhik

sobonarnyo eh, ni cite ptg semalam punya, tapi baru transfer gambo, den lotakla sbg entry ari ni...jimat kos namanya...

notakaki : janganla umah aku betul2 terbakar...mintak2 dijauhkan...

10 days to go

Views
waahhhh...tup tap tup tap...dah tinggal saploh ari je lagik...aduh...cencuak aku gini...

ari ni, my sis, brother in law (bil) balik umah, dan sudah tentu, hero kami jugak akan balik...semua ahli keluarga bergabung!!!hiyargh2....tapi ptg nnti baru dorang sampai la...

rindu sama anak buah aku yang sorang nih, nakal woo...kali ni tatau lah dia nak tunjuk skill apa...hihihi...last jumpa adalah masa krismas tahun lepas, baru sebulan tak jumpa kan...hoho...tepon tiap2 ari, dengar dia duk sebut
eeeooo = hello
apaya = apa dia
keta = kereta
dan banyak lagi lah, tak boleh bercakap lagi, baru sesi nak lembutkan lidah

balik ni, aku nak ajar dia sebut
mak iti tomei
mak iti cantik
mak iti baik
tayang mak iti

notakaki : errr...ayat yang last tu je aku gerenti dia boleh react balik ngan tium pipi aku, yang lain2, kurang pasti di situ...kwang3

Thursday, January 27, 2011

kontes cerita paling lawak sedunia

Views

alkisah....dua beradik, si abg berumur 10 tahun, si adik berumur 6 tahun

zaman kanak2, kejar sana, kejar sini, tak kira siang tak kira malam...dah nama pun budak2 kan, mana boleh marah2 sangat...kang kalu kena marah ngan mak, mula ah, kemas baju, letak dalam kain sarung mak, buat bunjut, amek batang penyapu, lagak mcm belalang, cite nujum pak belalang tu, konon2 nak lari dari umah la, pung pang pung pang...lari umah sebelah, umah atuk...malam2 kekgi, mak datang amek ah time tido...bangun pagi, buat muka pelik ala2 semalam kena kacau ngan antu, ye lah...antu datang angkut dari umah atuk letak kat umah sendiri...pas menung kat katil lelama, ngan muka tak malunya, basuh muka, gosok gigi, ngadap breakfast...merajuk semalam ntah bila tah hilangnya...kanak2...indah je pemikiran...

satu hari, cuti sekolah akhir tahun...si abg ajak si adik main kejar2...pastu main police centri...penat main, abg ajak adik pegi kolam terbiar belakang umah, kat situ banyak berudu...

abg : adik tgk ni, berudu
adik : heee...boleh pegang ke? kang kena sumpah jadi katak kang...
abg : alah...percaya sangat...tengok ni, abg penyekkan dia
adik : heeyeerr...pecah perut dia...hakhakhak...jahatlah abg ni
abg : adik tgk sana...
adik : mak aih, besarnya katak tu
abg : ntah2 tu putera katak
adik : adik nak adik nak tangkap
abg : sape cepat dia dapat
*
*
adik : hoho...adik dapat tangkap dulu
abg : abg dapat rasakan dia ni putera katak la dik
adik : mana abg tau
abg : tu bawah perut dia, mcm ada garisan emas je, meh abg tunjukkan, ni ha
adik : a'ahla abg, betulla, putera katak ni
abg : apa lagi, ciumla cepat, nnti jadi putera katak, hensem

si adik pun kemain lagi telek tgk mulut si katak, lalu menciumnya dengan tanpa was-was...namun, setelah beberapa minit menunggu, putera katak yang ditunggu-tunggu tak muncul...ibu tiba2 datang

ibu : adik buat apa ngan katak tu?
abg : adik cium katak ni tadi ibu
ibu : masyaallah...
adik : abg cakap nnti dapat putera katak
ibu : putera katak? huh...bukan putera katak yang dapat, berbirat mulut tu nanti...ada ke dibuat main katak tu...dah, pegi basuh mulut, buang katak tu ke tepi
abg : hahaha...padan muka kau
adik : abg jahat...abg tipu

putera katak idaman, ciumlah saya
*
*
mereka sambung bermain lagi, kali ni, lokasi belakang rumah atuk

adik : abg...comelkan tgk itik tu jalan
abg : tak pun, lenggang lenggok, mulut bising je
adik : ah...comel jugak...dahla pandai berenang
abg : alah...ayam pun pandai berenang la
adik : ye ke?
abg : iye...nak abg tunjukkan?
adik : nak nak nak

si abg menangkap 2 ekor ayam atuknya, ayam tu jinak, senang le nak tangkap, mereka kemudiannya terkedek-kedek menuju ke kolam tadi

abg : adik pegang sekor, abg pegang sekor
adik : baik!
abg : tgk...ayam tu berenang...(lalu mencampak ayam yang dipegangnya ke arah kolam)
adik : a'ah la, ayam pun pandai berenang
abg : bak sini sekor lagi (lalu mencampak ayam itu ke arah kolam, sebelah ayam yang lagi sekor)
adik : yang ni pun pandai berenang jugak...hihihi...tp nape pelik sangat ayam ni berenang
abg : entah...dahla tu, jom masuk...dah nak gelap ni

selepas beberapa minit berlalu, terdengar jeritan si atuk

atuk : ya allah, nape ayam aku boleh ada dalam kolam ni? mati ayam aku dua ekor...aduuiii..

dua beradik tadi kecut perut...si adik berbisik dengan ibunya,

adik : ibu ibu...ayam boleh berenang ke tak?
ibu : mana boleh...itik je boleh berenang, kenapa sayang?
adik : takde pape

si abg memberikan reaksi suruh berdiam diri...smpai sudah takde sape tahu mcm mana ayam tu boleh berada dalam kolam itu...
rupa-rupanya ayam tak boleh berenang

nak try tgk cite anda lawak ke tak, klik lelaju kat sini

notakaki : lawak tak lawak, ini adalah kisah yang benar2 berlaku...

BEN ASHAARI BLOG

Views

berapa kali aku hupdate sehari?
errr...bergantung...wajib sekali sehari, kalu terasa gedix, banyak benda nak share, maka banyakla jugak entry yang timbul dalam sehari...setakat ni, jumlah entry aku adalah sebanyak 926, termasuk ngan entry ni jadiknya 927 posts...bukti tahap kemerapuan aku...

kenapa aku berminat nak duk dlm blog list encek ben
memandangkan aku dah follow encek ben ni, nak kata lama, takdelah lama, baru je, tp selalu gaklah terjah blog dia, bace entry dia, kagum ngan tahap dia duk ngadap tenet, sbb dalam sehari aku perasan, mesti ada 2,3 entry yang dipublish, pastu dapat komen ratus2 lak tuh...huhu...nak compare ngan blog aku nih, adeh...sila jangan compare okeh...aku teringin le nak duk dlm blglist dia, budak kecik mau kawan ngan budak besar...bulih ka encek ben....

jika blog aku popular, apa yang aku nak buat
errr...nape susah benor soklan nya ek...aku tak pernah terfikir blog aku akan popular, so seriously tak pernah terfikir nak buat apa...tp, andai kata blog ni popular, aku harap aku dapat kongsi cerita, pendapat, dan apa sahaja yang realitinya berlaku dalam masyarakat kita...hope, dapat ajak blogger2 sekalian untuk berfikir sejenak dan lakukan perubahan...insyaallah...

sape yang nak join jugak lehla klik kat sini

11 days to go

Views
*sila klik gambar untuk pembesaran maksimum, kalu tak...tenung2 je lah smpai juling anak mata tu

kalendar tahun 2011 dan cuti sekolah

sumber dari sini(kambingcorp)

ni utk yang lagi detail punya
sumber dari sini(faizal)

hoho...apa kes ni? ngeh3...belum start mengajar lagi tp aku dah buat revision lengkap punya tentang cuti sekolah bagi sesi persekolahan 2011...motif? senang aku nak beli tiket flight...

cikgu2 yang ngaja kat semenanjung takpelah, ada banyak pilihan nak balik kampung kan...aku nanti? takkan nak naik kapal lak kot? kalu dapat naik kapal tahap pelayaran star cruise ke pe ke name tu, takpe la jugak...tp ada ke yang nak sponsor aku? huh....takde maknanya, jangan nak perasan, lagipun star cruise tu berenti ke kat jeti tok bali tu ha? hahaha...

kalu ikutkan ati, nak je aku beli siap2 tiket flight pergi balik untuk cuti sekolah yang akan datang ni, terutamanya cuti bulan 3, motif? aku nak balik umah, jumpa mak ayah aku le...pastu yang bulan 6 plak, harus beserta wajib untuk balik sebab ada majlis tetttttt...majlis tu rahsia, takmo pecah rahsia kat sini...nnti tak surprise...pada yang dapat teka dan agak majlis apa, diam2 eh...pada yang tak dapat teka, aku tinggalkan kalian dalam mode teka-tekaan itu eh tapi jangan teka aku nak kawin ke hape ke sebab takde kena mengena ngan aku langsung...hah...selamat meneka lah...taknak teka, tunggu aku stori bulan 6 nanti...agagaga

berbalik pada nak beli tiket flight tu, kalu aku start keje awal bulan 2, sangatlah mustahil bulan 3 aku dah dapat gaji, jadi...persamaan yang sangat mudah
jika tiada gaji tiada tiket kapal terbang
aku tiada gaji
maka aku takleh beli tiket waaaaaa

notakaki : sila ketuk pale aku sekali sorang, mereng dah agaknya aku nih

Wednesday, January 26, 2011

kisah ngedate pagi ni

Views
haha...aku dah agak dah entry pagi takde orang nak ngomen pun, teluq ayam ja...sape lah nak tahu kisah hidup aku ni kan...hukhukhuk...blog cikai je, entry merapu mengaban je sume, tp ada jugaklah nasihat2 sket2 yang aku share kan...

pagi tadi, kemain awal aku mandi ko tahu...terkejut ayah aku, siap kena sound ngan dia lagi,
ayah : ai...preparation nak mandi pagi2 kat sarawak ke?
aku : errr...kekgi gi sekolah takyah mandi tak uleh ke?
ayah : ha, boleh sesangat...masuk sekolah beruk2, orang utan kat sana
aku : hihihi...kompem orang jadik pengetua kat situ...

aku ni pantang betul mandi pagi2, sebab utama dia sejuk...bukan sebab aku tak suka mandi ye sahabat2 aku sekalian...badan aku ni ada masalah sket bab sejuk2 nih, mandi tgh ari pun aku still gigil2, shaking2 bagai lagi, ha...pecah rahsia aku kan...bila aku sejuk sgt, nnti kejap je aku cramp, kejang sana, kejang sini...serius, tobat aku dah penat lalui zaman gitu...takmo makan ubat punya pasal, terpaksa aku kuatkan semangat, tabahkan pape yang patut...hiyarghhh!!!lawan penyakit itu sume!!!lawan!!! aku kan kuat....kata aku dalam ati...

okeh...itu sume baru pengenalan entry nih...erkkk...pengenalan pun dah berjela2, mana isi? ni isi dia okeh...

tadi aku ngan abg aku sekali lagi berjaya buat poket ku rabak serabak rabaknya...robek hatiku *lagu dangdut
bab nak merobek merabak poket ni, aku akui, aku ngan abg aku sangat pakar bab ni, takde sape leh celen

daripada laptop wide screen compaq 15inci
 aku telah bertukar kepada

mini hp 10inci 

nampak betapa ketaranya perbezaan tulisan tu? hehehe...saje nak tunjuk betapa besarnya perubahan saiz laptop aku nnti...

riban2 jugakla habis duit aku ari ni, adeh...mcm mana nak kawin gini...kwang3...huuu...duit yang berjaya aku kumpul sepanjang aku keje sendiri dalam tempoh pengguguran pengangguran, sume hasil bisnes aku...

itu ari aku ada stori yang laptop aku buat hal kan, so, setakat ni bulihla guna, tp aku tak berani nak amek risiko bawak lptop aku ni ke sarawak sana, lagipun abg aku sendiri angkat bendera putih, dia kata laptop aku ni kalu baiki pun, tak berbaloi, baik beli baru je...huhu...takpelah, nak buat mcm mana, nnti aku dah keje, aku akan baiki jugak lptop aku ni...sayang wooo...banyak kisah dia dan aku...aku takmo dicop kacang lupakan kulit oleh laptop aku ni...hehehe...

notakaki : belum rasmi lagi laptop baru...takut laptop lama kecik ati...

12 days to go

Views
hupdate cepat2 sbb jap gi kena sound ngan abg aku lak

hoho

kami mahu ngedate lagi hari ni

jom sayang dating

adeh...sakit lak kena tempeleng ngan abg sendiri, hampeh...nak bersayang2 pun tarak bleh ke brader...

notakaki : balik ngedate kekgi aku stori pe aktiviti aku ari ni...errr...ada ke yang nak tau stori aku? hukhukhuk

Tuesday, January 25, 2011

HAPPY BIRTHDAY GIVEAWAY

Views
hepi belated birthday buat cik penganjur
23tahun eh 

ga ni senang je nak join kawan2 sekalian, just upload gambar kawan2...inilah dia kawan2 aku, sorila, sorang lagi separuh je masuk muka, nak buek camno...


dah lama tak jumpa kawan2 aku sekalian...sob sob sob...

sape yang nak join jugak, leh klik kat sini

Give Away Ferrero GArden by ShahJihan

Views
www.SJworld.com
memandangkan SJ ni adalah nama pena pg penganjur, jadi, SJworld menggambarkan dunia SJ, jalan cerita SJ, hidup SJ, mcm2 lah senang cite...yang penting, SJworld ni mcm one stop centre bg SJ untuk menceritakan apa2 aje ttg hidup dia yang mahu dikongsikan bersama pembaca

ni tak tiru idea mawi ke ape ke ek...oh ya, sape yang nak join jugak, leh klik banner kat atas tu

aku tag

notakaki : walaupun aku tak suke ferrero, tp akak ngan adik aku suke benar, so, kalu menang, musti orang lain lagi gumbira dari aku kan...

13 days to go

Views
mak aih, da tak sampai 2minggu lagi dah...huh...cuak2...

hari ni aku tak ke mana, seperti biasa, terperap dalam umahnya...semalam, ngah syiok2 terperak, akak tukang jahit datang umah, bertanyakan tempahan manik dia, dah siap belum...sepasang dah siap, tinggal lagi sepasang, aku takleh nak start jahit lagi sebab takde manik yang sesuai, kena tunggu bila tah nak gi bandarnya...

ari ni, pagi2 lagi aku amek jarum kait, kait order kawan adik aku...huh...baru siap satu, ada lagi 4 tgh tunggu turn tu, sabar eh...jangan sesak2...jangan bimbang, masih lagi dalam perancangan yang betul...

mak aku sebenarnya tak habis2 bising, sebab aku banyak sangat benda nak kena setel, kalu benda tu melibatkan aku je, no hal lagi kan, tp ni, melibatkan tempahan orang lain, tu yang susah tu, tp sebab aku dah plan baek punya, so aku rasa masih lagi dalam kawalan aku, takpelah kan...lagipun, aku dah seminggu lebih dah tutup  order masuk...hoho...kesian mereka yang berharap...nak buat mcm mana...nnti kat sarawak, kompem la aku takleh bwk stok benang, manik aku naik flight, terpaksa la tinggalkan dorang sume sendirian kat umah...

tiap2 ari aku slow talk ngan benang, ngan manik aku

aku :
aku bukan taknak bawak kamu sume sbb aku tak sayang kamu ke ape ke, aku sayang korang, jadi janganla kecik ati ngan aku ke ape ke eh...aku terpaksa buat keputusan mcm ni sbb aku hanya ada 20kg utk dibawa ke sana, plus...aku tak larat nak heret, angkat beg seberat tu, 10kg pun aku dah kelat mcm ngah sembelit dah, so, aku harap sangat korang memahami keadaan aku...nnti cuti sekolah, aku balik umah, kita spend masa sesama eh...dah2...kamu sume jangan nangis, biar aku sorang je yang nangis tau...

kawan aku cakap aku senget...kenapa dia cakap aku gitu...

notakaki : nak jenjalan kat blog orang lain lah

Monday, January 24, 2011

comel tapi bahaya

Views





nilah tangkapan yang berjaya ayah aku buat, ari tu dia duk godak2 stor, alih2, wat kuar satu bekas, tunjuk kat aku, aku ingatkan anak tupai ka apa ke...upenya...

tikus

haip...mak aku yang time tu ngah lalok2 depan tv, terus terjaga, cerah mata, betapa mak aku benci gile ngan tikus...kalu ditelek2 anak tikus tu bebetul, besar la jugak, kalu ikut saiz standard tikus dlm umah aku ni, sebesar ni dah pandai jalan, dah pandai merosakkan harta benda nih...tp maybe sebab keturunan tikus mondok agaknya, besar semacam je...masih baby uolls...adeh...geram mau pijak2 rasanya...

sangat comel, kesian pun ada...tp nak buat mcm mana, dia bawak penyakit, kalu dibiarkan, kompem umah ni akan dirampas oleh dia, tak psl2 kitorang jadi pelarian di umah sendiri...alo2...dasatnya metafora yang aku guna...okay, dah2...hentikan sume drama itu...

keempat2 baby tikus ni kemudiannya aku sajikan buat kucing2 kat umah aku, amboi korang...tuan yang tolong tangkapkan tikus utk korang sume, patutnya korang yang tangkap tikus utk kami sume tau...hee...kucing nih, aku lesing jugak sekor2...

notakaki : ebbi dapat 2ekor, pok abu sekor, pok itam sekor...habis sume anak tikus dibedal kucing2ku...sodap kata mereka...

14 days to go

Views
 ari ni mood nak cite psl benda dah lepas, tp baru nak hupload gambar...ni cite psl aktiviti aku ngan abg aku time keluar ari tu, ada aku story kat sini

aku pegi buat passport!!

terlebih excited sbb first time, aku ada passport sendiri, dulu time kecik2, ada passport jugak, tp bawah nama mak aku, kalu kat kelantan, nak buat passport, kena gi ke Wisma Persekutuan, Tingkat 2, Bahagian Imigresen

tgh tunggu turn. ada dua kaunter utk urusan buat passport nih

 segala-mala borang dan dokumen yang diperlukan
salinan kad pengenalan dan 2 keping gambar passport

tgh tunggu2 turn tu kan, aku terperasan something, nak tau apa dia? tgk betul2 gambar nih
 perasan tak word yang aku underline kan tu? pengGAJIan dapat? sape2 yang takdak GAJI pastu nak mintak GAJI sila la datang ke salah satu kaunter di atas nih...

punyalah belajar tinggi2 tapi signboard kaunter salah eja...bikin malu betulla Bahagian Imigeresen oi...silalah baiki dengan kadar yang segera...diharap time aku nak renew passport aku lagi 2tahun, signboard tak tukar2 lagi, mmg kena kondem ngan aku kaw2 ah...tiada maaf bagimu...

pas sekian lama menunggu, hasilnya...tadaaaaa
dokumen perjalanan terhad
kos : rm5
tempoh sah laku : 5 tahun

 passport
kos : rm100
tempoh sah laku : 2 tahun

nak tgk gambar aku pesalah?

hakhakhak...kelakar je bila gi tutup mata tuh...kwang3...

aku dah ada passport...apa lagi, nnti dah duk sarawak, kok tetibe rasa gatal kaki, lehla terjah brunei darussalam, gi mandi minyak...hahaha...takpun gi indon...gi carik bunga harum sundal malam, ala2 cite pontianak harum sundal malam tuh...huhu...seram3...

notakaki : thanks to my dearest brother sbb susah payah, penat lelah teman aku keluar seharian....thanks...

Sunday, January 23, 2011

15 days to go

Views
ari ni serius wa tatak mood nak buat kerja, wa pun tatau kenapa, kepala wa pusing2 dari semalam lagi, agaknya wa pening kot, badan wa pun panas semacam je, agaknya lagi sekali wa demam kot...

tadi, ngah syiok2 wa ngadapat tenet, tetibe hidung basah, wa ingatkan hingus, cepat2 sapu hidung, sekalik, aih...ni apo bondo nih...hingus wa kaler merah...ni musti sbb semangat tahun baru cina kan, hingus pun jadik kaler merah...dasat2...

masuk ni, dah 3keping dah tisu wa guna sumbat idung, masuk tisu keempat, kompem lobang idung wa jadik macam lubang idung kartun katak dalam majalah ujang tuh, wa gerenti lah...

nak keluar umah gi carik sireh, wa rasa malas lak, bukan setakat malas, tapi wa rasa seriau2 nak keluar umah, sbb ternampak ada 3 mamat kulit kuning2 gelap tuh duk borak2 depan pagar umah wa...apa ni, nak borak pun pi lah borak jauh2...takde port lain ke, bikin wa panas je nak keluar umah...

kalu wa kuar ngan hidung mengalir hingus merah nih, agaknya mamat 3ekor tu gerun tak ngan wa?

kepala wa kusut sesangatla ini hari sbb wa tensen ngan orang sekeliling wa...nak tau apa dorg terjah2 wa? nnti wa cite di lain kali lah kalu wa rasa nak cite...wa penat banyak ilang dara darahla mangkok!!

notakaki : hidung berdarah!!

Saturday, January 22, 2011

main game dapat hadiah

Views
ni bukan game yang kat funfair, ketuk2 pale bear, takpun baling gelung masuk dalam lubang ke ape ke...ini game merangkap contest...

ari tu sorg blogger merangkap adek aku le kan, bajet kakak lah aku ni...kwang3....eh, berbalik pada niat asal...ari tu, aku ada join contest nih, kalu ikutkan markah yang aku dapat, tak dapek nya hadiah, tp penganjur nak bg peluang lebih ramai dapat hadiah, maka aku antara yang mendapat tempiasannya...

huhu...hadiah dia topup, senang, ringkas, dan cepat...takyah nak kena pos2 bagai...tadi dah bg feedback kat penganjur dia, so, menunggu utk mendapat tambahan kredit kat no aku....

join contest ni sebenarnya bag aku la kan, bukan nak kejar hadiah pun, tp just for fun...lain lah kalu hadiah dia mengancam habis mcm sebuah kereta honda civic ke, duit rm100k ke, hah...itu dah termasuk dalam perkara lain2...

so, kepada blogger lukman, nnti anjur lagi eh contest, akak suka main game2 nih...hehehe...tp nnti makesure akak dapat hadiah no 1...eh, td ckp bukan nak kejar hadiah...opsss....

notakaki : jiwa kacau, hormon tak stabil

16 days to go

Views
tinggal lagi 16 hari nak fly...phewwww...cuak, takut atau teruja? hmmm...donno lah...

hari ni aku dah start mendobi baju rasmi utk keje, baju apa lagi, baju kurungla...kebaya, sebarang baju yang ada shape2 dasat nih, aku dah janji dah ngan encek leo takmo pakai dah..lagipun, sejak aku praktikal lagi kot aku da stop pakai kebaya, alasan...sebab ngaja kat sekolah menengah, takmo kena usik ngan dak sekolah ngan cikgu sekolah...

mau jadi cikgu, kena tunjuk contoh yang baik...disebabkan aku ni tak bape nak baik, coba2 lah utk membaikkan diri sendiri setakat yang termampu...moga aku istiqamah...amin....

ni antara calon2 baju kurung aku yang bakal aku bawak ke sana

belum pilih secara rasmi lagi, ada yang terpaksa ditinggalkan tanpa alasan yang kukuh...mak aku suh bawak 10 pasang je gi sana...10pasang? maknenya...2minggu je lah, minggu ke3 dah start rotate baju sama...owhhhh...betapa aku akan sangat bosan nnti...

baju yang harus dibawa, baju batik, baju yang senang diiron, baju yang tak senang kotor kalu kotor pun tak nampak, baju yang bagi aku mood ceria, dan baju yang selesa utk dipakai


tgh2 jemur baju,

mak : kak, bape pasang lagi baju kak yang belum dapat lagi?
aku : baju apa lak?
mak : alah, yang kat umah tukang jahit tu
aku : tukang jahit? oh...entah, ada bape pasang tah, nape?
mak : mak dah pesan kat dia nak cepat, nak suh sempat bawak gi sana la nanti
aku : hah? baju baru? omg...bertambah lagi baju gini...baju baru, maknanya haruslah dibawa ke sana, kan mak kan

tetibe ayah aku menyampuk

ayah : dua beranak ni, tak habis2 ngan baju baru, baju baru sana la, kain baru beli la, heee...mcm2...
aku ngan mak : hehehehe

ni la nama dia sindrom cikgu...kwang3...baju baru asik bertambah2, smpaikan almari tu, bertambah2...tu baru baju, belum kasut...sekarang baru aku sedar ke mana duit mak aku banyak dilaburkan...nnti aku nak jadi mcm mak aku jugaklah...adeh...kesian bakal laki aku, keje cop duit je kot agaknya dia nnti...kwang3

notakaki : nak jadi cikgu, keterampilan kena menarik, pakaian kena menarik, pengajaran kena menarik, pendek kata, sume kena menarik, pertuturan pun sama...

bukan susah nak mengajar tapi bukan senang nak mendidik anak bangsa

Friday, January 21, 2011

17 days to go

Views
hari ni, hari aku dating ngan mak aku, bapak takleh berenggang, dari mula smpai la akhir berkepit je kami, mcm belangkas...aku suh mak aku duduk, aku nak naik tingkat atas, nak carik barang, uih...takmonya nak dgr cakap aku, nak ikut jugak katanya...

aku bukan apa, kesian kat dia nak jalan jauh, dia pun selalu merengek cakap dah tak larat nak jalan jauh...yelah kan, umur dah meningkat, aku faham...tp td, nak jugak jalan sama aku, so, aku pun jalan sama laju slow la ngan dia...takpe mak...kita jalan je slow2, pedulikkan orang belakang, dia nak potong, bg la signal, kita ketepi kan mak kan...

hari ni, sekali lagi aku berjaya mengeringkan poket ku yang sudah pun kontang ni...terpaksa pau mak aku, aih...tak bape nak berkenan sangat lah kan, cean mak aku, byk habis duit kat anak dara dia yang sorang nih...takpe mak, pasni, bila i dapat gaji, kita honeymoon kat sarawak puas2...ops...bawak ayah sekali...kwang3

ni adalah antara hasil tangkapan aku, tangkapan mak aku ada jugak, tp sengaja takmo tunjuk kat sini sebab tu hak mak aku, so, aku tunjuk apa yang hak aku je eh



beg baru




apa ni??




bantal peluk yang mmg sudah lama aku nak beli, tapi tak terbeli2...so, berjaya gak beli tadi, yang penting, kaler pink hehehehe




ni selimut yang boleh jugak dijadikan alas utk tidur, sayang ah, takde kaler pink, penat je akak kat situ carik yang kaler pink utk aku, tp takde, takpelah kak, yang ni pun cantik jugak kan


aku ingatkan dah setel, upenya bleh lak mak aku singgah satu kedai nih, First Lady, pastu pujuk2 aku suh beli, oh ya...bukan akak yang keje kedai tu yang pujuk, tp mak aku yang pujuk...apa ni mak, part time kat sini ke? hmmm...berjaya jugaklah aku menjadi mangsa pujukan...

so, tersangkut jugaklah 2 helai


saiz sengaja dirahsiakan, kwang3




satu inner, satu baju labuh




serius aku berkenan ngan corak baju ni


aku sebenarnya dah lama nak beli baju labuh mcm tu, cuma masalahnya, JARANG yang menyebabkan aku tak sanggup...tadi, terjumpe inner labuh yang mmg sesuai ngan baju tu, sbb tu lah aku sangkut tadi...adeh...melayang jugaklah berkeping2 not 50...huhu...takpelah mak, janji mak gumbira...

mak aku yang tak sabar nak tgk aku pakai baju tu, katanya cantik...aku tak nafi, cantikla jugak...tadi, balik umah, tayang2 depan cermin...not bad...cume inner tu je, belahan sisi dia agak tinggi, smpaikan mpak pinggang aku, so, bakal dialter nnti, no hal lah...

pastu petangnya, dating lagik sekali...kali ni, disponsor oleh ayah aku...kwang3...hidup disponsor...sorga2...kawasan dating kali ni kat pasar malam je, ni kali kedua aku ke sana...kali pertama, pernah aku tulis kat blog nih, entry, dah lupa dah tajuk dia...

esok punya program, hmmmm...kena tanya mak ayah aku dulu...

notakaki : hari2 berkepit mcm ni, mau nangis2 aku kat sana nnti, sedih rindu kat mak ayah

Thursday, January 20, 2011

18 days to go

Views
okeh, ari ni aku ke sekolah lama aku with sorang kawan lama aku, yang juga bakal posting di sarawak...ekceli, kawan aku ni la yang came out with this plan, so, aku join je...janji baekkk punya, jumpa kat kantin, pastu tetibe perasaan segan menguasai diri..adeh...aku tolak dia, dia tolak aku, last2...sumenya jadik secara natural saja...wakaka...

sempat jumpe almost sume cikgu yang pernah ngajar kitorang, espeseli time spm dulu, tp most of then dah lupa dahla kitorang sape, bila sebut, spm tahun 2004, pastu sebut bla2, ha...ingat da ingat, tp kompem nama tak hengat...alah, standardlah tu, sindrom cikgu namanya, lupa nama anak murid, sbb terlalu ramai anak muridnya, pastu dah lama tak jumpa...

tp still ada jugak cikgu yang mmg takkan lupa nama anak murid dia, terutamanya anak murid yang selalu sakit dan nakal mcm aku, kawan aku yang sorang tu bagus sket, tak mcm aku, aku kaki ponteng...

cikgu math moden aku, skrg ni dah jadi pk hem, dgr cite, nak jadi pk 1, da dapat memo, dia tgh bersedih nak tggalkan sekolah lama dia...kitorang tak berani pun nak soksek2 pasal tu, sbb takmo dicop menyebok...pastu dia belanja kitorang makan, waahhh...sangat segan seh, tp makan je lah, bila lagi dapat lepak sama2 mcm ni kan...

milo panas dan bubur nasi, kat tempat aku, kitorang panggil nasi air


ni lah tempat beli makanan bg students, dulu aku mmg jarang kuar makan time rehat, tak suka berebut, ari ni, aku duk makan kat sini, kat dalam, sama2 ngan cikgu2 lain

jumpa cikgu fizik kitorang, da jadi pk ko dah, cikgu aku ni laki, kitorang selalu kenakan cikgu ni sbb dia sangat sempoi, dia mengajar pun rilek je, smpaikan kitorang pun TERrilek sama, latihan dia bg, tak pernah nak siap, sbb dia tak pernah tanya, cuma nnti kang, dia bg la ayat makan dalam, awak yang belajar, bukan saya, buat apa saya nak marah

aku ada kisah lucu ngan cikgu ni, time tu ngah kelas, cikgu ngah ngadap papan hitam duk nulis ape tah aku sangat tak fokus time belaja fizik, sbb tu la jadi mcm ni skrg ni, aku bangun la senyap2, nak gi toilet sebenarnya, tetibe je cikgu pusing tunjuk arah aku, suh jawab soalan agaknya, disbbkan terkejut, lalu aku dgn kuat dan lantangnya cikgu, saya nak kencing, cikgu apa lagi, terus jawab hah, kencingla lalu buat gaya tadah tangan mcm nak mintak sedekah...satu kelas gelakkan aku, sekali ngan cikgu, bongek punya kawan...aku terkejut la time tu, aku dalam ati baekk punya susun ayat smbil jalan ke depan tu nak bgtau cikgu, cikgu, saya nak gi toilet tp nak buat mcm mana, laju ke word kencing tu keluar dari mulut aku...hahaha...kenangan tu, memang aku sangat nakal la dulu...nakal+sengal...

cikgu kimia aku, maintain cun siot, aku dulu satu hape pun tak faham belajar kimia, tp sbb cikgu tu kecik je, comel, pastu semangat gile ngajar kitorang, smpai aku sendiri tak sampai ati taknak belajar bila tgk kesungguhan dia mengajar, suara dia kecik je, tp dia teran jugak supaya students kat belakang mcm aku ni dapat dgr dgn jelas...aku dapat hidayah nak belajar kimia sebulan nak spm, perghh...sangatla last minute punya hidup...sume sbb cikgu tu, aku kesian tgk dia bersungguh2 mengajar, so, aku pun bersungguh2 jugakla belajar kimia...tadi, terkejut aku bila dia cakap dia dah nak pencen dah, gile tak puas ati aku sbb aku tau, dia masih muda, cun lagi, bergetah wa cakap lu...upenya, dia gurau je...huh...tarik nafas lega aku...

cikgu biologi plak...ni cikgu kelas aku, mulut mmg takde insurans lah, sume ayat dia direct kena batang idung, tp ayat dia, penuh ngan nasihat, maksud tersirat...dia pesan kat kitorang, pandai2 jaga diri, jangan layan suami orang, hahaha...cikgu ni, pastu siap nak carikan kitorang jodoh lagi...peh...cikgu ni tak habis2 nak gurau...tadi peluk, mmg takmo lepas rasanya, sayang sangat kat dia...

cikgu bm ngan cikgu agama aku, tak sempat nak berceloteh panjang, dia ada kelas...

cikgu bi, dah pindah...

cikgu sejarah aku, mc...tak dapat nak jumpa...sedih...sebab dia cikgu pidato, debat aku...pernah sekali, trial spm, aku fail sejarah, aku dapat 17/100, sedangkan markah kawan2 aku yang lain paling rendah pun 94/100...korang bayangkanlah, 17 ngan 94 tuh, bape banyak beza dia, gile aku, siap menangis lagi kena torture ngan cikgu sejarah tu, ayat dia yang paling aku takkan lupa awak saya bagi teks ucapan 4,5muka surat ari ni, esok awak dah boleh hafal, takkan awak tak boleh nak hafal buku teks sejarah dlm masa 2 tahun pedas tak pedas, gitulah yang aku kena...terus terang aku cakap, aku tak suke gile subjek baca2, sbb tu lah time nak exam paper sejarah spm tu, mak aku cakap, lulus pun takpe dah kak sejarah ni hehehe...bagus tak ayat mak aku, time nak exam sejarah tu, bleh lak aku period paint teruk, smpai takleh nak study, duduk apatah lagi, esoknya aku redah je jawab...syukur sesangat aku tak fail, malah aku dapat A1 lagi tuh, smpai ari ni aku tak percaya...cikgu sejarah aku ni smpai TERnangis bila tgk result sejarah aku, dia kata dia paling risaukan aku...hoho...tp kawan aku cakap kan, aku rasa result sejarah kau ni tertukar ngan orang lain, ni bukan result kau ni...hehehe...aku pun tatau apa yang aku karang time tuh, tp syukur sesangat tak fail...kwang3...lagik2 zaman skrg ni, zaman wajib sejarah lulus bagai nih...hoho...syukur aku dah lepas

paling kuciwa, cikgu add math aku, dia dah pindah jadi timbalan pengarah pusat ko...tak dapat nak jumpa dia, kejayaan aku ari ni byk dipengaruhi oleh dia, minat aku yang mendalam dlm subjek math ni pun sume sbb dia...sbb dia jugaklah aku nak jadi cikgu math, nak ngajar add math mcm dia...terima kasih cikgu...

hoho...besar sungguh jasa cikgu2 ni sume pada hidup sorang students mcm aku...aku harap aku boleh jadi cikgu setabah mereka, sebagus mereka, dan sehebat mereka...aku harap nnti aku dapat survive, dapat lawan cabaran yang perlu aku tempuhi, ngan perangai students hari ni...perghhh...aku doa banyak2...

antara pesanan cikgu aku

1. jaga diri leklok, jaga bahasa, jaga tingkah laku, kalu nak tegur kesalahan orang, tegurlah secara berhemah, ada orang takleh terima teguran, jadi, lebih baik kalu kita diam je, tak payah nak tegur2 kesalahan orang

2. tak payahlah nak tunjuk diri kita hebat, pandai, sebab sume tu tak penting, yang penting keje kita tiptop, mulut tak payah nak tiptop

3. serahkan saje nasib kita pada allah, kita tawakkal saja nanti, insyaallah, allah tu ada di mana2, dia akan tolong kita kalu kita percaya kat dia

4. allah takkan turunkan ujian pada kita kalu kita tak mampu nak handle, allah lebih mengetahui kita mcm mana, jadi, sabar banyak2

5. pergi sana nanti, ingat nak berjihad demi allah je, bukan nak buat benda tak baik, sebar ilmu, cari ilmu, semuanya kerana allah

banyak lagi, tp aku sendiri dah lupa dah, masuk telinga kiri keluar telinga kanan...adeh...takde lah, td terlampau banyak kata2 nasihat, smpaikan aku sendiri naik bingung...

notakaki : terima kasih pada cikgu2 semua, jasa kalian tak mungkin dapat aku balas, hope dapat jadi cikgu yang hebat mcm cikgu2 semua...semoga allah mencucuri rahmat dan kesihatan buat cikgu2 semua...amin

Wednesday, January 19, 2011

JOM GEGAR BLOG

Views


haha...amcam k_own, hang marah tak kat akak? haha...saje meneruskan pekerjaan gedix ku di kala kerja bertimbun2...kwang3

tadi tgh duk refresh dashboard, terkeluar la entry terbaru dr adek aku yang sorang ni, aku nengok dia laju je masuk segmen abg ben kita ni, aku pun saje lah nak join, dah kata gedix tadi kan, so, ni lah bukti gedix aku...amacam? dah percaya dah aku gedix??

abg ben kita ni skrg tgh anjur segmen JOM GEGAR BLOG, sape nak join, leh je klik kat sini cepat2, sbb segmen ni smpai esok mlm je, pastu dah expired dah...

notakaki : makin banyak kerja kita, makin kita takde mood nak buat kan?
errr...tu aku je kot yang mcm tu

genap sudah setahun satu hari

Views
adeh...tak pasal2 kena tambah sehari belakang tuh, kalu tak cun je sebut genap setahun...sume sbb semalam, tak sempat nak bermanja2an ngan tenet, pastu bila time nak manja2, aku lupa nak hupdate...adeh adeh adeh...3kali adeh...

nak tau apa yang genap setahun satu ari?

tanggal 18januari 2010 yang lalu, aku telah mendaftarkan diri sebagai seorang guru pelatih di salah sebuah sekolah di alor gajah, melaka...sekolah pertama yang menjadi mangsa bulianku atau lebih tepat jika aku cakap aku yang menjadi mangsa bulian di situ

praktikal selama 12minggu persekolah, cuti tak termasuk hokeh...banyak pengalaman yang aku dapat, paling takleh lupa, akak2 vouge seperjuangan, hehehe...aku suka kawan ngan mereka sbb dorang suka bg nasihat kat aku...semalam, birthday sorang akak vouge nih...aku wish je kat dia, tp dlm ati...akak ingat lagi tak kat budak nama ain yang selalu kacau akak pagi2..?

owh...aku rindukan gelak tawa mereka sebenarnya, dgn loghat nogori nye...aih...senamrobik, menari bagai dlm bilik guru...hahaha...anak murid takde, berani la kau buat...kwang3...

walaupun tempoh praktikal kat situ banyak meninggalkan kenangan seram ngeri kat aku, tp sume tu dah jadi part of my life dah, takleh nak buat2 taknak ingat, sbb dah masuk, save dah pun dlm data pale otak aku nih...ceh...

students? huh...mls gile aku nak ingat, yang baik2, yang bagus2, best sangat utk diingati, tp bila part tak best, ajak aku gaduh, nak lawan aku bagai, yang mengandung, yang kantoi ngan bahan lucah, video lucah, dan mcm2 lagi...tak hingin utk aku ingat...

time nak kena observe, hoho...perasaan berdebar tuh, dikongsi ngan sorang gstt kat situ, digelak bagai oleh dia...haha...sume tu, indah jugak...tersenyum aku sorang2...

setelah sekian lama, tak lama lagi, aku bakal menjebakkan ada ke perkataan mcm ni? hehehe diri sekali lagi dalam kancah pendidikan, dlm dunia persekolahan....ya allah, hope pengalaman praktikal tak menghantui aku, sangatla tak best...hope dunia pekerjaan kali ni adalah dunia terbaik buat aku...

waduh...perlu ke terlalu berdrama lingga di sini? hehehe...mode tidak keruan bagai menguasai jari jemari ini...betapa aku sangat fobia nak jadi cikgu sebenarnya...


aku time praktikal
ada gaya cikgu ke?


notakaki : view aku terhadap profession perguruan berubah habis slps menjadi cikgu praktikal, dan aku sbnrnya masih fobia

19 days to go

Views
hari ni, aku setelkan segalamala sijil yang diperlu difotostat, disahkan bagai...hope sekali harung je buat nih, tp td, tetibe aku teringat...alamak...mcm ada je lagi sijil yang ketinggalan nih...huh...takpe ah, esok la plak smbung...

hari ni, aku duk umah je, kunun2, penat semalam tak ilang lagik...hakhakhak...PERINGATAN : ain!!sila jangan lembik2 ye, awak tu nak merantau jauh!

takdelah, ari ni aku nak siapkan jahit manik kat baju tempahan ni, pasni akak tukang jahit aku tu da gitau, nak antar lagi 2 pasang, so, kenala buat cepat2...

gile mak aku bising, dia kata aku rilek mcm taknak pegi je...adeh...nak buat mcm mana kan, the show must go on kan..no matter happen ke no matter what happen eh---mcm salah je ayat bi aku nih, aku still nak buat kerja2 yang aku suka, kerja2 yang menggembirakan aku, kerja2 yang termaktub dalam HOBI aku...jadi, tak timbul isu rilek, taknak pegi mana2, kan mak kan?

cean mak aku, aku tau dia rungsingkan anak dara dia yang cengeng mengeng nih, tp nak buat mcm mana, aku pun jauh di sudut ati rungsing jugak, tp bila aku fikir balik, sume tu mmg di luar kawalan aku, takde benda yang aku boleh buat, melainkan doa dengan allah...terdiam mak aku bila aku ckp gitu...alamak...tetibe aku rasa mcm aku ni alim2 kucing plak...kwang3...

tp betulla tu kan, nnti dah duk tempat org, takde sape2 yang boleh tlg kita, melainkan allah je, so, mintak ngan dia je lah...nnti dah duk sana, aku dapat rasa aku mesti banyak habiskan masa ngan allah, hehehe...oooo...bila dah susah, baru ingat allah kan, bila gumbira2...allah pun tatau letak mana...adeh...sila jangan sindir aku begitu dasat...aku tau aku manusia hina serba kekurangan...

oh ye, ramai yang cakap aku mesti heppi dapat kat sana sebab dekat ngan encek leo...ya allah ya tuhanku, kau tabahkan lah aku...korang rasa sabah ngan sarawak dekat sbb dia sebelah2 je kan? mcm negeri sembilan ngan melaka...a'ah, memang dekat, tgk dlm peta, tak sampai pun sejengkal, nnti kalu aku nak jumpa ngan encek leo, aku jalan kaki pun da smpai...tapi hakikatnya, korang takkan tahu kalu korang tak rasa life kami mcm mana...so, please lah...jangan cakap pape ttg percaturan yang telah allah tentukan antara aku dan encek leo...biarlah kami yang rasa, kami yang lalui ni tentukan apa yang kami mahu cakap...sori...ter emo sedikit...

aku bukan apa, aku dah penat dah ngan kata2 mereka yang tak suka aku kawan ngan encek leo, bukan sekali dua kena, tp dah bertahun2...korang taktau apa yang dah aku alami, so, bila sekali lagi kena ngan benda2 mcm ni di saat aku tgh rapuh, aku sedikit tersentap...mungkin kalu kena time aku ngah takde perasaan, aku okay je...hehehe...

eh eh...dah2...takmo cite psl ni kat entry counting2 mcm ni, tak sesuwai...aku bukan nak raih simpati sesape, aku cuma nak korang doakan aku dipermudahkan segala urusan kat sana, dan moga allah tetap bersama2 ngan aku, baik susah baik senang...aminnnn...

nak gi jahit manik...lalalala

notakaki : ngah takde idea nak wat design manik mcm mana...adeh...

Tuesday, January 18, 2011

20 days to go

Views
masih counting beb...ari ni ari yang sangat memenatkan mental dan fizikal aku, misi menyetelkan pape yang patut sebelum fly ke sarawak...

terlebih dahulu, nak wish time kasih bebanyak kat abang aku yang tersayang, oh tayang...i love you so much, sbb sanggup berpanas, berjalan kaki dengan adekmu yang terchenta ini...

seharian ari ni aku ditemani oleh abg aku, hoho...nak wish time kasih lagi kat sini boleh? dah2 ah tu, takkan tiap2 perenggan nak wish time kasih kan, jelak orang yang membacanya...takpe2, dlm ati, ttp berbunga2 time kasih ni ha...

opss...gambar...tak dapat nak tunjuk kat kalian sume, alasan...gambar dlm enset, lupa letak mana cable nya...adeh...nnti aku hupload gambar2nya...

esok...tatau lagi plan nak buat apa, tp aku rasa la kan, sesi memanjakan diri sendiri dengan aktiviti mengait dan mengait la agaknya...ari ni seharian aku tak mengait, gigil2 dah tangan ni gian...hakhakhakhak

notakaki : sebenarnya agak penat ngan aktiviti ari ni, tp gagahi jua jenjalan kat blog kengkawan...

Monday, January 17, 2011

21 days to go

Views
owh...baru aku perasan...angka 21...angka yang aku selalu anggap itu angka bertuah aku, maybe sebab tu tarikh lahir aku...hehehe, tak salah kan beranggapan gitu? tak termasuk dlm perkara2 tahyul kan? kot2 tetibe nnti kang kena gam lak blog aku sebab dikira menyebarkan fahaman tahyul...skrg ni kan tgh hot psl drama yang dah ditayang pastu ditarik balik sbb ada isu tahyul dan khurafat...eh, filem khurafat kah? ops ops...tututp mulut...

eh...apa yang aku melalut pepagi nih...

takde, ni ha...nak tunjuk sesuatu ngan korang
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


nampak ngan terang dan jelas tak perkataan SARAWAK kat situ?


adalah dengan ini aku secara rasminya nak bgtau korang sume, aku bakal berangkat ke sarawak tak lama lagi, kenapa? ari tu kan aku ada cite psl aku ni graduan pendidikan, tak lama lagi nak bergelar guru lak...semalam, abg posmen aku datang, siap bg kata2 semangat lagi kat aku, ohh...abg...i sayang u lebih semalam...

aku dapat surat psl penempatan aku nanti, aku dapat sarawak beb...sape blogger sarawak kat sini, kamik mau belajar bahasa kitak la...

hitung punya hitung, lagi 21 hari aku akan berangkat ke sana, lebih tepat kalu aku cakap 22 ari, tp sebab nnti ada taklimat bagai, aku potonglah sehari tu, jadi 21, cantik sket nak tulis kat sini...agagagaga

so, dlm masa 21 ari ni, mcm2 aku nak kena setel, tp aku ttp takmo tinggalkan blog aku, nak jugak hupdate...sobonarnyo eh, aku nak cakap aku risau sesangat nak fly gi sana, mcm2 duk bermain kat dalam otak, tp sbb nak suh org tgk aku cool je, terpaksala aku buat2 cool...kwang3

kalian...doakan aku survive...

pasni, kalu sesape follow life aku kat sini, kompem ah, tak lari banyak dah ngan persiapan nak gi sana, perasaan nak gi sana, counting the days lagi, mcm2...so, mintak ampun awal2, sape yang rasa annoying, maaflah...aku sekadar berceloteh psl life aku kat sini...

notakaki : aku dah dengar dah ayat2 sedih pilu ngilu dah dari mak ayah aku, sob sob sob

Sunday, January 16, 2011

hari yang panjang

Views
huarghhhhh...menggeliat ala2 blue hippo sket...

semalam aku tak online pun, adeh...rasa tak best je sbb ketinggalan bace entry terbaru kawan2 sekalian...entry pun sume auto publish je...

sume sebab aku mengejar due tempahan, tak lain tak bukan, tempahan mak aku...kwang3...mak aku ni bukan apa, kalo dia request pape, kalu bulih, time tu jugak dia dapat, adeh...

so, seharian aku berhempas pulas ngan mesin jahit, jahit tu, jahit ni...alamak, tak cukup...kena gi kedai jap, beli barang...ops...yang pegi kedai tu kompem la mak aku, bukan aku, aku kan gadis melayu, berkurung je dalam umah...tetttttt...aku tak tipu tau...

ari ni, bangun...ahhh...aku sorg2 je kat umah, apa lagi, sesi terjah menerjah la, bace entry ni, komen, baca entry ni, komen...hehehe...hah...buat enhear, kau tag aku eh...tak payah gitau, aku selalu terjah blog hang, tak komen je, sbb tatau nak komen amende...nnti aku cekidout gegambo yang ado...insyaallah aku join...hehehe

uit2...dah2la membebel kat sini, merapu gaban je...baik aku gi basuh kaib...perut pun lapo, lupa tak breakfast lagi...

notakaki : rasa mcm nak sambung tido je...adeh...

cabutan bertuah

Views

aku saje2 menggatal nak join, korang nak join, leh klik kat sini

Saturday, January 15, 2011

tips hadapi situasi "aku tiada mood"

Views
tak payahlah nak tunjuk muka, aku tau la hangpa sume takde mood...nak tau mcm mana nak hadapi situasi mcm ni? meh...aku stori2 sket, tp sebelum tu, jap, aku nak pakai kot pink aku ngan tag nama PENCERAIMAH

1. tgk dalam cermin, telek betul2 ropa anda sekarang? agak2 korang la kan, comel tak muka takde mood korang? apa? comel? huh...teruskan lah berbad mood kalu gitu...

2. simpan coklat dalam laci, almari atau memana lah, bila rasa mcm...aih...tensen, takde mood, bedal sume stok coklat yang korang ada, ingat....yang KORANG ADA je tau, yang kawan punya jangan buat2 PERASAN anda punya...
~fakta : coklat boleh menyeimbangkan ketidakstabilan hormon

3. tulis besau2 perkataan aku tensen la bongok atau apa sahaja yang korang nak tulis, pastu keronyokkan kertas tu, pastu baling masuk tong sampah, tak masuk? tulis lagi sekali, pastu baling sampai masuk

4. tadi makan coklat, ni try makan AISKRIM plak, hamek la perisa pape, kalu agak2 aiskrim pun tak mampu nak cool down kan korang, keluarkan sume aiskrim yang ada dalam freezer tu, pastu korang lak yang ganti tempat aiskrim tuh, duduklah situ smpai bila korang nak pun...tp apa2 hal, mintak kebenaran ngan haji tuan kedai tu dulu

5. tepon pasangan masing2, ngadu masalah ngan dia...apa? pasangan korang tu lah punca korang bad mood? huh...ni bukan bad mood namanya, tapi MERAJUK atau MENYAMPAH...adeh...merajuk, menyampah ngan bad mood pun takleh beza ke bhai?

6. kalu ase bad mood korang tu memang degil, payah nak keluar dari badan korang, sah2 lah korang kena gi tobat, amek wuduk, semayang sunat, baca quran...buang setan2 yang duk bersarang dalam badan tu...pastu istighfar banyak2...tadah tangan, "ya allah ya tuhanku, kau tenangkanlah jiwa aku, hati aku, dan minda aku ya allah"


notakaki : akulah penceraimah yang tak bertauliah

Friday, January 14, 2011

sampai bila manusia akan puas?

Views
puas? kepuasan? atau dipuaskan?


untuk peringatan anda,

manusia tidak akan pernah berasa puas tentang sesuatu untuk suatu jangka masa atau tempoh


kegagalan manusia untuk mencapai kepuasan ni boleh dirungkai melalui dua perspektif

perspektif 1 ; positif

ketidakpuasan manusia ini akan menyebabkan manusia itu sentiasa berusaha mendapatkan sesuatu yang lebih baik, dan tidak berdiam diri menerima kenyataan semata-mata

suami : yang...yang...tgk ni, abg belikan ayang cincin emas satu
isteri : cincin? terima kasih abang...gelang2 takde ke bang? hehehe
suami : aih...nnti abg buat ot lebih sket bulan ni, insyaallah bulan depan abg tambah satu
isteri : abg...lain mcm je bunyi? nak tambah lagi satu ke?
suami : eh...abg tak habis lagi cakap tu, tambah gelang emas
isteri : tambah gelang takpe bang, bukan tambah cawangan...kalu tak, siap abg...
suami : abg baru je nak bagi ayang payung emas tadi


perspektif 2 ; negatif

apabila manusia sentiasa berada dalam keadaan tidak puas, maka berlaku konflik, pertembungan antara kehendak atau kepuasan dan kemampuan

isteri : abg...jiran sebelah umah kita ni, dah tukar set pinggan mangkuk, design terkini
suami : jadi?
isteri : sakit mata saya ni bang tgk dia tak habis2 duk cerita pasal pinggan mangkuk dia
suami : itu je?
isteri : dia ingat kita tak mampu nak beli kot bang, siap tulis besar2 lagi nota JANGAN USIK
suami : biarkanlah dia
isteri : saya tak kira bang, abg kena belikan saya set pinggan mangkuk baru yang lebih mahal dari dia
suami : kan pinggan mangkuk kita masih okay sume tu kan? wat apa nak membazir?
isteri : saya tak kira, abg tak belikan saya pinggan mangkuk baru, tak boleh tidur dalam bilik
suami : agagagaga


notakaki : entry skema yang tak bape nak skema sket mlm ni

ari ni cuti

Views
ohho...bila aku cakap ari ni cuti, ramai tanya aku
kau orang nogori ke?


adeh...den lupo eh esok nogori sombilan cuti, sambutan ulang tahun YDP...so, acanno...

memang aku suka cakap nogori sebab aku suka cakap nogori...amacam alasan aku, gempak kan?

hihihi...walaupun kadang2, bahasa nogori aku ke laut, tapi aku buek2 selambo jo, ah, den nak jugak cakap nogori, walaupun den penah kena warning ngan sorang kawan baik den, namo eh faizal, anak jati nogori, dia posan,
ekau cakap nogori baik2, kang aku ketuk palo ekau ha, buek punoh bahaso den jo

tang ketuk palo den tu, den sajo jo tambah ngan songajo, buek gompak namonya eh...

ari ni cuti, memang ari ni cuti, sobabnyo eh, den duk kat pantai timur...ops...sobolum tuh, den kena tukar bahaso, kalau tak, abeh den kena halau ngan sultan den...

ari ni ari jumaat, cuti, keda2 pun pakat tutup belako ari ni, payoh nak beli bare, jabat poh pung tutup, aku baru ingat nok pos bare, kena tunggu ari sabtu baru dia bukok balik...jadi, bilo aku oyak ari ni cuti, tok semestinya negeri sembile jah hok cuti, kelate, teganu, kedoh pun cuti jugok...pah tu, lagu mano weih? tau dah ko aku ore mano? aku malah ah nok oyak banyok2 kali, kek agi gak, ore kato aku nyohor aku ore kelate, padahal aku tok sero gapo2 pun, janji aku anak mok ayoh aku, ada surat beranok, ada kad nale, habih cerito, bulih wak mitok kijo...sene...eh...aku oyak doh ko aku ore mano saknih? hallla...baru nak wak supraih gitu...tok jadi doh la...tok kuriyos dohla ore putih panggil...bo bo lah tu kecek gini nyah, sero po gapo doh aku nih...tune balik lidoh...tettttt...

notakaki : den nak koba ni, den suko cakap nogori, den punyo suko la eh, ado ekau pedulik ko samo den sobonarnyo eh?

Thursday, January 13, 2011

ari ni dah khamis ek?

Views
ya allah ya tuhanku, apa yang aku duk berangan sangat smpai duk ingat ari ni ari rabu...punyalah syiok sendiri namanya...bangun pagi tadi, smpailah la ni ha...adeh...

tu pun terperasan mak aku pakai baju batik, pastu dgr adik aku cakap nak basuh kasut sekolah terus, nasib baik aku tak tanya

esok cuti apa?

tapi sempat tanya

ari ni ari khamis ke?

kalu tak, menang-gung ke-malu-an lah aku...

notakaki : sindrom penganggur terhormat mmg mcm ni, tak sedar ari apa, sbb dah tau, ari2 aku cuti maaa

contest mari bersama kritik blog nescafe+milo

Views

aku mmg gatai tangan bab2 nak mengkritik, alkisah, pernah apply nak jadi pengkritip tetap af musim ketiga, alah...musim mawi tuh, tp kena reject masa kat last stage...adeh...alasan dorang yang smpai ari ni aku masih konpeeyus

saudari gagal menunjukkan kredibilit saudari dalam menyanyikan lagu memori daun pisang versi mendodoi anak tidur, maka, saudari gagal menjadi salah seorang pengkritip kami, harap maklum
~~pihak pengurusan maestro~~
tettttt...aku tipu


adeh...smpai ari ni aku boikot taknak apply lagik dah...merajuk...

tetibe ada jawatan kosong kat blog nih, korang nak tgk iklan, leh klik kat sini

sblm kritik, aku dah buat sedikit research, aku telah mengkumbang dialek kelantan yang telah diluarkan oleh aku sendiri yang membawa maksud menyelongkar entry2 lama kat blog itu, tp dun't wuri lah bro, aku dah simpan balik dah...siap lap lagi debu2 yang ada kat situ...


dan inilah dia hasil kritikan aku

warna blog, mmg dah nampak dah warna gabungan nescafe ngan milo tuh, cuma aku rasa terlebih milo sketlah, kalu terlebih nescapee, kompem gelap sket tuh, tp no hal lah, dah sesuwai dah, pastu kat header, aka kete lama antik, apa tujuan? nape tak letak gelas air nesloo yang masih berwap menunjukkan kadar kepanasan? hmmm...mungkin pemilik blog pasang angan2 nak memiliki 2,3 buah kete mcm tu...apa2 hal, kita terjah tuan punya blog nnti, biar dia jawab soklan panas nih...

masuk bab sidebar2 dia plak...pertama sekali aku nak sentuh, dia letak logo arsenal la plak kat tepi belah kanan, bawaaaaahhhh sekali, adeh...ko minat arsenal eh...hacait...tapi aku tak heran pun, sbb aku tak minat bola, aku minat pemain bola...ngeeee...teruskan minat kau tuh, taknak letak logo harimau malaya ke plak kat tepi belah kiri kat bawaaaaaahhh sekali tu? ni usul aku je...ngeh3...okeh, pastu pasal welkam msg dia, hmmm...bagus, awal2 lagi dah letak salam, kan ke sunat bg salam tuh, korang apa lagi, dah baca, sila jawab dalam hati, pastu pasal profile tuan punya blog, aku copy bg korang baca,

orang kate nk tgk diri kiter ni macam mane..cube tgk kengkawan kite...geng2 kite... orang kate kawan tu ibarat cermin...dah kalo kawan kite tu sume macho..kite pon macho jugak le..


tgk lagi sekali apa yang aku higlight...paham maksud aku? bagus...tak payah aku nak explain...

okeh, masuk bab entry plak, hohoho...aku suka bab nih, sebab entry dia, boleh dikatakan, ringan2 la utk dibaca, baguslah, walaupun isu dia berat, tp pandai gaya, org baca pun tak sakit otak, senang nak menyerap...aku petik isu yang dia gi lepak kat airport pc, tgk geng2 kutu...mak aih, baru skrg aku sedar...ada eh kat sana? ni yang aku nak gi sana wat sport check nih, aih...pening pale aku bila fikir isu2 gini, mcm mana aku nak jadi cikgu ni? seram sejuk dibuatnya...thanks le bro sbb cite psl nih, kau buat aku sedar sesuatu...betul kata kau, bukan sekadar omongan kosong, kata2 kau tu, bukan sekadar nak berkata semata-mata, tp ada maksud tersendiri...ni lah yang kita nak, bukan sekadar pung pang pung pang cite psl politik sana, politik sini, tp habuk pun tarak...pendek kata panjang pun kata, aku suke penulisan kau...hope studen2 kau pasni boleh jadi generasi yang boleh membendung masalah2 gini, dan bukan terlibat sama ngan masalah seperti nih...

okeh, aku dah habis mengkritik, yang baik ka tak baik ka, aku mintak maap la ye tuan blog, aku kritik berdasarkan apa yang aku tgk, baca, dan tulis...setiap yang baik tu datangnya dari allah, yang tak bape nak baik tu sume datang dari aku...

amacam? aku dapat tak job pengkritik blob kau nih?

notakaki : sedap duk kritik blog org, mcm mana ropanya kalu org kritik blog aku? aih...

Wednesday, January 12, 2011

tomyam!!

Views
serius dah lama tak pekena tomyam...teringat zaman muda mudi dulu, time belajar...owh...berapa kali menu tomyam dalam seminggu? kalu seminggu ada 7hari, menu makan malam musti 8kali tomyam...eh...7hari jadik 8malam eh? hehehe...ini cikgu math punya stowie okeh, sila jangan nak betulkan ayat cikgu...

semalam 2kali aku request nak makan tomyam, satu kat mak, dua pun kat mak...mak aku pun naik bosan dah agaknya, nasib baik dia tak sound aku suh masak tomyam sendirik...hihihi

petang tu, tetibe ayah aku beli tomyam, ada satu kedai tomyam peberet aku nih, agaknya kat situ kot ayah aku beli...hmmm....nyum3...baru aku nak melantak, tgk...aik? mana tomyam?

mak aku dah alter da, katanya, tomyam apa ke benda, takde lauk pape pun hoho...biasalah tu kan kalu beli kat kedai, gitu lah selalunya, minyak naik, rege makanan lain musti naik, tp kuantiti dikurangkan...ah...persetan itu sume...opsss...terlebih sudah...

tetibe,
aku : mak...rasa nak makan bihun tomyam la plak
mak : hah...hi amek buat sendirik

nak dijadikan cite, kul 8pm tuh, aku dah bantai bihun tomyam semangkuk besar...marbeles beb...pastu, kul 11pm, bantai nasik ngan tomyam lak...adeh...skrg baru aku tau kenapa badan aku cam dah gem*k je skrg nih...aku punyalah tuduh mak aku masak sedap sangat, rupa2nya...adeh...

notakaki : bangun pagi ni dah 2kali makan nasik ngan tomyam...lunch punya turn belum lagik...adeh...

Tuesday, January 11, 2011

aku sudah boleh mengundi

Views
hohoho...pada sape yang rasa tu pun nak kecoh ka atau hek eleh, epekehe, sila lah jangan kutuk aku lebih2, aku tak kisah pun, tapi nnti korang jugak yang dapat dosa kering tau...so, diam2 je lah ek...

tadi aku check kat sini


tup tup, keluar sudah nama aku


haha...gumbira aku wookkk...sebab bayangkan, aku daftar masa bulan pose tahun lepas, alih2, bape bulan aku kena tunggu? 8,9,10,11,12,1...hmmm...dekat2 ngan 5 bulan jugaklah...aih...first time dalam idup aku, mustilah jatuh hukum WAJIB untuk aku mengalami keterujaan yang melampaui batas...harap maklum hokeh...

sebelum ni, amatlah kuciwa bila aku check, nama aku takde lagik, takkan nak kena gi pejabat pos daftar lagi sekali ke hape ke, sbb mak aku ada cite, ada sorg kawan dia tu, daftar almost 2tahun dah, nama tak naik2 lagi, kesian dia...ntah2, nama dia tercicir tertinggal tah kat mana kan...aku pun apa lagi, cuak la bagai, dah la skrg ni hangat orang sana sini sinun duk cakap nak pilihanraya tak lama lagi, aku apa lagi...ala2 beruk mat yih kena belacan la duk hitung, bila la nama aku nak naik bila la nama aku nak naik...

sekarang ni, aku dah boleh menjalankan tanggungjawab sebagai RAKYAT MALAYSIA, kwang3...bila nak mengundi nih? hihihi

notakaki : baru naik nama sebagai pendaftar, dah plan mcm mana nak jadi YB nih...tettttt...tak sesuwai okkay...