Tuesday, September 29, 2009

gelak ketawa

Views
sudah lama tidak berkumpul begini kan kawan2?

pecah perut aku duk gelak2...korg tak sakit perut ke wei?

nnti ada lagi tak peluang utk kita lepak2 mcm ni lagi?hummmm....ntahlah...harap2 berpanjangangan lah kan keakraban y sebegini...

mohon pada si dia...

bilik terbuka

Views
jom3...ada banyak kuih raya...

mana dapat?alahhh...satu malaysia beb...sorang datang, bawak la sket2 makanan...total up, banyaklah jadinya, smpai tak habis nak makan...kenyang sgt...

smpaikan aku dah terlalu kenyang sehingga dah tak muat nak menampung makanan...

sebenarnya ni kira jamuan raya lah...(tak sedar diri test melambak2 pasni)

perlu ke tak?

Views
actually...mase survey2 kedai last week, before raya lagi, hatiku terpaut dgn satu beg lapatopa ni...oiii....hati ini sungguh berkenan...tapi harganya membuatku terfikir sejenak...

perlu ke tak...perlu ke tak...nakkkk....hmmmm....

balik, pusing kiri, pusing kanan...mcm tak bape nak boleh tidur je...

takpe2...kalu ada rezeki, beg lapatopa tu pulang bersama2 ku...hihihihi

sekali...
~ain, kitorg nak kuar...
aku : nak gi mana?
~paling dekat lah, nak buka puasa kat luar
aku : hah...puasa?asal tak ckp, nak puasa jugak...nak kuar jugak, tp aku berbaju kurung, korg pakai seluar
~mcm tak biasa kot berbaju kurung
aku : hurmmmm...yelah2...aku membiasakan diri
*
*
aku : aku nak beli beg, aku nak beli beg, aku nak beli beg
~hah...iyer...
*
*
aku : is there any pink colour available?
~not anymore, already finished
aku : ok, i'll take the black one, this one
~ok
*
*
aku : aku beli beg aku beli beg...mcm mana ni
~takpelah
aku : aku beli beg aku beli beg
~hah...iyerrrrr

nak kata cantik sgt tu takdelah, tp taktau...kenapa berkenan sgt, ke sbb dah lama teringin nak beli beg lapatopa....sekali...hah...ni apa ni, dah depan mata dah...

Monday, September 28, 2009

mana siangku?

Views
itulah...kalau dah agak2 tmpat belajar ngan kampung halaman jauh, seboleh2nya elakkan memulakan perjalanan di hari siang, adalah lebih seronok dan menguntungkan kalau memulakan perjalanan di malam hari...kenapa?kalau berjalan siang
1. hari siang entah ke mana
2. smpai malam, conform2 dihabiskan dgn tidur
3. kalu bus aircond rosak, berpanasla hingga smpai destinasi dituju
4. mcm2 dugaan boleh kena, kena sabar byk2
5. tgh hari lapar
6. asyik nak makan je
7. pening2, pastu mula ah nak muntah
8. pandai2 la korg fikir sendiri

tapi tak semua buruk kan, de gak y best ni, nak tau?
1. pemandangan siang cantik
2. da tak tau nak tulis apa

eh3...dah habis?hmmmm...pendek kata, perjalanan di waktu siang amat menyedihkan diriku, tak suke sbnrnya...

notakaki : aircond bus rosak, terpaksa berpanas hingga smpai destinasi, bus rosak, takleh nak start, terpaksa minta bantuan dari pos utama, byk berenti sbb nak terkucir, sekali berenti lama2...haiiiishhhhhh
burn sudah siangku....

Saturday, September 26, 2009

kisah a

Views
rindu la kat dia
tapi apakan daya
taktau nak buat apa
duduk macam ni saja
berteman lapatopa
teman di mana-mana
dan juga bila-bila masa
jadi bila terasa
rindu kat dia
duk dekat-dekat lapatopa
taip apa saja
buat apa saja
janji terubat rasa
rindu kat dia
hah...kan aku dah kata
dah kurang rindu kat dia
dah taktau nak kata apa
sebab dah habis kata-kata
malam-malam macam ni takde idea
takleh nak bermadah pujangga
setakat merapu caca marba
huh...sekelip mata
dah berjela-jela
mengarut semata-mata
setakat pengubat rindu kat dia
hahaha
rasa nak tergelak pun ada
aku dah habis idea
taktau nak tulis apa
apa lagi yang hujungnya ada a
alamak...terblank seketika
hilang idea dapat satu rasa
aku rindu kat dia lagi daa

notakaki : awas!!sekadar untuk menyatakan tahap otak aku tika dan saat ini sahaja...

awak buat apa?

Views
saya keje ngan bunga lah...
ooo...bunga org kawin...wahh...
bunga segar utk org kawin kan?shanteq2...lebih kurang mcm ni lah kan, tak kisahla mcm mana rupanya, asalkan

pelamin org kawin + bungabungaan = smileeee...

tidur dlm bunga...aihh...mcm puteri kan, sbb tu org kawin kita panggil raja sehari...tp kena ingat gak, perghhh...penat nak jayakan majlis kawin ni, seminggu tak ilang...
i still remember ayat sorg makcik ni mase kecoh2 wat majlis my sister long ago,

"kalu prepare majlis ni amek masa 6bulan, maka 6bulan jugaklah baru setel
kemas"


aku : ekk?oooo

jadi, moral value : kepada sape2 y nak kawin, just make it simple but nice

~kawin senang je, tp adat y merumitkan keadaan
aku : betul jugak kan...hmmmm

life getting to the old path

Views
is there anything that i can help?
owhh...yes...absolutely...
tolong angkat brg2 ni masuk dlm kete

why?
my abg ipar dah nak beransur balik, esok keje dah dia...

hows about you?
me?hurmm...beransur balik esok pagi...no more intenet y best, no more lepak2, no more gi dapur terus makan, no more malas2...hurmmmm

life dah masuk ke fasa y lama...path that we left behind a few days ago...
heee...

malas la plak nak balik...

Friday, September 25, 2009

belek2 album

Views
hummm...terpandang gambar nih...
gambar masa form 5, sume muka cam innocent jer...ahaks...

cuba carik mana aku...hakhak...kelakar je bile ingat balik muka masing2 ngan current punye penampilan...giler lain...hikhikhik...(tak habis lagi ni gelak)...

aku bukan apa, sbnrnya ari ni, 250909, ulang tahun kelahiran angah, cube carik mana tuan nyer...hehehe...so, dgn bangganya aku sbg one of her friend, nak jerit kuat2 kat sini, HEPI BIRTHDAY ANGAH!!!...msti dia bangga kan sbb nama dia disebut2 diulang2 kat sini...today is ur day, meh aku famouskan kau ek...hihihi....tak byk sket pun jadilah...

eh3...sblm tu, alang2 dah tunjuk gmbar nih, nak gak aku memfamouskan guru kelas aku, (seperti dalam gmbar)...mana satu guru kelas aku?mestilah y paling cantik dalam ramai2 tu kan...hihihi...perkenalkan, cikgu romlah...dia ni ajar biologi, huh...(subjek y aku kureng gemarr)...cikgu jgn marah saya...hehehe

utk pengetahuan anda, aku sangat tak suke subjek bace2, jadi betapa aku tak suke subjek ni, huh....takleh diungkap dgn kata2...smpaikan ada satu hari ni, after dah lama tinggal alam persekolahan, teringat lak satu ari ni kan, malam tu aku mimpi kena repeat subjek bio, alasan utk aku naik pangkat...aku apa lagi, gabra tahap mentibang laut, sbb aku tak sanggup dah nak ngadap balik, aku ingat lagi ayat aku, "cikgu, saya sanggup belajar subjek add math lagi dari repeat subjek bio ni, cikgu bagi lah saya add math 2 ke add math 3 ke, tp jgnlah biologi cikgu, tolonglah saya cikgu..."pastu aku tersedar...huh...urut dada...nasib baik mimpi jer...ahaks...bila ingat balik, betapa trauma nyer aku dulu belajar bio kan...hihihi...sbnrnya ayat tu, cikgu math aku y cakap, aku pun tak ingat dah mcm mana dia bleh citer psl ayat tu, tp situasi y sama, dia kena belajar apa tah, pastu dia ckp dia rela belajar subjek math y lain dari bagi dia subjek y bace2...

kalu nak citer psl zaman sekolah2 dulu, smpai esok pun belum tentu habis, byk sgt kenangan pahit manis tawar masin...nnti aku citer lah lagi, to be continued dot dot dot...

bubur pulut hitam

Views

wahhh...ni bukan menu minum petang, tapi oleh dimakan pada bila2 masa janji masih ada dalam periuk, kalau dah habis, tunggulah mood my PAMA beli and buat...bukan senang tau nak mkn bubur ni, sebab
1. jarang2 beli beras pulut hitam
2. my MA takleh mkn manis2 sbb diabetis
3. my PA tak mintak nak makan, setakat anak2 mintak ni, my MA tak jalan sgt nak buat

ni dapat mkn bubur ni pun sebab
1. aku ngengade nak makan tapai beras, sekali my PA beli beras pulut itam, leh buat tapai caampur ngan beras biasa, lagi sedaappp
2. aku ngengade nak makan bubur pulut itam (alang2 ada lebih beras)

hihihi...so, dapatla merasa kan...sedaappp woo...tambah2 my MA y buat, mmg takde org boleh challenge lagi lah setakat ni...bukan nak kata MA org lain buat tak sedap, tp dah mmg anak akan ckp the best cooking in the world dtgnya dari MA sendiri..hurmmmm...nyum3...

notakaki : jemput makan semua...
(saje tulis kecik2 sebab tak bape nak sudi ajak korg sume makan sekali, takut aku takleh makan banyak...kedekut2...)

Thursday, September 24, 2009

sekilas cerita

Views
dah lama tak nengok cerita dari awal smpai habis, mlm ni, ntah kenapa, boleh lak tertengok citer kat tv...

citer apa?
jangan tegur

perghhh...awal2 citer, dlm 15 minit pertama, tgk citer melalui celah2 jari dah, dlm ati, mcm mana nak tgk smpai hbs ni, tak larat aku menanggung debaran demi debaran nih...takpe2...kite tgk gak smpai habis...

habis sudah nengok citer nih, walaupuovn citer ni dah berkurun lamanya, aku baru je nak nengok...hihihi...tak kisahlah kan...lambat bab mcm ni takpe, tak rugi...overall...ok lah jugak, cuma sebab kenapa mak su (ellie suriaty) bunuh baizura (nadia mustafar) tu tak bape kuat, sbb dengki je pun, takkan la smpai nak bunuh2...hmmm...dunia2...tapi taktau lah kan, ada je kes2 mcm ni kat dunia sebenar...mintak2 dijauhkan dari family aku, aminnn...

aku just nak ckp kat sini, aku tgk citer hantu...hehehe...(tu pun nak heboh kat blog...hahaha)...biasaklah kan, sbb aku rasa something happen in my life today, something that not usually happen, so, i must write about it, at least, oneday, when i recall back my own memory, i still could recognize the moment by just reading this entry..perhaps...

lagu masa kecik2

Views

maya - matahari

terbitnya sinar mentari
saban hari
mengejut mimpi
dari lena
riang kenari
di cemara
mengusik sukma
bunga-bunga matahari
anggun mekar
di taman sari
warna jingga
suntingan hati
bagai tanda
kasih bersemi
hangatnya sinaran
walau getir ku tempuh dugaan
menyahut wawasan
ku pohonkan segunung harapan
bangkitkan citramu insan
dalam teman menyambut warisan
sehias sinar mentari
melewati di senja menanti
bunga-bunga matahari
anggun mekar
di taman sari
warna jingga
suntingan hati
bagai tanda
kasih bersemi
hangatnya sinaran
walau getir ku tempuh dugaan
menyahut wawasan
ku pohonkan segunung harapan
bangkitkan citramu insan
dalam teman menyambut warisan
sehias sinar mentari
melewati di senja menanti
sehias sinar mentari
melewati di senja menanti

teringat mase kecik2 lu, duk jalan2 keliling umah, mulut duk nyanyi part korus je tp, berbuih2 nyanyi "bunga-bunga matahari anggun mekar di taman sari bunga-bunga matahari anggun mekar di taman sari" ntah ke berapa kali tah, pastu esoknya sambung lagi, tak reti penat sampaila dgr lagu lain, hafal lagu tu plak...

skang ni, bila dah besar sket...(taknak ngaku tua tollah aku ni)...teringat zaman kecik2, pastu dengan kemudahan tenet, apa lagi, aku pun carilah balik lagu tu...wahhh...nasib baik ada...hihihi...apa lagi...sejak dari semalam lagi duk rotate lagu tu...on je lapatopa, bukak lagu tu, dgr berulang kali smpaikan adik aku sound, "panjangnye lagu ni, dari tadi tak habis2, da nak pekak dah tinge duk dgr, lagu apa tah ni, tak pernah dgr, dahla tak sedap..."....hishhh....dia tak dgr lagu ni, dia tak tau sejarah aku ngan lagu ni, suke suki je dia ckp lagu ni tak sedap...huh...

skang ni pun aku still duk dgr lagi, hihihi...lantaklah nak ckp apa...tunggulah aku dah bosan, nak dgr lagu lain lak...lalalala

"bunga-bunga matahari anggun mekar di taman sari bunga-bunga matahari anggun mekar di taman sari anggun mekar di taman sari bunga-bunga matahari anggun mekar di taman sari..."

lalalala

Wednesday, September 23, 2009

bait indah

Views
indah ramadhan kerana keinsafan
indah syawal kerana kemaafan

therosputih : hihi...saje nak besar2 kan bait kat atas, sbb bagi aku, bait tu memiliki kekuatan y sangat dalam dalam menegaskan maksudnya...faham tak?bukan sebab tahap kejiwangan aku melonjak secara tetibe, tp mmg aku rasa sungguh indah maksud di sebalik lapan patah perkataan tu...

Tuesday, September 22, 2009

penatkah aku?

Views
pagi2...before kul 8...
kakkkk...buat air kat tukang, buat air, air milo susu, buat dua jug, laki ngan pmpuan...
*
kakkkk...buat air teh o lah plak, takut2 ada org tak minum susu, boleh minum teh o...

pukul 9...
mana besen kecik?
pisau ada lebih tak?
nak pinggan...
kakkkk...tambah air kat tukang, dah habis ni...
ada sudu tak?
tempat nak potong2 tu ada kat mana?
mana nak letak daging ni?
ni limpa ni nak letak kat mana?
kenapa air slow ni?

pukul 10....
ada air suam tak?
ada bekas lebih besar?
mana nak letak ni?
ambilkan makcik bekas tu...
kakkkk...tolong masukkan ni dalam peti ais...
nak guna senduk ni ke?
bekas byk ke?
paper ada?
pulut ada lagi tak?air teh?
ada ais tak?buatkan kat makcik...

pukul 11...
kakkk...bila nak pasang alas meja?
bekas2...mana?
bekas ni muat tak?
kak...basuhkan makcik bekas ni, makcik nak guna...
amekkan akak air teh satu...dahagalah...
pinggang mana?
gelas ni mcm mana?
nak pasang sekarang ke?
lauk dah masak ke?
kul berapa nak start hidang ni?
ni sape y dalam pantang ni?awak ke dia?

pukul 12 - 4...
assalamualaikum...
agar2 dah potong?
baby mana?
dah boleh letak ais ke dalam air ni?
gelas2...meja pmpuan tak cukup gelas...
tambah acar buah...
ayam2...tambah2...
ada gelas, pinggan nak dibasuh?
lauk cukup tak?
eh...air...kakkk...buat air tambah...
tu, ikan kering...tambah...
pinggan tak cukup...
*
*
air2...tambah..buat, amek gelas sekali...
gulai meja laki, tinggal kuah je...
pukul 5-7...
aku taktau nak buat apa dah...

notakaki : tulang pinggul aku buat hal, sebab angkat botol air minuman bape liter...terkehel sekejap...bukan salah tulang pinggul...takpe2...

penat?
entahlah...jap2...penat tu apa?

notakaki : ada lagi y lagi dasat daripada aku...bersyukur2....

ini mcm ka?

Views
kalu gini lah kan,
baik buang je enset yang ada,
tak payah pakai enset,
tak yah serabut2 fikir psl henset...
senang cito ha...


Monday, September 21, 2009

posto2

Views
ye encik, ada apa?
ni, saya ada surat, ini alamatnye...
oh...betulla tu, kat sinilah...surat untuk?
'ainrahimin...
ehh...itu nama saya...
maknanya, surat ni utk 'ainrahimin, surat ini utk awak, maka awaklah 'ainrahimin
eh3...membuat kesimpulan secara deduktif yer...bijak2...terima kasih yer....
sama2...jumpa lagi...
mmgla jumpa lagi...nnti jangan lupa singgah sini bersama surat utk saya ye...hehehe
hah...baiklah...

surat utk hati lah, apa dia ek...tak sabar nak tau isi kandungan dia...

"ke hadapan hati, sekadar bertanya khabar...kenapa kebelakangan ini hati sedikit berlainan?adakah hati ingin berpaling?mencari pandangan yang lebih menarikkah?tak mengapalah wahai hati, tidak inginku berbicara panjang lebar kerana takut hati terusik...bergantung kepada hati lah bagaimana utk meniti hari2 mendatang, kerana saya tak sanggup nak menunggu balasan jawapan dari hati, kadang terasa juga adakah saya ini yang terlebih dalam bicara...mungkin juga bukan...saya merelakan hati sahaja kali ini, kerana saya sudah bosan dan penat untuk memujuk hati...akan saya biarkan saja hati berkelana...sekian..."

wah...apa kena ngan hati?kenapa ni...haishhh...tinggal tanda tanya kenapa, mengapa dan bagaimana...biarkan saja hati berkelana bukan...okey....biarkan...

notakaki : jangan cuba untuk memahami kisah ini kerana aku sendiri sebenarnya gagal memahaminya...ni sape tuan director kisah ini?hah...tuan director...ooo tuan director...tuan directorrrr...

tired with you!

Views

why people are like this?why we always blaming others instead of ourselves?why we are always want to be the best?why we always to be something that outstandings?an why always want to pretend be other people instead of being the true of you?

i'm tired of you already...really tired with it...can you just go away?just go to h***...!!!

don't pretend to be someone that wasn't you...i don't like it?just tell the truth...not stay in your silence...i can't take it anymore...i hate you because i'm tired with you...SERIOUSLY!!!

this was only one of messy things in my head...hehehe...this have nothing to do with anyone whom still alive or not anymore in this world, has no relation with anyone...

Sunday, September 20, 2009

salam aidilfitri

Views
mula2 sekali, ucapan selamat hari raya ini ditujukan kepada keluarga ku, sahabat2ku, dan yang paling takkan ku lupa, buat si dia y tersayang...selamat hari raya, maaf zahir dan batin kalia...semoga aidilfitri kali ini adalah yang paling menggeembirakan dan membahagiakan...

pastu, nak ucap selamat hari raya aidilfitri kepada semua umat islam, tahniah kerana berjaya mengharungi dugaan dan cabaran bulan ramadhan, ini adalah tanda kemenangan kita menentang nafsu, lepas ni, marilah kita tingkatkan lagi tahap keimanan kita ke hadrat ilahi, kerana darinya kita beroleh kenikmatan dalam hidup dan hanya kepadanya jualah kita akan kembali...

raya2 jugak kan?kuih raya terhidang sedap, ka umah aku, m mother first time buat soto, emmmm..nyum3...aku tak sangka aku ni penggemar soto atau sup my mother buat ni yang terlebih sedap...tak habis2 nak ke dapur amek pinggan nak makan, aiiii...sedari..jangan smpai berat naik mendadak karang...hehehehe

kawan2...mailah umah aku ari ni, ari ni je ada soto ni, esok dah takde...

ptg nnti, balik umah grandparents belah my father plak..haiii...ini je time kuar umah, pakai baju cantik2 serta bersih, kalau tak, beruniform bibik e aku ni...takpe, aku tak kisah, no hal lah sume tuh, y penting raya tetap raya, pakai baju bersih...wangi2...hehehe

Saturday, September 19, 2009

beberapa minit lagi

Views
bakal kedengaran azan maghrib menandakan waktu berbuka puasa, waaa...sedih sbb ni adalah hari terakhir bulan ramadhan 1430h, menandakan jugak pembebasan setan2 y diikat sepanjang bulan pose ni, maka berkeliaranlah meraka nanti...

semoga kita tetap terlindung dek iman dari melakukan sebarang kemungkaran....

notakaki : selamat berbuka puasa semua...(penat kena bersih rumah...haishhhh)

Friday, September 18, 2009

entry khas utk nurulain baharuddin

Views
ain, ni apa y aku teringin sgt nak ckp kat kau...

"kau jangan nangis2 tau, walaupun aku tau mmg sangat sedih, tp kalu buleh tahan, tahanlah, aku takleh ah bace blog kau bile tau kau sedih2, nangis2...aku rase mcm aku nak nangis same2 ngan kau...(nape aku nak nangis gak?sbb aku rasa kau adalah aku, aku adalah kau...)...jadi, jangan nangis...waaaa....hah...tgk...aku pun ngah nangis wei mase tulis nih, sedih bace kisah kau...kisah kau ngan muhaimin, takleh msg2 sgt...hadushhh...ari tu, nak turun seremban, nak jumpa kau, tp tak dpt sbb hjg minggu aku ada kelas ganti, pastu test berderet2...sedih aku sedih...rasa ralat sgt...

semoga kau tabah duk sana, belajar rajin2...always update blog kau, let me know apa y kau buat, share apa y kau rasa....arghhh...air mata ni menghalang aku menaip ngan laju...

aku sedih bile kau ckp kau rindu sgt kat muhaimin, bila muhaimin pun rindu kau, bila kau rindu kat mak kau...waaa...sedih ah ain, janganla bg aku sedih...i just can't stand with all your tears...

ain, jaga diri leklok..."

hari2 terakhir dalam ramadhan

Views
apa harapan anda?
aku mengharapkan yang terbaik buat aku sempena hari2 terakhir bersama ramadhan...besar maknanya ramadhan kali ini...mcm lagu raihan ngan manbai tu, ku mengharapkan ramdhan kali ini penuh makna...kalau awal2 ramdhan, kita akan rasa seronok, hepi dgn kedatangan bulan ramadhan sbb byk sgt manfaat y kita akan dapat dalam bulan ini...tak terhitung, tp awas...sume ganjaran manfaat yang ditawarkan ini samalah mcm buat duit menggunakan internet, tunggu nak ke tak nak je, kalu tak nak, niar je lah, sama lah ramadhan ini ngan bulan2 y lain...tp kalu kita gunakan ramadhan ni sebaik2nya, kita akan rasa satu kepuasan y tidak terhingga, inilah y dipanggil "sukar digambarkan dengan kata2..."

di akhir kata, sementara ramdhan masih bersisa, marilah kita jadikan detik2 akhir ramadhan ini detik y paling bermakna, paling diingati dan y penting, paling dilihat oleh allah...ingatlah, allah di atas, memerhatikan apa jua tindakan kita...

sekian...walahuallam...

sahabat maya

Views
ngah duk update entry kat blog, nak update kat bilik, tenet y sadis menghalang usaha penyebaran kisah baru therosputih @ tuan punye blog, maka, terpaksa la merayap jap ke lab komputer jabatan...hihihi...penyalahgunaan kemudahan komputer kah aku?

tgh2 duk best2 menaip kan, aku rasa mcm ada org duk perati je dr belakang, sekali aku pusing...hah...dia ngah bace apa y aku ngah taip...ahaks...dalam ati, haduh...nasib aku bukan duk mengarang y tah pape, kalu tak, lagi lah malu, aku apa lagi...senyum2 siput je lah cakap ngan dia...aku selalu je tgk dia, tp jarang cakap, sbb antara aku ngan dia takde kaitan, watpe nak suke2 tegur org kan...

sambil2 borak ttg entry baru tu, ckp2 la psl blogging sket ngan dia, pastu aku TERramah ngan dia jap, sekali soalan cepumas aku, ada blog tak?dia ckp ada, aku apa lagi, nak add ni...

wah...aku menambah koleksi rakan maya, jap2...kes ni boleh dipanggil maya tak?bolehlah, sbb realitinya aku takdelah mengenali dia sgt, tp kat laman ni, aku boleh kenal dia, bace entry dia, so...mengenalinya melalui kata2...kira maya lah tu kan...bertukar2 pendapat di sini, apa salahnya..

minit2 terakhir dpn pc aku guna ngan penuh muhibah, sbb jap gi ada kelas, aku bleh lak duk tercongok dlm lab kan...apa punye student la aku ni..perangai y tak bagus perlu dielakkan...=)...

dah2...time's up...jom pegi kelas, tinggalkan sahabat maya anda, simpan dlm blog leklok...

Thursday, September 17, 2009

teruskanlah kau begitu

Views

agnes monica - teruskanlah

pernahkah kau bicara
tapi tak didengar
tak dienggan
sama sekali
pernahkah kau tak salah
tapi disalahkan
tak diberi
kesempatan
ku hidup dengan siapa
tak tahu kau siapa
kau kekasihku
tapi orang lain bagiku
kau dengan dirimu saja
kau dengan duniamu saja
teruskanlah teruskanlah
kau begitu
kau tak butuh diriku
aku patung bagimu
cinta bukan kebutuhanmu

ku hidup dengan siapa
tak tahu kau siapa
kau kekasihku
tapi orang lain bagiku
kau dengan dirimu saja
kau dengan duniamu saja
teruskanlah teruskanlah
kau begitu

kau dengan dirimu saja
kau dengan duniamu saja
teruskanlah teruskanlah
kau
kau begitu

teruskanlah


malam2, layan lagu cam ghini...sambil pekena megi, air teh suam2, bunyik kipas biung3, suara jiran2 sebelah duk memekak...huhhh....best lagu agnes...best...

therosputih
kita punya hak atas hidup kita, tapi mereka di sekeliling juga bisa memperkatakan hak mereka terhadap kita, itulah gunanya hidup bermasyarakat, dipunyai dan mempunyai...namun, jika berlaku perebutan hak, atau pertembungan hak, pasti berlaku konflik...konflik perlu ditangani dengan bijak, barulah ia akan menjadi perkara y mematang diri sendiri...just be matured by melayan with the dugaan...

mari kita pakat hitung

Views
apa y nak dihitung?
cuti raya bakal menjelang, mcm biasa, kalu ada cuti raya, maka 'kuih raya' dari lecturer kpd studentnys pun bertambah dengan kadar kuasa 3...
1. rewrite your assignment using your friend's idea, expand with your own idea, not compulsory, but if you want some extre mark, you better do it
2. prof mad nak suh passed up projek dlm ode, 10 pages...(satu hape pun tak paham)
3. microteching 3 da nak kena prepared
4. submit 5 jenis lesson plan (haishhh...nak buat satu pun dah terkial2, ini kan plak 5?huuuu)
5. naik je cuti ni, berderet bersusun test 2....waaaa...balik umah takmo bawak balik buku pun, sbb dah tau MEMANG TAK BUAT PAPE...jadi, buat berat bawak je, amek pahala berdampingan dengan buku...

banyak keje banyak keje...

ah...pedulik ah...raya beb raya...RAYAAAAA....yuhuuuuuu

Wednesday, September 16, 2009

kisah dia

Views
aku tak sure dalam paper mana, kosmo ke apa tah...tp y penting, dia seorang penunggang motosikal, kehilangan kedua belah kakinya apabila hancur digilis lori....aku tak bace pun kisah dia, aku just bace short view kat muka depan...dgr2 mmber bace, katanya (kalu tak salah telinga aku mendengar), tragedi berlaku di johor bahru, dia jatuh motor, ada lori datang...dan dia meraung apabila melihat kakinya hancur digilis depan mata...
*
*
aku gagal mengawal sebak, maka air mata berjujuran, aku sedih, simpati sgt ngan keadaan dia, i wish that i can help him, serius aku nangis sbb i am too sad for him, kemudian aku ingatkan diri sendiri, setiap y kita ada dlm hidup ini adalah pinjaman sahaja daripada allah, dan dia berhap utk mengambil apa saja yang dia nak bila2 masa, cuma cara dia ambil balik nikmat y dia berikan pada kita itu berbeza bagi setiap org, aku?masih memiliki apa y aku nampak di mata...sedangkan dia, kehilangan kaki ketika aidilfitri beberapa hari sahaja lagi...betapa besar sungguh dugaan y dia hadapi, aku doakan dia tabah dan sabar, serius...aku nak sgt berjumpa ngan dia, aku nak nyatakan pada dia supaya bersabar, bertahanlah dgn ujian allah, semua ni nak uji keimanan kita sahaja...

hanya pada allah aku panjatkan kesyukuran dan mendoakan dia agar dia tabah...setiap apa y berlaku ada hikmahnya, cuma skrg ni, kita tak nampak apa hikmahnya lagi, nnti, selepas sesuatu ketika, barulah kita sedar, allah itu maha mengetahui...mungkin hari ini kita tgk kisah org lain dalam paper, tak mustahil kisah kita pun bakal termuat dalam paper...mungkin bukan?allah itu lebih mengetahui...

notakaki : kalu ada sape2 tau mcm mana aku boleh hubungi mangsa kemalangan itu, let me know as soon as possible, aku serius nak berjumpa dgnnya...

aku bila berfikir

Views
perghhh...tajuk entry tak habis2 nak mengutuk diri sendiri jer...hei...okey what?drpd duk mengutuk org, why not kite kutuk diri sndiri, bukanla sbb nak menghina kejadian tuhan, tp sekadar renungan buat diri sendiri y mmg susah nak makan saman org...

back to the tajuk entry...aku bila berfikir...kenapa...apa y kau fikirkan?kenapa kau berfikir?bila kau berfikir?siapa y kau fikirkan?bagaimana kau fikirkannya?hah...cukup 5 soalan famous, dah boleh buat esei tajuk aku bila berfikir...mesti cikgu bm darjah 6 aku bangga sbb aku masih lagi mengamalkan petua2 sblm membuat karangan...

weiii...kenapa aasyik lari dari tema asal entry nih?hihihi...aku tau kenapa...

aku bila berfikir, mesti byk benda y duk bertiung2 dalam kepala otak aku, menyebabkan lampu isyarat khas perlu dipasang pada persimpangan pemikiran y tertentu, takut eksiden, bahaya...nnti jatuh longkang aku jadiknya...

once again aku lari dari tema tajuk asal...

susah sgt nmpak nak bercerita pasal aku bila berfikir ni...ke mmg ketara sgt aku ni takde kelayakan utk berfikir, sbb bila berfikir je, sume benda di sekeliling aku jadi haru biru sehingga boleh menyesakkan masyarakat sekeliling apatah lagi diri yang menanggung...huhhh...pnjg lak ayat aku, semput aku duk menaipnya tanpa henti...

notakaki : apabila aku berfikir, mesti ada sesuatu y telah berkembang dalam kepala otak aku, skrg ni, ada sape2 tau apakah perubahan itu?

Sunday, September 13, 2009

berjaya khatam

Views
sempena bulan ramadhan ni, azam aku nak habiskan bace quran, kiranya khatamlah...mmg aku rasa tiap kali ramadhan, tulah niat aku, seingat2 aku, setelah beberapa kali azam ramadhan gitu, baru sekali rasanya aku berjaya mengkhatamkan diri, tu pun cite y dah berkurun lamanya, so...syukur alhamdulillah sbb ramadhan aku y kali ke 22, aku berjaya mengkhatamkan diri sekali lagi...bangganya...tak terkata mase bace surah last, surah an-nas, nasib tak mengalir air mata terharu...hakhak...touching2...

Saturday, September 12, 2009

taknak cakap pape

Views
hari ni saya tak tau apa y saya rasa, apa y awak rasa, saya tak pedulik, saya tak hirau, mls nak fikir pape, sebab otak saya dah sesak, padat ngan udara...

jadi, apa y berlaku hari ni, saya tak kisah lah...lantaklah wahai dunia...mls nak fikir2...

org bagi kena amek

Views
huh...penat tuan punyer blog kite puan aniem tu comment kat aku nye lot, beriya suh aku amek ekad raya dia...pelik2...nape tak pos sama aku aniem...!!!kad raya mana boleh amek sendiri, kena tuan punya kad raya tu y bagi, baru best, dapat perasaan mendapat kad raya, hihihi...persoalan skrg ni adalah, mcm mana kita nak bagi kad raya mcm ni kat org?huhu...alah...byk sgt kah songehku? patut ckp mcm ni...

kepada puan aniem dan suami,
terima kasih byk2 tau 'bagi' kad raya ni kat aku, insyaallah kalu diberi kesempatan, akan ku balas kad raya anda yer...hehehe...

notakaki : aku sendiri pun tak sempat nak menyebar kad raya pada teman sekalian...

hari rumate alim sedunia

Views
ai...kat bilik pun nak pakai lengan pjg gak ke?

biarlah...saje je nak pakai...

tak pernah tgk pun baju ni


jarang pakai

hishhh...tak panas ke?


tu ah...panas gak ni..

pelik tol, kat bilik pun nak pakai tshirt lengan panjang...tak paham..


biarlah ain...

hari ni hari rumate alim


jahattt...

permintaan lagu raya

Views
smlm, ada pakcik bus ni, nama dia pakcik razman, aku suke sgt tengok dia, hihihi...eh, aku bukan menggatai tau, aku adala sbb nape...sbb pakcik tu
1. baik
2. kelakar
3. bwk bus cermat2
4. tak berkira
5. mulut takdelah laser mana
6. suka borak ngan dia

smlm, ngah kitorg kalut2 setel pape y patut kan, ulang alik naik bus dia bawak, dia punyelah pasang lagu klasik, aku mintak ah...
"pakcik, mana lagu raya ni, saya nak dgr lagu raya, saya nak dgr lagu raya"
pakcik tu layan je, masalahnya kitorg dah smpai tempat y kitorg nak pegi..jadi, mcm mana nak dgr lagu raya...sekali pakcik tu ckp..
"hah, aku dah pasang lagu raya ni, korg turun la plak"
"ala...pakcik..nak dgr...nnti saya naik bus ngan pakcik lagi, pakcik pusing tau...hihihihi"

skang ni, radio dah start putar lagu raya...meriah dah rasanya...bukan setakat meriahkan suasana, tp mmbuat aku berkobar2 tak sabar nak balik umah...haishhh...bila boleh balik umah ni...

dj2 radio, penyampai2 radio...saya nak request lagu raya...nak dengar sudirman, balik kampung...hihihi

6 is a perfect number

Views
what is perfect number means?
perfect number is referring to a number where sum of its proper divisor equal to the number itself, for example
below is some of the proper divisor for given number
number = 2 proper divisor = 1 summation of proper divisor = 1
number = 3 proper divisor = 1 summation of proper divisor = 1
number = 4 proper divisor = 1, 2 summation of proper divisor = 3
number = 5 proper divisor = 1 summation of proper divisor = 1
number = 6 proper divisor = 1, 2, 3 summation of proper divisor = 6
number = 7 proper divisor = 1 summation of proper divisor = 1
number = 8 proper divisor = 1, 2, 4 summation of proper divisor = 7
number = 9 proper divisor = 1. 3 summation of proper divisor = 4

thus, 6 as we can see, clearly there, summation of its proper divisor is equal to the number itself which is 6...can you understand class? easy right...

notakaki : hehehehe

gara2 borang lmpk

Views
haishh...opsss...sblm aku memperkatakannya lebih lanjut, lebih baik atau molek benar kiranya aku explain further pendahuluannya...

apakah itu borang lmpk?
borang lmpk adalah sejenis borang berkaler biru y perlu diisi bagi membolehkan seseorang pelajar sem 7 y mengikuti kos pendidikan mengikuti latihan mengajar atau dipanggil praktikal...

betapa besarnya impak 2 keping kertas itu kepada masa depan sesorang pelajar mcm aku...hah...mmg menyusahkan idup betul...nak itu, nak ini, setakat nak je, aku tak bape nak berkira sangat, masalahnya nak pengesahan pa (pembimbing akademik)...(akademik aku tak terbimbing pun..hahaha)...

apa y aku nak ckp kat sini adalah betapa penatnya aku turun naik jabatan semata2 nak jumpa pa aku, aku mmg dah sedia maklum dah perangai dia y maha bizi tu, y sntiasa takde kat bilik, ya allah...penat + serik + nyampah + bengang = keluhan...huhuhu...sedih wooo...tak tau nak ckp mcm mana bila tiap kali naik jabatan, gi bilik dia, ketuk 3 kali, bagi salam, pastu try tolak pintu bilik dia...perghhh...berat mcm tolak bukit = pa takde kat bilik...hummm...dtg ptg, berat mcm tolak bukit lagi, pagi esok, mcm tolak bukit lagi...hai doktor...nak je aku ckp mcm ni,

doktor...apa kata kita letak bilik doktor ni kat umah, senang sikit, takpun kita bagi bilik ni kat doktor lain, doktor takyah la ada bilik, saya tak bape nak nmpak (bukan sebab rabun) kegunaan ruang ni dalam urusan pa dan pelajar...
(kasarkah bahasaku?...ntahla...bila dah jenuh turun naik jabatan ni, ternyata kesabaranku tercabar)

bila dah setel, dah dapat pengesahan utk slip2 y diperlukan...tup2...dapat tau nak pengesahan bagi pengecualian subjek ngan result muet plak....ya allah...nape lah tak ckp awai2 wahai saudara saudari y terlibat ngan pengurusan borang lmpk nih...nape last minit baru kami tahu? aduhhh...nak kena cari pa y halimunan itu lagi...arghhhh...agak T.E.N.S.E.N. la jugak...haishhh2...

dipendekkan usaha pencarian kami dalam melengkapkan borang tersebut, aku akhirnya membuat penyamaran, iaitu mendapatkan pengesahan dari pa org lain, hahaha...padan muka pa aku, mesti terkilan sbb tak dpt tandatangan kertas utk pengecualian subjek ngan slip muet aku, hahaha...msti doktor takleh tidur mlm kan sbb terkilan sgt ngan saya kan doktor...hihihi...(awas...inilah akibatnya jika kesabaran tidak dapat dibendung dengan baik)

jadi, disebabkan 2 helai borang lmpk itu, kami tawaf kampus beberapa kali, tekanan darah meningkat 3kali ganda paras normal, kilang perpeluhan bekerja 3kali lebih banyak smpai sume department kehabisan borang ot, kekalutan bertambah secara exponential...mcm2 lagi...tak larat nak taip...

sayang tak semestinya cinta

Views
~ ain, kau nak tau tak...sayang tak semestinya cinta..

aku : ek? sama je ngan cinta tak semestinya sayang...

~apa lak...salahla...sayang tak semestinya cinta, tapi cinta tak semestinya sayang

aku : asal lak, kalau dah cinta, mestilah sayang

~tak jugak, boleh letak perkataan lain, cinta tak semestinya sayang, tapi melengkapi ke ape ke...

aku : ek? hmmmm...betul2...aku setuju...

Friday, September 11, 2009

dail 1-300-820-120

Views
apakah gerangan di sebalik angka2 itu?hah...itu adalah talian khidmat pelanggan bagi pengguna hotlink, kalau anda merupakan pelajar u ataupun kolej, jangan lepaskan peluang mendaftarkan no telefon anda di bawah plan youth club, anda akan mendapat banyak kemudahan spt
1. sms ke mana-mana nombor hotlink dengan hanya 1 sen
2. nikmati hanya 15 sen seminit panggilan ke mana-mana nombor hotlink pada bila-bila masa sahaja
3. tiada tarikh baki luput sehingga anda berumur 25thn

hah...tak berminat nak bertukar ke hotlink lagi? (aku patut dpt komisen sket ni dari hotlink)

smlm, aku lah kol, mula2 akak mesin suara cun y jawab, pastu dengar lagu patriotik kejap (kejap ke?agak lama gak aku rasa)...pastu encik lelaki jawab...cakap nak bertukar ke plan youth club, pastu mintak detail kita pe y patut, pastu..hah...dah setel...

ni aku ngah tunggu confirmation dr pihak hotlink lah ni...dia kata 3 hari....

first time aku dail no 1300820120, hikhikhik...so, boleh dikategorikan sebagai hari ini dalam sejarahla dalam hidup aku...heheheh...

sesuatu y meralatkan hariku

Views
smlm, dalam kelas, lecturer dah masuk, aku ni takdelah khusyuk sgt dgr lecture sbb dah jadi kebiasaan dah kot, takleh nak fokus sgt, nnti ntah pape lak y jadiknye, takleh nak main2 sgt dlm kelas, nnti kang ntah pape je y masuk kepala aku, jadi....kesimpulannya, biasa2 sudey dlm kelas...
*
tgk attendance...ai...ni sape y tolong tandatangan utk sape ni?aishhh...tetibe aku rasa kurang senang, bukan apa, sbb aku rasa tak sedap ah kalu main cara mcm ni, takpelah kalu tak dtg kelas, tp janganlah dalam usaha nak jadi perfect, kita lupa, kita abai tanggungjawab kita, kita langgar prinsip kerukunan y pertama dlm hidup kita iaitu ketulusan, keihlasan, kejujuran dalam menuntut ilmu...(teringat masa buat assingment kepimpinan pendidikan, aku buat tajuk kepimpinan simbolik dalam sistem pendidikan dalam kampus, satu contoh aku paling ingat ialah kempen jujur pada ilmu)...
*
pastu spjg hari ni, aku rasa kurang menyenangi sikap2 segelintir mereka di sekeliling aku, nape aku jadi mcm tu ek?aku rasa mcm nak ckp mcm ni je..."Owhhh...aku tak sangka kau mcm ni rupenya, dalam diam, bgslah...tp kan, atleast hormat la sket bulan pose ni, bulan lain kalu nak buat mcm ni, aku takde rasa ralat smpai mcm ni sekali..."

malas nak ckp depan2, nnti terasa susah, kita nak tegur org kena ada cara kan, aku ingat lagi saudara blogger, encik jinggo, ada entry dia pasal nak marah pun ada caranya, boleh je kalu nak terus sound, tp nnti impak lepas tu y kita pentingkan....kita nak perubahan, jadi teknik nak tegur org kena ada...adalah lebih cantik, lebih makan dalam kalu kita dapat tegur seseorang tu dalam kemanisan senyuman...(taktaulah aku boleh buat tak, msti muka aku first2 dah masam mencuka...haishhhh...)...geram2....kurang senang ngan perangai y mcm tu...

ramadhan di fasa akhir

Views
hari ni dah masuk hari yang ke 21 puasa, dah masuk 10 ramadhan terakhir dah, nak bgn sahur pun da tak bape nak laju dah, asyik liat2 nak ngelat je, tp sahur tetap sahur, paling komang pun minum air masak, paling advanced, ada nasik...

1 soalan je aku nak tanya, apa perubahan y dah berlaku dalam diri aku?hihihi...still the same kah...aku pun tak tau nak ckp mcm mana, tp aku ada janji ngan diri aku one thing and of course la i will not mention that here, biarlah hanya aku dan tuhan aku y tahu apa dia, apa y aku harapkan adalah ketetapan dalam meneruskannya, keikhlasan dalam melakukannya, dan kesungguhan aku mengekalkannya...

harapan aku? aku mengharapkan ramadhan kali ini memberi aku kekuatan y lebih kuat berbanding ramadhan sebelum ini kerana aku khuatir jika ini adalah ramadhanku y terakhir, bukan takut untuk mati, tetapi aku takut jika amalanku hanya seciput berbanding dosaku y bergantang2....tiada apa y lebih hebat dari keampunan ilahi, berilah aku hidayahmu ya allah ya tuhanku...aminnnn...

Wednesday, September 9, 2009

iftar ramadhan

Views

smlm, kat blok 'TERSAYANG' aku ada buat iftar, buka puasa ramai2, makanan disediakan tetapi anda kenalah bayar, berapa? rm3.50...


mmber2 aku, sepakat nak balik buka puasa kat blok, sbb dah bayar, nnti kang membazir lak...aku?ah...taknak join, sbb aku dah janji ngan mantan nak buka puasa sama2, penat dia datang sini, sekali aku buka puasa kat tmpat lain, hihihi....(alasan semata2)...padahal mantan datang sini atas urusan lain, aku ni sekadar tumpang sekaki, eh salah...tumpang berkakikaki...

masa tunggu saat2 genting untuk azan berkumandang, datang la 2 orang mamat ni, y sorg tu aku kenalla, y sorg lagi tak pernah nak kenal, tak pernah tertengok mahupun terserempak...perkenalkan diri masing2...borak2...sekali mamat y sorg ni ada agenda tersendiri, mahu makan sama2 ngan 2 cewek, malu2 nak dtg join meja aku, rasa mcm nak cepuk2 je pale budak tu, tp tahan jer...malu2..biasalah tu...pmpuan la katakan...bak kata dina, malu tapi mahu...huh...bohongan semata2...
* okeh...azan maghrib menandakan berbuka...
ngah makan2....aku dgn tanpa segan silu mentekedarah, alah...tp sopan la jugak, ada manner lagik, cuma aku tertarik ngan 2 budak pmpuan tu td, hishhhh...bapaklah menggedik, oit cik adik berdua...perlu kerrrr terkekek sana terkekek sini...berbulu telinga aku duk menadah kekekan anda berdua...sabor je lah...dgr dorg berborak, upenya dua2 budak pmpuan tu dr blok aku, juniorrrr siot...budak first year, aiii...tak join iftar ke?nak je aku tanya, tp malas ah nak pjg lebar, kang cakap aku senior kerrreeekkk lak...pastu bleh lak nak tegur2 aku psl iftar tu, tanya aku...akak tapau ke makanan tu?menyirappp darah aku jap, nak je aku tanya, awak tak turun meeting ke smlm?leh lak tanya tapau2 ke tak, dah mmg sume makanan tu ditapaukan lah wahai cik adik y sedikit bongokkk...lagi satu aku perasan, amboi...petahnye dia bercakap ngan aku, asal kat blok korg berdua saling tak tumpah macam tikus munduk y nak lalu sblh aku pun pandang muka aku pun tak, apatah lagi nak senyum mahupun nak tegur...sedikit kurang hajar la korg berdua ni...
pas mkn, aku tak hbs2 ngan kesentapan aku melihat perangai 2 org budak pmpuan tu, asalla jadik mcm tu, kalau ckp aku senior paling kerek dlm blok, aku tak kisah pun, pedulik ah, sbb aku tau korg tak kenal lagi aku mcm mana, jangan cuba nak touch aku kalu korg rasa korang takde bukti utk touch aku...padahal aku ni, bapaklah boleh dibawak bergurau senda...tp disebabkan perangai mcm tu, sorilah dik...bawak2 lah pijak bumi y nyata sket, jangan ingat awak kawan ngan mamat senior tu awak rasa dah boleh besar kepala, kita ni ada adat tersendiri...jaga adat, baru kita berdaulat, org sedap nak melihat, biar orang hormat....
hah, tgk...tak smpat nak cite byk pasal iftar blok aku...pendek je dapat taip kat sini, kesimpulan iftar walaupun aku tak join, makanan dia sedap....terima kasih sbb simpankan makanan aku...

saya nak buat kelas ganti

Views
terima kasih la buat doktor vektor y ku teramat2 sayang sbb sgt risau taku2 kami dilanda kerinduan yang sangat mendalam kat dia, smpaikan tak sanggup nak berenggang langsung, tiap2 masa nak ada perjumpaan, meeting time, meeting contact, pendek kata, sume meeting dia nak buat ngan kami selaku pelajar yang sangat dirinduinya....

jadi, kesimpulan berdasakan pemerhatian yang aku dah buat selepas beberapa ketika dan beberapa titis air mata luhur murni ikhlas dari aku, inilah keputusannya...
*
*
jangan terkejut...
*
*
can we make a class for friday, starting from 3 pm upwards?
noooo sir, got class at that time
then, weproceed with class at 5pm, is that alright?
yesss sir
ahh...before that, i want we have class on saturday also, from 10am, can we?
no sir, got koko (cocurriculum)
what...cocoa?
koko sir
ok then, we start our class at 11am for every saturday, is that possible?
yes sir
*
*

aku : ????...pe ke jadahnyer nih, heeeee....

Monday, September 7, 2009

tafsir al-fatihah (surah 1, ayat 1-7)

Views
aku nak kongsi sesuatu dengan korang...

berapa kerap anda mengaji? adakah anda memahami bait2 indah alquran itu? kat sini aku nak kongsi maksud maksud atau tafsir bagi surah al-fatihah selaku surah 1 (diambil dari al-hikmah al-quran dan terjemahannya)

ayat 1 : dengan nama Allah Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
ayat 2 : Segala puji bagi Allah, Tuhan seluruh alam,
ayat 3 : Yang Maha Pengasih, Maha Penyayang
ayat ayat 4 : Pemilik hari pembalasan.
ayat 5 : Hanya kepada Engkau-lah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami memohon pertolongan.
ayat 6 : Tunjukilah kami jalan yang lurus,
ayat 7 : (yaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau Beri nikmat kepadanya; bukan (jalan) mereka yang dimurkai, dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

1. Yaumiddin (hari pembalasan), hari waktu manusia menerima pembalasa amalnya, baik atau buruk. Disebut juga yaumul qiyamah, yaumul hisab, dan sebagainya.
2. Jalan yang lurus, yaitu jalam hidup yang benar, yang dapat membuat bahagia di dunia dan di akhirat.
3. Mereka yang dimurkai, adalah mereka yang sengaja menentang ajaran Islam. Mereka yang sesat adalah mereka yang sengaja mengambil jalan lain selain ajaran Islam.

segala salah silap aku menaip harap dimaafkan

aku tidak bisa menjadi hambamu yang agung, kerana aku adalah sekerdil2 hamba y kau miliki di dunia ini ya allah ya tuhanku...berkatilah perjalananku...

hangat=TERrenew

Views
sbnrnya kalau tak keluar gi mane2 pun, takdelah kisah mana pun, tp kalau ada peluang keluar, hah...itu y saaangat kesah, hihihi...bestla kuar nengok2 org, seronok...semalam, dpt peluang utk keluar, apa lagi...jommm!!!

apa lagi, kalau dah keluar ni, sume benda kita share, masa, journey, pandangan, pengalaman, perasaan, mcm2 lagi lah, jadi seronok keluar...tetibe rase mcm, hangat balik perasaan lain, seperti perasaan gembira, seronok, gelak2...hah, sume TERrenew tanpa kita sedar, kalu dulu gembira gembira gak, seronok seronok gak, gelak2 gelak2 gak (apa punya prasa ayat tah ni)....gembira dulu dah tak sama ngan gembira hari ni, seronok dulu dah tak sama ngan seronok hari ni, gelak2 dulu dah tak sama dah ngan gelak2 hari ni...pendek kata, sume kembali dihangatkan macam menghangatkan makanan utk disantap time sahur....

malas nak explain lebih2, nak ckp mcm ni je, hubungan sesama manusia ni, sebagai contoh ngan kawan ke, jiran sebelah bilik ke, kalau doing the same thing je tiap2 ari, hambar je rasa, but once if we have the oopurtunity to do something else, something new, grab the oppurtunity and you will find how your life will develop a change...trust me, and then we will find that, how wonderful our life is...

notakaki : takde sape nak ajak aku kuar lagi ke?ajaklah aku...hehehe...suke ni ngekor...

air kotak

Views
nak air kotak wat sahur atau berbuka?boleh dapatkan di sini, murah2...1 singgit, 2 singgit...eh3...mana boleh 2 singgit, 2 2hengget yer...

notakaki : teringat mail dlm upin dan ipin, "2,3 kucing berlari, 2 singgit mana nak cari"...

Saturday, September 5, 2009

bahana tidur

Views
plan asal, lepas kelas kul 10, nak gi hspital, melawat adik junior tersayang y exsiden ptg smlm, sekali dah siap2, member dia gitau...
"ala kak ain, dah balik dah, duk umah makcik dia.."
pasrah je lah...jadi, disebabkan tiada alternatif plan, K.A.M.I. pun berlegar2 membuang masa melihat setiap ceruk dan pelosok kedai luar kampus...usha tu, usha ni, mcm2...tp apa y dibeli?hihihi...tak smpai sebelah tangan...

balik bilik, hishhh...awal lagi nih, mcm mana ek...layan kait2 lu, siap satu y kecik, mata sangat2 layu, tidak dapat kugambarkan bagaimana rasanya, terasa dunia ku semakin lama semakin kabur, semakin kelam dan akhirnya tiada apa lagi y mampu ku lihati...
*
lenalah aku dalam keempukan tilam berbantal lengan berselimut angin berpelukan selimut
*
jam menunjukkan pukul 1.30pm...jap agi solat, jap2...
*
lena diulit mimpi
*
*
jam menunjukkan pukul 2.30pm
bangunlah ain, bangun solat...
haishhh...iyerlah...
bangun2...kul 5 nnti ada kelas ganti lagi, gi mandi siap2, wat pape y patut, tadi beli taugeh ngan daun kuchai, nak buat taugeh goreng kicap, makan time buka, siap masak, get ready nak gi kelas...
*
buka puasa
*
aku rasa ada perubahan dalam perasaan aku lah, tp tak tau apa dia, how i'm going to describe, not that sure lah...kesse hua...
*
ngantuklah, jam baru kul 9.00pm, nak tido jap...
kul 10
kul 11
*
hah...dah kul bape ni..hishhh...membuta je ke kerja aku ari ni...
*
skrg ni, tgk apa akibatnya?jam menunjukkan 3.15am, aku tak tido lg gara2 terlebih tido di kesiangan, menyebabkan aku menjadi sang kelawar tiada berkepak...esok pg2 lps subuh ni, msti tido...hishhh...takmo2...

notakaki : tido di bulan ramadhan adalah ibadat, tetapi jika terlebih ibadat tido boleh jadi makruh puasa si penidur itu, jadi, mari kita banyakkan amalan ibadat y lain, seperti baca quran, berzikir dan sebagainya...(insaf3...)

Friday, September 4, 2009

makan apa sahur pagi ni?

Views
makan apa?hurmmm...air susu, tak leh miss, susah menjadi pemilik penyakit sapergeserik (sakit perut gastrik) nih, dr tak suke sgt kat susu menjadi peminum tetap susu walau lidah tercengang2 nak terima...terpaksa....

lagi mkn apa lagi? jap2...nak tgk menu ari ni, wah...
1. buah epal sebijik
2. roti planta kosong 2 keping
3. air masak secukup rasa...

kenyang2...

jaga diri

Views
"saya pergi dulu"
"jaga diri"

skema ayat bila ada org ckp mcm tu, kita kena balas mcm ni...kenapa?mengikut budaya, =)...alah...mana2 budaya pun kalau balas ayat y first tu, maksud dia msti lebih kurang je, dah tu, nak ckp mcm mana lagi, gitu jelah, tu ayat pendek, kalau ayat panjang,

"selamat tinggala, nnti kat tempat org, jaga diri leklok, jaga makan minum, skrg ni bulan ramadhan, jangan lupa bangun sahur, amek sunat, jangan tinggal solat, jaga mulut, takut nnti kang tersalah ckp, org pandang pelik je kat kita nanti, maafkan saya, halal makan minum saya, sebab nnti dah tak tau bila lagi boleh berjumpa kan...selamat tinggal...."

ha, aku kata dah, mmg pjg lah...standard ayat perpisahan...ek?ntah...aku main tulis jer...

Thursday, September 3, 2009

kenapa ada retest

Views
retest membawa maksud test y perlu dijalankan sekali lagi di luar jadual y telah ditetapkan seawalnya, dengan sedikit kuasa lecturer, maka aku sbg student terhormat menerima walau aku membangkang sekeras2nya, lebih keras dari berlian sekalipun, pasti gagal mematahkan serangan kuasa mulut lecturer.

maka, di sini, berdiri teguhnya saya adalah untuk menyampaikan pesanan, bahawasanya saya ada retest subject vector analysis gara2 lecturer salah taip soalan...sekian saya mengundur diri...

hari saya menyampah awak sedunia

Views
saya menyampah
saya menyampah
mmg saya menyampah
saya menyampah

sekian, pantun empat kerat

Wednesday, September 2, 2009

eee...takmo dah....

Views
sekadar gambar sahaja, tidak ada kena mengena sama ada secara langsung atau tidak ngan cerita di bawah

semalam, before berbuka, bukan kemain lagi dia cerita, mcm sedap sgt, and aku y jakun ini laju bertanya...

aku : tart telur tu mcm mana? y ada casing kaler silver tu ke kat bawah dia?
~tak semestinya, kalau nak ada, ada je, ada y takde, tp y penting, ada kaler kuning kat tgh2 dia
~sedap ain
aku : ek?nak try nak try nak try...
~tunggulah berbuka

tunggulah aku ngan penuh harapan utk menerai tart telur, takpernah tgk rupa kuyih tu apatah lagi rasa, dgr nama tu byk kali lah, ye lah, apa beza tart nanas, tart blueberry, ngan tart telur, bagi aku, perisa je kot lain, jadi rasa msti lbh kurang je, aku ni dahla penggemar tart nanas, jadi aku takmau lpskan peluang merasa tart telur y digembargemburkan sedap sehingga tak terkata...

~ni lah dia tart telur...
aku : eee...mmg rupa dia mcm ni ke...kuning tgh2 ni telur kuning je ke?
~taklah, bukan telur kuning semata2, byk lagi dia letak, pewarna
aku : mcm mana nak makan...eeee
~mmm...nyum3...sedap...
aku : nak rasa sikit...
*
*
aku : eee yarkkkk....tak shedap langshung, nak air nak air, takleh thelan nih, nak muntah, tak sedap
~tgk tu, td bukan main lagi, pegi amek pegi amek...sekali tak makan...
aku : hiiii...kalau mcm ni rasa dia, tak bg aku pun aku tak rasa ralat, habiskan pun takpe, taknaklah...

notakaki : kesian sama tart telur itu, aku amek sikitttt je, takmo dah makan...kepada penggemar tart telur, aku kagum ngan korang...jangan rasa terhina lak, selera kita tak sama bukan, jadi saya hormat anda sbg penggemar tart telur, and jgn lak kutuk aku selaku tidak gemar langsung sama tart telur....

hari ni 02 september kan?

Views
dulu aku pernah sayang dia
dulu juga aku pernah cintakan dia

ntah nape, aku suke dialog ni, walaupun aku tak ingt filem tu, maybe sbb linda onn y berlakon kot, aku ingat part2 ayat tu je, lagi satu, ayat tu ada dlm lagu fazley....

teringat aku satu kisah

kalau dulu, aku suka hari ni
bermula suatu kisah
bermula titik hitam
selepas seketika
kesukaan ku goyah
masihkah aku suka hari ni
selepas begitu jadinya
menanggung aku
berciciran pun ada
seringkali kata nasihat dihulur
tiada satu y disambut
seringkali kata nasihat diberi
tiada satu y melekat
sehingga dirasa
inikah akhirnya?
tidak...tidak...
selepas segalanya
masihkah aku suka hari ini?
hari bukan sebarang maksud
sekadar penanda aras dalam diri
biarlah hari semalam
mahupun hari ini
atau juga hari esok
hanya datang sekali
tiada pernah berulang
tidak kutangisi
tetapi disesali
kealpaan diri memakan
memusnah impian
memaksa untuk membina kembali

aku memohon kekuatan dari ilahi, kekasihku y satu...

tanda2

Views
*sakit dada
*batuk2
*mcm athma
*bdn sedikit panas dari biasa

hah...adakah itu menandakan aku bakal dikunjungi penyakit lazim aku, haishhh...kali ni, ada tawaran baru, athma...

kenapa boleh jadi mcm ni?

*smlm hujan y agak banyak, tak lebat tapi lama, jumlah taburan hujan tetap dipanggil banyak (merujuk kamus aku)...bila hujan byk, byk gakla aku kena tempias...
*mandi lebih dr biasa, aku dah ckp aku ni tak bape elok mandi byk2...(mungkinkah terkena badi kambing atau aku mmg malas)
*mood cuti ada lagi, jadi bandan ngengade mintak extra cuti dari tuan punya badan

notakaki : kita tgklah perkembangan dia mcm mana, teruk sgt, kita jmpelah dokotoro yer...

Tuesday, September 1, 2009

pandanganku berpinar

Views
smlm balik kl, duk umah kejap je pun, dah lama aku tak naik bus pagi, before naik bus tu, dlm kepala dah set dah, takde pape akan berlaku, takde pape, tp dlm ati dah terlintas sesuatu...mls nak amek pusing, diamkan jer...

naik bus kul 9am...nyet3....bus gerak, berenti solat zohor...haishhh...napela tak pernah tgk tmpat ni, dahla toilet dia de pewangi tersendiri, tempat solat = surau, ya allah, hanya mampu memuatkan 10 org sahaja pada sesuatu masa, punyalah padat, org dr luar asyik nak masuk je, y kat dalam bertambah2 sesak..takpe2...aku tahan je lagi, takpe...naik bus balik, eh...bus ni mmg tak pasang aircond dr awal2 naik td lagi ke dia tutup skrg ni, awat panas sgt, seat dia dahla sempit2, double seater for each row, dahla skyview, mmg kepadatannya=mencabar keselesaan...takpelah...

bergerak lagi bus dgn slow motionnya...nyet3...kul 4 tak keluar pahang lagi, kul 5 pun tak kuar dr pahang lagi, kul 6 baru nampak signboard kl, dekat2 kul 7, baru smpai...waahhhhh....tensennya baru smpai...gastrik ku dah tahap kronik...

pandangan berpinar ngan sume org di sekeliling, lawak2 bodoh y available, terasa mahu menghempuk mereka2 y terlibat tu pastu baling je dorg dr bilik aku smpai bawah, tu pun tak mampu melepasi tahap kepinaran mata...jadi mcm mana? nmpak signboard aku kat tepi ni?

JANGAN GANGGU AKU HARI NI

notakaki : takkan korg takleh bajet apa y aku rasa ari ni?suke hati je nak buat lawak bodoh tahap cipan ngan aku, sekali aku cipan balik kat korg, padan muka...!!


semalam 31 bulan 8 tahun 2009

Views

selamat hari merdeka buat malaysia, walaupun ternyata tidak ramai y mampu menepati apa itu pengertian merdeka y sebenar2nya, ternyata kau tetap merdeka...

bila hari merdeka je, ramaila muka2 bangsa malaysia kelur memberi komen apa itu merdeka buat mereka, pastu kita akan byk membaca word bebas, mampu buat apa sahaja, and byk lagi perkataan2 y tiap2 tahun sama je...

apa perngertian merdeka bagi aku? entah...aku sendiri masih mencari2 apa itu merdeka...y aku tahu, merdeka bg malaysia, 31 ogos 1957...