Friday, May 21, 2010

bulan yang slow

Views
tadi usha2 blog mereka yang lain....malunya lah hai bila tgk diri sendiri...tak de pape, terasa sungguh kerdil diri ini...kerdil apa...kerdil dari segi pengisian, kerdil dari segi sokongan, and kerdil dari sume segi...

aku malu la...(aku y ngengade)

dahla bulan ni sangat susah aku nak online, makinla kureng pengisian aku bulan ni, bukan sahaja pengisian kat blog nih, tetapi jugak pengisian kapla otak ku ini, tak lama lagi bisa jadi mereng gini...sedih2...

start ngan bulan ni and bulan depan2...bermula la era "bulan slow entry" huh...

kisah di masa depan

Views
tiada siapa dapat menduga apa akan jadi esok...sume hanya dapat merancang pastu wait and see or still have to wait and wait...hummm...so, skrg ni doa aku hanyalah, "semoga hari esok lebih baik dari hari ini dan hari ini lebih baik dari hari semalam"

teringat kata2 mereka yang tengah syiok berborak

~1 : nnti anak2 sume ikut ayahnya
~2 : tak, ikut maknya, abahnya tak comel
~1 : nnti anak2 sume ada lesung pipit maknya
~2 : ha'ah, kembar...

seronok je dengar org duk berbicara...hehehe...(aku bukan telinga lintah tau, dah dorg cakap kuat2, aku dengar dengan jelas, bukan mengintip...ulang perkataan, bukan mengintip)

Tuesday, May 18, 2010

begedil kentang

Views
cubaan pertama cubaan pertama

tadi duk google, teringat begedil y aku ngan my sister buat kat rumah dia satu mase dahulu, tetibe terasa nak buat sendiri...cubaan pertama aku...hmmm...pastu laju je jari jemariku y halus mulus ni menaip, 'resepi begedil kentang', berduyun kuar...mata aku meliar, tertarik ngan satu resepi ni, ahhaa...da dapat da target aku...aku nak try buat, tgkla nak jadi mcm mana...hahaha...

lupa nak promote, aku amek resipi begedil kentang tu kat sini, selamat mencuba dan doakan aku berjaya menghasilkan begedil tersedap dalam umah aku...=)

semangat la sikit aku nak mengharungi kisah si penganggur bertauliah...

B.O.S.A.N.

Views
tiap2 hari buat benda y sama, ulang and ulang and ulang, smpai satu tahap, aku rasa nak nengok muka sendiri pun aku da takde mood da...tulungla do something that can increase my quality and precious time that i have...huarhhhh...

banyak kali da aku bincangkan benda y sama, boleh dikatakan, hampir tiap2 hari aku bercakap ngan diri sendiri...hahaha...(adakah aku mula menunjukkan ciri2 kegilaan y melampau?)

give me something that can make my mind my brain becomes more creative pleaseeeee....

i'm dying here...can't you see clearly?

Saturday, May 15, 2010

i can see him

Views
after a few weeks...huh...finally, i can see him brought to me live from there...hahaha...how happy am i tonight...walaupun tak dapat nak touch, feel, or what ever perkataan y seerti dengannya, i feel so relief...itu sume da mencukupi buat diri ini...

bukan banyak pintaku, cukup sekadar secebis

i am so happy tonight because i can see you

lama tak jumpa

Views
waaah...aku rasa seperti seekor burung y bebas terbang sana sini betoi la ini malam...hahaha...selalunya, time2 mcm ni mata aku da tahap gaban da, nak angkat sangatla tak mampu...tp mlm ni, sepesel sikit, sebab aku dapat bertenet...hoho...rasa mcm nak pakai baju santa clause kejap, nak jerit hoho2 kat sume org...hahaha

hohoho

intenet lalalalala

hohoho

bolehla hoho sana hoho sini mlm ni, kejap agi, huh, merenung itam tanpa tenet la...

Monday, May 10, 2010

kehilangan ibu saudara

Views
hari sabtu lepas, 080510, aku telah kehilangan seorang ibu saudara yang amat bermakna dalam idup aku, masakan tidak, ibu saudara ku inilah y menjemput aku dari hospital masa aku berumur 2 ari (ayat skema sikit)...

ibu saudara, siti rokiah yacob, umur aku tak sure, meninggal tepat jam 2.55pm, mase tu aku kalut2 kat umah nak buat kuih, my mother ngan father sempat merempit ke rumahnya, kira sempatla ada di sisi mase arwah nazak...

ibu saudara ni, aku panggil mek aji, adalah anak sulung dari empat beradik, mek aji ni ibu saudara aku sebelah my mother, huh...aku tak dapat nak bayangkan kehilangan dia, mase gi umah dia, aku tgk jenazah dia, aku sempat la bace2 yassin, sedekah untuk arwah, itu aje y mampu aku lakukan...

al-fatihah buat arwah...semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan golongan y disayangi allah...

susahnya

Views
ya allah...mengucap panjang je aku ni, susahnya aku nak jumpa ngan cik tenet skrg ni, nak kata aku ni bizi memanjang, takdelah sangat, tp cik tenet ni je tak sudi nak ketemuk sama aku...huh...takpe2...jangan sampai aku merajuk ngan kau cik tenet...huh...

Tuesday, May 4, 2010

aku suka

Views
aku suka bila my brother ajak lepak kat tempat keje dia sebab apa...tempat keje dia ada tenet...sebab tu aku suka, aku boleh online sesuka ati, boleh tgk apa yang aku nak, bace apa yang aku nak, dan apa yang penting, buat apa yang aku nak...

aku suka...

aku boleh habiskan berjam2 depan pc or laptop asalkan ada hubungan dengan cik tenet kita, kalu tak, sejam pun aku dah panas semacam dah bontot...ni apa kes...

kan best kalu boleh bertenet dari umah je, mmg smpai melatop encek itam aku asik ter on je...kwang2...

abc

Views
love the air batu campur very much, paling best, pekena abc from pasar malam kampung aku, but it was years ago...skrg ni da tak jumpa da abc y paling mengancam...sume takat2 buku lali je, tak lebih, kurang adala...

tadi, about 30 minute ago, my brother and his friend ajak aku gi makan mee celup...waahhh...rojoki beb...jangan ditolak...aku dengan yakinnya menjawab, "okeh, jom!!"

setibanya di kedai y terlibat, i saw the word abc, dan dengan pantas aku order abc, dalam kepantasan itu jugalah aku dengan jayanya mempamerkan kesilapan lidahku...haish...buek malu ajo...

notakaki : aku terorder airbc...(malu2..)

petua menyuburkan tanaman

Views
petua ni aku tak sure lah kalau2 pernah ditulis dalam mana2 blog atau pernah disebut oleh mana2 tokoh tanaman, tapi sepanjang pemerhatian aku sejak sekian lama, rasa2nya, why not if aku share with mereka kat luar tu kan...

mcm mana nak suburkan tanaman?
caranya mudah sahaja, instead of siram tanaman ngan air biasa atau air baja, tukar air siraman anda itu dengan air basuhan beras, siram tanaman seperti biasa, lakukan beberapa kali, dan lihat perkembangan tanaman anda...murah dan tidak berbahaya, organik plak tu....

jangan bazirkan air basuhan beras anda sbb air basuhan beras ni, mengikut kata org tua, banyak khasiatnya...kalau fikir logik pun, air basuhan beras kan adalah sisa2 dari beras yang terlarut dalam air tu, kan airnya pun kaler putih (kalau basuhan pertama) kan, makin pekat kaler putih dia tu, makin dasatla kepekatan bahan terlarut dalam air...jangan bazirkan, siram kat pokok tanaman terutamanya sayuran, huh...suke tgk pokok segar je...cubalah...tak rugi, tapi kalau tak menjadi jugak, tatau la kan...tp, tak salah mencuba....insyaallah menjadi...

Monday, May 3, 2010

bila hati ini disakiti

Views
selalu dgr lagu ni kat era...radio peberet aku...

rossa - hati yang kau sakiti
jangan pernah katakan bahawa
cintamu hanya untukku
kerna kini kau telah membaginya
maafkan bila memang kini
harus ku tinggalkan dirimu
kerna hatiku selalu kau lukai
tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
ku hanya bisa mengatakan apa yang ku rasa
ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya
ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus selalu kau tahu
akulah hati yang telah kau sakiti
ku menangis membayangkan
betapa kejamnya dirimu atas diriku
kau duakan cinta ini
kau pergi bersamanya
ku menangis melepaskan
kepergian dirimu dari sisi hidupku
harus selalu kau tahu
akulah hati yang telah kau sakiti
ku menangis
harus selalu kau tahu
akulah hati yang telah kau sakiti


bila hati disakiti, tidakkan bisa diubati

serik

Views
hari ni, mr someone aku pepagi lagi kol aku...alamak...pagi2? aku tak bape sihat sekarang ni, so, kalau pepagi, suara aku saaaangatla cumel smpai taknak kuar dari peti suara ku ini...mcm mana ni...angkat saje lah labu...

aku : hello
~ : da bangun ke?
aku : dahla...
~ : apa?

haish...so sad sbb nak cakap byk tapi tak dapat sebab suara tak larat nak daki kuar dari peti...

bila da petang sket, barula ada suara, sbb aku push2 suara, paksa2 bercakap...alhamdulillah, much better walaupun masih ada kecumilan di situ...

having a talk with him...but one thing that aku nak semadikan kat sini...

"dia serik da nak wat mcm tu ngn aku..."

hah...serik ke takut? aku cuba carik which word best describe it...my feelings say that 60percent goes to takut...ek? aku ni sangat garang la kan...even my friends agree with me, hey...i myself also agree what...

maybe i should change from now on...wokeh bebeh...nantikan kemunculanku yang baru...hahaha

Sunday, May 2, 2010

di kejauhan

Views
apabila berjauhan ni, aku rasa emosi aku sangat2 rapuh...kenapa? padahal bukannya tiap2 ari jumpa pun before ni, a few days before he went there je aku selalu berkepit, doing everything together, talking about anything...gaduh baik gaduh baik...apala perangai kan...disebabkan gaduh baik gaduh baik tu lah y akan mematangkan aku sebenarnya....

sekarang ni, bila masing2 dah jauh, dah takleh nak harapkan sape2 dah, everything kita kena setelkan sendiri, sebab tak de sape dah nak tolong buat utk kita, before ni leh la ngengade suh dia buatkan, sekarang? hamek kau...buat sendiri!! be independent lah ain!!

i am independent gurl skrg ni kan...(fakta atau auta? auta!! tepaaaaattttttt...)

iskh2...tolong jangan melalut lebih2...isi untuk entry ni sebenarnya, aku cuma nak mengharapkan yang terbaik buat kami berdua...cuma, sekarang ni, masing2 dah jauh, aku mengharapkan masing2 jujur sesama sendiri, and taknak ada sesiapa di antara kami, kalu dah kawin, leh la aku cakap mcm ni "biarlah antara kami ada anak" (baca ngan nada org gatal nak kawin)hakhakhak

sume org (ye ke sume? takdelah sume, tapi hampir semua) yang tau psl aku suh aku kawin cepat2...iskh2...dan aku sudah penat nak explain kat mereka2 sume, perkahwinan tak akan menyelesaikan masalah di kejauhan ini, sama je, kalu dah kawin, lagi besar dugaan dia...(jangan kasi aku tunjuk kematangan aku berkata-kata okeyyy)

semoga dia baik2 sahaja di sana...dan aku juga baik2 di sini...aku mengharapkan kisah kami berdua dapat dikecikkan menjadi satu cerita....harapan je lah...seperti apa y aku selalu terbaca kat novel cintan2...kita hanya mampu merancang, yang menentukannya hanyalah allah yang satu...

notakaki : awakkk...jaga diri baik2...i always worried about you there, hope that u can understand behind the worried that i have tu ek...

cintailah aku kerana aku mencintaimu

Views
sape penah dgr lagu ni? sila angkat tangan anda...best kan susunan kata lagu ni...aku sukeee sgt22...sape setuju ngan aku? hah....kamu, jgn sebok nak geleng pale, ni lagu peberet aku, jd jgn sesekali geleng pale anda, angguk bersama2 saya...ngerti!!!(sambil menjengilkan anak mata bulat2)

layan lirik lagu ni, penat aku taip wooo...



di dalam hatimu
telah aku temukan
erti kebahagian
bersama dirimu
aku merasa bererti
sanggupkah dirimu
untuk bertahan
hingga waktu tak berjalan
mencintaiku
walau bintangku tak terang
cintailah aku
sepenuh hati
sesungguhnya aku
tak ingin kau pergi
takkan mampu ku hadapi dunia ini
betapa hidupku
takkan pernah sama
bila kau tinggalkan ku
tetaplah di sini
saling memiliki
selama-lamanya
cintailah aku
sepenuh hati
ooo
tak ingin kau pergi
takkan mampu ku hadapi dunia ini
tiada erti semua bila kau pergi
genggamlah tangganku dan peluklah diriku
saatku jatuh nanti menangis sepi
cintailah aku
sepenuh hati
sesungguhnya aku
tak ingin kau pergi
takkan mampu ku hadapi dunia ini
betapa hidupku
takkan pernah sama
bila kau tinggalkan ku
tetaplah di sini
saling memiliki
selama-lamanya
cintailah aku
sepenuh hati
ooo
tak ingin kau pergi
takkan mampu ku hadapi dunia ini
tiada erti semua bila kau pergi
genggamlah tangganku dan peluklah diriku
saatku jatuh nanti menangis sepi


betapa aku kuat kerana cinta yang kau berikan padaku, jangan kau ambilnya dariku kerana aku tidak bisa bertahan walau sesaat tanpa kehadiran cintamu padaku...

putus

Views
gelang kaki aku putus, sedih aku, aku beli mase usia praktikal tggl lagi sebulan, ada maksud di sebalik gelang kaki tu, (takmo cite kat korang...lalalala)

so sekarang ni, sedih lak tgk gelang kaki tu lama2, terus simpan dalam beg, dlm ati, pasang niat, bila aku nak baiki ni, mcm mana nak baiki ni...adoyaiii....

kata aku, kalu ada benda2 y kita sayang putus mcm dlm kes ni, ada petanda tak baik...auta ke? ntahlah...aku ni bukannya nujum, tp kalu kita percaya pada sesuatu benda tu, tak mustahil benda tu wujud...

jadi?