Friday, July 27, 2012

kek lapis pulak dah?

Views
uish...sape2 yang kenal ngan aku memang dah lali dah kalau aku cakap, aku tak suka kek lapis...sebab tu masa duk sarawak dulu, aku takde lah heran mana pun bab kek laping nih, even nak balik kampung pun, aku tak beriya mana nak bawak balik...assabab? AKU TAK SUKA KEK LAPIS BEB!!!

tapi...
*
*
*
*
*
*
*
*
*

sejak dua tiga menjak nih, tekak aku nak sangat menelan kek lapis...sedih woo...mana nak dapat dengan mudah...melainkan beli kek secara online...kalau dulu, vromm vromm je dah sampai kedai, bulih pilih2...

notakaki : aku harap aku tak mengada2 nak makan itu nak makan ini...

Sunday, July 22, 2012

pengalaman fisio kali kedua

Views
punyalah lama gap antara entry fisio yang first tu ngan yang second ni kan...bukan sebab kekangan masa nya pun, tapi sebab baru nak hupdate, mood dah ke laut, baru klik new post, mood dah ke laut...dalam otak, fikir nak makan jer...apakesss posa2 nih...adeh...

ari tu, pegi fisio untuk kali yang kedua, aku masa tu ngah pulun mc 3 ari beb, pegi fisio juga pada hari jumaat, agak2 lepas solat jumaat gitu, kul 2...fisio kali kedua, tak banyak beza dengan fisio yang pertama...masih dijalankan ujian ketahanan tulang belakang...keadaan aku tak banyak beza...bila ditekan beberapa tempat pada tulang belakang area bawahnya, satu pancaran sakit dari pinggang ke hujung kaki seraya dengan perasaan kebas...

aku diberi rawatan sinaran panas ala2 bertungku tu selama 15 minit, pastu kena buat senaman tegangkan tulang belakang selama bape minit tah...sangatlah menyeksakan, tapi sabarkan je lah...

pastu aku dibawa masuk ke dalam gim...ini pengalaman pertama aku...aku diarahkan buat senaman cycling, owh...ini utk kuatkan otot kaki dan attack area lutut aku...mengayuhlah aku nih, 15 minit jugak mengayuh....sambil mengayuh, sambil aku berangan, bestnya kalau ada basikal, petang2 bulih pusing2 area rumah aku tu, ada pantai situ, dan ada tempat jogging...sangatlah best...sedar tak sedar, habis mengayuh, aku diarahkan rest...dan diberi rawatan panas kat area lutut...rehatlah...habissssss.....

huh...penat sket fisio kali yang kedua nih...tatau kenapa...pas habis fisio tuh, aku rasa nak baring rehat dan tido jer....

notakaki : baru 2 kali fisio, aku dah rasa lemah2 badan nak pegi rawatan fisio nih...apakessssss...

Saturday, July 21, 2012

tabah itu sebahagian daripada puasa

Views
alhamdulillah, berjaya menamatkan hari pertama puasa di bulan ramadhan dengan errr...dengan apa eh...dengan errr....ahh...takpelah...yang penting, berjaya puasa hingga selamat berbuka dengan jayanya...


tadi sahur, disebabkan memang malam2 tak dapat nak tido sangat, so, untuk bangun bersahur takdak masalah sangatlah...pagi2, goreng daging pastu sayur buat sup sayur...makan nasi, tak sampai separuh je nasi dalam pinggan, walhal perut tengah bersemangat dengan jayanya nak makan, tp tekak tak dapek nak terima...takpelah...paling best, sahur sama2 ngan buah tembikai...huhuhu....nikmat...


pas subuh, aku lena jap, mimpi macam2, dan bila bangun tido...aku dah gelap mata hampir2 nak pitam dah...pale dah pusing, muntah 2,3 kali, keluar angin je...kusss semangat...dalam ati, doa banyak2 hope dapat puasa penuh tahun ni, meanings...kena puasa la ari ni...banyak kali pesan kat baby, mama nak pose ni, baby pose sama2 ngan mama ye...


petang, baring je yang termampu...memang menahan diri sepenuhnya...berdoa agar ketabahan yang tinggi berpihak pada aku...


syukur sesangat, bila mana time berbuka, aku masih berstatus masih berpuasa...heheheh...tadi masa nak siapkan juadah berbuka, beberapa kali bantai muntah, hanya keluar air je...sangatlah perit tekaknya..alhamdulillah, petang ni, berbuka dengan menu tomyam ayam, telur dadar, sambal mangga muda, dan timun...burrpppp....alhamdulillah...kenyang...


sesungguhnya puasa itu memang tinggi nilai tersuratnya...


notakaki : tak sempat nak buat buah melaka sebab kat sini buka puasa kul 6.25pm...

Friday, July 20, 2012

salam ramadhan

Views
Photo: SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN KARIM & SELAMAT BERPUASA..
gambar dari kenalan fb

sempena bulan puasa yang akan bermula tak sampai 24 jam lagi nih, aku nak le mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan 

selamat berpuasa

kepada semua umat islam baik yang boleh puasa mahupun tak boleh puasa

semoga keberkatan ramadhan dkongsi bersama

notakaki : berilah aku kekuatan dan kehebatan untuk berpuasa penuh tahun ni, jom baby...kita puasa...


Wednesday, July 18, 2012

kisah hati aku

Views
jika aku ditanya
tentang kisah hati
pasti aku tidak bisa
meluah apa yang tersirat
biarlah menjadi rahsia
kisah cinta
aku dan dia
biarlah begini
barlah tersemat erat
ini kisah cinta
yang tidak bersatu
namun
aku tetap percaya
tuhan itu satu
kami kan tetap bersama
suatu hari nanti
percayalah
cinta aku untuknya
ikhlas dan suci
tiada punya cerita lain
betapa cinta ini
tulus untuknya
yang jauh di mata

aku...amat mencintaimu...

Friday, July 13, 2012

fisioterapi atau rehabilitasi

Views
hah...tajuk dah ada kaitan ngan kesihatan jer...kompem nak cerita tentang treatment tulang belakang aku...hah..memang pun...

last jumaat, bersamaan dengan 6 julai 2012, dengan ini, terasminya aku menjalani proses rehabilitasi atau fisioterapi di bumi lahad datu....perjalanan mengambil masa 1jam 30 minit dari rumah aku ke bandar benar2 mencabar minda dan kekuatan fizikal...dengan keadaan aku sendiri yang memang tak bape nak mengizinkan...hush...kusss semangat tol...

sampai2 je di hospital, terus ke tempatnya...pastu kena campak pi jabatan hasil, kasi daftar untuk proses pembayaran bagi setiap kali menerima treatment fisio...adeh...dahla badan dah tak bape nak larat, terpaksa melaratkan diri dengan jayanya...

first treatment fisio, disebabkan ini kali pertama aku kat sini, dah sah2 takde rekod aku lagi kan, habis belakang aku dibogelkan dicheck oleh ketua yang bertugas kat situ...paling tak best, ketuanya lelaki...aduh....malu giler aku...paling best, dia sangat awesome....hahahahaha

masuk jam 2, aku habis treatment jam 4.30....giler lama...sampai berair2 mata aku, dia tekan sana, tekan sini...okeh...then, kaki kiri aku kebas dan sakit...habis check belakang, check lutut plak...dengan ini, disahkan bahawa kaki kiri aku dah mula menyenget...kaki kanan okay je, cun, lurus tegak...tapi kaki kiri....hampeh...hehehe...nak tergelak pun ada ngan keadaan diri sendiri...*bengong

ketua fisio tuh, dia teragak2 nak suh aku meniarap sebab takut aku tak selesa, setakat nih, aku boleh je lagi meniarap, perut tak besar mana pun, tapi dah ada perasaan ketidakselesaan bila mana meniarap, rasa senak je kat ari2....tapi tak teruk sangatlah...

then, aku diberi rawatan therma yang panas2 suam tuh, 15minit meniarap...kalau dulu, masa kat bintulu, sempat aku bantai lena, sebab fisio di awal pagi...kat sini, fisio tengah hari...nak dijadikan cerita, aku tak sempat nak lunch lagi...mase si ketua nih tekan2 belakang aku, bleh plak ada bunyi keriukkkk dalam perut...hahahaha....kantoi lapo...ngeh3....bikin malu ajer...

dah bais treatment, aku diajar a few exercise, stretching dan pe tah namanya lagi...perghhh...yang nih menuntut ketabahan dan kekuatan menahan sakit...sangat lah meregang tulang belakang aku, sampai satu tahap aku pening2 nak muntah...tp yang nih, aku konfius, aku nih pening sebab exercise yang dia ajar ke sebab memang aku yang dalam mood pening2+muntah2 nih...hihihihi

panjang entry kali nih...aku kongsi dengan mereka yang mungkin senasib dengan aku, moga2 dapat memberi manfaat serba sedikit untuk kita semua...

notakaki : petang ni ada fisio lagi, nnti aku kongsi lagi per cerita petang nih plak

Tuesday, July 10, 2012

nak jugak 1 murid 1 sukan

Views
taken from google

ari nih, sume sekolah, jabatan2 pendidikan menganjurkan program 1M1S yakni 1 murid 1 sukan, satu malaysia serentak seiyh...tetibe je tukar jadual bila mana last minit dapat tau tentang program ini...

ai cik ain...bersukan jugak ke?

hahaha...satu soklan yang sungguh clise ngan keadaan diri aku...alkisah....jumaat lepas, first aku sambung fisio kat area sini, start ngan ari jumaat tuhla, sampai la ke ari nih, sakit dan lenguh2 yang tersangatlah besar dugaannya pada aku, sume jenis ubat2 yang berkaitan dengan sakit tulang belakang dan saraf, terpaksa aku hentikan disebabkan keadaan diri yang berbadan dua...aku takut effect pada perkembangan baby...

pagi nih, bangun pagi, dah bantai muntah bape round dah, liat giler nak bangun pagi...tp gagahkan jugak...sampai sekolah, aku dah rasa mcm mencucuk2 dah sakitnya, tp kuatkan lagi...ada kawan ajak tgk bebudak senamrobik...aduh....betapa merontanya jiwa aku nih nak bersukan, nak bersenamrobik jugak, tp apakan daya...tengok orang kaki ada dua, aku? eh...ada tiga...takpelah...

10 minit berdiri, senamrobik tak mula2 lagi, aku dah tak larat dah nak berdiri, cari tempat untuk duduk....last2, aku pi kantin, bantai nasi goreng milo kosong peng sigek...agagaga...lama gile aku duk kantin sebab tak larat nak jalan nak gerak gi bilik guru, after dah dapat kekuatan sket, aku gi rehat kat bilik guru...turun2 untuk makan tengah hari...

baik punya tunggu makan, kaki aku dah capai tahap numbness dan cant feel anything lagi dah...belakang sangat sakit, pinggang sangat lenguh...after dah siap makan, gerak nak balik...terpaksa berpapah beb...aku dah tak mampu nak berjalan lagi dah...kaki kiri numbness, belakang sangat sakit...sket lagi kot nak pakai stretcher gamaknya...

sampai je umah, aku terus baring, dan tak sedar...terlena sampai sket lagi nak habis waktu zohor...alhamdulillah...kaki dah okay, dah tak rasa kebas, tapi belakang masih sakit...

sehingga saat sekarang nih, belakang masih sakit, dan pinggang masih lenguh...

aku membayangkan kehidupan aku ketika kandungan cecah 6 bulan, 9 bulan...ya allah...kandungan baru masuk 2 bulan pun aku dah tak tertanggung rasanya sakit...mmmmm

notakaki : bosan gile ari 1 murid 1 sukan aku sebab hanya duduk dan menanggung sakit...tak besh... 

Monday, July 9, 2012

resepi nasi impit sambal kerisik

Views
disebabkan tahap kemerapuan nak makan yang macam2, dan kemacaman yang nak dimakan itu pula sukar dan memang pupus di tempat aku tinggal sekarang nih, maka, haruslah menukarkan diri sendiri kepada suatu tahap yang memang aku takkan penah2 sangka yang aku akan masak ini sume...

percaya atau tidak, inilah 'ainrahimin yang korang kenal dulu, pada sape yang pernah kenal aku live lah...hehehe

panjang bebenor mukadimah, terus masuk isi2 penting lah...

resepi nasi impit sambal kerisik atau apa jua jenis panggilan yang korang panggil, yang penting, rupa dia macam nih

credit to google <here>


bahan-bahan
nasi impit sudah semestinya, kalau nak buat sendiri, pastikan beras 1/3 daripada plastik bagi beras jenis yang keras, 1/2 daripada plastik bagi beras jenis yang lembik
kelapa goreng
serai
bawang merah
bawang putih
halia
gula
garam

cara buat
1. blend kering sume bahan, kecuali nasi impit....kalau diblend sekali ngan nasi impit, maka berhimpit lah gamaknya sume bahan nanti
2. bantai je bape banyak sukatan bahan pun, yang penting petua dia
- jangan banyak sangat serai, nanti terasa keseraian melampau
- bawang merah sket je, 2,3 ulas je...bawang putih lagi lah, seulas dah cukup untuk skala memasak yang kecil
3. dah boleh makan...hehehehe...3 step je dah siap boleh mencekik...

notakaki : sape yang bace aku nyer resepi nih mesti mencarut, camno nak agak2 bahannya nih, ekekekeke

memasak tulus dari hati, tapi lidah mesti peka bagi memastikan rasa nya cukup dan sedap

selamat pagi isnin

Views
huh...penat selepas berhempas pulas di dapur seorang diri...menu untuk pagi ni ngah berkira2 lagi, tapi menu balik sekolah nanti dah ada dah....ahaks...balik sekolah nanti dah plan dah, nak makan nasi impit dengan sambal kerisik, hmmm....tetibe je cik jah aku nih nak makan...goreng kelapa parut dari malam semalam lagi, tapi mak tak larat lah noks...maka, disambung kesah itu ke pagi ini...

ececece...aku nih tak keje ke ini ari? hehehe...alkisah...aku dah kena turun sekolah sebelah petang dah, takde lagi bangun pagi2 menung dalam bilik air 2,3 minit lagi dah...start ngan ari nih, sekolah aku guna jadual baru, aku? disebabkan minggu lepas marathon mc 3 ari berturut2 sampai ke hari jumaat, maka, tak dapat lagi jadualnya, dan tak bape nak confirm lagi ngajo mende...tp dah dengar ura2 ngaja bm...BM okay...perghh...ni yang rasa nak balik menuntut ilmu kebatinan malaya ngan mak aku nih...

sekarang nih, tgk jam dah kul 10. aku belum mandi lagi...hihihi...dan masih belum iron baju...takpe2...kejap jer nih hupdate...tak lupa, sebelah kanan, breakfast, milo kosong panas2 dengan kek roti sebelah kiri...

notakaki : ntah apa la gamaknya sekolah sesi petang kat tempat baru ni kan...

Sunday, July 8, 2012

fasa mengidam sana sini

Views
alhamdulillah, setelah tiga hari mc dengan jayanya, semalam, sabtu...rasa sangat sihat...dan ari ni, kureng sket la sihatnya, tp okaylah kan...kekadang je perasaan tak best tu datang...ngah2 syiok tido, boleh terjaga semata2 untuk muntah...aku pun hairan...

semalam tido, banyak sangat mimpi makan2..

1. mimpi dapat nasi putih, ayam masak merah, gulai daging kawah...perghhh...tetibe je aku kat kenduri kawin, penuh pinggan aku nih ngan makanan...tp sayang, tak sempat makan, aku dah terjaga....sobsobsob

2. popia!! nih pun sama mcm mimpi yang first, tetibe je aku ada kat tempat orang buat makanan bebanyak...dan ada sangat banyak popia...beza mimpi kedua nih, aku sempat bantai makan popia...bukan sebatang dua, tapi sepinggan...dahla popia tuh panjang, lebih dari sejengkal tangan aku nih...dasat tak mimpi aku? hahaha....paling best, bila aku terjaga, aku sempat sendawa kekenyangan lagi...

kan aku ada mention dalam entry before nih, aku banyak kali terjaga kalau tido malam, so, tak heran la kalau aku banyak versi mimpi nih...

3. kali ni, mimpi pegi KFC, luar je KFC, tp kat dalam, mcm2 hidang, mcm food court supermarket plak, pastu boleh plak demand2 nak ayam masak mcm mana....seingat aku, masa mimpi tuh, aku order ayam goreng rangup2, dan order air sejuk yang punya pelbagai warna...yang nih, sangat pelik mimpinya...aku sendiri pun tak paham...dahla pegi sana ramai2, pastu buat kalut lawak depan kaunter sorang2 sebab blurr taktau nak order apa...aiseh...

bila bangun pagi, rasa sangat penat je, sebab banyak berjalan dan order makan...order je lebih, yang dapat makan, popia jer...ceh...tp puas hati makan popia itu...ngeh3

kembali kepada realiti...alkisah, aku dah lama simpan hasrat nak makan jambu air...apa2 jambu air, yang penting dia adalah jambu...tp mana nak dapat seiyh...susah kot...masa aku di bintulu pun, boleh bilang ngan jari jer tertengok jambu air nih, harga? toksah cakap lah...jimat gi makan kfc lagi kot...

tadi petang, keluar amek angin, sebab dua hari nih berkurung dalam umah jer...nak naik biol dah pale nih asik tengok dinding, dinding tengok aku...sekalik, gi gerai buah...JAMBU??? terus beli...ngee...

credit to google <here>

selamat sudah jejambu itu dalam perot aku...jambu+colek(gula+garam+cuka skeettt je+kicap)...alhamdulillah...rezeki baby kot...

jambu kaler ijau nih, boleh tahan la jugak...tp tetap takleh lawan yang kaler merah punya kan...

credit to google <here>



notakaki : kalau dapat jambu air kaler merah lagi sedap...tapi syukur bebanyak sudah, at least dapat makan jambu dah...hijau pun hijau je lah...layan jer....habis jugak setengah kilo sekali hadap kan...ahaks...

Friday, July 6, 2012

jerangkung ke hape

Views
memalam jumaat cengginih, terbongkok2 kat dapur, selongkar kotak makanan...searching for F.O.O.D. hehehe

alkisah...sejak dua tiga menjak nih, aku memang takleh tido lewat, bukan sebab bosan ke apa...tp sebab tak larat badan, mata larat lagi....badan? umang aih...tak tahan bebenor den nak melangut memalam...even solat isyak pun tengah2 malam...setakat nih, tak pernah lagi lah terlajak sampai ke pagi, sebab memang malam, aku tak pernah nyenyak tido...

biasa sebelum kul 8 tu dah lena tah ke mana tah...kat sini, maghrib kul 6.30 lebih, so, kadang2 7.30 dah lena....dah syiok2 tido tuh, nanti kang kul 9 terjaga, kul 11 terjaga, kul 2 terjaga, kul 4 terjaga...aih...rindu nak tido pejam mata tuh, pastu celik mata terus jam 4..tapi akan daya....

la nih, cuba untuk lelapkan mata...gagal seiyh...sebab perut sangat lapar...padahal sebelum tido tadi dah makan bihun tomyam, cuma tak banyak, sebab sangat2 tak berselera sekarang nih...actually, 2 ari dah aku mc...ari ni mc lagi...asthma yang berpanjangan, demam, selesema dan pening...belum campor ngan kemuntahan setiap masa...aduh...banyak dugaan orang mengandung nih...

aku mintak sangat2 dijauhkan, anak aku nih bila lahir, bukan jenis yang berjaga malam...sebab...aku bukan jenis yang berjaga malam, nanti sape nak jagakan dia untuk aku? hmmmm...tp kalau ikutkan gaya aku yang memang selalu terjaga malam, pastu takes time untuk tido balik, risau plak...ikut perangai ayah dia kot lewat tido malam...=)

notakaki : ngah menikmati susu+nestum+kurma=supper beb...janji ilang lapo...

Monday, July 2, 2012

baby 6 minggu dan pengalaman ngeri bersukan

Views
jom belajar perkembangan baby dalam kandungan dari minggu ke minggu...memandangkan aku telah kelewatan untuk menghupdate perihal baby, jadik, aku sekalikan jer terus kat sini...untuk minggu 6 dan minggu 7


Perkembangan Bayi Minggu 6
Jantungnya kini sudah terbentuk dan mula berdenyut. Di akhir minggu ini, saluran yang menghubungkan bayi dengan plasenta mula membesar menjadi tali pusat. Selain itu, saluran darah juga terbentuk. Saiz bayi kini membesar jari kelengkeng dan pergerakkannya hanya dapat dilihat melalui ujian imbasan.
taken from google
 Nota  Hamil : Jika anda menderita morning sickness, bau-bau tertentu membuatkan anda jadi lebih teruk lagi.Kulit anda juga berubah menjadi lebih gelap sehingga menjadi bertompok-tompok dan mengelupas. dan kebiasaannya gatal-gatal akibat pengelupasan kulit seluruh badan. Nasihat saya jangan garu dengan kuku atau benda tajam sebaiknya sapukan losyen sepelas mandi atau ketika kulit terasa kering. Banyakkan minum air mineral.
*cam comel jer tgk baby dalam gambar tuh kan? best dapat kongsi saat macam ni ngan ayahnya...=)
Perkembangan Bayi Minggu 7
Lubang hidung, bibir, lidah dan giginya dalam proses pembentukkan. Manakala kaki dan lengannya kian berkembang. Dalam pada itu, tulang belakang, usus dan otak hampir terbentuk.
taken from google
Nota Hamil : Anda mungkin berasa pening ataupun pengsan jika berdiri terlalu lama. Selain itu, jika terpaksa berada dalam keadaan sesak, anda juga mungkin berkeadaan sebegini. Anda juga mudah berasa letih. Banyakkan berehat bagi mencapai keselesaan.
* moga baby dan mama baby sihat dan kuat
hmmm...minggu lepas, sekolah aku buat hari sukan, dua ari turun pagi, petang nya acara saringan, pastu dua hari bersukan...hari pertama pagi petang...hari last, iaitu kemuncak temasya sukan...sangat penat, walaupun aku tak terlibat dengan mana2 aktiviti...aduh...betapa aku rindu nak bersukan...teringat sekolah lama aku dulu, hari sukan...guru lelaki bertanding 4 x 100m, cikgu perempuan plak 8 x 50m...best je kan...sini, hanya ada acara 4 x 100m untuk cikgu lelaki, manakala cikgu perempuan lontar peluru...hmmm...
teringat masa aku form 1 dulu, aku pernah join latihan rumah sukan, untuk acara lontar peluru...tapi sayang seribu kali sayang...time ngah praktis tuh, ada la sorang akak form 2 tuh, beriya nak cuba pegang pe ke benda alah namanya tuh, peluru nya tuh, bila dia baru nak pegang, agaknya time tu baru dia realise yang peluru tuh berat, pastu terus jer dia lepaskannya ke tanah...dan nak dijadikan cerita, atas tanah tuh ada kaki kiri aku...apa lagi...
peluru tuh jatuh hempap kaki aku...nasib berkasut beb...aku tak rasa pape, cuma kebas2 jer...kawan2 yang ada kat sini terus suh aku duduk, bukakan kasut aku, dan aku nampak DARAH kat stokin...hehehe...dari tak rasa pape sebelum tuh, just kebas jer, terus aku menangis bagai nak rak...sume sebab aku nampak darah...hahahaha...bila dibukak stokin, baru aku tahu, ibu kaki aku hancur okay...hmmm...tak nampak rupa ibu kaki...pastu aku pengsan...bagus tak aku? hahahaha...sume sebab darah...
bila aku sedar, ibu kaki aku dah diletak ubat luka, tanpa sempat dibasuh, ntah sape punya keje lah, aku pun tak tau...yang pasti, sakitnya tuh, tuhan jer yang tahu...hampir 6 bulan baru ibu kaki aku pulih, tu pun, kuku tak okay2 lagi...bila dia naik je, aku boleh cabut mcm tu je kuku nya...ngeri giler...tp syukur alhamdulillah, pastu okay, jadik ibu kaki balik, bukan minced toe lagi dah...hahaha...tp yang tak bestnya, kesannya...sampai sekarang, aku akan mengaduh sakit bila nak potong kuku ibu kaki tuh, doktor cakap, ada saraf aku rosak...hmmm...sume dah berlalu...
pesan aku, hati2 ketika bersukan...sekian...
notakaki : ingatkan entry pepanjang nak citer pasal baby, upenya pasal diri sendiri...hihihi...opsss

A.I.N.

Views

aku rindukan semua sahabat baik aku

midah
niza
kak wan
fatnin
ida
kak raimi
dan mereka2 yang lain yang sengaja aku tak sebut

rindu bumi bintulu dan mereka yang berada di bintulu...apa khabar mereka gamaknya...i wish i'm still in bintulu...