Saturday, July 30, 2011

House of Cotton Giveaway

Views

COTTON???

betapa aku peminat tegar cik kak ton nih, smpaikan mak aku cakap aku ni pompuan tradisional, mcm orang lama la, bagai2 lagi aku dapat...sume sebab gara2 aku suke cotton...

tapi bila mana aku belikan dia cotton sehelai, huh...senyap dia, baru dia tahu betapa syioknya memakai baju dari kak ton nih, huh...

House of Cotton ada menganjurkan giveaway, taknak ketinggalan, join jugaklah...di samping isi masa lapang, ada rezeki, bleh pakai kak ton raya nih...hohoho...dah2...jangan nak berangan lebih2...

ini cotton bukan sebarang cotton
cotton cantik sedap dipakai
indah disusun menarik pandangan
alah membeli menang memakai

dari jauh klik dan view aje
dalam hati sebok berangan
nanti puasa pastu raye
mesti bergaya sakan ngan cotton idaman

corak cantik bunga lawa
kain tak nipis tak jarang
dari kecik sampai dewasa
sume ada sedia dipinang

jom gi beli cotton kat sini

Friday, July 29, 2011

selamat hari raya

Views
errr...apakah ini? puasa belum lagi, dah wish selamat ari raya? hmmm...

renung2kan...

sama ada raya aku terawal sebulan 
atau 
ini ucapan raya yang dolu2 tu?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
aku baru habis puasa ganti semalam, jadi, ari ni aku beraya

selamat hari raya


notakaki : don't say even a word kat aku, hahahahaha

alkisah, aku terlewat ganti puasa, postponed punya postponed, smpaila satu tahap dah dekat2 camni baru nak gabra tahap gaban...huh...aku first time pose masa awal2 aku posting, ari sekolah, penat dia tuhan yang tahu....sangat tak larat, terus aku jadik fobia nak puasa kat sini, espeseli ari sekolah, pastu bila cuti sekolah, balik umah, tak tahan godaan, makanan best2, mana larat nak puasa beb...tu yang tertangguh sampaila dah last minute mcm ni, overall...nasib baik sempat habiskan sume...alhamdulillah

isnin ni aku pun cuti la

Views
entry ni saje nak menggedik ngan tuan punya blog nailofar tuh, sebok je dia duk hitung mana mau pegi, balik teganu ka, balik kajang ka...hoit cik kak...pesal takmo balik teganu? first day puasa kat umah maaa, huh

disebabkan daya kejelesan aku yang menggunung, aku nak hitung gak lah....

isnin ni cuti, dan kalu tak silap aku, rasa2nya, sekolah akulah satu2nya sekolah dalam bintulu ni yang cuti isnin ni, kenapa? hahaha...sebab pengetua aku sangatlah memahami anak buah dia yang sangat tensen ngan telatah anak murid yang riban2 itu, maka, dia telah mengisytiharkan isnin ini sebagai cuti peristiwa, hoyehhhh

cuti tu memang best, tapi kalu kau sorang je dalam geng2 kau tu yang cuti, takde maknenya best tu...best kau tu tetap ke laut jugak kan senah kan??

jadi, hujung minggu ni, aku cuti 3 hari...lalalala...nak ke mana? huh...jangan tanya nak ke mana, sebab memang tak ke mana2 pun...plan nak pegi miri, takpun sibu, jumpa kawansampaimati aku, tp dia tak turun sibu la plak...so...sibu aku kat umah je lah...

notakaki : 3 hari untuk aku bermalas2an, hoyerghhhh!!!!

monolog

Views
orang takkan faham apa yang kita nak selagi kita tak cakap kita nak apa

jangan harap orang nak faham kita kalau kita sendiri susah nak kongsi ngan orang pe yang kita rasa

hidup tak selalunya indah, kadang2 ada masa kita depressed that hard, tapi nothing could be changed, we have only 'to face it' choice

kalau rasa nak hidup tanpa masalah, jangan fikir pape pasal masalah tu

kalau rasa hidup soosah mati pon soosah, take a deep break, go for what you want, and then, turn back

bercakap tentang sesuatu sangat mudah, tapi nak buat, nak amal? subhanallah...kenapa payah sangat?

bila masa terasa sangat penat, sangat tak larat, dan rasa nak menangis...menangislah...

Thursday, July 28, 2011

mengenakan pelajar sendiri

Views
semalam, aku ngaja 4 masa direct, non stop, lepas rehat smpai masa last...nak dijadikan cerita, waktu terakhir tu, subjek PSK atau pendidikan sivik dan kewarganegaraan....

aku da bagi baik punya latihan, suh dorang salin, pastu jawab...aku bagi masa...tunggu punya tunggu, aku bagi 6 lagi soalan betul salah, sangat senang sebenarnya soalan2 tu sume, sebab aku tgk ada lagi masa almost 30minutes...so, memang tak salahla kan...

tunggu punya tunggu, aku bajet 10 minit nak balik, baru nak bincang...sambil2 tu aku pantau la dorang buat kerja...sekalik, aku pandang 3 orang students bebal yang selalu tak buat kerja dalam kelas, baik punya goyang kaki dorang ni...kerja tak siap agi, tapi sebok duk pikul beg nak balik...sekalik, aku dapat idea

kita bincang, habis bincang, kita balik...tapi sebelum tu, saya nak anisa, haziq, dan jackelly datang depan dan tunjukkan saya hasil kerja kamu terlebih dahulu, baru saya benarkan yang lain balik...selagi mereka bertiga tak tunjukkan hasil kerja mereka, selagi tu kamu semua tak boleh balik

kalut ribut dorang siapkan kerja, sambil2 tu kawan2 yang lain bambu2 la dorang sebab tak buat kerja...aku apa lagi, amek peluang la nak bebel...huh, rasakan bebelan padu dari aku...even kawan2 aku pun tak sanggup nak dengar aku bila mana dan ketika aku membebel tanpa henti...alah, bukan bebel sangat pun, setakat bagi nasihat suh dorang ubah sikap, ubah perangai je kot...tak kuasalah aku nak membebel, bukannya dorang faham bahasa melayu sangat pun...habis2, aku cakap

mun kitak sik mauk ubah perangai sekarang tok, susah kitak mauk berjaya kelak, mun kitak mauk berjaya, kitak berubah dari sekarang, boleh ke sik boleh? janji sama cikgu....

pastu aku tanya gak dorang, apa pengajaran yang dorang dapat....kali ni, aku biarkan dorang sendiri yang bagitau apa pengajaran di sebalik kejadian masa terakhir itu...hahaha...padan muka korang sume...rasakan...

notakaki : hope dorang dapat pengajaran dari apa yang dorang buat tu sampai bila2

jadi baby sitter

Views
nenong nenong nenong

aku baru dapat tugasan baru...jadik baby sitter kepada anak sorang kawan kat sekolah aku nih, umah dia betul2 belakang umah aku, bapak ah...baru aku tau 2,3 ari lepas...betapa sadisnya aku rasa...

kawan aku ni terlibat ngan PSKPP, errr...ape ke jadahnya tah, dah lupa...yang aku tau, S tu stands for sukan, K tu stands for kebudayaan....so, dia akan berkampung di sarikei lebih kurang beberapa hari, meninggalkan anak2 dia kepada orang gaji...

tugas aku bukannya jaga dorang sangat pun, tp aku diberi amanah hantar anak dia yang no 3 gi sekolah pagi2...adeh...saje nak suh aku bangun pepagi la tuh, hakhakhak...

pagi semalam, adalah hari pertama aku bekerja sebagai penghantar budak gi sekolah aka baby sitter...

notakaki : masa ngah drive, tuan kecik kat belakang...terasa mcm aku ni pemandu bas sekolah tu plak...GENG BAS SEKOLAH!!

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday #2 - i wish to have this from secreto recipeto

Views

kerja utama vs kerja sampingan

Views
setelah hampir 6bulan aku bekerja secara rasminya, maksud aku, tiap2 bulan masuk gaji, tak mcm dulu, masa aku amek tempahan mengait ngan menjahit...aku nak tulis pendapat aku tentang kerja utama vs kerja sampingan...

apa bezanya?

kerja utama...dah nama pun utama, maka jatuh hukum main la dalam apa2 jua...contoh kat sini, kalu kerj cikgu, kerja utama dia adalah untuk mendidik dan mendidik...pendek kata, berkaitan aktiviti pnp...

kerja sampingan plak, merujuk pada kerja2 ringan yang tak jatuh hukum wajib buat pun, sampingan semata2...sebagai contoh, kalu kerja cikgu tu, kerja sampingan dia adalah menjadi ajk dalam aktiviti perkhemahan dan sebagainya...takpun, jadi jurulatih silat ke hape ke...

tapi sekarang ni, aku tersangatlah konpius...

kenapa kerja sampingan aku lebih banyak dan lebih dasat compared ngan kerja utama aku sebagai guru?

hmmmmmm
*
*
*

kerja sampingan aku adalah kerja utama, manakala kerja utama aku jatuh no 10 dari 10 perkara yang aku kena buat...meanings....kerja utama itu adalah kerja sampingan sebenarnya...

yarghhh...itu dia conclusion yang dapat aku nyatakan kat sini....dah paham apa beza kerja utama ngan kerja sampingan? bagus anak2 murid ku sekalian...okeh dah, sekarang, pi main jauh2....cikgu nak sambung kerja sampingan utama cikgu...

notakaki : aku exhausted, not tired anymore

tapai is not tapir

Views
kawan : kat sini ada tapir, nak tak?
aku : tapir???
kawan : ye lah, ari tu bising2 nak makan
aku : sejak bila plak aku makan benda alah tu...haish...mengarut je lah
kawan : kita plak yang mengarut, bukan dia?
aku : mana ada aku mengarut
kawan : nak tak ni?
aku : janganla memain
kawan : mana ada memain, serius nih
aku : mengarutlah
kawan : ari tu kemain lagi nak makan tapir
aku : tapir? kau eja betul2...tapir ke tapai?
kawan : alah...lebih kuranglah tu
aku : mana ada lebih kurang, tapir tu binatang kot, tapai tu makanan
kawan : sama je, nak tak?
aku : kalu tapir taknak, tapi kalau tapai naklah
kawan : yelah2

kredit to google
tapir tu yang ni

kredit to google
ni baru tapai

 notakaki : dia ingat aku ni rimau agaknya makan tapir, huh

Tuesday, July 26, 2011

kerja mcm orang gila

Views
perkhemahan dah setel...tinggal nak kena buat analisis peserta perkhemahan ikut jantina, kaum, ngan hape tah lagi dua...aku dah lupa...

boleh rehat sepenuhnya...tapi timbul satu lagi masalah sekarang ni...

aku demam

hampeh ah, bekerja cam orang gile kot, orang gile pun tak kerja mcm aku...

notakaki : sangat tak larat nak meneruskan aktiviti mengajar dan mengajar

Monday, July 25, 2011

bestnya kalau dapat tido - entry on 23 july 2011

Views
okeh, hari ni dah masuk hari ketiga aku bekerja 28jam sehari, walhal...baru hari kedua perkhemahan...

eh...aku tak tipu tau, ini benar2 belaka...

alkisah...mamangla perkhemahan secara rasminya bermula pagi semalam, tapi pagi kelmarin tu lagi aku dah sibuk kalut2 rimau menguruskan tempat perkhemahan ngan pengurusan di sebalik tabir...

semalam ada rollcall di tengah2 pagi..meanings2 rollcall di kala jam tepat menunjukkan jam 2pagi...hadeh...sangatlah kemengantukan...

pastu aku plak kena bertugas dari jam 11 malam sampai 7 pagi, dan pada masa yang sama bertugas uruskan pelajar muslim solat subuh, kul 4.30pagi dah ready2 uruskan dorang...

so, kul bape aku nak tido nih?

siangnya, seharian menguruskan meja urusetia...memang urus dan setialah aku di sana...

malam ni, ada malam kebudayaan, paling best, ada ungGUN api....waaa....janganla hujan malam ni...mesti syiok habis...

notakaki : ada ura2 nak kenakan aku buat persembahan adhoc mlm ni...mampos aku...

Thursday, July 21, 2011

pagi petang siang malam

Views
aku ingat nak jumpa pengetua sekolah aku, nak anta proposal

"kebenaran untuk membenarkan saya berumahtangga sepenuhnya di perkarangan sekolah"

pagi petang siang malam aku bekerja kat sekolah...apakesss....baik tngga kat sekolah terus...jimat, ringkas dan padat...

minggu ni aku ada PERKHEMAHAN BERSEPADU PASUKAN PAKAIAN SERAGAM dan aku bertanggungjawab sepenuhnya menguruskan pendaftaran pelajar, analisis pelajar yang punya alahan, sakit2, dan juga urusetia sepanjang kem berlangsung...

hadoila...banyaknye keje...hukhukhuk


notakaki : kadang2, aku perlukan hidup yang aktif supaya aku tak fikir benda2 yang menyedihkan

Monday, July 18, 2011

to those who may concern

Views
errr...nape mcm penah dgr je tajuk entry mcm ni? alamak...sorilah kalu aku dah tercilok idea sesape....tu maknanya aku ni menjengah blog korang sume tau...


kepada semua yang mengenali diri aku sama ada sebagai ain atau therosputih,

aku ada berita besar untuk dikongsi bersama, tetapi belum tiba masanya...tunggulah beberapa ketika lagi...dan bila mana anda mengetahui akan berita itu, janganlah aku dipulaukan, janganlah aku disalahkan kerana keputusan ini perlu dijaga sebaiknya kerana ia melibatkan banyak pihak lain...dan aku terpaksa menjaga dan memikirkan tentang perasaan orang lain seadanya...

bila mana anda mengetahui akan apa yang aku maksudkan itu, janganla pula kau hairan dengan hidup aku untuk seketika ini, kerana setiap yang terjadi adalah apa yang aku rasa dan alami semata2...bukan ciptaan atau khayalan...jadi, aku tidak mengharapkan korang memahami diri ini, cukup sekadar korang berikan aku kata2 semangat yang boleh menguatkan aku di kala aku lemah...

sesungguhnya, hanya allah yang mengetahui apa yang terbuku di hati ini, dan betapa susahnya aku menyimpan semua ini dari pengetahuan sesiapa...kalau boleh, nak je aku jerit pada dunia, betapa aku akan.....mmmm...biarlah rahsia....

ketahuilah oleh kamu bahawa kamu tidak akan memahami sesiapa jua walaupun kamu mengetahui segalanya tentang dia kerana hanya yang merasai mengetahui segalanya yang berlaku...yang memandang, hanya akan kekal memandang...betul kata pepatah, "berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul"

notakaki : doakan aku kuat menjalani dugaan yang menduga aku

aku tak suke guna telefon

Views
tataulah kenapa sejak 2,3 minggu ni, sape yang perasan? errr...kengkawan yang selalu contact aku le gamaknya...

aku tak suke guna telefon

aku rasa mcm menyampah je bila tgk telefon...apa masalah aku sebenarnya?

gaduh ngan telefon sendiri gamaknya...

notakaki : ke aku yang nak sewel?

Sunday, July 17, 2011

agar aku tenang

Views

hei pujaan hati apa kabarmu
ku harap kau baik-baik saja
pujaan hati andai kau tahu
ku sangat mencintai dirimu

hei pujaan hati setiap malam
aku berdoa kepada sang Tuhan
berharap cintaku jadi kenyataan
agar ku tenang meniti kehidupan

* hei pujaan hati, pujaan hati
pujaan hati, pujaan hati

reff:
mengapa kau tak membalas cintaku
mengapa engkau abaikan rasaku
ataukah mungkin hatimu membeku
hingga kau tak pernah pedulikan aku

cobalah mengerti keadaanku
dan cobalah pahami keinginanku
ku ingin engkau menjadi milikku
lengkapi jalan cerita hidupku

hei pujaan hati, pujaan hati

hei pujaan hati setiap malam
aku berdoa kepada sang Tuhan
berharap cintaku jadi kenyataan
agar ku tenang meniti kehidupan

repeat *, reff

bait2 lagu ni sangat meruntun hati aku, pada siapa yang memuja cinta, doaku hanya satu, moga kau mendapat cinta yang dipuja itu....sob sob sob...

notakaki : maafkan aku kerana aku akan menyakiti hatimu

best

Views
hujung minggu camni, sebenarnya dah lama aku merasa nikmat camni...dua hari cuti tanpa sebarang gangguan...perghhh...syukur ke hadrat ilahi atas kurniaan yang diberikan ini...

pagi sabtu, ada aktiviti kat sekolah, tp aku tak turun, ada penggambaran ngan latihan kelab silat...satu sebab aku tak turun adalah aku takde uniform, kedua, aku tak bape sihat, bahu aku rasa cam terkehel...hajat awal memang nak pergi, bangun pagi, terus kansel, sakit ini mencengkam....

ahad, langsung takde pape program, duk umah jer...bapak ah heaven...kawan aku ada gak ajak gi beli barang, tu tak termasuk dalam aktiviti yang mengganggu hujung minggu aku, sebab? memang aku akan keluar setiap hujung minggu, beli pape yang patut, stok makanan pape yang patut....

selama dua hari ni, aku duk terperap dalam bilik, tak keluar2, tak berhias2...sampaikan aku sendiri tak berani tatap muka sendiri dalam cermin, takut malam2 ngigau...ada rupa sket2 cam orang gilo...huh....kutuk diri sendiri nampak

sepanjang cuti ni, aktivit aku banyak kat tenet, kat laptop...main sudoku...hahahaha...bapak ah best game nih, nape eh...aku tak paham kalu ada orang cakap game sudoku tak best sebab aku sangat2 addicted ngan game nih...sejak diperkenalkan oleh one of my friend masa kat u dulu....

minggu depan, aku takde hujung minggu, sebab aku ada aktiviti, perkhemahan badan uniform...hadoila...kalu gi camping kat luar best la jugak kan, ni tak...padang sekolah je nok oi...hampeh3...ingatkan buatla kat hutan mana, best la jugak...tp buat kat padang sekolah je pun, persiapan dia masyaallah, mengalahkan nak  buat lagi satu kl tower je...sume nak kena complete, perfect, sebab dia melibatkan kebajikan pelajar....huh...cikgu je yang menjaga kebajikan pelajar, tp ada ke pelajar jaga kebajikan guru2 dia? huh...nan hado...

dah2...rentikan speaking nonsense tuh, rentikan...

notakaki : seronok memalaskan diri ni rupenya...eleh...mmg dah dasar pemalas....