Monday, June 30, 2014

patah hati

Views
setelah lebih 10tahun aku berkecimpung dalam dunia blog, dan 5tahun lebih bersama2 dengan nickname therosputih, hari ni...aku terasa patah hati untuk meneruskan berblog...

mungkin ini adalah entry terakhir aku di sini...

aku menyusun sepuluh jari, mohon maaf andai ada bait2 penulisan aku di sini menyinggung perasaan kalian, atau mengguris perasan kalian, atau apa sahaja...suka duka kawan2 blog, akan aku simpan rapi dalam kotak kenanganku...

maafkan segala salah silap aku...

selamat tinggal..

notakaki : .....

Wednesday, June 25, 2014

layannnn

Views
malam ni mode hindustan tengah melangit...apalagi...layannnnn...




badan sangat penat, maka otak pun otomatik jadik penat...layan hindustan dengan harapan jadik energetik!! kahkahkah

notakaki : aku memang die hard fan hrithik roshan pun...hihihihi





matematik tetap di hati

Views
dah nama pun cikgu matematik, kompem la akan buat statement tak hengat duni macam kat atas tuh...kalau cikgu sejarah, maka sejarah lah jugak yang dikenang2 disebut2 itu...

sasau sket petang ni sebab badan dah sangat penat...start dari kul 10 pagi tadi buat kerja tak berenti2 sampai ke la nih...adui...letih kaki penat otak...

baru pas keluar dari kelas maths, ari ni aku buat kuiz..tajuk integer, bab 6 tingkatan 1...bukannya nak berkuiz mana pun, tapi sebab nak tengok gaya penulisan ayat matematik dorg, sebab itu ari aku ada tegur, "jangan tulis macam tu tapi tulis macam ni" taaaaaapi...last2...jenuh je aku tgk kertas dorang nih...dibuatnya jugak berkali2 kesalahan yang sama itu...hacait...nak kena kungfu ngan cikgu ka..????

ni baru tengok2 kertas dorang nih, belum start semak lagi...




ada lebih kurang 30 orang pelajar = 30 helai kertas yang perlu disemak...*pengsan

notakaki : doakan aku berjaya...dipermudahkan segalanya...

Tuesday, June 24, 2014

kesunyian

Views
sendiri lagi
meniti liku-liku sepi
yang tidak berpenghujung
saban hari
mencari punca
untukku berpegang
dan berpaut
aku mahu bangkit
tapi sering kali tersungkur
menyembah bumi
hanya ilahi yang satu
tempat ku bermohon
mengharapkan kebahagiaan
dalam hidupku
diberkati dan diredhai
dek kerana terlalu sepi
aku mati rasa
membiarkan sahaja apa yang berlaku
tanpa aku ambil tahu
jauh sekali untukku peduli
biarlah apa nak jadi 
aku tetap di sini
menunggu dan menunggu
mengharapkan keajaiban berlaku
sesungguhnya
sunyi itu indah
sepi itu bahagia


notakaki : penat jadi cikgu nih, kadang fed up jugak aku kalau kerja tak reti2 nak susut, asyik menimbun2 aje

Monday, June 23, 2014

perkongsian untuk adik-adik di luar sana

Views

notakaki : budak2 sekolah aku masing2 tengah berlumba siapa paling hebat tahap caring kat awek memasing...nyampah..

outing malam

Views
ini cerita semalam punya cerita...

alkisah, balik sekolah tu, tekak aku rasa nak makan ayam halia...apa lagi...nak buat sendiri tak bape sedap macam kat kedai (sebenarnya tak pandai masak ler tewww)...

apalagi...jom makan luar...

sebelum makan, snap patplohpat keping gambar, tapi tepek sini dua kehping, bukan apa...takut nanti korang yang membaca termuntah...kihkihkih

alia dan mama


bila tengok balik gambar2 ni, rasa macam dah besar dah anak mama yang sorang nih...syukur alhamdulillah punya kekuatan untuk menikmati saat2 indah bersama amanah allah...

lupa nak snap gambar menu, haha...sebab sampai2 je menu, terus mencekik...alhamdulillah, kenyangggg...

notakaki : malam ni belum bincang lagi dengan rumate nak makan apa...


Saturday, June 21, 2014

cerita basi cuti sekolah yang lalu

Views
nak termuntah bila ngenangkan perkataan basi...kihkihkih...sorry lah yer...alang2 ada terselit gambarnya dalam memory henset nih, jadik rasa bersalah plak kalau tak share kat sini, sebab dah niat ari tu nak hupdate...

maka, ku turutkan kata hati...semoga mati dalam iman...

alkisah, masa ronda2 kuantan dengan roomate...errr...alkisahnya jugak, satu2nya adik yang aku ada, tak lain tak bukan si debab (bukan nama sebenar) baru je check in kat kuantan, further her study...jadik, rasa cam tak kena je tak nengok2 dia kat sana...roomate pun on je time tuh...apalagi...jom...

tengah pusing2 kuantan, sekalik ada brader polis block kitorg nya jalan...nak2 plak, kete kitorg kat depan traffic light gitu...mula2 tertanya2 la jugak kan...kenapa diblock kan...


dalam kete, mulut dah buat spekulasi macam2 dah...kerabat diraja nak lalu lah, perdana menteri nak lalu lah, eh...macam2 lah spekulasi yang dibuat...alia pun tak senang dia bila mana  kereta tak bergerak...

sekalik, nampak bendera pahang berkibar...tak lama pastu, dari jauh nampak nih..



nampak tak piala apa tuh? hahaha...walaupun aku bukan rakyat pahang, tapi aku lah yang paling excited dalam kereta duk lambai2 tangan kat depa tuh...nampak zainal abidin...first time kot nampak zainal abidin live...kahkahkah...

terus lupa nak snap more pictures...maka, 3 keping ini ajolah yang sempat den tangkap...

notakaki : aku tak minat bola pung tapi layang jugakla sekali sekala tuh

*okay, lega...sebab dah tunaikan niat untuk hupdate story nih, kihkihkih




Friday, June 20, 2014

lipas puaka

Views
rasakan wahai lipas...berani kau lalu depan aku macam takdak pape je...nak2 tengah aku syiok2 mengait, kedecek kedecek kalu lalu melenggang2...memang nak kena la apa lagi kan...

carik ridsect tak jumpa plak, maka aku pun capai kasut sukan...pelepok!! setel masalah aku...


bahaya woo...silap ari bulan, lalu depan alia, maunya dikutip makan nih...bukan tau takut itu budak kicik tuh...

notakaki : sekarang ni, sape plak nak tolong alihkan itu lipas puaka dari pandangan aku nih? masalah masalah...


Thursday, June 19, 2014

alia oh alia

Views
dah dekat sejam lebih dah masuk bilik, tutup lampu bagai, sebab nak tidurkan si alia...apa yang berlaku? meh aku nak story kan...

8.50pm 
baring sebelah2 ngan mama...main tunjuk2 tangan...ajak dia menyusu...

9.00pm
ingatkan dia dah lena, sekalik...dia bangun, duduk sebelah mama...main golek2 pusing2 atas katil...pastu cucuk perut mama la, korek2 mata mama la...macam2 dia buat, pastu dia gelak sorang2...last sekali, dia tarik hidung mama, pastu dia tarik hidung dia plak...

9.15pm
amek bantal kesayangan mama, dia buat teman borak dia...ntah hape benda yang dia cakapkab, macam2 jenis suku kata yang keluar dari mulut dia...peku putu nani wopu mame dan macam2 lagi lah...punyalah rancak dia berborak...nak tergelak pun ada, tapi layankan aje lah..tengok je dia main...

9.40pm
tetibe je alia datang dekat mama, selak baju, sambil cakap "nak enen"...okay...penat borak la tu, kering tekak...bagi dia susu...dalam hati aku, 
'sambil menyusu nih, harapnya sampai tertidolah gamaknya' tapi sangkaanku meleset...hadoila...

10.00pm
ingatkan dah lena...sekalik dia bangun, duduk...pastu cakap hape ntah, pastu dia golek2, pusing2...mentang2la dia dengan mama je, jadi luas la katil untuk dia buat rolling tuh...

10.15pm
sekalik lagi dia mintak nak menyusu, tapi diikuti dengan nada merengek yang dia biasa buat kalau dia dah ngantok nak tido...okay...ada pun nada merengek tuh...punyala lama bergelap dalam bilik nih, nak tidurkan dia punya pasal...

10.25pm
alhamdulillah...dah lena pun dia...sambil mamanya duk menghupdate blog...orang lain hupdate kat fb, tapi aku lebih prefer medium blog...tapi konsepnya sama je..

phewwww....akhirnya tidur jugak anak dara mama yang sorang nih...punyala lama...adoila alia weiiii...nasibla esok jumaat, tapi lusa sekolah ganti alia ooiii...dah pening dah kepala mama ni gara2 tak cukup tidur malam tadi, tekanan darah rendah menyerang lagik...

bila anak dah tidur, maka...mama pun plan nak buat kerja sket, tapi...mata mama pun dah berat alia oi...mohla kita tidur sama2...roomate pun dah terbungkang tidur dah nampaknya...penat sangatla tu kat sekolah...

notakaki : banyaknyer kerja yang tertunggak...adoila...nasibla hari ni hati berbunga riang...

Monday, June 2, 2014

self + we = selwi

Views
terjumpa gambar ni kat fb, 


kreatif giler...

notakaki : dari perang semalam lagi kurang sihat, tekanan darah rendah


Friday, May 30, 2014

surat untuk hati

Views
ke hadapan sayangku,

ketahuilah olehmu, daku amat merinduimu, terlalu merindu...

malam2ku, pasti mimpikan dirimu...betapa daku terlalu merinduimu, yang jauh di mata, tapi sentiasa di hati...berapa kali cuba ku nafikan semua tentang dirimu, dan berapa kali jua air mata ini gugur, kerana aku tahu...tidak mungkin dapat ku lupakanmu, wahai cinta hatiku...

semakin jauh ku bawa hati ini, semakin diriku sengsara...dan berapa kali juga aku seakan mahu menyerah kalah, aku berputus asa...aku tewas pada kata hati...cinta itu terlalu kuat, dan terlalu berat untuk ku harungi, tanpa dirimu di sisi...

sayangku...masihkah ada cinta di hatimu padaku? atau telahkah cinta itu beralih arah? aku sengsara tanpa dirimu, aku menderita...walau sekuat mana aku menjerit memanggil namamu, takkan sekali kau mendengarinya...kita sudah terlalu jauh...hanya kenangan bersamaku...

hatiku tetap sama, masih setia padamu...wahai cinta terakhirku...

~cinta

notakaki : okay tak? agak2 ada penerbit cite berminat tak nak buat cerita cintancintun mcm ni? aku nak bagi idea nih...hahaha

Thursday, May 29, 2014

mak stress la nyah

Views
tengah tanda paper budak, kalau paper maths tu aku takdela rasa stress gini..taaapi...disebabkan tengah tanda paper english...pehhh...baru tanda 3,4 paper, kepala aku dah tingtong dah ...sebab apa? stress baca ayat students, dengan macam2 jenis style tulisan, ya rabbi...

mak stress nyah oi...



kalau macam ni senang, terus aku bagi benda alah ni seketol...tutup buku...


notakaki : ada 100++ lagi paper sheets nak kena tanda...mampossss




Tuesday, May 27, 2014

gedik tak?

Views
pepagi datang sekolah hari ni, tak sempat nak breakfast pape, bawak air susu je datang, sebab tarrget nak siapkan pape yang patut...

warghhhh...sekalik, tengok meja bersepah, kemas2 meja dulu...

siap balut meja lagik...pehhh


amacam...gedik tak coraknye? hahaha...yang penting kalernya, pinky2 gitu...parah dah giler pink nih, sampai students pun siap sound2 lagi kalau tengok banyak barang yang aku pegang kaler pink...haha..lantak kau lah budak..ada teacher kesah? hukhuk...langsung tak...

bajet bukak sekolah nanti, mood nak mengajar bersungguh2 tu berlipatkaliganda....

notakaki : tak sempat nak kemaskan meja sebab banyak benda belum cukup...nanti dah siap, aku share eh..


Monday, May 26, 2014

kemuncak kesibukan

Views
rasa bersalah sangat dengan diri sendiri sebab tak nyempat nak hupdate blog, walhal dah janji dengan diri sendiri, "aku nak hupdate blog setiap hari" 

taaaaaapi...korang tengoklah sendirik...adoiyai...

ni pun nyelit kejap sebelum solat asar...esok dah start cuti, tapi keroje menimbun3 kalah klcc...apa taknya...

mana nak tanda paper, budak2 baru je habis exam, mana nak pi meeting, mana nak buat minit mesyuarat, mana nak handle perjumpaan...arghhhhh...banyaknyer kerja...

balik rumah, ngadap muka anak, langsung tak hengat sume keroje tuh, bila datang kerja, baru teringat...hadoiiii...tu tak siap, ni tak siap...mampos...

notakaki : baru je janji dengan alia, nak duk ngan alia bushuk2 masham2

Wednesday, May 14, 2014

tewas

Views
semalam baru je borak2 ngan rumate pasal tambah anak, ari ni, tup2 demam...bukan calang2 demamnya, takleh bangun...melepek je depan tv...orang yang paling hepi kalau mama nya terbaring aje, tak lain tak bukan, alia la...sebab dia boleh selak baju ikut suka hati dia la...selak baju untuk hisap susu...warghhh...muka gembira je ari ni sebab dapat duk dengan mama kat rumah dengan di, berdua ajer...

ohhh...demam bukan sebab mengandung ke hape ye, ini demam rindu kampung namanya...miahaha...takpun demam sebab tak dapat hadiah hari ibu...erkkk...apakessss...hahaha...saje kasi panassss...

demam selsema je cik jah oi...tapi kali nih, hebat punya selsema, ayaq idung takmau berenti, meleleh aje kejenya...budak hingusan sungguh lah ini hari...

pepagi lagi, dah menapak ke klinik, sebab tak tahan sakit kepala bagai, tapi...terkejotnye mak ngah...ni klinik ke pusat pemindahan warga asing nih? 



tak berani nak amek gambar depab2, takot wooo...amek gambar coori2 aje...tunggu turn pun jejauh jer, tak berani duk dekat dorang...

aku syak kalau tak bangla, nepal...sebab nama kemain lagi vishna la, sindhu la...tu pun aku dengar nurse tu panggil nama dorang, bukan aku tanya dorang sendiri, tak kuasa la mak jemah...

turn aku, masuk jumpa doktor, check sana, check sini...siapp!! dapat ubat, dapat mc sehari...balik rumah, rehat...tak nyempat nak tidur sebab anak mama boikot tak nak tidur...mentang2 mama ada ari ni kan...

hah...jam belum pun kul 9, tapi anak mama dah terkulai layu atas katil...hikhikhik...rasakan...sape suh siang taknak tidur, main aje kerjanya...tapi bagus jugak, bolehla mama pun tidur awal, kalau boleh tidur...kepala tengah berdenyut nih, badan pun boleh tahab jugak panasnya...

notakaki : semoga dipermudahkan segalanya, dan disembuhkab segala sakit yang ada...aminnnn...



Tuesday, May 13, 2014

berita gembira

Views
ari tu ada main teka2, takdak sambutan mana pun...hukhukhuk...itulah jadinya bila kita jarang singgah rumah orang, orang pun otomatik jadik jarang singgah rumah kita...

tapi dalam tak ramai tu, cik puan kita dapat teka dengan betul, kihkihkih...siap printscreen tepek kat sini lagi tu...


psssttt..terima kasih cik sebab tak lupa singgah sini...

apa dia? alia? dapat adik? kihkihkih....syukur alhamdulillah, bertambah rezeki aku anak beranak...

actually, alia dah pun secara rasminya dah jadi kakak, sebab ari jumaat lepas, kakak aku dah selamat delivered a princess...hurray...akhirnya, selepas dua kumbang, ada jugak bunga kan...tahniah sis...

walaupun bukan aku yang beranak, tapi dah disebabkan anak kakak aku yang no 2 tu, adalah anak susuan aku, maka, semua adik2nya otomatik jadik adik alia kan...okay...sila panggil alia, kakak alia...hakhakhak...

perkenalkan, adik baby...buat masa ni, belum ada nama...tapi kitorang panggil dia ayin...

boleh tahan bambam nya...

nah, besar kepaknya tuh...

dah letak gambar adik, kenala letak gambar kakaknya, yer dok...hahaha...alasang!!

nah...kakak alia for today, banyak tol lagunya ari ni...kita geram kat dia, dia balas geram kat kita pulak..boleh acenggitu? huh...boleh ajer...

mama sayang alia sangat2...tak lupa, mama sayang baba alia jugak...hehehe...ayat mintak hadiah hari ibu ni namanya...errr...ada kerrrr?

notakaki : malam ni, alia tido awal, sebab petang tadi dia banyak main, hahaha...masalahnya, mama tak bape nak sedap badan, takut demam je...alahai...




Friday, May 9, 2014

gaya mak jemah terserlah

Views
seharian bergudik gudek dengan buah hati, sape lagi kalau bukan alia...sekarang ni, apa yang orang buat, dia pun sebok nak buat...adoila...

kalau dah nama pun gegirl tu kan, kompemla nak melaram sikit sebanyak kan...mana tumpahnya kuah kalau tak je nasik...ecewah...

tengoklah aksi anak dara mama yang sorang ni, terserlah gaya mak jemah kat situ...


auwww...alia berselfie tu...kompem belajar dengan mama kan alia kan? hahaha...kalau baba alia tengok ni, pingsan dia...mentang2la alia membesar bawah ketiak mama...kihkihih...

adala 5,6 keping gambar selfie alia, last..mama mintak nak amek gambar alia, mintak dia posing...

nah kau...gaya kaku ala2 amek gambar pasport...dah ada dah tu gaya2 amek gambar profesional...miahahaha

okay mama...cukup!!

alia2...setiap hari kita bersama, susah senang kita harungi bersama ye...insyaallah...

asik cite pasal alia je kan, hari ni aku ada berita gumbira...hehe...esok aku kongsikan...cer teka cer teka...kihkihkih...bagi klu sikit, klu dia adalah 'rezeki anak bertambah'..hah, hamek kau...

notakaki : rindu alia sokmo




rindu datang lagi

Views

a : orang bangun pagi senyum2, baru rezeki senang nak masuk..

b : aku tengah sedih ni.

a : kenapa? ada apa yang berlaku?

b : aku mimpikan dia lagi.

a : siapa?

b : diala.

a : yelah, tapi siapa dia tu?

b : dialah.

a : ooooo...okay...kau mimpi apa?

b : aku mimpi jumpa dia, tengok dia lama2, aku cuba nak peluk dia berkali2, tapi tak dapat, ada aje halangan dia, tapi cukuplah sekadar dapat tengok dia, aku dah cukup bahagia

a : kalau kau kata kau dah bahagia dapat tengok dia, habis tu, kenapa kau sedih2?

b : masa mimpi tu aku bahagia la, bila fah terjaga, aku sedih sangat2, sebab dah tak boleh nak tengok dia lagi dah..aku rindu sangat2 kat dia wei, rindu sangat2...

a : apa kau boleh buat kalau kau sorang je yang menderita merindui dia, sedangkan dia langsung tak ada apa2..

b : kau buat aku makin sedih (menangis teresak2)

a : aku tak berniat nak buat kau sedih, tapi itulah hakikatnya...kenapa kau tak hubungi dia?

b : aku pernah cakap kat dia dulu, aku minta dia jaga nama aku baik2 dalam hidup dia, jangan ada sorang pun insan dari dunia dia 'sentuh' aku, sebab andai itu yang terjadi, dia dah buktikan aku bukan penting lagi dalam hidup dia...dan itu bermaksud, hubungan aku dengan dia dah putus..

a : masalahnya, kau pernah di'sentuh' oleh kawan2 dia ke?

b : aah, berani orang tu msg aku marah2 aku...terus aku kecik ati sampai sekarang...

a : dan kau menderita merindui dia hingga ke hari ini?

b : ye...aku tak dapat nak lupakan dia sebab aku terlalu sayang pada dia..

a : bersabarlah...

Tuesday, May 6, 2014

alfatihah buat arwah aziz sattar

Views
seriously, aku masih terkejut dengan berita kematian seniman tersohor, aziz sattar akibat serangan jantung awal pagi tadi, kat hospital kajang...



perginya trio terakhir bujang lapuk...

al-fatihah buat arwah...marilah kita doakan arwah ditempatkan di kalangan hambaNya yang terpilih, insyaallah...pakat2 kita sedekah al-fatihah...

notakaki : tak lupa, al-fatihah buat arwah p.ramlee dan samsudin...


Monday, May 5, 2014

cardigan dan booties

Views
last touch up, cardigan dan booties yang sedondon...



berdua lebih baik, kikiki


inilah dia sepersalinan untuk baby boy, anak kawan aku, actually sepatutnya ada mitten, sarung tangan tu, tapi...dek kerana kesuntukan masa, maka...tak nyempat nak siap...so, ini aje lah yang mampu..

kawan aku ni, alkisah, nak melancong ke bumi korea esok lusa...pehhh...best seiyh dapat gi korea...pastu tempah hoodie cardigan ni untuk anak lelakinya...hope sumenya selamat dan selamat bergumbira...

notakaki : tak sabar nak tengok gambar anak dia pakai cardigan nih..




perkongsian ilmu

Views
yuhuuuu...sambil2 tunggu program mula,
sempat nak hupdate skeettttt...kihkihkih

gambar tak banyak, dua keping jer...tapi kompem akan ada gambar tuan tanah kedaun...kihkihkih


 
motip letak gambar sendiri? miahahaha...nak habaq satu dunia, ari ni aku pakai baju pinkkk tudung hitam...kihkihkih...

datang sekolah awal ari ni sebab ada mesyuarat aka perkongsian ilmu...dan...terimalah kesannya sekarang nih...menderita kelaparan...ouwhhh...tadi dah siap masak, dah siap bawak bekal, cuma takdan nak makan...pehhh...sabau jo lah...

notakaki : jenuh nak nunggu habis mesyuarat bilamana perut dah head banging dah dalam ni...kesian baby cacing...kehkehkeh





Sunday, May 4, 2014

hoodie hood hoodie

Views
berhari2 aku duk buat benda alah ni, buat bukak buat bukak...apataknya, buat2, sekalik tengok...aih, terkecil plak...bukakkkk balik...

dan...akhirnya...alhamdulillah, syukur ke atas allah...berjaya jugak siapkannya...


striped hoodie cardigan for boy...pattern main redah jerk...haha...nasibla menjadik..aku main taram pepandai jerk ni...

notakaki : booties yang sedondon dengannya pun ada, nanti aku hupdate


Saturday, May 3, 2014

burger kucing

Views

huk alahai...gebunya bantal itu...syiok nyer kalau dapat kat aku 2,3 bijik...

Wednesday, April 30, 2014

wordless wednesday : rindu = tears

Views

notakaki : happen to me everyday, sobsobsob

Tuesday, April 29, 2014

kursus di hari sabtu

Views
dah dua minggu berturut2 dah aku kena pi kursus pada ari sabtu...potong stim tol lah...haha...nak buek camno, eden yang hanyo menurut perintah yo...

ini cerita sabtu lepas punya, yang sabtu sabtu sebelumnya tuh, dah terkubur tanpa nyempat hupdate sini, miahahaha...pastu lupa nak snap gambar, tu yang jadik 3kuasa3 malasnya nak hupdate tuh...

berbalik pada cerita sabtu lepas, teacher2 ada kursus 'peer reading' kat ppd, aku kan teacher dah sekarang ni...tu yang pepagi lagi dah menapak gi ppd yang jauhnya sejam dari rumah aku...adoila...kesian alia sebab pepagi lagi kejut dia suh bangun...

dalam surat, tulis kul 8 mula, tapi tengoklah jam kat dinding tuh, tak mula2 pun lagi...bengkek je ati aku nengok jam...




huh..aku nih dahla pantang kalau berjanji tak ikut, especially kalau bab mada mesyuarat, kursusu bagai..owh...

kul 9.10am gitulah baru la ada ura2 nak mula kursus...aku bajet dalam tengah ari, paling2 busuk kul 2 pm gitu, tamatlah kursus...sekalik, hamek kau..4.30pm hokayyyy...waaaa...

nak menangis dondang sayang aku ni bila ngenangkan alia...lamanya tinggal dia ari ni...last2, sampai rumah, kul 6 lebih...makin la sahdu aku sebab lama sangat tak jumpa alia...

kesimpulan daripada kursus, ada la sket input dan kepelbagaian kaedah nak ngajar english pada budak2...tapi aku sedikit terkilan sebab bahan kursus tu more on primary school...menari2 bagai, lompay sana, lompat sini...sekolah menengah takde budak dah nak menari2 lompat2 bagai, malu katanya...cit...kalau time cikgu lambat masuk, takde plak malu nak menari lompat tuh...nyampah teacher tauuu...

notakaki : i'm trying my best to educate the children there, wish me full of luck ek ek...


Monday, April 28, 2014

anak mama injured lagi

Views
bila tengok anak injured lagi kan, mula2 dalam kepala otak aku, mesti maki2 diri sendiri sebab tak jaga anak dengan baik...pastu rasa sangat bersalah dengan alia...tapi at the end, tak boleh buat apa2 sebab aku pun tak ada dengan dia masa dia kena...

alkisah...alia dihempap piala pusingan yang ada kat rumah, adoila...rasa nak campak je piala tuh jejauh...

aku dimaklumkan...masa dia kena tuh, sume orang tengah solat, jadi alia tu apalagi, amek kesempatan menyelit sana menyelit sini sambil nak capai piala tu, dannn...apalagi...panggg lah atas dia...dapatla dua tanda lebam...satu kat pipi...

buat2 tak nampak ajer lah yer kotak2 bawah sinki tu, fokus pada bulatan merah tu

satu lagi kesan lebam di kaki

maaf la ye kalau tak bape nak nampak, enset cipoot je...

aih...malam tadi tidur, mimpi macam2 pasal alia...mungkinkah disebabkan perasaan bersalah itu? atau memang aku sentiasa dapat mimpi buruk?

notakaki : tidur peluk alia dari awal tidur sampai ke pagi...bestnyer...



Sunday, April 27, 2014

x dan y

Views
selamat hari jumaat


tiap2 ari kena buat latihan matematik

Monday, April 21, 2014

its my birthday

Views
selamat hari jadi
selamat hari jadi
selamat hari jadi ain
selamat hari jadi

nyanyi sendiri lagu birthday sebab takdak orang nak nyanyikan..hukhukhuk...sadis...sahla hujung bulan, nak pi celebrate sendiri pun tak lepas sebab poket dah kurus...haha...takpelah...nak buat macam mana, tang beli hadiah tuh, tiap2 ari belikan sendiri hadiahnya, so...takdak issue la sebenarnya...


abang aku antar nih, pehh...dan2 terasa sahdu...hahaha...mekasih ya...dan terima kasih jugak atas doa2 dan ucapan kalian semua, terutama sekali kawansampaimati..

notakaki : pagi2 dah terima ucapan birthday dari housemate tersayang, thanks dear...alia pun tak ketinggalan bangun pagi terus kish mama...owh...terima kasih sayang...

terima kasih jugak untuk awak sebab wish kat saya...


Tuesday, April 15, 2014

malam sepi

Views
di malam sepi
berteman si air mata
tidakkan bisa berhenti
kerana hati terlalu hancur
hati yang ada
pecah berderai
kenapakah dikau lupa
untuk berfikir sebelum bertutur
kini sudah terlambat
jiwaku tercalar
tidakkan bisa
memaafkanmu
seperti mana lantang bicaramu
seperti itulah jua
aku terluka dan terluka
tempat mu bukan di sini
tempat ku juga bukan di sini
aku mahu pergi


setiausaha = setiap usaharrr

Views
hari ni dah bergenapgenap dah aku pegang jawatan SETIAP USAHARRR PIBG sekolah aku, pehhhh...sangatlah banyak *baca banyakbanyakbanyak patplohpat kali* kerja yang nak kena diuruskan terutama sekali bab surat menyurat tuh...pehhhhh

kalau bercakap bab pengalaman, memang sangat best sebab dapat belajar tentang macam2 benda baru, seronok pun ada...i really enjoy with the experiences i gained, totally an enjoyment experience for me...ha kau...jangan sampai mama speaking tau...

yang tak beshnyer bila mana kena korbankan masa bersama anak, masa tidur, dan masa2 yang ada, tak sebut lagi tang tenaga yang telah dicurahkan...takpelah, dah memang tugas kita kan, bekerja kerana allah, insyaallah allah akan lindungi dan sayangi kita dan keluarga kita...

pagi ni janji ngan ydp pibg nak jumpa sebab nak setelkan surat, tapi aku terlewat dekat ngan setengah jam...sadis...bersalah sangat...aku sebenarnya pantang bila berjanji tapi tidak ditunaikan, memang berbakul2 la jampi serapah aku taburkan, hahaha...tapi bila mana aku sendiri langgar janji, pehhh...jampi itu terkena batang idung sendiri...ya allah, kau ampunkanlah dosa ku...

pssttt...cantik tak sudut gambar yang aku guna? kihkihkih *masuk dalam bakul dan cuba nak angkat itu bakul maaa

notakaki : memegang jawatan selain tugas hakiki sebenarnya lebih best bila mana kita hanya perlu laksanakan jawatan itu semata2 tanpa perlu campur aduk dengan tugas hakiki...tapi nak buek camno...SYMP - saya yang menurut perintah



Monday, April 14, 2014

mood menjahit

Views
kat tempat kerja aku, dah kalut dah orang duk tempah baju untuk raya...errr...aku belum buat pape pun...dorang cakap tukang jahit dah tak terima tempahan lagi dah...pehhh...

ntah tetibe je, aku pun rasa nak membaju baru...miahahaha...nasibla pandai menjahit ko, maka...sesi membentang kain untuk dipotong lerrr...


saje jer kasik blurr sebab takut nanti kalau nak buat pakai raya, takler basi sangat kainnya...hahaha...dia punya perancangan musti patplohpat langkah kedepan...tak leh blah...

kain dah siap jahit tepi, tapi tu lah...bila tah nak menggudek mesin jahit...

alia dah tidur, mama nya pun rasa nak tidur jugak, hampeh tol...

notakaki : macam2 nak buat tapi terbantut sebab kekangan kerja lain


bee buat alia sakit

Views

tepek gambar bee dulu sekor, tu pun cilok kat google jer, buat pembuka entry...

alkisah hari khamis lepas, tengah duk godek2 pusing sana pusing sini ngan alia kat sebelah, duk main ngan mainan dia, sekalik...anak dara mama meraung...kenapa? kenapa?

cepat2 tengok tangan dia sebab perasan dia duk pegang tangan kanan...sebelum tu, dah perasan ada sekor lebah sesat masuk dalam rumah, dan hati aku terus terdetik pasal lebah tu...cepat2 aku tengok kat mana tang sakitnya sebab syak alia kena sengat ngan lebah, dan biasanya lebah kalau dia menyengat, dia tinggalkan sengat dia tu kat tempat dia menyengat...errr...bape banyak sengat daa dalam ayat nih...kome paham ke idok? kihkihkih

okeh, berbalik pada alia yang tengah metaung tuh, mata aku terus dapat detect benda itam kat jari dia, iyer!! itulah sengatan berbisa tu...terus tarik cabut dari jari telunjuk alia...owh anak mama kena sengat dek lebah...sambil dalam ati maki2 diri sendiri sebab alpa pada persekitaran menyebabkan alia dilanda kesakitan...

cuak beb, tuhan je yang tahu betapa cuaknya aku...adala dalam 5minit alia meraung, pastu aku pujuk2, tiup2 tempat sakit, dia terus diam walaupun masih berbaki air mata kat pipi, dia dah boleh bercakap bercerita dalam bahasa dia, tunjuk2 tangan dia yang sakit...

jari dia otomatik pastu membengkak, kihkih...kelakar pun ada, cuak pun ada, marah pun hado...sume bercampur2...mula2 nak bawak dia gi klinik takut la plak kan, tapi mak cakap tak payah...so, aku hold kan dulu, pantau alia...tengok dia pub macam takdak pape berlaku, happy jer...

tapi dia citerla sambil tunjuk2 tangan dia, bila aku pegang nak tengok, dia tarik, tak kasik aku pegang...sakit gamaknya kan..



so,pergila aku sekolah macam biasa..bila cite kat member kat sekolah, dorang bising kenapa aku tak bawak gi klinik cepat2 sebab bisa woo kena sengat lebah...terus aku gabra dan cuak balik...nak je lari balik rumah sebab nak jenguk alia, apakan daya...nak kena tunggu habis waktu sekolah...

balik umah, solat maghrib, terus bawak alia gi klinik...

ni lah rupe orang kena sengat dek lebah tuh

baik punya gaya duduk, huh

muncung itu betul2 macam muncung mama, hahaha

mama pun nak jugak menyelit kat belakang alia, hahaha

alhamdulillah, doktor cakap tak ada pape, biasa kalau budak yang alahan, dia akan demam dalam masa beberapa jam pertama lepas kena sengat, syukur alia kuat dan takde kena pape...syukur sesangat...

mama kena lebih berhati2 dah pasni, maafkan mama ye alia..

notakaki : pagi tadi nampak 5,6 ekor lebah tengah terbang2 manja, terus aku kipas pakai penyapu, hamek kau...pi main jauh2...