Tuesday, May 31, 2011

selamat pengantin baru

Views
special and warm wish dari aku, khas buat satu2nya adik beradik lelaki aku, tak lain tak bukan, abang aku yang tersayang...selamat menjadi suami kepada pasangannya pada 29hb mei 2011 yang lalu dengan hanya sekali lafaz...

syukur alhamdulillah...perkahwinan ini sememangnya sangat2 dinanti dan diraikan oleh kami semua...yelah, satu2nya anak lelaki dlm kuarga aku...hehehe...

aku sebenarnya nak hupdate psl cite ni awal2 ari tu lagi tp sbb tenet yang sangat slow, sume tergendala...nak hupload gambar pun tak dapek...aduh...sayang...banyak gambar cantik2...takpe2....tunggu tenet laju, aku hupload sume gambar yang shanteq2 hokei...

selamat pengantin baru abe

notakaki : jangan tanya bila lak turn aku sebab aku dah jenuh nak menjawabnya....

cuti sekolah bermula

Views
yiehaaa…seronok gile bila cuti sekolah bermula nih, banyak agenda tergendala yang nak dibuat kat kampung insyaallah dapat dilakukan dengan jayanya…ahaks….tapi aku lupa sesuatu…bila aku balik kampung, maknanya aktiviti bertenet aku jugak terpaksa dihadkan dengan terpaksanya…owhhh tidakkkkkkk…

korang sume silalah simpati ngan keadaan aku hokeh…dengan menggunakan berukband yang ada, kapasiti kelajuan yang terpaksa aku hadapi adalah seperti berikut,

1. nak log in blog = menghabiskan nasik sepinggan


2. nak check email = pegi toilet, berak, siap berak pun belum tentu dah siap loading

tu dua contoh yang aku nak share ngan kalian sume, tu baru tunggu loading beb, belum lagi masuk nak view page lain, senang cite…takpayahla kau nak berangan dapat terjah blog kengkawan yang lain apatah lagi nak mengedate benda2 lain…aih…

pendek kata, kalu dah kat kampung nih, tenet yang ado…hidup segan mati takmau beb…menyampah aku…

notakaki : punyalah ada cerita menarik giler utk dikongsi bersama tapi hampeh…tenet mendownkan aku….

Friday, May 27, 2011

meeting di tengah ari jumaat

Views
korang penah gi meeting di kala orang laki islam berpusu2 ke supermarket masjid? 

hah...kat sekolah aku ni, memang dah jadi trend agaknya, suka buat meeting di tengah2 ari jumaat...eh jap...korang jangan nak jadikan ini sebagai isu plak...kang tak pasal2 plak aku dituduh memprovokasikan keadaan...takdak niat pun eh nak buat mcm tu...korang jangan nak memandai...

berbalik kepada tajuk yang nak aku cite kan kat sini, sekolah aku dua sesi, sesi pagi ngan petang, kalau meeting tu melibatkan cikgu dari kedua2 sesi, sangatlah susah nak buat perjumpaan, masa yang ada hanyalah malam...kalau taknak buat malam, so, kebanyakan cikgu yang kena uruskan masa akan buat meeting tgh ari jumaat...cikgu2 lelaki yang islam tak diwajibkan datang, kan ada kelonggaran di situ...

tgh ari tadi, aku ada meeting, start kul 1 smpai dekat2 kul 2...sebelum gi meeting td, bleh plak aku buat2 sengal ngan sorang kawan aku ni,

errr...aku nak gi semayang jumaat, tak wajib gi meeting

notakaki : meeting sebelum cuti...huh...sangatlah mencabar minda dan jiwa raga sekalian...

selamat ari gawai

Views
gambar dicinlok dari encek google yo

selamat ari gawai
gayu guru gerai nyamai

jangan tanya aku apa maksud 'gayu guru gerai nyamai' tu sebab aku sendiri pun masih tercari2 apakah maksud di sebalik phrase itu...

hehehe...sejak 2,3 menjak menjadi rakyat mastautin di bumi sarawak nih, banyak perayaan yang disambut oleh suku kaum bumiputera sarawak ni aku tau, sume tu belajar secara tak langsung dari guru2 and students2 kat sini, sangatlah meriah duk sini beb sebenarnya kan...maybe sebab aku dapat kat bandar, so, aku rasa best la, cuba kalu dapat kat area yang jalan utama dia kena meniti jambatan gantung tuh...perghhhh...tobat3 kencing 4,5,6 bolas kali pun aku tatau aku mampu rentas ke idok jambatan tu...sangat lah takut hokeh...

cuti sekolah 2minggu, kamik pulai umah jumpa ibu ayah kamik....

notakaki : kamik sayang sarawak...(bolehla madah sayang sebab kau dah nak balik kampung cik ain oi, cuba kalu cuti dah habis, kitak kena datai sarawak, mau menangis kitak kan....huuuu)

cuti oh cuti

Views
tatau nak cakap mcm mana, betapa gumbira lalalala nye aku bila mengenangkan yang esok dah start cuti, ah...nak kasik lagi power nak cakap mlm ni dah start cuti...hahahaha....aku suke dek non...bukan hape, esok, aku bakal terbang balik semenanjung...oh...betapa aku mengidam tahap bunting 18bulan akan big apple or dunkin donut ngan secret recipe....owh...dari semalam lagi aku duk termimpi2 menjamah keindahan coklat...perghhhhh...kecur beb kecur...

lagi best sebab encek leo janji nak tunggu aku kat airport esok...hahaha...sebelum ni aku yang tunggu dia, kali ni, dia plak yang tunggu aku...ahaks...aku suke dek non...tp kesian jugak sama dia sebab dia kena tunggu aku almos 12hours...huh..cean dia...tp nak buat mcm mana, terpaksalah dia telan sume tu sebab kami mmg dah lama gile tak jumpa, pastu plak dah lama tak berhubung...so, kalau ada peluang even jumpa tak smpai sejam pun, kami sanggup amek peluang itu...

so, agenda cuti aku ni tak ke mana pun, duk umah je, pastu terjah umah member2 yang kawin, setakat yang termampu aku pegi lah, itupun kalu aku ada transport, kalu tak...kalian2 sume, terima msg tahniah dari aku je lah....nak buat mcm mana, kat kelantan tu, kalu cuti2 sekolah mcm ni, tmbah2 ngan kenduri kawin bersusun mcm tikar mengkuang tu, jangan haraplah korang dapat merasai perjalanan yang smooth dan cepat...kalu sebelum ni nak balik umah nenek aku amek masa cuma 10 minit, tak mustahil nnti masa cuti ni nanti amek masa lebih dari sejam, korang jangan buat2 terkejut eh...memang gitulah lumrahnya...sampaikan kalu ajak ayah aku kuar gi jenjalan pun, habis2 dia jawab...

"jom jalan2 kat belakang umah, kita tebas semak2 yang ado..." adeh....nan hado ajo dek non oi...

notakaki : tak sabar nak balik kampung ke tak sabar jumpa encek leo? errr...tak sabar jumpa family daaaa

Thursday, May 26, 2011

chrysanthemum tea

Views
aku biasa minum teh ni, chrysanthemum tea, awatla susah bebenor nak mengeja nama teh nih, huh...berbelit jari jemariku menaip...errr...taip guna 2 batang jari pun kecoh ka cik ain? huh...*kantoi

korang mesti dah biasa dah kan ngan air nih, best diminum, tambah2 kalau sejuk2, diminum time panas2, balik keje tuh...perghhhh....sejuk sampai ke usus...bak kata students aku la bila aku belanja dorang air tin...

last week, ada cikgu sesi pagi ni, dia belanja aku air kotak yang aku tak pernah sepanjang2 aku hidup smpaila minggu lepas, aku tgk air kotak ni...
white chrysanthemum tea

errr...tak minum lagi sebab aku ni, jenis yang susah sket nak try something new kalau bukan mmg aku sendiri yang nak try...so, masih ada lagi dlm laci aku ni, nak letak atas meja, kot nnti cikgu tu  terasa plak kan, ye lah, orang da bg, aku plak yang jual mahal...

sebenarnya bukan jual mahal, tp sebab aku selalu minum air masak, takpun bantai nescafe ais kat kantin, tu yang rasa hold dulu lah air kotak nih...

aku kasik can pada pembaca sekalian, mana satu yang menjadi pilihan anda?

notakaki : ari tu usha kat kedai, ada satu lagi jenis chrysanthemum tea, kali ni kotak dia kaler purple...ada berani try? hehehe...aku je y tak berani...

Wednesday, May 25, 2011

entry tergendala --> sekitar sambutan hari guru peringkat sekolah

Views
sebelum tu, sekali lagi nak wish selamat hari guru untuk aku sendiri, kawan2 seperjuangan sekalian, dan buat sume guru di malaysia...

perkenalkan, ini pengetua aku

see...majlis sambutan hari guru peringkat sekolah
Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara

skuad itam putih

me in black and white

ngan kawan sebelah kerusi

kenapa aku pakai black and white? hahahaha...sekolah aku ni ada tradisi, sume guru baru, tak kisah la baru posting ka, baru pindah ka, apa saje, janji baru, kena buat persembahan KOIR sempena HARI GURU...dan aku, dengan bangganya menjadik KONDUKTOR untuk KOIR GURU....memang sangat lahabau namanya....kami kena koir 3 lagu, yakni lagu tema hari guru, Guru Pembina Negara Bangsa, Guru Malaysia, dan Pendidik Bumi Kenyalang...perghhhh...basah ketiak aku duk menebar roti jala kat tengah2 pentas tu...

gambar? belum cilok lagi ngan guru2 lain...nnti dah dapat, aku hupload ek....aku janji...errr....korang tunggu je lah....

penerima anugerag guru cemerlang
cikgu ni ngah sarat peknen, tp tercover dek kepakan tangan students itu

sempena hari guru peringkat sekolah aku, pihak sekolah ada la bg sedikit sumbangan buat sume guru, hadiah tajaan koperasi sekolah, hadiahnya....produk TUPPERWARE yang memang dr dulu menjadi pojaan hatiku...

aku dapat ni,

tapi frust wooo...sebab aku cikgu dapat ni,

huaaaa....aku yang wrap hadiah2 ni bersama2 guru yang lain, terkebetulan ari tu aku takdak keje, aku tolongla, aku ni bukan apa, takleh tgk aktiviti2 membungkus ni, aku minat....masa ngah wrap2 tu, aku punyalah dah jampi serapah kat tumbler2 sekalian, dgn harapan, masa hari guru nnti, adala satu tumbler tu menyinggah ke tangan aku, tp nak buat mcm mana, hampeh sume tu....dapat bowl tu aje...alah...janji dapat kan...

okeh, sekian...itu baru aktiviti sambutan hari guru sebelah pagi, petangnya ada lagi, tapi aku takdak gambar, kena mintak ngan cikgu2 lain...tunggu eh...aku stori...ngah semangat nak berstori mori nih...

notakaki : hari guru pertama aku jadi guru betul2 guru walaupun masih belum confirm...hehehe

aku bengang

Views
hadoila...asik tergendala idea2 genius aku nak hupdate blog, sume sebab tenet yang bengong ayu2 kucing...nyampah aku...

notakaki : takleh nak tulis panjang2, tenet asik dc aje...huh huh huh....3 kali huh --> menunjukkan kenyampahan kuasa tiga

Monday, May 23, 2011

tahniah buat sahabat blogger

Views
baru tadi aku tahu yang sorang kawan blogger aku, telah selamat menjadi tunangan orang...siapa lagi kalu bukan saudari s1t1 2ul41k4 yang berpangkat cik bakal bertukar jadik puan, bila? entahlah labu...kita tunggu perkhabaran dari beliau kan...hehehehe

aku mula ikut blog dia seingat2 aku awal tahun ni, sume sebab secara terkebetulan terterjah blog dia, pastu terus terpikat seih...huh...penangan penulisan...jadi, blogger2 sekalian, menulislah...mana tahu, bisa memikat hati aku, lalu aku memfollow blog anda...hehehe

daripada komen entry2 beliau, dia pun komen2 entry aku, kami jadik kawan, tukar2 no phone, smpaila ke hari ini, masih lagi saling berhubung...kan ika kan...

well, ucapan buat cik ika yang baru sahaja menjadi tunangan orang,
1. aku doakan kau bahagia bersama keluarga dan si dia tersayang
2. tabah hadapi cabaran memasterkan diri
3. stay keep in touch dgn aku --> yang ini wajib!!
4. kawin nnti jangan lupa jemput aku, walaupun aku tatau aku bleh pegi tak...
5. may allah be with you always dear...

aku cilok gambar tunang dia,

sebab aku suke gambar ni, ekekeke....

dan yang paling penting, gambar ini
a big congratulation ika

notakaki : tgk orang tunang, aku taknak tunang ke? hukhukhuk....masih menanti dipinang orang...hauuuu...buah pinang adola...

aduhai sayangku cik tenet

Views
bape ari tah aku cuba nak mengakses kan diri dgn klik connect, tapi hampeh...connect laju je, tapi bila bukak google chrome, asyik tak dapek2 je...agak kemenyampahan jugaklah, tapi nak buek camno jang...dah nama pakai berukband, ekau kono jadik beruk la dulu baru laju nak bertenet...

bape ari jugaklah aku tak dapat nak lawat blog member2 yang lain, apatah lagi nak menghupdate....sadis...marah betol aku, dlm pale nih, berat ngan idea2 nak hupdate....smpaikan tak mampu nak hangkat kepala lagi dah...punyalah berat pale ngan idea2 bernas...hakhakhak

notakaki : ngah mempertimbangkan cadangan pasang streamix kat umah, tapi fulus tak bape nak dipertimbangkan


ni pun aku online kat sekolah, bukan mengular ye kawan2 sekalian, tapi aku datang awal utk meeting, sekalik meeting kensel, terus keluarkan lapatopa ngan berukbanda utk bersuka ria dan bercanda...tetttt...end of entry....

Friday, May 20, 2011

sebelum hupdate blog | cabaran minggu 4

Views

setiap orang ada gaya tersendiri terutamanya persiapan yang mereka lakukan dalam usaha nak menghupdate blog...gaya aku? meh aku kongsikan bersama kalian...

1. mengamalkan konsep everything is memorable
aku ni bukan lah artis ke hape ke, bukan jugak ahli politik2 mahupun mereka yang mahir dalam penulisan...aku menulis berdasarkan apa yang aku rasa, apa yang aku bayangkan, dan apa yang aku rasa nak tulis, sume aku main taram je...so, setiap benda yang berlaku di sekeliling aku, aku abadikan dalam blog nih, ecewah...penggunaan perkataan abadi itu merupakan gaya bahasa yang sungguh dramatis....biasanya aku akan tulis perihal hidup aku ajelah, tak berani nak tulis tentang orang lain melainkan aku ada baca kat tempat lain, sebab aku takut kalu2 info yang aku cite tu salah, tak pasal2 aku dianggap penyebar fitnah, cukup2lah ngan dosa yang aku dah buat, tak payah nak tambah lagi dosa yang ado tu kan kan kan....

2. always bawak henset atau kamera ke mana saja
ha...yang ni aku dapat rasa yang blogger lain memang akan setuju ngan aku...always bawak henset yang ada kamera tu, takpun bawak kamera gedebuk sebijik tu terus...senang...kalu korang tgh jenjalan tu kan, tetibe ternampak aksi yang sangat unik, bleh terus hamek gambo, nnti bleh cite kat blog...kira ala2 mcm paparazi lah ni kan, sebagai contoh, ngah makan mi celup kat gerai tepi jalan, tetibe ternampak Faizal Husin kat meja sebelah, terus bleh amek gambo, malamnya, bleh hupdate kat blog...takpun tetibe ternampak kucing jalan ngan 2 kaki, apa lagi....menarik untuk dikongsikan bersama, amek gambar, share ngan blogger yang lain...

3. be creative as you can
bercakap soal kreatif, isu ini sebenarnya sangatlah subjektif, takde guide line on how to be a creative person, sebab sume ni datangnya dari dalam diri seseorang itu, tapi pada yang tak bape nak kreatif, jangan bimbang...ke'kreatif'an itu sebenarnya boleh dipupuk, phewwww....sejak mengajar subjek seni ni, aku yang tak bape nak kreatif pun selalu orang puji lukisan aku boleh tahan...hakhakhak...boleh tahan je lah, tak masuk kelas wah, cantiknya atau pun pandainya kamu melukis, takpun boleh tempah lukisan ngan kamu tak....tapi satu yang aku belajar, kreatif itu boleh dipupuk...mcm mana nak hasilkan entry yang kreatif? caranaya mudah saje, selalu berblogwalking...baca entry dari mereka2 yang kreatif...amek idea mcm mana blogger tu hasilkan entry, kira ala2 tiru gaya dia lah, tp still at the same time, kita kekalkan gaya penulisan kita, supaya kita ada identiti kita...jangan tiru bolat2 tau...

aku nak tgk gaya dua blogger kreatif ni olah entry berkaitan tajuk kat atas...blogger nesloo ngan blogger doodal...

notakaki : most of the time aku main taram je nak tulis apa...ikut mood....

Wednesday, May 18, 2011

hadiah hari guru

Views
hari isnin yang lepas, bersamaan ngan 16 mei 2011, di mana semua guru diraikan....

selamat hari guru kepada semua guru2 dia dunia, anda tak perlu mengajar di sekolah hanya utk dipanggil guru, asalkan anda pernah mengajar, memberi tunjuk ajar kepada sesiapa atau apa2, anda sudah layak mendapat ucapan selamat hari guru...

sekolah aku tak sambut lagi hari guru, sebab pengetua tak ada kat sekolah, lagipun pengetua sendiri da request, sambut hari guru masa dia ada, hehehe...pengetua bizi, selalu tak ada kat sekolah sebab nak kena attend majlis tu, majlis ni, tu yang dia nak bersama2 anak buah dia sambut sama2...ari sabtu nnti ada sekolah ganti, so, hari tu baru nak menyambut hari guru, baru nak bersukanekanya...adeh2...

so, ari isnin ari tu, aku mengajar macam biasa, pastu ari tu plak, aku bantai pakai kebaya merah, sangatla merah membara, habis kena panggil cikgu mak ngah, kenapa? alah...mak ngah yang merahnya mak ngah tu....aku ngaja 4 masa je ari tu, 2 masa ngan bebudak peralihan, 2 masa ngan bebudak seni...tatau nape sangatlah best ngaja ari tu, bebudak pun sporting aje...aku siap bagi komen best!! lagi kot dalam borang disiplin setiap kelas, bagus kan aku? hehehe...dah dorang bagus, aku tulis bagus, kalu buat hal, ha...memang aku tak teragak2 la nak tulis setiap satu kesalahan mereka...huh....

masa ngaja bebudak peralihan, tetibe je ada sorang student ni beriya nak bagi aku hadiah ikan guppy satu botol kecik, adalah dlm 7,8 ekor...errr...aku sebenarnya tatau ikan tu ikan apa, aku rasa ikan guppy, ikan yang kecik2 comel warna warni tu...beriya dia nak kasik kat aku, aku punyala bg banyak alasan, cikgu takde akuarium la, cikgu tak reti nak bela la...mcm2...last2, aku kena amek gak, jaga ati dia...

so, dengan ini, sempena hari guru pertama aku jadik guru, aku dapat hadiah ikan guppy....bebudak peralihan, korang kena faham, mereka ni sama je ngan budak2 umur 8,9 tahun...so, kena la layan depa cam budak2 sket...cikgu pun mcm budak2 gak la...hehehe...kena ngan jiwa aku....

sebelum keluar kelas tu, aku cakapla...kamu ni bagi ikan je ke kat cikgu, makanan ikan mana?

adeh...terpaksa la aku singgah kedai esok pagi tu sebab ikan2 aku kelaparan...

notakaki : tadi pagi check, dah tinggal 3 ekor, 5 ekor sudah mati...errr....apa aku nak buat ni?

17 mei 2011

Views
perghhh....perasan tak aku tau kome memang tak perasan punya semalam aku takde entry baru walaupun diumumkan semalam adalah hari cuti umum bermakna takde gi sekolah2 mengajar punya...huish....kalu aku, agak heran ngan diri sendiri, kalu kome, mmg aku dah tau dah jawapan dia apa, tak payah cakap....

semalam adalah hari jiwa kacau sedunia...serius tak best....aku tak keluar bilik, duk terperap dalam bilik, jadik pekasam gamaknya pastu hau sana hau sini...aku pun tatau nape...sangat tak best...

mula bangun pagi aku dah rasa tak best, sebab mlm sebelum tido tu aku dah kehujanan atas sebab yang tak best dah, so, membawak2 le smpai keesokannya....smpai petang, pas maghrib tu baru okey, agaknya baru dapat hidayah kot time tu, pas solat maghrib, tadah tangan mintak ngan allah,

"ya allah ya tuhanku, berikanlah aku ketenangan, bukakanlah pintu hatiku, tunjukkanlah apa yang terbaik perlu aku lakukan"

dekat ngan beberapa minit aku duk fikir apa yang patut aku buat, terus tanya hati...apa kau nak buat hati? take it or leave it?

petang tu, aku da ngadu kat sorang kawansampaimati aku, dia dah bagi kata2 semangat, tp aku still confuse...eh bukan confuse, tapi exhausted...aku penat da hidup dalam keadaan who i am right now, da penat da hidup dalam keadaan where i am right now...i just need you...

notakaki : hope perangai jiwa kacau tak melarat sampai masuk kelas...


takdelah, aku gurau je, ari ni aku ada kelas ngan budak2 yang suke bagi aku semangat, so, kompem2 aku bersemangat ari ni kan....

notakaki : esok da start exam...yahuuuu

popular di dunia maya? | cabaran minggu 3

Views

dulu friendster, skarang ni facebook...sume orang ada fb, lahir2 je, terus gambar terpampang jadik primary photo, atuk2 nenek2 yang pakai poliden pun ado fb...pendek kata, nak panggil makan nasik tgh ari sesama pun tak payah jerit2 lagi dah...tag je kat fb, suh datang makan...perghhh...gile kencang orang zaman skrg...

ekau ado?

sekarang ni, nak naik carpet merah dah tak payah susah2 nak carik baju yang glam2, tak payah carik pasangan yang superb2 dah, tak payah dah sume tuh...

tak perlu pasangan yang hencem

tak perlu pakai baju2 shanteq mcm ni gi dah

tapi aku nak jugak baju cantik mcm ni, pakai wat gi dinner...perghhhh...meletop tak hengat....

sekarang ni, nak glamor me amor senang jo cik kiah, bahan2 yang diperlukan cuma
1. tenet
2. laptop takpun komputer atau
3. phone canggih manggih
paling penting 4. kreativiti

cik kiah kita dah bleh jadi famos amos mcm biskut tu dah...errr...sebut biskut2 ni bikin perut aku bergelora sajelah...

dengan bahan2 di atas, cik kiah kita dah boleh pilih dah jalan nak femes yang mcm mana...yang mula dari bawah pastu setapak2 naik ke atas, ataupun terus uuuuunnnngggg naik atas, atau juga yang suam2 kuku...ha...pilih2...pilih bukan sebarang pilih, pilih tu ada la kesan dan akibatnya kan...meh aku stori kan lebih lanjut...

femes yang mencanang naik
mcm mana caranya? korang post la gambo2 hot korang, aksi2 hot korang kat tenet, pastikan yang memang terhangat la, pendek kata, memang hot la beb, tak sampai 5jam, korang akan dikenali ramai dan diingati ramai...senang je, tapi akibatnya? korang hanya akan memalukan diri sendiri sahaja, menjatuhkan maruah sendiri dan paling penting, korang dah tunjukkan pada dunia apa yang bukan hak mereka, tapi hak kita dan pasangan kita yang halal sahaja...

femes yang suam-suam kuku
caranya senang saje, korang publish je ape benda yang korang nak gitau, sebagai contoh, ecewah...mcm nak mengaja plak kat sini, korang cite mcm mana nak potong kuku kaki dalam keadaan duduk, pastu apa yang korang makan tengah ari tu, apa yang korang buat petang tu, aktiviti korang hanyalah aktiviti yang biasa2 saje...cite yang biasa2, orang yang biasa2, akibatnya pun nanti biasa2 jugaklah....lainla kalu korang ni artis mcm hrithik roshan adeh...hrithik lagi... kalu krithik, nak potong kuku pun paparazzi sanggup kejar nak hamek gambar...apatah lagi kalu butang baju dia tertanggal...sume melopong beb bace entry dia...jangan samakan kita ngan mereka yang memang dah femes....

femes yang naik setapak demi setapak
menurut kajian aku, insan yang bermula dari bawah dan kemudiannya berjaya, insan itu mampu kekal lama di atas sebab tapak dia sangat kukuh...femes yang mcm ni bermula dengan usaha dan kerja keras yang berterusan, maksudnya buat kerja bersungguh-sungguh, dan tidak sekadar melepaskan batuk di tangga...hasilnya nanti, tak payah aku nak cite, memang akan diingati ramai berdasarkan hasil kerja, dan bukan berdasarkan rupa semata-mata....

nak femes kat dunia maya ni senang jo, sangat senang sebenarnya...yang penting, anda pilih jalan yang benar...mcm promote cite bohsia plak kan, pilih jalan yang benar, jangan pilih jalan yang kotor sebab nnti habis kain anda terseret ngan benda2 kotor, susah nak hilangkan....

satu lagi yang perlu diingat, once kita upload, publish sesuatu kat dunia maya, benda tu akan kekal di situ tanpa boleh dierase lagi, jadi...berhati2, beringat sebelum kena...fikir masak2 sebelum publish, sebelum diupload...

notakaki : kalu aku, senang je, rakam sume benda yang best guna phone, amek gambo, pastu stori kat blog...patutla blog aku ni suam2 kuku je...

psss...aku nak tahu gaya ML ngan eyja popular di dunia maya plak...

Monday, May 16, 2011

dah boleh mengundi dah dek non sorang nih

Views

uik...ini bukan gambo aku ni, ahaks...ni lah gambar dek non yang sorang nih, dak zaty namenya...sori dek non, akak mencilok gambar ang tanpa mendapatkan kebenaran dari ang......

empunya badan tu ha, yang pakai tudung zebra crossing tu ha, yang comel2 depan tu adik dia, nak ngorat? ngorat akaknya dulu eh...

semalam, 15 mei 2011, genap usia dek non 21's, huhu...bak kata omputeh, green card dah budak ni, bleh buat keputusan sendirik, pendek kata...kalu ang buat keje jahat2, ang dah bleh didakwa kat mahkamah, dah takde juvana2 gi dah...nasihat aku, hati2...ecececece...takdelah...gurau je no...

okeh, serious2....amek mood....mmmmmmm

dear zaty, i wish you
1. maintain gedix2 and comel2 sentiasa
2. maintain the ke'bambam'an yang ado skrg, hakhakhak
3. dimurahkan rezeki, dilimpahkan ngan kesihatan dan dipanjang usia selalu
4. makan kek pisang tu ang ingat sama akak kat sini tau, hukhukhuk
5. stay active ngan blogging2
6. do keep in touch always yo
paling penting
7. tabah2 selalu, everything has the reason, only times will reveal it

lame tak skeaping2 omputeh nih dek non, sejak ngajar budak cina, cakap pun dah jadi ke'cina'an dah, tapi tak pandai cakap cina pun...hah, acanno tuh....

notakaki : kalu ang bace entry nih, cepat2 pm akak kat fb alamat ngan phone ang eh, kalu ang nak tuntut adiah ler....ekekeke

selamat hari guru

Views
tema hari guru tahun 2011 - guru penjana transformasi pendidikan negara

terimalah lirik lagu tema kita tahun ini

guru penjana transformasi pendidikan negara
bersatu kita menuju
paradigma yang baharu
satu tekad dan harapan
menyahut cabaran dunia

pendidik berkualiti
demi mencapai visi
dengan azam yang murni
membentuk akhlak terpuji

guruuuu....
mendidik insan dengan setulus hati
membimbing generasi masa depan
guruuuu...
penjana transformasi pendidikan negara
menjayakan hasrat yang murni 1 Malaysia

pendidik berinovasi
menghasilkan kreativiti
bersedia hadapi cabaran
arus tanpa sempadan

pendidik berkualiti
membentuk akhlak terpuji
mengimbangkan rohani
jati diri dan jasmani

guruuuu....
mendidik insan dengan setulus hati
membimbing generasi masa depan
guruuuu...
penjana transformasi pendidikan negara
menjayakan hasrat yang murni 1 Malaysia
1 Malaysia
1 Malaysia

kepada mereka yang pernah mengajar aku baik secara rasmi atau tidak rasmi, terima kasih semua, tanpa kalian, tidak mungkin aku bisa berdiri di mana aku berdiri hari ini....setiap apa yang diajari kepada aku akan aku jadikan panduan dalam hidup aku....terima kasih semua...


selamat hari guru buat semua guru, anda insan hebat!!

notakaki : jauh di sudut hati aku rasa aku tak layak jadi guru....

Sunday, May 15, 2011

ini rupanya sebab aku terbizi seketika

Views
megi ado, sos cili pun ado
mai beli mai beli

mini funfair
hamboi2....khusyuk hang nengok

errr...jual t-shirt ka kak?
pasukan pancaragam daaa...tu sume sejarah t-shirt mereka...ooooo

eh...pandu puteri lah....ahaks...patutlah mcm kenal
unit uniform aku ropenya

best presentator 2011, pertandingan robotik bertempat di usa
smk bintulu mewakili malaysia

buat apa tu bang? nak bersilat ke?
tgh tunjukkan skil membuat batang kayu

sebahagian khemah yang ada

baru2 ni, sekolah aku menganjurkan hari bertemu pelanggan dan ekspo kerjaya 2011 bertempat di sekolah aku...sangatlah meriah, mcm2 ada, even pertandingan karaoke pun ade...best gile...yang tak bestnya, dorang pakat nyanyi lagu iban...mane la aku paham...tp rentak muziknya best jugak...hehehe

setiap panitia ada bukak tapak pameran, pamer alat bantu mengajar masing-masing, pertandingan modul, mcm2 lah...pendek kata, tak menang tangan guru-guru ni buat sume tu...letih wooo...

aku pun tak ketinggalan jugak terlibat ngan sume tu, ni adalah antara bahan pameran yang aku pamer, tak de lah gempak mana pun, bahan bantu mengajar untuk budak kelas peralihan....


aku lukis sendiri tu

notakaki : hari yang best tapi penat bila memikirkan semua usaha yang telah ditabur sebelum, semasa dan selepas semua itu....phewwww

kalau aku pengarah filem | cabaran minggu 2

Views

mode entry : berangan tak habis

kalaulah aku seorang pengarah filem, mestilah tahap yang high class punya pengarah, ala2 sebaris ngan jerry brukheimer errr...jerry ni pengarah filem kan? hahaha...aku pun tatau...yang penting, aku suke sume cite csi yang dia arahkan...sangat2 suke hokeh....

dah2...masuk terus kepada filem apa yang aku nak arahkan, tak lain tak bukan, cite hebat lagi ulung, katakan kau cinta padaku...apa? tak pernah dgr tajuk filem nih? hacait sungguh la kome2 nih...tu maksud dia, filem sebenar, filem


kaho naa pyar hai



betapa aku sangat2 suka ngan filem ni, first time tgk masa zaman aku comel2 lagi, sekarang ni pun masih comel what, malahan kecomelan aku bertambah2 sudah...aku sendiri pun da lupa bape kali dah aku layan filem ni, nak cakap ratusan kali, nampak sangat mcm metafora berganda, nak cakap sepuluh kali lebih...sebab dalam seminggu, mesti layan sekali...

kalau aku jadi pengarah filem, aku nak arahkan sambungan filem ni....kaho naa pyar hai 2...pelakon masih sama, i love hrithik roshan and amisha patel....hoyehhh...jalan cerita? kompem2 la makin dasat dari yang first kan, yang first, ending dia rahul bertunang dengan isha, eh jap...bertunang ke kawin eh? aih...acanno den leh konpius seketika nih...ah, takpelah...kata den pengarah filem, suko ati mak bapak den la kalu den nak ubah kan...hihihi...ayat menyelamatkan diri....

untuk filem yang kedua ni, aku akan jadikan rahul ni seorang penyanyi dan penari bertaraf antarabangsa, kunun2 dah jadi artis terkenal la kan, pastu buat tour sana tour sini, bleh selit adegan2 rumantika de amor ngan lagu2 serta tarian yang mantop....perjalanan dia sebagai artis tu, dikelilingi peminat fanatik tu lah yang menyebabkan hubungan rahul ngan isha mcm dilanda badai sket, tp dek kerana cinta antara rahul dan isha yang kuat itulah yang akan menyelamatkan hubungan mereka...pendek kata, kome jangan risau, heppy ending punyala....amacam? kalu aku jadik pengarah filem ni, kome nak datang tgk tak? hehehe....

notakaki : rasa mcm nak anta proposal kaho naa pyar hai 2 kat rakesh roshan je, ahaks

dengan itu, aku nak tag kat bro brutalsolo ngan kelambu, aku nak baca kreativiti mereka dlm mengarang entry bertajuk 'kalaulah aku pengarah filem' sebab aku tau bro 2orang ni sangat kreatip, dan aku sangat mengagumi mereka....

Saturday, May 14, 2011

dapat rm100, aku nak | cabaran minggu 1

Views

uih...bukan sembarangan orang nak bagi duit kat kita kan, dapat2 plak seratus...perghhh...marbelos...kalu lah aku dapat rm100, aku nak....

1. kasut
Fashion Of High Heels Among Woman , advantage and disadvantage of high hills
dapat sepasang yang mcm ni, perghhhhh

dapat stok yang mcm ni pun okay gak...perghhhh

my sister bising semalam bila aku cakap aku nak beli kasut, dia cakap aku ni jelmaan ilmelda marcos...hacait sungguh...

2. soping set make up from ELIANTO

elianto JJ S2!!

 
aku suka eyeliner ngan blusher dia...suke3

3. bawak family makan besar kat steamboat, order tomyam seafood, pastu mcm2 lagi taram dalam tu...pendek kata, makan sampai tobat2 takmo makan steamboat gi dah...


aku tak pernah lagi sempat belanja family aku makan2 sejak bekerja nih, nak buek camno, jauh di perantauan namonyo eh...takpe2, nnti cuti sekolah kekgi, aku balik, kita makan besar wok...

itu je lah the first 3 things yang aku akan buat kalu orang bagi aku rm100 secara tetibe...syiok jugak kan tetibe je dapat duit mcm ni, durian runtuh le katakan...takpun aku selalu sebut, duit tersepak sebab tetibe je dapat duit kan...

dengan rm100 sekarang ni, tak banyak yang bleh dibuat, kadang2 tu, tak lepas pun nak buat bayar bil letrik umah, takpun bil tepon apatah lagi mau soping2 sakan kan....hauuuu...sadis betolla...dulu masa aku kecik2 lu, dengan rm100 tu, mcm2 aku boleh beli, kaset lagu hindustan masa tu kaset jo tu bermacam2 jenis dah dapat beli...indah sungguh masa tu...sekarang ni, nak jumpa kaset pun sosah...hihihi...orang pakai cd je skrg ni cik kak...

owh yer...sebelum aku terlupa, aku nak dgr cite dari aznain ngan ujang apa yang korang akan buat kalu ada korang tetibe je dapat duit rm100...

notakaki : ngah berangan sugardaddy mana la nak kasik aku rm100 sekarang ni...hadoi....nan hado jo lah ekau ni jang!!!

surat chenta untuk cikgu ain

Views

kualiti gambar sangatlah dikesali

tetibe je aku dapat surat cinta dari pelajar aku...hadoila...nak tergelak sampai berguling-guling macam ditembak ngan senapang gajah daa je bila bace surat tu...aku baca kuat2 kot, kawan2 seangkatan yang duk area meja aku pun boleh dgr, saje je bace kuat2 suh dorang dgr sebab dorang sume tahu pasai po aku dapat surat cinta tuh....

alkisah...aku kan baru2 ni diobserve oleh ketua panitia aku dan hasilnya, simple but deeper, T.E.R.U.K. dan aku tak salahkan pelajar aku, aku diam je, aku anggap sume tu berpunca dari aku yang tak pandai nak mengajar jauh sama sekali mendidik mereka...tapi ada sorang cikgu ni beriya back up aku, dia pegi sound students aku tu, aku tatau pape pun....

tau2 je, dapat surat chenta...dorang sume minta maaf ngan aku sebab dorang dah bertindak kurang ajar dengan aku...itu yang dorang cakap, bukan aku...

notakaki : ngah termenung...nak balas ke tak surat chenta itu...ahaks...

tak payah belajar, nyanyi je

Views
ari ni, aku takmo jerit2 suh students tersayang salin, baca kuat2, ataupun suh dorang duduk tempat masing2...takde2...ari ni kita tak payah belajar, kita MENYANYI mau??

bukan lagu justin bibir tu, bukan jugak lagu hazama nyanyi masa konsert af ari tu, bukan2....kita nyanyi lagu alam...

lagu zainal abidin - hijau

lagu ni punya maksud tersendiri, sesuai ngan tajuk yang aku nak ajar budak peralihan aku....tajuk pencemaran alam...

so, amacam...dah test suara anda? hehehe...

notakaki : cikgu sendiri pun lupa mcm mana nak nyanyi nih, ahaks...

Friday, May 13, 2011

bisa si binatang bertanduk

Views
suatu petang lepas rehat, bebudak kelas peralihan yang ku sayangi dan cintai selalu kecoh lepas 2 orang kawan mereka balik dari buang sampah...

A : cikgu, ada tanduk ini dalam
aku : apa dia?
B : binatang
A : tanduk tanduk ini...hoooo...(buat gaya seram + takut)
aku : apa kamu cakap ni? binatang apa?
A : ini cikgu ini
aku : aiyyaa....mana kamu dapat ni?
B : ada ini dalam
A : sudah mati oo cikgu
aku : ya ka sudah mati? mana cikgu tengok
B : mati sudah (cuba nak angkat binatang tanduk-tanduk itu)
aku : eh...kamu jangan main dengan dia...nnti kamu kena bisa
A : cikgu, rotan pinjam, angkat dia
aku: tak boleh
B : (guna gunting angkat binatang tanduk-tanduk letas atas meja guru)

kawan2 mereka yang lain sume tgk sambil galak bercerita dalam bahasa cina...satu hape pun aku tak faham...

C : cikgu...saya mahu makan, sedap...
aku : jangan kamu cuba sentuh, sudah2...pegi buang...kita start kelas kita...

inilah dia binatang tanduk-tanduk yang mereka maksudkan

notakaki : daripada nak ajar tajuk tempat2 peranginan di malaysia, batal, tukar ngan tajuk serangga

mana datangnya binatang tanduk-tanduk tah...tetibe aku seram ngan budak2 sekolah aku...

Thursday, May 12, 2011

sekolahku

Views
duk sini dah lebih 3bulan, tapi baru nak stowi mori ka psl sekolah tempat aku menghabiskan kebanyakan masa siangku...hehehe...halalantoyyiba je lah kan...

lencana sekolah versi lukih tangan + warna krayon

perkenalkan, inilah lencana sekolah aku...errr....sobonarnyo eh, den nak tunjuk hasil lukisan den, berjayo tak den lukih gambo lencano sekolah den...den ni bukan sajo2 suko2 nak lukih lencana sekolah...bukan jugo sobab den nak tunjuk betapa den ni patriotik...

den lukih ni sobab den nak buek mengajar, den nak tunjuk kat students den betapa mereka kono cintokan sokolah dorang...ini sume untuk mengajar subjek pendidikan sivik dan kewargonegaroan tingkatan 1, ado satu bab ni pasal sekoloh2...den pun, amek inisiatif sendiri lukih lencano nih....pastu den dongan banggonyo dodahkan betapo den tak roti nak mewarno, dolu kocik2 lu, den tak ponah masuk kelas mewarno, jauh samo sekali pertandingan mewarno...sobab tu lah tak bapo nak cantik den mewarno tu kan...tak payah korang koba dokek den, den dah tau dah, lukisan tu tak cantik....

den buek lencano tu dalam maso kurang dari 1jam jo, lukis ngan warna...gitulah hasilnya...nampak dongan torang tak perkataan MANSANG dokek tongah2 lencano tu? ha...tu lah apo eh ke namonyo, hmmm...alah...den lupo lah plak...bleh postponed tak...ekekekeke....nnti den hupdate pasal MANSANG tu eh...den janji...bilo? den pun tatau...hahaha

notakaki : den bukan orang nogori sombilan, sobab tu ah bahaso den carca marba ajo...orang nogori, ekau jangan marah2 samo den eh...den budak baru belajar namo eh...

tak payah belajar, nyanyi je

Views
ari ni, aku takmo jerit2 suh students tersayang salin, baca kuat2, ataupun suh dorang duduk tempat masing2...takde2...ari ni kita tak payah belajar, kita MENYANYI mau??

bukan lagu justin bibir tu, bukan jugak lagu hazama nyanyi masa konsert af ari tu, bukan2....kita nyanyi lagu alam...

lagu zainal abidin - hijau

lagu ni punya maksud tersendiri, sesuai ngan tajuk yang aku nak ajar budak peralihan aku....tajuk pencemaran alam...

so, amacam...dah test suara anda? hehehe...

notakaki : cikgu sendiri pun lupa mcm mana nak nyanyi nih, ahaks...

sesi kaunseling bersama

Views
semalam, masa lepak2 tunggu makanan, aku dan sorang hamba allah ni berborak berkaitan tugas kita sebagai manusia dan hubungan manusia sesama manusia...

kalau kita buat salah ngan tuhan, ngan allah, kita boleh mintak ampun, mintak maaf, pintu taubat masih terbuka...

tapi kalu kita buat salah sesama manusia, kalau seorang, kita boleh berkonfrontasi ngan dia, mintak maaf ngan dia, tapi kalu saploh orang? laratkah kita nak berbuat demikian? tu kalu 10 orang, kalu 15 orang mcm mana? the same situation goes on...

kalau kita jenis yang sembahyang tak tinggal, alquran tak pernah tinggal, belum tentu lagi kita dapat masuk syurga...jauh sama sekali kalu tak pernah sembahyang, quran tak pernah sentuh, pastu hubungan sesama manusia pun fail...aduh....tak payah aku nak elaborate panjang2, korang paham2 la sendiri mcm mana eh...

notakaki : sometimes, i just need someone to hear me...

kertas soalan siap!!!

Views
credit to google for this picture
entah brader mana tah ni duk hangkut2 kertas soklan....takpe bang, femes2...


usaha selama beberapa minggu akhirnya sampai ke kemuncak segalanya...hahaha...bangga aku jap...sob sob sob...dengan ini, saya mengucapkan terima kasih ibu bapa saya, adik beradik saya serta peminat2 sekalian yang tak putus2 mendoakan kejayaan saya...errr...menang anugerah ke cik kak? hehehe

usaha selama berminggu2 tu...sobonarnyo eh, buat soalan tu aku amek masa 3hari, hari2 selebihnya tu proses birokrasi, mula2 kena tunjuk kat ketua panitia sesi petang, edit2 mana yang patut, pastu submit kat ketua panitia pagi plak, makan masa bape ari dah kat situ, edit2 lagi, last...kena tunjuk kat guru kanan plak...adeh....so many level wooo...tapi takpalah, aku enjoy gile buat soalan nih, ahaks...

bila dah lulus sume peringkat birokrasi, baru leh ngengade ngan abg rezor suh dia fotostat ikut jumlah pelajar...pastu 2 ari lepas, dah siap...dan semalam, aku dah siap agihkan mengikut kelas, pastu label mengikut kelas, pendek kata, setel sume...tinggal ari ni, aku pi hantar kat bilik kebal...hoho...

notakaki : tak sabar nak tunggu habis exam, sebab lepas tu balikkkk kampungggggg!!!!horeeeyyyy!!!!

Wednesday, May 11, 2011

cinta?

Views
dulu kau pernah berkata andai kata kita bercinta akan kau bina mahligai di langit ke tujuh sememangnya aku tak percaya

mimpi yang tak besh

Views
bangun pagi ni, aku menangis....ahaks...sebab terlalu dan sangat2 tak puas hati ngan mimpi aku...adeh...betapa sengal tak sengal aku nih...

alkisah...aku mimpi aku bleh plak tido umah musuh aku, pastu lepak2 situ, padahal memang musuh aku tu tak suka sama aku...kiranya mcm ni la situasi dia, dah tahu masing2 tak berkenan ngan masing2, tapi aku ngan muka tak malunya masih lagi pegi umah dia lepak2...apa kess....

pastu, ntah mcm mana tah, tau2, aku sorang je dalam umah tu, musuh2 aku yang lain tah ke mana menghilang, pastu tetibe ada orang tutup pintu, rantai, simbah minyak, nak bakar umah tu...adeh...ape la yang aku mengarut sangat pun aku konpius sudah...

dalam mimpi aku tu, siap ada bayang2 laki yang cuba nak bakar aku tu, pastu pintu yang dikunci bukan pintu biasa tau, pintu gudang tuh, yang besar, kaler perang2 tuh...pastu aku dibakar, baru 2 saat api nyala, aku terjaga...pastu aku nangis sebab terlampau geram ngan mimpi...aih...takleh ke mimpi yang indah2? baru semangat sket nak bangun....errr...nape aku rasa tak selesa ungkap ayat last tu eh? mcm menipu je...ih ih ih....tataulah....

notakaki : lama dah tak mimpi indah2

kau luka aku pun luka sama

Views
semalam, ngah aku dalam keadaan kemamaian tahap cipan, aku dikejutkan ngan sms kawansampaimati aku, tak lain tak bukan si enhear, thanks beb sebab still share everything ngan aku walaupun jarak kita beribu batu...

cite luka2 ni bukan luka enhear nih, tapi luka sorang lagi kawansampaimati aku sekarang ni ada kat somewhere in kuching, sama posting ngan aku itu ari...sedih beb...aku dapat tau pakwe dia mintak clash semalam...adeh...

tatau nak cakap mcm mana, tapi serius aku agak terkejut...baru duk jauh 3 bulan, dah jadik mcm ni....bukan aku nak salahkan sesape, tapi rasa mcm...kenapa sume ni berlaku? aih...tapi tu lah, kita hanya memerhati, kita tatau dorang yang menanggung mcm mana...aku cuma mampu berdoa...

aku doakan kau beb, aku tau kau kuat...tak perlu kau tangisi benda mcm ni berhari2, tapi kalu itu bisa buat kau tenang, kau rasa much better, menangislah...ingat...menangis bukan tanda kita mengalah...kita berundur selangkah kerana kita mahu mendapatkan momentum yang sesuai untuk kita...

setiap yang berlaku itu ada hikmahnya, mungkin sekarang apa yang kau rasa hanyalah kekecewaan, kesedihan, kepedihan, kesengsaraan, dan apa juga perasaan yang kau hadapi, kau kena ingat...kau taktau apa akan jadi pada masa hadapan...ada sinar kebahagiaan yang lebih manis...mana kau tahu...ingat...tuhan itu satu...dia je tempat kita semua mengadu...

kalu kau rasa kau lemah, nak jatuh, ingat...aku ada...aku boleh tolong pegang tangan kau sebab aku akan sentiasa ada di sisi kau utk bantu kau di saat kau memerlukan aku...even kau taknak aku pun aku tak kisah, sebab memang aku ada utk kau...u can count on me...

notakaki : i wish that i could be there for you

biarlah birthday dah jadik belated pun

Views
tengok ni...apa aku dapat...

sekeping kad, dan 2 batang pen merah...tu rotan tu takdak kena mengena langsung ngan hadiah hari jadi aku hokeh...saje je nak tayang rotan...

teringat pantun zaman kanak2...
pen merah pen biru 
u marah i love u

meh tgk isi dalam...
walaupun hanyalah sekeping kad biasa, tapi dia tetap mempunyai sentimental value yang tak dapat punya kat tepi2 jalan nih...satu2nya yang ada...

nampak tu...kepada Cikgu Nurul 'Ain....yang paling mahal, tandatangan tulus ikhlas dari tuan pengetua...hohoho...bukan senang nak dapat tanda tangan dia, aku senang2 je dapat...hadiah birthday....kalu aku tau hadiah birthday aku adalah tandatangan dari pengetua, kompem aku suh dia sign surat permohonan loan aku...hakhakhak...belum pape dah nak tambah hutang...hohoho..tettttttttttttt.....aku gurau je lah...tak kuasa aku nak menambah hutang yang ado skrg ni...kekgi aku je yang nan hado...

notakaki : terima kasih pada semua yang telah wish birthday aku baru2 ni...tak terbalas semuanya...terima kasih...

Tuesday, May 10, 2011

ini bilik aku

Views

inilah bilik aku, perkenalkan semua...kosong je...takdak barang apa...ayat standard aku, "takdak money lagi lah nak beli barang2 nih"

oit oit...tu bukan gambar bilik aku tatkala ini...tu gambar zaman awal2 masuk bilik, pas sapu2, baru loading barang sket2...tu yang sepah tu....ayat cover...hakhakhak

ni plak gambar belakang umah aku, yakni pemandangan utama dari bilik aku....toksah duk larikan pandangan lah mcm2 mana sekalipun, sebab mmg itulah yang akan aku hadapi ari2...

agak2la kan, bape keturunan binatang belaan ada kat dalam tu? hauuuuu

housemate aku cakap, tu hutan yang memang dengan sengaja disimpan, bukan hutan terbiar...kot2 la boleh diwartakan sebagai hutan simpan la kan, bleh la aku amek charge ngan sape2 yang datang nak melawat hutan simpan aku nih....ahaks....hutan tu siap ada kandang hanjing lagik....silap ari bulan, aku buat kandang itik kang...

korang layan video ni, aku kasik korang detail punya view...layannnn...


notakaki : rumahku syurgaku....bilikku sorgaku namanya...

menu hari ni

Views
sejak pindah umah baru ni, aku selalu masak before gi sekolah...hakhakhak...bagus kan aku...padahal baru 3hari masak, dah kecoh...

ari ni, pepagi lagi aku dah buat cekodok labu, my peberet....disebabkan oleh dak2 umah aku tak penah makan cekodok labu, maka, perkenalkan...dorang cakap, mcm makan cekodok telur...aku plak yang kehairanan, mcm mana rupa cekodok telur?

pastu buat ikan cencaru sumbat belakang ngan sayur bening, alah...simple je...menu orang bujang le katakan...tapi kan, kalu aku da kawin pun, gini jugakla menunya...agagaga....kesian kat laki aku kekgi...sapelah sudi nak kawin ngan aku kan...hukhukhuk

kenapa aku selalu masak? hmmmm...aku sekarang ni sorang2, takdak kawan, so, everything memang aku sendiri, berdikari gile aku duk sini sekarang...dari satu sudut, aku rasa bagus, tp dari satu sudut lagi, aku rasa tak bape nak best jugakla...tapi takpelah, janji aku boleh control hidup aku...

notakaki : gambo masakan? tak dapek nak hupload....

Monday, May 9, 2011

lelaki penipu, aku ditipu

Views
sudah berapa kali aku ingatkan diri ini agar jangan tertipu oleh pujuk rayu lelaki, namun, di penghujungnya, aku sendiri yang menyerah diri

sudah berapa kali aku ingatkan diri ini lelaki itu tidak lain tidak bukan, hanya untuk menipu diri ini sahaja, tetapi kenapa sehingga hari ini, aku masih membiarkan diri ini ditipu

sudah berapa kali aku katakan pada diri ini, lelaki penipu lelaki penipu, dan aku perempuan yang ditipu

sudah berapa kali aku menyedari aku telah ditipu, tetapi kenapa aku masih menerima dan menerimanya....kenapa...

sudah berapa kali harus aku membiarkan perkara sebegini berulang ke atas diri ini...berapa lama lagikah aku mahu bertahan dalam dunia ditipu begini...bangunlah....

sudah berapa kali aku ungkapkan ayat di atas, namun aku tetap ditipu oleh lelaki penipu....

notakaki : perempuan yang ditipu oleh lelaki yang penipu

hari ni meeting lagi

Views
aku suka meeting....lalalala

pengetua sekolah baru balik dari USA, dia ikut serta dak sekolah aku yang wakil malaysia utk pertandingan robotik...ari sabtu lepas, dia siap announce kuat2 bahawasanya ari ni dia nak buat meeting, so, perhimpunan secara automatiknya tertunda dengan sendirinya....

apa yang bakal diungkit dalam meeting ni kali ni agaknya...aku rasala kan, tak lain tak bukan pasal program sambutan hari guru, pastu keputusan pertandingan robotik tuh, pastu hupdate terkini yang guru-guru kena alert...wah....aku memang suka meeting...lalalala

aku perasan kan, sejak akhir2 ni, aku dah tak ngantuk dah dalam meeting, haha...den suko bebonar nih...agaknya den dah dapat rentak dia kan...ari tu, asal sebut je meeting, mata dah layu...langkah kaki masuk bilik meeting, mata kiri da takleh angkat, duduk je utk meeting, mata kanan plak yang jatuh...maka, ketidoran lah aku sepanjang meeting itu bermula...hukhukhuk...what can i do...it's not my fault, it's my eyes that cannot be angkat2...errr....broken english!!!

notakaki : tak sabar nak menghabiskan setiap minggu persekolahan...ahaks...

perkenalkan, aku sebagai seorang pandu puteri

Views
masih ingat lagi aku pernah cakap dalam entry sebelum ni yang aku akan cite pasal badan uniform aku kat sini...masa awal2 posting, aku bajet aku kena kadet remaja sekolah (krs), tapi ari tu...terkejot berok aku, aku dapat PANDU PUTERI...oh...betapa puterinya aku ni kan...ahaks...okay...korang jangan nak buat2 termuntah, aku tahu....tipu je tu sume...cuba lah terima hakikat ini dgn hati yang terbuka....

alang2 jadi puteri ni, nak le kenal2 ngan lambang puteri, senang...nanti kalu korang ternampak logo cenggini, sila la nama aku naik kat fikiran korang eh...

ni logo dia

nampak bunga tiga kelopak kat tgh2 tu? tu bukan bunga cacat ek...tapi memang mcm tu...aku sendiri sobonarnyo eh, tatau po kobondo jugak...den bantai ajo lah....den ni baru jo nak berjinak2 ngan dunia puteri bunian nih, jadi...saya budak baru nak belajar, kalu salah tolong jolokkan ajarkan...

wat masa sekarang ni, aku takdak uniform lagik, ngah tunggu kain yang diorder dari center pandu puteri yang kat kuching pos tempahan aku...agaknya, dalam masa beberapa bulan lagik, aku bleh la jadik mcm gambar kat bawah ni kan...hikhikhik

credit to google for these pictures

tak sabar nak ada uniform sendirik....

notakaki : i like blue...tetibe aku tgk, uniform ni mcm navy pun ado...adeh...

Sunday, May 8, 2011

saya sayang ibu ayah saya, kamu?

Views
ramai dah blogger, status kat fb yang wish selamat hari ibu kepada ibu masing2....sume orang ada ibu kan, ada ayah...sebab takde ibu, takde ayah, mcm mana korang boleh lahir kat dunia nih...

students aku, bila aku cakap psl ada ibu ayah, korang tau dorang jawab apa? dorang takde ibu ayah, dorang lahir dari pokok buluh, ada jugak yang cakap lahir dari pokok pisang...huh...aku pun terus bagi hadia kat depa sume, aku pusing2 pale dorang...ada ke jawab lagu tu...huh...

aku sebenarnya tak suka nak wish hari ibu ka, hari bapa ka, hari guru ka ada certain sambutan tu sebab bagi aku setiap ari adalah hari ibu, setiap hari adalah hari bapa, setiap hari adalah hari guru...tapi aku takmolah ketinggalan nak termasuk dalam list mereka yang mengucapkan sambutan hari2 mcm ni, so...

kepada ma, selamat hari ibu, tulus ikhlas dari anakmu yang di seberang laut china selatan...kasihmu, jasamu, dan segalanya darimu tidakkan bisa dibalas walau seinci, jadi....hanya ucapan terima kasih tak terhingga atas segalanya...doa anakmu, hanyalah mahukan ma bahagia, sihat, panjang umur, murah rezeki dan tenang2 selalu...aku sayang kamu....

aduh...sedih...jangan touching2 bley ka...hukhukhuk....sedih siot...jauh ngan mak...

notakaki : air masakan ibu, sentuhan ibu, belaian ibu...ubat segala penyakit...

tak keruan

Views
aku bukan tiru entry dari enhear tau, dan bukan jugak amek mood dia, kami jauh, mcm mana nak sama2 tak keruan...kan kan kan...logik dah kan penerangan yang aku bagi....

sejak dua tiga menjak nih, aku selalu rasa tak keruan, buat tu tak kena, buat ni tak kena....pastu nak touching2 plak, kau ingat ada orang nak layan ekau cik ain? huh....nan hado...

aku pun tatau perubahan apa la yang berlaku kat diri aku nih...perubahan orang yang bekerja kah? atau memang aku mcm ni orangnya? aku rasa aku nak pilih pilihan kedua tu lah, aku memang seorang yang tidak keruan...hokey, kita sudah mencapai kata putus...

sekian...terima kasih...

notakaki : memang tak keruan la kau ni ain

Saturday, May 7, 2011

peristiwa menakutkan di kala lewat malam

Views
secara jujurnya, aku ni jenis yang tak suke keluar malam2, pastu sorang2 plak, melainkan memang dah takde pilihan...

semalam, aku kena pegi sekolah, ada keje sket, buat2 keje, tau2 dah kul 11 lebih, cepat2 lah bersiap nak balik...memandangkan jarak sekolah ngan umah aku adala dalam 5,6 km, so, redah je lah jalan raya yang hado tu kan...

masa masuk dalam kete, aku tergerak ati nak lock pintu kete, selalu aku tak lock pun...gerak ati punya pasal, aku pun lock lah...

nak balik umah aku dari sekolah, kena pusing satu uturn ni, jalan sebelah sana tu banyak plak ketenya...ngah aku get melayan nak uturn, aku dikejutkan ngan bunyik orang ketuk tingkap kete...bapak ah terejut aku...nasib tak melatah...

bertambah-tambah terkejut aku bila aku tengok depan ada 2 moto ngah blocking aku...tgk belakang, ada 3 moto pun ngah blocking aku...aku dah start mengelabah dah, tapi try to react cool and think wise...aku masuk gear 1, dalam ati ngah fikir...what shoudd i do? patutkah aku langgar je mereka ni? habislah kete aku...tapi kalu itu saja jalan dia, aku sanggup lenyek moto2 depan aku ni...pada masa yang sama, aku syukur gila aku dah lock kete awal2....rasa secured tu ada lagi walaupun di saat2 genting mcm tu....pastu aku doa banyak2 mintak allah selamatkan aku dari apa2 kejadian yang tak diingini...terus terang dalam otak aku, aku ingat mak ayah aku je, apa aku nak cakap nnti, tu kalu aku masih sempat nak cakap ngan dia, kalu tak...orang lain saje yang akan tinggalkan pesanan kat dorang...owh...

pastu aku tekan minyak dua tiga kali, lagak mcm orang nak race, mau meraung kete aku bunyik...hampir ngan 10 minit jugaklah aku kena berhadapan ngan moto tu...muka dorang, tobat aku tak nampak, gelap, dorang pakai helmet yang tutup muka plak tu...tak lama pastu dorang blah mcm tu je...owh...syukur aku, cepat2 aku pun blah, tekan minyak kuat2 terus balik...syukur takde berlaku pape....syukur...

notakaki : serius aku trauma, tapi takde sape untuk aku share ketraumaan ini...sedih...

siang di sekolah, malam di sekolah, hujung minggu pun di sekolah

Views
hiyarghhhh...hidup matiku keranamu sekolah...eh eh eh....nauzubillah...jangan cakap lagu tu cik ain oi...salah tu...kang terpesong akidah....hidup matiku keranamu ya allah ya tuhanku...baru betul...

tukar ayat tukar ayat...hidup matiku di sekolah, ha...itu lagi okay sket kan...

takda apalah...aku cuma nak gitau betapa masa aku banyak dihabiskan di sekolah, bukan sebab kat sini takdak apa yang best sampaikan aku mengambil keputusan menghabiskan masa di sekolah...oh bukan bukan...tak lain tak bukan sebab banya keje la beb....keje menimbun aku takdak hal sangat sebab aku bleh setel satu2, tak kiralah masa mana aku nak buat kan...tapi ni, program sekolah...mana bleh nak postponed nak buat bila2, sebab  mmg dah diaturkan mcm tu...by hook or crook, kena la follow...adeh adeh adeh....

semalam, balik sekolah dah kul 7, kaki ku lenguh bagai nak mampos rasanya....berdiri hampir 4hours nonstop, without rest...aduh...mencabar keimanan betulla...dah balik tu, malam tu pegi lagi sekolah...seawal jam 8.30pm aku dah terpakcak siapkan keje bahagian aku, pastu nak kena tolong bahagian yang lagi satu....memandangkan aku ni ada dua jabatan, so, dua2 kena buat....adeh adeh adeh...

last-last, aku balik umah kul 11 lebih...dahla ada peristiwa yang menakutkan berlaku...nnti aku stowi eh...

pagi ni, kul 4 lebih dah terjaga, tak boleh tido2 lagi dah...tapi kul 6 jugak baru bangun mandi...ahaks...

notakaki : nak tau aku buat apa kat sekolah? nnti aku hupload....

Friday, May 6, 2011

kelas itu hancur sehancur hatiku

Views
semalam kan aku ada gitau yang aku bakal diobserve oleh ketua panitia, aku ngan kp tu nak kate kawang tak jugak, nak kata musuh tak jugak, tp selalu jugaklah tegur2 tu kan...2hari sebelum diobserve dia dah warning aku awal2 yang dia agak straight sket bab marking2 nih...aku selamba je jawab, takpelah, saya tak kisah pun, yang penting saya dinilai berdasarkan hasil kerja saya dan bukan dari segi penampilan atau dasar kawan...gila ayat aku kan, agak2 bleh dapat award pekerja contoh tak tahun ni? kwang3....

so, berlangsunglah aktiviti diobserve dan mengobserve...aduiii.....serius aku tak suka diobserve sebab aku akan mengalami kepenatan beberapa level lepas tuh...terbukti lah semalam....sangat penat hokeh, nak jalan, nak drive, mengharungi kesesakan lalu lintas, huh...terpaksa dengan rela je sume tu....

overall...korang nak tau perkataan pertama yang aku dapat pas habis sume2 tu? aku dapat title T.E.R.U.K. huh...sangatlah tak best, tapi aku tak kuciwa pun...ahaks...ketua panitia aku tu cakap kawalan kelas teruk, pengajaran okeh...meanings...mengajar dah ok, persekitaran kelas je tak okay...aku tak de nak defend diri aku he hape ke sebab aku memang dah tahu kelas tu mcm mana...that is the best class that i have, so, bila dia cakap it sucks, aku tatau lah kelas aku yang lain2 tu mcm mana plak...no komen...

tapi aku nak tergelak guling2 pas dia borak ngan sorang cikgu ni, dia ngaja pas masa aku, ketua panitia aku ni gi tanya cikgu tu pasal kelas aku tadi tu, and then cikgu tu jawab, kelas tu memang mcm tu, tak pernah nak berenti bercakap, pot pet pot pet...so, adakah salah aku jika aku dilabel sebegitu? aku takde kuasa, boleh nak kawal kelas, aku jangan mengajar, control dorang je keje aku...kalu cenggitu, kompem la aku dapat kawal kelas, kan mak limah kan?

msa aku ngah ngajar tu, ada students aku bergaduh...students form 1 beb, kalu pensel jatuh pun dorang akan jerit, cikgu, pensel saya jatuh, nak buat mcm mana, mmg gitu perangai mereka...jenuh dah aku selawat dalam hati bila jatuh bab nak melayan karenah mereka, dah...nak buat mcm mana...sape suh jadi cikgu...

okeh, setel bab kena observe semalam...masuk agenda ari ni plak, tadi masa ngah jenjalan kat blog kawan2 yang lain, aku terkejut ngan entry dua makhluk allah yang memang aku dah lama follow, komen2, pastu borak2...tak lain tak bukan pasal dak zaty ngan dak k_own, apa dah jadi ni dek non sekalian...terkejut akak dek oi...bukan setakat ko je hancur zaty, akak pun sama...i need explanation...ecece...tetibe je aku nak menyebok kan....takdelah, aku cuma nak tahu...kenapakah....mengapakah....bilakah....di manakah....dan akhir sekali, siapakah...

notakaki : hancur hatiku mengenang dikau menjadi keping2 setelah kau pergi tinggalkan kasih sayang antara kita masihkah ada sayang itu sekali lagi maafkanlah ku tak bisa...eh...terkaraoke di sini plak...