Thursday, March 31, 2011

secara rasminya

Views
adalah dengan ini, dimaklumkan bahawa, GA komen dan menang telah pun melabuhkan tirainya...sebanyak 63 penyertaan telah diterima...terima kasih kepada semua yang telah menyertai dan menyokong GA ni...seronok rasanya mendapat sambutan sebegini...

sama2lah tunggu 1hb april ni ye, kita tgk sape yang bertuah itu...

hadiah takdelah lumayan mana, setakat topup saploh hengget atau boleh jugak ditukar kepada wang tunai dan akan di bank in ke akaun cimb sahaja...

keputusan seperti yang telah dimaklunkan sebelum ni, adalah secara cabutan bertuah yang akan dilakukan secara manual, jadi, sumenya bergantung kepada nasib sahaja...ada rezeki, dapatla kat korang, kalu tak, jangan gigit2 jari...nntikan next GA aku selepas ini...chow....

notakaki : time kasih pada mereka yang telah menyertainya...terima kasih tak terhingga...

Wednesday, March 30, 2011

mimpi itu memang indah

Views
semalam khusyuk sangat tengok cite asmara, adegan romantis asmara ngan melati...owh...tak sangka, siap kuar balik prebiu cite tu dlm mimpi aku...hakhakhak

aku mimpi aku gi dating ngan encek leo, gi dating kat kawasan pantai agaknya....hehehe...pastu layan angin pantai...aduh...sangatla membahagiakan...mcm dunia ni ana yang punya...

pastu pagi ni, liat2 nak bangun pagi, sbb sayangkan mimpi yang indah itu....apa kess...nasible ada encek leo tepon aku pepagi tadi...thanks ye...tu pun liat2 gak, adeh....nak kena pulas tinge agaknya aku ni...

mimpi best sangat, smpai takmo bangun...agagaga...bulih ka itu mcm...huh...

notakaki : bila la agaknya dapat jadi cam melati ngan asmara mcm cite semalam? agagagaga

panggilan terakhir untuk GA komen dan menang

Views

setakat entry ni di hupdate, seramai 61 penyertaan telah diterima
dan penyertaan masih belum ditutup
jadi
silalah gunakan peluang yang ada dengan bijak

apa lagi

cepat2 terjah 
tarikh akhir, 11.59pm mlm ni

dah tak lama dah

GA komen dan menang

Views
berdasarkan kejayaan GA sulung aku yang baru saje berakhir baru2 ni
aku teringin nak anjur GA kedua
kali ni berbeza sket ngan yang dulu

sebab

anda tak perlu follow
anda tak perlu buat entry
anda tak perlu upload gambar
dan anda tak perlu nak tag mana2 blogger

anda hanya cuma perlu komen
saya suka ros putih
dan 
tinggalkan id follower serta email

hadiah? takdelah lumayan mana
setakat topup sebanyak rm10 (maxis atau celcom atau digi)
seramai 3 blogger yang bertuah akan dipilih

jika mendapat sambutan yang menggalakkan
jumlah pemenang juga akan bertambah

pemenang akan dikira berdasarkan cabutan bertuah secara manual
kalu taknak topup, bleh juga ditukarkan kepada wang tunai tetapi akan dibank in ke akaun anda tetapi terhad kepada akaun CIMB sahaja

GA ini akan berlangsung bermula 01.03.2011 dan berakhir 11.59pm 30.03.2011
keputusan dijangka dapat diketahui pada 01.04.2011

semoga mendapat sambutan

Tuesday, March 29, 2011

sesekali layan cite asmara 2

Views
perghh...tak pernah lagi mengalami sindrom mau layan cite asmara sampai sebegini rupa...owh...meronta2 jiwa raga ku...hauhauhau

last week aku tertengok cite asmara tanpa sengaja, as a result, minggu ni...kalu bulih kul 8.00pm dah ready depan tv semata2 mau layan cite...oho...

asmara 2 minggu ni mmg sangat2 tidak menguciwakan aku...sangatlah bahagia...hauhauhau...ada beberapa ayat dia yang memang menyentapkan jiwa raga aku...owh...tp sayang...masa aku ngah tunggu nak online, ayat2 yang menyentapkan aku tadi hilang begitu sahaja...adeh...hampeh3...

notakaki : cite asmara malam ni mmg sentap habes!!!!

Monday, March 28, 2011

asal ada meeting je aku mengantuk tahap gaban

Views
pagi tadi, tak nyempat2 nak online, hupdate blog, sebab ada hal nak kena setel lu...adehla...pastu cepat2 siap gi sekolah, sbb ada meeting...aku perasan sejak aku keje nih, asal smpai je kat sekolah, mata aku secara otomatiknya akan menjadi redup2, sayu...meaning? aku mengantuk le beb...hauhauhau...spesis cikgu takde matlamat idup namanya...kwang3...shhhh3....diam2 sudey...

tadi aku ada meeting...masuk je bilik mesyuarat, aku terus menguap tahap tenuk kuasa tiga belas...ya allah ya tuhanku, aku agakla kan, aku kena sumpah lah, takleh masuk bilik mesyuarat...kiranya aku kena tulah la kan...ape? tak percaya? huh...percayakan je...kalu tak aku ketuk2 pale hangpa sume pat lima belas kali....

menguap tutup mulut ye

credit to google for this picture
huh...aku sejak dari zaman u lagi, paling tensen kalu mengantuk, pastu nguap2, tp takleh tido...huh...sangat terseksa jiwa raga sobonarnye eh...

tapi tadi, aku bantai tido dengan amannya, hehehe...cean pengetua aku, duk berucap bagai nak rak, tp aku? selaku staf sekolah, sangatlah bertindak kurang hasam di situ, dah tu, nak buek camno...aku takleh nak buat pape...sangat mengantuk hokeh...

masuk ni, dah ada bape kali dah meeting kat sekolah aku, dan 90% daripada meeting2 tu, aku bantai tido...tu yang aku syak aku kena tulah ngan bilik mesyuarat tu...hmmmm...nak kena panggil dukun pak sukun kasik berubat la gamaknya kan...hihihihi

notakaki : malam2 susah nak tido, sebab tu siang2 asik nak tido agaknya



Sunday, March 27, 2011

boleh bawa maut jika begini

Views
uih...dari tadi duk tatap mini laptop aku ni, online sana, online sini...usha mcm2..aku nak beli bagpack utk lptop ah, senang nak buat naik flight...dah usha dah tadi, tp takdak yang berkenan lagi...harga pun boleh tahan jugaklah...aih..awatla barang2 ni sume nak mahal2 eh...aih...tensen sudah aku...eh...takdelah tensen mana pun, biasa2 je...

pagi ni, takdak plan pape, duk umah je, sangatla membosankan...tak breakfast lagi...oh ya...lupa nak hupdate kat sini...aku dah bleh makan dah sket2...hehehe...tp takleh makan banyak2 lagi, nnti rasa nak muntah...masuk ari ni, dah 3 ari tak muntah...seronok2...syukur alhamdulillah...dan perut aku pun da start rasa lapar2, meaning...mintak diisi la tu...huh...tu lah, ari tu agaknya dia merajuk ngan aku kot...ahaks....perut pun tau merajuk tau, apatah lagi pakwe makwe....

kepada sesape yang tertengok laman web yang jual beg laptop, leh roger aku, aku mmg nak beli nih, ngah menjalankan proses pemilihan dah...tunggu jumpa yang berkenan ngan harga yang cun, aku boli terus...

huh...pagi ahad ni suram sungguh, jiran2 pun senyap je, anak2 jiran pun takdak berlegar2 depan umah, tido lagi kot, hujung minggu mcm ni, jarangle kalu nak meriah2 mcm pagi ari keje...takde hiburan mata tol...nak kuar dating pun tak dapat, takdak orang sudi nak dating ngan aku, sob3...

lama2 kena hadapi pagi yang membosankan mcm ni, mau mati jiwa aku...huh...mana boleh...jom buat sesuatu yang berfaedah...

notakaki : dating ngan buku je lah...aih...bagus tol cikgu mcm ni...hauhauhau

nak teman joging je kot

Views
selamat pagi dan salam sayang sume

bangun pagi ni, aku teramatla bosan, mau keluar rumah, tp takdak teman...so, sape rasa dia larat nak teman aku? cepat2....raise your hand...aku ni, idokle suke sangat perbuatan joging2 tu, tp kalu teman, aku suke...meaning...ko joging aku tunggu kat mana2...hehehe

itu je? ha'ah...tu je lah...aku suke tgk orang lain bersenam, suke jugak bagi galakan dan semangat suh orang lain bersenam, aku? hihihihi...tak suke...

notakaki : nak buat apa ye pagi ni....hmmmm

Friday, March 25, 2011

layan blues jiwang itu adalah wajib bagi aku

Views
sape tak kenal aku mmg akan terkejut dan perkara pertama akan dia label aku adalah, aku minah jiwang melampau tp aku ok je...hahaha

nak buat mcm mana, sejak aku kecik lagi, aku dah membesar ngan lagu2 jiwang karat meleleh-leleh ni...idola aku, tak lain tak bukan jamal abdillah, iklim, ukays...tak main ah lagu saku tiga kupang, tak pun enjit2 semut ni, tak main sume tu bro...lagu wajib kekasih awal dan akhir, suci dalam debu, bila diri disayangi, ah...pendek kata, mcm2 lagi...nak list kat sini mcm kejenuhan la plak korang nak membacanya kan...tak yah nak geleng2 pale, aku dah tau dah, dah telek dalam air sakti delima pusaka dah tadi...hohoho...

okeh, berbalik kepada tajuk entry di atas...jadi tersangatlah tidak heran kalu aku layan blues jiwang tu kan? huh...tak kiralah aku ngah mood sedih ka, marah ka, gumbira ka, mmg akan totap den layan lagu sebegitu...abg aku tak suke kau tau, dia siap kutuk aku kaw2 lagik....teman sekutuk dia, tak lain tak bukan, akak aku sendiri ler...hampeh la depa tu kan...kutuk aku je kerojenya...tp ada aku kesah? kompemla idok...huahuahua

sebelum aku zaman belajar kat ipt, takde lah ada geng mana nak dgr lagu2 cenggini, tp pas dah berjalan jauh, orang cakap, banyak berjalan, luas pengalaman...masa kat ipt la, aku jumpe ramai spesis yang sama ngan aku, sharing the same song, sharing the same interest....wah...sangatla heaven kan...rupe2nya, sepah2 tepi jalan je peminat lagu2 tangkap leleh gini...nape mase aku kecik2 lu tak de pun jumpe kengkawan sebaya yang minat lagu2 gini? heran aku...tp bila dah besar, cam ramai lak kan...hehehe...bagus2...perkembangan positif namanya tuh...

teringat kenangan masa aku darjah 4, cikgu muzik aku suh tetiap sorang nyanyi lagu sempena persembahan muzik kelas, kengkawan aku sume bantai lagu yang seangkatan ngan budak umo saploh tahun lah...aku? hahaha...kasik gelak lu....korang nak tau aku nyanyi lagu apa?

aku nyanyi lagu......PENGHUJUNG RINDU...terkejut berok gaklah cikgu muzik aku time tu...nak buek camno, dah jiwo aku lagu tu...terimo ajolah...jangan banyak songeh...tp yang aku menyirap darah time tu, leh plak kawan aku tanya aku, "lagu apa tu, tak pernah dgr pun"...aku rasa nak sekeh2 je pale dia time tu, kalu kata aku tak pandai nyanyi, aku tak sentap mana pun, tp dia bleh cakap tak pernah dgr tu yang aku menyirap tuh...huh...nasib la kecik lagi time tu, suci bersih...takde semangat2 liar dalam diri...kwang3...

notakaki : bila kekasih menyingkap tabir cinta tiada terbatas dengan kata-kata

Thursday, March 24, 2011

hupdate GA komen dan menang

Views
PERHATIAN

kepada mereka yang masih belum menyertai GA kedua yang dianjurkan oleh aku sendiri yakni GA komen dan menang, apa tunggu lagi, moh la kita join ramai2...tak susah mana pun, komen aje, kalu ada rezeki, tak ke mana kan...kan...kan...

GA ni tinggal lagi seminggu aje....tarikh tutup 30.03.11

notakaki : kalu aku sendiri komen bley tak? kwang3....tetttttt...mana boleh!!!!

SPM dan selamat pagi malaysia

Views
wah...amacam adik2 ku sekalian...dah tahu dah result spm kan? so...puas hati atau ada yang tak puas hati? kepada yang dah puas hati tu, syukur alhamdulillah, itulah hasil yang kamu dapat selepas sekian lama berhempas pulas...pada yang tak puas hati tu, kenapa boleh tak puas hati? kalu sebab salah diri sendiri, jadikan apa yang kamu dapat hari ni sebagai panduan untuk hari esok, usaha dan usaha, jangan mudah mengalah, kerana kejayaan itu hanya milik mereka yang berusaha sepenuh hati...jadi, papehal pasrah sajelah kan...

apa yang perlu adik2 buat sekarang ni adalah, fikir masak2 ke mana hala tuju kita pasni, nak sambung belajar dalam bidang apa, nak jadi apa, sume tu lah, dah kena fikir dah...kalu rasa pening2 leh je rujuk kakak2 yang ada, takpun guru2 di sekolah, mereka boleh bg pendapat...papehal, think wise hokeh...

notakaki : tahniah pada semua adik2 ku dan jangan lupa, perjalanan anda masih jauh, teruskan perjalanan anda seadanya...

Wednesday, March 23, 2011

it's your birthday dear

Views
hari ini, hari rabu, 23 haribulan 3 tahun 2011...takde event pape yang best, tp jauh di sudut ati aku ni, sangatla ingat hari ni ada apa...it's your birthday dear...

sempena ulang tahun kelahiran ini, besarlah hati aku untuk merakam berpatah2 ucapan khas untuk kau

selamat ulang tahun kelahiran...semoga bertambah2 rezeki dan senang hati, dan yang paling penting...gembira jalani kehidupan seharian...i have nothing to give you, so i pray to allah, so that he can be with you always...paling penting, semoga tabah hadapi kehidupan dan kuat hadapi dugaan yang melanda...

notakaki : tetibe rindu nak makan kek secret recipe...hukhukhuk

alhamdulillah

Views
semalam...aku try makan sket...rindu nak makan weih...tengah ari tu, aku terasa sangatla haus...so, pekena air tin, air buah kundur!! srot2...minum...hampir separuh upenya dah minum...letak tepi lu...smbung wat keje...alih2...aku rasa mau muntah plak...hadoilah...terus aku makan gula2 mint, kasik lega sket tekak ku yang loya...berjaya tahan muntah tgh ari tu...

malam, tgk orang lain makan nasi, aku pun ada la jugak tergerak nak makan nasik, makanla dalam 4sudu, pergh...nikmatnya lah hai makan ni...tp dlm ati, cuak gak, kot2 tetibe kekgi nak muntah...tunggu punya tunggu...dekat2 sejam gaklah, baru rasa nak muntah balik, tuhan je yang tahu, air mata dah berguguran dah, tahan muntah punya pasal...pastu bedal gula2 mint lagi sekali...

oh...kenapakah aku mcm ni...penat sudah muntah...

semalam, aktiviti aku hanyalah tgk tv, mengait...nikmat sungguh dunia nih...pastu rasa nak makan...wah...apa lagi, selongkar laci makanan aku, apa ada...ada kek apollo tu, ada mamee monster, ada bermacam2 biskut...sume aku makan...dan yang paling best, aku tak muntah...wah...perkembangan positif...

ayah aku suh minum susu, kot2 gastrik aku datang balik, aku pun agak mcm tu lah, seminggu lebih cuti ari tu, aku tak minum susu, minum pun jarang2, ni, tadi, dah minum susu, semalam sebelum tido pun aku minum susu...hope pasni takmo dah muntah2 eh wahai perutku yang aku sayang...

notakaki : rasa nak makan nasi putih + ayam halia

Tuesday, March 22, 2011

lamanya tak hupdate!!!

Views
wah...tersangat2la lama kan aku tak menjengah umah aku kat sini, jengah umah sedara2 blogger yang lain...ya allah...rasa mcm baru pas kuar dari gua, pastu jakun2 tgk keadaan sekeliling...itulah yang aku rasa sekarang ni...bape lame eh aku tak hupdate? see...bape lama tak hupdate pun da tak ingat sebab apa? sebab da terlalu lama smpaikan lost sendiri...haduila...ape la nak jadi...mana pegi tah disiplin diri nih...

ada beberapa sebab nape aku tak nyempat2 nak hupdate, dan satu sebab utama dia adalah aku tak bape nak sihat...ari ni, dah masuk ari ke 3 aku tak leh makan pape...asal makan je, paling lama makanan tu dapat bertahan dalam perut aku adalah 30 minit...pastu habis sumenya masuk dalam lubang toilet...M.U.N.T.A.H.

kadang2 tu, tak sempat nak habiskan makanan dalam pinggan, dah kalut carik toilet...seksa gile idup 2,3 ari ni, smpaikan semalam, aku rasa nak pitam dalam kelas sbb jerit2 nak ngajar tu kan, kelas aku ni, almaklumla, kalu jerit2 mcm kena kejar ngan rimau utan pun dorang buat derk je, apatah lagi kalu aku bisik2 mcm dlm kelambu...nak tak nak, mmg kena guna kekerasan suara je lah, pastu tetibe je aku jadik gelap mata...sbb dah takde energy kot, 2 ari tak makan, pastu nak guna tenaga? mana nak dapat supplier gitu...

korang yang membace entry aku ni kali ni, doa2 kanlah aku sihat, aku sekarang ni jeles tgk orang lain berselera nak makan sbb aku? langsung takde selera nak makan, tgk makanan je, aku dah loya2 tahap gaban...mcm orang bunting aje aku ni...konpeeyus jugakla kan...ke aku ni dah kena kenan ngan orang lain...hahaha

notakaki : rasa nak makan tp bila tgk makanan...kudup balik perasaan nak makan tu

aik...dia dah ok ke?

Views
semalam, waktu aku ngah syiok2 bermalasan atas sofa, duk layan msg ngan kengkawan yang ado, aku dikejutkan ngan satu panggilan tepon yang nombornya tak bernama...maknanya, aku tak save no tu lah...

aku angkat...dgr suara lelaki...siapa? laju je aku tanya siapa ni? upenya, one of my friend masa kat kampus dulu...apakes dia ni...dah lama menghilang, sekalik, contact aku...okaylah tu kan, perkembangan positif namanya...aku ok je, dan dia pun ok gak...borak2 smpai satu tahap, tatau nak borak apa dah...masing2 diam, maknanya, dia suh letak phone lah tu kan...

dulu aku mmg kawan ngan dia mcm aku kawan ngan kawan2 aku yang lain, dah kata satu kampus kan, so, sampaila satu ari ni, aku tatau lah, maybe sbb dia salah faham kot ngan aku, terus dia boikot aku, aku apa lagi, boikot jugaklah dia...sume gara2 alkisah....

aku : mcm mana mau lepas geram ni
dia : luahkan je lah
aku : mana boleh main luah je
dia : mcm mana mau okay kalu tak diluah
aku : betul jugak, kalu dapat cakap "aku benci kau!!", rasa lega sket kot
dia : apa? kau benci aku...okay fine..
aku : uik...aku bukan cakap kat kau...kau bace leklok sket ayat aku tu...

gitulah lebih kurang cite nya, aku smpai ari ni konpeeyus ngan apa yang berlaku sebenarnya, so, aku mls nak amek port, diamkan diri jugak, buat hal aku...aku tgk dia pun buat tatau je kat aku...ah...dah...mls nak ingat...biarlah dia ngan hal dia, aku ngan hal aku...bukan kali ni je aku pernah kena, da banyak kali dah..so, lantaklah...aku pun pasni tatau dah bila lagi bleh jumpa ngan dia...biarkan saje lah...

alih2, petang semalam...terjalin kembali ukhwah nampaknya...hmmm...baguslah tu kan, aku pun bukannya suka sangat amek port dlm hal2 mcm ni, kalu dia dah okay, aku seribu kali okay, tp kalu dia menyampah kat aku, apa aku bleh buat dek non kan...no komen please....ecewah...lagak mcm kena terjah dek wartawan melodi je aku nih...kwang3....

notakaki : dia dah okay ke? baguslah kalu mcm tu....aman sket idup aku mcm ni...say no to persengketaan hokeh...



entry asal sepatutnya on 14hb mac, kesilapan teknikal dlm nak mengpublish berlaku

Monday, March 14, 2011

tiket oh tiket

Views
pg ni, bangun2 pagi je, terus bukak airasia ngan mas...tgk tiket..humang aih...ni rege tiket ke ansuran bulanan ngan along? konpeeyus aku...apakes gini...

notakaki : memang kaya la airasia ngan mas bila mana ada insan mcm aku ni, menabung kat situ...hukhukhuk

Sunday, March 13, 2011

cuti yang bermakna

Views
jom recall kalendar idup aku...

minggu ni minggu cuti persekolaha pertengahan penggal pertama sesi 2011...cuti yang sangat membahagiakan...sape tak bahagia beb kalu cuti, melainkan kalu orang lain cuti, kita pun cuti, tp kita still kena kerja...ha, yang tu...sudah terang lagik bersuluh, cuti tu sangatlah tak best...

ni adalah cuti pertama aku sejak bergelar seorang pekerja, adeh...udah keje dah aku ni, mcm tak bape nak caye je...tp kalu gi supermarket tu, orang still panggil aku students...bukan nak cakap aku awet muda, tp sbb aku nenong2 macam budak kecik...dengan erti kata lain, kehampehan aku sangat ketara agaknya...

ok dah...jangan nak kritik diri sendiri melampau2 hebat plak kat sini...malu aku...ececec...tau malu...so, apo laie...ubahlah...iyer...baik!!!

cuti sekolah ni, aku tanpa segan silu balik kampung, paling best, aktiviti makan2 ngan godak2 atas katil...perghhh...sangatlah sorga...bleh makan itu ini, order itu ini...kalu masa kat sana, yakni bintulu...nak makan kat kedai pun takleh main nampak kedai, terus masuk...tarak bleh woo...mau ati2...sebab kat sana, majoriti dia adalah cina...bila nak makan, nak kena ati2...aih...tak best kan...nak makan pun sekat2...selera makan apa lagi, terbantut le gini...

tadi, aku makan nasik lemak, pastu bantai roti telur, nasik 2pinggan, lauk udang paprik, kari ikan, pastu makan taufufa, makan buah 3,4 jenis...huh...mmg ari ni ari makan sedunia rasanya...la ni pun ada lagi rasa mau makan tuh...hikhik...

tp kan, cuti ni cuti yang paling bermakna la bg aku, apa taknya, sbb ni cuti pertama aku selepas berkerjaya, dapat lak lepak2 ngan family tersayang, ngan mak ayah...haish...sangat2 bermakna kan...pasni, nak berangan bebanyak, bila la lagi nak dapat merasa cuti yang bermakna mcm ni...hmmmm...

notakaki : dah beli benang kait...hiyeeeerrrr...suke3

Saturday, March 12, 2011

cuti? apalagi....

Views
oooo balik kampung oooo balik kampung 
hati girang

perjalanan jauh tak ku rasa
kerna hatiku melonjak sama
nun menghijau gunung ladang dan rimba

biarpun lirik ke laut, aku totap nak nyanyi dek non

hehehehe

gumbira mau balik kampung...nntikan aku bersiaran langsung dari semenanjung...yiieeehaaaaa!!!!

notakaki : oh...rindu sama bebenang ku

Wednesday, March 9, 2011

rindu

Views
sejak dua tiga menjak ni, aku selalu ngamuk kat encek leo...bukan ngamuk baling2 barang tu, nak baling mcm mano, tak tersampai punyalah...setakat bising2 kat dia je, tu pun bising2 manja...huh...manja ker? takdelah, aku gurau je...

sejak duk di bumi sarawak ni, yang baru cecah sebulan, ari ni, genap sebulan...aku rasa mcm lama giler aku tak jumpe ngan encek leo...tp mmg betul pun dah lama...huh...sejak encek leo terbang gi sabah, bleh bilang ngan jari bape kali...rasanya tak smpai sebelah tangan....hukhukhuk...kadang2, bila aku hitung mcm ni, aku rasa down je...sedih sesangat...

kalu aku duk umah, aku takdelah rasa sedih sangat, sbb tak sempat nak sedih, aku buat2 bizi ngan aktiviti lain, tp bila duk sini...tatau nak buat apa...duk termenung sana, termenung sini...gitu je lah, tu yang buat aku R.I.N.D.U. kat encek leo...tp seperti biasa, kalu aku ckp mcm tu kat dia, dia gelakkan aku jer...sebab? kalu aku jadi dia pun aku gelak gak...yelah...nak buat mcm mana lagi kan? itu je yang termampu...

aku rindu sama encek leo!!!!

notakaki : bila la agaknya aku ngan encek leo mau jumpe? mmmm...sedih...

Tuesday, March 8, 2011

aku dah rotan, ada berani mau lawan ka?

Views
selepas insiden aku dibambu oleh students yang tak bape nak ada nilai2 moral, aku rasa aku perlu ada sesuatu untuk aku jadikan senjata...alah...setakat rotan sebesar jari kelingking, apalah sangat...habis tu, takkan aku nak batang penyapu kot kan...agak2 ah sket bro...

nak lawan aku lagi? siapla korang!!!

masa aku kena bambu itu ari, aku terfikir nak bawak bodyguard masuk kelas, suh dia jaga pintu kelas, depan ngan belakang, belum lagi bodyguard sebelah kiri ngan kanan aku...smpai gitu sekalik plan aku sejak beberapa kali kena kes mcm ni....aku tensen dan pada masa yang sama, agak takut la jugak...sbb students aku besar2, lg besar dari aku, kalu sorang pegang aku pun dah cukup dah aku, setakat kudrat aku, apalah sangat...aih...ni yang nak menuntut ilmu kebal nih, sekalik jentik, bertaburan bulu idung, tu belum gigi..huh!!!

semalam, aku masuk kelas, first time bawak rotan, satu perkembangan positif yang dapat aku tgk, keadaan lebih terkawal, senyap, pastu students pun duduk buat keje je...adakah disebabkan rotan atau mmg dorang ada kesedaran nak ujian, dlm mood nak ujian le katakan...

kelas yang betul2 mencabar kewarasan dan keimanan aku, belum masuk lagi..aih...tataulah tu dorang mcm mana, sekalik dorang tak heran, mati katak aku le kejap lagi...aih...degil2 budak zaman sekarang ni...kalu setakat degil, aku boleh terima lagi, tp ni, kurang hajar, pastu plak boleh membahayakan nyawa guru sendiri...itu yang wat aku cuak....

notakaki : nak masuk kelas mcm nak gi berperang

aku punya monday blues

Views
semalam, aku kuciwa beb, satu sbb tak menyempat nak online, pastu hidup sangat tunggang langgang, hampeh ah, hampeh...aku kuciwa...

tetibe aku teringat kat akak aku, asal ari isnin je, hidup cam apa tah, miserable je, pastu keje bertimbun2, tak tersusun, pastu dalam ati...owh...i hate monday...dan inilah life aku agaknya, asal ari isnin je, muncung2 nak datang keje, tp bila habis keje petang tu, much better, lagi better bila habis keje ari jumaat...wakakaka...

ni nnti, ada cuti sekolah seminggu, so, upcoming monday...aku tatau nak expect mcm mana monday aku nanti...harharhar...dgn bermalas2an selama seminggu, pastu nak kena ngadap muka2 students yang seramai 45++ sekelas tuh...huh...tobat ler aku tobat...harusle muncung aku sepanjang 3,4 depa...

tapi mana boleh merungut kan...so, layankan ajo...eden layan jo...

semalam, kena gi sekolah seawal jam 8 lebih, sbb 8.30am ada meeting bersama pengurusan dan sume guru sesi petang, tp yang aku heran, tak sume yang datang, pelik aku pelik...pastu continue sekolah, sesi petang, rotan sana, rotan sini...alih2...dah kul 6.30pm, jom balik...rehat2 jap, 7.15pm, kuar makan malam...lepak2 kat kedai, cuci mata, tgk pelayan customer yang datang, kul 8.30pm, jom balik....ngan tak mandi seharian, kepenatan, kejap je...berlabuh tirai monday aku...hahaha...

notakaki : aku rasa aku tetiap ari keje ada blues...apo kono eh jang...hauhauhau

Sunday, March 6, 2011

dilema si anak katak

Views
dari a

ain...aku pening ngan hidup aku, apa nak jadi ngan aku pun aku tatau, mcm mana ni, aku buntu...antara aku ngan b, aku dapat rasakanya hadirnya orang ketiga, yang semakin hari semakin menyesakkan aku, berkali telah aku cuba untuk mengingatkan diri, janji aku dengan b, namun, setiap kali tu jugaklah aku akan menangis...aku bahagia dengan b, dan telah berkali-kali jugak aku ingatkan diri sendiri, takde sesiapa pun yang mampu menggantikan b di hati aku, hanya b seorang...biarlah hanya dia yang terakhir bertakhta di hati ini...setiap hari aku berdoa, moga jodoh aku berakhir dengan b, tak mahu aku bayangkan kesudahannya jika lelaki itu bukan b, tak mampu...setiap kali aku kuatkan semangat untuk b, setiap kali tu jugaklah orang ketiga hadir, memberi sokongan tak berbelah bagi kepadaku...aku buntu...dugaan apakah ini...aku takut aku tersungkur di tengah jalan...walaupun hatiku hanya untuk b, kita hanya mampu merancang...mungkin tuhan punya perhitungan sendiri, dan itulah yang membuatkanku semakin sesak...apa akan jadi jika b mengetahui perkara ini...sudah tentu aku sendiri digantung tidak bertali olehnya...dan semua itu, tak mampu aku harungi...aku sangat menyayangi b, biarlah aku dengan b sahaja...tp kenapa aku diuji sebegini rupa...apakah cintaku kepada b dibina tanpa asas yang kukuh....

yang ikhlas, a
kepada a dari ain

apakah yang sedang berlaku ni a...aku konfiyus...hope kau dan b okay2 saje...mungkin apabila kau dan b berjauhan, kau telah membuka hati kau untuk benda-benda yang baru, termasuklah hadirnya orang ketiga, mungkin kau sedar, kau tahu yang hati kau itu untuk b, tapi dalam sedar itu juga kau telah memberi harapan kepada seseorang yang juga kau senangi untuk berkawan...sayang dan cinta kau itu memang untuk b, tp dalam hal mcm ni, kau pasti akan rasa berbelah bagi...aku tatau nak cakap, mungkin ini semua ujian buat kau....sebelum ni, kau berjaya harungi semua itu, takkan kali ni kau tak boleh buat benda yang sama...setiap pagi, tanam azam dalam hati kau, apa yang kau nak buat, apa yang kau perlu buat...bgtau diri kau, betapa kau sayangkan b, betapa kau nak end up dengan b, jadi...setiap dugaan yang datang, insyaallah, aku yakin kau boleh atasi...orang ketiga itu, kau cuma perlukan kekuatan untuk berterus terang, kerana berterus terang itu lebih baik dari segalanya...seboleh2nya, cubalah untuk berpijak pada bumi yang nyata...percintaan itu indah, tp melalui percintaan itu memerlukan kesabaran yang sangat tinggi....pada hemat aku, b itu dah sesuai dah ngan kau, sepanjang aku kenal kau dan b, banyak dah kau harungi bersama dia kan...susah senang kau bersama dia, aku tau betapa sayangnya kau kat b...jadi, jika hadir sayang untuk orang lain, aku yakin, sayang itu tidak setinggi sayang kau untuk b...jaga b bebaik...

ikhlas dari aku, ain

Saturday, March 5, 2011

remaja zaman sekarang

Views
entry kali ni bukan nak nyentuh pasal keruntuhan akhlak di kalangan remaja, muda-mudi negara kita, yang buang anak sana-sini, khalwat, pakai dedah sana-sini...bukan tu bukan...tapi isu yang aku nak bangkitkan kat sini adalah, di mana letaknya status guru di mata remaja kita sekarang?

persoalan yang aku rasa since aku sekolah rendah lagi tak pernah2 selesai...

kalu guru rotan pelajar, mak ayah datang sekolah, turun naik mahkamah, fail saman itu ini, kalu cubit anak, pun tak boleh, denda anak, pun tak boleh...pendek kata, sume benda tak boleh buat kat anak masing2...yelah kan, sape tak sayang anak kan? mengandung 9 bulan lagikan rasa, bila dah besar, orang lain nak cubit2 plak...hoi...mana boleh...

tapi, bila mana di sekolah, anak perangai mcm setan dajal ntah hape2 ntah, ada tak mak bapak datang sekolah, turun naik mahkamah, nak bela nasib guru punya pasal? ada tak? hahahaha...aku berani makan cili idup2 la kalu ada kes mcm tu...

pengalaman sebenar aku, semalam...

aku ngah khusyuk mengajar seni kat satu kelas ni, tetibe je, sekumpulan pelajar ****, adalah dalam 6,7 orang, duk buat bising sebelah kelas aku, kacau2 students aku, jerit sana, jerit sini...usahkan aku terganggu, students dlm kelas aku pun terganggu sama...aku pun cakapla, "kalu kamu takde keje sangat, kamu masuk la kelas, janga ganggu orang lain" dengan nada yang biasa2 saje, takde hamun, takde maki, takde jerit2...biasa2 saje...sekalik, sorang budak ni, ketua dia agaknya, kasik jelingan maut kat aku satu...pastu aku buat donno je, bila aku pandang lagi sekali, budak tu jerit kat aku "apa tengok2...mau gaduh ka?" pastu sambung maki aku dlm bahasa dia, aku buat tatau je, budak tu berang ngan aku agaknya, dia tendang2 pintu kelas aku, degang2...kejap pintu depan, kejap pintu belakang....aku dlm ati,ak je tepon member laki aku suh datang jemput aku kat kelas, aku takut anything happen kat aku...tp syukurlah, bebudak tu blah terus, tak jumpa2 dah ngan aku smpaila aku balik...

habis je kelas, aku terus jumpa penyelia petang, tanya pendapat, mcm mana aku nak handle students mcm tu, bila dia tanya aku apa nama budak tu, aku tatau, serius aku tak kenal...pastu dia bg kat aku senarai budak2 yang bermasalah...aku blank, aku tatau pape...

petang, aku ada kelas seni lagi, kali ni, 2 masa terakhir, sangat mencabar, mengajar kelas paling hujung, dahla tak hiraukan aku langsung, apatah lagi nak bg salam ke hape ke, its okay lagi, pastu, kul 6 je, dorang angkat beg, keluar kelas...sedangkan sekolah habis kul 6.15...aku geleng2 pale aje, sangat biadab...dan sangat tidak punya nilai2 moral...aku tatau apa nak jadi ngan remaja zaman sekarang...mcm ni kamu treat guru kamu?

sebelum balik, kawan aku gitau, ada sorang guru, hampir2 nak kena tumbuk ngan student yang aku syak, student yang sama maki2 aku tadi, ya allah ya tuhanku...apalah dugaan ini semua...kesian kat akak tu, dia pun dah buat report sume dah...

kadang2 aku terfikir, guru mcm aku ni, datang sekolah nak mendidik anak bangsa ke nak kena belajar cara2 berperang?

kepada semua ibu bapa, makcik2, pakcik2, masyarakat di luar sana, pantaulah anak masing2, didiklah mereka mengikut tuntutan agama masing2...pegang2lah nilai2 moral yang sepatutnya kita amal dalam hidup bermasyarakat...


notakaki : kadang2 aku terfikir untuk undur diri, tapi perjalanan aku masih baru nak bermula...

Thursday, March 3, 2011

menangis itu satu terapi

Views
ni aku nak tanya korang2 sume, bape ramai yang termasuk dalam kategori cengeng? hah...berapa ramai? cuba angkat tangan tinggi...tinggi lagi...aku mau kira...one two three....five....seventeen....twenty one...mmmm...wah...ramai le jugak....tp aku perasan, yang angkat tangan tu sume pompuan...aih...nape nih...

wanita dengan air mata bukan untuk meminta simpati tetapi melepaskan rasa hati

ecewah...nyanyi lagu syima la plak pepagi camni...errr...rasa mcm slek je lirik aku nyanyi kan...hahaha...lirik ke laut tol lah....

okeh dah dah dah...hentikan kemerapuan yang ada...aku cuma nak bangkitkan 1 isu ni je, kenapa perempuan menangis...

tensen
sakit hati, terasa hati, kecik hati dan bermacam2 jenis hati lagilah
nak releasekan tekanan yang ada
rindu pada seseorang
tersentuh hati

nak dapatkan kekuatan balik, regain energy
lepaskan geram

marah atau dimarahi

ada tak dalam list aku tulis nak mengada2 ngan laki atau nak amek perhatian laki atau nak tunjuk pmpuan tu lemah? ada tak? ada tak? kalu ada, tunjuk kat aku, aku bagi hang free2 je saploh hengget, kalah orang yang join GA komen dan menang yang aku tgh anjursekarang ni...

so, sape berani cakap pompuan saje2 nak tunjuk lemah ngan menangis? sape? huh...nak kata aku pantang betol bila ada lelaki cakap mcm tu takdelah sangat, kita ni kan demokrasi, boleh cakap apa sahaja, tp aku nak ler kongsi cerita ni ngan mereka yang mungkin tak pernah nak selam isu sebegini, so, apa kata, sesekali, kita selami hati orang pmpuan ni...

aku sebagai perempuan, tak malu nak ngaku aku menangis...salahkah jika aku menangis? aku bukan nak meraih simpati atau nak tunjuk aku lemah, tp aku menangis kerana aku rasa bahagia selepas menangis...menangis itu satu terapi yang tiada nilai tandingnya...sekian, laporan dari aku sendiri...hehehe

notakaki : air mata itu punya satu cerita tersendiri, biarkan ia mengalir

Wednesday, March 2, 2011

aku menang kontes cerita paling lawak sedunia

Views
masih ingat lagi contest yang dianjurkan oleh sedari anyss, rakan blogger aku kat 100penulis, ari tu, dia ada anjur contest cerita paling lawak sedunia, pastu aku pun join la ngan niat saje suke2...tak sangka, tadi check email, dia cakap aku one of the winner, hohoho...tak sangka...

nak bace cite aku kelakar ke tak, leh klik kat sini

hadiah yang bakal aku dapat adalah

kerongsang mutiara dari sabah

hehehe...walaupun encek leo keje kat sabah, aku tak pernah lagi dapat hadiah kerongsang sabah ni, so...leh le merasa jugak kan...pasni, kalu berkenan ngan kerongsang sabah, leh ler aku paksa encek leo belikan untuk aku...tettttt....pastu aku bayarkan la...takde maknanya aku nak mengepau dia, aku tak suke...

notakaki : dah berangan gi sekolah pakai kerongsang sabah ni...harharharhar

kem kepimpinan pelajar - versi guru

Views
baru2 ni, perasan tak, aku tak hupdate entry 2,3 ari lepas? apa? tak perasan? hoho...nak buek camno, blog eden bukannya blog famos amos tuh, tak ramai pengomen tegar, penyinggah tegar? pembaca tegar? aku sendiri pun tatau...

so, aku paham sesangat kalu korang cakap "eh, tak perasan pun ketidakhadiran entry terbaru dari aku" hukhukhuk

ni aku nak cite...ari tu, bermula khamis bersamaan 24hb februari 2011 smpai ler sabtu 26hb februari 2011 bersamaan hari sabtu, aku telah menyertai kem kepimpinan pelajar anjuran pihak kaunseling sekolah...hadoi...jadik student kena join kem, jadik cikgu pun kena join aktiviti...haiyya...

hidup pun sosah, mati pun sosah ~ dialog apek cina dalam madu tiga

sepanjang aktiviti berlangsung, hidup aku mcm apa tah, terumbang ambing, horror je aku rasa...penat? toksah cakap, takde word yang leh gambarkan betapa penatnya aku...sekian, harap maklum...

nak je hupdate gambo2 aktiviti kat sana, tp sayang...tenet slow aje kali ni, jeles ngan aku ler tu, takmo kasik aku online...hampeh2...takpe2...mcm le aku takleh hupdate gambo lain entry kan kan kan...cuma dah basi je lah...ah...pedulikkan, korang bukan makan pun gambo tu, tgk je...kalu setakat tgk, takpe...tak menjejaskan kesihatan...kwang3...

notakaki : masih lagi dalam keadaan penat...agagagaga....

Tuesday, March 1, 2011

topikal test untuk pendidikan seni

Views
adeh la...baru je masuk kelas seminggu, dah nak kena wat topikal test, sbb guru yang before aku ni tak sempat nak buat...so, sebagai seorang guru yang punya pengalaman seni seciput ciputnye nih, aku sediakanla beberapa contoh lukisan untuk students aku

tajuk : rupa

korang tgk2 jugak, tapi jangan kutuk lukisan aku yer...aku tau aku tak de seni, takde bakat nak melukis2 nih, tp nak buek camno...ekau tolan jo lah...





sebenarnya, tema dia adalah lukisan asas berdasarkan keadaan sekeliling, tak perlu buat detail2, just lukisan asas jo...so, sangatla simple...tp simple2 jugak, ada la jugak syaratnya...yang ni aku tak leh cite kat sini, kot nnti habisla pecah rahsia nya...hahaha...padahal, takde secret mana pun, tp saje je...

notakaki : minggu depan exam, rilek sket aku rasa...pas cuti, nak kena ngajar tone warna...aih...mewarna la plak idup aku ni kekgi...mampos...