Sunday, October 31, 2010

cuti umum

Views
credit to google for this picture

hoho...nampaknya kemenangan berpihak kepada negeri kelantan walaupun negeri sembilan mendahului permainan...tak kisahla sape yang menang, kita tetap bersaudara bukan...

ekoran kemenangan 2-1 malam semalam, kelantan telah diberi cuti umum...hohoho...cuti cuti...

tahniah pada semua pemain bola sepak kelantan kerana berjaya membawa pulang piala malaysia kali ini...tahun depan mcm mana plak?

notakaki : 31hb cuti, 4hb cuti lagi...waka waka che yeh...

budak2 sekolah dah sampai sekolah dah pagi ni, tatau ari ni cuti...kesian...

hamek kau

Views
pas bace entry dari kelambu pasal tragedi stesen petronas, aku rasa kagum ngan entry itu...

situasi yang hampir sama berlaku

mak aku tengah mandi, toiletnya sebelah aje, bila ada orang mandi, mesti bunyik dushum2 air kan, standardlah tu kalau takde bunyik air, mandi p ramlee namanya

aku terasa nak lepas hajat, tp bila fikir balik mak tgh mandi, bunyik bising, tak tenang aku...laju kaki aku ke toilet dalam bilik tetamu, situ tenang...

baru je masuk, bunyik bising2 ada orang ketuk pintu bagai, adik aku...aku, huh...potong stim betullah minah nih...

ketuk pintu, diselangi ngan tutup bukak lampu, aku dah hangen dah...nak kena minah nih...

aku bukak pintu, pastu pangg...bagi pelempang barang sebijik dua...pastu blah...hajat ku sudah terbantut...aku terus mandi...

jangan memain dalam hal ni...sume orang boleh jadi emo...

notakaki : korang percaya tak?

lama tunggu bang?

Views
ada kereta yang tidak dikenali masuk, parking2 betul2 kat depan rumah, keluar seorang lelaki berpangkat abg, juga tidak dikenali, berpakaian kemas, kemeja yang dipakai dituck in dengan elok...

abg itu mengeluarkan sesuatu dari poket seluarnya kemudian diletakkan di telinga, telefon bimbit barangkali, nampak abg itu berbual...mukanya serius...dia melihat-lihat tayar depan belah kanan keretanya...

aku beritahu ibu akan kehadiran abg itu, bila ibu bertanya gerangannya, dengan laju dan penuh keyakinan di dada, aku menjawab,

tak tahu, kereta dia rosak

aku dalam hati, mesti dia telefon kawan dia, menyatakan keadaan dia dan menunggu kawannya datang untuk memberi pertolongan

aku mundar-mandir di luar rumah dengan harapan abg itu akan bertanyakan sesuatu kepadaku, tapi hampa saja, seolah2 aku tidak wujud...

aku dalam hati, sombong....bukan aku nak ngorat pun, kalau dah kereta rosak, bagitau jelah, bukan main parking depan umah aku, kalau tayar pancit sekalipun, aku leh tolong amekkan alatan, nak suh aku tukarkan, sumpah aku tak reti

ibu yang dari tadi sibuk di dapur mengambil keputusan untuk keluar dan melihat sendiri kelibat abg kereta rosak yang aku maksudkan

la ila ha illallah...tunggu orang rumah ke? dia tak balik lagi

aku : hah?

aku mendapat pandangan tajam dari ibu,

kak...pergi masak air, buat air cepat, bukan orang lain ni

aku : ok

sambil itu aku mendengar cerita+salasilah+sejarah berkaitan abg kereta rosak itu

notakaki : sape suh berenti kete, kuar pastu terus tgk tayar kete...memang aku hengat org kete rosak la...padan muka abg kena tunggu lama2

Saturday, October 30, 2010

get ready semua

Views
segala-mala kata ganda ciptaan aku jajan yang ada kat mini market terdekat area rumah telah dibeli

kuaci bagai, kacang menglembu mengebau sume ada, belum masuk kuew teow lakna yang mak aku buat, pastu ais krim sebalang, air teh sejug, pasni nak tambah ais kosong bebanyak...hoho...

mcm nak parti je umah aku, selain aku yang sentiasa memartikan atau mematikan serta menghavockan keadaan umah, kami semua dah bersiap sedia ngan bantal peluk masing2, port dpn tv yang cun, kalau rasa sakit lenguh2 badan, baring atas toto siap2...

malam ini kita mau nonton bola beb...piala malaysia akhir, kelate lawan nogori sombilan...hah...mana satu bakal menang ini malam...

notakaki : hobin jang hobin or gomo kelate gomo? huh...makan lagi sedap...ngap3...

tahap kesihatan

Views
bangun pagi ni, aku rasa sedikit ringan walaupun badan aku masih panas ke sebab tak mandi lagi??? tapi rasanya much better kot compared ngan petang semalam...

petang semalam, ditambah ngan cuaca hujan sepanjang hari, sangat melemahkan sistem imunisasi badan aku...sangat lemah, smpaikan menggegel nak angkat henset...tetibe rase, "aih, nape lah berat sangat kamu ni enset...tak larat nak hangkat kamu"

cepat2la okey ye badan...

notakaki : lapar...nak gi makan...

Thursday, October 28, 2010

rentetan kisah paul si sotong peramal

Views
entry asal di sini

gambar diambil dari google

aku ada publish kat mukabuku aku pasal kematian si paul nih, maybe sebab terlalu awal agaknya, ramaila yang komen ramai ke? 2 orang je kot..hahaha tanya aku betul ke...hihihi...mesti dorang tak tgk tv nih, sbb tu pelik, nak bace paper, tak kuar lagi beritanya...so, aku tak salahkan dorang...sebab aku sendiri pun terkebetulan je duk depan tv time tu, kalau tak, sama hampeh je aku ngan mereka sekalian...hampeh kuasa dua...

okey, masuk cite asal apa yang aku nak gitau kat sini...korang ada bace paper utusan semalam tak, bahagian luar negara page ecece...omputeh seyh...mukasurat 18 bertajuk sotong 'ajaib' paul mati...aku tergelak kot bace berita tuh, sbb ada satu ayat yang bertulis aku tulis balik eh

Kami merujuk Porwoll, wakil Pusat Hidupan Laut Oberhausen mungkin akan menanam Paul di kawasan pusat hidupan laut ini dan membina satu tapak peringatan kecil untuknya.

aku bantai gelak cipan ah sbb aku rasa tindakan mereka sangat kelakar...nak tanam sotong...waka waka che yeh betullah...tapi bila bace balik ayat pastu aku tulis balik sekali lagi eh

Walaupun ini satu tindakan pelik yang dilakukan untuk seekor hidupan laut, Paul mencipta populariti semasa hidup yang boleh dianggap sebagai wajar dilakukan, kata Porwoll.

aku rasa setuju kot ngan porwoll tu, yelah, kalau sesuatu benda tu kita amat menyayangi, dan sangat penting sehingga meninggalkan kesan dalam hidup kita, kita sanggup lakukan apa sahaja janji kita puas hati...mungkin tindakan porwoll itu dari satu segi dianggap pelik, tp kalau dari satu segi lagi...hmmm...bolehla diterima...

kalau aku sekalipun, entah apa lagi benda pelik yang aku boleh buat...

notakaki : goreng pon sodap...

pisang goreng

Views
ini adalah kisah benar ada aku kesah

aku sangat suka pisang goreng, kalau kena gaya, huh...bukan setakat pisang, ngan pinggan2 sekali aku bedal tipu je tu, gimik je lebih

semalam, aku dah beli pisang goreng 2 hengget, pas makan sekeping, aku rasa nak MAKAN pisang goreng, pastu aku paksa adik aku beli lagi pisang goreng 2 hengget...muncung je dia turun kete gi beli...

balik umah, letak dalam pinggan, aku terus ngadap...kiranya ni menu tengah hari aku lah kot, ngadap pisang goreng...MAKAN punya MAKAN, tak sedar...upenya dah 3 hengget dah pisang goreng masuk dalam perut aku...wah...tahniah utk aku sendiri...

opss...sebelum tu, aku lupa nak mention, aku ajak le kaum kerabat ku yang lain ngadap pisang goreng tu, aku bukan jenis yang makan sorang2 tau...makan kena share...sbb tu lah aku makan 3 hengget je, sbb lagi sehengget tu dorang yang lain makan...papehal, aku tetap makan banyak...hahaha...gelak giant seyh...

gambar seperti biasa cilok dari encek google

ha, lagi satu, lupa nak mention, kalau kat tempat aku ni, sehengget pisang goreng bersamaan dgn 10 keping pisang yang digoreng, kalau 3 hengget, kira lah sendiri...penat belajar sifir darjah tiga dulu, mase ni lah nak aplikasi...ala...3 hengget equal tu 30 keping...

saiz pisang goreng yang aku beli tu plak, hah...boleh rujuk balik gambar di atas...besar2 dan panjang kan...hehehe...itu yang aku suke ttg tempat aku nih, makanan murah2 dan sedap2...

huh...pendek kata, memang semalam aku MAKAN sepuasnya...pastu petang, hah...hamek kau...penangan pisang banyak sangat dalam perut...apa lagi kalau bukan hangen je perut aku...kembong mcm ikan kembong rasanya...

notakaki : lain kali makan berpada-pada bukan ada-ada...padan muka saket perut...hahaha...gelak kat diri sendiri

kisah sepapat

Views
satu dua tiga empat
aku kejar sampai dapat
biar patah tulang empat kerat
baru tahu siapa hebat

satu dua tiga empat
hari-hari aku makan lepat
nak lipat tak dapat
nak peluk tak sempat
rindu yang datang rapat

satu dua tiga empat
kalau aku dapat
memang aku lipat-lipat
rindu yang aku dapat
aku hitung sampai kelat
sebab nanti nak duduk dekat-dekat
nak minta upah sampai tak larat

Wednesday, October 27, 2010

ajaib atau kreatif?

Views
kita layan gambo ah dulu...ohh ye...aku cilok dari encek google je nih...

mesti bini dia ngamuk2 sampai balikkan umah sendiri


comel


kasut gergasi mana la yang tertinggal nih


ni pun gara2 bini ngamuk lah ni


alahai...tomel...


peminat fanatik tarzan kot


fanatik ngan muzik nih...aku suke rekoder...umah akunak mcm rekoder gak ah? hehehe


lagi kasut gergasi


jangan pening2 pale eh


nak minum tea or coffee?


acanno nih? tak faham aku


bakul mak tertinggal


nak travel pun senang, hangkut satu umah


ni baru umah batu


huh...takmo...takde privasi langsung...takleh main nyorok2...


ufo


umah aku tingkat 2 setengah hokeh...

aku tertarik sangat ngan picture2 nih sume, sebab hari tu, mase bace paper, dia tunjuk gmbar2 mcm ni, terus aku tergoda you...sambil2 buang masa menggoogle nih, teringat nak carik a few gambar yang menarik, tempek kat sini...hohoho...

bestnye kalau dapat melawat sendiri umah2 mcm ni kan? hehehe...mesti kejakunan aku sangat menyerlah sampaikan org di sekeliling kena cakap "dah2 lah tu ain"

so, apa pendapat korang? mereka yang ada idea sebegini bagi aku sangatla superb kreatif...bagus ah...

notakaki : umah aku nanti mcm mana ek? nak buat mcm pokok pisang ah...hahaha...nanti orang kata monyet mana la y duk umah tu...haish...kensel...

demam lagikah?

Views
petang semalam, secara rasminya badan aku menunjukkan tanda2 nak lancar serangan mogok...

1. badan panas
2. sakit tekak
3. hidung tersumbat teringat iklan norish karman tuh
4. mata pedih

hmmm...mengikut pengalaman aku, kalau dah rasa mcm ni, maka sahlah tuh nak DEMAM atau dgn erti kata lain aku dah DEMAM...

kadang2 tu aku rasa penat gaklah, asik demam je keje aku sekarang nih, nape lah boleh jadi mcm ni, lemah sangat antibodi...org lain, nak demam sekali sebulan pun susah, aku nih, sekali seminggu pun boleh apa...

takpelah, mungkin ada hikmahnya sume nih...bukan aku nak merungut, sbb sakit2 ni sume datang dari allah kan, cuma aku risau je ngan keadaan diri aku nih...sangat tak mcm org lain...risau beb...selalu sakit mcm ni, kalau setakat aku je yang susah, aku tak kisahla, masalahnya, org di sekeliling aku pun turut kena tempias which is aku tak bape berkenan...tapi nak buat mcm mana...di luar bidang kuasa aku...

notakaki : pasrah

Tuesday, October 26, 2010

kalau dah suka

Views
gambar dari encek google


kalau hati sudah suka
semua indah saja
itulah tanda bunga kasih bermula
di dalam jiwa
memang benar kata dinda
berkasih ada tanda
tetapi hati mana sanggup merana
sepanjang masa
berputus asa jangan
mengeluh pun jangan
tenangkan hati
janji jangan lupakan
supaya aman
berpisah lama jangan
berjauh pun jangan
supaya rindu tidak jadi bebanan
menyeksa badan
hati susah jadi senang
kenangan jika datang
terasa kasih sama tiba menjelang
menambah sayang
sebab apa hati resah
seperti orang salah
itukah tanda kasih akan berpisah
membawa tuah
berputus asa jangan
mengeluh pun jangan
tenangkan hati
janji jangan lupakan
supaya aman
berpisah lama jangan
berjauh pun jangan
supaya rindu tidak jadi bebanan
menyeksa badan
hati susah jadi senang
kenangan jika datang
terasa kasih sama tiba menjelang
menambah sayang
sebab apa hati resah
seperti orang salah
itukah tanda kasih akan berpisah
membawa tuah


notakaki : sesekali layan lagu lam...ohhh...sangat nostalgia...

aku terserempak dengan kembar

Views
ohoo...aku rasa sangat seronok nak tergelak pun ada sebab 2 ari lepas, aku jenjalan la kat dalam tenet nih, pastu nak dijadikan cerita...aku terkedu ngan satu nama yang sangat familiar ngan aku...apa lagi kalau bukan ros putih...

terkejut berok gaklah kan, sbb aku ingat ada org kidnap nama aku ke hape ke, ingat kau ni famos amos ke cik kak smpai ada org nak kidnap2 identity kau pastu terus aku singgah blog empunya badan...

header blog itu


aku terus siasat siapakah dia...ala2 spy rusia gaklah aku menyelinap dia nyer blog...aku cuak gak weih...yelah, tetibe je leh plak terjumpa blogger nama sama takdelah sama ngan aku tapi lebih kurang lah tu kan...

sekali dah bace entry terbaru dia, aku bace lagi entry kedua, pastu bace lagi, hbs satu page tuh aku bace...pastu aku tersengeh sesorang mcm kerang bushuk...i like her...bling3...hehehe...terus aku gitau dia pasal kehadiran aku, and then...tak sangka dia komen entry aku yang psl paul tuh...apa lagi, tanpa membuang masa, aku terus follow dia...hehehe

bukan apa, bukan senang tau nak terserempak ngan kebetulan yang sangat dramatik gini, tu yang aku terus amek langkah drastik...dramatik vs drastik signifikan bukan? hehehe

walaupun aku tak kenal dia, y paling penting, dia pun tak kenal aku, tak salah rasanya kalau aku nak kenal dia, mungkin bleh jadi kawan...hehehe...

ros putih atau white rose...maybe sebab suke pada bunga ros yang kaler putih tuh...tak pun, ros putih tu bawa maksud yang sangat tersurat utk dia...tak pun, sebab ros putih tuh la dia dia dapat inspirasi utk jadi diri dia hari ini...ntahla...banyak lah alasan dia...aku tak kisah sume tu...y aku tau, nama blog kami hampir sama...ekekeke...

so, kliklah sini, white rose kalau nak kenal 'kembar' aku nih...hehehe

notakaki : jadilah kami kembar tak seiras...

matinya paul sotong peramal

Views
paul si sotong peramal

ohoo...ni berita yang mengejutkan bagi aku rasanya, yelah...td sambil2 tgk buletin utama, terperasan la tulisan kecik kat tv tuh, hah...paul ditemui mati dalam rumahnya akuarium hokeh? hoho....

peminat bola mesti sedih kan...??

hahaha...hei...tak baik gelak2 di saat ada kematian...okeh...mode sedih...

walaupun aku tak minat bola, tp mase musim demam world cup ari tuh, aku ada gakla selak2 paper, heboh kot time tu pasal si paul nih, yelah, rekod tanpa kalah dia, takde mana2 sotong boleh celen...cayalah...

aku tak delah nak cakap percaya kat si sotong sutun? sekor nih sebab aku rasa dia makhluk allah jugak, kita semua makhluk allah, dan kita sepatutnya percaya pada kuasa allah sahaja...sebab hanya dia yang menentukan segalanya dan hanya dia yang mengetahui segala yang tersurat mahupun tersirat...

tapi aku bukan bermaksud nak memperlekehkan sape2 yang percaya pada paul, jauh sama sekali memperlekehkan mana2 kepercayaan yang ada...aku hormat kepercayaan kalian semua...

notakaki : paul dan world cup 2010...waka waka che yeh...

ku kongsikan bersama

Views
okeh, hentry ini ditujukan khas buat sahabat aku, merangkap juga kawan baik, pendengar setia, pengkritik tetap, dan apa jua jawatan yang berkait rapat ngan idup aku...

aku suke cakap mcm ni kat kawan2 aku,
hidup aku tak lengkap tanpa korang

hei...aku serius ni tau...bukan memain...

selamat hari lahir yang ke 23 sayang...semoga kau semakin tabah dan kuat menghadapi hari mendatang...aku doakan kau bahagia dan gembira dengan hidup kau...friend forever eh...

sedikit info menarik tentang ohh...aku lupa nak kenalkan kawan aku ni eh...hehehe...perkenalkan, anizah alias ani*ah ohoo...huruf amende tu *...hehehe...itu rahsia aku ngan kawan aku...takmo hebohkan satu dunia...

ni lah dia kawan yang sangat aku sayang tu

apa yang menarik tentang dia yang nak aku kongsikan kat sini?

10 perkara yang anda perlu tahu tentang anizah
1. senyum dia statik je sbb tu kalau tgk kat mana2 gmbar dia, sepesen je bagus...istiqamah namanya

2. sangat kuat compared ngan aku

3. degil, keras pale kalau degil sangat, nnti aku panggil dia apa kau gile??

4. tak suke jalan yang ada taik burung nnti dia geli2 nak lalu

5. tak suke study kat meja, asyik2 nak atas katil

6. sangat suke atau boleh juga dipanggil kipassusahmati penulis novel thriller, ramli awang mursyid betul ke eja nama mcm ni? tatau nak eja mcm mana nama penulis tuh, aish...

7. juga meminati cerita harry potter, dr tgk wayang sampai ke memiliki novelnya

8. pembalut buku yang sangat teliti dan kemas

9. sangat suke kucing kira dia ni ibu kucing ah..oppsss tapi tak suke bela sbb tak suke taik kucing, aku jugak yang kena buang kan?

10. pandai masak tomyam emmm....teringat tomyam dia...kecur2...


so, kepada anizah, ini ucapan tulus dari hati ku yang suci murni ala2 minyak masak murni tu

selamat hari jadi, semoga kebahagiaan dan kegembiraan berada di samping kau selalu, dan bila kau keseorangan, ingatlah aku atau enhear sbb kitorang akan sentiasa ada utk kau...walau apa pun yang berlaku, kita tetap bersaudara...ingat tu...jadi, ada masalah, boleh share, ada gembira2, boleh share...apa guna kawan kalau tak boleh nak susah sama susah, senang sama senang...


aku suke ah gmbar ni...cilok dr mukabuku kau...

notakaki : nnti nak sandle mcm tu lagi...best sangat pakai...hehehe

Monday, October 25, 2010

baju konvo

Views
itu hari aku pernah cakap yang aku takkan hupdate pasal kisah konvo aku, yang akan aku hupdate pun psl baju konvo aku, so, inilah dia baju aku...hihihi...


sila fokus lebih kat tangan baju ek...aku penat aku tercongok jahit benda alah nih tp takde org tgk...huh...

hasil tangan aku

okeh...alkisah baju ni sangatla panjang...beli kain ni awal2 lagi kot, before puasa lagi, kunun2 nak buat baju raya, tp disebabkan masalah teknikal, kain ini tak terjahit olehku...gara2 bizi ngan baju org lain pun ada gak...betullah, kalau kita jadi tukang jahit, mesti baju kita gak y tak sempat nak berjahit...

korang tau bila siapnya baju nih? seminggu aku nak konvo kot...takpelah...aku tak kisahla, janji siap....dan aku ada masa lagi nak alter mana yang patut...

aku lak sebelum konvo tu menumpang bilik kawan baik aku ni, bosan tatau nak buat apa, aku pun amek baju, buatla pape yang patut...tu y sempat bermanik baju aku tu...hajatnya nak jugak bermanik di bj tu sendiri, tp bila fikir balik, aku nnti kang, pakai jubah gedabak tuh, bukan nampak badan pun...takkan nak letak manik kat kain kot...mana boleh, tak praktikal langsung...pastu, tangan je nnti masuk gmbar...hahaha...sbb tu aku letak manik kat tangan je...letak plak letak kat tempat y memang akan konpem2 masuk lam gambar...bijak tak aku? tu namanya kreatif dan inovatif...

okeh...baju konvo dah hupdate...nak story amende lagi psl konvo nih eh...menung kejap...haa...aku dah dapat....hehehe....nnti je lah...

notakaki : gmbar tu aku cilok dr blog tempahan manik aku je...malas nak edit...hahaha

khas untuk seorang sahabat

Views
okeh, tunjuk sket sape sahabat aku itu.


inilah dia
raifana

aku kenal dia mase aku praktikal kat alor gajah, melaka...mase tu, dia datang ramai2 ngan kawan2 dia, tak mcm aku, dtg sorg2...pg dorg dtg tu, kat bilik guru ada buat portluck, tak sempat nak kenalkan diri lagi, so, aku takde kelas pagi tu, sangatla bizi nolong cengcikgu serve makanan, huh...basah ketiak...

pas habis sume tu, baru kitorg kenal2kan diri, tp sumpah...aku tak hengat pun nama dorg, ingat muka je, pastu plak mase awal2 tu, kitorg duk asing2...pas dah duk sama2, makin sehat keluarga praktikal kami, hihihi....pastu baru mula kenal lebih lanjut dan yang paling penting ingat nama...hehehe...borak mcm2, gelak mcm anak setan, hakhak...yang tu aku je kot sbb aku kan kurang hasam sedikit sedikit kata kau?? banyak kot...jangan nak perasan...

opss...lupa...entry ni aku buat khas utk raifana aka ina ni sebab semalam, 24~10~2010 adalah hari ulang tahun kelahiran dia yang ke 24...wahhh...dah bertambah angka kat ruangan tahun eh...takpe...sume tu hanyalah angka semata-mata kan, yang lebih penting, kematangan diri...hehehe...

aku kenal ngan ina lebih kurang 2 bulan je kot, sbb aku habis praktikal je, balik kampung, pum pang pum pang bukan bunyik kompang aku kawin eh dah tak jumpa dah ina, tp kitorg still je lagi berhubungan aku ada hubungan ngan ina melalui mukabuku...hari tu, mase konvo, aku ada gak jumpa ngan dia, tp tak terfikir pun nak hamek gmbar sesama pun kan...hahaha...sebab masa tu masing2 ada agenda tersendiri...so...takpelah...y penting kami masih berhubungan..

sepanjang kawan ngan ina nih, aku teringat dua aktiviti yang paling aku takleh lupa, iaitu
1. makan abc kat kampung amende tah, pas balik sekolah tuh, jauh kot tempatnya, sampai sesat2 aku nak balik pastu
2. pegi mandi air panas kat kolam air panas gadek walaupun aku tak mandi pun

huhu...best sungguh lepak ngan kawan time tuh...


so, kepada ina, ini ucapan khas aku utk kau...

semoga kau bahagia selalu, dipermudahkan segala rezeki dan urusan hidup kau, dan kita dapat jadi kawan sampai bila2...sbb aku once aku berkawan, aku nak berkawan sampai aku mati...nanti kalau ada rezeki, leh jumpa dan boleh borak panjang...last sekali, nak kawin jangan lupa jemput, aku pegi tak pegi tu belakang cite, y penting jemput...ekekeke...sbb seronok org jemput kita gi kenduri kawin nih....hehehe...biasalah tu, kalau tak kawin lagi, mesti cakap pasal kawin, kalau dah kawin, cakap pasal anak plak...lumrah kehidupan...aku doakan kau ceria+gembira+bahagia selalu...sayang kau!!!


gmbar ni takde kaitan pape pun, tp sbb aku suke, aku pun amek dan letak kat sini...hehehe...
jangan marah aku eh ina...

notakaki : orang bahagia aku bahagia, orang sedih aku pun sedih

Saturday, October 23, 2010

aku tak suka hanjing

Views
memang sebagai seorang yang dilahirkan islam dan beragama islam seadanya, kita tak boleh bela sebab nnti tak pasal2 pahala ciput yang ada ranap, pastu bertambah2 dosa lak...aih...takmo lah aku...

aku bukan nak cakap psl hukum halal haram kat sini sebab ilmu aku pun tak lepas buku lali, aku cuma nak tulis psl pengalaman je...

mana datang word hanjing?
selalu aku guna anjing je, mana ada penambahan huruf h...tp mase aku belajar kat matrik dulu, ada sorang lecturer fizik aku yang sangat sempoi aku suke dia ngaja sbb dia sangatla berilmu orangnya, padanla dia bleh jadi lecturer yang hebat ilmu penuh di dada beb...dia ni felo aka warden kat blok laki...so, memangla kena sangat strict dengan budak2 kurang hasam macam aku nih...hehehe...

lecturer aku yang ni la suka sangat sebut hanjing dalam kuliah, kalau korang buat perangai, ponteng...hah...memang sah2lah korang akan dicop hanjing oleh beliau...sadis bukan...sape suh buat perangai...memang kenala...bukan salah lecturer...

lagi satu, kalau tetibe ohp dlm kuliah buat hal ke apa ke, mic tetibe tak function ngan baik ke apa ke, hah...yang ni mmg berbakul2 hanjing la kuar...dan memang confirm la beliau akan mengecop barangan itu cap hanjing...hahaha...

walaupun ramai students cakap mulut dia sangatla laser, tapi dia bab keje...tiptop...so, aku ketepikan bebelan hanjing dia tuh, fokus apa yang bagus ttg dia...sebab dia la aku semangat nak belaja fizik sem tuh ditambah ngan rakan2 praktikum yang best...

start dari matriklah aku pandai sebut hanjing sampai sekarang, tp takdelah smpai cop2 orang tu hanjing sbb aku nih sendirik perangai mcm hanjing kot...aku rasa mcm sopan je sebut hanjing instead of anjing, hehehe...walaupun maksud dia sama saje...

aku tak suke hanjing sbb aku takut ngan hanjing....boleh terima tak alasan aku? mesti boleh kan...

dulu masa zaman belajar, balik kelas malam2, hajat hati nak singgah foodcourt sbb perut nyanyi2 lagu oh gardenia sungguh enak dimakan begitu saja...tp baru je nak turun bus, ada hanjing 2,3 ekor kat area turun bus tuh, sanggup aku tak makan...aku tak suka hanjing...

masa zaman belajar jugak, aku keluar dari kelas, jalan kaki ke bus stand, sekalik ada hanjing lak di tgh laluan...aku rela tunggu smpai hanjing tu blah kot, tp nasib baikla masa tu kawan yang sangat baik ngan aku tolong halau hanjing tu pergi...maka kami pun berjalan bersama-sama ke bus stand...indah...

boleh dikatakan, sume hanjing muncul dlm hidup aku masa zaman belajar je, sbb area umah aku ni, area kampung melayu...mana ada hanjing, kalau ada pun, hanjing hutan...jarang2 jumpa...aku membesar ngan persekitaran tanpa hanjing, sbb tu bila tgk hanjing live, huh...gabra gabra...

dulu pernah singgah perkampungan org siam kat kawasan sini, ada kuil dia lah, pastu mak ayah aku tinggalkan aku kat kete, dorg gi mana tah, aku mula2 berani je duduk kat luar kete, pastu nampak sekor hanjing, sayup je, aku dah cuak...nasib cuak aku tu berasas, sebab tak sampai 3 minit pastu, bergerombolan hanjing datang kerumun kat kete...menjerit2 aku suh dorg lari....nasib ada sorg sami baru pas semayang datang tolong aku....hehehe...mekasih ye pak sami...

smpai sekarang ni, aku masih takut hanjing, jadik aku tak suka hanjing...

notakaki : hanjing!! jangan kacau aku!!

itu dia budak kecik

Views
smlm, my sister ngan her husband balik umah, and of course la ngan anak dia sekali aka izhar aka har...huhu...sangat teruja...sebulan da tak jumpa har, last mase raya itu hari, mak ngan ayah har takdelah aku teruja mana nak jumpa...wakakaka...ayat kejam namanya...

akak aku balik ni berhajat sebenarnya, next week dia kena gi kursus, takde sape nak jagakan izhar, bukan sbb abg ipar aku takleh handle, tp sbb nnti susahla kot nak jaga sorg2 sbb har ni sangat sepesel, keturunan pendekar melayu lah namanya...tak reti duk diam, bukan setakat mulut, kaki serta tangan...huh...rajin namanya gitu...ada2 aje benda yang dia buat...dah nama tak reti duk diam, jadi kenalah menjalankan tanggungjawabnya sbg org yang tak reti duk diam kan...sebab tu lah takleh biar dia duk sorg2, kena ada org tgk2 kan selalu...kalau tak, bahaya...

tu yang mak aku suh akak aku wat balik har kat umah, senang, sambil2 aku jadi jaga kat umah, aku leh wat part time jaga har...masalahnya, ni bukan lagi termasuk dalam sub part time, ini dah dikira sbg full time baby sitter...haaa...takpe...aku tak kesah pun...aku memang suke budak2 yang berumur bawah 2,3 tahun ni je sbb dorang ni bukan tahu pape...kalau dah umur 4,5 tahun tu, aku tataulah mcm mana nak jaga...aku bukan ada pengalaman pun...

so, ni lah buah ati pengarang jantung kami semua...hihi...nnti izhar dah ada adik, sayang kat adik dia plak...hahaha...kejam...

notakaki : nak ada anak sendiri, lambat lagi, tatau nak kawinnya bila, fulus pun takde lagik...

dating yang tak jadi

Views
pagi ni, semangat bangun sebab nak kuar ngan someone bukan mr someone okeh...tp, asal sempit aje pemandangan ku hari ini...terus ngadap cermin...hah...tu mata aku ke? konpius aku...sepet nyer...tu lah penangan menangis satu malam tanpa henti...tau2 je dah tido...haihh...

dating mcm mana?

cepat2 aku tanya kawan aku nih, mcm mana ni...jadi tak...nasib baik dia cakap mcm tak bape nak jadi je sebab dia ada paper selasa nih, so, takmolah kacau dia...walaupun dalam ati ada sedikit terkilan sob sob sob...

berkubur la nampak gayanya kisah dating aku hari ni...tapi takpe, esok nak dating ngan b.r.u.t.a.l.so.l.o. kalau dia sudi...hahaha...mcm tak sudi je...

huh...takpelah...smlm, ingat sambil dating, leh gi beli manik, hehehe...manik lagi? keje nak habiskan duit je aku nih...biasalah, baru dapat upah 3 hari lepas, tak salah rasanya nak berhabis sedikit...

so...dating tak jadik...fulus je melayang...haih...pokai aku sekejap...tunggu dapat offer tempahan manik takpun crochet je lah baru le merasa ada duit dlm poket, tp nnti kena wat modal utk beli manik lain plak...hahaha...smpai ke sudah poketku kering...takpelah...ni baju my mother pun dah penuh almari aku...hakhak...cean dia...muncung2 sbb aku lambat jahit manik kat baju dia...takpe ma, rilek2...japgi saya gi buat yer...

notakaki : dating itu terpaksa ditunda gara2 mata ku yang sepet...cittt!!!

Friday, October 22, 2010

mode sedih

Views
masih lagi dalam mode sedih...mcm2 benda y sebabkan kesedihan hari ni...salah satunya, entry kat bawah ni, perginya ocek...pastu tmbah2 ngan benda2 di sekeliling kita...kalau diikutkan kesedihan ni, mau bertong2 air mata aku boleh tadah, tp bila fikir balik...esok mau dating ngan teman lama, kenalah jaga sket mata, nnti kang kena tegur, aku malas ah nak berhujan depan dia...

ohoo...air mata...bawak2la mengucap eh...

kesedihan tu lawannya kegembiraan...kalau hidup ini sentiasa dalam mode kegembiraan pun, takleh gak, nnti kita alpa...sedih2 ni buat kita makin dekat ngan allah, biasalah...manusia memang mcm tu...kalau time susah, baru carik tuhan, kalau time heppi, tuhan pun tatau apa maknanya...

kesedihan tu mengajar kita erti hidup, supaya kita menghargai apa yang kita ada dalam hidup kita, mengajar kita bahawa kita tak kan selamanya memiliki, kerana kita hanyalah sekadar hamba, bukan pencipta...

kesedihan membolehkan seseorang itu melengkapkan diri dengan sistem pertahanan yang lebih baik, atau dengan erti kata lain, mempersiapkan diri untuk menjadi seorang yang lebih matang, lebih dewasa dalam meniti cabaran hidup, tidak mudah tunduk dengan masalah...

kesedihan yang diterima, boleh menjadikan seseorang itu insan yang hebat...ramai artis, orang seni yang terkenal dek hasil karya yang hebat di mana hasil itu tercipta di kala mereka dilanda kesedihan...kesedihan yang dirasai diluahkan menjadi karya-karya agung...

bila aku dalam kesedihan, tiada karya agung yang lahir, tiada kematangan fikiran yang terhasil, tiada apa yang dapat dibanggakan kerana hanya air mata yang keluar...merintih dan merintih...semuanya air mata...kerana aku sukar mengatasi kesedihan yang ada...


notakaki : sangat sedih...

perginya buat selama-lamanya

Views
ni kucing aku, kami panggil dia kecik, pastu bila dah besar, dah beranak pinak, tak sesuai panggil kecik gi dah sbb dia paling besar kat umah...so, panggil pokcek sebab dia kucing jantan, aku panggil ocek, nama manja lah tu...mmg sangat manja, suke gurau gigit2 kaki org, sakeettt...

tadi...ocek pergi buat selamatnya...ohh...sangat sedih smpai mak aku sendiri menangis...dia mati depan kami sume...aku sangat sedih...even sekarang pun still crying...ohhh...aku takmo hengat...biarlah dia pergi, itu adalah yang terbaik buat ocek...

dulu, mase tu, kucing kat umah aku ada 2 ekor je, sume betina, pastu satu petang, aku balik sekolah, ada anak kucing kecik...ayah aku cakap kawan dia bg...3,4 ari pastu, pecah lobang...ayah aku beli upenya...hihi...kantoi ngan mak aku sbb mak aku tak suke kucing...mak aku ungkit2la psl beli kucing, mesti boleh beli benda lain, yelah...kucing lagi sanggup dibeli, apatah lagi barang lain...berminggu2 jugaklah ayah aku kena ugut gitu...hehehe

mase tu, ocek sangat kecik...ayah aku cakap dah bercerai susu, tp bila duk dkt ngan kami, dia akan menyondol mcm nak isap susu, kadang2, dia isap hujung kain, sampai basah2 kena air liur dia...

bila dah besar, ocek dah pandai kuar umah, tapi asal time makan, ngong geng ngong geng jalan balik umah, mcm tau2 je perut lapar, kalau dia terlepas time makan, dia tunggu ngan muka kesian...terpaksala kami buat makanan khas utk dia...abg aku...sangat manjakan ocek...alasan dia, ocek nak kuar merantau, kena bg makan cukup2, khasiat2...pernah aku bising kat abg aku sbb dia bagi 2ekor ikan hanya utk dimakan ocek sekor...selalunya, 2 ekor ikan tu dihancurkan tuk bagi makan kat 3,4 ekor kucing...manjakan sangat ocek tuh...

pernah sekali, masa tu pagi raya puasa, kami buat sate, sibuk2 duk bakar sate pas balik solat sunat, ocek pegi bantai kencing kat belakang ayah aku, kami sume bantai gelak, sebab ocek tak reti beza ke badan ayah aku ngan batang pokok...kesian ayah aku, kena mandi 2 kali pagi tuh...mak aku apa lagi, peluang keemasan dia lah utk bising2 psl kucing...dan seperti biasa, kami sume diam je, sbb kami sayang kucing kami...

kini kucing kami berjumlah 13 ekor termasuk ocek, ada sekor tuh, aku panggil putih, kecik lagi, tp dah bercerai susu, ocek hangkut putih bawak masuk utan...pastu dia cuba nak rogol putih, hei...putih tu jantan la ocek, nape sumbang mahram ni...aku ketuk pale ocek 2,3 kali, dia taknak lepas putih, kesian putih pastu, demam 2 hari gara2 ocek...ocek2...

hari ni, mase ayah aku nak makan tgh hari pas solat jumaat, ocek naik umah, kami mmg pantang ocek naik umah sbb nanti dia kencing merata, tanda tu kawasan dia lah tuh, takut nnti sembahyang kami tak sah...ayah aku suh dia keluar, tp dia pandang je dari jauh, meow2 jugak...ocek pandang aku...aku pun suh ocek kuar, lama ocek pandang aku...pastu dia kuar...rupanya tu pandangan terakhir ocek...aku tak sangka...

td ptg, pas ocek mati, kami sume menangis...mak aku pun sama...mak aku mmg mcm tuh, dalam tak suke kucing pun, dia tetap sayang dorg...yelah, makhluk allah jugak kan...aku sebak...teringat pandangan ocek tadi...sebelum solat asar, aku sujud sekejap kat sejadah...nangis semahunya...tarik nafas dalam2...pastu baru solat asar...last2, mak aku sendiri yang tanam ocek, tak sanggup tgk ocek lagi...

ocek...maafkan kami semua...kami banyak mengasari ocek kan...pernah sekali kami marah ocek sebab ocek kejar kucing jantan yang lain, smpai luka2 kucing tu, kami marahlah...ocek pernah curi ikan, kami marahlah...ocek selalu naik umah utk tanda kawasan, kami marahlah ocek buat mcm tu...tapi ocek, kami tetap sayangkan ocek...

ku relakan dikau pergi ocek...semadilah kau di sana...sesungguhnya, hayatmu lebih mulia berbanding kami yang hina ini...hanya kenangan ocek bersama kami sahaja yang tinggal...bagi aku, ocek adalah sebahagian daripada keluarga aku...

notakaki : speechless...

esok dating

Views
wahaha...aku dah lama tak kuar dating...rasa seronok yang sangat2 melampau rasanya...tak mampu ku luahkan dengan kata-kata kerana aku sangatla tak sabar nak tunggu hari esok...

dating ngan sape?
haih...mestilah ngan buah hati terchenta ku...dah lama gile tak jumpa dia, pg tadi, aku berani2 call dia, tanya esok free tak? nak ajak kuar dating...sekali dia cakap...okay je...

wah...bling2 kuar bunga api bagai aku nih...nasib tak lompat keriangan sbb aku tak suke melompat...

so...dengan ini, secara rasminya aku akan berdate ngan si dia, kawan yang sangat2 rapat dengan aku...tak pernah gaduh, tp byk kali terasa...kawan yang sama nama ngan aku, sama perangai, sama bengong itu yang paling penting

sape dia?
nnti aku ceritakan lebih lanjut di hentry masa depan wokey...

notakaki : aku kuar berdua...horeeyy

Thursday, October 21, 2010

biarkan mereka

Views
tadi terserempak ngan a, lama gila tak jumpa...terus tanya khabar pasal a, and tak lupa, pasal b jgk...kita story satu2 hokey...

kau pe cite skrg ni a?
mcm ni je, mcm kau, penuh kebohsanan dalam idup aku...aku diam je skrg, mls nak campur urusan org lain, sbb aku rasa sangat tak best...

kenapa ni, apa maksud kau?
yelah, dorg sume sibuk ngan urusan dorg, aku tak salahkan dorg, tp aku terasa lah jugak...nak je aku cakap ngan dorg, cukup2lah tu tunjukkan kegembiraan kalian semua, sbb kalian kena ingat, golongan yang tak bape nak gembira, kalian jangan ingat hidup ni kalian yang punya, sesekali, ingatlah mereka yang tak bernasib baik sebab bila aku buka page ni, page tu, tak hbs2 nak cerita perihal diri masing2 yang penuh ngan kegembiraan, pastu ketidakpuasan hati masing2...yelah, aku tau mereka gembira, cuma aku harap mereka bersyukurlah sedikit dgn kelebihan yang mereka dapat...org lain yang tak dapat mcm mana? apa kisah mereka? dorg tak pernah ke terlintas walau sesaat...tak hbs2 ngan ketidakpuasan hati mereka sendiri...

woahaaa...makan dalam ayat kau ni a
memangla...sbb aku dah lama dah bersabar, hari ni baru aku luah kat kau...kiranya kau org pertama dgr lah ni...aku dah lama pendam...dan dah tak mampu nak pendam dah...

okay2...kita story benda lain lah ek...kasik kau reda...b pe cite?
dia okay, sihat alhamdulillah...semakin jauh duduk, semakin aku belajar memahami dia...dan semakin aku belajar mengenali diri sendiri...pendek kata...kesabaran itu sangat penting...

hoho...aku setuju...bila kau nak kawin nih? hehehe...soklan cepumas sket...
huish...kau nih...kawin2 jangan disebut lagi...insyaallah kalau aku dia dah sedia, kawin jugak kami...doakan jodoh kami berdua tu ada...itu je...wat masa sekarang ni, byk benda nak kena disetel, kawin tuh...tataulah bila...masih belum ada perancangan ke arah itu...kau jangan bimbang, kau pasti akan jadi org pertama yang tahu psl nih...

bagus2...ni yang aku sayang kau nih...
aku senang borak ngan kau...nnti di lain kelapangan, kita bersua eh...pss...jangan lupa...hupdate kisah a dan b...


hahaha...mmg aku hupdate lah a, kau jangan bimbang...aku berbangga hupdate psl korang...bangga wat label khas utk a dan b...

notakaki : moga ketabahan bersama kita selalu kan a?

seindah nama markisa

Views
markisa? pernah dgr namanya? cantik namanya...mase aku darjah empat luh, sambil2 makan buah ni ngan sorg member pompuan, kitorang borak2 lah psl buah ni kan, aku ingat lagi ayat budak2 kitorg...

~ : nanti aku ada anak pompuan, aku nak letak nama nurul markisa boleh?

aku : okay gak tuh...nnti anak kau bulat mcm buah nih

notakaki : kicik2 sudah pandai berangan ada anak...kuikuikui

korang pernah try buah nih? sedap wooo...tp kena bagi peringatan lah sket, pada sape yang tak tahan atau tak suka masam, korang tgk je lah eh...sebab buah nih agak masam la jugak...kalau makan tuh, mata boleh pejam utk beberapa saat bukan sbb nikmat sedap tapi nikmat masam yang tidak terhingga...hooo...rasa nak melelh air liur aku tetibe...


nilah ropa buah markisa, berkilat kan? sebab aku basuh guna sabun axion kot...hakhak...sebab buah ni kan jatuh atas tanah, kotor la sket, aku tak suka tengok, sanggup aku basuh, pastu lap guna kain bersih...letak dalam bakul chanteq2 letak atas meja, nak makan hamek potong sendirik...buah dia bulat2...comel...kalau yang tak matang lagi, kaler ijau, ni dah matang, dah gugur, ada kaler kuning2 ijau kan...


yang ni plak isi dalamnya, bukan ada isi pun, setakat bijik je penuh, pastu ada selaput kuning2 yang sangat masam itu air liur ku meleleh lagi...isi dia ada satu bau yang sungguh seksi, menggoda gitu dan aku pun tergoda...bau dia manis2, wangi ala2 mcm iklan downy tuh ohh...saya tak pakai minyak wangi memang sangat bestlah bau dia, cuma rasa dia je lah sangat masam hokeyyy

notakaki : tgk lama2 gmbar atas nih, haish...bisa meleleh lagi air liur ku...huh...sungguh ku sangat suka masam...

Wednesday, October 20, 2010

sume dah hupdate

Views
oho...dah seminggu dah upenya aku pegang transkrip sah ijazah sarjana muda aku, tp takde satu pun hentry ataupun gmbar yang boleh aku tunjukkan bukti pada kalian...

sebab?

sebab aku taknak tunjuk kot...biarlah aku sorg je yang simpan sume kenangan tuh...aku gembira ke, sedih ke, apa ke...biarlah aku sorang je yang tahu...

apa yang korang perlu tahu?

aku dah habis belajar, duduk rumah tak buat pape selain menulis, membaca, menjahit dan mengait...menghabiskan saat kehidupan pada kadar yang sangat biasa...takde apa yang boleh dibanggakan...

so, kalau korg harapkan aku utk tunjuk2 gambar aku time kejadian konvokesyen, korang silap lah tu gamaknya...aku tunjuk gak kot, tunjuk baju aku pakai time tuh...hehehe...

kalau korg lalu lalang kat page sape2 lah kan, pastu ada terselit gambar aku, hah...di situlah saat di mana korg leh tau psl aku konvo, selebihnya...biar aku sorg je yang simpan eh...

notakaki : aku ada sebab tersendiri kenapa aku buat mcm ni...biarlah begini, daripada biarkan ia luka bernanah

penangan lagu

Views
huishh...pertama kali, aku nak ucap berbanyak2 terima kasih pada sape yang tulis lirik utk lagu dadali - di saat aku mencintaimu sbb lirik anda sangatla puitis...pastu nak ucap berbanyak2 terima kasih pada sape yang gubah alunan muzik lagu nih, sebab sangat2 la mendayu...kalau korg berdua tak dapat hadiah sebab lagu nih, meh sini aku kasik hadiah sepesel...

nape aku suke sangat lagu ni?
ada satu part yang penyanyi ni tarik, aku sangat mencintai dirimu tuh, huh...part tuh, aku dapat rasa betapa dia sangat mencintai diri org yang dia cintai...yer yer aku tau, kau sangat mencintai diri dia bukan tapi nak buat mcm mana...dia tinggalkan diri kau...

dengar lagu ni again and again, aku rasa sangat tenang...rasa dekat nagn cinta...yelah, cinta tu tak semestinya pada si dia yang berlainan jantina je kan, cinta itu luas, cuma mungkin kalau diteliti, aspek lagu ni, hanya mensasarkan si dia sahaja, apa kata kita sendiri yang perluaskan lagi makna cinta itu...

aku kalau dah suke lagu tuh, huh...memang kalau boleh 24/7 nak dgr lagu ni...nak dgr dan dgr dan dgr...smpaila kegilaan aku nih beralih kepada kegilaan lain plak...

cinta oh cinta

notakaki : kerana cinta aku kuat, kerana cinta juga aku lemah

harga sebuah kata-kata

Views
pepatah lama ada mengatakan

terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya

tak pun

kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa


memang indah susunan kata lama ni, sejak dari zaman pak kaduk lagi kita dah dibiasakan diri ngan pepatah mcm ni, tp selalunya pandai sebut je, tak pernah nak ambil iktibar dari maksud tersiratnya...

betul kata tun mahathir dulu,

melayu mudah lupa, manusia mudah lupa


apabila sudah terlanjur kata-kata, apa lagi yang kita perlu lakukan selain mengharap kemaafan dari pihak terbabit...tp, pernahkah anda mendengar cerita ini?

paku kalau diketuk ke dinding, boleh dicabut, tapi apa yang tinggal? parut yang hodoh


jadi, andai kata kemaafan telah diberikan, ia tetap tidak akan mengubah apa-apa...belajarlah dari pengalaman...

sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna


notakaki : teringat iklan "i killed my brother..."

Tuesday, October 19, 2010

kod rahsia telefon bimbit

Views
first of all, nak ucap thanks kat kenali komputer sebab info nih hamek kat laman dia, ni kira copy and edit first before paste...

info nih sangat berguna kot, bacelah dulu, sblm korg akan mengangguk bersetuju ngan aku...


1) NOMBOR KECEMASAN
Sentiasa ingat bahawa nombor kecemasan untuk semua telefon adalah 112.Jika anda dalam kecemasan dan berada dikawasan tiada liputan untuk semua talian telefon bimbit yang anda gunakan, cuba dail nombor kecemasan 112. Ia boleh digunakan walaupun di kawasan yang tiada liputan dan lebih menarik lagi, ia boleh terus didail walaupun papan kekunci telefon bimbit anda dikunci (Keypad lock)


2) KERETA TERKUNCI
Pernahkah anda tertinggal kunci kereta dalam kereta dan kereta anda ketika itu terkunci dari luar. Mesti anda lakukan pelbagai cara untuk mendapatkan kembali kunci bagi membuka semula kereta anda. Jangan risau, telefon bimbit boleh membantu, tapi bagi kereta yang menggunakan system penggera (alarm) sahaja. Caranya, cuba anda hubungi seseorang yang berada di rumah. Minta dia ambilkan kunci pendua kereta anda. Kemudian pegang telefon bimbit anda dari jarak kira-kira 30 sm (satu kaki) dari kereta yang terkunci itu. Minta pula keluarga atau teman di rumah menekan punat ‘ ON ‘ pada kunci pendua kereta dan pastikan dia menekan dengan mendekatkan pada telefon bimbitnya. Pasti kereta anda tidak terkunci lagi, malah ia boleh dilakukan dari jarak beratus-ratus kilometer dari tempat kereta anda berada. Kerana itu juga, penting untuk anda menyimpan kunci pendua atau meminta orang yang anda percayai untuk menyimpannya. Penting juga penggunaan telefon bimbit dalam keadaan sebegini. Kaedah ini memang berkesan kerana beberapa orang telah mencubanya.


3) KUASA BATERI TERSEMBUNYI
Mungkin ramai tidak tahu, telefon bimbit yang telah kehabisan bateri masih boleh digunakan dalam keadaan kecemasan kerana ia mempunyai fungsi untuk menyimpan bateri tambahan. Bayangkan jika bateri telefon bimbit anda sudah terlalu lemah atau mati sedangkan anda perlu melakukan panggilan penting atau berada dalam kecemasan. Telefon bimbit jenis Nokia didatangkan dengan bateri simpanan. Untuk mengatifkannya, tekan kekunci ‘ *3370# ‘ . Telefon bimbit anda akan berjaya dihidupkan semula dan skrin telefon akan memberitahu telefon tentang penambahan kuasa bateri sebanyak 50%. Kuasa tambahan ini juga akan dicas semula bila anda mengecas telefon bimbit anda.


4) TELEFON KENA CURI
Bagaimana jika telefon bimbit anda dicuri. Anda boleh menjadikan ia tidak dapat diaktifkan dengan menekan nombor siri yang terdapat di telefon bimbit anda, sila dail *#06# dan 15 digit nombor siri telefon bimbit anda akan tertera di skrin. Nombor ini adalah unik untuk setiap telefon bimbit. Catatkan nombor siri ini dan simpannya di tempat selamat. Bila telefon bimbit anda dicuri, anda boleh hubungi pusat servis telefon bimbit anda dan berikannya kod nombor siri tersebut. Mereka kemudiannya akan mengunci sistem dalam telefon bimbit anda dan sesiapa sahaja yang mencurinya pasti hampa kerana walaupun kad simnya telah ditukar, dia tidak akan berupaya mengaktifkan kembali telefon bimbit tersebut. Jadi, walaupun ia di curi,namun sekurang-kurangnya anda berpuas hati kerana si pencuri takkan boleh menggunakannya ataupun menjualnya.


notakaki : aku suke point no 4...padan muka pencuri tuh...tapi lebih padan muka, tuan punya henset lah...padan muka henset kena curik...hauuuu....