Sunday, June 28, 2009

makan tengah hari?jom

Views
walaupun tak rasa nak makan, hidup tetap kena teruskan...tol tak...

terlihat mereka terkejar2 menyiapkan sisa2 persiapan menempuh detik keramat, sedang aku, hanya diam memerhatikan mereka, terdetik juga, apa yang harus aku lakukan, mungkin dapat membantu mereka walau sesaat...
dah habis ni, makin dasyat konflik yang tah pape...
kenapa nak kena jadi mcm tu, tiada siapa dapat mengatakan apa2...masing2 punya pendirian tersendiri...ada y mengatakan,

"sekali terjebak, akan ku libatkan diri hingga ke saat terakhir"
"aku dah tawar hati gler2 untuk melibatkan diri lagi, lantaklah ape nak jadi pun, aku tak heran, aku tak kisah"
"korang jangan nak wat kepala sendiri plak, dah time mcm ni, masing2 nak lepas tangan, apa korang tak fikir ke pasal orang lain?"
"kalau kau bersemangat nak teruskan, kau teruskan je lah, tak payahla nak libatkan orang lain"

mcm2 kerenah, mcm2 tindakan, kadang aku terasa,

eh, aku ni kat dala tadika ke ape....?

11 jun 2009

Views
saje nak post entry psl ni, sesekali bercerita mengenai satu2 nya adik y aku ada...ntah nape, aku mmg jarang bercerita ttgnya dgn kawan apatah lagi di sini, unless kalau ada cerita y kelakar ttg dia or else...so, somehow aku tetibe wanna talk about her, hahaha, what happen to me actually? i myself not sure...hari tu birthday dia, 110609 yang ke 13, nur adibah akmal rahimin...nak citer pjg pasal dia aku sendiri tak bape pasti, hah...apalah aku ni, kira okeylah tu kan aku coret2 sket psl dia, haha, mmg sket pun, atau lebih sesuai jika aku panggil, aku coret secoet psl adik aku...hihihi

pagi ni

Views
bangun2...
ala...sejuknya, malas lak nak bangun...
gi mandi nuh...
yelah...

online jap...sambil dgr lagu cinta pantai merdeka, aih...nape sayu semacam jer...padahal dah lama dah dgr lagu nih, berkali2 dah...siap hafal dah lirik dia, agaknya gubahan ritma dia sedikit berbeza ngan apa y aku selalu dgr...tp papehal, aku tetap suka lagu ni...


cinta pantai merdeka
telah bertahun lama
tenggelam arus masa
di dalam ingatanku
masih segar terasa
terkadang aku sama
mngancur bunga cinta
keadaan aku memaksa
kita terpisah jua
andainya aku berdaya
kan kucoretkan untukmu
sebagai kenangan kita
kan ku buktikan untukmu
akan aku buktikan
( korus )
kuukir namamu
di awan gunung jerai
disaksikan laut daun nyiur melambai
jauh pandangan permai
di situ tanjung dawai terkenang peristiwa
cinta kita terurai
oh! indahnya... peristiwa...
cinta kita di pantai merdeka...
oh... oh...( 1 )
masih ingatkah oh kekasih
biarpun kini kau di mana
namun dengarlah lagu ini
cinta kita di pantai merdeka
( solo )
( ulang 1 & korus )

Saturday, June 27, 2009

tomyam manis dan lemak berkrim

Views

kaki lemah longlai, namun digagahkan jugak menghala ke foodcourt, hajat di hati ingin merasai kenakan rasa masam pedas tomyam...foodcourt merupakan gabungan beberapa kedai makan yang pastinya memberi kepuasan kepada si pemakan, namun ternyata foodcourt hari ini merujuk kepada sebuah kedai makan sahaja yang dibuka, aku pantas memesan makanan,

akak, kueteow tom yam satu, makan, pastu tomyam cendawan, nasi putih satu, bungkus ek...
saya nasi goreng biasa, telur dadar...

masa berlalu, terdengar jelas, kuewteow tomyam makan, nasi goreng telur dadar makan, tomyam cendawan bungkus!! wah...makanan dah siap...selepas membayar harga makanan yang sepatutnya, kami pantas makan...hurmmm....

tomyam ni bau sos ah...
hah...kenapa bau tomyam ni lain macam je...rasa pun lain jerk...hah...

tomyam itu lain dari yang lain, rasa manis, kurang masam, dan yang penting, lemak berkrim...mungkinkah ini adalah resepi rahsia mereka...mungkin...

(bukan gambar sebenar)


Friday, June 26, 2009

aku dapat rasakan

Views
hushhh...welcome back to the study world surrounding!!! english pun da tunggang langgang...biaq pi lah, malas nak fikir...menapaknya kaki pertama di sini, aku da start mental2...kenapa ek...sebab hati ngan akal sekali lagi enggan bersatu...bakal menyaksikan beberapa butir bintang kelam sebegitu sahaja...mungkinkah...

Thursday, June 25, 2009

sometimes i do speechless

Views
hey...bukan sometimes i do speechless la, sometimes i am spechess...
ala..aku bukan nak ckp i am spechless, aku mmg nak cakap i do speechless...
salah penggunaan kata betullah, i was speechless ke, tp bukan i do speechless...
alah...aku tak kira, aku tak kira...aku nak ckp i do speechless...

hah...i do speechless...hah...amek kau...menyaksikan kisah mereka, membuatkan kita terfikir sesuatu, apakah itu...sukar untuk dimengerti apakah ia, hanya meneka2 apakah itu...ternyata tiada yang mampu mengatakan apa-apa tentangnya...kegembiraan mereka membawa seribu pengertian kepada insan di sekeliling, adakah mereka turut bergembira atau sekadar menunjukkan reaksi gembira, tiada siapa mampu menyatakan kebenarannya...menjadi seorang pemerhati kadang kala membingungkan diri sendiri...memikirkan pilihan masa depan yang ada...memikirkan kesan tindakan mereka, membuatkan kita terdiam sejenak...speechless or thinking something that we unsure about it?

matahari itu senyum

Views
anak : ibu, ibu...tengok...apa tu..?
ibu : apa dia sayang...itukan matahari...
anak : matahari? apa tu?
ibu : matahari ni yang menyebabkan hidup kita cerah, siang dia keluar, malam dia tido...
anak : ooo...mcm ibu la kan...siang ibu keluar pegi keje, malam ibu balik pastu tido...betul tak?
ibu : mcm ibu?
anak : tgk2...matahari tu senyumla ibu...
ibu : mana sayang tahu?
anak : sebab ibu tengah senyum....

hidup ini

Views
hidup ini kadang kala merimaskan aku
hidup ini kadang kala memeningkan aku
hidup ini kadang kala menyesakkan fikiranku
hidup ini kadang kala menyempitkan salur nafas ku

hidup ini saban hari menguji kesabaranku
hidup ini saban hari menguji deriaku
hidup ini saban hari menguji kehendakku
hidup ini saban hari menguji pemikiranku

hidup ini sebenarnya indah jika kita menghargai apa yang kita ada
hidup ini sebenarnya perit jika kita punya memori silam yang sukar dilupakan
hidup ini sebenarnya tidak adil jika kita sendiri menzalimi diri
hidup ini sebenarnya penuh muslihat jika kita meletakkan kewarasan di belakang

Sunday, June 21, 2009

saya adalah ikan

Views
hahaha...jgn terkejut lak, aku pun da lupa apa nama ikan ni, hihihi, tp terkejut sgt masa mula2 cedok dlm periuk, kuar2 kepala ikan mcm ni, huh...kuss semangat...my mother, dia masak gulai tempoyak, my favourite, pedas gile...sedap sgt...

mari menjahit!!!

Views
bosannya, nak buat apa ni ek...ada kain y tak berjahit lg, ma pun dah humban beberapa pasang kain batik y tak berjahit lagi ni, apa lagi, jom kita menjahit...tak susah mana pun, jahit je, redah pape y patut...nnti nak jahit baju kurung lagi, potong2 je, bila tah dapat jahit tepi tu kan...hmmmm...nnti je lah...

anak ebbi, abu dan itam (ebbi junior)

Views
ni la perangai 2 ekor anak kucing ni, makan, tido, main2, makan lagi...hishhh...bab makan mengalahkan tuan..hehehe...dorg ni lahor tepat 21 april 2009, ari ni, da masuk 2bulan da umurnya, kira kalau convert ngan umur manusia, kiranya umur dorang dah masuk bape tahun ek...jap2...nak kira...3tahun dah kot umur manusia, patutlah nakal bukan main lagi...hihihi...

yang kat sebelah kiri ni, tak tau nak bg nama apa, disbbkan bulu dia agak gelap berbanding ngan y sekor lagi, senang2 je panggil dia itam, padahal ada lg sekor kucing kat umah nama dia itam, at least itam kecik ni, taklah fully black bulu dia, just like ebbi, sbb tu lah kalau tgk, hishhh...saling tak tumpah tol kaler dia, sbb tu nak je panggil ebbi junior, tp pjg sgt lak, tak sesuai, panggil je lah itam kan, senang...ari tu itam sakit, demam agaknya sbb badan dia panas semacam, penat aku bg dia susu, bg makanan dia tak nak, so, selama 4 ari dia sakit, bergantung pd susu tepung je, pastu abg aku bawak gi klinik haiwan, doktor ckp cacing, hihihi, bg mkn ubat, pastu makin teruk, tp alhamdulillah, syukur sgt2, ari ketiga pastu, nmpak dah dia ok sket...dah nak makan nasi, abah bgn pg2 bg dia nasik...seronok sgt sbb ebbi junior sihat...dpt lwn gigit ngan si abu...

ni plak abu, the 'nakal'est anak kucing, pantang kalau kami mkn, dia ngah lapar, kitorg lmbt bg mkn kat dia, huh...siaplah, nnti dia panjat, cangkuk kuku dia y tajam tu kat seluar kami, hahaha...berjaya2...apa y kitorg dpt?dpt sakit...huhu...mata sorg2...cantik kan?bersih je...papehal, kitorg syg sumenya...y paling kelakar, ma pun sayang kat dorg ni, kalau ma tak dpt tido kan, nnti dia bangun bg makan kat abu ngan itam, bertuah tol abu ngan itam nih, sbb sblm ni, ma pantang gile ada kucing atas rumah...hihihi...

ebbi

Views

ini ebbi, kucing kesayangan aku y ada kat umah, dah bela since dia kecik, lahir kat umah, mak dia nama hapicing, nama y aku bg, hihihi...kadang2, bila duk termenung kat umah, belek2 gambar lama, teringat kucing2 y pernah ada kat umah, ebbi tahun ni dah masuk bape tahun ek umur dia, masuk 4thn dah kot, =)

gmbar ni masa ebbi baru lepas memburu, hahaha, memburu mengkarung...sbb nak bg kat anak dia, abu dan itam...tp sbb anak dia baru lps makan, ebbi tanpa membuang masa, terus menghapuskan bukti kewujudan mengkarung dalam umah dgn memakannya, hehehe...naluri kucing la katakan...jd, ma tak tau bahawasanya mengkarung ada dlm umah...bijak3...

apa dah jadi

Views
wooo...lama gile tak online, sume benda in my life rasa mcm stuck in a little box, too many things have to be in a small box, see...a small box...hushhh...so tired being like this, as a solution, i have to capture it in a picture, supaya ia dpt mengcaptured sekali apa perasaan aku tika dan saat itu...untuk aku menulis everything about it, it takes time kan...nnti lah aku update entry about it...=)