Wednesday, October 31, 2012

Guess & Win

Views


Guess & Win is back at My Mom's Best!

You need to guess how much I spend on my son in One Utama.
I bought him new pant, new sandals, and new underwear.
The person with most close guess on how much I spend, win the
Hello Kitty Mask
Flowery pin handmade Jewelry by S

You need be GFC follower of my blog with address in Malaysia for postage!
You are require to blog this contest at your blog and leave the link in this post.
Your blog need to be at least three months old.
Start copy and End Copy is where you need to do, don't forget to add the of Hello Kitty mask and Kiss Me picture above in your post!

You can start guessing after posting the link of entry in this post.
You may guess many times, each comment with one guess only.
Guess & Win ends at 12 midnight on 26 October 2012 (Friday).
Edit: 26 October 2012, the Guess and Win is back ends at 12midnight on 2nd November 2012.



Mrs. Hairul Fastest Cra2y GiveAway

Views

kalau nak join, sila klik banner


menghitung jam, kuatkanlah diri ini

Views
ari ni aku puasa, taktau kenapa dan datang angin apa, tetibe je semalam sebelum tido, rasa nak puasa la...sebenarnya dari hari isnin lagi pasang niat nak puasa tapi tak larat...ari ni, gigih gile kunci jam kul 4, panaskan nasi kejap, pastu goreng telur, cicah kicap+cuka...tak lupa, milo kosong panas....mengadapla aku sepinggan nasi itu sorang2...

nak tercekik jugakla makan sebab nak kejar masa punya pasal...subuh kat sini kul 4.30 lebih...imsak saploh minit sebelum tu kan...

*
*
tengok jam, baru kul 8.00am....bertahan ain bertahan...kata aku pada diri sendiri sambil gosok perut

*
*
tengok jam lagi...baru pukul 11.00am cik kak...adeh...tekak ni dah rase tersangat2 perit dah nih...teruskan ke idok nih...aih...dalam dilema betulla...dah terkelepek atas tilam dah ni...aiyyak!! bertahanlah!!

*
*
okay, dah kul 4.00pm dah...tak kira macam mana, tetap teruskan puasa ni sampaila habis...tapi dah ready siap2 dah, petang nanti buka kul bape...

terima kasih pada waktu solat sabah

ari ni buka kul 5.49pm okay...hitung jam je lah...sementara tu, nak buat bubur kacang hijau la...cukuplah sekadar untuk sekali makan time berbuka nanti je...

notakaki : tabah gile rase diri ni puasa time ngandung gini...baby kejap aktif kejap senyap, dah lapar ke sayang...kita sama2 puasa tau ari ni...

blog utama therosputih

Views
sejak aktif berblogwalking dan join macam2 jenis segmen nih, tambah2 sekarang ni aku tengah anjurkan SPECIAL GIVEAWAY by therosputih plak, aku banyak dapat feedback dan soalan, mana satu blog utama aku?

hurmmmm...pada yang dah biasa dengan aku, kompem2 dah tahu jawapannya, yang baru nak kenal ni, kesian plak aku...i'm so sorry guys...

kalau korang klik pada profile aku, korang akan lihat macam ni kan


ada 7 links kan...? hmmm...meh sini aku terangkan satu2...

1. 100penulis
dulu aku ada join satu group khas untuk blogger, di sini kami akan berkongsi pelbagai jenis entry dan macam2 jenis berkaitan penulisan di blog...dulu, aktif la jugak, tapi taktau kenapa, sejak tahun 2011, 100penulis ni makin menyepi dan sunyi sehinggalah ari ni...tapi aku masih berharap suatu ari nanti, 100penulis ni kembali meriah macam dulu

jadi, 100penulis ni bukan main blog aku

2. The Blouse Corner
blog ni khusus untuk muslimah mendapatkan koleksi2 blouse, baju labuh atau jubah, one of my blogshop...nak tahu lebih lanjut, boleh klik pada banner the blouse corner di atas...

the blouse corner juga bukan main blog aku, dia lebih kepada tempat soping dan cuci mata mereka yang berkenaan sahaja

3. jual beli crocheted dan tempahan jahit manik
okay, blog ni tempat khusus untuk aku share apa sahaja berkaitan kraf terutama sekali berkaitan seni kait jarum satu atau crochet dan jahitan manik....pun boleh jugak dianggap tempat jual beli hasil kraf aku...aku dapat ramai kenalan dan rakan2 yang sama2 minat mengait, dan ini sangat2lah best dan menyeronokkan...macam2 boleh kita kongsi dan bincangkan...

aku biasa guna trademark jualbelicrocheted untuk blog aku yang nih, kalau aku kait apa2 pun, aku mesti letak tagging jualbelicrocheted itu...nak kata main blog aku, pun bukan jugak...tapi second main blog la...

4. therosputih
last sekali...cer tengok balik gambar nih,
ada 3 jenis blog yang start dengan nama therosputih, persoalannya, mana satu main blog aku? jawapannya adalah, yang hanya ada word therosputih sahaja, yang ada perkataan nukilan, itu tempat jari jemari aku yang tulus mulus comel lote nih mengarang ntah pape ntah yang aku panggil nukilan...yanga da word irama dan lagu tu, tempat aku share lirik lagu dan link lagu yang aku suka...dah nama pun irama dan lagu kan...

jadi, menjawab persoalan blogger2 sekalian, blog utama therosputih adalah www.therosputih.blogspot.com

notakaki : sebab tu lah kalau nak join SPECIAL GIVEAWAY by therosputih, kena tengok betul2 link yang diberi, jangan amek mudah je, dah nama pun syarat wajib penyertaan kan...

aku memang suka menulis dan menulis dan membaca walaupun hasil tulisan aku sangatlah merapu raban

tergoda dengan baunya

Views
gambar pinjam dari sini
keledek rebus, sape sini suka makan keledek rebus sama macam aku? angkat tangan angkat tangan, aku nak tengok...mcmla nampak kan

aku sangat suka makan keledek rebus, tak payah cicah ngan pape, makan gitu je...first time aku belajar rebus keledek masa aku umur 4 tahun, masa tu, letak ayor nyer kemain lagi banyak, rebus keledek pakai dapur kayu tu, disebabkan terlalu banyak air, dan terlalu lama atas dapur, maka, keledeknya jadik sangat2 lunyai...haha...pengalaman tu...

aku ada cerita kelakar dengan keledek rebus nih...

masa tu aku umur 8 tahun kalau tak silap, bulan ramadhan, mak aku rebus keledek, nak buat cekmek untuk buat juadah berbuka puasa, aku yang tak tahan nak makan keledek rebus tuh, buat mcm2 alasan untuk buka puasa...mula2 cakap pening, sakit pale, mak aku buat tak layan nye der...last2, aku dah buat gaya melampau dah kot, sakit perot...mak aku pun malas nak layan dah kot, dia bagi la aku buka puasa...padahal time tu dah pukul 6.30pm dah kot, buka puasanya kul 7.15pm, betapa tak tahannya aku time tu kan...burn puasa aku ari tu...sadis bebenor...

sekarang ni, asal rebus keledek je, aku mesti teringat kisah aku yang berbuka awal gara2 tergoda dengan keledek rebus...

notakaki : orang cakap makan keledek rebus nanti kentut busuk, betul ke?

Tuesday, October 30, 2012

bangga beli tembikai

Views
apa kess beli tembikai pun nak rasa bangga kan? bukannya dapat hadiah jongkong emas ke hape ke...okay2...ni bukan apa...first time beli tembikai dengan harga yang sangat murah untuk kes tinggal di sabah ni la kan...


nampak tu dalam gambar aku bulatkan bape harga untuk sekilo? rm1.59 per kg okay...hahaha...biasa harga tembikai di sabah nih, rm4.00, takpun rm3.99 per kg, giler kan? dah tu, sebiji tembikai tu bukan berat sekilo, mau sekecik2 pun dalam 3kilo lebih, dah tuh, darabla sendiri, tak ke cecah rm12 sebiji tembikai? mau tercekik tengok rege nyer...

last weekend ari tu, sempat jengah Giant, dan terkejut tengok harga tembikai, separuh daripada harga biasa, laju je rembat sebiji, ala...sebiji je, nak amek 2 biji kang, tak larat nak makan plak, kes membazir plak kekgi kan...timbang punya timbang, cecah jugakla rege 8hengget lebih...okay lah tu kan, besar la jugak...5kilo lebih...maka, makanlah aku tembikai itu dengan jayanya...wakakaka...alhamdulillah...

best kan makan tembikai tatkala makan tengah hari, tambah2 best kalau cuaca time tu agak panas...nyum3

notakaki : perasaan nak balik semenanjung meronta2 sangat, nak makan buah yang macam2 dengan harga yang munasabah untuk poket sendiri

lawak 18sx

Views
Mak Minah dan Pak Mat ada 4 orang anak perempuan yang sangat disayangi. CT, SERI, MURNI dan SURI.

Suatu hari mereka berpakat untuk kawinkan anak-anak mereka serentak. Selepas diijabkabulkan, keempat-empat anaknya bercadang untuk pergi berbulan madu.

CT berbulan madu ke Pulau Langkawi, SERI ke Pulau Tioman, MURNI ke Pulau Kapas dan SURI ke Pulau Pangkor.

Sebelum pergi Mak Minah dan Pak Mat berpesan, “nanti jangan lupa hantar berita pada mak dan abah, ceritakan macam mana bulan madu korang. Tak payah tulis panjang-panjang, pakai KOD IKLAN aje dah cukup. Ringkas, padat dan cepat”. Panjang lebar Mak Minah memberi arahan pada anak-anaknya.

Seminggu kemudian mereka terima surat dari CT yg bertulis “KFC”. Tercari-carilah kedua suami isteri tu iklan KFC, bila jumpa tersenyumlah kedua-duanya bila membaca iklan yang bertulis “HINGGA MENJILAT JARI”. Berbahagialah si CT tu rupanya kata mereka.

Esoknya terima pula surat SERI yang bertulis “PEPSI”. Maka mereka pun carilah iklan Pepsi dan tersenyum lagi keduanya bila membaca iklan yang bertulis “NIKMATNYA HINGGA KE TITISAN TERAKHIR”. Bahagia juga si SERI rupanya.

Selang beberapa hari kemudian, tiba pula surat MURNI yang bertulis “STANDARD CHARTERED”. Maka dicarilah iklan Standard Chartered, sambil tersenyum mereka membaca iklan tu “BESAR, TEGUH DAN PERAMAH!”.

“Bahagianya si MURNI tu bang,” kata Mak Minah pada Pak Mat.

Seminggu berlalu tapi masih tiada surat atau perkabaran dari SURI. 2 minggu, tak ada juga. Pak Mat dan Mak Minah mula risau dan tertanya-tanya. Masuk minggu ke-3, barulah mereka menerima surat dari SURI dengan isi kandungannya yang bertulis “AIR ASIA”. Maka bergegaslah kedua-duanya mencari iklan penerbangan Air Asia tu, sebab dah tak sabar nak tahu apa yang berlaku pada anak bongsu mereka.

Tapi, bila dibaca Mak Minah dan Pak Mat terkulat-kulat tak tau samada nak senyum atau nak nangis.

“Bahagia ke si SURI tu bang?” tanya Mak Minah pd Pak Mat.

“Ntah…” jawap Pak Mat sambil menerung dan membaca berkali-kali iklan Air Asia tu.

“APA MOTTO IKLAN TU” tanya Mak Minah lagi.

Dengan selamba dan kuat Pak Mat menjawap “7 KALI SEMINGGU - 3 JAM SEKALI - NON-STOP!!

entry asal di sini

notakaki : dapat mak ayah sengal camni memang anak2 pun sengal la jugak kan, wakakaka

break the fast itu penting

Views
assalamualaikum dan selamat pagi khas untuk pembaca2 entry ni pagi ni, syukur alhamdulillah masih diber kesempatan yang tidak ternilai ini kepada kita untuk bersua lagi kan...amacam tido semalam? lena ka diganggu2 mimpi yang tak besh? hoho...aku bape kali tah terjaga semalam, asal terjaga je, mata kiri yang sakit nih tak leh bukak sebab banyak sangat taek mata...hadoiyainyapun...terpaksala bersihkan mata tu dulu sebelum boleh melangkah perlahan2...

pagi ni, terasa sedikit lebih lapar berbanding dengan pagi2 yang sebelumnya....maka, haruslah break the fast dulu kan...

ari ni, menu roti + milo, pernah makan macam ni? wakakaka

roti + milo

lagi tebal itu milo lagila cepat habis milo kat umah lagi best makan...lagi heaven kalau buat air milo panas2, tapi takpelah, pagi ni aku minum air kosong je, jaga kesihatan elak kencing manis namanya tu, hahaha...boleh caye ke aku nih...?

sape2 yang takpernah try menu mcm ni, rugi woo...at least, try dulu sekali, then baru decide nak tambah roti ke hape ke kan...hehehe

selamat bersarapan kalian semua....

notakaki : habis jugakla 4 keping roti aku pagi nih, burrppp....alhamdulillah...hilang lapar itu...


Monday, October 29, 2012

GIVEAWAY ME & MY FAMILY

Views

GIVEAWAY ME & MY FAMILY

nak join boleh klik banner di atas

notakaki : tengok gambar ni, terasa kebahagiaan itu...

perkembangan bayi dalam kandungan 25 minggu

Views
alhamdulillah, dari sehari ke sehari, usia baby bertambah dan perasaan berdebar2+takut menanti kehadiran baby pun makin2 bertambah2...jom, tengok perkembangan baby tatkala masuk minggu 25

picture taken from here

Perkembangan Bayi Minggu 25
Sel-sel otak pada bayi terus berkembang dan menjadi semakin kompleks. Tulangnya juga semakin keras. Kini, bayi semakin sktif belajar bernafas, menyedut dan keluarkan kembali cecair amniotik yang wujud di sekitarnya mereka. Sekiranya bayi tertelan terlalu banyak cecair tersebut, dia boleh tersedu.

Nota Hamil : Memasuki minggu ini, pelbagai perasaan akan timbul. Takut, gembira, gementar, suka, risau dan segala jenis macam rasa akan timbul. Jangan terlalu banyak berfikir. Cuba tenangkan diri dengan membanyakkan bacaan tentang kehamilan serta ayat-ayat Al-Quran.

***alhamdulillah, minggu2 ni lebih tenang, tak banyak ragam sangat baik mama baik baby, selera makan kejap ada kejap takde...yang ketara, aku dah tak boleh jalan atau berdiri lama, kalau tak, mula rasa tak selesa di bahagian pinggang dang belakang...kaki belah kiri ada sekali dua cramp+kebas...

sebelum aku terlupa, minggu lepas, aku macam mengalami alahan gatal2 di bahagian bahu ke jari, paha hingga ke betis...apakah itu alahan sebab aku salah makan atau alahan mengandung? aku sendiri pun tak pasti...kalau kakak ipar aku, dia alami alahan gatal2 gini jugak, sampaila dia bersalin, barulah reda gatalnya...adoiyyai...aku ni, dah hilang dah gatalnya, kat betis je ada lagi...hope sangat itu cumalah alahan makanan jer, wakaka...habis dah berparut lengan dan betis aku nih...*buruk mata memandang sudah

baby, kalau aku pergi soping complex tuh, boleh rasa dia cam tak bape selesa je kalau aku lalu kat tempat2 yang pasang speaker kuat2 tuh, mungkin sebab pendengaran dia makin baik, so, tak suke bising2 gitu..hehehe...okay...so, keep quite okay, hahaha

notakaki : anak2 hanjing kat luar umah nih asik menangis je, ibu dia tak bagi susu la

Sunday, October 28, 2012

mata yang bertambah sakit

Views
tadi pagi dah bagitau kan nak pi klinik assabab sakit mata yang bukan sebab sakit mata normal tuh, tapi sebab dimasuki kumbang tanpa diundang, hadoiyyai...

punyalah dugaan nak pi klinik nih, sebab ari ni ari ahad, dan memang kebanyakan kedai dan klinik di sini tutup, apakess tah...nak kata pi church, semayang. majoriti sini islam kot...so, sangat2 tak leh blah la kalau nak tutup2 ari ni, even though kata ari ni hujung minggu sekalipun kan...ahhhh...lupakan tu sume...

pi klinik yang terdekat kat sini, sampai2 je sana, berderet manusia yang sakit, perghhh....siap duduk cangkung depan dalam luar klinik lagik...wah...muka sorang2, kalau bukan indon, datang dari estate2 nih...adehla...aku yang sakit mata ni bertambah2 sakit, dan silap2 ari bulan, dapat sakit lain...so, terpaksa la ke bandar yang sejauh sejam setengah itu semata2 nak pi klinik, jumpa doktor...tabah giler rase idup...

sampai bandar, terjah klinik, punnnnn berderet jugak orangnya...apa kesss nih...nape sume klinik nak penuh nih, ramai ke orang yang sakit...sebab banyak sangat makan daging korban kah? tapi most of them non muslim punya, jadik...reject kebarangkalian melibatkan daging korban...nurse kat kaunter tu bilang, maybe sebab banyak klinik tutup sebab raya, so, takdak choice lain, datang bersesak2 di klinik yang hado...nurse pun merungut beb ramai sangat patient yang pelbagai ragam...

jumpa doktor tak lama, kejap je, dapat ubat titik dalam mata ngan sapu, nak bagi ubat makan tak sesuai sebab peknen...dah jumpa doktor, terus balik...

sampai2 umah, mak aih...sejak bila pulak rumah aku nih jadi pusat perlindungan hanjing2 nih, ada ibu anjing dengan TUJUH ekor anak yang baru lahir, yang memang selalu lepak depan umah ni dah ada dah sekor, la ni, total jadik SEMBILAN hekor hanjing...walaweih...

lebih kurang cenggini la saiz anak2 hanjing tu
tapi ni gambar ni aku amek kat google jerk

betul2 tak kuasa aku nak membela hanjing2 ni sume, kalau kucing, aku boleh pejam mata bela lagi, tapi ni hanjing weih...mana bulih nak bela sembarangan...

anak2 hanjing tu dari tadi asik nangis2...haish...

notakaki : tak sampai ati nak halau sebab kesian kat anak2 dia, tapi terpaksala jugak halau...suh duk tempat lain

sakit mata bertambah2 sakit la gini...sabo jo lah labu oi...

dari mata turun ke hati

Views
picture amek dari encek google

pagi2 layan google image, carik mata yang menawan...apa kesss nih?

lama tak hupdate blog, last ari khamis, entry lepas tu pun auto publish je, memang dah set ngam2 untuk wish birthday kawanbaik aku...sume sebab tak dapat capaian internet dengan jayanya...bapak tak best hidup takdak internet kan...wakaka...seriously, i'm too addicted to internet...bahaya kot sakit nih...

okeh, kembali kepada tajuk entry...

apa kaitan dengan mata...actually, ni kisah benar aku...

jam dah kul 7.30, belum solat lagi, kali ni jamak akhir maghrib dan isyak...dah amek wuduk, masuk tempat solat perempuan, baru je melangkah 2,3 langkah, sekalik zapppp...ada benda masuk dalam binatang, aku syak, kumbang hitam kecil, yang kalau pegang dia kompem tangan jadik busuk, bau takleh blah...masuk mata aku seyhhh....memang takleh bukak mata dah pastu...cuba bukak mata dalam air bagai, dan beberapa lagi usaha, boleh dah bukak mata tapi masih lagi rasa pedih2 tuh...refused untuk pergi klinik sebab rasa cam dah okay kot...

malam masa tido, mata asik berair2 dan bertaik mata jer...sudah...mula rasa tak selesa...bangun pagi, huh...hamek kau...

ini gambar pun amek dari encek google jugak

mata aku yang sakit tuh dah kabur, tak dapat nak lihat dengan jelas, air mata keluar tak renti2...mata putih aku mengembang, sampai menggeleber2, sebab tu tak dapat nak tutup mata dengan baik...pedih? tersangatlah terasa kepedihannya itu...

pagi ni nekad nak pi klinik...sakit sangat dah ni...

notakaki : pakai spek mata itam bukan sebab nak bergaya tapi sebab sakit mata...auuww...

lambat la plak klinik bukak...hahaha...ni yang rasa nak pi bukakkan kedai bagi pihak nih, sakit woooo...

Friday, October 26, 2012

selamat ulang tahun kelahiran sayang

Views
ini kawan baik aku masa zaman u
rindu sangat dengan mereka

dan ini adalah birthday girl yang aku maksudkan
dah kompem2 yang perempuan tu kan,
bukan cik abang sebelah tu

dari kejauhan ini, dan dengan susah payah untuk menguruskan diri sendiri, aku nak jugak buat2 gagah dan buat2 semangat untuk nyanyikan lagu selamat hari jadi untuk kawan aku ni

allah selamatkan kamu
allah selamatkan kamu
allah selamatkan anizah
allah selamatkan kamu

dalam geng aku, dia yang paling kecil, tapi dialah yang paling kuat, dan juga boleh jadi yang paling lemah...

bulan 6 ari tu, tunang, dan aku kemain lagi bajet nak pegi, nak jugak pergi, tapi nak buat macam mana...allah tu lebih mengetahui, aku tak dapat nak pegi...sedihnya aku...pastu, bulan 8 ari tu jugak, majlis akad dia, pun aku tak dapat pergi walaupun at that time aku ada kat semenanjung, sebab aku ada appointment dengan doktor pakar...sekali lagi hati aku hancur...

dan kali ni, bulan 11 ni, kenduri kawin dia, korang bayangkanlah betapa tingginya harapan aku nak pergi kenduri kawan aku ni, masa tu cuti sekolah dah mula, dan aku dah ada kat semenanjung dah...aku harap2 sangat kesihatan aku berada pada tahap optimum dan tak terikat dengan mana2 appointment doktor atau mana2 rawatan, mintak sesangat...

doktor ada bagi cadangan yang berkemungkinan besar apabila kandungan aku cecah 7,8 bulan, aku mungkin akan ditahan dalam wad...membesarlah mama dan babynya dalam wad...kalau betulla apa yang doktor cakap, kompem kali ni hasrat aku nak ke majlis kawan aku ni kecundang lagi...kali ni, hati aku bebetul hancurla...dah takde tinggal secoet lagi dah pasni....sobsobsobsob

eh eh eh...ni entry pasal ulangtahun kawan aku ke cite pasal aku...adoila...cukup2la dengan entry lain kalau nak cerita pun kan...okay, back to the point...

kawan aku ni, yang juga mommy to be jugak dah sekarang ni...hahaha...gembira bukan main lagi aku masa dapat tahu, sebab before tuh aku ada bet kalau kawan aku ni akan bunting pelamin bukan pelamin bunting ye enhear, aku yang akan belanja makan...hah, hamek la kau...melayang duit aku belanja orang makan...hampeh ah...tapi takpelah, berita baik harus diraikan kan...yang penting, makanan itu masuk mulut dan perot aku jugak...hahahaha *gelak jahat

di kesempatan nih, i want to wish her all the best, enjoy this first time pregnancy time and may our friendship last forever...ecewah...speaking seiyh...last but not least, aku sayang kau sangatsangatsangat...

* oh ye, aku cilok gambar2 kat fb dia, mintak ampun mintak halal eh...dah amek baru mintak...apakesss

notakaki : last jumpa dorang sume ni masa kenduri aku je, dah lama...(

Thursday, October 25, 2012

break the fast with healthier snack

Views
ari ni besar ganjarannya kalau puasa sunat, 9 zulhijjah...tapi aku? tak puasa pun...kelaparan tahap gaban dari semalam lagi...

pagi2 ni, bukak mata, ptong buah, letak dalam mangkuk...huh...hamek kau...


jambu batu yang lazat...satu mangkuk penuh ni untuk aku sorang je ye, takmo kongsi2...

notakaki : pagi2 makan buah, enakkkkkkkkkkk

Wednesday, October 24, 2012

mood moody mode

Views
cer bace tajuk entry aku nih banyak banyak banyak kali, agak2 paham tak? kalau paham tuh, maksudnya berjaya la aku menyampaikan apa yang aku nak sampaikan...kalau agak2 tak bape nak sampai, sahlah tuh aku nih tengah bengong...

ntah apa yang tak kena dengan aku ari ni pun aku sendiri heran, rase tak best je manjang....bile dihujani dengan perasan uncomfortable dengan diri sendiri, mula ah aku teringat dekat insan2 tersayang...satu-satu terbayang...pastu, uwaaaaaaaa...ceh...marah kat diri sendiri

ari ni seharian memang tak keruan aku nih, lapar tapi tak rasa nak makan, emngantuk tapi tak rasa nak tido, benci tapi taktau benci kat apa...hadoila....betul2 hari penuh sandiwara la ari ni...nasibla ada komen2 dari rakan2 blogger sekalian yang buat aku tersenyum seketika, okayla tu, terima kasih semua...at least, buat aku lupa wayar apa tah yang tercabut kat badan aku nih...

la ni, rasa pening kepala, tapi bila nak tido, terkedip2 terbuntang plak matanya...adeila...apa aku nak buat ni, bukak blog, tutup blog, bukak blog orang lain plak, bace2, pastu blah...amek benang, amek jarum kait, moh kita mengait sampai tertido...

notakaki : kalau tak tertido jugak, buntu aku dibuatnya nih

rabu yang bisu - aku tersenyum kerana kamu

Views

senyuman ini
lahir kerana kamu
kerana
hanya kamu bisa membuatku tersenyum

rindu yang mencengkam
picture credit to fb

notakaki : jiwang2

Tuesday, October 23, 2012

My 1st Giveaway

Views

ambil pen ambil kertas
nak join klik banner kat atas

makan mangga cecah gula
aku nak tag cik azlyzah kita la

sebelum masuk ketuk pintu
moga jadi yang bertuah itu

notakaki : mood nenong2 entry pun nenong2 jugakla, hahahah

guna bila mahu sahaja

Views
situasi 1
mamat : mak...saya nak kahwin dengan janda hujung kampung tu
mak : janda hujung kampung? kau dah hilang akal ke mamat?
mamat : kenapa plak ni mak? apa maksud mak?
mak : mak bukan nak halang kau nak kahwin, tapi kau dah fikir betul2 ke, dia tu janda, kau tu bujang
mamat : itu saya tahu, yang penting dia dah tak terikat dengan sesiapa dah kan?
mak : memang la dia bebas, tak terikat dengan sesiapa, maksud mak, umur, dia tu baya mak dah mamat oi
mamat : mak...umur bukanlah segalanya, nabi masa kahwin dengan siti khadijah pun, bape beza umur mereka
mak : .......

situasi 2
isteri : sampai hati abang buat saya macam ni, abang tipu saya hidup-hidup
suami : bila masa pulak abang tipu awak?
isteri : abang kahwin lagi satu di belakang saya
suami : itu bukan tipu, cuma abang tak bagitahu je
isteri : sampai ati abang buat saya macam ni, abang duakan saya
suami : abang tak maksud nak tipu awak, tapi ini kan sunnah nabi, nabi pun berpoligami, silap hari bulan, awak boleh dapat payung emas nanti kat akhirat
isteri : ......

dua situasi yang sangat klise dalam masyarakat kita...dan aku dah siap2 highlight dengan warna merah dah pun point utama yang aku nak bangkitkan...kenapa masyarakat kita suka guna bila mahu sahaja, masa mula2, habis segala sunnah nabi keluar, tapi at the end of the day, sunnah nabi tu kalau tak nombor akhir sekali, no 2 last...hah, gitu je lah ibaratnya...

aku tak cakap semua orang mcm ni, tapi kebanyakan yang aku dengar dan jumpa, ginilah caranya...bukan nak cakap orang saje, diri sendiri pun kadang2 terbuat sama...jadik, sama2lah kita renung2kan dan selamat beramal...

notakaki : teringat masa buat ujian lisan masa form 4, masa tu lagi dah aku dah guna tagline wanita hari ini, dengan tajuk yang dibincangkan, poligami dan kesannya kepada wanita, amacam, kencang tak isu untuk budak form 4 masa tu? wakakakaka...buntang mata cikgu bm aku time tu

Monday, October 22, 2012

bukan niat nak mengutuk

Views
tajuk entry awal2 lagi dah ada tanda2 pengaruh negatif...aih...sebelum korang buat kesimpulan pape dulu, meh aku ceritakan hal yang sebenarnya dulu...

apa perasaan korang kalau jiran korang tetiap ari, pendek kata aktiviti rutin adalah menyanyi, ini bukan tahap penyanyi hebat ke hape, ini karaoke di rumah, pastu pasang speaker sekuat2 alam...kalau suara yang dilontarkan itu ada iras2 misha omar ke, jamal abdillah ke, saleem ke, aku takkan tulis entry dengan tajuk kat atas tuh, tapi kompem akan aku tulis dengan tajuk "muzik percuma tiap2 ari" takpun tajuk "berbahagia dengan jiran penyanyi"...tapi nih, hakikatnya, secara realitinya...boleh buat telinga aku bernanah....apa yang korang rasa kalau berada kat tempat aku?


ya rabbi...dulu masa awal2 pindah sini, takdelah ketara sangat aktiviti sumbang suara nih, dalam sebulan, adala kot sekali dua, tapi start bulan pose itu ari...dalam kul 5 gitu, mula pasang lagu kuat2...LAGU...aku boleh terima lagi, bantai plak pasang lagu yang tangkap leleh, nak je aku pi ketuk umah tu, ucap terima kasih banyak2 sebab pasang lagu peberet aku...tapi kali ni, sejak 2,3 minggu nih, ari2 kot nak KARAOKE, bukan lagi pasang lagu...ya allah ya tuhanku...kau kurniakanlah kesabaran yang tinggi buat hambamu ini...

pagi nih, mungkin sebab aku dah tak bape nak tahan dah kot pendam sesorang, luah jugaklah kat sini...kongsi dengan rakan pembaca sekalian...apa perasaan korang kalau korang kat tempat aku? untuk kali yang kedua aku lontarkan soalan nih...

aku tak kesah mana pun lagi kalau nak karaoke sangat, taulah kat umah tu ada set karaoke yang tercangggih di abad ini, tapi tolonglah, please lah...respect your neighbour too...bila ada yang dah bersungut gini nih, tuh maksudnya karaoke adalah bukan langkah terbaik untuk dia melempiaskan kebosanan yang ada, cuba lah buat benda2 lain seperti masak ke, belajar menjahit ke, bercucuk tanam ke, but please...not karaoke...

waaaaa....orang cakap ibu mengandung jangan tension2, maka...selepas aku menulis entry ini, kentesenan yang aku pendamkan ini sedikit sebanyak telah berkurang...terima kasih pada yang sudi baca dari awal sampai habis...ini adalah luahan seorang jiran yang terseksa lubang telinganya...sekian...

notakaki : baby pun tak suke gamaknya bila dengar2 sume nih, dia bagi reaksi pergerakan yang sedikit kuat dan ganas

Saturday, October 20, 2012

rezeki di petang hari

Views
kat luar ngah hujan, best ni tido malam ni kalau hujannya sampai ke malam...kalau hujan sekejap je, takdelah beza mana pun malam2 aku...petang2 camni, perot ngah lapar, macam biasa, sambil ngadap laptop, mulut ngunyah, petang ni makan biskut chipsmore original, minum air masak...sehat gile menu petang...

ari tu, aku ada join saje2 dan suke2 satu contest teka2 dekat sini, alkisah, contest ni pasal teka bape kos yang tuan punya blog kena bayar untuk baiki peti sejuk dia yang rosak...nak join senang je, hanya komen bape tekaan kita...maka, aku dengan gelak2 senyum tapi dalam ati doa jugakla supaya menjadi antara yang bertuah...so, mula2 aku taip RM298, tp ntah nape aku tukar jadik RM248...

petang ni, tuan punya penganjur hupdate pasal pemenang contest tu sebab semalam dia dah pi kedai tengok peti sejuk dia....aku bace gitu2 je, yelah, bukan bace sambil kena fokus satu2 macam study nak masuk exam tu kan sebab memang aku tak bajet langsung akan ada nama aku as the winner, but then, aku terkejot la jugak...therosputih...aih...tu bukan nickname aku ke....wah...tak sangka...aku menang upenya...

hahaha...bace sekali lagi entry nya, pastu sambung gelak...but then baru ucap, syukur alhamdulillah...ada rezeki untuk aku rupenya...okay...dah bagi dah details seperti yang direquest...so, kita tunggu dan lihat je lah apa hadiah yang bakal aku terima...

entry asal berkaitan keputusan contest boleh rujuk di sini...

notakaki : ini memang bebetul rezeki baby nih...syukur, alhamdulillah...

tambah widget, tambah berat blog

Views
woahaa...blogger lain bukan kemain lagi pening pale camne nak ringankan blog memasing supaya mana2 blogger yang nak singgah blog dia tak yah tunggu lama loading, tapi aku...errr...macam tak terkesan pun dengan benda2 mcm ni...adeh....rase nak hantuk pale kat dinding je tapi tau sakit, maka hantuk pale ke bantal sambung tido...

aku dah lama dah nak letak benda alah widget nih, tapi takde masa yang sesuai untuk aku ada mood dan godak2 layout blog, maka, pagi nih, alang2 ngadap laptop, pastu nak blogwalking pun, tak ramai plak blogger yang aku follow nih hupdate entry...maka...terkapai2la aku di sini...ececece...

dah dah dah...aku nak cite pasal widget yang baru saje aku hupdate...sape2 yang terjah blog aku pasni kompem akan perasan bukan 1 tapi 2 widget terbaru yakni

aku siap prin screen lagi nak tunjuk kejayaan aku menambah berat blog aku, kalau korang pun berminat nak letak jugak, leh klik dekat gambar kat bawah ni eh

1. mama and baby's counting


yang ni memang dah lama dah nak letak, tapi ntah, belum terbukak pintu ati kot...letak benda alah camni baru rasa feel sket dan tak sabar nak nunggu kelahiran orang baru...tapi persiapan lain belum pun mula lagi...dasat gile aku...sume nak tunggu nanti cuti sekolah, balik semenanjung, duk bawah ketiak mak, baru fikir nak buat sume persiapan...lantaklah pe orang nak kata sekali pun...hope everythings gonna be as smooth as i wish...

2. sape yang suka komen entry aku


yang ni saje gedik nak letak sebab nak tahu sape yang suka singgah sini dan komen entry2 therosputih...nanti aku nak buat GA, akan ada banyak kategori, salah satu kategori tu ada kaitan dengan pengomen2 terbanyak nih...hah...aku bagi hint sket2, wat masa sekarang ni, masih kumpul2 hadiah lagi...nak bagi hadiah kaw2 punya sama anda...waaa...besh punye...

notakaki : penat jugak eh ubah setting blog nih, padahal sket je pun ubah, ceh

Segmen : SophieParisPutra Giveaway To you (GA2u)

Views

nak join boleh klik di sini

jom join jugak

sehingga 30 oktober 2012

Eca Year End Giveaway #1

Views

 Year End's Giveaway&Contest oleh ecadwinkyasha.com ditaja oleh

notakaki : semoga ada rezeki untuk aku

Friday, October 19, 2012

rutin setiap pagi

Views
errr....bajet cam artis plak ada orang nak tahu pasal idup aku kan...wakaka...takpelah...nak jugak cite kat sini...

setiap pagi, pas solat subuh, mesti aku akan bukak laptop, online....perkara wajib yang akan aku buat adalah

1. check email
sebab email ni dah macam peti surat kita dah, aku akan teruja sangat2 bila mana tgk2 inbox, ada banyak email masuk, tp bila check2 sume tu notification fb, tak pun junk email yang takde kena mengena....ceh...paling best bila tengok ada blogger yang tinggalkan komen kat entry2 therosputih, jualbelicrocheted atau memana lagi lah blog aku yang lain...bila ada email2 dari customer yang tanya2 pasal barang crochet atau bisnes yang lain, aku akan terus jawab...

2. balas komen2 di entry
disebabkan balas komen di entry nih berkait rapat dengan email, maka, jatuhla ia di nombor 2...setiap kali ada blogger atau cik anony atau sesape saje yang komen dekat mana2 entry even entry dolu2 zaman pak kaduk punya pun, akan masuk dekat email kan...so, perkara wajib yang akan aku lakukan setiap pagi adalah balas komen2 itu...setiap satu komen akan aku balas, tak tertinggal walau satu pun...sebab bagi aku, setiap komen yang diberikan itu adalah sangat sangat sangat berharga...jadi, tinggalkanlah komen anda banyak2 kat sini...aku tak kesah...sume akan aku layan seadilnya.....tapi janganlah komen2 yang tidak membina untuk aku...sobsobsob...

3. singgah blog atau blogwalking
korang kan sentiasa hupdate blog tiap2 ari kan, ada yang 4,5 entry sehari...actually, boleh dikatakan hampir setiap kali sebelum aku tido tu aku dah make sure dah singgah dah kat mana2 new entry yang korang publish, pastu yang dipublish tatkala aku sedang diulik lena tu, aku akan blogwalking paginya...macam pagi ni...tapi biasanya blogger yang selalu singgah dan komen entry aku, aku akan dahulukan entry dia, kira macam balas balik la...so, korang nak aku singgah dan komen entry korang, korang komenla entry aku dulu...tukar2 maaa...

4. pegang jarum kait dan mula mengait
okeh, bila sume dah setel, maka...aku pun mula la buat apa yang memang aku sukeeeee sangat nak buat...yakni mengait   sejak dua tiga menjak nih, aku tak boleh nak buat kerja2 rutin harian, maka, aku asik baring je, keje pun tak, MC je..bosan weih...tu yang asik mengait je sekarang ni...at least, terisi jugak masa aku ni kan...

dah lama dah tak tepek gambar sendiri, maka tepekla sekeping ari ni

ni gambar time aku masih sihat
ari ni amek gambar esoknya start sakit sampaila ke la ni --> dugaan

~rutin pun hanya dapat dilaksanakan sepenuhnya kalau takde masalah internet...kannnn

notakaki : sambil hupdate blog sambil mulut mengunyah...

Thursday, October 18, 2012

check up 24 weeks

Views
ari ni, sama seperti dua minggu yang lepas, aku ada check up untuk kali yang ke bape tah, yang penting minggu ni dah masuk minggu 24, secara rasminya dah masuk third trimester dah...alhamdulillah...macam2 kejadian berlaku, macam2 jenis rahsia, dan macam2 jenis cerita...

biasanya kalau ada check up, aku takut sket nak amek breakfast pagi2 selagi belum ditest gula nih, hahaha...bijak kan aku, biasanya aku hanya akan minum air masak sahaja, sampaila habis test gula dalam darah, air kencing bagai...pastu hah, hamek kau...balun kuih 2,3 hengget aku sorang...takpun bantai bihun goreng ke, apa2 yang sempat ditapau la kan...

overall check up, sume okay...Hb 2 minggu lepas 10.3 je dah naik mencanak sampai 12.9...phewww...lega beb...memang betullah makan seafood boleh menaikkan paras Hb nih...tekanan darah okay, yang tak okay nye satu ni je...berat aku tak naik langsung...errkkkk...aku syak kan, alat timbang tu yang mogok dengan aku, padahal berat aku okay je naik macam biasa....eh...boleh eh syak2 gitu...? ekekekek...nasibla tak kena bebel beb, sepatutnya check up kali ni kenala naik 1kg kan, tapi...nak buek camno...aku makan macam biasa, padahal asik lapar je kejenya...kat umah nih, perkara pertama yang akan merungsingkan aku adalah bila mana stok makanan berkurang...adoiyainyapownnn....

ada cerita kelakar nak aku kongsikan...

nurse suh baring, nak ukur ketinggian rahim, aku pun baringla...masa tu baby sedikit aktif, asik gerak2, aku dalam ati janganla baby gerak2 time dia nak ukur rahim tuh...pastu nurse tu godak2la sket perot aku, tolak sana sikit, sini sikit, nak cari apa tah, sekalik...dushhhh...hamek kau...baby bagi tendangan padu gamaknya...terkejut nurse tu sebab dia kata jarang dia kena mcm tu dengan baby bila mana dia uruskan bakal2 ibu yang lain...hehehe...anak mama la katakan...

aku syak baby tak selesa bila mana kena godak mcm tu...yup...anak mama nih pantang sket kalau perot mama terpenyek sket, even time baring2, letak bantal kat perot pun dia mula la memberi reaksi seakan2 tidak selesa...hmmm...dasat tol anak mama ni kan...tergelak2 nurse tu, dan aku plak, hanya mampu senyum kambing gurun je...

notakaki : misi menambahkan berat sehingga next check up 28 minggu, owh...tak lupa, kena minum air gula lagi nanti

Wednesday, October 17, 2012

perkembangan bayi dalam kandungan 24 minggu

Views
alhamdulillah, dah cecah minggu ke 24, yakni 6 bulan...macam tak bape nak caye je, dah ngandung 6 bulan...dulu2, aku selalu cakap ibu yang mengandung dalam 5,6,7 bulan adalah saat yang paling comel...tapi bila aku tengok cermin, errrr....tak comel pun...agagaga

takmo lah mengarut, meh kita intai2 deko apa dah jadi dengan baby pada minggu ini

Perkembangan Bayi Minggu 24
Bayi semakin lasak bergerak. Anda juga semakin mahir membaca pergerakannya. Degupan jantung bayi sudah boleh didengar walaupun hanya menggunakan setoskop biasa. Pendengarannya semakin tajam. Bayi mendengar setiap bunyi yang ada seperti suasana di luar, degupan jantung dan bunyi angin dalam perut ibu. Oleh yang demikian, gunakan masa ini untuk mendengarkan anak dengan muzik, lagu atau bacaan Al-Quran.

Nota Hamil : Empat peratus daripada ibu hamil cenderung mengalami masalah kecing manis atau diabetis pada minggu ini. Jadi kawal pemakan harian anda.

***saje je aku highlight besau2 perkataan kencing manis tuh...kusssss semangat aku gini...esok aku ada check up untuk 24 weeks...adeh...kompemla ada test2 air kencing ngan gula...hope sume bacaan okay jer, dan Hb jugak naik dengan jayanya...

pergerakan baby makin lasak, makin galak bila usap2 perot dan geletek2 perot...minggu ni aku banyak mengait, jadik, kurang sket masa nak main2 ngan dia...tp malam2, memang dia la yang selalu teman aku sambil2 aku duk mengait tuh...baby baby...

notakaki : esok nak check up, ari ni mula la puasa minum air manis2, ceh...hampeh sungguh...

Review : 8 Yang Terpantas by Cik Misya!

Views

pat pat siku lipat
sape cepat dia lipat

hadiah : blog review by cik misya

notakaki : usahkan nak berlari, nak berjalan pun tak bape nak kuat

Monday, October 15, 2012

baby sedu

Views
alhamdulillah...kalau diikutkan carta, sepatutnya minggu lepas lagi entry macam ni patut aku tulis, tapi disebabkan betapa ceteknya ilmu di dada, maka, awal pagi tadi baru aku perasan yang pergerakan biasa yang aku selalu rasa sedikit berlainan...

actually, daripada minggu lepas lagi aku duk tunggu dan rasa, macam mana rasa bila baby sedu...tunggu punya tunggu, macam tak de je, kalau ada pun, kompemla aku tak rasa kan...

tapi tadi, tengah baring2, aku rasa pergerakan dalam perut...pergerakan yang lembut, dan berulang2 dalam skala jarak yang sama...mula2 confused jugak, biasa kalau dia bergerak, kuat jugak...tp kali ni lembut dan kerap kali...maka, sahla kot itu adalah sedu dia...ekekeke...comel je...

bila diingat2 balik, sebenarnya minggu lepas ada rasa macam ni dah beberapa kali, tapi tulah, aku ingatkan baby gerak2 biasa je...nampaknya, mama baby nak kena buat research lebih sket la...haha...aku kurang membaca sket 2,3 minggu ni, tangan asik dengan mengait nak siapkan order...hmmmm

notakaki : kesian baby sedu-sedu...ke sebab aku selalu nangis? mmmmmm

Sunday, October 14, 2012

kuning pun cantik

Views
mula2 nak tepek gambar yang sangat2 cantik ini dulu, nak kongsi kecantikannya dengan readers sekalian...


cantik kan bunga ros kaler kuning nih...adeh...tetibe terasa nak pegang dan cium bunga segar...

10hb10 yang lepas, genaplah 2 tahun aku bergelar graduan, dan genaplah juga 2 tahun aku mengenalinya...*sedih

well...selamat ulangtahun untuk diri sendiri...tunggu orang wish, memang taklah kan, eh jap jap...lupa...ada sorang yang wish selamat ulang tahun kat aku, tapi selepas aku yang wish dia dulu...hampeh je...kalau tak, memang takkan dia nak wish kat aku pun...

notakaki : memandangkan sekarang ni adalah musim konvo di upm, maka, aku sangat2 rindu nak pegang bunga segar...eerrrr....boleh ke mcm tu...

walaupun dalam gambar tu bunga ros kuningnya adalah sangat2 cantik, tapi aku tetap setia dengan bunga ros putih...sekian...

~therosputih~

Segmen Tambah Followers Laju Laju by IekaFarhana

Views

jom, kali ni aku nak sertai satu segmen yang dianjurkan oleh cik ieka farhana kita ni

klik banner untuk menyertainya ye

setakat entry ini dipublish, followers therosputih

adalah berjumlah 

226 orang

dan dengan ini

aku nak tag

aku nak tambah follower dan kenalan dari kalangan blogger, dan sangat sangat sangat suka untuk follow blogger yang rajin meninggalkan komen cam aku...ekekekek

Saturday, October 13, 2012

sekejap je berubah

Views
malam tadi, tak bape dapat nak tido

petang ni, terasa sangat2 letih dan mengantuk

la ni, rasa panas dan ketidaklaratan

adeh...apa kesssss...

notakaki : terasa cam nak demam...owh tidak...

servis oh servis

Views
tajuk entry : servis oh servis bace : duit oh duit

ari ni, pepagi lagi ceq dah berkampung di pusat servis proton yang ade di ld nih...owh...anta kete jumpa doktor, kasik rawat apa yang patut...banyak jasa kete ni pada aku...buat ulang alik gi sekolah, ulang alik gi hospital, ulang alik gi bayar bil, dan paling tak lupa dan ketinggalan untuk disebut...ulang alik dating ngan si dia yang terchenta dan ku sayangi...auw...nampak sangat dating dalam kete je...isk isk isk isk

gambar petik dari sini 

sebenarnya, banyak kelebihan rajin anta kete pi servis ni....rajin tu takdelah sampai tetiap ari pi antar servis kan, lainla kalau kawin ngan mekanik kete yang bengkelnya sebelah umah....ha...yang tu, memang kompem ari2 anto pi servis tu...ekekeke sila jangan loya buruk lebih

cukuplah sekadar bila dah sampai due untuk pi anto kete servis, paham2la tu kan...maksudnya, 2,3 bulan sebelum due tu, dah kena menyimpan mana2 yang patut...kos jumpa doktor kereta silap ari bulan, tiap2 ari makan meggi je tau...

moral of the entry, bila mana dah pakai kereta tu, kena la pandai jugak menyimpan...sebab kos pakai kereta bukan calang2 jugak zaman sekarang ni.....tiap2 minggu nak kena bayar duit minyak, dah lama2 pakai, sesekali basuh dan vakumla jugak dalam kete tu, barula kereta bersih dan tak berhabuk <---pesanan rossa dalam era, rentak muzik terkini ekekekeke

ops ops...belum habis lagi cite pasal kereta nih...okeh...bila dah cukup due, nak kena pi anto servis, bila dah banyak guna kereta, tayar pun nak kena tukar...kasik kasut baru...bila dah cukup setahun, nak le menyambut ari jadinye pulak...ate...takde sambutan2 bagai ke? huh...ade jugak kan...isk isk isk..nak le kena renew roadtax bagai...owh...

paling tak best, bila dah pakai kete, pi memana, kenala parking leklok...bila kita parking leklok, kete lain plak pi cium body...aish...memang nak kena libas ngan aku...

bila kita parking tak elok, aih...mula la dapat surat chenta dari abg polisi...aaaaa....ada story pasal surat chenta abg polisi...nanti aku cite pjg di lain entry...

notakaki : trauma aku bila cakap pasal kereta nih...tak pakai kete kang, haru plak...pakai kete pun haru...jadi...korang, nak mintak duit seribu dua boleh...? kuikuikuikuikui

lewat malam atau awal pagi?

Views
konpeeyus nak letak tajuk entry sobonarnyo eh...tengok jam, dah kul 2.30am lebih...adeh...ni kira entry lewat malam ke awal pagi ehh...errr...boleh ke layan konpeeyus cengginih??

napela mata ni tak berat untuk menyambung lena...owh...tadi kul 9 lebih aku dah masuk tido...sangat tidak mengantuk, tp aku paksakan jugak untuk tido...kalau ikutkan ati, nak baring2 sambil layan tangan mengait...tapi tu lah...taknak ajar tido lewat2 malam sebab takut baby nanti pun sama naik tak tido malam ngan mama dia...owh...tidak...mintak2 la dijauhkanla...

ater, dah tido kul 9, bleh plak kul 1.30am terjaga dan takmo tido2 lagi dah...hmmmm...nasibla ada cik tenet, alhamdulillah...buat peneman aku...ini gamaknya ni, kul bape plak aku nak tido nih...

sejak 2,3 malam ni, tido adalah suatu aktiviti yang tak bapo digemor sangatlah...mak aku ada cakap, dalam usia kandungan aku yang dah nak masuk 6 bulan nih, biasanya tak selesa dan tak bape dapat nak tido sangat...errrr...acanne nih...

notakaki : perlukah aku pergi membanting tulang empat kerat ni pi kerjakan sawah padi di siangnya supaya malamnya rasa penat dan dapat tido lena??

***baby pun dah bangun gamaknya, gerak2 je dia ni...aih baby...tido baby tido...

Friday, October 12, 2012

tips dapat duit lebih

Views
1. mintak ngan mak ayah adik kakak abang pakcik makcik dan tak ketinggalan pada yang dah kawin, suami atau isteri

2. belek bawah2 tilam atau dalam sarung bantal bucuk kot2 ada terselit

3. selongkar sume poket2 yang ada dalam beg, handbeg, purse atau wallet dengan harapan adalah barang sekeping dua not merah

4. bodek2 bos atau kawan, mintak direct je...nak duit boleh....sila buat dengan sopan dan penuh ayu sebab takut duit yang dimintak, tapi penyekeh yang dapat

5. rajin berusaha, gambate!!!! buat keje part time seperti tolong makcik kantin basuh pinggan ke, amek upah jahit mata patung mcm yang eun chan buat dalam cite coffee prince

kesimpulan entry ini adalah
aku nak mintak duit lebih ngan korang boleh? aku nak DUIT, bukan penyekeh....agak2 bape ribu korang boleh kasik sama aku?

notakaki : mood susahhati tengok duit bakal melayang sebab nak kena servis major kete...ouwhh....

Thursday, October 11, 2012

jom jadi cute

Views
tadi masa ngah layan fb, ada la sorang hamba allah ni share picture yang aku rasa sooooooo cute...so, nak le share ngan pembaca sume plak supaya kalian pun menjadi cute seperti ini...

cute kan?ahaks

notakaki : tetibe aku rasa aku cute la ari ni...hihihihihi

bahaya bila sakit tulang belakang

Views
ari tu, masa aku ngah google2 carik gambar yang berkaitan dengan tulang belakang, tetibe aku terpandang gambar nih, dan aku rasa tersangatlah menarik untuk dikongsi bersama...

gambar ni menerangkan fungsi saraf yang berada di dalam tulang belakang, setiap ruas atau setiap bahagian tulang belakang tu menyimpan saraf yang berbeza fungsinya...


kalau agak2 tak bape nak clear sket gambarnya, alihkanlah pointer pada gambar dan klik lah untuk tumbesaran yang lebih jaya...kalau tak jaya jugak, korang pandai2 la zoom in sendiri...

aku punya sakit sekarang ni kat bahagian yang ada anak panah tunjuk bahagian saraf parasimpatik, yakni mengawal pergerakan peristaltik ketika proses membuang air besar dan membuang air kecil...

tetibe rasa cuak sebab baru2 ni, agak kerap jugakla, bila baring dalam jangka masa yang lama, yakni tidur malam, bila bangun pagi, aku akan rasa senak yang amat di bahagian pundi kencing aku, tandanya nak terkucir tahap gaban, tapi aku tak rasa tu sume...yang aku rasa, sakit dan senak tu je, masa mula2 kena, aku taktau pun yang aku nak terkucir, sebab tak rasa nak terkucir langsung...keadaan gitu berlarutan sehingga ke beberapa hari jugaklah...

bila aku tanya nurse masa buat check up, adakah ia berkaitan dengan masalah ketika mengandung, nurse tu buat muka blurr menandakan ibu2 normal yang mengandung tidak mengalami masalah sebegitu...so, suspek utama aku tak lain tak bukan, sakit tulang belakang aku ni lah kan...hmmmm...

aku harap keadaan tak semakin teruk...

notakaki : sekarang ni, aku akan pastikan bila aku terjaga memalam, aku akan ke tandas untuk mengucirkan diri sendiri tanpa perlu tunggu perasaan nak terkucir...




Wednesday, October 10, 2012

My Mom's Best 2nd Giveaway

Views

klik banner di atas untuk menyertainya



tengok jam, dah kul 7.30pm lebih, patutla mata pun dah layu semacam je, dah waktu tido aku upenya...tapi sempat lagi nak join GA yang dianjurkan oleh My Mom's Best Blog nih...

saje cuba nasib, mana tahu rezeki untuk si kecil dalam peyot ni sebab hadiah dia ada kena mengena ngan newborn baby...owh baby...jom doakan mama...kuikuikui

notakaki : baby dari tadi lagi duk bergerak2 ni



wordless wednesday - ujian dan diuji

Views

notakaki : hidup ini memang tidak lari dari ujian, yang penting, terus melangkah dan melangkah


penganalisis jenayah kamal affendi hashim sakit AVM

Views


entry asal adalah dari sini

wei...sape tak kenal kamal affendi nih, aku memang peminat tegar dia dari kecik masa first2 aku tengok mhi, masa tu dia jadi tetamu jemputan dan bercerita tentang jenayah...aku tak ingat jenayah apa dah masa tu...tapi first time tengok dia, terus la minat sampai la sekarang...kalau dia yang jadi tetamu dalam mana2 siaran tv yang secara tak kebetulan tertengok, kompem akan aku layan sampai habis sambil tersenyum2 seorang...


tup2 tadi, heboh kat fb mengatakan encik kamal affendi nih tengah sakit sekarang nih...hah...terusla aku google carik2 sakit apa, berdasarkan apa yang aku baca, dia menderita sakit AVM (arteriovenous malformation)...sejauh mana berbelit lidah aku nak menyebutnya, sejauh itulah aku tak tau pape pasal sakit nih...apa yang aku baca, dikatakan sakit ini menyebabkan pesakitnya tidak mampu mengawal pergerakan tangan dan selalu sakit kepala...

beliau berkemungkinan besar akan menjalani pembedahan dan kos yang diperlukan adalah lebih kurang RM40ribu...


sesiapa yang ingin membantu, adalah amat2 diperlukan...

semoga allah mempermudahkan urusannya dan mengurniakan kesihatan yang berpanjangan kepadanya...amin...

notakaki : baru je tengok dia kat tv bape ari lepas dalam siaran ulangan...

terima kasih era.fm

Views
aku nih seingat2 aku la kan, sejak era first2 meluaskan siarannya ke kelantan, aku dah start dengar era sampaila sekarang ni, walaupun bermacam jenis siaran radio yang ada, aku tetap memilih era sebagai pilihan aku andai ada siaran era la...

masa aku kat bintulu, takdak era, terpaksa la dengar radio miri fm kalau tak silap aku...dj2 nya sikda lah kelaka bahasa melayu biasa tok, nya kelaka guna bahasa melayu sarawak, mulak2 mek dengar, sik paham juak, tapi dah lamak2 kan, telinga pun dah biasa jak ngan bahasanya, paham juaklah...

la ni, kat lahad datu, siaran radio yang ada adalah tawau fm, hah...hamek kau....terpaksala tukar tune bahasanya sekali lagi....kadang2 memangla bahasa melayu biasa ni, tp kadang2 jugak guna bahasa sabah ni ha...hamek kau, dengar lenggok bahasa dia...tapi okay lah kan...


dengan kecanggihan teknologi yang ada, walau kat mana pun kita berada, janji tenet ada, kita mampu buat macam2 sebenarnya termasuklah mendengar radio kesukaan kita...dalam kes aku, tak lain tak bukan, radio era, rentak muzik terkini la...hehehe

kadang2 kena jugak dengar radio2 nih, bukan apa....untuk mengetahui perkembangan semasa, terutama sekali bagi aku yang memang minat gilerrrr ngan muzik untuk mengetahui lagu2 terbaru yang ada dan kadang2 boleh jugak dengar lagu2 lama zaman pak kadok...yang penting, aku layan sume rentak lagu....antara minat ngan tak minat je lah...tapi layyannnn....

bila dah lama dan berkurun tak dengar radio, sesekali dengar kan, adala terasa betapa ketinggalannya bila mana dengar sesuatu lagu pastu mula tertanya2, ni lagu apa, lagu sape....kuikuikuikuikui

notakaki : duk sorang2 kat umah memang sunyi, nasib ada tenet, boleh menemani kesunyian di rumah dengan mendengar celoteh dj dan lagu2 yang best

ini adalah iklan tak berbayar dari aku untuk era rentak muzik terkini anda....ecececece

SEGMEN : JOM BLOGWALKING

Views

klik banner kat atas atau di sini untuk join
until 16 oktober 2012

selamat pagi pembaca sekalian...tetibe je pagi ni ngan tak breakfast lagi, tak mandi lagi kantoi tak mandi tapi sempat lagi hupdate blog, sempat lagi join segmen blogger kita yang sorang ni...

aku suka blogwalking dan paling penting, meninggalkan komen di entry2 yang aku terjah...dah jadi satu kewajipandah...so, aku dengan ini tepek jumlah follower yang aku setakat entry ini ditulis...209 orang...


tujuan utama aku join segmen ni, tak lain tak bukan nak menambah jumlah follower, dan menambah jumlah follower yang suka mengomen sama macam aku...kan meriah tu, sambil blogwalking, baca2 entry, pastu tinggalkan komen...kan kan kan...

notakaki : mari kita meriahkan entry2 di sini...

Tuesday, October 9, 2012

takziah buat sahabat

Views
berita mengejut yang aku terima sama terkejut kot dia yang menanggung...

ini status fb nye

Sedaya upaya menahan air mata sewaktu menjaga PMR..
Hujan lebat di Saratok petang tadi seolah-olah menggambarkan perasaan ini..
Ya Allah, kuatkan hambaMu ini menghadapi segalanya..
Al-fatihah buat adikku Hafiz Hazwan..

dan ini pulak adalah kawan aku yang aku maksudkan itu, nama dia sama ngan nama aku, tapi kitorang biasa panggil dia ngan gelaran angah/angoh je...

yang di tengah2 itu adalah angoh
aku cilok gambar dia kat fb

kawan aku ni, satu sekolah ngan aku masa sekolah menengah, dan sejujurnya aku tak bape nak mengenali adik2 dia yang lain...beberapa orang tu aku cam la sebab selalu jumpa dan pernah datang umah...even masa kenduri kawin aku tu pun sanggup kawan aku ni gagah2 gigih2 datang ngan adik dia sebab dia tatau bawak kete walhal pada hari tu pun kakak dia kawin,

kira kamceng jugakla aku ngan dia nih...dan tersangat2la terkejut bila mana baca status dia kat fb...dikhabarkan adik dia lemas di lata tebakah...innalillah...

dahla kawan aku nih ngah jaga exam PMR, hari jumaat ni baru dia balik kelantan...hmmmm...takziah buat kawan aku nih...

semoga roh adiknya ditempatkan di kalangan mereka2 yang beriman...insyaallah...al-fatihah...

notakaki : dari dia kita datang dan dari dia jugak kita kembali

perkembangan bayi dalam kandungan 21 - 23 minggu

Views
kekangan internet beberapa hari baru2 ini menyebabkan aku tak sempat nak hupdate kesah baby week by week...takpelah...kali ni aku story untuk 3 minggu terus...

Perkembangan Bayi Minggu 21
Si kecik kini sebesar kira-kira sebiji pisang besar. Sudah besar bukan? Jadi apa salahnya jika anda mula mencari nama terbaik untuknya.

Nota Hamil : Pada minggu ini badan anda berupaya menerima makanan lebih daripada biasa. Jadi, jangan terlalu banyak makan kerana lemak akan berkumpul dan tahap gula mungkin meningkat. Elakkan juga makanan yang tinggi kandungan karbohidrat seperti nasi kerana ini akan menyumbang kepada peningkatan gula dalam darah.

*** memang betul selera makan aku sangatlah bertambah tambah...dah makan nasi, tak lama pastu rasa lapar balik...apa kes...hihihi...apa nak buat, makan jo lah labu...sejujurnya, aku belum ada nama khusus lagi untuk baby, dan tak ada usaha untuk mencari nama2 yang sesuai...tunggu ayah dia lah kot2 dia ada nama yang sesuai untuk baby...tp, nampak gaya cam ayah senyap je...entah...


Perkembangan Bayi Minggu 22
Perkembangan pendengaran bayi di tahap yang memberangsangkan kerana anak kini sudah mula mendengar bunyi dari luar.

Nota Hamil : Minumlah segelas jus oren setiap kali anda mengambil makanan yang tinggi zat besinya seperti brokoli dan buah yang diawet. Jus oren membolehkan mineral dari makanan tersebut diserap dengan banyak dan mudah.

***pendengaran baby semakin baik? hihihi...ada satu cerita, masa tu aku tengah menggoreng, dan ada la bunyi senduk berlaga ngan kuali tu kan, dan2 la baby pun ligat berpusing kat dalam...pastu, masa tuang air ke dalam gelas, tiba2 dia bagi tendangan manja2 gitu...hehehe...minggu ni, aku taktau kenapa aku sedikit kurang makan, espeseli waktu malam...tak selera tekak rasanya...

aku ada check up untuk 22 minggu...berat aku dah 55kg, overall okay je, cuma Hb aku rendah...10.3 je, biasa Hb aku 11 something...aku syak sebab aku kurang makan...nurse suh makan lebih seafood, sayuran berdaun...okeh...pastu aku kena suntik kancing gigi untuk kali yang kedua...tunggu minggu ke 24 plak check up...

Perkembangan Bayi Minggu 23
Degupan jantung kini boleh dikesan menggunakan seteskop. Dia juga mula pandai tersedu.

Nota Hamil : Jika tangan dan kaki bengkak, jangan panik. Perkara ini biasa berlaku pada ibu hamil khususnya di akhir-akhir minggu kehamilan. Proses ini dinamakan sebagai oedema. Untuk melegakan kaki yang bengkak cuba rendam dengan air panas 5 – 15 minit setiap hari sebelum tidur.

***okay...tunjuk siap2 la pe akan jadi untuk minggu yang ke 23 nih...senang, bulih jadi panduan untuk aku dan bakal2 ibu di luar sana...baby mama dah mula pandai tersedu ye...hihihi...tak tau la pe mama akan rasa nanti kan...nak kena banyak lagi baca pasal ni nih...tang kaki bengkak nih, ni yang aku cuak nih...nampak gaya, mulai malam ni mula rendam kaki dalam air panas kot kalau rajin...hehehe

notakaki : lenguh belakang aku kadang teruk kadang tak...doakan mudah2an mama kuat, baby pun kuat meneruskan perjuangan yang belum selesai ini

bila saraf mula merosot - episod 3

Views
bila saraf mula merosot - episod 1
bila saraf mula merosot - episod 2

lama sket amek masa untuk sambungan story nih...tapi takpe...kali ni, caucincau punya story, kasik langsam terus...

dimasukkan ke wad, untuk kakitangan kerajaan macam aku walaupun tak bape nak tetap lagi nih, layak dapat first class punya ward...yakni, sorang2 la dalam bilik, tak kongsi ngan sesape...tu je kelebihan dia, makan minum servis sama je...paling best, tak kongsi bilik air, so, boleh bukak tudung, nak mandi, keluar bilik air berkemban pun takde hal punya lah...

masuk wad dah kul 7malam gitu, so, memang masuk2 bilik, mandi2, pastu siapsiaga untuk tidur je lah...malam mula2, tak bape best sket lah sebab berubah tempat tidur kan, ditambah plak ngan lenguh pinggang yang tersangat2...tp alhamdulillah, ada lagi lah nikmat untuk tidur tuh...

esoknya, siap2 mandi bagai, tunggu doktor masuk tgk...sekalik, lambat plak doktor masuk...layan breakfast untuk kali yang ketiga, keempat dan seterusnya...bentang siap2 roti canai, kuah dhal, kuah kari, teh tarik...

tengah2 syiok makan, doktor ram pun masuk...check2 aku bagai, keadaan aku makin lama makin beransur baik...borak2 dengan doktor, kemungkinan besar aku perlu diMRIkan dengan segera, cuma pilihan aku sama ada dipindahkan ke hospital di kk atau terus balik kelantan, yakni meneruskan rawatan di husm, kubang kerian...

doktor cakap tgk keadaan aku esok macam mana, so, malam ni, stay wad lagik...oh....gulp...sebelum keluar, sempat lagi doktor tu tanya, mana kamu beli makanan ini? aku punya la cuak ingatkan tak leh bawak masuk makanan jenis gitu kan...upenya, dia terliur seiyh ngan menu breakfast aku...hikhikhik...

baru satu hari, aku dah terasa kebuhsanang yang melampau...ari kedua...tak banyak aktiviti yang boleh aku buat selain makan makan makan dan makan...ari ketiga pun sama...ari keempat pun sama...so, tak de cite best untuk aku kongsikan...

keseluruhannya, keadaan aku dari langsung tak leh gerak kedua2 belah kaki, tak rasa kedua2 belah kaki, beransur baik selepas itu, alhamdulillah...cuma ramalan doktor tu saje je nak menyentap jiwa raga aku kan...

doktor : pastikan kamu mendapat rehat yang cukup, jangan buat kerja berat, jangan banyak bergerak, bed resting sahaja, kerana sekiranya kamu terkena serangan seterusnya, kemungkinan besar untuk pulih seperti biasa adalah sangat tipis

hmmmmmmmm.....lantaklah pe doktor nak cakap kan...

tammat

notakaki : masih meneruskan bed resting...ouwh...sangatlah tak best bila keadaan diri makin lama makin lemah ini...

Wednesday, October 3, 2012

boleh tak nak kagum dengan diri sendiri?

Views
ini entry bukan angkat bakul punya cerita maaa...

actually, aku rasa sangatlah kagum dengan diri sendiri kerana masih belum melenakan diri tatkala jam sudah menunjukkan pukul 9.40pm...ececece...bukan apa...biasanya, aku kul 7.30 tuh dah melalut carik bantal bushuk ngan selimut pun bushuk jugak dah...ngantok dan penat dia melampau2 bila mana malam menjelma...walhal, kul 7.10pm tu baru azan isyak beb....

ops lupa...aku sekarang duk kat sabah, so, masuk waktu di sini lebih kurang sejam lebih awal dari semenanjung...

ari tu, masa ngah gayut ngan bapak aku,

bapak : ha, tengah buat apa ni?
aku : errr...ready2 nak tidur
bapak : uish...berebut waktu tidur ngan ayam ke?
aku : ala...ayam kat sana bangun kul 6, ayam kat sini bangun kul 4
bapak : banyakla alasan

comel kan bapak aku? ekekeke....sebenarnya, 1hb lepas, adalah ulang tahun hari jadi bapak aku yang ke err errr....jap nak kira....mmmm....mmmm...mmmm....hah....yang ke 53 tahun....sengajala aku tepon kira cun2 time maghrib kat sana, sebab time camtu kiranya bapak aku ngah rest2 sket...amek mood maaa....

sempena ulang tahun kelahiran bapak aku, aku doakan dia semoga bertambah2 sihat dan cergas selalu di samping dimurahkan rezeki....tahun depan main ngan cucu baru plak ek....hehehe

notakaki : tak sabar nak jumpa ngan bapak ngan mak