Friday, June 22, 2012

penat di hari jumaat

Views
phewww...lepas nafas dengan gaya mak limah bersandar di kerusi...panas vontot tol lah ari nih, nape taknya...ari nih, sekolah aku ada buat hari jalinan kasih, semua kelas terlibat...dari sekolah dua sesi, jadik satu sesi...paling bestnya, aku tak sempat pun nak mengusha cikgu2 belah petang sebab aku jadik setiausaha cantik pembantu guru kelas...

masa mula2 dapat tawaran guru pembantu tuh, aku ngah fikir2 nak mengulor je, takmo lah turun jumpa mak bapak pelajar sini, lagipun, aku tak reti dan tak faham bahasa orang sini sangat...dahla kelas memana je, aku tak pernah masuk relief jauh sama sekali mengajar kelas tuh...tp ntah kenapa ari ni mood aku sangat lah ke laut...dah penat lepak2 makan kat kantin tuh, ngan hujan ribut melanda, kaki aku melangkah jugak ke kelas yang dimaksudkan...dari jam 8, sampaila 11.30 lebih...keluar jap pi tandas untuk muntah kul 9.15...

lenguh gile urat2 senyum di muka aku nih...apa taknya...mak bapak tak putus2 datang...aku tukang cari maklumat markah pelajar ngan tukang tulis resit bagi mereka yang bayar duit pibg jer...takdelah gempak mana pun skop kerja...tp...bila berhadapan dengan mak ayah nih...adeh..penat seyh...sambil dengar masalah pelajar, masalah mak bapak, sambil tuh usap perot aku...pesan kat baby suh jadik anak yang baik2, jangan nakal2...dalam duk usap2 tuh, sempat lagik aku fikir,

bila la dapat makan kuih yang dorang antarkan nih?

aku sangat lapar okeh...jadik, jangan salahkan aku kan...memang dah breakfast tadi, tp...tgk jam...dah jam 10 okay...SAYA LAPAR...sabar jerk tunggu sampai ke the last parents....perghhhhh...tabah giler...dalam ati, ngumpat lah jugak...

apo bondo eh yang guru kelas nih melalut panjang sangat...cepat2 lah habis...aku lapo tahap gaban nih...
bukan salah aku kalau aku mengalami tahap kelaparan yang sangat tinggi...tet...noktah...

notakaki : dan2 plak masa aku tengah tunggu kereta nak balik, tengok kat kantin ada lauk ikan bakar ngan gulai lemak labu...terliur la plak...sobsobsob...meliur je lah nampak gaya aku petang nih...sobsobsob

Wednesday, June 20, 2012

perkembangan bayi dalam kandungan - 5 minggu

Views
assalamualaikum dan salam sejahtera semua...

entry kali nih nak berkongsi perihal baby bila mana usia kandungan mencecah 5 minggu mcm aku sekarang nih

picture taken from encek google

kemungkinan besar, itulah kot saiz baby bila mana usia cecah 5 minggu...masih kecil...tadi, duk google2, aku ada terjumpa satu laman web nih, leh klik kat sini, menceritakan info tentang perkembangan baby dari minggu 1 hingga minggu 40...kat sini, aku copy dari minggu 1 hingga minggu 5 jer...


Perkembangan Bayi Minggu 1
Lapan hari selepas persenyawaan,
blastocyst akan merembeskan mukus untuk menyatakan kehadirannya di dalam rahim.
 Nota Hamil : Anda digalakkan makan lebih banyak asid folik iaitu 400 micrograms (mcg) sehari. Asid folik diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah selain dapat mengelakkan kecacatan janin seperti spina bifida.

Perkembangan Bayi Minggu 2
Blastocyst mula menggelembung dan membahagi dua kali dalam tempoh sehari.
Pada hari ke-12, jumlahnya akan menjadi beribu- ribu. Setelah itu, blastocyst disauh
dengan kukuh pada endometrium.
 Nota Hamil : Dalam minggu ini pula, anda perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi asid folik, besi dan kalsium termasuklah beberapa jenis nutrien penting lain untuk perkembangan bayi yang sihat.

Perkembangan Bayi Minggu 3
Selepas tiga minggu persenyawaan, saiznya ialah sepanjang 0.08 inci ataupun 2 mm.
Gen mula membentuk tiga lapisan sel daripada organ badan yang akan bergabung.
 Nota Hamil : Di awal minggu kehamilan anda perlu banyak mengambil kalsium. Antaranya keju atau susu. Namun terdapat beberapa jenis keju yang boleh menyebabkan listeria. Penyakit ini menimbulkan kesakitan seperti sakit otot, sakit belakang, demam dan kesejukkan. Digalakkan juga memakai stokin, serta baju panas. 

Perkembangan Bayi Minggu 4
Pada minggu ini, akan kelihatan bentuk awal otak dan tulang belakang.
Jantungnya mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang mengalirkan darah daripada jantung)
 Nota hamil : Senaman dipercayai baik untuk ibu hamil. Apabila anda aktif, anda dapat mengelakkan ketidakselesaan seperti sakit belakang, sukar tidur, sembelit dan keletihan. 

Perkembangan Bayi Minggu 5
Walaupun anggota tubuh badan bayi yang jelas kelihatan ialah matanya, namun otaknya
masih dalam proses perkembangan. Begitu juga dengan saluran darah yang tidak lama lagi akan
bertukar menjadi jantung.
 Nota Hamil : Suhu badan yang terlalu panas boleh menyebabkan kecacatan pada bayi. Jadi elakkan aktiviti seperti bersauna, jakuzi dan senaman yang boleh menyebabkan suhu tubuh meningkat.


sekarang nih, aku ngah usha tentang pemakanan dan amalan yang sesuai untuk ibu mengandung...korang ada nak share?

pengalaman aku sehingga ke hari ini,
1. demam yang masih belum ada tanda2 nak okay
2. selesema dengan hidung yang masih tersumbat dan kerap bersin2 bila mana ada bau2 yang tetibe melintas depan idung aku, diikuti dengan hingus meleleh2...betoi2 budak hingusan daaaa
3. asthma malam2...
4. tak suka didekati oleh orang lelaki, aku rimas...kalau orang pompuan, boleh tahan lagi...suka duk sorang2...memerap...
5. tak leh minum air putih aka air masak tu, kalau minum jugak, minum dengan gaya muka takleh blah, air itu sangat kelat okah...dan pastu mesti aku muntah
6. muntah muntah muntah dan muntah...oppsss...ada lagi....dan muntah...daannnnn muntah
7. syukur alhamdulillah, kalau bab makan, aku bedal je sume...tak dak masalah, cuma makan sket je, dah rasa kenyang dan cannot go anymore...tp tak sampai 3 jam pastu, haunting for food again....

notakaki : nak makan pizza panas2




berita baik untuk dikongsi

Views
assalamualaikum dan salam sejahtera...di kesempatan yang diberi ini, aku kumpulkan segala kekuatan yang ada, berkongsi satu berita yang pertama kali berlaku dalam hidup aku...

tau ni apa?

picture taken from encek google

satu petang, dengan keadaan diri yang tak bape nak sihat, aku tergerak ati nak check...sebab ada beberapa simptoms yang aku rasa sangat pelik, simptom2 seperti tetibe je rasa loya, berlarutan sehingga beberapa ari, demam, selesema yang takmo ilang, makan ubat pun mcm takdak kesan jer...and then, bila check...ada DOUBLE LINE seiyhh...

ya allah...betul kah ini? nak je aku balik bumi bintulu sekarang nih, tp...takpelah....tunggu confirm lah dulu...rasa tak bape nak yakin jer sebab kalau ikutkan tarikh last period aku, aku masih belum lewat...so, esoknya, aku ke klinik, kali nih buat urine test, dan aku betul2 positive...alhamdulillah...ada budak kecik sudah dalam rahim nih...

terus aku roger sama si dia...dia tak bape nak percaya tuh, maybe sebab tak sangka kot...takpelah, percaya tak percaya, aku sendiri yang mengalaminya....after a few days, dapat je dia terima...menjaga aku dari jauh...

dengan keadaan diri yang masih belum sepenuhnya okay, atas nasihat mak aku, terus aku gi buat buku merah, tapi kat sini aku dapat buku putih, buku merah tu klinik kesihatan yang pegang...owh...baru tahu prosedurnya...

alkisah, masa nak buat buku merah, aku bukan bercadang nak buat pun, cuma nak jumpa doktor sebab malam tu aku tak dapat nak tidur due to asthma yang teruk bagi aku yang tak pernah2 ada asthma nih...bila nak daftar di kaunter pendaftaran, sorang staff ni suh aku terus ke klinik ibu dan anak...alamak...meanings....buka buku merah...okay...aku dengan gamble nye, senonong je pergi, ngan tak bawak dokumen apa2...owh yer...untuk perkongsian dengan ibu2 baru di luar sana, kalau nak buka buku merah, sila bawa

1. result urine test yang positive tuh supaya nurse situ percaya yang kita memang mengandung

2. salinan ic sendiri dan pasangan, serta surat nikah

3. dua keping gambar berukuran pasport sendiri dan pasangan

mcm kes aku, langsung takdak apa2, tapi maybe sebab kawasan aku nih, memandang tinggi sket pada guru, so, percaya je lah kat aku bila aku cakap aku positive mengandung, kalau orang lain, maybe dia suh balik amek result tu kot, lain2 maklumat tuh, aku mana ada bawak, melainkan ic sendiri...dengan kekurangan maklumat mcm ni pun, syukur alhamdulillah nurse yang deal ngan aku masa tu sangatlah okay dan bagus...aku suke...nama dia kak wan...orang teganu...


ramai yang cakap, buka buku merah bila kandungan dah cecah 8 minggu atau 2 bulan, tapi sebenarnya tak kisah bila2 pun, seawal bila mana kita tahu kita mengandung lagi...lagi cepat kita buka buku merah, lagi bagus, tambah2 kalau kita tak bape nak sihat, ataupun takut kandungan kita ada masalah apa2...ada aku pernah baca, kalau kita ada sejarah keguguran, pegi buat buku merah cepat2, takut jadi apa2 pada kandungan kan...so, aku dengan ini, buku merah setel!!

notakaki : kandungan dah masuk 5 minggu...semoga aku dan kandungan dilindungi dengan kesihatan dan kekuatan yang berpanjangan...

Wednesday, June 13, 2012

wordless wednesday - cinta itu dua perkara

Views
notakaki : rindunya pada kenangan sobsobsob

Monday, June 11, 2012

ini cerita jangan kasik heboh sama orang lain

Views
beb...ari ni ari isnin...dan aku dengan tanpa segan silunya dan tanpa tutup2 covernya, aku menghupdate blog tika dan saat ini...

apakesss? huishhhh....mustilah menjadik kesss nyer sebab aku menggunakan wireless sekolah...

apa? sekolah???

hohoho...ari ni ari pertama aku di sekolah baru...memandangkan aku masih belum dapat jadual, so, hanya dapat relief time je lah...kalau sekolah lama dipanggil sit in, kat sini, back to normal balik...relief okay...tadi dah berpeluh dah ketiak aku turun naik tangga nak pi sit in relief, ada la sorang akak ni jerit2 panggil nama aku...cuak beb...hahaha...sebab tempat baru, tak pernah2 ada orang panggil aku...tetibe je ada nama aku...hehehe...harusla terkejut...

dia : ain...ain nak pegi relief kelas 4 akaun eh?
aku : aah
dia : akak nak masuk
ain : takpe ke?
dia : takpe2...memang akak nak masuk pun, ain relief sampai pukul bape?
ain : sampai balik
dia : okay, akak amek masa tu eh
aku : errrr...time kasih kak...

*syukur alhamdulillah diberi bantuan dengan izin allah swt

apalagi...berpeluh ketiak lagi sekali, kali nih peluh ketiak yang diredhai punya lah...menapak balik bilik guru, keluarkan laptop dan online...ahaks...terima kasih internet sekolah...

ini kan, kalau pihak atasan, habis aku kena caras...hehehe...aku taktau nak buat apa weih...orang lain sebok dengan henset cengcanggih sume, duk tanda paper exam sana, paper exam sini...aku? dahla datang melenggang...hampir2 aku nak tertido dah tadi...bohsang beb...dah lama tak turun sekolah pagi2...dahla semalam aku takleh nak tido sangat...excited nak gi sekolah gamaknya selesema dan panas badan pluss2 sakit tekak nih, mengganggu jiwa raga dan batin lah...nak bantau makan ubat, tak bleh tak bleh...jadik, bertahan saja lah...

di saat ini jugak, perut aku tgh berkecorong nih, lapaq seih...biasa pagi2 dah bantai nasik lemak telur mata sebungkus, tp nih, tgk jam?? aihhh...lemah aku gini...cepat2 habis waktu...nak balik...nak singgah kedai makan...

notakaki : sedapnya kalau dapat makan megi asam laksa tu kan...aih mulut...kenapala kau mengarut sangat2 bab makan2 sekarang nih...

Saturday, June 9, 2012

rindu aku dia

Views
tak pernah dalam sesaat hidupku kini tanpa rindu padanya

betapa aku sangat merinduinya

masih adakah rindu itu untuk aku??

Friday, June 8, 2012

iklan percuma : BOH peppermint untuk penggemar teh seperti aku

Views
sape suka minum teh? sila angkat tangan, aku nak bagi duit dua posen sorang, dengan syarat, mai tuntut sendiri dengan aku, no transfer2 tru internet banking aaa...ahaks

aku baru tahu kewujudan teh berperisa macam ni di kedai2 terbuka...ye la, aku ingatkan kalau teh2 mcm ni, kena beli kat tempat tertentu sahaja, sebagai contoh, gi cameron ke, luar negara ke...yang aku tahu, sambil2 gi mkn big apple, aku mesti order apple tea, masyuk2...first time aku cuba, tu pun secara terkebetulan jer, terus jatuh cinta sehingga lah ke hari ini...owh...i felt in love with the tea...

ini adalah teh berperisa pertama yang aku beli dari kedai

ari tu, ada sekali aku termengidam nak minum teh strawberry, taktaula wujud ke tak, tapi nak sangat2, smpai ke sudah tak dapat minum...latest, mase soping2 barang keperluan, aku ternampak teh mcm ni, ada lima jenis sebenarnya, tapi ari tu kat kedai tu ada tiga jenis je...

perisa strawberry rasberry

perisa oren
 
perisa limau

perisa teh hijau

perisa bunga camomile

perghhhh...banyak upenya...(belajar tentang teh plak aku petang2 mcm ni, ahaks...) sekotak teh boh nih ada 25 uncang, paling tak leh blah...harganya...mak aih...teh perisa peppermint yang aku beli tuh, rm9.50 harga sabah sarawak tuh, kalau harga semenanjung, tak bape pasti plak aku...mahal jugaklah, tp sebab beriya nak, beli jugaklah...try dulu sekotak, nnti dah habis sekotak, kita beli perisa lain plak eh...hehehehe...ayat pujuk diri namanya tuh...

ekceli, aku nih sekarang tersangatlah suka minum teh, aku pun taktau kenapa...angin sebabak kot namanya nih...perubahan hormon...pandang air lain, tak bape nak minum je, tp kalau pandang air teh...perghhh...beriya2 aku nak order...kalau kat kedai makan tuh, sampai2 je kat kedai, tak yah tgk menu, terus order, teh o peng sigek --translate-- teh o ais satu 

pada sape yang tak pernah try teh boh peppermint nih, nak tahu rasanya? mmmm...rasanya mcm makan gula2 mentos yang berangin tuh pastu minum teh...rasa teh dengan kuasa berangin dalam mulut...best...hihihi...tapi ni adalah pendapat masing2 kan...ada yang tak suka, ada yang suka...pendek kata, panjang pun kata...terserah kepada citarasa masing2...

notakaki : minum petang dengan boh peppermint, sejukkkkkkk perut mak nyah oi....

selesema vs vitamin c

Views
owh...sudah masuk tiga ari hidung ini, takleh nak tunduk, asal tunduk je, terasa satu cairan mok keluar dari lubang idung...agagagag...hingus beb hingus...keselesemaan yang melanda membuatkan hatiku tergugat..sangatlah tak besh...tapi nak buek camno...dugaan allah jak semua tuh...

nak pi bantai ubat selesema? huh...memang tak lah...sebab aku memang alahan sama ubat itu...alternatifnya, pi lah cari vitamin c...sebab doktor aku pernah pesan,

selesema juga boleh diubati dengan cara banyakkan ambil vitamin c, tak kisahlah dari pil ka, buah ka, yang penting banyakkan ambil vitamin c

maka, aku yang tengah dilanda mood tak seimbang nih, tetibe terkempunan nak makan asam2...owh...bestnya kalau dapat makan buah mangga muda, cecah gula garam cuka...owh...nikmatnya...dan2 petang tu ada mangga muda, maka, malam tuh, bantai mangga muda sorang2...owh...indahnya...


adeh...kecur plak tgk gambar nih lelama...nasib ada lagi dua bijik mangga muda kat dapur...jap agi lah nak pi bantai...

notakaki : bestnya kalau ada partner melayan makan colek nih sesama...
mode : missing. mana dia pegi...??

Thursday, June 7, 2012

kerang besar bapak dan resepi sambal orang bujang

Views
dah bace tajuk entry dan tak bape nak percaya? 

huh...tgk sendiri gambar nih, takdak edit lebih2 eh, just letak tagging tu jer

hilang terus tapak tangan aku

sebenarnya, aku takde lah tahu sangat pe ke nama benda alah nih, dia bercengkerang...sekali tgk, mcm etok yang aku suke gile kalau balik kelantan tu je, cuma kali ni, zoom 200x kot...sangat besar...

alkisah, nampak orang jual2 tepi jalan, dalam plastik cerah, hitam2 jer...berenti la tgk...tanya makcik tuh, rm2 satu plastik yang aku agak2 dalam 2kg kot, yerlah, besar mcm ni, kerang dia jer dah 1.9kg, isi 0.1kg tuh jer..

mase kat kedai tuh, tetibe je air liur mencecer2, mood mengidam dah sampai...teringin nak makan, walhal, sejujur-jujurnya, aku tak pernah masak benda alah nih, makan rasanya pernah kot mase jenjalan kat kota kinabalu ngan kengkawan aku akhir tahun lepas...tapi kali nih, taktahulah sama ke tak spesiesnya...bantai je lah labu...mood mengidam dah sampai...

terus rembat 2 plastik kau nokkk...hahahaha

dalam pale, dah berkira2 nih, mcm mana aku nak masak nih eh, kalau mak aku ada, kompem la aku takyah pikir sume nih, mesti mak aku tahu apa yang nak dilakukan...hmmmm

sampai umah, terus gosok2 kerang dia tuh, sendiri kena buat lah, takkan nak harapkan orang lain, mana ada orang lain lagi dah...aku je lah pilihan yang ada...

ni baru hasil 1 plastik
 2 plastik?
hah...bayangkan je lah...2 kali ganda daripada gambar tuh

taktau nak masak apa weih...last2, aku rebus ngan serai, pastu cecah ngan sambal...kalau dulu makan kat kk dulu, dia bakar, then makan dengan sambal...aku tak kuasa la nak membakarnya, rebus je lah senang...

aku kongsikan resepi sambalnya kat sini

bahan-bahan
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
5 biji cili padi (suka pedas? tambahlah lagi cili padinya)
2 biji cili besar
3 hiris halia
garam sedikit
(yang ini semua kasik tumbuk2 manja, nak blend pun boleh, hasilnya nnti lebih hancur compared ngan tumbuk2 ngan lesung batu nih)
sos tiram
asam jawa
minyak masak
gula, garam

cara buat
1. tumiskan bahan2 yang ditumbuk atau diblend tadi sehingga naik bau, ataupun senang cite dah nampak kekuning2an bawangnya
2. masukkan sos tiram, kacau2
3. buh air asam jawa, gula, garam...garam takmo buh pun takpe, sebab tadi dah buh sekali kan mase aktiviti tumbuk2 berjalan...senang cite, rasa lah mcm mana, cukup rasa belum
4. kalau tak cukup masam manis nya, buhlah gula, air asam jawa tu lagi...bila dah puas hati, bolehlah hidang

notakaki : disebabkan kerang itu besar bapak, maka isinya sedikit liat wooo...

Tuesday, June 5, 2012

tahniah kawan

Views
ini thomas, kawan aku masa zaman belajar
senang citer

one of my coursemates
dan dia
baru sahaja

menjadi tunangan orang!!!!

thomas balan + melanie stewart

wahahaha...senyap2 je kau nih eh thomas...tetibe je ada org tag gambar, wah...terus2 aku wish congrate...tahniah jugak pada tunangannya, melanie stewart...

tumpang hepi sangat2 bagi pihak thomas, pastu mula ah teringat zaman busuk2 kat u dulu...thomas ni, nakal orangnya...nakal2 dia, dia sangat baik hati maa....aku masih ingat lagi, kami satu kumpulan untuk subjek pengurusan makmal sains, dan kami kena buat dua buah buku setebal 4-6 inci sebuah...adoiyyai nya pun...thomas ni satu2nya ahli kumpulan laki kami yang lelaki...sepanjang 1 sem tuh kitorang bertungkus lumus menyiapkannya, bila dah nak habis sem, siap jugak, memang boleh tgk la betapa banyaknya usaha pembaziran kertas yang telah kami lakukan...dasat...pengalaman bekerja dalam satu kumpulan itu yang lebih berharga berbanding isi dalam buku tu...agagagagaga...ini kalau pensyarah aku tu bace, kompem mau dibuang daerah aku nih...paling best, kami berjaya mengepow si thomas nih belanja makan...hahaha...satu kejayaan besar rasanya ketika itu, dan sampai hari nih masih berbangga dengan kejayaan itu...kau ada dia belanja? huh...

satu lagi cerita tentang thomas yang memang aku takleh lupa, adalah waktu microteaching bagi subjek matematik...aku dah lupa dah apa nama subjek tuh..hahahaha...bagus kan aku nih? huh...thomas nih dia sangat sangat sangat suka bercakap, dan dia memang takkan boleh diam...ada2 sahaja benda yang akan dia perkatakan...kalau duk sebelah dia time kelas, kau memang takkan kering gusi punyalah...ada sekali masa kelas tu, kitorang panggil pensyarah kitorang, tuan haji...tuan haji tu tegur dia suh duk diam2, kau tahu apa jadi pada thomas setelah dia berusaha duduk diam?? tapi semangat dia utk mendiamkan diri itu memang boleh dipuji...memang diam habis ah dia....sebab dia bantai T.I.D.O. hahahaha...tuan haji pun tersenyum pandang dia...maka, dengan ini, terbukti sahlah bahawasanya si thomas tu memang takleh duduk diam punya orang....hahahaha...baik dia bercakap dari dia duk diam mcm tu...

thomas thomas thomas...lama gile tak jumpa dia...rindu plak...dulu masa zaman belajar jugak, dia selalu kacau2 kami nih...paling takleh blah kalau dia dah start panggil sayang2, abang2 nih...geli geleman kitorang, tp sometimes tuh layan jugaklah...hati kering maa...no ard feeling...bila dia panggil sayang, kitorang lawan balik, panggil dia sayang jugak...tapi awal2 mula bicara je lah, pastu, nan hado je kau nih nak bersayang2 eh...

ingat lagu kerispatih - aku pasti memilih
lirik asal
engkau pasti memilih
siapa yang aku cinta
dia atau dirimu

tapi dia akan nyanyi untuk aku mcm ni
engkau pasti memilih 
abang senior untukku

pastu bla bla bla aku sendiri pun dah tak ingat dah...hampeh ah, dia kenakan aku...cam siyot je...huh...

well...panjang lebar aku duk cerita pasal si thomas nih...entry asal, nak wish selamat bertunang untuk dia je...takyah nak pesan pape, sebab aku tahu, thomas nih baik orangnya, mesti dia boleh jaga tunang dia dengan baik, kan thomas kan...? ahaks...tahniah beb..

notakaki : rindu zaman belajar sudah

psss....ada lagi sorang kawan baik aku yang pun bertunang beberapa hari lepas, tunggu aku hupdate story pasal dia plak...aku tunggu kot2 ada gambar dia ngan tunang dia...kalau ada la...

sakit itu

Views
kata orang, indahnya bila sakit...tapi aku? indahnya kalau time sakit mcm ni ada orang jaga...errr...kau ada pilihan lain ke cik kiah? huh...nan hado jer kau nih...

sudah 3 ari aku sakit, sakit itu susah nak cakap, dan susah jugak nak describe...doktor dah pesan, aku takleh ada kenaikan berat badan sebab nnti aku sendiri yang akan tanggung kesakitan...ater...dah tuh, takkan aku nak buang badan aku sendiri, darah daging aku sendiri? hah...cer bagitau aku...wat kali ke berapa, aku takmo dgr nasihat doktor...

(kalau ada antara doktor yg baca entry nih, mintak ampun mintak maap yer doktor2 sekalian, bukan salah ibu mengandung, bukan juga salah anak yang dikandung, maka...siapa yang salah? agagagaga)

okay, aku kongsikan sket perasaan sakit yang indah ini dengan kalian...

1. aku takleh bangun pagi tanpa bergenang air mata, taktau kenapa...aku syak perubahan tilam gamaknya...nnti kena tido atas lantai je aku nih, jimat lagi effektiv...ahaks...

2. sakit itu mencucuk2 di kawasan yang memang hot spot punya area punya sakit, bila mana cuba nak gerakkan badan terutamanya dari kawasan pinggang ke atas...pastu, dan2 je bila gerak badan, kaki kiri mula rasa kebas...adoiyai nya punn....

3. nak buat sebarang aktiviti harian pun adalah bersamaan dengan M.E.N.Y.E.K.S.A.K.A.N.J.I.W.A.R.A.G.A. tapi takkan nak mengalah pada perasaan itu kan, maka, kuatkan diri, gagahkan diri jugak untuk uruskan diri...solutions dia, buat apa2 aktiviti yang memang akan menyebabkan diri terasa ralit dan lupa sekejap akan kesakitan...dalam kes aku, mungkin aktiviti mengait dengan berbaring adalah sangat best (jualbelicrocheted)...ahaks...

4. rindunya aku nak buat sume benda tanpa ada halangan...owh....rindu rindu aduh sayang ku rindu...kau rindu sama aku tak hati? errkkk...tetibe ada ayat yang tak masuk dengan sakit...ahaks...

*aku dah mula melalut, baik cepat2 stop sebelum berjangkit pada insan yang tak bersalah

notakaki : listening to ombak rindu again and again and again ----

Sunday, June 3, 2012

masih adakah lagi

Views
ngah jenjalan kat mudah.my, aku terpandang pada sesuatu...

ia nya adalah necklace

terus aku terdiam...masih adakah lagi aku di hatinya? masih adakah lagi dirinya untukku?

aku sangat sedih...keseorangan begini, membuatkanku menjadi sangat rapuh, cukup rapuh sehingga aku tidak mampu melihat dunia luar...

syukur alhamdulillah, aku ada sesuatu miliknya yang menemani ku...kehadirannya memang ku nanti, kerana ini lambang aku dan dia...semoga dia cepat membesar...

notakaki : paham? tak paham? aku rindu sama hatiku...itu je den nak bgtau...

tawaran hebat - jubah ready stock

Views
ada sorang customer aku nih, beriya nak jubah hitam merah nih, but then bila barang dah sampai, terus senyap...kata nak pakai cepat, tp dia lambat2...so, aku dengan ini, nak buka tawaran pada sape2 yang berminat nak beli,

jubah hitam merah (sebelah kanan)
saiz L
harga 
RM175 termasuk postage
ukur dada 106cm
labuh 135cm


berminat?

boleh direct email aku di

nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

sekitar sambutan hari guru peringkat sekolah 2012

Views
semalam ada hupdate entry pasal sume nak blue2 mode, ari ni nak stori mori lebih lanjut pasal blue2 mode...

phewww...penat woo buh tagging blog, pastu tunggu upload gambar...sume sbb nak stori sama kalian sume...

majlis bermula tepat jam 7.00am...pas thumbprint, guru2 bergerak ke dewan besar...siap ada karpet merah lagi..gambar? hehehe...cukup2 lah ngan gambar2 yang ada kat bawah nih...

sebelum masuk dewan, ada tempat sign2 maa...apa lagi...harusla tinggalkan jejak sket... 

selamat hari guru dan terima kasih semua pada semua rakan sejawat yang banyak membantu diri yang serba kekurangan ini

~gayu guru gerai nyamai~

ada bungga manggar lagi, mcm pengantin

paling rasa cam pengantin, bila mana ada

kompang!!!! hohoho...besh...

gimik pelancaran majlis oleh kelab robotik sekolah

untuk makluman, kelab robotik SMK Bintulu adalah bertaraf dunia beb, tahniah pada pelajar2 dan guru2 yang terlibat

pasukan pancaragam sekolah
ada 3,4 orang pelajar peralihan aku

bangga jap ngan usaha dorang

okay, ketibaan orang besar sekolah> pengetua sekolah
  

cupcakes!!!
SELAMAT HARI GURU

TEMA hari guru tahun ni
GURU INOVATIF MELONJAKKAN TRANSFORMASI PENDIDIKAN NEGARA
in blue mode jugak

oppsss...no komen...hehehehe

*sume orang tgh khusyuk nyanyi lagu Kami Guru Malaysia
tapi aku??? hahahaha

arwah atok aku pesan, kalau nampak kamera nak amek gambar, SILA SENYUM dan ABAIKAN KERJA  YANG LAIN 
hahahahahahah

ini gambar sebelum majlis, aku suka giler gambar nih
sorang penuh bercahaya
sorang in realiti
tapi aku? berbayang2...ceh...

aku diraikan...*tears

untuk makluman rakan2 blogger sekalian, aku bakal berpindah, so, sekolah mengucapkan selamat jalan...
sobsobsob...sedih nak meninggalkan rakan2 seperjuangan, rakan2 bilik guru...

pengetua pesan
1. jaga diri bebaik di tempat orang
2. jaga kesihatan
3. jaga nama baik BINTULU HAWKS
4. teruskan gemilang BINTULU HAWKS

*tears again
  


guru bagi sesi petang 

fokus lebih sket pada aku, hahahahaha

bersama guru kanan sains dan matematik

bersama rakan2 seperjuangan yang best

i love this picture very much
tapi
manyak goyang wooo


phewww....lenguh jari jemari mulus ku menaip...agagaga...

terima kasih yang tak terhingga kepada warga kerja yang sangat best, pada rakan2 seperjuangan yang tiada dalam gambar, terutamanya kak mala, kak keroll dan kak nor, kalian memang best...takkan bisa membalas jasa anda semua...semoga hubungan yang lebih dari hubungan persahabatan ini akan kekal mekar sehingga akhir nafas ini...pada kak noreen, kak zie, dan nin....terima kasih sangat2...*speechless

kalau ikutkan ati, nak je tulis sume nama2 mereka yang banyak mempengaruhi aku sepanjang aku bertugas di SMK Bintulu, tp apakan daya...sampai ke esok pagi pun belum tentu habis baca...hehehe

notakaki : terima kasih semua...

kadang kita di atas, kadang kita di bawah...ingatlah, sentiasa bersyukur dengan apa yang diberi ALLAH pada kita, dan sentiasalah redha dan senyum sokmo...nangis tu kadang2 sudahla, hahahaha

Saturday, June 2, 2012

happy in blue mode

Views
serius, lama giler aku tak tepek gambar sendiri kat blog nih kan...ahaks...okeh...ini gambar latest aku...

berkaki tiga dengan jayanya


dorang nih adalah kekuatan aku di sekolah
dari kiri
kak zie, nin aka tak nin, dan paling kanan kak noreen

kenapa aku berkaki tiga? sebab, kaki dua tak cukup untuk aku, aku perlukan kaki extra...ingat kete je ke ada tayar spare, aku pun ada la...kau ada? hahahaha...amacam, menusuk kalbu tak alasan aku? wakakaka

okay, gambar tu dirakam ketika hari last di sekolah, sebelum cuti sekolah baru2 nih...kami ada sambutan hari guru peringkat sekolah maaa....memang best giler hari tuh...nasib aku kaki tiga, kalau tak, habis sume sukaneka aku join...wakakaka...

banyak lagi gambar2 aku yang cun sekitar majlis sambutan hari guru tuh, tp nnti2lah aku stori mori, mau pi breakfast lu...lapo beb...hehehe

notakaki : selamat ari gawai kepada semua yang menyambutnya, gayu guru gerai nyamai