Sunday, June 30, 2013

last hupdate

Views
                                                

notakaki : another 90minutes to go...then, the end...


bahaya jika terlebih menggeliat

Views
                            

hupdate hari terakhir carta pengomen jun

Views
                                                

carta berakhir tepat jam 11.59pm 30hb6 2013

have you ever asked this kind of question to yourself?

Views
hasil perkongsian kawan2 di fb, membawa aku untuk berkongsi di sini...

                              

aku selalu tertanya2 kepada diri sendiri...dan kadang2, lirik lagu pun ada gak sebut2 pasal ni...

sebagai contoh, lagu alyah, kisah hati...dulu bila aku dengar lagu kisah hati, mesti hati aku keep questioning, why why why...dan kalau aku nak sangat dengar jawapan, aku akan tanya orang sekeliling aku...hahaha...sakitla dorang nak menjawab...

banyak2 soalan ni nanti, akan membawa kita berbalik kepada QADA DAN QADAR, ketentuan yang telah ditetapkan Ilahi...kan kan kan...setiap yang berlaku itu ada hikmahnya...ayat yang aku selalu cakapkan kat diri sendiri dan pada kawan2 aku bilamana dorang sedih2 atau down dengan sesuatu...

sebenarnyakan, kalau diikutkan, banyak sangat lagu tangkap leleh *jiwang le tew* yang guna pakai jalan cerita yang lebih kurang sama ngan isu yang aku sebut2kan nih, tapi...aku lupe la...hehehe...itak ngah fikir benda lain...

notakaki : mak saudara kesayangan aku telah dikejarkan ke hospital, tidak sedarkan diri, maybe ada dalam icu dah kot...

ya allah ya tuhanku, permudahkanlah segalanya...


Saturday, June 29, 2013

tahniah

Views
okay, dah tahu sape dah pemenang, TRW vs JDT, nampaknya, kemenangan berpihak kepada TRW...tahniah!! esok kelantan isytihar cuti, maka...menikmati cuti lah kami sekeluarga esok...kikikiki

terus terang, aku tak tengok, sebab tengah tidurkan alia, tapi aku mesti tak miss punya tengok minit2 akhir permainan, sebab minit2 terakhir itulah penentu kemenangan sesebuah pasukan...ye lah, habis je waktu permainan, bleh tahu sape yang menang..kan je bijak dan menjimatkan degup jantung aku tu? takdelah aku berdebar sana, berdebar sini for the whole 90minutes+- itu...owh tidak...

seperti yang aku dah cakap, aku sokong team yang menang aje...jadik, TAHNIAH THE RED WARIORS...anda pulang sebagai SEKUMPULAN JUARA...

notakaki : owh...mataku sangat mengantuk


gomo kelate gomo vs luaskan kuasamu

Views
                     

malam ni, korang sokong yang mana? aku sokong apek...errkkkk...sokong pemain je, tak sokong team...adoiyai...marah bini dia nanti...kikiki...

kepada kedua2 team, THE RED WARIORS dan JDT, malam ni main bola sungguh2 tau...dan kepada penyokong, SILA JAGA KELAKUAN ANDA...

sebenarnya, dalam kerakusan nak menyokong tu, aku sedih tengok gelagat rakyat malaysia semua, semalam tengok buletin utama, pasal penyokong berebut nak beli tiket p, the last 20000 punya...sampai berebut2, pitam sana, pitam sini, panjat sana, panjat sini, lebam sana, lebam sini...apakah? nak tengok bola je kot, janganla sampai lagu tu sekali...

ada yang tunggu nak beli tiket since 2.00am, 5.00am...ya allah ya tuhanku...dengan bulan ramadhan yang semakin dekat, aku terus tersentuh, adakah kita akan buat benda yang sama kepada si MAHA ESA? tunggu awal2 pagi, tak tidur malam untuk beribadah kepadanya?

aku bukanlah seorang yang sempurna dari segi agamaku, dan juga tingkah lakuku, itulah yang membuatkan aku lebih sedih dan terkilan...aku sedih...

notakaki : sesak dengan diri sendiri

hupdate carta pengomen jun

Views
ari ni dah 29hb, maknanya...esok 30hb, adalah hari terakhir dalam bulan jun...dannnn hari terakhir jugaklah untuk CARTA PENGOMEN JUN 2013 untuk blog therosputih...owh..sekejap je rasanya masa berlalu...dah nak habis setengah tahun bagi tahun 2013...

tak lupa, hupdate untuk hari-hari terakhir carta bulan jun punya...

                                      

nampak macam untuk no 1, 2, dan 3 tak banyak bezanya...sempat je lagi nak kejar mengejar...even yang takdak nama dalam carta pun sempat je lagi kalau nak kejar...masih bersisa ari dan esok...pastu, tammmmattttt...

hadiah mimie, selaku pemenang untuk bulan mei, nampak gayanya pos ari isnin ni dah...punyalah berkurun tunggu details dorang yang menang segmen, dan ga yang aku anjur tuh...adoila...terencat perancangan aku...

notakaki : malam ni bola, trw vs jdt


ragam alia dan bruuubruuu

Views
perkembangan terbaru, di samping dah boleh meniarap, hey...lagi 2,3 ari nak genap 5 bulan baru dapat meniarap, hahaha...takpelah anak, yang penting alia sihat2 selalu...so far, alia membesar dengan jayanya, walaupun berat badan tak bape nak naik...

sekarang ni, dia dah pandai nak abbuu abbuu, bruu bruu dah...kalau abbuu abbuu tu, dia biasa buat kalau dia tengah duduk, eh...dah boleh duduk dah? huh...nan hado aje lah, DIdudukKAN la tu maksud dia...heheh...tapi kadang2 je dia buat abbuu abbuu tu, jenuh kot kalau tiap masa...hahaha...nak kena mengelap ayaq liur berceceran di atas lantai la...

kalau dia ngah baring, dia akan main sorang2 dia, buat bunyik bruu bruu sambil tngan ala2 bawak motor, pulas minyak...adoia...ari tu, time dia ngah galak sangat duk bruu bruu, aku pun apa lagi, snap gambar terus...

                                      

macam2 gaya mulut ada...geram aku nengok, tu yang takleh tengok lelama, sebab nanti aku akan 'picit' bibir dia, takpun, 'ramas' manja...hahahaha...takdelah menimbulkan kesakitan pun, setakat hilangkn geram yang ada...alia nanti otomatik makin dibuat2 galak dia, sebab dia ingat kita gurau2 ngan dia...

notakaki : cuti aku dah tinggal tak banyak dah, siap sedia untuk kembali bekerja semula


Friday, June 28, 2013

petua halau nyamuk

Views
first time tahu pasal petua ni masa baca entry2 kat blog kak adyna <http://www.myadyna.com/>, aku rasa sangat menarik sebab bahan yang digunakan adalah natural dan senang didapati...

                            

cucuk bunga cengkih ke dalam limau yang telah dibelah dua...tapi aku konfius sekarang ni, limau nipis ke limau kasturi eh? hahaha...bedal aje lah labuuuuu...

aku guna limau kasturi...

alia tengah tidur, so, aku try petua ni, tengok apa perkembangannya...harap2 takdakla lagi nyamuk2 yang sangat sukakan alia nih...

notakaki : tetibe ngidam nak makan limau kasturi sama2 ngan asam yang kaler putih tu...


rezeki hari jumaat

Views
copy paste dari entry kak adyna


Salam....

Jeng Jeng siapakah yang berjaya mendapatkan Buku cendul pulut santan lebih????

Sebagaimana entri sebelum ini saya Akan umumkan awal pemenang top Komentar sebab Minggu depan saya kursus induksi selama seminggu jadi saya tak nak kawan tertunggu -tunggu pula

Keputusan nye adalah

Theroseputih aka ain :)
Nanti bagi alamat n ni tel dekat akak ye
Hantar detail ke nooradina@gmail.com


hohoho...alhamdulillah...

notakaki : terima kasih banyak2 akak...

Thursday, June 27, 2013

alia dah boleh meniarap

Views
tengok tajuk entry, agak2 sampai tak keterujaan hot mama *pengsan* nih ngan anaknya yang jugak hot, alia...wakakaka...nak jugak kau anak, mama bagi jugak title hot tu, kita share eh...

hehehe...actually, malam semalam lagi dia TERmeniarap, tapi masa tu, tangan dia sebelah kanan tak lepas lagi dari bawah dada dia...pagi ni, tengok tadi...wah...cepat perkembangannya, berjaya jugak dia tarik tangan dia bawah dada tuh...

                              

masa meniarap tuh, aku ingat dia nak nangis, takpun buat bunyik2 tak selesa duk lagu tuh, tapi dia boleh pusing pale dia, dan senyum plak kat aku...ceh...

tak boleh amek gambar full sebab alia HALF NAKED...wakakaka...alkisah...dia berak, so, aku pun tukarla cd dia, pusing nak amek cd yang baru, pusing2, dia dah terkial2 nak tarik tangan kiri dia, mama dia pun dengan rileknya...tap tap, amek gambar...tak puas hai, sebab tuan dah meniarap, tapi vontotnya terdedah...adoila anak...takkan mama nak amek gambar cenggitu plak gayanya kan...so, amekla selimut, kasik cover yang mana censor itu...

                              
tengok tu, senyum2 lagi tuh...walaupun kepala teleng2 tak boleh nak angkat lagi, senyum ajer...

                              
hihihi...alia alia...berjaya jugak dia pusingkan badan dia, tapi sadis tol, sebab dia jarang nak usaha nak meniarap nih, tak macam awal2 dulu, pantang letak kat bawah, mula la dia mengiring nak meniarap kan, masuk 3,4 ari lagu tu, agaknya dia bosan kot, try2 tak dapat, terus dia jarang ngiring nak try meniarap...kadang2 je dia mengiring...

tu yang buat aku pelik sebab semalam baru dia try pusing badan, berjaya, tangan je sangkut, ari ni dah terus boleh tarik tangan dia...kuat gak alia nih...takpelah alia, pasni usaha lagi, kasik boleh meniarap betul2 punya...

notakaki : agaknya badan jadik ringan pas berak, tu yang boleh meniarap tuh, hahaha


 

terancam

Views
berada sendirian di dalam rumah sendiri, dengan sume jiran tak ada, terutama sekali time weekdays, di mana kebanyakannya bekerja, kadang2 terasa jugak takut dan mula lah, fikir macam2...

kalau setakat takut sebab rumah berhantu ke, bilik berpuaka ke, aku tak kisah mana lagi, tapi yang menjadi ancaman aku adalah ANCAMAN MANUSIA BERHANTU LAGI BERPUAKA sebab dorang ni nama je manusia, tapi perangai kalah vampire, kalah pontianak, jauh sama sekali kalah hantu penanggal...dorang ni boleh 
1. mencuri atau merompak
2. memperkosa, mencabu, dannnn merogol
3. sume kat atas, ditambah lagi MEMBUNUH

hantu jenis macam ni yang aku takut dan terasa terancam untuk berada sendirian kat rumah...korang setuju tak ngan aku? usahkan sendirian kat rumah, sendirian kat mana2 tempat pun bahaya gak...huh...kalau dah dia nak mengamuk, bila kita berkumpulan, terutamanya perempuan sume pun, boleh bikin bahaya...owh...hantu manusia...

pagi ni je, aku dapat 3 kunjungan bersalam ke rumah aku, perghhh...hati nih, allah je tahu betapa takut dan cuaknya...

salam yang pertama, aku tak kisah sangat, sebab salam dari abang posmen yang ku puja dan ku nantikan selalu...kiranya aku dah kenal dan dah biasa...

salam kedua ngan ketiga tuh aku tak bale nak berkenan sket sebab salam dari mereka yang aku tak tahu asal usul, aku syak brader yang datang nak beli besi buruk...bukan aku nak pandang serong terhadap depa sume, aku salute pada brader yang datang beli besi buruk sebab at least, dorang berusaha mencari rezeki yang halal kan...cuma, banyak sangat kes yang aku dengar kat kampung nih, melibatkan operasi beli besi buruk nih...tu yang memburukkan lagi nama dorang selaku 'pembeli besi buruk' bak kata pepatah, kerana nila setitik, rosak susu sebelangan atau kerana seekor kerbau membawa lumpir, habis sume terpalit...*boleh jadi macam karam singh walia tak? ekekekeke*

biasanya, memang aku takkan bukak pintu la kalau ada orang yang aku tak kenal datang, aku duk senyap je dalam rumah...salam yang dorang bagi tu aku jawabla sebab wajib kan menjawab salam tuh...cuma aku takkan tunjuk muka...kalau ayah aku ada, takpun sesape yang ada, takdelah rasa kecut perut sangat...

bila orang yang tak dikenali ni datang, aku just intai je sape, kat tangan ni dah ready siap2 dah henset, in case kalau dorang cuba nak buat tak baik, terus la aku dail sesape, polis ka, ayah aku ka...tapi harap sangat tak jadi macam ni kat aku...kusss semangat...mintak dijauhkan daripada kita semua...

notakaki : beringat sebelum kena

entry untuk ain dzaya

Views
ini entry, dah memang jelas untuk ain dzaya, sebab ari tu dia ada komen dan tanya satu soklan, disebabkan tenet aku slow, maka tak boleh aku nak menjawab soklan beliau di bahagian komen tuh, jadik...gigihla aku hupdate satu entry semata2 nak menjawab soklan...adoi...panjangnya mukadimahnya....

soklannya lebih kurang macam ni la
ain dzaya : macam mana nak letak jumlah views kat etiap entry aku? (alaaa...yang views kat entry tu, kat bahagian atas, belah kiri entry)

                              
                                                     (klik untuk tumbesaran) 

sebenarnya kan, AKU SENDIRI PUN TAKTAU sebab bukan aku yang edit blog time tu, aku ada mintak sorang blogger yang juga memang amek upah bab2 edit blog nih, my bad...aku tak dapat nak bagi link dia sebab sume details dia ada kat fb adik aku, aku berhubung ngan dia tru my sister..

jadik ain dzaya, akak pun tak tau sebenarnya dik...tau2 je, dah ada...adoila...

notakaki : aku ni bukannya mahir coding2 pun, hampeh je



Wednesday, June 26, 2013

quote of the day

Views
MEN to the left because WOMEN are always right

benci tapi sayang

Views
perempuan macam aku nih, susah sangat nak diramal, kadang2 aku sendiri pun pening ngan diri sendiri, korang pernah tak alami situasi macam ni? hahaha...adakah aku nih sewel? huh...

kalau aku sendiri tak paham ngan diri sendiri, orang sekeliling aku apatah lagi...kompem fening2 lalat nak melayan karenah aku...wakaka...apala nasib...

selain dari tu, aku nak jelaskan sesuatu, "tak semua entry yang aku publish kat sini ada kaitan ngan aku, ada yang berkaitan dengan orang lain, dan ada jugak yang berkaitan dengan aku...so, bila aku ada publish sesuatu entry yang padat emosi tu, janganla kawan2 tanya 'kenapa ni ain?' atau 'kau okay tak ni ain?' " sebab aku tak reti nak jawab, kalau ada yang aku jawab tu, meanings...related ngan aku lah tu, hehehe

kadang2 perempuan macam aku ni selalu cakap 'tak ada apa2' walhal dalam hati, penuh apa2...tapi tu lah, masih nak sembunyi2 lagi...aku selalu jugak cakap 'benci!' padahal dalam hati, mak aih...bunga2 sayang...cit...

                                     

notakaki : mulut cakap benci, tapi hati maaanyak sayang...miahahaha


Tuesday, June 25, 2013

quote of the night

Views
*baru pas tengok "kisah cinta" kat tv3

a : boleh saya sayang awak?

b : boleh

a : awak nak apa2?

b : saya nak hati awak

notakaki : auuuwwwwww....

Monday, June 24, 2013

pengalaman MRI

Views
cepat2 terjah entry nih, aku nak share satu pengalaman sendiri, pengalaman MRI...jarang orang normal dan sihat jalani MRI, disebabkan aku nih spesel kes, 'normal tapi enggak bape nak sihat', maka, aku terpilih untuk menjalani satu pengalaman yang sukar ditafsirkan...

seperti yang telah dimaklumkan, aku nye appointment, kul 11.30, tapi kul 10 tu, aku dapat panggilan daripada seorang doktor perempuan dari unit radiasi tu lah, tanya aku kat mana, cuak dah aku, sebab aku ingat aku dah lewat...well, kata kul 11.30 kan, kul 10 tu, aku baru pas mandikan anak...woahaha

gerak dari umah dalam jam 10.30am, sampai hospital lebih kurang kul 11 gitulah, dapat satu lagi panggilan sorang doktor, kali ni doktor lelaki, dari unit radiasi, tanya aku kat mana...nak je aku jawab, "sabarlah sayang, jap agi kita jumpa, i ada kat depan unit kecemasan ni ha, kasik can i menapak ke sana dengan aman, sebab u tau kan, i tak boleh nak jalan laju2" tapi tak jadi beb....lidahku kaku...woahaha

lupa nak cakap, aku bawak alia sama, cuma takdelah alia masuk kan, dia just stay kat ruang menunggu tu aje...orang cakap tak boleh bawak baby or kanak2 ke sana kan, tak selamat, well...aku takde pilihan lain, bawak jugak, dalam hati, tawakkal...aku serah nasib dan hidup alia kepada allah yang satu...

okeh, terus kepada proses MRI...tukar baju bagai, pakai baju hospital, baring kat tempat dia, cuba untuk selesakan diri seadanya, sebab bakal berbaring dalam satu keadaan secara tetap untuk suatu tempoh masa, tak boleh bergerak, walaupun rasa gatal idung yang tersangat2, kau tahankan aje lah cik jah oi...

proses MRI aku amek masa lebih kurang 30minit, mula2 ditolak masuk 'terowong', panik menguasai diri...aku jadik sesak nafas, ini sume gara2 serangan klau errr klausi errr alah...fobic2 apatah namanya, fobia kepada tempat tertutup...beberapa saat pertama tuh aku bergelut dengan diri sendiri, cuba untuk tarik nafas dalam2 dan bertindak tenang...baca selawat, zikir, ayat2 hafazan yang mahir...pastu, mula lah episod teka bunyi...perghhh...macam2 bunyik ada, takleh blah tol...aku pun apa lagi, disebabkan bosan taktau nak buat apa, aku main dengan diri sendiri...

aku ada kelaskan sendiri bunyi2 yang ada tu kepada bunyi 
1. gerudi grrrr grrrr grrrr
2. muzik rancak macam kat disko, haa...bunyik ni aku suka, siap senyum2 lagi aku nih dalam tuh, sbab bunyik dia rancak
3. bunyi 'tarik terik'...bunyik nih aku dengar macam orang sebut 'tarik terik tarik terik'
4. bunyi zrrrrrr

takdan nak klasifikasikan lagi bunyik2 yang ada, sebab pastu aku TERTIDUR...hehehe

sedar2 je, sume dah habis, dan aku ditarik keluar...ngam2 aku terjaga 10 saat sebelum aku ditarik keluar...kalau tak, bikin malu aje...

dengan bunyik yang bising tuh, aku boleh bantai tidur...hampeh...wakakaka...tapi, itulah hakikatnya...mungkin sebab aircond, sejuk...pastu dia selimutkan aku dari kaki sampai ke dada, memang mode tidur la tu namanya...bunyik bising belakang cite la...aku boleh je tidur...woahaha

serius, masa masuk terowong tuh, kau akan ingat dengan mati, sebab dengan keadaan yang sempit gitu, aku rasa macam duk lubang kubur...serius, sangat lah tidak selesa...insaf jap aku, kalau nak kubur kita terasa luas je nanti mati seksok, rajin2lah bersedekah, baca quran, dan buat baik selalu...jangan lupa, jaga solat...sebab sangatlah tidak best berada dalam lubang yang sempit...ni baru rasa macam mana sempit dunia, belum sempit akhirat...nauzubillah...

agak2, korang dapat feel tak macam mana MRI tu sebenarnya? hehehe...aku tak pandai nak bercerita...sekadar merapik pandaila...

notakaki : insaf, nak kubur aku seksok luas2, taknak sempit...azab sangat...insaf2...

selamat nisfu syaaban semua...

*lupa nak cakap, jangan tanya aku apa result dia sebab nanti 2 weeks nih, aku jumpa doktor untuk dengar result dia, sekarang ni, aku taktau apa2...

MRI vs BF

Views
*baru pas tengok bintang mencari bintang, di mana seperti yang telah aku jangka, achey menang...hoyeah...tahniah achey, tahniah harun salim bachik, dan tahniah jugak kat sume2 yang terlibat...aku salute...

tak sampai 12jam lagi dah aku bakal masuk terowong=mri...huh...cuak sangat...sebab esok sorang2 tempuhi nya...kan best kalau ada dia kat sebelah, boleh ngengade nak tu nak ni...sobsobsob

untuk mri nnti, aku nak kena puasa start 12 tengah malam ni...dah pulun minum ayor dah tadi, cuak efek susu, takut sangat susu kurang...wakakaka...

okay, persoalan utama aku, antara MRI dan BF, "ADAKAH SELAMAT UNTUK AKU BF AFTER MRI atau WAIT FOR A FEW HOURS BEFORE BF" dah pun selamat aku ajukan pada 2orang doktor yang jugak merangkap kawan dan suami kawan aku...tapi...alamak...both of them gave me different opinions, what should i do...

jawapan pertama dari kawan
sebelum mri, badan akan disuntik something macam pewarna which is chemical thing, so, might be toxic to baby, walaupun percentage hanyalah 1%, tapi cubalah untuk tidak bf for at least 24hours...ubat yang disuntik tu biasanya akan dissolve after 2hours...

jawapan kedua dari suami kawan
takdak kesan apa2, boleh bf macam biasa

halamak...acanne nih kawan2 sekalian...aku dalam dilema, aku tengok alia, tengok muka dia cuba untuk mencari jawapan, tapi kosong...malahan aku makin sayu, sedih tengok ketenangan raut wajah seorang anak...tuhan je yang tahu betapa kecamuknya jiwa aku tatkala ini...adeh...bahasa jiwa bangsa sungguh...

notakaki : aku berserah kepada allah, semoga allah tentukan yang terbaik untuk aku dan alia

Sunday, June 23, 2013

cuba bayangkan sahaja

Views
bestnya kalau dapat makan kek coklat yang penuh coklat dalamnya, kek yang lembap, lembut, kaler hitam coklat, siap ada hiasan coklat cair meleleh-leleh, tak manis sangat, ngam2 je...ngadap sorang2 depan tv sambil layan cite hindustan romantik...owh...

notakaki : nampak sangat kempunan nak makan kek coklat

berdebar

Views
esok pagi, aku ada appoinment terbesar yang pernah aku ada sepanjang aku idup nih, selamahampir setahun dengan lebih daripada 3 kali postponed, delayed sana, delayed sini, pindah sana, pindah sini...akhirnya...bakal berakhir esok...

kau nak kawin ke cik ain? *mengeringai*

esok, aku akan menjalani MRI sebab sakit belakang aku nih, daripada start kebas sebatang jari kaki, la ni, lima2 jari kaki udah kebas yang sangat ketara, dan seluruh kaki kiri kebas, walaupun aku tak perasan pun sebelum ni, ari tu, masa doktor pakar yang handle kes aku buat check, ooo...baru aku tahu...dan baru aku tahu jugak, KEBAS itu bukanlah sekadar rasa semut2 tu aje, kalau rasa kulit kita teballll semacam kulit badak pun, termasuk under kebas jugak...ooo

baru je kejap tadi ada nurse HUSM call untuk confirmkan kehadiran aku...okay...turn aku kul 11.30am, adoila....dahla kena puasa start tengah malam ni, dannnn...pas habis mri tu baru boleh makan...harap2 aku tak kebuluq la kan, praktis untuk bulan ramadhan yang bakal menjelma nanti...owhmy owhmy...

actually, aku tak tau nak prepare apa untuk esok, mind set perhaps? hurmmm...dalam ati ni risau jugak, tapi taktau nak tanya sesape...SELAMATKAH UNTUK BF SELEPAS MRI ITU atau KENA WAIT A  FEW HOURS FIRST BEFORE BF?

doakan aku dan alia kuat dan selamat menempuh segala dugaan

notakaki : susah jugak untuk kuat bila mana insan yang kita sayang tak ada untuk support kita dari belakang, or at least, tadahkan bahu dia untuk kita nangis...

*SELAMAT MENYAMBUT NISFU SYAABAN

Saturday, June 22, 2013

bukan aku

Views

cap ibu anak

Views
korang tau ni apa?

pada sape yang tak pernah tengok, dan tak pernah tahu...ini adalah cloth diaper...yang gambar kecik2 kat bawah tuh, itu adalah cloth pad...see corak dia, hahaha...TERRRsama plak coraknya ngan cd alia...opsss...   

                                  

ekceli, tu cloth pad tu aku baru je beli, sebab tu berani snap the pict and share kat sini, kalau aku dah pakai, kompem mak tak tunjuk jemah oi...tambah koleksi cloth pad yang ada, sebab rasa macam tak cukup je ngan apa yang ada *alasan semata2

hahaha...boria2...latest...aku ada beli beberapa pcs cloth pad untuk mak aku, *sebenarnya untuk aku, tapi mak aku nak, so, bg je lah kan...dalam random2 coraknya tuh, tak sangka...pun TERRRRsama jugak ngan pattern rama2 nih, woahaha...

ada orang cakap, pakai kat dalam je kot, bukan tunjuk kat orang...apa yang ada pada coraknya...tapi...ada aku kesah? woahaha...yang penting feeling beb...miahahaha

notakaki : baru pandai guna instagram, bapak ah lampi...cet...

maybank2u buat hal

Views
                               

tengok nih...adoila...dah la aku ni sokmo tunggu lewat malam atau awal pagi untuk semak atau buat payment, bila jadik lagu nih, rasa macam sia2 je i bangun pepagi tau...

notakaki : nak buat payment pon sooosah

Friday, June 21, 2013

Damba Ilham Layu

Views
kau kata kau sayang
kau kata kau setia
kau kata kau cinta
kau kata kau kan di sisiku selamanya
tapi ternyata palsu
sekadar kata-kata manis
yang ditabur kepadaku
kini kau beralih
sayang kau kepadanya
setia kau kepadanya
cinta kau kepadanya
dan dia yang di sisimu

dulu degup jantungmu
sentiasa menemani malamku
tanpanya
aku tidak keruan
tapi kini tiada lagi
semuanya tinggal kenangan
yang sangat pedih untuk dikenangi

kau bersamaku
namun ingatanmu bersamanya
kau bersamaku
namun hatimu menyebut-nyebutnya
di matamu ada aku
namun di hatimu hanya dia

kau insan terakhir
yang bertakhta di hati
dan kaulah jua insan terakhir
yang memusnahkan anganku

penipuanmu
kepalsuanmu
dan pembohonganmu
kerana cinta kau kepadanya bukan?
kerana itulah kau pergi kepadanya bukan?
sampai hati
DIL...Damba Ilham Layu

notakaki : nak tidur tak dapat sebab otak serabut susun kata, woahaha...


comel tak kak tonnnn?

Views
amek tag line yang tengah hot malatop sekarang lagi, 'comel tak kak ton?' buh sebagai tajuk entry aku...wakakaka...*kena bayar komisen sama itu kak ton ka? tapi serius, jujur dari hati aku, aku sangat meleleh tengek itu kak on, sangatlah cantek dan cergas, tak padan ngan usia dia...i is jeles tau...apa lagi, gunalah adam dan hawa...wah...hamek kau, siap promote lagik...

sebenarnya, aku nak share beberapa keping gambar yang dikongsi oleh customer dan kawan aku, apalagi, kalau bukan hasil kait mengait nih, "jualbelicrocheted" hokeh...insyaallah, jika jadik kenyataan, ia akan jadik satu brand handmade yang dikenali ramai, insyaallah...kun fa ya kun...

first, gambar baby boy, dengan mickey style crocheted hat...
                            
serius, ramai giler tergoda dengan gambar nih, pastu berderet jugakla yang pm aku nak order...owh...terima kasih kawan2...

gambar kedua, gambar hana, anak kawansampaimati aku...
                               
                               

comel kan anak2 dorang? geram aku nak cubit2 pipi tuh, cukuplah mangsa utama aku sekarang nih, owh alia...gigit pipit sket...agagagaga

notakaki : pernah tak korang merindui sesuatu yang tidak pernah merindui kita sekalipun? aiyyak...nenong2...






silalah sokong saya

Views
assalamualaikum dan selamat tengah hari semua...dah siap masak? owh lupa...ari ni still keje lagi kan? kat sini jumaat kan cuti...

ari ni tak banyak aktiviti, just basuh baju, lipat baju, basuh baju lagi, lipat alia...errr...itu benda wajib tiap2 ari...wakakaka...

okeh...aku nih nak maklumkan kepada semua orang, memandangkan aku nih masih baru, so, nak le diwar2kan kepada semua agar sama2 lah menyokong aku walaupun dengan sekadar LIKE, lagi best kalau ORDER dari aku, agagagaga

                            
                                     https://www.facebook.com/Jualbelicrocheted

baru je create dua tiga ari lepas, jadik...kawan2, sila2 lah sokong dan sokong aku di sini...klik link tu eh, dan LIKE...

setakat ni page masih kosong dan tak ada apa2, insyaallah, aku akan upload sket2...

notakaki : pasni, insyaallah, nak daftar bisnes plak...puhhh...

ya allah ya tuhanku, kau permudahkanlah perjalanan hidupku, kurniakanlah kesihatan dan kekuatan untuk ku menempuh hari2 mendatang...amin...


Thursday, June 20, 2013

sambungan kisah 'satu jadi dua'

Views
uiks...aku dapat banyak feedback kawan2 tak paham apa maksud tersirat dalam entry tuh, meh sini ahkak jelaskan, kasik clear...hihihi

'tepek'

a : akak...boleh tak saya nak lebihan kain yang kaler macam ni, sket je, bukan nak banyak
akak : boleh sangat, nak banyak pun boleh, adik nak buat apa?
a : saya nak tepek kat seluar dia
b : tepek?

a : kata seluar koyak sebab eksiden ari tu
b : habis tu?
a : nak tampal kat tempat koyak la ni
b : tapi nak beli jugak yang ni
a : beli je lah, takdak sapa halang

*
*
*
a : nah...ini seluarnya
b : uik...dah okay?
a : mestila, see the leg la
b : menyampah...tapi bagusla, ada dua seluar, hehehe

a : memangla ada dua, dah satu beli tadi, satu yang dah siap tepek ni
b : bagus2, ari ni beli SATU SELUAR, tapi dapat DUA SELUAR
a : dan poket pun kurus, melayang duit
b : hati dah berkenan
*
*
*

haaa...dah clear dah? hihihi...actually, ni adalah rekaan semata2, sebab tu korang tak paham gamaknya, sebab aku sorang je lah yang paham nih...adeh..syok sendiri rhupenya...

notakaki : tak boleh jadik penulis lagik la nih, hahaha

satu jadi dua

Views
a : jadi tak nak pergi sana?

b : jadi ah, jom...

a : saya drive!!

b : ceh...

*
*
*

                      


a : nak yang macam mana?

b : yang cantik

a : masalah sungguh, sebab kat sini semua cantik2

b : yang macam ni ha, ini cantik

a : aah, tengok rege pun dah cantik, choi

b : hati dah berkenan

a : perlu ke?

b : perlu, nak ganti yang koyak sebab eksiden ari tu

*
*
*

a : akak...boleh tak saya nak lebihan kain yang kaler macam ni, sket je, bukan nak banyak

akak : boleh sangat, nak banyak pun boleh, adik nak buat apa?

a : saya nak tepek kat seluar dia

b : tepek?

*
*
*

a : nah...ini seluarnya

b : uik...dah okay?

a : mestila, see the leg la

b : menyampah...tapi bagusla, ada dua seluar, hehehe

                     

notakaki : berangan nak jadik penulis, tapi berangan tak sudah2


Wednesday, June 19, 2013

pening kepala - aircond rosak

Views
semalam, lagi seinci aku nak terlelap, tetibe dikejutkan dengan bunyik 'tit tit tettttt', bunyik aircond dalam bilik aku daa...nasib alia tak terkejut...aku bangun, dan check...uik...awat tetibe aircond nih, hang ke mati...

mula2 aku syak maybe aku ada tertekan sleep mode ke hape kan, tapi kenapa aircond tu mati tanpa sempat tutup mulut? ternganga macam hantu billy dalam cite hantu puppet yang aku tak sempat layan sampai habis dengan adik aku, pelik2...aku try on off a few times, tp takdak perubahan pape...last2, aku tutup suis, pasang kipas, tidur...

esok pagi, yakni pagi tadi, aku gitau mak aku, 'aircond rosak, tetibe je dia hang', mak aku pun try la on, uit...takdak pape pun, okay jer...uik...pelik2...

tadi tengah ari, masa si anak dara tu nangis2 nak tidur, aku pun on la aircond dan bertapalah aku di dalam tu...alia dah syiok tidur, aku plak syiok dengan jarum kait dan benang...mak aku masuk, dia kata 'busuk busuk busuk', heran aku sebab aku tak bau pape...mungkin sebab aku dah stay lama dalam tu, sebelum 'bau' tu wujud lagi, immune lah jadiknya idung nih...

bila aku keluar, sedut udara luar, pastu masuk bilik, sah!! kompem bau busuk...adoila, macam mana la aku boleh tenang dan amannya duk dalam bilik busuk gitu...

aku terus cakap, 'busuk tu datang dari aircond la kot, sebab semalam dia hang, pastu ada bau macam ni plak'

terus ayah aku roger2 kawan dia suh datang chek, dannnnn...sekalik ADA BANGKAI CICAK dalam tu, huh...cinabeng punya cicak...punyala banyak tempat lain boleh kau duk, kat situ jugak kau nak masuk, kang dah mati...

notakaki : kerana cicak seekor, hacait...

update carta pengomen jun 2013

Views
                                      

takmo tulis panjang2 sebab ini entry tengok gambar kat atas oun dah tau dah kan...

notakaki : bulan jun yang masih bersisa lebih kurang 11 hari

Segmen Menang RM50

Views
sekeping 50 ringgit, kalau aku dapat free2 gitu je...kompem aku buat pi beli benang...

                   

kalau bukan benang, kompem aku buat beli cloth diapers untuk alia, buat tambah koleksi...

kalau bukan cloth diapers, kompem aku buat bagi hadiah kat follower aku, khas...giveaway, pastu hadiah topup rm10 untuk 5 orang...best kan??

doa-doakanlah ada rezeki untuk aku dan kita semua...insyaallah...andai itu takdirnya..,

notakaki : dalam purse, ada duit sengget2 jer, adeh...


Monday, June 17, 2013

a story of my father

Views
every one will say that their father is their hero...so do i...my father is my hero...he is the best...

there are so many enjoyable moments and unforgetable experience between him and me...

1. we shared the same 'lesung pipit'

2. feeding the ducks will be his task, while me, collecting money after selling the 'telur masin', even my brother did ask me to lend him some money, cait...

3. his favourite radio, used to be my favourite one while i was studying, and now...he used the radio, put it right beside him and listen to it every night

4. love to sleep beside him although some of them said i'm big enough to act like that, so what...i don't care...love to do that, what can i say...anak abah...

5. 'speechless time' between him and me before i was going to labour room will be the most valuable secret i ever had...tears will rolling down everytime i recall the moments...sobsobsob

no word i ever had to describe it, but i only know that, I LOVE MY FATHER so much, and my heart, keep saying that again and again...

notakaki : thank you ABAH

Saturday, June 15, 2013

di mana ayah alia?

Views
sejak dua tiga menjak ni, aku perasan sesuatu...

alia seakan-akan mencari2 suara garau seorang lelaki, bila dua suara, lelaki dan perempuan, dia lebih nak mencari pemilik suara lelaki compared ngan suara perempuan...mula2 aku ingat dia macam terkejut...tapi tak...

dua hari lepas, dia menangis bagai nak rak...aku nak tidurkan dia, tapi dia taknak, abang aku datang masuk bilik, terus alia senyap...abang aku ambil dia, nak dodoikan dia, senyap...sempatla dia tenang dalam 4,5 minit tuh, sebelum dia sedar, yang dia tak bape nak cam abang aku...kemudian dia sambung nangis...sampaila dia tertidur dengan aku...

semalam, dia nangis jugak, tapi tak teruk...ayah aku amek riba2 dia...last2, dia tertidur atas riba tokbahnya...pelik bin ajaib sebab alia susah nak tidur ngan orang yang dia tak biasa...

ari ni, lagi sekali...tokbahnya pegang2 dia, pangku bagai...tau2 dia tertidur dengan tenangnya di tangan tokbah...

owh alia...kamu bikin mama sedih je...ini kan, kalau ayah alia baca nih, agaknya...dia tersentap tak? betapa anaknya ini rindu kasih seorang ayah yang jauh di sana...ye...di sana...

                                    

notakaki  : ayah alia.......mama rindu.....



oh manisnya dia

Views
kawan share kat fb

                                      

fiza elite, dikhabarkan sudah bertudung...sejauh mana kebenaran, aku pun tak pasti...fb punya cerita kan...tapi, andai kata benar...owh...manisnya lah hai...soooo shweeet...

mendoakan lebih ramai artis, kawan2 ku, dan saudara maraku menutup aurat dengan lebih sempurna...sebab...kemanisanmu kan terserlahserlah...

notakaki : orang cantik, berhijab...maaaakin cantik...


Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com

Views
                     

Tetiba kan? Angin kus2 melanda dan terajin pulak nak buat segmen... wakakakaka...rasanya dah lama dah x organize segmen simple kat Bubblynotes... So, here I come...

This segmen dibuat bagi memudahkan saya a.k.a. Cik Puan Bubbly untuk follow dan bloghopping semua blog peserta segmen ini. Dalam masa yang sama, nak bagi ruang dan peluang pada semua blogger untuk turut follow, bloghopping dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra giteww...he he he...

Segmen: Follow & Bloghopping Bubblnotes.Com bermula dari hari ini, 15/6/2013, jam 11.30 pagi SEHINGGA 22/6/2013, jam 11.30 pagi... Aci tak? *_^... Hopefully segmen ni dapat sambutan dari uols macam segmen2 yang lepas dan semua blogger dijemput join...Pada yang rajin datang, rajin komen, silent reader, stalkers...ahaks... stalkers pun boleh... x ada masalah...masa untuk anda menonjolkan diri...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. Follow blog bubblynotes.com.
2. Buat entri bertajuk Segmen: Follow & Bloghopping Bubblynotes.Com.
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ni, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL+Csecara serentak.

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini. 


Pemilihan Pemenang:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org)
2. URL Blog pemenang akan diletakkan di sidebar bubblynotes untuk tempoh sebulan bermula dari 23/6/2013 sehingga 23/7/2013.

So, kalau2 sudi tu, silalah support dan juga join... *_^... Selamat Bersegmen & Ber-Bloghopping!

notakaki : tak dapat nak copy coding, so, copy entry tepek sini...sempat lagi join segmen dari farah walaupun tak bape nak sihat...hahaha

kurang sihat

Views
ari ni tak banyak yang boleh dilakukan, sebab aku kurang sihat...adeh...mampu terbaring sambil tengok kipas siling je...

notakaki : masa itu semakin berlalu meninggalkan kita

Friday, June 14, 2013

doaku dari jauh

Views
tadi sambil tengok2 tilawah alquran kat tv1 tu, sempatla borak2 sekeluarga...dan kakak ipar aku bercerita tentang seorang bapa tunggal dan dua orang anaknya...

si isteri meninggal masa lahirkan anak keduanya...dua2 anak dia perempuan...yang sulung umur 9 tahun, yang bongsu umur 8 tahun...si ayah, dulu seorang kontraktor, kemudian ditipu, langsung takdak apa2...anak2 dia sume tak pernah pegi sekolah...

si ayah terpaksa jual kereta sebab tak mampu nak bayar sewa rumah...datang jumpa ngan ayah kepada kakak ipar aku sebab nak minta tolong bagi dia kerja, tapi sebab ayah kakak ipar aku tu dah tak kerja dah sekarang ni, tak dapat la nak tolong dia...

sedih dengar kakak ipar aku bercerita...katanya, si ayah tu nak ke kl, tapi takde duit tambang...tapi nanti, jika dia duk kl, mampu ke dia survive...kakak ipar aku cite lagi, dia ada borak ngan anak2 pakcik tu, life dia macam mana, makan pakainya macam mana...

jawab si adik, dorang tinggal kat mana2 yang ada, makan pakai setakat yang ada je lah, kadang makan, kadang lewat baru dapat makan...

kaku je aku dengar cerita kakak ipar aku tu...sedih ada, simpati ada, rasa macam...aih...kalau tengah makan tu, boleh tolak tepi apa yang tengah makan tuh...sebab fikir, kita sini sebut je nak makan apa, nak pakai apa, sume dapat...tapi dorang, dah la masih kecil...hidup terkontang kanting begitu...

ya allah ya tuhanku, kau selamatkanlah mereka sekeluarga, lindungilah mereka sekeluarga, dan kau bantu dan kasihanilah mereka sekeluarga...semoga allah bersama dengan mereka...

notakaki : tengok kiri kanan, aku bersukur kepadamu ya allah...

percubaan pertama

Views
for the first time ever, aku try kait stokin, dan hasilnya...

tadaaa

                    

hakhakhak...macam nak tergelak pun ada, banyak lagi yang perlu direvise pattern dia supaya lebih kemas dan menarik...

takleh blah, buat sebelah je nih, sebab just try2 kan...memang takde sape boleh pakai la, bulih tengok2 dan telek2 jer...

notakaki : dalam usaha nak kembangkan lagi bisnes kecil-kecilan, semoga dipermudahkan...


alia allergic?

Views
semalam...kul 11 lebih masa bukak2 baju alia nak mandikan dia, aku perasan kulit perut dia ada merah2, tapi tak teruk sangat, merah2 tu macam pakai seluar ketat gitu, so...aku syak aku terlebih ketatkan dia punya cd gamaknya...mandikan dia macam biasa..

after siap mandi, aku perasan...aih, lain macam bebenor je merah kat kulit dia...besar dan luas...setepek kat perut macam tanda lahir pun ada...bila aku pegang kulit yang merah tuh, dapat rasa berbahang panasnya...ya allah ya tuhanku, terus cuak datang menguasai...

aku mula mencongak sebab apa jadi gitu, sume makan pakai sama je ngan ari2 sebelum nih...heran...

                            

aku takut alia dalam ketidakselesaan, tapi aku tengok dia nothing change, dia sama je macam sebelum2 ni, riang happy...aku buat kesimpulan sendiri, mungkin kesan merah tu tak effect dia...risau beb, takut kesan merah tu buat dia rasa pedih2 ke, sakit ke, sebab kalau kita yang sakit, its okay lagi, sebab kita boleh ikhtiarkan sesuatu...kalau baby yang sakit, bukannya dia boleh bagitau kita, "mama, alia sakit perut" sambil tarik2 lengan baju kan...

aku sapu ubat untuk legakan merah2nya...selepas 2 jam, kesan merah jadi gini...

                            

aku pantau setiap 1-2 jam, sebab aku nekad, if things getting worse, nak terus pegi klinik...tapi lepas aku sapu ubat, nampak keadaan kesan merah tu sedikit reda...cancel la pegi klinik...

malamnya, aku sapu dan sapu lagi ubat banyak2 kali...dan pagi ni, 

                            
dah nampak besar dah perubahannya...syukur alhamdulillah anak mama dah makin okay sket...lega ati mama ni nak oi...nak tahu aku guna ubat apa?

aku guna ubat ni, 
                           

sangat bagus untuk melegakan ruam2 lampin ataudalam kes aku nih, untuk kesan merah alia...aku syak dia alahan, tapi aku sendiri pun tak tahu jugak...ubat ni aku suh akak aku yang beli, tru online...sebab kat kelantan nih, susah nak jumpa offline, aku sendiri pun taktau ada ke tak...kalau kat kl, yes...memang ada...ubat ni from australia sebenarnya, tapi jangan risau..diluluskan kkm...adik beradik aku sume guna untuk anak masing2...rege dia, sedikit mahal la...tapi okay je sebab berkesan...

notakaki : cepat2la hilang wahai kesan merah itu...






Thursday, June 13, 2013

berangan sebelum tidur

Views
aku suka sangat berangan sebelum tertidur, sebab apa? sebab seronok...paling best, episod berangan2 tuh masuk dalam mimpi yang indah...wah...rasa takmo bangun tidur...

actually, aku maaanyak sedih ini malam woo...worang kata, bukan saya kata, 
                                      
aku setuju sangat2...

dah lama aku tak pakai heels...sobsobsob...sedihnya...

notakaki : dah lama jugak aku tak habiskan masa dan duit di kedai2 kasut


antara book dan buk

Views
cikgu : 'buku' dalam bahasa inggeris apa?

pelajar : book

cikgu : kalau 'buku itu'?

pelajar : the book

cikgu : kalau buku jatuh?

pelajar : buk gede buk

cikgu : *pengsan*

notakaki : rindu ngan pelajar peralihan sekolah lama dulu...

Wednesday, June 12, 2013

anak sulung ku

Views
sebelum mata terlelap, sempat lagi jari jemari menaip, hupdate...

semalam mimpi kakak aku balik rumah, dan main2 dengan anak2 dia...rindu sangat kot kat depa sume tu, sampaikan terbawak2 dalam tidur...

alang2 dah tersebut pasal mereka, nak le share sini suatu susur galur yang kekal hingga mati...nasab keturunan aku...anak kedua akak aku, harith atau mesra dipanggil ayish...ayish genap 15 bulan semalam...dan baru aje boleh berjalan...bukan main bangga lagi dia bila dia dapat berjalan, hihihi...

                     
inilah dia ayish yang aku maksudkan tu...

ayish ni adalah ANAK SUSUAN aku, yakni ABANG kepada alia...alhamdulillah...ada jugak aku anak lelaki, hihihi...

esok2, andai kata sesuatu terjadi pada aku dan mereka2 yang tahu pasal ni, bolehla alia baca entry ni dan tahu sebuah HAKIKAT bahawasanya dia punya abang susuan yang tidak batal air sembahyangnya bila tersentuh...

aku punya lagi 2 orang anak buah lelaki, sayangla...sebab dah tak boleh nak buat anak susuan lagi dah...yang first, anak sulung akak aku, izhar atau da'a, dan yang kedua iman, anak abang aku...kalau boleh buat anak susuan, dah lama dah aku buat...takpelah...ayish je yang termampu sebab dia sorang je lagi yang masih menyusu...iman memang tak hisap susu badan, agaknya dia rasa lain kot...da'a dah besar...

alkisah, stok susu aku sangatlah banyak dalam peti...dan ari tu, time akak aku balik rumah, dia mengadu la stok susu dia dah berkurang...aku terus offer stok susu aku...hehehe...dan ayish tanpa menolak, hisap je susu tuh...maka, selamatlah engko ayish, jadik anak susuan aku...

so...alia...kalau ada sape2 buli alia, report je kat abang ayish eh, nanti abang ayish datang selamatkan alia...pasni, andai kata abang ayish ada adik, otomatik alia pun ada adik jugak...maaflah, mama tak dapat nak bagi adik pada alia...*tears

notakaki : alia...mama sayang kamu lebih dari mama sayang diri mama...jadilah anak yang berguna baik di dunia mahupun di akhirat esok...*tears again and again

lepas gores, nyamuk la pulak

Views
kelmarin baru je hupdate pasal alia dan 'gores dan menang' dia, belum pun ilang kesan, tambah lagi satu gugusan bekas 'lovebite' from nyamuk...adoila...

                                      

                                      

sume nak berkumpul kat muka...adoila...kesian anak mama..nyamukpun satu, suka sangat gigit alia...darah alia lagi manis daripada darah mama dia...

notakaki : kulit alia ni jenis sensitif la...macam mana takmo kasik sensitif2 eh?




wordless wednesday : kelas mengait

Views
                     

                     

                     

                     

                     

                     

alia nak tolong mama 'siapkan' order...

notakaki : kekgi belajar kenal jarum kait plak...miahahaha






Tuesday, June 11, 2013

carta pengomen jun 2013

Views
first time hupdate pasal CARTA PENGOMEN JUN 2013...nak kata bizi, takdelah bizi mana pun..anak tidur, mama nya pun tidur sama...pendek kata, kuota tidur bulan nih belum akhir bulan, dah penuh dah...aih...apa nak jadi tah aku nih...

                                      
*klik la ye untuk tumbesaran yang lebih jaya

bulan jun dah nak masuk setengah bulan dah...seperti biasa, habis je bulan jun nih, yakni 30hb, berakhirlah pencarian top commentator untuk jun punya...

hadiah untuk pemenang bulan mei, yakni hadiah untuk mimie dah packing, tapi tengah tunggu details pemenang bagi segmen@giveaway yang aku sponsor dulu....pastu baru nak pi pos beramai2...masalahnya, pemenang tak bagi details yang diperlukan lagik...adeh...taknak hadiah ke cik kak? huh..

bulan ni punya hadiah, aku cadang nak bagi sesuatu yang bukan handmade, tapi sesuai dipakai kat hand...hohoho...dasat tol dia punya klu...apalagi...SELAMAT BERJAYA buat semua yang terlibat...

notakaki : dah lama tak bw, tenet slow bebenor...

selamat hari jadi

Views
lagi beberapa minit je lagi nak menginjak ke tarikh baru, sempat lagi aku hupdate new entry, khas untuk seseorang yang dipanggil ADIK aku...

bertemankan alia di bawah ketiakku, dah selamat lena dah pun dia, bertemankan juga titisan renyai sang hujan, sejukkkkk malam ni...syiok tidur bawah selimut...

berbalik kepada tujuan asal entry, maaf lah, aku tak sampai ati nak wish SELAMAT HARI JADI depan2 walaupun seharian ari nih ngadap muka dia je, wei...acanne sekolah dia boleh cuti ntah ari nih, katanya ada PIBG kat sekolah dia, dan ayah aku balik2 dari mesyuarat tu, gitau DIA JADI AJK PIBG atas cadangan dan sokongan seseorang di dalam mesyuarat itu...hahaha...tak pernah2 kau tau ayah aku terlibat ngan PIBG, tetibe je untuk anak dia yang lasssttttt nih, terpilih...wakaka...terpilih lah sangat...

errr...berbalik kepada tujuan asal entry semula...

                     

SELAMAT HARI JADI adik...errkkkk...nak terrmuntah aku panggil kau adik...uwerkkkss...*muntah hijau* hahaha...sempena ulangtahun nih, harapan aku kat kau, 

1. BELAJARLAH BERSUNGGUH2
2. HORMAT ORANG TUA TERUTAMANYA MA ABAH TU
3. PLEASEEEE BEHAVE SKET
4. ENJOY DENGAN LIFE AS A STUDENT SEADANYA

dan yang paling penting

5. THANKS SEBAB JADIK KAWAN BAIK DAN MUSUH KETAT AKU

tak lupa...

6. TOLONG JANGAN ANIAYA ANAK AKU, hahahaha

hadiah? errrr...tunggu aku dapat keluar dari rumah lah, baru boleh kuar soping...

notakaki : benci2 pun sayang jugak, hahahaha *pengsan dengan kenyataan sendiri*


JOM kitar semula

Views
baru pas tengok cerita apa tah kat tv2 tadi, macam dokumentari gitu, dalam bahasa cina...sume tu tak penting, even dalam bahasa tamil sekalipun aku boleh layan, janji INPUT yang dia kupas tu sangat sangat sangat menarik...tadi pasal KITAR SEMULA...

kita biasa dengar kitar semula kertas, kaca, plastik, tin aluminium, dan apa lagi yang seangkatan dengannya...fir the first time, aku dengar tentang KITAR SEMULA MENTOL...okay...sangat menarik...

aku tak pasti area mana, tapi macam area bandar kat kl tu...pusat membeli belah...ada menyediakan tong sampah khas untuk pengumpulan mentol yang sudah rosak, khusus kepada mentol jimat elektrik yang berpintal dan pendek tu...ala2 macam gambar yang aku cilok dari encek google...

                     

kenapa perlu kitar semula MENTOL? aku petik balik point2 yang dikupas dalam rancangan tu...

dalam mentol, ada merkuri...jika tidak dilupuskan dengan baik, dibiarkan pecah merata2, merkuri ini akan mencemarkan alam...maka, berlakulah PENCEMARAN MERKURI...kaca2 nya juga akan mencederakan orang lain jika dibiarkan pecah di merata2 tempat...justeru itu, ia perlu ditangani dengan bijak...

sekiranya ada mentol pecah di rumah atau di tempat kerja, pastikan tingkap atau jendela dibuka supaya pengudaraan berlaku bagi membiarkan merkuri itu meruap dengan lebih pantas dan memastikan anda tidak terdedah dengan merkuri itu, sebab jika terdedah kepada merkuri dalam suatu tempoh jangka masa, boleh mengundang pelbagai penyakit lain terutamanya kanser...

pastikan anda memakai selipar sebelum membuang sisa2 kaca mentol agar kaki atau anggta badan anda tidak terdedah kepada luka akibat kaca mentol yang pecah itu...

*rasa macam buat karangan bahasa melayu plak

dah tahu serba sedikit kan? nak tahu lebih lanjut kena google carik kat mana pasaraya yang dimaksudkan itu...sebab aku tak sempat nak absorb sume info yang diberikan...saya dengar saya lupa, saya tulis saya ingat...woahahaha

notakaki : aku ni berangan sangat nak jadik aktivis alam, api tidak kesampaian...jadik aktivis alam slow2 gini je lah dulu...

SELAMAT MENGITAR SEMULA!!

Monday, June 10, 2013

goresan pertamaku owh alia

Views
tengok tajuk entry dah tau dah, pasal anak aku la tuh...alia oh alia...tergores hati mama ni anak...

semalam, aku pass alia kat mak aku sebab aku nak mandi...duk la alia ngan tokma nya sambil borak2 ngan kakak ipar aku, sambil nyaksikan iman, anak buah aku duk main2 kejar sana kejar sini sorang2...

tengah2 bersiap, tibe2 dengar alia nangis, kejap je nangisnya...bila aku keluar, mak aih...darah masih cair lagi...dia pi 'gores dan menang' betoi2 kat atas idung dia ngan kuku dia...aih...anak oh anak...

aku amek tisu basah dan lap luka dia, pastu paksa adik aku carik ubat gamat sebab nak sapu kat alia...dahla malam sebelum tu dia dah 'gores dan menang' jugak kat sebelah mata kiri dia, yang tu tak terasa sangat sebab kecik jer...

                     
jari gemok dia tu la senjata utamanya...nampak tak? tengok gambar nih, jelas sket kot...

                     

ari ni ari kedua dah...pagi tadi dah sapu dah sekali gamatnya...kalau ngan aku, berkesan...kejap je luka okay, parut pun yillek...tu yang try jugak tu kat alia...tak pasal2 je nanti ada parut kat idung alia oi...

notakaki : harap2 takdakla parutnye kan...sebab dalam jugakla luka tuh...kuku kuku...

  

no more monday blues

Views
tak sabar nak nantikan ari isnin...woaahaaa...sebab tak sabar nak terjelepuk depan tv start kul 7pm sampaila 8pm semata2 nak tengok papa adam yang sangatlah owh...SAYA NAK KAWIN DENGAN PAPA ADAM ITU!!!

sume sebab gandingan dua pelakon ini...

                    
kalau letak adam kat tengah2 tuh lagi syiok...hahaha...baby gurl, tapi pegang watak baby boy...huk alahai...

sume orang kat fb aku ngah gilakan cerita nih...aku mula tengok tang episod ke bape tah, sejak cuti sekolah, balik semenanjung tu lah...melekat kau tak...

kakak ipar aku siap gigih nak dapatkan novel dia semata2 tak sabar nak tau ending dia lagu mana..,aku dapat rasakan, mencanak2 naik jualan novel dia...hahaha...rezeki2...

tak sabar tak sabar tak sabar...

                               

*gambar cilok dari pakcik google jerk...

notakaki : sanggup kendong alia depan tv, hahaha



Saturday, June 8, 2013

kutub utara lagi

Views
semalam dah bungkus alia, arini bungkus lagi...wakaka...

disebabkan ari ni pakai romper shekshi tu, terdedah je la tang paha sampai ke kakinya...nak2 plak, aku lepak2 bilik adik aku lagi, maka...terusla aku bungkus kaki dia...mula2 sakan bermain ngan aku, terkekek dia gelak...pastu aku nampak cam dia ngantok2 gitu kan, apa lagi...terus aku bungkus dia...

                                     
mula2 kemain lagi dia marah sebab bungkus dia kan...pastu aku tepuk2, cium pipi, cium dahi...senyap...

tapi boleh nampak lagi la ketidakpuashatian berlaku...kikiki...

                                     

kasik close up sket...

                                     

hihihi...alia oh alia...

macam dah jadi satu kewajipan dah kan hupdate pasal alia tiap2 ari kat sini...adeh...dah tu, kau nak baca pasal aku? tengok tu...dah ada yang buat2 angguk2 je kan, tipu ah...nampak sangat muka ketat korang tuh...sebab tu la aku hupdate pasal alia...at least, dapat jugak pahala tengok baby kan...

notakaki : jom baring sama2 ngan alia...hahaha...