Wednesday, July 28, 2010

hari yang panjang

Views
fuhh...mula2 nak lepas lega tersangat2 lega luh...hari ni, aku travel sesorang, gamble nak mampos kot da lama tak menggamblekan diri sebegini dulu mase title pelajar, tak kisah pun nak ke mana2, asalkan tau hala tuju...tp kali ni, huuu...asek nak nanges ketakutan je...wakakaka cengeng!!menjeng!!

pagi2, aku dah kepeluhan mencarik lokasi brooch...rasa mcm nak menyumpah2 jer sbb menghilangkan benda y disayangi padahal eden lupo lotak jo

esok, bakal menempuh hari yang panjang lagi sekali...wahhh...tarak tahan jugak ginik...tapi, sabo je lah...

notakaki : chaiyyok ain chaiyyok!!!

Tuesday, July 27, 2010

sume tengah kalut

Views
berkuatkuasa hari ini, kekalutan melanda hampir sume mahasiswa pendidikan...termasuk aku okee...sblm tu, pada sape y tak check lagi, boleh klik kat sini...selamat berjaya!!

kalau facebook tu kita boleh tgk versi 3d, aku rasa, confirm kecoh mcm pasar malam di mana penjual ngan pembeli sebok duk tawar menawar...gitulah perumpamaannya...apa sudah jadik gini...

aku lalu je lah, takmo nak kecoh2kan lagi suasana...tumpang heppi, tumpang cuak, tumpang riso...sume2 y ada lah...sume nak tumpang aku nih...takmalu!!

hmmm...aku tatau nak cakap apa, pada y berjaya, selamat di'kerja'kan para interviewer dan pada y masih belum berjaya, sabar...masanya kan tiba...

notakaki : selamat membuat persediaan...

takbest lak rasanya entry kali nih mcmla entry before2 ni best2...huh...takmo ah cakap byk...nak buat benda lain y tak memeningkan kepala aku spt crochet2...hehehe

posto2!!

Views
layan gambo luh


last sekali


bungkusan baeek punya


ni bukannya posto utk aku, tp posto utk org lain...cehh...ni adalah tempahan made by enhear

notakaki : pasni buat benda lain plak...terbaeekkk

ketemu juga

Views
tatau mcm mana nak describe perasaan aku tatkala ini ayat madah2 la plak iye...aku serius okeh...sume sebab lagu kat bawah ni...aku da tak ingat da bila aku first time dgr lagu ni, y aku tau, aku kecik2 lagi time tuh, suke sgt lagu ni...pastu lama tak dgr, sekali mase kem motivasi mase spm, guna lagu ni sbg lagu temanya...aku sgt teruja okeh ngan lagu ni...

dah lama aku carik lagu ni, aku tau nyanyi, tapi aku tatau tajuk ngan penyanyi dia, mmg aku tatau...sedihnya...dulu aku ingatkan lagu hanya padamu by qiara tu lagu y aku maksudkan, upenya...takpun...sedihnya....penat da aku carik, tanya orang, sume cakap tak pernah dgr...hei...apakah aku sorg je prnh dgr lagu ni???konpius aku...

tadi petang, my sis guna tempo lagu ni nyanyi2 sumbang kat anak dia...laju aku tanya, kot2 dia tau kan...sekalik...dia cakap, penyanyi dia rahimah rahim...hah...biar betoi...rahimah rahim?? y nyanyi lagu gadis dan bunga itu??? aku admired lagu tuh okeh, dan aku tau sape itu rahimah rahim...tak sangka rahimah rahim itulah penyanyi lagu y aku minat tp tatau tajuk...sedihnya...

disebabkan aku da dapat tau sape penyanyi dia, tajuk lagu tu tak kisahla...skrg ni kan zaman tenet, aku google je lah carik...pastu search2 and aku terjumpa lagu ini...waa...excited2!!!



hanya padamu
aku meminta
sesungguhnya
kau pemurah
ampuni segala dosaku
kesejahteraan
kedamaian
keimanan
ketakwaan
pintaku darimu tuhan
selawat serta salam
buat nabi junjungan
kepada muslimin
juga muslimat
ya allah ya tuhanku
aku mendengar seruan
dan hanya kepadamu
ku beriman
keranamu aku di sini
kepadamu aku kembali
apabila tiba saatnya nanti
sehingga tiba detik itu
ku bermohon hanya darimu
engkau peliharalah diriku
dengan namamu
allah yang agung
yang pengasih
yang pengampun
kepadamu ku berlindung

walaweihh...aku sangatla gumbira ini hari...walaweihhh...thanks to my sis...hehehe...my sis ni, sejak dua tiga menjak ni, asik nyanyi je...sbb nak dodoikan anak dia, cayalah...tukar kerjaya ke sayang...wakakaka...mcm2 lagu kena nyanyik kan...hihihi...nmpak gaya, bleh jadi komposer nieh...nnti kita daftar masuk rancangan keynote ek...hihihihi

notakaki : pencarian lagu ini dengan rasminya tamat...pheww...lega...

Monday, July 26, 2010

lamanya

Views
ya allah, serius...aku tersangat bizi kah smpai tidak punya kesempatan utk menghupdate blog ini...wakaka...ke aku saje buat2 bizi nih??

takdelah...aku mmg bizi, kalau tak bizi pun, aku sebok kejar waktu bizi ngan sebok tu sama maksud la kan...hah...jgn nak tipu!!

banyak benda y perlu aku setelkan dalam masa terdekat nih...dgn tempahan crochet nya, dgn persekitarannya...y tempahan tu, sume dlm jadual, boleh handle lagik, y persekitaran ni hah, mmg aku takde kuasa nak handle, leh flow je, not controlling...nak buek camno...ginilah namanya kehidupan kan kan kan...

takpe2...aku masih ada kudrat lagik nih...ceh...mcm nak berperang je...berperang ngan diri sendiri atau lebih dikenali dgn nama DISIPLIN

Saturday, July 24, 2010

halau itu nyamuk

Views
ini kena kasik credit kat petualama utk gambo ni and petua y aku copy dr lamannya

nyamuk ni mmg musuh utama aku, disebabkan satu spesis nyamuk famos nyamuk edis la tuh da masuk kali ke tiga aku demam denggi ciss punya nyamuk

tatau macam mana nak halau la ini nyamuk...aku google td, jumpa petua kat petualama ni, petuanya bukanlah utk mmbunuh nyamuk tu semasa kita tido, tp lebih kepada prevention, iaitu bunuh generasi baru nyamuk padan muka nyamuk kalau korg nak tau, korg leh google sendirik
takpun leh klik kat petualama atau alkurawi

aku ada dengar org guna pokok halau nyamuk ntah ke hape benda tah nama pokok tuh utk halau nyamuk, pokok tu bau wangi2 je leh tenyeh2 daun dia kat baju wat perfume hehehehe aku pernah tgk, housemate aku beli dulu, sekalik tak serasi agaknya, pokok tu mati, nyamuk gak bergumbira lalala sbb tak mati2, rupa paras pokok tu pun agak hensem jugak...korg try la mana tau berjaya...tanam sekeliling umah ngan pokok tuh, konfirm org takut nak lalu depan umah mlm2, wangi semacam je...hehehehe iye ke??

aku ni, dah banyak jenis da guna ubat nyamuk, first time guna, mujarab lah, masuk ari kedua, kirim salam maut je lah kat nyenyamuk tuh, sbb da tak jadik da...takkan la aku nak simpan semua jenis ubat nyamuk y ada kat pasaran tuh wat benteng bunuh nyamuk...taksesuwaitaksesuwai...

ni malam ni, aku harap le sesangat mlm aku aman tanpa gangguan nyamuk mcm mustahil jer...

notakaki : nak manderam nyamuk....mmmmm....hai mambang tanah mambang api mambang angin mambang laut mambang pantai mambang sungai....pegi main jauh2 nuh nyamuk!!!


aku tak mamai okeh

Views
wow...hupdate entry kul 2.58am? *mode : tak bape nak pecaye*

aku masih waras, dan tidak mengalami simptom2 mamai walaupun baru bangun tido 5 minit yang lalu da basuh muka da ke cik kak??

ntah apa y ada dlm kepala aku ni pun taktau, usha2 blog jap, semalam, aku tak sempat nak hupdate sorik2 due to masalah kesihatan yang sangat teruk sangat teruk okeh sbb tu kot ari ni terjaga terus bukak pc online...pastu blurr2 dah taktau nak gi mane...

notakaki : huarghhh (menguap ala2 badak sumbu....)hmmm...sambung tido ah



Thursday, July 22, 2010

hantu

Views
di petang yang hening...aku aju kan soalan...dia menjawab soalan aku dengan baik..okeh!!sila bagi dia 10 markah!!

petang sket....dia kol...bincang balik soalan aku...dia aju soalan, kemudian aku jawab dengan penuh konfiden dan tanpa secoit pun waswas...

tiba2 sila buat kuar bunyik sesepen sikit

"hantu tol pompuan ni!!"

aku : hah...kau panggil aku hantu?? hantu?? aku hantu??

selama lbh kurang 15 minit panggilan itu, aku mempertikaikan kenapa aku dapat tittle hantu itu...kenapa2??

notakaki : aku hantu? tak puas hati...!!!

selipar jepun

Views
credit to ayu for this picture

selipar yang sungguh evergreen, seronok dipakai walau di mana jua

Wednesday, July 21, 2010

aku semut merah

Views
mula entry ngan

aku orang kecil engkau orang besar
engkau ibarat gajah aku hanya semut merah


okeh...berenti nyanyik please....amek mood...(tarik nafas)

apabila memasuki alam pekerjaan, diharap janganla anda terlalu tekun bekerja, ini adalah kajian berdasarkan pemerhatian aku...

terlalu tekun bekerja, anda akan dilabel gila kerja atau nama itali nya, workaholico tak perlu google carik maksud saintifiknye okeh

lagi satu, bila anda terlalu tekun bekerja, maknanya anda meletakkan kesemua aspek diri anda ke arah itu, maka anda secara dengan sengaja telah melupakan aspek2 yang lain seperti kesihatan diri, persekitaran dan sebagainya

selaras dengan kehilangan pengawalan sepenuhnya terhadap diri sendiri, maka anda secara automatik telah melupakan sejarah asal usul diri dan hal sebegini pasti akan membuatkan anda dlm bahasa itali L.O.S.T.O. bila jadik mcm ni, anda akan L.U.P.A.D.I.R.I. lantas anda lebih terdedah dgn virus dlm bahasa itali lagi sekali tenseno

bila dah mcm ni, susah dah org nak tolong melainkan diri sendiri sahaja..org lain da takleh nak tolong dah, tolong tgk ngn tolong nasihat bolehla...

jadik, moral of the story : berpada2 lah dalam bekerja, mmg kita kena bekerja bersungguh2, tp sila pandai bahagi masa biar ada masa utk urus diri sendiri and not for the work hundred and fifty percent...tak sesuwaii okeh...

notakaki : apa kena mengena lirik lagu atas ngan entry??

nemo lagi

Views
hari ni, bgn pagi mcm biasa, buat keje mcm biasa...pastu lentok kejap...bgn2...kenapa la berair mata nih...tgk lam cermin...ohh no...am i a nemo again?

credit to englishexercise for this picture

pastu ingat2 balik, first time jadik gini, mata aku sangat gatal gara2 makan kerang, smpai hari ni aku berkerat rotan berpatah arang ngan abg kerang...huh...takmo kawan...smpaikan ngan abg jual kuewteow kerang pun aku hangkut sekali rotan ngan arangnya...takmo kawan jugak...

punyalah aku amek tindakan drastik...tapi, a few days afetr tuh, jadik lagi...gara2 makan apa tah, beli kat kedai, okeh...aku tatau dah apa y aku boleh makan, apa y aku takboleh makan...tapi, sume jenis seafood kecuali ikan je y aku tak makan sekarang...tp sekali sekala, curik gak makan...tak de la plak gatal2 mata nak bertukar jadik nemo...pelik aku pelik...

notakaki : aku alergik lagi...

Tuesday, July 20, 2010

my favourite cendawan

Views
credit to tradenote for this picture

credit to cangkirbiru for this picture

hari ni kita belajar ttg sepisis cendawan y aku suke sangat makan...gmbar y first tuh, tak asing lagi, straw mushroom namanya...first time aku makan adalah dalam tomyam secret recipe seperti gmbar di bawah dan itulah titik cinta pandang pertama aku...ohh...sangat romantik...mode : tabur2 bunga sakura pleaseeee

Tom yam noodles from Secret Recipe restaurant by kanimaki.
credit to kanimaki for this picture

okeh...gambar cendawan kedua pulak, aku tatau la nama saintifik atau nama gelemor dia...y aku tau, aku panggil dia cendawan busut simple je, sbb dia hidup area2 busut sahaja...maybe sbb ada anai2, and anai2 itulah y telah menyebar spora2 itu....bila hujan, spora2 ni akan hidup, maka aku dgn bangganya makan sampai tak hengat dunia...

mak aku selalu cakap, bila cendawan ni hidup, kemungkinan besar famili y tggl kawasan tu akan murah rezeki...aku tatau la sejauh mana kebenarannya, bagi aku, keluarga aku selalu murah rezeki thank you allah sbb kami sentiasa ada makanan utk dimakan...murah lah tu kan rezekinya...

sbnrnya, ada lagi cendawan y aku suka makan smpai tak hengat dunia, tp aku saje nak highlight dua jenis cendawan ni, sbb apa? sbb aku rasa, kedua2 cendawan ni rasanya sama saja, kalau tak sama sekalipun, maybe lbh kurang je kot...in my opinion lah kan...tataulah plak korg mcm mana...

notakaki : lama tak makan cendawan busut

Monday, July 19, 2010

sejarah therosputih

Views
dah nama penganggur, tatau nak buat keje apa y boleh menghilangkan kebuhsanan diri...alang2 duk belek blog empunya badan, tergerak ati la plak nak singkap sejarah lama...sejarah blog therosputih....

kenapa therosputih? hehehe...panjang kisah dia..alkisahnya...aku sangat suke bunga ros putih, suci je rasanya...aku start berchat kat **** since aku form 2 lagi, and since that la aku guna rosputih sampai ari ni, and sampai ari ni jugaklah aku masih lagi suke berchat...cuma mungkin dah tak seaktif dulu...mase nak buat blog ni, aku nak la kekalkan nama rosputih tu, tp taknak la direct sgt, aku tmbahla the kat depan, maka, jadiklah therosputih...nostalgia gile namanya...

aku start create blog ni pada 10 januari 2009, dah lbh setahun dia beroperasi kan, aku sayang blog ni, kalau diikutkan pengalaman berblog, sbnrnya aku dah start berblog since 2005 lagi, tp sume akaun blog aku tu aku dah mansuhkan, ntahla...

mase therosputih start beroperasi, aku dlm keadaan sangat tdk stabil, putus chenta beb...hahaha...ni lah perasaan putus chenta y sgt teruk y aku pernah alami dan aku tidak hingin sama sekali utk merasai perasaan putus chenta itu...cukuplah itu y terakhir...dgn keadaan y sgt tdk stabil tu, aku amek keputusanla nak mulakan hidup baru, azam baru, semangat baru, jadik, aku salurkan ketidakstabilan aku itu melalui penulisan...sbb tulah tema therosputih adalah reality + fantasy = writings...dan yang paling penting, aku suke menulis, dan aku rasa sangat stabil jika dapat menulis...

pada masa aku bersama therosputih, aku juga telah menemui cinta baru...mode : bling2 rumantika please sumenya aku catatkan dalam therosputih, tp harus juga diingatkan, setiap kata2 y aku tulis bukanlah menggambarkan diri aku 100% sebab aku masih menjaga ke'privacy'an y aku ada, terpaksa la aku cover2 sket...ada y betul, dan ada y fantasy...

hari ini, aku bangga dgn therosputih, walau tak segelemer blog2 mereka y famos itu, tak pelah, janji aku puas ati ngan diri sendiri...aku menulis kerana aku mmg mahu menulis, dan aku bukanlah mahu dikenali kerana penulisan ini...

terima kasih pada mereka y selalu menyokong therosputih...tiada kata mampu terucap...

sungai oh sungai

Views
apa y first word y korang terlintas bila tgk situasi mcm ni?

aku? sedih...ha'ah...sedih...sebab ada manusia y selalu pandang ringan, anggap mudah dlm hal2 sebegini, kenapa2??

dulu mase aku form 3, aku belajar ttg tajuk manusia khalifah muka bumi kalau tak salah aku di mana aku belajar ttg manusia sebagai khalifah atau pemerintah atau penjaga di muka bumi ni, so, manusialah y bertanggungjawab menjaga, memastikan, memelihara dan memulihara setiap satu benda y ada atas muka bumi ni...nak harapkan monyet, apa y dia tau? nak harapkan tapir, apa y dia tahu? hanya manusia y ada akal...kenapa boleh jadi mcm ni??kenapa2??

ni baru aku ungkit pasal apa y dah manusia lakukan kat sungai, belum lagi bukit bukau, pokok, tanah, air, dan segala bagai lagik...lagi menyedihkan aku...kenapa manusia kenapa?

semalam, kalau tak silap aku, aku tgk isu ni kat buletin utama, tv3...psl usaha untuk membersih air sungai di kawasan selangor...dicatatkan, alamak...lupa da fakta tuh...tp antara dua ni lah ye...malaysia atau selangor mencatatkan pembuangan sampah ke dalam sungai sebanyak 60 tan setahun atau 5 tan sebulan...can u imagine??? baik bela badak kalau nak bertan2 nih...lagik bagus...

ayat last wartawan tv3 y bertugas also lupa da nama apa
"sungai di malaysia bukan lagi berfungsi sebagai tempat berkelah dan sebagainya"

sedihnya...generasi muda akan datang akan kerugian la mcm ni...dlm islam selalu cakap, janganlah kamu tergolong dalam golongan yang kerugian

notakaki : bila bercakap tentang alam, emosi aku sangat tidak stabil, sila sayangkan alam sekitar sebagaimana anda menyayangi buah hati pujaan kalbu itu

mimpi lagi

Views
sejak dua tiga menjak ni, aku asik mimpi dia je, biasalah tu, sbb sangat selalu fikir psl dia, takdelah aku heran mana pun, saje nak tulis kat sini, supaya satu ari nnti, bila aku belek blog aku nih, aku imbas balik...ecewaahhh...tu kalu jodoh aku ngan dia, best la bila bace balik, sekalik, bukan dia jodoh aku, mau menanges tak berlagu aku...takpelah...aku serah pada allah je lah, biarlah dia tentukan mana satu y terbaik buat aku, aku sekadar merancang sahaja...mana mimpi kau nih??

okeh3...ni la mimpi aku semalam...permulaan aku tak bape hengat dah tapi, masuk terus kat tgh2 jalan cite ek...bukan aku potong ke tak lepas sirim ke apa...mmg aku tak hengat...

y aku hengat, aku bawak kete, aku gi amek dia bawak lari, hahaha...jahat jugak aku nih, culik anak teruna org, pastu kami gi jalan2, dating ke? paling best, kete aku bawak time tu, kete beetle tuh, tp versi takde bumbung punya...rumantik2...aku bawak gi taman bunga, tgk bunga ala2 kat itali tuh...perghhh...terbang lalalala aku mase mimpi tu, kami tak turun pun, duduk je dlm kete, tak borak, aku freehair...iskhh3...rambut terbang2 kena tiup angin...hahahaha...takleh blah ah...

pastu, tau2 je aku da sedar...takde ending, takde starting...

notakaki : hebat tak mimpi aku...wakakaka
bila la lagi nak mimpi mcm ni

Sunday, July 18, 2010

10 perkara JANGAN dilakukan di facebook

Views
sana sini org cakap psl facebook, kadang2 naik rimas jugak aku, kalu dulu, mase aku sekolah lu, sebok ngan friendster...sana sini org tanya, kau ada friendster? add lah aku...sape takde friendster, dianggap sangat ketinggalan...sekarang ni friendster dah jatuh, facebook lah y amek alih...tgk tv, dgr ceramah, sume mesti sebut...jangan lupa layari kami di facebook, anda boleh bertanya apa sahaja...

tak kisah la kan, yang penting, ingat beberapa perkara ni...aku dapat 10 JANGAN ni kat blog ni... tp aku dah edit2 sket la

1. dedah maklumat peribadi seperti alamat, no phone, email, alamat kerja, maklumat bank dan sbg nya sebab org jahat boleh gunakannya untuk pelbagai niat jahat mereka korang nak ke dijahatkan mereka y jahat nih...tak kuasa aku...

2. upload gambar simpanan peribadi sedari mase kecik, zaman sekolah, dewasa dan y terkini mcm gmbar anak ke apa ke sbb bukan apa, mana la tau kot2 ada org jahat org jahat lagi y bisa menyamar sbg sedara jauh kita, kita bukannya tau pun, tak pun, org jahat ni tunggu anak kita kat sekolah, apa lagi, culik la, pastu ugut kita, rompak kita ke, tak ke naya tuh huish...keselamatan keluarga, tanggungjawab bersama

3. dedah nombor pin kad kredit ke kad debit ke atau seangkatan dengannya bahaya2 jangan terkejut nnti sampai bil kad kredit, sume capai tahap maksimum...kusss...semangat

4. luah rasa marah kat facebook walaupun anda sangat2 yakin org y anda meluat dan menyampah itu bukan dlm list friends anda, tak mustahil dlm friends anda tuh, ada kawan dia, nak dijadikan kisah tragis, kawan dia ni pi habaq kat dia, tak ke jadik kes naya...tak pasal2 gaduh, masam2 muka mcm kisah artis tuh...putus silaturahim, tambah dosa

5. cabar seseorang di facebook huh...y ni naya nih, kot2 anda cabar kawan anda ni suh takel awek anda, sekalik, awek anda nih mmg duk syiok berkenan sorg2 kat kawan anda, hah..apa lagik...melepaslah anda, sape suh cabar mencabar...teringat kisah bakar2 gereja, masjid tuh...nauzubillah...

6. mengata orang, mengutuk orang adalah menjadi kesalahan dan membawa dosa jika kita mengutuk dan mengata org, pendek kata jangan mengumpat...dosa...

7. melayan pertanyaan atau ake kuiz itu ini dlm facebook sbb mmg terang2 sangat tidak berfaedah bila aku akan kawin? hah...2020? lamanya...andartu aku...

8. terlalu asik ngan facebook smpai tergendala sume keje2 y lain nak harvest pokok cili, alamak...baju tak jemur lagi

9. mengumumkan ketiadaan anda di rumah atau rancangan meninggalkan umah utk suatu jangka masa mcm aku nak gi bercuti kat langkawi start esok smpai lusa...hah...terang terangan gitau, kalau versi org jahat bace plak mcm ni, silalah angkut barang2 kat umah i tu mulai esok smpai lusa...nak ke? taknak aku...mintak dijauh2kan...

10. akhir sekali, menceritakan keburukan orang lain seperti suami, isteri, adik beradik, mak ayah dan sesiapa sahaja walaupun tujuan anda hanya cuma mahu bergurau tetapi kalau mengikutkan hukum agama islam, tak ke berdosa namanya...suami aku ni tido malam berdengkur mcm bapak rimau...takpun, bini aku ni masak tak pernah sedap, better gi makan kat kedai janda kat kampung sebelah....eeuuu....dosa2...diam2 sudah...

hah...cukup dah pun 10...sebenarnya, takde halangan nak bersosial pun, cuma kita kena letak garis panduan dan hukum hakam agama kat depan, baru hidup aman damai...oklah...aku nak gi harvest pokok cili jap...(alamak...kantoi kah)

peringatan : contoh2 di atas tu cuma rekaan spontan semata2, tak de kena mengena ngan sesiapa pun

notakaki : aku pun manusia, sekadar mengingatkan diri sendiri dan mereka di luar sana...

kenaikan harga minyak dan gula

Views
mengeluh sesorang aku masa dapat tau kenaikan harga tu, nak buat mcm mana, di luar kawalan kita, kalau aku y kontrol, huh...toksah cakap banyak la...takde la entry mcm ni ari ni...

bila sume ni naik, aku menung gak...satu lagi perubahan dalam poket aku...kuss semangat...bila cakap bab duit, sume org akan berubah tang mata...mcm mesin ka ching tuh $$$$$ include lah aku
kalau sblm ni tak bape nak jimat, skang ni kena jimat lebih sket, kalu sblm ni dah jimat, kena tambah2 jimat la gamaknya...

notakaki : bertambahla jugak kos majlis kawin mcm ni...wakakaka

Saturday, July 17, 2010

bad health

Views
* panas2 badan
* hidung nonstop meleleh
* tekak perit

the symptoms menyerupai demam selsema lah

notakaki : kali ke berapa tah utk bulan ini????

Friday, July 16, 2010

anak gadis di luar sana

Views
entry ni aku tujukan pada semua gadis di luar sana, kepada y membaca, terima kasih, kepada y tidak membaca, silalah y membaca, sebar2kan pesanan ini kerana aku sayangkan gadis di luar sana...

sekadar renungan semata-mata, juga sebagai satu cara untuk memuhasabah diri sendiri kerana aku juga seorang gadis

permulaan suatu kisah

sedang aku menghayati kemeriahan supermarket, barang2 y tgh sale, y digantung sana sini, dan aiskrim...mmm...wajib dibeli...

ngah syiok layan aiskrim setinggi sejengkal itu, mata aku sedikit tidak selesa...melihat gadis sini sana...
berpakaian tutup tapi telanjang
berpakaian tunjuk itu ini timbul itu ini
berkepit dgn boyfriend ngalahkan gadis dari amerika
melekat mcm papan kena glue
bangga giler kerana ada buah ati
pakwe pulak ngalahkan memerang
dugong lagi hensem dari hangpa

kenapa mcm ni gadis?
di mana letak harga diri kamu?
di mana letak akal kamu?

habis aiskrim aku, sambil nonton gelagat gadis melayu yang terlebih amerika dari gadis amerika

when i said that

Views
when i said that i love you, i really love you

but

when i said that i hate you, i never mean that

buah terap

Views
oho....kalu nak harapkan aku, tak pernah makan la ini buah, so...aku buatla sedikit research nak cari information about this buah kan...dalam byk2 website, aku berkenan sgt ngan laman web nih, time kasih pada cikgu x sbb byk maklumat y aku dapat melalui laman web dia...so, kat sini, aku ada amek a few maklumat ngan gmbar sekali dr laman web dia tempek kat sini...

Ia adalah sejenis buah-buahan yg banyak terdpt di negeri Sabah. Nama tempatan utk buah ini ialah tarap, tuwa, timadang, terap... ia sedap, manis & lemak... isinya spt nangka, cuma lebih kecil, warna putih & kulitnya yg mempunyai 'bulu2' agak kasar & rapat2... daun lebar & bebulu, pokoknya bergetah... tinggi... saiz buah, ada yg sebesar penumbuk shj (spesies hutan) sehinggalah ada yg sebesar kepala manusia... di Sabah, pokok ini memang boleh kelihatan di mana2, tepi2 jalanraya, kebun, di halaman2 rumah... pd musimnya, ia banyak dijual dgn harga kurang drpd rm4 sebiji... bila masak, ia tdk boleh disimpan lama kerana cepat lembut & rosak... isinya yg manis & lemak boleh dibuat kuih...

isi buah terap yang seperti buah nangka tetapi lebih kecil


pokok terap, besar dan tinggi

Buah tarap yg mentah boleh dibuat sayur yg sedap... masak santan... kari... caranya buang semua kulit luar dgn cara memotongnya... kemudian belah utk membuang bhg keras di tengah, hiris nipis2 dan proseslah utk dijadikan sayur...

Daunnya yg lebar & tebal, boleh digunakan utk membungkus makanan spt nasi, lauk dsb...

Bijinya pula (selepas isinya dimakan) boleh digoreng atau dipanaskan dlm periuk kering tanpa minyak/air dan boleh dimakan spt kacang... kulitnya mudah ditanggalkan...

notakaki : bila la agaknya aku dapat merasa buah ni...tap tap dah ayaq liur aku...

Thursday, July 15, 2010

luahkanlah isi hatimu

Views


kali pertama ku melihat
hati sudah rasa terpikat
bila kau membalas senyuman
ku berkhayalan
kita berdua jatuh cinta
kau milikku dan ku kau punya
tapi di dalam realiti
belum pasti
ku pinta
kau respondez s'il vous plait
jangan biar ku fikir
ku bertepuk sebelah tangan
ku rayu kau respondez s'il vous plait
agar dapat berakhir
angan yang mengganggu fikiran
dah tak mampu berselindung lagi
cinta yang lahir dalam hati
aku tahu kau juga mahu
tetapi malu
andainya benar
katakanlah
agar dapat mengorak langkah
bila ku ketuk pintu hatimu
izinku masuk
ku pinta kau respondez s'il vous plait
jangan biar ku fikir
ku bertepuk sebelah tangan
ku rayu kau respondez s'il vous plait
agar dapat berakhir
angan yang mengganggu fikiran
luahkanlah
ku perlu tahu
luahkanlah
isi hatimu
luahkanlah
ku perlu tahu
luahkanlah
isi hatimu
ku pinta kau respondez s'il vous plait
jangan biar ku fikir
ku bertepuk sebelah tangan
ku rayu kau respondez s'il vous plait
agar dapat berakhir
angan yang mengganggu fikiran
luahkanlah
ku perlu tahu
luahkanlah
isi hatimu

therosputih : jika aku tidak lagi di hatimu, maka sedarkanlah aku, tidak aku mahu bertepuk sebelah tangan

nak buat apa nih

Views
nak masak, mcm malas plak, nak jemur baju, hujan la plak kat luar sana tuh, nak makan, taknak...nak tgk tv, takde mood nak tgk cite apa...nak mengait, benang tak shanteqqq...

hah...datang da mim alif lam sin dia tuh....dia mai da...

Wednesday, July 14, 2010

another bookmarks

Views
aku tengah gila buat bookmark kot skrg ni, suke tgk sebab dorg kecik dan comel2...

design ni aku bg nama corak bunga kembang dwiwarna, sbb bunga dia mmg kembang, saje nak kasik nmpak lain, aku guna dua warna...kalau guna kaler pink mesti lagi comei kan...

y ni plak aku bagi nama corak bunga timbul sbb bunga dia y kat atas tuh 3D, pening pale aku nak buat walaupun pattern y aku dapat kat sini senang je, aku y kasik fenin sendiri...dua2 patern di atas amek kat lmn web y sama...tp mcm biasala, alteration dibuat...

Tuesday, July 13, 2010

mimpi vs realiti

Views
aku share bilik wif my sis, dia tak reti nak handle hidup dia set, always sepahkan barang2 dia dgn kertas soalan, buku latihan, papers, and sume benda tu dia sayang...takde satu pu y boleh di let go...

sebagai sorg kakak y tak suke sepah2, aku sound la dia baeekk punya...jerit2...tetibe my sis muncul..hah...asal kamu ni cekeding sangat? betoi ke? she is not my sister...tp apa dia buat kat bilik ni...jengjengjeng...

she is my sister, now she is yelling at me sebab aku usik barang dia, aku cuba pukul dia kantoi diri ini kejam, kaki pukul sekalik dia lawan balik da...kuat lak tuh, sakit aku...lantas aku nak tampar dia kejam2 tak kena, aku jerit2

*
continue
*

aku tampar enset sendiri, hah...my sis call? hah...
apa dia? bihun? pagi ni? aku tak dengar la beb!!
jawab aku ngan nada y masih terjerit2...pastu line stop there...

alamak...mimpi campur realiti seh...mati aku...

Monday, July 12, 2010

parah parah

Views
aku tak pernah tau kewujudan sorang penyanyi y menang realiti tv my starz lg tuh, dah mmg aku tak prnah tgk walau 1 episod jadik, logiklah kalau org sebut nama tom, tom mana plak nih...tom n jerry ke...tetibe je nama tom ni hanget sbb isu gaduh2 antara tom vs isteri orang vs suami orang

aku tatau nak cakap apa sbb aku tatau pape...jadik...korang layan le sendiri kat sini

notakaki : dah nama artis, org jaja la cite kite, kalau kita org biasa mcm aku, pukul anak dara orang, tak masuk paper apatah lagi tv...iskh3...

Sunday, July 11, 2010

gila kek coklat

Views
haduih...pasai po la aku ni duk asek makan kek cokolat nieh...semalam, aku ngan my sis la tetibe je terkeluar plan nak buat kek...selalunya, kalau plan y tetibe kuar dari mulut ni, laju je jalannya...and plan y mmg kita buat awai2, selalu kena cop TUNDA...

so...petang semalam, berlakulah proses membuat kek, daripada adunannya, kami plan nak buat separuh je, sbb takut tak sedap dan takut tak habis...so, ramuan dibahagi dua...

syiok2 duk kacau pakai tangan je, my sis cakap mcm sedap je kek ni, buat semua la...okeh...kita buat semua!!.aku dengan bangganya masukkan telur dan ramuan lain berdasarkan sukatan SATU BIJI KEK...pastu terus kukus....sikit je dapat...sedeh...

aku pun tunggu la kek masak...tp my sis ni gatai tangan nak tgk rupa paras kek itu...tp aku jerit kuat2 JANGAN BUKA nnti tak naik kek tu...sekali my sis perasan onething...

aku tak masukkan baki tepung kek y aku divide awal2 tadi

hah...mampos...kek tak jadi la mcm ni...dah la kek tu da 90% masak da...mcm mana ni...takleh jadi nih...

kacau je tepung tu guna adunan sesuka ati aku...pastu godak2 ngan kek y da separa masak, pastu kukus balik sambil mmbaca mantera suh kek tu menjadi dan sedap utk dimakan dengan harapan tak kena kutuk ngan my brother in law...

tunggu punya tunggu kek masak...akhirnya, kami mncapai kata sepakat kek tu da masak...tp rupa paras kek tu da tak bape nak cun mcm first2 kukus tadi...dah la rupe itam legam, dah mmg kek cokolat la bengong, berkedut2 lak tuh...buruk sangat...

tapi rasa...hmmmm....MARVELOUS okeh...waa...suka aku suka...bling2 mata aku...nnti nak buat lagi lah...raya nnti kita buat kek mcm ni lagi ek my sis...hihihihi

notakaki : makan kek ni sambil menari2 tanggo sesorang

bookmark

Views
hush...seronok sangat hari ini sebab dapat siapkan satu lagi bookmark for my collection, total new bookmark y dah siap adalah TIGA!! seronok2...

yang ni aku bg nama corak nanas berangkai, aku dapat patern ni dari sini tapi aku buat alteration sket sesuai ngan keadaan aku...hehehe...idea dari dia, tp aplikasinya dari aku...


yang ni aku bagi nama corak bunga sekuntum sebab ada sekuntum je kat situ...aku dapat patern ni dari sini...y ni pun aku ada buat sedikit ubahsuaian...kalau tgk idea asal ngan y akunya, tang bunga je sama...tp tu pun aku adjust sket...sekali tgk, mcm pingat sherif je kan...wakakaka


y ni panas2 lagi, baru je siap beberapa minit yang lalu laju je aku hupload ek...hihihi...aku bagi nama corak ropol2 sebab tepi2 dia nmpak mcm ropol2 aje...aku dapat patern tu dari sini...y ni aku adjust gak, sbb benang aku guna tak sama ngan benang mereka di luar, kena la pandai2 suka ati mak bapak aku je alter...janji aku suke kan...

aku dah letak kat blog aku y lagi satu tu dah...kalau nak tau lbh lanjut, korg tgk la sendiri ek kat sini

notakaki : sorila gmbar tak bape nak cun, guna enset takbapenakcikai tu je...kesian enset aku, tp aku sayang dia tau...

Saturday, July 10, 2010

panggilan @#$%^

Views


tetibe aku hangin mlm ni, sori kalian...

kejap td, enset aku berbunyik, no tak dikenali, aku angkat, suara lelaki di hujung sana, salah nombor...ok fine...aku tak kisahla, bukannya aku nak marah sangat kalau salah no, aku pun ada gak salah no ni salah anta msg pun byk kali lumrah lah kan, okeh...itu bukan punca masalah

tak sampai 5 minit pastu, i got 2nd caller from another unknown number...ok...aku angkat mcm biasa...dgr suara, lelaki di hujung talian...kalau y tadi kami sama2 letak phone, y ni, y juga salah no, tp siap ajak aku borak lagi...

apa?
nak borak?
kau ingat aku sape y kau sesuka ati nak ajak aku borak?
kalau aku kenal kau, it's okay, aku SUKE nak borak ngan kau
pastu leh lak tanya aku sesuka ati mak bapak dia mcm aku ni kuli dia aje
hey!! sila bersopan santun sket

huh...tak pasal2 kena nasihat ngan aku tadi...huh..tp aku geram gak...bukan sekali dua dah kena mcm ni, tp dah byk kali dah...tolonglah lelaki sekalian...guna la cara lain...bukan mcm ni...menyusahkan orang...

tgk2..kan aku dah hangin...

kepada lelaki di luar sana, ini amaran aku
kalau nak mengorat perempuan sekalipun, bukan mcm ni caranya, sila guna skil y lebih profesional ala2 nabil raja lawak pun takpe

sengaja aku

Views
bace betoi2, sengaja aku, bukan sahaja aku...

hari ni, sama mcm2 hari2 y lain, hari takde keje, tapi sengaja aku mencari banyak2 keje supaya aku penat mengejar dan hidup menjadi bizi semula...bagus2...keep a good work ain!!

ari ni, first time aku basuh baju walaupun guna mesin basuh banyak2, kesian kat cik mesin itu bekerja keras hari ini...hari sebelum ni, aku mmg basuh sekali je sehari, tp ari ni, lbh dr 3 kali kot...bayangla sendiri banyak mana baju2 itu sume, nak kena jemur lagi, nnti kang, nak kena lipat, pastu simpan...

tgk belakang umah, semaknya...makaih...amek cangkul, takik la 2,3 tempat...okeh...mulai ari ni, aku nak bercucuk tanam plak...hehehehe...angan2 mat jenin kah? tatau lah...tp, dlm khusyuk aku duk berkebun tuh, ada la plak beberapa ekor caterpillar y memang aku sangat tak suke...geli geleman seh...hee...potong stim tol ah...takmo berkebun da...mmg hangat2 taek ayam tol...

ptg ni, aku ingat nak try kait something new lah...tatau lagi apa...tnggu dan lihat lah menjadi ke tak...tp sebelum tu, better aku mandi dulu, aku suda mcm kambing gurun dah...kambing gurun mahal tau kat pasaran, jgn maen2...

Friday, July 9, 2010

the recruit

Views
baru hbs nonton cite the recruit kat axn, i thought it is in series version, upenya sekali tgk da...mmg syiok, mmg bagus utk memmaksa jantung anda bekerja 3kali ganda dari biasa...

cite dia soo interesting, mmg mestitengoksampaihabis ah...cite dia pasal ejen2 cia ni, masing2 ada rahsia tersendiri, nak percaya ngan tak percaya sama banyak, susah gila nak buat pertimbangan...awal2 cite, aku rase asik kena tipu aje, geram ngan jalan cite, but, i keep continue watching smpai habis...tak sangka, berbaloi-baloi...

last sekali, orang yang dia percaya sebenarnya itulah dalang sebenar...pergh...sekali lagi kena tipu...haduihhh...asek kena tipu aje cite nih...buatkan aku makin susah nak percaya kat org je...

papehal, double thumbs up utk cite ni, sangat best...dan y paling memikat ati aku...hehehehe

colin farrell!!!! waaaa....he is so handsome (awesome yeeeaaa hihihihi) i was so excited to watch this film...ngeh3...(gelak nakal daa)

huh...mlm ni i reject sume laki kat luar sana sebab mlm ni aku jatuh hati ngan colin farrell...hihihi

notakaki : don't ever trust your friend, your five sense, but always trust your heart because only you know what does your heart say...

waa...marvelous...and my heart say that, i am happy tonight...

kata-kata muhasabah a

Views
dedicated to a and b

dugaan melanda setiap orang, setiap benda y bernyawa, tak terkecuali a dan b...perghhh...pendahuluan entry, gempak nak mampos, conform dpt a penulisan upsr
memetik kata2 a yang aku dengar sepintas lalu, walaupun takde rekod hitam putih, dan ada jugak y aku sengaja tambah supaya enak didengar, sedap dibaca...tp maksud tak lari ek...


a : aku tau aku tak de keje, jadik aku tak sebizi b, so, nak tak nak aku kena faham b mcm mana, aku takleh nak jadikan aku je y penting dalam idup dia, kalau aku nak jugak i'm the only one dalam idup dia, maka jatuhla hukum wajib ke atas aku utk bertanggungjawab atas segalanya y berlaku dalam idup b

contoh :
1. kalau b ada masalah, akulah orangnya y wajib menyelesaikan masalah dia
2. kalau b tetibe sedih, takpun tensen, akulah orangnya y wajib berada di sisi tenang2kan dia
3. kalau b tak makan lagi, akulah orangnya y wajib menjaga makan minum dia
4. kalau b banyak benda nak kena disetelkan, akulah orangnya y wajib buat takpun tolong dia buat keje

persoalannya
1. adakah a ada di sebelah dia 24 jam?
2. adakah a yang selesaikan masalah dia?
3. adakah a y masak makan minum dia?
4. adakah a ada dengan dia?

sebab
1. bila b ada masalah, b jugaklah y selesaikan masalah itu
2. bila b sedih, b jugaklah y kena pujuk ati dia
3. bila b tak makan lagi, b jugaklah y kena pandai2 cari makan
4. bila b banyak keje, b jugaklah y tersengguk2 menahan ngantuk buat keje walaupun perlahan-lahan

jadi
1. adilkah a untuk menilai diri b?
2. adilkah a untuk menghakimi b?
3. adilkah a untuk marah2 ngan b?
4. adilkah a untuk merajuk sebab rasa terpinggir dgn b?

sudah terang lagi bersuluh
a tak layak untuk menilai diri b, menghakimi diri b, marah2 ngan b, apatah lagi merajuk bawa diri dari b...sangat2 tidak adil bg b...

seharusnya
a memahami b bukan hak milik a sepenuhnya, banyak lagi yang kongsi b ngan a, dan b bukanlah seperti patung dinosour y boleh disimpan dalam almari pastu tulis DILARANG USIK depan dia...tidak sama sekali...

pengajarannya
biarlah a dengan dunia a, biarlah b dengan dunia b...a harus sedar garis sempadan itu...

Thursday, July 8, 2010

miss that smile

Views
a few days ago, one of my friend tag a picture of my mr someone, it is not the best picture, but i think that it tells more than that...my eyes were staring at him, i can see clearly his smile...wooaa....one thing across my mind at that time...THAT SMILE...how i miss that smile very much...its been 2 months i never seen him...at least, he did sent me a picture of him...

i'm just missing that smile...only allah knows my feels right now...can i cry?
this maybe yours

but i'm pretty sure this is mine

i just miss him...

Wednesday, July 7, 2010

kisah benar versi ketidakpuasan hati

Views
last a few weeks ago, aku and segala isi rumah tempat aku berteduh ni gi lah makan luar, salah sebuah restoran y agak famous di tempat aku tinggal skrg ni (nama restoren terpaksa dirahsiakan), sbnrnya dah bape lama dah my sis duk ajak aku makan kat tmpat tu, tp selalu tergendala....kedai tutup la, tak bukak lagi lah, mcm2 hal...

so, dengan izin allah yang maha agung ni, kami berkesempatan lah pegi sana...mmbawa perut yang kosong, sbb nak makan kenyang2 kat sana...

tibe2 je, disambut ngan acuh tak acuh pelayan dia, pelayan : terdiri dari sume budak laki berumur lingkungan 17 hingga 25 tahun

kami pun orderla....
* nasi goreng kampung
* nasi + paprik ayam
* nasi goreng pattaya
* sup sayur
* sotong celup tepung

my sis mintakla nasi putih tu dihantar dulu, ye lah, kalu difikir menggunakan kelogikan yang ada, setakat nasi putih je, cedok2 dari tong je, bukan nak kena basuh beras, tanak, tunggu masak...tunggu punya tunggu nasi putihnya, tak sampai2...even after my sis request utk kali kedua...haaishhh...kenapa bebal sangat kamu ini wahai pelayan...

dahla mase menunggu tu, dorg nye pelayan buat2 bising, aku rasanya takdelah kesah mana kalau makan kat kedai mamak, and then ada sekumpulan buat2 bising2, gelak2 muda tuh,you know what? i don't care...tapi apa y aku care kat sini adalah, suasana restoren tu y romantik ala2 candle night dinner, tapi kat sebelah meja, dorg duk buat bising...haishhh...sape tak makan ati ulam jantung gini macha...

makanan sampai, bersama nasi putih itu...huh...tak de telinga ke cik abg? kami mintak nasi ni datang awal, bukan bersama makanan lain...

bukan main terkejut lagi aku tgk lauk ayam paprik dia...wow...sekarang ni, cuba tengok tapak tangan masing2...aku nak korg bayang sendiri...ayam dia tak lepas pun nak tutup luas permukaan jari anda...ni bukan cut cos nih, tp cut the selera makan...haishhh...bapakla sedikit..tak berbaloi anda bayar sekurang2nya rm3 utk sepinggan lauk ayam paprik sedangkan hakikatnya cuma ada tak sampai lima ketul ayam...it is not worth it...

sup sayur y kami request pun, kami dah pesan awal2, jangan letak garam or what ever, just letak sayur je, sebab kami nak bagi kat budak kecik pangkat baby, so tak sesuai la kalau taruk cili, garam, or ajinamoto...tapi sup y kami dapat, dahla pedas, masin, dan sangat berminyak...ooohhh...baby tak boleh makan...hancusss....

dan kemuncak kepada ketidakpuasan hati kami jatuh kepada sotong celup tepung...waaa...tak ku sangka, bukan sotong celup tepung y kami dapat, tapi cekodok sotong...di mana saiz sotong y dimasukkan dalam cekodok itu bersaiz 0.5cm...ini kuan lagi sotong celup tepung, tp tepung celup sotong...

mase kejadian, aku terlupa nak rakam bukti ketidakpuasan itu, kalau tak, mesti aku dah upload kat sini, biar satu dunia tau apa y terjadi...customers always right...entry ini bukan mahu menjatuhkan nama baik restoren itu, tp sebagai pelanggan, kami berhak menyuarakan apa y kami rasa...

aku rasa sangat tertipu dengan pengusaha kedai makan...sedih...janganlah mahu mengejar keuntungan semata-mata, fikirkanlah jugak tentang sesuatu yang lain...

terasa ingin bercinta

Views
tetibe sahaja perasaan mahu bercinta itu datang...waahh...kenapakah...last sekali aku rasa mcm ni adalah mase nak hbs praktikal, lagi bape jam nak hbs sekolah...huh...itulah senyuman y paling membahagiakan aku...wakakaka...smpaikan dak2 praktikal y lain jeles sama aku...huhu...sori kalian, tp nak buat mcm mana...mmg aku sangat bahagia at that time...

notakaki : aku ingin senyuman bahagia itu

Tuesday, July 6, 2010

satu perasaan

Views
sudah lama aku tak mengalami masalah kejiwangan di blog...opss...aku ada membuat satu paradoks ke? wakakaka...sebenarnya, masalah kejiwangan tu dah mmg sebati dah ngan diri ni, since aku tau maksud jiwang tu lagi...so, tipulah ayat pertama di atas itu tadi...(ain...tak baik tipu2, dosa, nnti dosa banyak, leh masuk neraka tau...takut neraka, takut dosa, takut tipu...--nasihat yang wajar anda contohi)

okeh...kembali kepada menu utama...

tiap2 ari dilanda kejiwangan...cuma takkan tiap2 ari ada entry berbaur kejiwangan lak kan...bosan la plak....tp mlm ni, aku tak kira aku tak kira...aku nak gak cakap kat sini bahawanya aku ada perasaan...wakakaka...da lama dah tau kau ada perasaan ain...

cuma mlm ni dia lain sket ah...aku rasa perasaan tu dah upgrade level secara automatik ah...aku tertekan suis apa ek...matilah aku kali ni, kalau perasaan tu duk tiktok tiktok upgrade, smpai satu tahap, mesti habis bateri kan? susahla mcm ni...

agenda hari ini

Views
ari ni aku puasa...niat awal2 sebelum tido lagi, pada masa y sama, aku gak niat nak bangun sahur...kunci jam kemain lagi, letak tepi telinga nak suh bangun...

alih2...jam bunyik, aku ngan mamai2nya bising2 la dlm ati cakap sape la y cerdik pandai letak jam tepi nih, bingit lak tuh, jahat tol manusia itu...bising la woi...

dengan bangganya aku tak bangun sahur, tapi puasa tetap diteruskan...

pagi2, org sebok nak gi keje, aku sebok gak...sebok get ready continue to sleep...warghh...tak sinonoh tollah perangai ini budak busuk...

hajat hati nak nengok csi pg nih, tp csi baru je main 10 minit tak smpai, aku dah karam di lautan suda...hampeh dan hancusss...

masa berlalu...tgk jam, haishhh...da nak kul 11 da ni cik kak...bawak2la sedar diri sket...anak dara zaman milenium pun, kena hengat dunia jugak...wokeh...aku bangun...time to do something very berfaedah punya...

mengait2...smbil2 mata tgk tv, kait mcm ni, mcm tu, sekali...haih...tak berkenan...bukak balik...(adakah perbuatan ini dipanggil perbuatan berfaedah?) akhirnya, tak de pape hasil y boleh dipanggil berfaedah..hampeh lagik sekalik...

ptg...lagi bape jam lagi nih nak berbuka...waaa...but i am sooooo exhausted nih...mcm mana gini...takde2...bangun2...kasik semangat sket...buat keje nuh...okeh...jom masak!!!

erghhhh...kenyang...

notakaki : nak upah!!!

Monday, July 5, 2010

bukan tak boleh tidur

Views
mata ni dah sarat dah sebenarnya, tp otak duk ligat, pusing sana pusing sini, kalah najib fikir hal negara kot, takde sape leh tandingi aku...huhu...aku sendiri pun taktau adakah ayat itu tadi sekadar contoh hiperbola semata-mata atau metafora semata-mata...ternyata, aku benar2 kebingungan kali ini...

otak aku malam ni sangatla berbisa...teringat waktu mcm ni di kala aku masih bergelar penuntut ipt...hmmm...toksah cakap byk la, aku cukup dikenali di kalangan kengkawan, kaki tido awal, mau taknya...aku mana bleh blah nak stay up study nih, kalau stay up main game, hah...aku layan...

so...apa aku nak buat sambil2 tunggu mata jatuh ek...ada banyak benda, ada banyak agenda, tp disebabkan aku mengalami perasaan "ahmalasnyaku" maka, aku nak gi ziarah blog2 mereka y hebat lah..de jugak pekdahnya kan...

notakaki : nak tunggu org msg aku, takut dorg pun da tido...tak baik aku ganggu dorg...

kabur

Views
* sunyi
* sepi (sama maksud ngan perkataan di atas)
* bosan
* kehilangan
* pasrah
* hilang punca
* tercari-cari
*
*
*

notakaki : malam ini malam jiwang

Sunday, July 4, 2010

'My Cute Cloth Diapers Contest'

Views

aku secara eksidentali telah menjengah ke laman blog ni a few days ago, tak sangka terminat lak nak join 'My Cute Cloth Diapers Contest' y dianjurkan oleh tuan laman...nak tau lebih lanjut, sila lah ke blog y dimaksudkan yer, jangan segan silu (promote nih okeh)

maka terjoinlah aku

walaupun aku takde anak sendiri, tapi aku ada anak buah...maka, dgn keizinan secara paksa rela oleh ku terhadap my sister, maka...aku dgn bangganya menguasai CD mereka...wakakaka...bangga aku bangga...


format contest

1. jadi follower http://niknadim.blogspot.com sertahttp://niknadimshopblog.blogspot.com dan letak link kat blog anda (check!!)

2. letak banner contest ni kat sidebar blog anda + link ke contest ini (check!!)

3. satu entry berkenaan 'My Cute Cloth Diapers Contest' (check!!)


4. 1 gambar yang menunjukkanbagaimana anda simpan cloth diapers anak anda (check!!)


5. comment dgn menyertakan link ke entry contest kat blog anda (check!!)

okeh...siap!!

notakaki : sila dan sila fokus hanya pada dan hanya pada CD itu sahaja dan sahaja okeh...hihihi (kantoi sepah la plak)

Thursday, July 1, 2010

resdung

Views
apa itu resdung?
resdung merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit...ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka..virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan...simptom resdung ialah seperti sakit kepala, gatal-gatal, rambut gugur, hidung berair, bersin selalu, mulut berbau busuk, mata gatal-gatal, penglihatan kabur, telinga gatal, seluruh muka gatal, jerawat biasa atau batu, muka berbintik hitam, kahak banyak di kerongkong, gatal pada badan tertentu serta hidung berdarah...
petikan diambil dari sini

sudah lebih sebulan aku gatal2 mata, hidung berair, bersin2, selsema....dan dalam sebulan ni jugaklah ada masanya kegatalan itu melampau2 menyebabkan penyakit lain timbul...apa aku nak buat nih...mmg aku tak buat pape, aku tak suka berubat (selagi aku boleh tahan, aku pilih tahan)...tp kalau dah tak berdaya tuh, rasa mcm nak menginap terus kat sepital takmo balik2 gi dah...smpai mcm tu sekali...

tgk ari ni, sbnrnya dr smlm lagi, hidung berair, selsema tahap dewa rasanya...menyebabkan aku rasa tak selera nak hidup seperti org normal yang rajin (ke alasan aku semata-mata)

notakaki : i need tissue here...!!!