Tuesday, April 30, 2013

carta pengomen april 2013 therosputih

Views
carta kembali lagi...haha...setelah 2 bulan aku menghilang, baru start nak buat coming back...ekekeke...harap2 sumenya berjalan dengan lancar la kan...itu ari, dah buat untuk carta pengomen bagi bulan januari dan dah pun ada pemenangnya, tak lain tak bukan kak adyna kita....

sehubungan dengan itu, carta pengomen diteruskan lagi untuk bulan seterusnya, yakni bulan april...seperti biasa, tiada syarat dikenakan, hanya komen pada mana2 entry therosputih...

ini adalah carta pengomen april sehingga pagi tadi, waktu aku printscreen...
carta ini akan berakhir tepat pada 11.59pm 30.04.2013

pemenang bagi carta pengomen april akan membawa pulang hadiah misteri dari therosputih sebagai tanda terima kasih dari therosputih...

notakaki : baru je dapat details dari kak adyna, insyaallah, esok akan dipos hadiahnya...=)

dua-dua comel

Views
aku terjumpa gambar ni dekat fb, hasil perkongsian rakan2 fb...dan terus mendapat perhatian aku...

pastu selongkar carik gambar alia, hahaha...

alia masa umur 2 bulan

gambar dari fb

notakaki : adakah baby2 ini dieksploitasi secara sengaja? hmmmm...alia...mama say sorry ye...

mimpikan dia

Views
pernah tak korang rindu sangat2 kat seseorang sampai terbawak2 dalam mimpi?

aku selalu dapat mimpi, mimpi itu, mimpi ini...dan paling sedih bila mimpi tentang dia yang jauh...hukhukhuk...

nanti bila terjaga, sama ada

1. nak sambung balik tidur dengan harapan mimpi tu bersambung kembali

atau

2. tarik selimut, peluk bantal, pastu nangis...

mana satu yang selalu korang buat?

notakaki : mimpi lagi...kenapa dalam mimpi pun masih nak tipu aku lagi...*sedihnya

its the last day for april 2013

Views
pejam celik pejam celik...hamek kau...ari ni dah ari terakhir bagi bulan april 2013 already...yang penting esok 1 mei 2013, apa lagi...cooti la kan...ahaks...kalau tang cuti, laju je ingat...

hupdate cepat2 pagi ni time alia ngah tido, nak gitau pasal CARTA PENGOMEN APRIL 2013 la...apa lagi yang tengah hot kat blog aku sekarang nih...

baru semalam hupdate kan, ari ni hupdate lagi sekali sebab...ada yang coooba untuk memintas tang corner tuh, hope takde yang terbabas la kan...

by the way, aku ucapkan selamat berusaha sementara masih ada masa ni, sbb tengah malam karang, berinjaknya tarikh masuk bulan mei, maka...berakhirlah secara otomatiknya...

tapi jangan risau...nantikan CARTA PENGOMEN MEI 2013 plak...hehehe

ini semalam punya

dan ini, pagi ni punya

notakaki : lebih lama anda setia dengan kami, lebih banyak kelebihan yang anda boleh rebut...ecewaaahh....macam iklan kad mesra petronas je...tak pun, macam iklan hotlink...hihihi

quote of the day

Views
live for nothing
or
die for something

notakaki : taken from one of  the movie rambo

good morning

Views
huarghhhh...*menguap

seriyusli, mata masih ngantok sebenarnya, tapi sebab rasa tak selesa badan, tak dapat jugak nak tido...maka, baiklah bangun, siap2 apa yang patut...dan amek jarum, amek benang, landing sebelah alia..pastu sambung mengait...hohoho

ari ni kalau diikutkan, ari pertama start keje after cuti bersalin...tapi tak tau kenapa, masih di sini...hahaha...tak start keje lagi la tu jawabnya...wakaka...

*sambung mengait


Monday, April 29, 2013

bn ke pas?

Views
wei wei wei...tajuk...ada unsur politik nampaknya...hihihi...sekadar senyum-senyum di kala malam hari namanya ni...

*gambar diambil dari sorang kawan di fb, lupa dah nama apa...

ohh ya...lagi satu...takdak kaitan ngan mana2 parti politik eh, sekadar senyum2 sahaja, takdak niat lain...jangan nak provoke lebih2 plak ye...


hupdate di hari-hari yang terakhir

Views
walaweih...nampaknya ada perubahan di situ...takmo cakap banyak, korang tengokla sendiri macam mana ni...



tidur gaya alia

Views
kalau dah nama pun anak, buat lah apa gaya sekalipun, mama tetap cakap anak mama comel...itu adalah sindrom yang normal berlaku...

ramai cakap alia manja...hmmm...mama manja, anak pun manja...

gambar ni diambil last week kalau tak silap...kami duk berdua je kan, so...sunyi je...ngah nak tidurkan alia lepas mandikan dia bagai...

malam2 memang aku biasa pegang tangan dia sampai la aku yang tertidur alia tidur...dah terbiasa, kalau tak pegang dia, mesti aku yang takleh tidur...



sempat lagi tu senyum kat mama

notakaki : dah biasa tidur malam peluk alia

Pencarian Bloglist Mei By DJH

Views
Assalamualaikum...

Kenapa??Segmen ni bertujuan untuk update bloglist angah..Cer korang tgok..yg tinggal hanyalah BLOGLIST KEKAL...kalau dulu angah dah buat..untuk bulan MAC&APRIL..so kali ni angah nak buat untuk bulan MEI sahaja..



Syarat : 
  • Copy Coding Entri bawah ni.Pastekan di entri anda.Publish,hantar link entry  
  • korang ke entri ni SAHAJA. 



  • Letakkan tajuk entri "Pencarian Bloglist Mei By DJH"

  • Itu je!!!!



 Senangkan?Macam mana angah pilih pemenang??Angah akan pilih semua yg join..tak kira berapa ramai..pastu..20 blogger terawal akan dapat hadiah istimewa...:D so korang nak join??
Inspirasi oleh MIA
Jom sama2 support rakan2 bloggers..

Sunday, April 28, 2013

awat lagu ni plak

Views
beb...serius wa cakap lu, wa gabra tahap tapir nak beranak tenuk dah tadi beb, sbb bila wa bukak je blog wa...wa terkejut beruk beb, sebaba...apa sudah jadi pada wa punya blog beb...tengok ni...


wa ni dahla buta hati tak bape nak reti bab setting2 bagai nih, basic2 tu wa taula sket2...

bape kali jugakla wa refresh the same page, tp lain macam plak wa punya blog nih berubah...macam ada raksasa gorgon yang merosakkan wa punya blog ja...aduiiii....gabra wa beb, gabra...

notakaki : baru pas refresh once again tadi, dah okay balik dah, tp habis wa punya entry ari ni terpublish berderet, awat jadi lagu ni plak ni...

menduga kemahiran

Views
korang perasan tak beberapa jam yang lepas, aku asik publish the same entry again and again? huh...mintak maap la banyak-banyak sebab kebongekan kelemahan aku sendiri, takdak kaitan ngan sesape yang asih hidup mahupun yang tolah piuussss...naik atas sana...

actually, aku baru nak belajar hupdate blog menggunakan ipad...sebelum ni pernah hupdate, tapi guna safari which is lebih kurang sama kalau hupdate pakai laptop cuma tak leh nak hupload picture...adeh...sangat tak best bila entry sahaja, tanpa picture kan...

so, ari tu...dengan tak sengajanya aku, telah install apps blogger...dan mencobalah aku untuk hupdate pakai benda alah ni....kali ni, yesss....boleh hupdate enrty bersama picture, cuma aku tak tau macam mana nak adjust itu gambar supaya berada kat tempat yang aku nak...sume picture tuh, kalau upload...duk kat bahagian bawah entry...takpelah, janji dapat upload picture kan...

picture dah boleh upload...cuma nak adjust itu kaler word, size word, dan strike tuh...perghhh....takde button-button nak klik tukar sume tuh, sume nak kena buat sendiri pakai coding dia...what?? coding?? huh...lemah semangat aku beb belajar benda alah nih...even silap letak .. pun dah tak jadik...

hihihi...see...entry nih...aku berjaya jugak hupdate satu entry dengan adanya sume-sume benda kat atas tu dengan hanya sekali publish...walaupun kematu jari duk taptap taip dia punya coding

notakaki : budak baru nak belajar...pasni senang la sket nak hupdate blog di mana-mana saja...hehehe


fogie style crocheted hat

Views
tadi dah pi post dah gambar ni kat blog jualbelicrocheted, kali ni nak post kat sini plak...kikiki...

alia jadik model aku secara paksa rela...nasibla badan wahai anak...ada mak yang
giler mengait
macam aku nih...kuikuikui

alia dan topi kait, frogie style...

sape-sape yang berminat nak tempah topi macam ni, dipersilakan...apa2 boleh dibawa berbincang...email je aku okay...
nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com


notakaki : mak aku cakap, musim pru nih tak bleh pakai baju kaler-kaler hot, nanti jadik isu...hihihi...



oh johnny depp

Views
*jatuh cinta berkali-kali dengan mr willy wonka ini

 

notakaki : bercinta dengan artis? maaf, saya tak de komen untuk diberikan, biarlah rahsia...

*oh pehlisla kok ye pun nak berangan, agak-agak sungguhla

hahahahahaha

Saturday, April 27, 2013

a dan b : kami sudah tidak sebilik - part 1

Views
a : beb...kau apa cerita sekarang...
b : aku macam ni je lah, nothing interesting kot
a : anak macam mana? dah bape bulan dia?
b : alhamdulillah, sihat dia...makin bambam...bulan ni, dah masuk 5 bulan dah dia
a : lama tak tengok baby, siapla kalau aunty jumpa dia, cubit2 pipi dia
b : hehehe...insyaallah, nanti ada la kesempatannya
a : kau ni datang sorang saje ke? mana suami? ke dia keje?
b : dia? keje kot
a : uik...boleh main kot2 ek?
b : hehehe, ntahla...aku pun taktau dia keje ke apa ari ni
a : awat...hang ni tak duk sama ngan dia ka?
b : duduk sama je, itupun kalau aku balik kampung, kalau tak, memang tak sebumbung
a : ?????? cuba kau cite sket...

b : sebenarnya...aku ngan dia dah tak de ikatan pape dah...dia ceraikan aku masa aku sarat mengandung tahun lepas, lepas aku bersalin je, jatuh lah talak ke atas aku

a : what? habis tu, apa maksud kau duduk sama kalau balik kampung?

b : takde sape pun tahu pasal ni, family aku, family dia, kawan2 semua...aku cite ni kat kau sorang je dan aku harap kau rahsiakan semua ni, biarlah aku sendiri yang bagitau sume orang, buat masa ni, aku belum punya kekuatan...terus terang aku cakap, kalau aku balik rumah aku, memang kami dah tak tinggal bersama, aku duk sorang2 je ngan anak aku...hidup aku tak banyak masalah...tapi bila kami balik kampung, kami berlakon seolah-olah kami masih suami isteri, cuma kami tak tidur sama
dahla...tapi masih sebilik....aku tidur kat atas katil, dia tidur kat bawah...setakat ni, family masih
taktahu apa2...

a : sampai bila kau nak teruskan macam ni? kau ngan dia bukan lagi muhrim...anak kau macam mana?

b : aku sendiri pun tak tahu sampai bila, aku cuma perlukan masa, aku belum ada kekuatan nak bagitahu hal sebenar kepada keluarga aku, keluarga dia...aku sendiri pun tak mampu nak simpan lama-lama, sebab tu aku cerita kat kau...anak aku, setakat ni, aku la yang jaga dia...bekas suami aku langsung tak amek tahu, kecuali kalau kami balik kampung, terpaksala dia amek tahu, kalau tak pecahlah rahsia kami...

a : aku ni pening dengan kau dan dia...
b : takpe...jangan pening-pening, buat masa sekarang ni, aku cuma perlukan kekuatan...aku perlukan kawan untuk bantu aku
a : jangan bimbang, you can count on me...

bersambung.....

notakaki : masalah perlu dikongsi, bukan dipendam

quote of the day

Views
instead of forgetting you
pain is much easier for me

notakaki : ......

Friday, April 26, 2013

yaya craft giveaway

Views

nak tag

hupdate2 carta pengomen april 2013

Views
okeh...ini latest punya kedudukan...takmo cakap banyak, korang tengokla sendiri sape paling atas...


sume orang berpeluang untuk menang, dengan syarat...kena la rajin komen...

untuk hadiah misteri yang aku janji nak bagi pada pemenang bulan april ni, aku kasik reveal sket eh...

klu : pemenang berhak pilih gabungan warna yang dia nak

hahaha...misteri tak? 

notakaki : bulan april dah nak sampai ke penghujung dah ni...

hadiah hari jadi terkezooootttt

Views
perrghhhh...kau nih kan cik, saje je nak buat aku sentap jiwa raga bila terjah entry nih pepagi...ingatkan nape...bila mana dapat special note dari cik...


 laju2 la aku klik, ingatkan nape lah kan...kot2 dapat mas patplohpat karat, harus la terjah...*mata duitan sket aku nih

sekalik...


Assalamualaikum wbt :)

Happy birthday to you,
Happy birthday to you,
Happy birthday to you 'TheRosPutih'
Happy birthday to you...

Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan kamu,
Allah selamat kan kamu 'TheRosPutih'
Allah selamat kan kamu..

Ada lagi special buat awak dear.Cik harap awak terima lah yea.Cepat scroll bawah :P
V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V


V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V


Hahhhhh...nak sangat kek coklat kan.Cik dah buat special khas buat u dear.Cukup tak??Cukup tak??

Nota Jari kaki : Cik Doakan semoga Ain sentiasa bahagia di sisi famly tercinta.Di panjangkan usia(dapat tambah baby lagi ;)),dan di bukakan pintu rezeki seluas-luas nya.Aminnnnnnnnnnn.



entry asal boleh klik kat sini...

dan kepada blogger lain yang wish kat aku hasil penge'post'an entry cik itu tadi, aku printscreen tepek kat sini...

 

thanks for the wish...only ALLAH can pay your kindness...

notakaki : terima kasih banyak2 pada cik, dan kawan2 blogger yang lain...hadiah hari jadi tahun nih lain dari yang lain berbanding tahun2 yang sebelumnya...

Wednesday, April 24, 2013

hadapi dengan senyum

Views

notakaki : jangan mengeluh kerana orang yang mengeluh itu tanda orang itu lemah

Tuesday, April 23, 2013

hadiah untuk carta pengomen tegar januari 2013

Views
entry asal boleh baca kat sini...

alhamdulillah, pemenang untuk bulan januari dah pun dapat hadiahnya...kini, bukan lagi misteri...

Salam...

Alhamdulillah hadiah misteri menjadi pengomen tegar bulan Jan telah selamat diterima... Elmo colour biru Tue...


I likeeee....

Tq ain ;) 





comel kan aku? errrrkkk...*muntah ijau

siap ada surat cinta lagi tu untuk kak adyna...

owh yer...untuk hadiah pengomen tegar april 2013 plak, jangan korang ingat korang akan dapat crocheted cookie monster macam yang kat atas tu, jangan harap hokay...hakhakhak...hadiahnya masih kekal misteri sehinggalah bulan april berlabuh, dan sehinggalah pemenang bulan april menerimanya...baru aku reveal kat sini...sape yang menang, bertuahlah....sape yang tak menang, sape suh tak berusaha gigih...wakakaka...kejamnya aku...

notakaki : terima kasih tak terhingga kepada kawan2 blogger sekalian...

happy birthday to me

Views
entry syiok sendiri namanya


selamat hari jadi untuk diri sendiri

saje tepek gambar kek kat atas tu cilok kat google 
dengan harapan dapat makan kek coklat tak lama lagi
tgk kek coklat tu, siap ada rosputih lagi...makcik suka jah...

terima kasih pada kawan2 yang tak lupa nak wish birthday kat aku

hari ni bukan lah hari jadi aku lagi dah, tapi kalau ada yang nak komen kat entry nih selamat ari jadi, masih diterima...bapak bajet...tapi ada ke yang nak wish kat aku? hakhakhak

notakaki : ada orang yang sepatutnya wish aku, tapi dia tak wish pape...dan dia telah membuktikan sesuatu pada aku, i'm no longer someone pada dia....please ain, pleaseeee....wake up...aku je yang melangut tunggu dia, dia dah pergi dah pun...

nak tepek sini sms yang buat aku senyum2 manjang,

selamat hari lahir sayang...semoga panjang umur murah rezeki...

inilah sayang aku yang tak miss wish birthday aku, walaupun lewat nak kena denda ni tapi gigih jugak sms aku...hihihi...tahun lepas, wat kejutan romantic birthday party kat aku, tahun ni...huh...tak dapekla dek non, jauh...hahaha...tapi takpe, nnti jumpa...paksa sambut birthday aku...hakhakhak...giler kejam kalu ada kawan sengal macam aku nih...

notakaki : tak sabar nak jumpa sayang-sayangku kat sana...miss you a lot...

dont' leave me

Views

i love you so much

notakaki : agak2 ada yang termuntah tak dengan entry aku pagi nih? wakaka...dah lama weih tak buat perangai sengal macam ni, apalagi...

Monday, April 22, 2013

gara-gara mengundi punya pasal

Views
orang sebok duk bercakap pasal mengundi kan, berkempen sana, berkempen sini, kutuk sana, kutuk sini aku pun nak cakap pasal mengundi jugak, but from the side of me...ecewah...speaking kau...

nak share status sorang kawan aku yang sama2 senget dengan aku 


alkisah...kawan aku ni akan balik ngundi hujung minggu depan...kawan satu sekolah masa ngajar kat bintulu...nak balik kampung kat semenanjung, takkan nak balik naik bus plak kan, jauh sama sekali nak drive jerr...transportation yang ada hanyalah kapal terebang taje hokayyy...nnti nak usulkam pada menteri pengangkutan baru, sediakan kapal laut plak utk balik semenanjung dari sabah sarawah nih...takpun, sediakan kapal selam...

harga tiket seperti yang ramai kawan aku cakap, sebelum diumumkan tarikh mengundi, harga tiket santai2 je, tak de pape pun yang pelik...taaapiiiii sebaik sahaja diumumkan bila nak mengundi, terus tiket tuh takdenya nak kuak2 dada, tapi naik bot laju terus naik regenya...cit...

moral of the story....nak balik kampung untuk mengundi aje dah korbankan sebulan gaji, pastu nak makan apa ari2 yang seterrusnya tuh...?

tu baru reveal cite pasal harga tiket untuk balik mengundi, belum lagi aku bebel bab2 harga tiket kalau nak balik kampung time cuti sekolah...huh...

nota kaki : duit gaji banyak dihabiskan untuk beli tiket flight, macam mana nak beli gelang mas patplohpat karat nih...miahahahaha



Saturday, April 20, 2013

awak...

Views

saya selalu tengok gambar awak bila saya rindu

notakaki : dilanda kerinduan pada si dia


Friday, April 19, 2013

quote of the day

Views
perkara yang paling mudah dan senang
untuk saya lakukan
adalah 
mencintai dan menyayangi awak
dengan sepenuh hati saya

notakaki : cinta dan sayang ini hanya untuk kamu yang jauh di sana, aku rindu sayang kamu

over a year now

Views
sedar tak sedar kan, dah masuk bulan 4 dah, dan dah lebih setahun dah aku duk sakit2 macam ni...bermula daripada seorang yang agak lincah dan aktif, paling penting rajin bekerja...hakhakhak...ayat puji diri takleh blah kan...aku jadik kepada diri aku yang sekarang...

walau apa pun yang berlaku, aku tetap bersyukur ke hadrat ilahi kerana masih diberi peluang dan nikmat yang tidak terhingga...bertuah aku untuk dipilih merasai semua pengalaman ini, dan di blog ni, menjadi saksi segalanya...aku banyak berkongsi perihal diri aku ni kat sini, walaupun tak semuanya kan...

nak imbas kembali lah semua kenangan tu...

bibit2 awal perkenalan kepada si kaki tiga, wakakaka

pengalaman duk wad dengan dipakaikan beban 
seberat 7kg, 8kg untuk setiap belah kaki selama hampir 
24 jam sehari

hidup ni dah rasa maam gini jer, ada sebelah je kaki

dan yang paling penting dalam semua ini, aku rindu nak

drive sendiri

penat dah wei hidup dengan asyik bergantung harap pada orang lain, terutamanya banyak menyusahkan encek leo sepanjang aku ada kat sabah...bayangkanlah, aku nak ke mana2, sume nak bergantung pada orang lain, sampaikan orang kat sekeliling aku nih kena stop keje dorang sat, semata2 nak bantu aku...cit...aku cuba untuk tidak menyusahkan sesiapa...

di kesempatan nih, moh kawan2, kita pakat2 tadah tangan dan doakan kesejahteraan kita semua

ya allah ya tuhanku, engkau jadikanlah aku antara hambamu yang sentiasa bersyukur di atas nikmat yang telah engkau berikan kepadaku

ya allah ya tuhanku, andai kata telah tiba masanya untuk engkau mencabut nyawa ini, engkau cabutlah nyawa aku di saat tubuhku sujud kepadamu, di saat hatiku sentiasa mengingati mu, di saat lidahku tidak henti2 memuji dirimu, dan jadikanlah aku antara hamba pilihanmu

notakaki : aminnnn....

Thursday, April 18, 2013

6 jam pertama selepas aku bersalin

Views
lega sangat bila hutang nak cite pasal pengalaman bersalinkan alia dah habis...lega dia adala cam lega bila nak kena sama tapi tak kena saman ngan abg polis...dapat tak betapa tingginya tahap kelegaan itu?

okay, kali ni nak cite pasal after aku sedar sepenuhnya hasil ubat bius yang mahal itu...sadis sket after aku dah sedar nih, sebab...

aku meracau sebab sangat sakit kat bahagian belakang, lepas operate kan takleh gerak2, kena baring je, dan berbaring itu sebenarnya sangat menyeksa tulang belakang aku, menyebabkan aku jadi sangat2 sakit belakang, tuhan aje yang tahu, betapa aku merintih, merengek, dan apa tah lagi yang aku cakap...aku sendiri pun tak tahu..

nurse pun 3,4 kali masuk tapi takleh nak buat apa2, katanya, dia dah bagi ubat tahan sakit lebih dari yang perlu dah, tapi tetap tak jadi pape...sakit itu lebih kuat dari ubat tu...so, dia dah tak boleh bagi ubat tahan sakit lagi dah...

dalam masa 6 jam pertama tu, aku cuba untuk tidur, tapi tak boleh...nak bergerak, laaagilah tak boleh...yang aku herannya, aku tak menangis pun, meracau je...mak aku pun agaknya, lagi 0.5cm nak tampor aku suh duk diam2, zikir katanya...tapi aku tau, takkan dia sanggup nak tampor aku kan...hahaha...lagi satu, kan aku dah pesan suh perati kat entry pengalaman bersalinkan alia, betapa dahaganya aku...dalam masa 6 jam ni jugakla aku terpaksa menahan kedahagaan yang melampau...tuhan je yang tahu...

after bertarung dengan penuh seksanya 6 jam tu, prof nik masuk, tgk keadaan aku macam mana, mak aku cakapla aku sakit belakang sangat2 tu...baru aku tahu...rupa2nya, ubat yang dimasukkan kat aku, ubat untuk mempercepatkan proses kecut rahim tu berlawan dengan sakit belakang aku, jadik, sakitnya patplohpat kali ganda sakit yang biasa aku alami...ya rabbi ya salim...dugaan sungguh...jadi, dalam masa 6 jam pertama tu, aku tak sempat nak rasa sakit kat tempat operate, sebab aku lebih rasa sakit belakang dari segalanya...pas dia cabut ubat tu dari tangan aku, tak sampai 10 minit, aku terus normal....baru aku rasa sakitnya tempat operate, dan sakitnya bila nak bergerak...

dan baru lah aku sedar, rupa2nya aku telah dipasangkan alat untuk kencing tuh, apa tah ke namanya...at last, aku dipakaikan jugak, teringat kejadian gaduh ngan doktor taknak pakai benda alah tu dulu...bila pakai benda alah tu, tak rasa pun nak kencing, tau2 je dah penuh beg dia...hihihi...kelakar je...

after 6 jam yang seksa tu, aku dipindahkan ke wad biasa...dan kat sini lah sumenya back to normal slowly...dan malamnya tu first time aku pegang dan cium alia...

nak je tepek gambar kat sini, tapi nan hado lah gambar yang sesuai, sumenya gambar yang tak pakai tudung...jadik...tak dapat nak share moment tu ngan korang...tgk gambar alia je lah...hehe

day 2


notakaki : terima kasih ya allah kerana beri aku kekuatan

pengalaman bersalinkan alia - part 4 (last part)

Views
baca part 1, part 2 dan part 3

sambil2 borak ngan mak aku mengenai jumlah baby yang lahir pagi nya tuh, tgk jam...dah kul 8 pagi...satgi, kul 8.30, turn aku plak...sekalik...kul 8.15, prof nik sekali lagi masuk, dan katanya ready2 nak bawak aku masuk labor room dah...mak aih...cepatnya...sambil2 dia siapkan borang, mak aku tanya la bape lama amek masa untuk siap proses bersalin...katanya, 40-45 minit...maksudnya, sambil2 kau ngah layan citer hindustan 3 jam tuh, dia dah siap operate dan sambut 3 baby dah...

oleh sebab badan aku nih lemah spesel case sket, aku terpaksa guna ubat bius yang mahal sket, jarang digunakan di hospital, dan perlu extra charges la...okay sajalah kan, angguk2 aje lah...siap pakai menatang apa tah yang tutup2 rambut tuh, pastu bukak sume baju, pakai baju dia je...nurse tu pun datangla tolak aku, maka, mula lah saat untuk aku menggigil bagai, dahla sejuk...campur ngan cuak lagi tu...tapi sempat lagi tengok kiri kanan, keadaan sekeliling, ye lah...amek kesempatan la kan, bukan senang nak masuk bilik bersalin nih...

masuk bilik bedah...ooo...macam ni rupanya...cahaya kemain terang, sakit mata aku...aku kena pindah katil, pastu selesakan diri, doktor yang handle ubat bius pun datang, dia suh aku mengucap, selawat, baca fatihah, pastu ulang balik selawatnya...

yang aku sedar, aku sempat mengucap, selawat, pastu baca fatihah, tapi tak sempat habis...aku dah pengsan...

sedar2 walaupun masih khayal2...aku rasa sejuk sangat2 sampai menggigil2...pastu rasa sakit sangat2 kat bahagian bawah perut, ari2 tu...seriously sangat sakit kat ari2...aku sempat raba perut, dah leper dah sket...pusing kiri, aku nampak ada baby hulu2 tangan kanan dia ke atas...owh...itu anak aku...pastu ada nurse tu cakap kat aku, ni anak awak...aku sempat tanya, boy ke girl...dia cakap, awak taktau anak awak girl ke boy? baby girl...dalam ati aku, macam mana aku nak tau baby aku boy ke girl, dalam perut dulu, pernah scan sekali untuk tahu jantina, tp sampai ke sudah tak nampak, doktor pun taktau...

pastu aku disorong keluar bilik bersalin, dibawa ke wad sementara...masa keluar tu, aku nampak family aku...aku sempat senyum je...pastu aku pengsan lagi sekali...

fresh from the oven

kecik2 lagi dah tunjuk gaya tidur takleh dibedung

syukur alhamdulillah di atas kurniaanmu ya tuhan
inilah dia tanda cinta kami

notakaki : nanti nak story cerita lepas bersalin plak, jenuh la korang nak membacanya

Wednesday, April 17, 2013

wordless wednesday - nyum2 is delicious

Views
perkongsian rakan2 fb

bestnya kalau dapat makan ni

notakaki : tak habis2 lagi berangan nak makan tu nak makan ni

pengalaman bersalinkan alia - part 3

Views
baca part 1 dan part 2

masuk bilik menunggu, aku dipasangkan alat untuk dengar degupan jantung baby...betul2 depan aku, dia gantung jam dinding, masa tu kontraksi 15minit sekali...aku dapat rasa macam sume urat2 ditarik dan disimpulkan, aku hanya mampu berselawat dan usap2 perut...

sambil nurse keluar masuk, aku sorang2 je dalam bilik tu, nurse tu tanya, nak tak dia panggilkan mak aku suh duk sini? aku ingatkan pelawat tak leh masuk, hehehe...dah dia dah tanya macam tu, aku pun angguk je lah, boleh jugak nurse kalau boleh, pastu senyum lebar2...hahaha...

masuklah mak aku, teman duk sebelah...borak2 kejap, tanya mak aku, bawak tak botol air aku tadi, sebab aku dah rasa dahaga tahap gaban nih, mak aku dengan selamba cakap tak bawak...owh....tidak...dahla pastu aku kena puasa dah, esok pagi, aku akan dioperate sebab katanya, kalau tengokkan gaya aku, tak beranak lagi malam ni...

daripada 15minit sekali kontraksi, jadik 10minit sekali kontraksi, sampaila 5minit sekali...perghh...masa tuh, aku dah cuak la jugak, nak je aku cakap kat nurse tu, boleh tak biarkan saya bersalin secara normal, tapi dah sebab dah bincang ngan doktor, aku takleh beranak normal, sebab chance untuk aku lumpuh adalah sangat tinggi, jadik, dia taknak amek risiko...so, tiap kali rasa kontraksi, tiap kali tu jugakla aku doa dengan allah supaya tentukanlah apa yang terbaik untuk aku, dan permudahkanlah urusan aku...

mak aku cakap, kalau boleh tidur, tidurlah, sebab dia nak tidur ni....dia ngantuk campur ngan penat, paham jugak aku tu, kesian sama mak ngan ayah aku...penat, perasaan bersalah menguasi diri...bila aku pusing, aku nampak mak aku dah tertidur kat sofa...aku plak, tak dapat nak tidur...duk tenung jam dinding sambil dengar tangisan pertama baby2 yang baru lahir...dalam ati, nanti aku plak dapat dengar tangisan itu...*hati bunga2 riang

sakit2 kontraksi tu aku rasa start dari kul 1 sampaila dekat2 kul 5...pastu dah tak rasa sakit...nurse pun dah bukak dah alat untuk dengar degup jantung baby...aku mintak ngan mak aku nak gi tandas...balik dari tandas, belum sempat sampai ke katil, aku dapat rasa air suam2 panas mengalir sampai ke betis aku, banyak plak tu...mak aku cakap air ketuban aku...dia suh aku rehat, sementara dia siap2 nak gi solat...

kul 7, aku nampak prof nik, doktor yang handle kes aku...dia masuk sambil senyum2 sebab kan aku sepatutnya bersalin esok, ari ni dah nampak muka aku...katanya, dia ada patient yang nak kena operate pagi tu, so, turn aku selepas dia la...dalam kul 8.30 gitu katanya, dia akan belah aku plak...*terasa diri aku ini seekor ikan yang menanti untuk dibelah perutnya

part yang paling aku takleh lupa, adalah time aku ngan ayah aku...

dia pegang tangan aku, pastu pesan kat aku
mengucap, selawat banyak2, baca alfatihah, 3 kul...pastu ulang lagi baca...takde apa dah lah nih, ingat kita nak pergi mati je lah, tak tahu lagi pasni hidup lagi ke tak, nak berjuang dah la nih...
pastu dia senyap...aku dari awal lagi senyap...dia tgk aku, aku tgk dia...aku dah janji aku taknak nangis, tp takleh beb...taktau nape, last2 aku nangis...ayah aku pun aku nampak berair2 mata dia...dia usap2 tangan aku, pale aku, pastu dia blah...perghhhh...nak je aku tarik selimut aku, pastu nangis sekuat2 ati, sedih beb...aku nih, anak ayah sket...ngan mak aku, aku boleh tahan sket, tapi ngan ayah aku, mintak maapla, aku surrender awal2...*bila aku ingat part ni, mesti aku nangis...sekarang ni pun aku ngah nangis jugak nih

bila mak aku masuk, tgk aku ngah nangis, dia apa lagi...sambung nangis jugakla...mak aku nih touching dia lebih sket, tu yang menurun kat aku tuh...hahaha...tp kejap je la aku biar mak aku nangis...aku buat2 lawak sket...gelak2...hilang dah la nangis dia...

sempat lagi mak aku cite, katanya ibu mengandung yang anaknya dah 3 ari tak gerak tu dah bersalin dah, aku terus tanya pasal anak dia macam mana...mak aku cakap anak dia dah meninggal, meninggal dalam perut lagi...dah busuk dah baby nya, ada lalat nak singgah dah...perghhh...terus terbayang muka ibu mengandung tuh...meninggal baby nya...kesian dia...

okay, stop dulu sampai sini....part 4, aku janji...itu part akhir aku share pengalaman bersalinkan alia...

notakaki : nak sambung nangis dulu

Mini Segmen by DiyanaHani

Views
klik banner untuk join

Syarat-syarat:

1) Mempunyai blog.
2)Follow blog hani dan like page blog(kat sidebar)
3)Buat satu entry,copy banner dan backlink ke entry ini.
4) Like link.(akan diperiksa)
5)Tinggalkan url entry anda di bahagian komen.

Like link ini.

Hadiah yang bakal dimenangi.
1) Bekas pensel rilakkuma.-(1)
2) Button badge DiyanaHani.(5)
3) Keychain anak patung.
4) Topup RM5(1)

notakaki : jom ramai2 kita pakat2 join ni

Tuesday, April 16, 2013

kerana dia seorang anak perempuan, isteri dan ibu

Views
sambil2 aku singgah entry terbaru kalian, aku tersentap dengan satu entry nih, entry dari kak waney zainuddin, aku copy entry asal dan tepek kat sini untuk perkongsian dengan korang plak...sama2lah kita renungkan baik blogger lelaki mahupun perempuan...insyallah...

ada sebab mengapa syurga di bawah tapak kaki si pemilik rahim



RAHIM HANYA ADA SATU..TIADA GANTI LAGI..JAGALAH IA SEBAIKNYA......
Tiada sesiapa memahami sakit senggugut, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit mengandung, kecuali wanita.
Tiada siapa memahami sakit bersalin, sama ada normal atau ceaser, kecuali wanita.
Even dalam proses pecah dara pun, tiada siapa yang tahu sakitnya pecah dara, kecuali wanita.

Bagitahu saya, adakah pengalaman2 yang mereka lalui ini terlalu enteng? Terlalu minimal? Terlalu sedikit?

Lalu berhakkah satu2 pihak mengatakan wanita berpantang ini hanya melalui salah satu proses yang BIASA? Tidak perlu dijaga? Tidak perlu dimanja? Tidak perlu berpantang?

"Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dianggap sebagai mati syahid."
Sungguh tinggi darjat wanita.

Lalu mengapa ada wanita sendiri yang mengabaikan darjat yang disediakan untuknya?
Mengapa ada suami yang dengan senang-lenangnya melayan ibu di dalam pantang seperti hamba?

Jangan hanya kerana sang ibu sudah boleh berjalan, boleh makan, boleh tersenyum, boleh ketawa, kalian menganggap dia kuat. Sedangkan kalian tidak dapat membayangkan bagaimana nyawa mereka dihujung jantung semasa meneran dan mengeluarkan bayi mereka di dewan bersalin. Sedangkan kalian tak tahu bagaimana perut mereka dilapah 7 lapisan, termasuk rahim dihiris, satu persatu demi menzahirkan seorang anak.

Dan kepada wanita. Rahim anda hanya sebesar buah pear. Disitu anda melayan suami saban malam, mengeluarkan darah haid saban bulan, mengeluarkan bayi saban tahun.

Sebiji buah pear, mengeluarkan seorang manusia?

Lalu, jika dapat difikir menggunakan akal, jika dapat dihisab menggunakan fikiran, betapa tenatkah rahim anda sekarang? Atau akan datang?

Maka, sayangilah rahim anda. Janganlah ditenatkan lagi rahim yang sudah bekerja keras setiap detik untuk anda. Berpantanglah.

Dan untuk suami yang menganggap ini semua perkara enteng. Bukan sesuatu yang enteng melahirkan anak yang tak tahu mengenang pengorbanan rahim seorang wanita, iaitu rahim ibu2 kalian. Jika tiadapun perasaan malu, sekurang2nya adalah sedikit perasaan kesian. Jika anda masih layak bergelar suami.

Ada sebab mengapa syurga di bawah tapak si pemilik rahim.


notakaki : sedih...

SWEET LIZAHANUM'S GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi hadiah..........."

Views

nyatakan hadiah mana yang ANDA paling suka kalau dapat SURPRISE HADIAH dari orang2 tersayang ataupun secret admire

aku paaaaaaling suka kalau dapat hadiah
cincin atau rantai
tak kisah pun jenis apa, silver ka, emas ka

kalau dapat yang emas, lagilah suka =p

pastu laaaaaagi suka kalau orang tu pakaikan aku
owh...romantiknya rasa

hahahaha

notakaki : layankan aje angau aku nih eh, sebab dah lama dah tak ber'angau' sebegini, wakaka

pengalaman bersalinkan alia - part 2

Views
baca part 1 di sini

sudah jadi kebiasaan dah untuk kau tidur lewat malam sebab mengait, nak siapkan order kawan2 setakat yang termampu, bila dah makin dekat dengan due nih, kurang dah sket aku mengait, cuma malam2, amek masa sket nak terlelap kan...tu yang amek keputusan untuk mengait walaupun sekejap...siap mengait, dekat2 kul 12 gitu, baru aku tidur...

sekali terjaga kul 1.00 am, sebab rasa cam terkencing...tgk jam...aih...baru sejam tidur, dah terjaga untuk ke tandas. sempat lagi capai enset, balas msg...siap tunai hajat, nak ler sambung tidur kan, ngah nak selesakan badan, biasala, perempuan mengandung susah nak bergerak, cuba bayangkan penguin nak bergerak macam mana, ditambah2 plak dengan aku ada masalah sakit tulang belakang nih, lagilah....tetibe je aku rasa macam period...aih...buntang mata aku time tuh, sebab dah lama tak rasa period kan, tetibe je rasa malam tu...pastu sekali lagi rasa macam period...korang paham kan bila aku cakap rasa macam period? yang tak paham tuh, buat2 je la paham...

pastu aku dapat rasa kain aku basah...alamak...dalam ati, oh my oh my...bila aku selak kain sket, nampak cecair merah2 campur lendir mengalir sampaila ke betis aku...oh my oh my....aku masa tuh dah mula cuak dah, cuak bukan apa, aish...mak ngan ayah aku baru je masuk bilik td kul12, takkan aku nak kena kejut dia plak...tp terpaksala kejut dorang nampaknya...

pelan2 aku menapak gi bilik mak ayah aku, pastu gitau dorang, aku dah kuar air...apa lagi, orang yang paling gabra dalam umah aku nih, tak lain tak bukan, mak aku la...kecoh terus satu umah, sampai terjaga abang ngan kakak ipar aku...pastu bising2 dia suh aku kemaskan barang, nak gi sepital...aku tgk time tuh, kesian kat ayah aku sebab memang nampak gile betapa penatnya dia dan betapa dia perlukan rehat...tetibe plak aku buat hal kan...dalam ati, akan aku ingat jasa mak ayah aku sampai bila2, dan akan aku ingat betapa aku telah merosakkan ketenangan malam ini

sebelum gi sepital, sempat lagi mak aku cuba kol doktor yang handle kes aku nih, beb...kul 1.15am, ada ke doktor nak angkat kol, mak aku dah bising dah...nak buat macam mana, tak leh salahkan doktor tu jugak...dia pun ada life dia sendiri kan...taknakla aku cite panjang bab nih, cukup kalau aku cakap yang mak aku punya gabra+kalut dia tuh, boleh bikin kau nye perasan nak beranak terbantut...

sebelum gi sepital jugak, aku sempat amek botol air, suh akak ipar aku isikan, sebab aku sangat dahaga...tp botol air tuh, mak aku yang bawakkan, katanya aku bawak diri je cukup...

duk dalam kete, laju2 ayah aku bawak kete, ditambah plak ngan jalan sunyi...biasa amek masa 40 minit nak gi sepital, malam tu, tak sampai pun 10 minit beb...tak sempat aku nak minum air...tapi sempatla rasa kontraksi 2 kali...5minit sekali rasa sakit...aduh...sempat lagi aku fikir, eh, kejapnya selang kontraksi nih, dah nak terberanak dah ke...

sampai sepital...aku ngan kain batik je beb, first time aku gi sepital pakai kain batik...tp aku perasan, ada sorang lagi perempuan ngandung pakai kain batik jugak sama cam aku...terus aku cop kat dahi dia, mesti dia nak beranak jugak nih...

mak aku tak bagi aku jalan, dia nak pi ambik wheelchair...hello....kaunter wheelchair mana la yang bukak tengah2 malam macam ni mak oi...menapak jugakla aku nih pelan2...korang bayangkan je la mak aku macam mana, macam aku cakap tadi, dia punya gabra bisa membantutkan perasan nak beranak yang ada...pastu siap boleh gaduh lagi ngan ayah aku, 

ayah : daftar kat tempat bersalinla
mak : daftar kat unit kecemasan
ayah : pegi je lah kat tempat bersalin tu dulu macam mana, kita pun bukannya tahu sangat, bukan ada kes beranak tiap2 ari

hmmm...hamek lah korang nak gaduh pun, aku buat keputusan, pegi kat tempat bersalin dululah macam mana...

tiba kat tempat bersalin tuh, nurse tu cakap, kena pi daftar kat unit kecemasan...okay...ayah aku pun turun la pi daftar...tinggallah aku bersama dengan 2 orang lagi ibu mengandung...sempat lagi beramah mesra dengan yang duk sebelah aku

aku : dah sampai masa ke nak beranaknya?
dia : belum lagi, baru je 7 bulan
aku : owh...dah ada sakit2 eh?
dia : bukan, baby tak bergerak
aku : ha? dah bape lama tak rasa dia gerak?
dia : 3 ari
aku : ???? hope takde pape la kan
dia : taktaula nak cakap

tak sempat borak panjang, ada nurse muda+cantik bawak wheelchair nak bawak aku masuk bilik menunggu...sempatla aku melilau tengok kiri kanan, ooo...macam ni upenya bilik bersalin...ada sorang ibu ngandung terbaring kat atas katil...tunggu masa kot, aku nih dalam ati...

penat weih menaip, sambung entry lain la plak

bersambung

notakaki : mana part yang bersalinnya niiiii? kuikuikui

aku nak korang highlightkan besau2 part betapa dahaganya aku dalam entry pengalaman bersalin nih

Monday, April 15, 2013

pengalaman bersalinkan alia - part 1

Views
kena buat episod by episod sebab takut korang pitam baca, panjang sangat...

bermula dengan penetapan tarikh, 31-01-2013...meanings...30hb tu dah kena admit ward, untuk get ready the process...but then...di sini detik bermula...

alkisah, ahad tu, yakni 27hb1, aku dah mula ada tanda2 macam keluar air ketuban, tapi aku buat donno je, kata nak bersalin 31hb kan, so...abaikan je lah...malamnya tuh, lagi sekali rasa basah2 air ketuban, cuma tak banyak...sket je...gitau sama mak aku, borak2 ngan kakak ipar aku bagai...bergelak ketawa lagi...sume orang aku tengok cam cuak semacam je, aku pun heran...sebab aku langsung tak tunjuk perasaan cuak...hampeh tak aku nih...dalam ati mula rasa cam, adakah masanya sudah tiba? sebab tu ke doktor nak operate 27hb, tp aku yang refused?

borak2 ngan mak aku lagi

mak : ai...bila la lagi nak pegi makan ikan siakap kat restoran nih, kalau boleh, sebelum mak buyong nih meletup
aku : hah...alang2 nak gi makan ikan siakap, boleh makan tomyam...nyum3
mak : tak habis2 ngan tomyam dia

ingatkan malam tu nak pi makan luar, upenya belum lagi...tunggu esoknya, ari isnin 28hb...pun takdak cakap nak pi makan luar...adeh...bila nak dapat makan tomyam sedap nih...mlmnya tuh, lagi sekali rasa air ketuban keluar, masih sedikit je...okay...lekluh...pesan kat baby, baby...please wait for the date, kasik la can mama makan tomyam dulu...sambil usap2 perut, tarik selimut...tidur...

esoknya, 29hb...ari selasa...ayah aku balik keje tengah ari tuh, katanya...malam ni kita pi makan tomyam...aku? wahhhh...bestnya...terus setup2 baju apa nak pakai...kedai makan tu bukannya jauh mana pun, dekat umah je, adala dalam 15min drive...so, pakai tshirt sudey...

kat kedai makan, kami sume order menu biasa yang kami order...aku tak pandang mana dah menu lain, eden lotak jo semangkuk tomyam dopan mato eden, hah...amek mangkuk kocik2 tuh, lotak tomyam mengikut bahagian masing2...eden dongan mangkuk bosar tu hah, eden tak main ah mangkuk kocik nih...

habis sepinggan nasik makan ngan tomyam...perghhh...heaven giler...pastu adik aku order nasik tambah, katanya aku yang nak makan...cit...aku plak...padahal dia yang makan banyak, aku sepinggan pun dah cukup, kalau tambah, meanings...sangat ketat la perut aku...tp rezeki jangan ditolak kan...

habis makan, perghhh...tersadai sume orang...masa nak balik tuh, aku plak yang dapat title, paling banyak makan malam tuh...cit...adik aku punya pasal la nih...padahal, kalau dihitung, timbang2...dia yang paling banyak makan, aku cuma paling banyak makan tomyam je...

sampai umah, ayah aku sempat lagi layan tv...aku plak, terus siap2 packing barang untuk masuk wad la katakan...buh biskut, air, susu, botol susu, baju2 dah lama dah ready dalam beg...3,4 plastik jugakla barangnya...susun leklok kat tepi dinding...

semput jugak mak buyong kau mengemas barang...pastu sambung la rehat dalam bilik, ingatkan nak tido, tp sempat lagi amek jarum kait mengait...sampaila ngantok...lebih kurang jam 12 baru aku tido...dalam ati...ni lah malam terakhir aku tidur kat katil nih, malam esok, dah tidur wad dah...

bersambung...