Friday, July 26, 2013

ulang alik

Views
okay, masuk kali nih, dah 8kali dah masuk tandas, asik nak terkucir je....mana taknya kalau time sahur tu dibantainya minum bergelas2 air...paling wajib, tiap2 kali sahur, 4gelas air minum...

pastu mula la, keluar masuk tandas pat lima nam belas kalinya...memang sangat leceh rasanya, tapi bila difikir2kan kembali, bukankah bagus untuk menyahtoksinkan segala yang tidak diperlukan keluar dari badan, supaya badan kita CERGAS CERDAS DAN CERIA!! 

dannnn...kita memang digalakkan untuk minum air putih aka air masak selepas bangun tidur, amalan ni bagus untuk kesihatan, dan juga menjadi amalan rasulullah, kalau ikut apa yang telah aku baca...kalau aku salah, mohon diperbetulkan ye...pagi2, minum air putih, untuk membersihkan buah pinggang, ginjal, pundi kencing, pendek kata sume bersih bila kita wiw aka kencing...nak bersihkan hati pun boleh, tapi dengan air wuduk...hehehe

notakaki : rasa sihat tapi lenguh kaki sebab penat ulang alik tandas, hahaha

Wednesday, July 24, 2013

alia 6 bulan

Views
ini cerita peram baekkk punyala sebab aku takdan nak hupdate ari tu...banyak cerita menarik nak aku kongsi pasal alia, jadik...kita cite satu2 naa...

solid food
alkisah, aku punya plan nak bagi solid food kat dia after genap 6months, tapi satu ari tu, dia nangis aje, bagi susu dia reject, bagi mainan pun dia reject...aduh...pening pale aku dengar dia nangis tak keluar air mata, meanings...dia nangis sebab dia tak selesa atau ada benda yang dia nak tapi tak dapat...pastu mak aku apa lagi, buat bubur nasik...dannnn...suap kat dia, dengan jayanya alia sedut...okay...anak mama nak makan...fine!! mama suap ari2 dah pastu...

first solid food alia adalah pada malam pertama terawikh, 9hb7...terbaiklah...

meniarap dan balik lentang
la ni, dah makin ligat dia meniarap, pastu balik lentang, pastu meniarap lagi dan lagi...jenuhla nak kutip dia letak kat tengah2...satu toto saiz besar tu, adala 4,5 kali dia buat pusingan...masa awal2 dulu dia bantai je balik lentang even kepala sipi2 nak kena lantai tapi sempat aku sambut pakai tanganla, la ni dah pandai dah sket...kalau dia nampak je ada halangan atau dia dah sipi2 tu, dia akan nangis seolah2 mintak tolong dialihkan sebab dia nak berpusing punya hal...okay...anak mama dah makin lasak dan aktif...

                     


baba mama
kaki tangan dah ligat gerak, mulut pun tak ketinggalan...duk ababababa, pastu aku ajar lagi dia sebut mamamama pulak...hahaha...berjaya!! tapi 20kali duk sebut abababa, baru sekali sebut amamama...okaylah tu, jadikla kan...mama nak jugak menyelit...tapi dia akan sebut amamama bila dia dah bosan duk bawah, minta diangkat ataupun nak susu...itu je...selebihnya, praktis sebut ababababa jo lah...

first gigi
yang ni latest punya cerita...baru perasan 2 ari lepas, siap bergaduh ngan mak aku lagi, mak aku cakap bukan, aku cakap ya...pastu cuba rasa pakai jari, sah!! tapi mak aku tetap jugak cakap tak...hadoila...alkisah...masa duk lepak2 kat pangkin, sambil duk dodoi2 si alia, aku perasan macam ada sesuatu kat gusi dia, aku pun tengok dan perhati betol2...terkejut rasanya sebab nampak dah ada gigi...bila aku cuba sentuh, rasa tajam2 gitu...tunjuk kat mak aku, mak aku cakap bukan..aku pun taktau mana betul, tapi aku tetap percaya pada mata aku...alia dah ada gigi...gigi bawah sebatang...

terkejut jugakla sebab semua anak buah aku 8,9 bulan baru start nak naik gigi, tapi alia? 6bulan? owh okay...awalnya...dan dia pun takdak demam2 naik gigi, selain first time demam after inject dtap 5month ari tu...

overall, pembesaran alia cukup membanggakan aku...gembira tengok anak menyusu dengan baik, makan dengan baik...semoga anak mama membesar dengan sihat dan kuat ye, dan semoga menjadi insan yang berguna untuk diri sendiri, bangsa dan agama...tak lupa, untuk negara...wah...besarnya harapan...=)

                              


notakaki : cerita perkembangan anak je lah, sebab ada ke nak tau perkembangan aku? hahaha


Monday, July 22, 2013

made in kelate

Views
*tak ada kena mengena ngan sesiapa, tapi kalau terasa, nampak sangat lah cerita ni pasal anda kot

tet tet...'bunyi sms masuk'...dibacanya...

"awak, saya sayang awak...saya takkan dapat untuk lupakan awak...awak hati saya...hati saya tetap untuk awak sampai sekarang dan selamanya..."

telefon ditutup tanpa dibalas...

tet tet...'bunyi sms masuk lagi'

"awak, semalam saya mimpi jumpa dengan awak...harap sangat la jadi kenyataan...miss you so much...saya masih sama awak"

tet tet...

"awak, saya sentiasa bawa awak ke mana pun saya pergi...hati awak ada dengan saya..."

telefon ditutup tanpa dibalas...

aku : wei...asal kau baca je sms tu, balas la...gaduh ngan pakwe pun, toksahla sampai lagu tu sekali...

dia : ahhh...buat apa aku nak reply...sume tu bohong aje...

aku : apa maksud kau?

dia : aku dah cukup ditipu selama aku dengan dia, hati aku ni dah betul2 hancur apabila aku dapat tahu semua kebenarannya, sungguh aku tak sangka, sanggup dia buat aku macam ni..

aku : serius, aku tak paham...

dia : dia cakap dia tak pernah berubah, masih sama, masih sayangkan aku...tapi dia tahu tak, dia dah berubah sepenuhnya, dia masih nak tipu aku...aku dah tak sanggup...

aku : maksud kau?

dia : kami sama2 satu negeri, asal pineng tu ha, anak kampung je, bahasa kami bahasa utagha, tapi kenapa sms aku dalam bahasa luar? tolongla wei...aku tahu awek dia sekarang ni orang luar, tapi toksahla nak tunjuk sangat dengan aku bahawasanya kau bercakap luar dengan dia, dengan aku pun kau nak bantai cakap luar, pastu kau nak aku percaya kau tak pernah berubah, masih sama, masih sayangkan aku? kau nak aku percaya yang kau masih simpan hati aku?

aku : mmmm...sabarlah kiah oi...

notakaki : suko kecek kelate bilo jupo sesamo kelate dan dok suko benar bilo ado anok kelate hok gelenya nok kecek luar bilo balik kelate, apekehel!! toksoh duk nyohor sangat eh..

pssss...ada yang terasa tak? kikiki


Saturday, July 20, 2013

a dan b : lelaki itu vs jemputan kahwin

Views
a : kalau aku ajak, kau boleh datang tak?

b : ajak? nak pergi mana? 

a : kau boleh datang tak?

b : yela, nak pergi mananya?

a : kenduri kawin aku

b : uiks...kau...dalam diam kau nak kawin...bila? 

a : lepas raya nanti

b : dengan siapa? 

a : dengan bekas suami aku

b : ha???

a : kau datang eh...aku tak ajak sesiapa, keluarga aku pun tak tahu, senyap2 aje, sebab dorang tak tahu pun aku dah bercerai, aku nak kau teman aku nanti

b : kau dah fikir masak2? dulu kemain lagi kau nak berpisah dengan dia, sekarang, bila kau dah free, kau nak kembali pada dia plak

a : aku dah tak ada sesiapa lagi dah, anak aku perlukan kasih sayang seorang ayah, aku tak sanggup dia membesar tanpa kehadiran pengaruh lelaki, dah lama aku fikir pasal ni, aku pun tak tahu tindakan aku ni betul atau tidak, tapi aku berharap agar allah bersama2 aku sentiasa

b : kawan kau yang baik ngan kau dulu tu, susah senang kau ngan dia, dia taknak kawin ngan kau?

a : dia dah ada anak bini dah, sekarang pun dia dah tak amek tahu pasal aku lagi dah...aku pernah janji, jangan tukar no phone, supaya aku tahu dia akan jaga aku ke tak, tapi tup2...lepas dia kawin, senyap membisu...bila aku cuba dail no dia, tak dapat...pahamlah aku, dia dah taknak amek tahu pasal aku...dulu aku ingat aku boleh harapkan dia bila aku susah, dan aku yakin aku tak perlu nak kawin dengan bekas suami aku untuk besarkan anak aku...tapi, aku patut sedar...lelaki lebih kurang sama saja kan?

b : kau jangan cakap macam tu...aku doakan kebahagiaan kau dengan suami nanti, dan semoga perkahwinan kau dilindungi allah swt...aku dah tak sanggup tengok hidup kau yang penuh berliku...

a : insyaallah...kau datang eh?

b : insyaallah...

*
*
*
*
*

notakaki : hidup ni penuh berliku, dan macam2 jenis likunya...hanya kepadanya tempat kita bermohon...

Wednesday, July 17, 2013

selepas seminggu

Views
okay, last update, rasanya baru je start puasa 1 ramadhan kan, ari ni dah pun 8 ramadhan...hamek kau...seminggu tak update gara2 tak bape nak sihat beramai2 ibu dan anak...ari ni, alhamdulillah...feeling much better and feeling great..syukur sesangat...

terima kasih tak terhingga pada kawan2 yang tak putus2 singgah sini dan doakan kesejahteraan kami anak beranak...time kasij kawan2...

tak hupdate selama seminggu, dan dah seminggu jugakla tak menjengah ke blog kawan2 yang lain...aduiiii...kompem dah ketinggalan cerita2 menarik kalian kan...takpe, insyaallah...tunggu line tenet okay sket, satu2 kita jengah...

ari ni aku ada appointment *asik2 appointment* kat spital sana tu ha...result MRI, seram sejuk jugakla rasa bila fikir2 tuh...so, tak payah fikir pape je lah...layangkang aje bak kata orang ganu...

notakaki : nangnangnangnang ganu kiterrr

Wednesday, July 10, 2013

getting worse

Views
batuk aku dah makin teruk, siap kuar kahak campur ngan darah lagi...

                            

sebelum terlupa, selamat menyambut ramadhan dan selamat berpuasa kalian...dah boleh plan dah nak masak apa petang nanti kan?

notakaki : badan makin lemah



Monday, July 8, 2013

alia demam

Views
                                      

for the first time ever...akhirnya, alia demam jugak...dahla demam mamanya ni pun masih belum pulih, masih duk bergelut lagi...anaknya pulak demam...

actually, tadi pagi bawak alia untuk check up 5 bulan, dan inject dtap dos ke 3, seperti yang telah dijangka, hasil borak2 ngan nurse tu, biasanya baby after inject 5bulan, akan demam...so, dari balik dari inject tu lagi aku dah beware dah...start kul 7 lebih2 before maghrib tadi, dah nampak dah tanda2nya, badan panas, kepala panas...aku amek tuala kecil, lap2 badan dengan tuala basah...

start balik dari klinik tu lah, dia dah tak aktif...senyap je, harapkan mulut je lah congceng2, tuan senyap je, tak banyak gerak...sakit kat tempat inject tu gamaknya...tadi masa inject, dia nangis kejap je, nangis masa inject je, pas cabut jarum, terus senyap, sambil mata tengok aku, agaknya nak gitau sakit la tu kot kan...

nasibla alia tak nangis lama, kalau tak...star of the day la anak mama...hahaha...alia alia...cepat2 okay ye sayang...mama demam takpe lagi, tapi kalau alia demam...gundah gulana hati mama...

setakat ni, dia menyusu macam biasa, so, lega lah hati ni kan, risau takut dia taknak menyusu....setakat ni jugak, aku tak bagi lagi ubat kat dia...tunggu dan lihat je dulu...if getting worse by tonight, then...baru aku suap ubat kot...

notakaki : susah jugak jadi ibu tunggal jaga anak sorang2 ni ek...sebab takdak tempat nak mengadu...



Sunday, July 7, 2013

tidak sihat

Views
masuk hari ni, dah 3 hari aku demam, dan tiga hari jugakla tak dapat nak makan dan minum, dannn buat aktiviti lain dengan sempurna dan selesa...sume terasa tak best dan tak syiok...

semalam mimpi yang tah pape dah...aku kalau tak sihat, boleh pantau melalui tidur, dan mimpi malam2...makin tak sihat aku, makin tak boleh tidur, dan makin mimpi bukan2, kalau dah sampai tahap meracau2, itu dah masuk kes sangat teruk...korang ada macam ni tak? atau aku je yang pelik...hehehe

bila aku tak sihat macam ni, aku paling risaukan si alia tu, sebab takut berjangkit ngan dia...setakat ni, aku pantau tahap kesihatan dia...syukur alhamdulillah, dia okay...hope dia tak tereffect la dengan sume ni kan...kawan2, doakan kesihatan alia...

notakaki : sakit itu pengubat dosa

Saturday, July 6, 2013

dia jiwa aku

Views
tengah layan 'tunggu sekejap', ada segmen jiwang...perghhh...apa lagi...melayan la aku nampak gayanya...sambil dengar lagu lama, sambil otak ligat, teringat sume kenangan lama, pahit manis sume ada...

~each song have their own story~

tak dinafikan, aku membesar dengan lagu2 lama, lagu2 jiwang...dan aku ada sorang kawan yang sama citarasa dengan aku...tapi sayang...kami sudah sangat jauh sekarang...doa aku, dia tak lupa pada aku sebab aku tak pernah lupakan dia...

*sambil dengar lagu laksamana - gugurnya bunga cinta

aduhh...jiwa sentap, hati lara...itulah penangan bila dengar lagu jiwang...otomatik, mood aku terus off...tapi sempat lagi kau hupdate...hahaha...bukan apa, sebagai kenangan untuk aku...dan pesanan kepada yang membaca entry ini, 

kau jiwa aku selamanya, takkan pernah berubah

notakaki : mulalah lara sana lara sini...rindu pada dia...

kamu di mata aku

Views
                            

adik aku yang sengal tu dengan sengaja tag aku gambar nih...dannnn...aku terus teringat sama buah hati aku, sape lagi kalau bukan abang posmen...hahahaha...skandal ngan abg posmen kah? hahaha...takdaklah...saje je buh ayat tuh kasik panas line...

tiap2 ari aku mesti tunggu abg posmen, sebab suka dapat surat, walaupun bukan surat untuk aku, no hal lah tuh...kalau duk sabah, jangan harap nak tengok posmen datang hantar surat, sebab kat tempat aku tu, pakai peti surat...takdak la feeling2 terima surat tu...sangat tak best...

notakaki : tak sihat...

quote of the night

Views
~ isteri yang baik adalah isteri yang berada dekat dengan suaminya ~

--> sebenarnya saya isteri dia

notakaki : baikkah aku?

Friday, July 5, 2013

"SEGMEN MENANG HANDPHONE"

Views
                            

dengan ini, aku nak tag aznain <www.contestcontest.blogspot.com>

la tahzan

Views
aku tertarik untuk singgah ke satu blog ni, bila mana one of my friend share her post, berkaitan anak lelaki dia yang telah meninggal dunia akibat sakit pnemococal (neo mo ko kal) 2 bulan yang lalu...

                           
                                              http://whitevincci.blogspot.com/

sangat tersentuh hati aku baca pengalaman dia, kehilangan seorang amanah allah, benar2 memberi kesan...aku mengaku, sejak bergelar ibu, hati aku sangatsangatsangat mudah untuk tersentuh bila bercerita tentang anak...jadi, bila baca pengalaman2 macam ni, buat aku sedar...

sesungguhnya tiap2 satu yang kita ada hari ini adalah pinjaman allah semata2, kalau dia nak amek, sekejap je dia boleh amek semuanya...

kepada erna, harapan aku, semoga anda tabah setabahtabahnya...aku taktau nak cakap apa, berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...jadi, aku hanya mahu erna tahu, ramai di luar sana mendoakan kalian berdua...insyaallah...

notakaki : sobsobsob



blogger dan scoliosis

Views
seperti yang dah diketahui, atau lebih ramai yang tak tahu sebenarnya...aku selalu cakap aku sakit belakang, aku ada masalah saraf...sebenarnya, aku sakit SCOLIOSIS yakni tulang belakang bengkok macam huruf S gitu...

semalam, tak sangka...aku 'terserempak' dengan sorang blogger yang juga ada masalah sama dengan aku, cuma mungkin tahap sakit itu berbeza bagi setiap orang kan...aku perkenalkan...

                        

                                           <http://olieynolliey.blogspot.com/>

nak tau lebih lanjut pasal apa itu scoliosis? ini entry cik gula-gula pasal scoliosis...

tak sangka sebenarnya jumpa dengan orang yang lebih kurang sama nasib ngan aku...hehehe...*bangga jap*

notakaki : masih bergelut dengan sakit yang ada

pentingnya tengok jam

Views
banyak kali aku terbangun2 malam tadi, tak tau kenapa...set kepala nak bangun kul 1, sambil tukar cd alia, tapi terbabas kul 2...bagi susu, tukar cd, sambung tidur...biasanya kalau terjaga gini, sama ada kul 5, atau 6 aku terjaga balik...

tuptup...terjaga...dengan yakinnya, aku bajet dah kul 4 lebih, so...cepat2 tukar cd, pastu get ready nak bagi susu...amek la henset, nak tengok jam...APAKAH?? baru kul 3?? habis tu...yang aku pegi tukar cd alia tu kenapa? patutla kering semacam je cd dia, baru pakai tadi, tak sempat dia wiwi pun lagi...adoila...

sambil gelak2 kat diri sendiri, sambil marah2 sebab tak check pukul bape before kacau alia tidur...kesian alia, tidurnya terganggu dek mama nya yang sengal2 ubi nih...

aku pun taktau kenapa, rasa tak sedap badan, sakit2 tekak...hurmmm...tolong jangan cakap aku bakal tak sihat...owh tidak...sila jaga diri wahai ain...kalau bukan untuk diri sendiri, at least untuk alia...

notakaki : subuh subuh subuh...

Thursday, July 4, 2013

hadiah untuk mimie pun dah sampai

Views
entry asal di sini <http://hanyadihatiku.blogspot.com/2013/07/hadiah-sebagai-top-komentar-dah-sampai.html>


Assalamualaikum buat teman setia disini.

sebenarnya hadiah ni sampai tengahari tadi. sian abg posmen. mengeluh cakap nak cari saya sampai tingkat 3. ala bukan selalu senam kaki turun naik tangga kan..hehehe

bulan mei dari tu saya dapat menjadi pemenang carta mengomen dari blog therosputih. tak caya cuba singgah sana kejap.hehehe..

so, harini saya dah dapat hadiahnya. terima kasih buat mama alia ye. saya suka hadiah tu. cantik. :)


tengah buat akaun tadi.. tup tup en. posmen datang.. :)


hadiah dari mama alia. siap ada nota cinta lagi tau..hehe..

terima kasih ye ain.. saya suka sangat-sangat.. =)



zeera dah terrima hadiah

Views
entry asal di sini <http://xeerazara.blogspot.com/2013/07/hadiah-dari-therosputih-dah-sampai.html>


Tengah syok online, tetiba ada orang press2 motor kat luar, aishh!! Anak aku tido lahhh............
Tetiba dengar dia tanya "FATIN ZAHIRAH ade tak??"

Eh abang posmen nih !!!! Cakap takde lagi kuat ke??siap press motor bagai....

Sekali die bagi sampul warna coklat ler pulekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk...
eh???? Siapa pulak bagi surat cinta nih??
ahhahaaa....


Sekali buka, rupanya casing phone !
Kait lagi tau !

memang best lah kan????


Terima kasih THEROSPUTIH dan sponsor !!! :)


okay...awal minggu ni, aku dah pos hadiah2 yang telah dimenangi oleh mereka2 yang bertuah...punyala lama nak dapat details dari pemenang, sampaikan terbantut kerja2 pengeposan...tahniah pemenang...

notakaki : takdak sape sudi share sedih aku nih...sedihnya duk sorang2...



perginya takkan kembali lagi

Views
semalam, selepas azan asar...menerima panggilan dari sepupuku, mengatakan ibu saudaraku telah pun meninggalkan kami semua...

dunia ku terus sepi, kelam, dan aku hanyut...aku dibayangi semua kenangan yang ada...kelmarin, aku ada melawat arwah, dan mencium pipinya...semasa aku cium pipi, dada arwah seakan2 berombak...aku sebak...dan itulah ciuman dan sentuhan terakhir...

ya allah...bukan tidak mahu menerima ketentuan yang telah ditetapkan, qada dan qadar yang ada, tapi hati seakan degil dan sukar untuk menerimanya...mungkin kerana aku agak rapat dengan arwah, kerana dialah satu2nya ibu saudaraku yang aku anggap macam ibu sendiri...

aku tidak sanggup untuk melihat dia dikapan, dan dikebumi...sungguh aku tidak sanggup...walaupun dia telah pergi, biarlah dia tetap hidup dan segar di ingatanku...

di akhir2 hayatnya, dia sempat siapkan aku 4biji bantal kecil untuk alia, dan bantal2 ini, akan aku jaga sebaiknya, kerana ini adalah air tangannya yang terakhir...

air mataku seakan tersangat murah bila bercakap tentang arwah...sungguh aku tidak sanggup...

ya allah ya tuhanku, beri aku kekuatan...

notakaki : alfatihah....semoga arwah ditempatkan di kalangan hambanya yang terpuji...

Wednesday, July 3, 2013

tidur cara alia

Views
macam ni lah gayanya kalau biar dia tidur sendiri...

                                      

                     

sebenarnya aku tak pernah tinggal dia sorang2 pun, aku ada je, cuma aku sengaja biarkan dia sendiri dan tidur sendiri...alia kena biasa macam ni sebab mama nya tak mampu nak berada pada suatu posisi yang sama untuk sesuatu tempoh...cepat sakit dan lenguh...so, memang dari kecik2 lagi alia ni, aku jarang pangku, jarang diangkat2 sangat...dia banyak habiskan masa kat bawah, terbaring...

alkisah...after dah bagi susu tu, aku bangun la, alia tak jugak menunjukkan tanda2 nak tidur, aku pun bagila 'mainan', tuala kecik tu la...kemain lagi dia suka...kadang2 bagi dia bantal kecil dia tu, kemain lagi, borak ngan mainan dia tu...

dan...dia suka sangat biarkan mainan dia tu atas muka dia macam dalam gambar...tak lama pastu, kompem dia akan tidur...kalau kita alihkan, otomatik mata dia akan celik dan senyum kat kita...kensel nak tidur...

kadang2 risau jugak kan, sebab takut dia TERlemas ke sesak nafas ke hape kan...sebab tu kena tengok2 selalu, dan kena pantau dari masa ke semasa...

agaknya alia ni sama macam aku kot...aku kalau nak tidur, mesti tarik selimut sampai tutup kepala macam mayat tu, pastu baru boleh tidur...itupun kalau cuaca sejuk, baru boleh pakai selimut...hihihi

notakaki : terima kasih sayang...



may dreams come true

Views
                                      

notakaki : berangan nak bilik macam ni

*alia kencing atas tilam sebab tak sempat nak pi pakaikan cd, dia dah wiwi

Tuesday, July 2, 2013

something in the middle

Views
tajuk entry omputeh, tapi entry melayu...tarak kesah la ek, kasik halal la sume tuh...

aku ada sesuatu yang tengah aku fikirkan, agak sensitif untuk dikongsi bersama kat sini, tapi, i need to share, sebab kalau dipendam, tak lena tidur aku malam ni, silap ari bulan, terbawak2 ke dalam mimpi...haru nanti...

setelah dipertimbangkan, aku just nak bercerita atau mungkin berkongsi pendapat bila mana berhadapan dengan situasi macam ni...

something yang kita kalau boleh nak elak sangat2 tapi sejauh mana kita boleh lari apabila berhadapan dengan masalah? problems need to be solve, not running from it, otherwise, it will keep following and haunting you...so, problems...lets meet...we need to talk face to face...ececece...sanggup ke? dah ready ke? hati mesti bertanya...kalau nak tunggu sanggup, nak tunggu ready, huh...sampai ke sudah pun tak ready mak jah oi...

ditelan mati bapak, diluah mati mak...so...kemam je dalam mulut...antara YES dan NO, sikit je garis pemisahnya...dah tu, nak jadik ATAS PAGAR? sampai bila nak duk atas pagar kan...inilah yang aku panggil SOMETHING IN THE MIDDLE...

notakaki : mencongak2 dengan diri sendiri...sah...kepala ku bisa putar...

its now to maintain

Views
maintain apa ohoi cik jah? maintain BERAT BADAN la...

after 5 month deliver, akhirnya...2 ari lepas, aku timbang berat aku...wah...its back to normal as before...syukur dan lega sangat...actually, berat masa just before aku pregnant adalah sangat teruk, which is below than i should have...nak2 masa tu aku ngah tak sihat, asyik sakit...bmi aku jatuh teruk...bayangkan berat aku tak sampai pun 50kg, sangatlah tidak sihat...

pastu, masa awal2 pregnant, barulah berat aku naik sket demi sket, sehinggalah mencanak2 time ngah boyot tuh...pernah sekali berat aku naik 7kg dalam masa 2weeks...hohoho...nasibla nurse tu tak bising, kalau tak, tadah mangkuk la kat dua2 belah telinga, boleh cair taik telinga woo...panahan laser nurse...bukan nak kutuk nurse2, tapi biasalah kan...tak elok sebenarnya naik mencanak2 time pregnant, sebab berisiko untuk kena kencing manis...sebab tu lah nurse bising...tu aje...dia just nak jaga kesihatan kita...

okay...bila dah naik mencanak, proses nak turun berat semula selepas bersalin...owh...ohhemmgi lah kan...after sebulan bersalin, berat aku turun 10kg...sebenarnya, dalam 10kg tu bukanlah turun berat sebenarnya, dah sebab baby dan kawan2nya dah kuar kan, sah2lah berat ngko akan turun banyak...huihuihui...

dan bulan demi bulan, berat aku turun sket, naik banyak, turun sket naik banyak...adoila...serius, aku cakap...aku tak pernah diet, cuma aku masih berpantang sket2 walaupun yangyangyok je lebih, sebab menyusukan si alia, so, mama kenala jaga makan sket...dan tak boleh diet dan jaga makan sangat, sebab takut prestasi susu menurun...wakaka...so, makan tetap makan...

alkisah jugak...aku ni, doktor sarankan supaya jaga berat, tidak terlalu kurang, dan tidak terlebih berat, sebab nanti efek sendi lutut aku, kang kalau berat sangat, beban bertambah, aku akan mengalami sakit pada bahagian sendi lutut, dan kalau kurang sangat, tak normal plak, pun tak boleh jugak...so, nak kena maintain berat pada kadar yang optimum sokmo...waduh2...gamat jugak...

sekarang ni, berat dah macam dulu2 dah...so, kerjanya nak kena MAINTAIN BERAT la plak kan....mampu tak mampu, memang kena mampukan diri je...got no other choice...

notakaki : jangan tanya berapa berat aku, kan ke pompuan itu sensitip sket pasal berat2 badan nih...wakakakaka...aku kan pompuan...hihihihi



menjawab komen-komen dari kawan

Views
maaf ye kawan2 yang banyak komen2 kat entry aku, tapi aku tak reply...internet aku sangatlah ayu, takleh nak view sangat...dapat view pun kadang2 je time tenet tetibe rock style...kalau tak, jangan harapla...ayu mak jemah je manjang...

untuk update entry tak jadi masalah sangat sebab aku guna apps, tunggu publish je, so, bergantung la pada bila tenet tetibe okay, dia akan publish...

kat sini kali ni, aku nak jawab beberapa komen dari kawan2 yang aku ingat...ayat asal aku sudah lupa, tapi lebih kurang gitulah soklan asalnya...

1. ekin : tiap2 bulan bagi hadiah ke kat top commentator?
aku : insyaallah, cadang aku gitu lah...tiap2 bulan nak bagi, sebagai tanda terima kasih...

2. farah : nak tempah crocheted hat tapi kena tunggu dulu
aku : yup...jangan ngengade nak tempah lagi lah buat masa sekarang ni, ekekeke...takpe, ain tak lari pun farah...nanti dah kompem, hah...email ain terus...i bagi u sepesel punya price...

3. deqla : ain okay tak? asik publish entry penuh emosi je
aku : alhamdulillah, ain okay je deqla, emosi tak stabil tu turun naik, sebab pengaruh rakan2 sekeliling, kaum kerabat, pengajh tv lagi...hahaha...update entry penuh emosi tu sekadar di angin lalu, sekadar borak2 kosong sambil meluahkan sesuatu...errr...paham tak? ekekekek

errr...ada sape2 sini nak tanya soklan pape kat aku tak? hehehe...aku buat entry khas untuk jawab soalan dari kawan2 blogger...*sume sebab tenet problem punya pasal*

melting my heart

Views
aku nak share gambar yang customer aku tag nih...

                                      

comel tak kak tonnnn? hehehe

nama baby ni niyaz aqra, usia maybe dah sebulan lebih, ntah2 dah nak masuk dua...aku lupa dah...actually, mak dia banyak jugakla order crocheted hat ngan aku...ditambah2 ngan anak dia yang ensem2, makinla comel...geram je nengok...

ini topi yang direquest

                     
orange style...lengkap ngan tangkai, ada daun lagi...hot beb...hehehe

nak buat buah epal pun boleh...sekarang ni ngah hot ngan superberry mighty blackcurrent...so...nak buat superberry pun boleh, mighty blackcurrent pun boleh...bergantung pada permintaan...

berminat? email je aku, wokeh...

notakaki : kalaulah boleh mengait pakai kaki, hahaha



pemenang carta pengomen jun 2013

Views
bulan jun dah pun melabuhkan tirainya, maka,..masa untuk umum pemenang bagi CARTA PENGOMEN JUN...tahniah kepada pemenang which is, Tampawan...pemenang bagi bulan jun...

                                      

nanti emailkan aku details (nama, alamat, no phone), ini email aku nurulain_rahimin[at]yahoo[dot]com

menjawab soalan sis intan akma, tak dapek la dek non, hajat hati nak bagi kat sume 10orang tu, tapi bajet kena potong supaya dapat buat CARTA PENGOMEN bagi setiap bulan, dan dapat bagi hadiah setiap bulan...

setakat ni, aku perasan pemenang2 bulan sebelum2nya biasa akan menyepi sebagai tanda laluan orang lain plak menang, so...insyaallah, akan ada chance...kalau rajin ler....hehehe

maka, CARTA PENGOMEN untuk bulan julai dirasmikan *walaupun dah otomatik terasmi semalam* 

                            

notakaki : terima kasih pada kawan2 blogger yang banyak singgah sini, seronok mengenali kawan2 semua




Monday, July 1, 2013

mohon bantuan

Views
*aku copy dari fb

                     

Tadi aku pergi tandas kt BHP area Kepong.dalam tong sampah aku nampak kad2 ni.kot ada yang kenal En Edly Efendy Yaacob ni.boleh PM kt fb aku.aku syak dompet dia dah kena sebat.kalau rajin korang tolong sebarkan.tq.

#ni namanya hikmah pabila perut meragam.haha