Thursday, December 31, 2009

kenangan

Views
2009?

apa yang paling aku ingat 2009?

mestilah 140209...

bukan senang utk aku berada dpn lapatopa hari ni, terpaksa melalui setiap detil 2009...huh..ada y sangat mencabar emosi kerdil ku...

tak sangka apa yang aku alami sepanjang 2009, adalah apa yang perlu aku bayar utk semuanya hari ini...begitu mahal harganya...

jadi

utk semua kenangan aku yang tragis itu, selamat tinggal aku ucapkan, moga menjadi panduan buat aku di masa depan...

dan

kepada kenangan manis yang aku alami, terima kasih kerana menceriakan hidup aku, tak lupa, paling penting di sini, kepada mereka yang telah menceriakan hidup aku, terima kasih tak terhingga, jasa korg tak mungkin dapat aku balas....

terima kasih cinta...

sume sibuk

Views
aku dapat rasakan masing2 sibuk duk pasang niat skrg ni, ngan detik2 tahun 2009 yang masih bersia, da tak sampai 60 minit lagi dah nak masuk new year...sibuk nak renew azam kan...takpe2, ada masa lagi, leh alter2 lagi tuh senarai azam tahun baru...

pada masa yang sama, sibuk duk nak bangun awal2 pagi, nak solat sunat sempena gerhana...baguih2...bila lagi kita berpeluang tgk peristiwa gerhana mcm ni kan...jangan lepaskan...

notakaki : aku takut aku tgk gerhana dalam mimpi je nih....

usha2

Views
usha2 harga tiket flight...perghh...dah naik dgn mendadak...rugi tak beli awal2...pendek kata, jika anda tahu bila anda akan memulakan perjalanan, apa kata pertimbangkan menggunakan khidmat perjalanan menggunakan kapal terbang...

aku bukannya nak promote mana2 syarikat penerbangan, tp sebagai pengguna, tak salah rasanya jika aku berkongsi pendapat...

jika aku gula

Views

senyumanmu manis umpama gula
gigimu putih umpama gula
dirimu popular umpama gula

aku dalam dilema kerana harga aku akan dinaikkan dari harga hari ini

jika harga aku dinaikkan tanpa pengetahuan pembeli terlebih dahulu,
nanti dorg mogok lak sbb menaikkan harga aku

jika harga aku diberitahu bakal dinaikkan
aku kena sorok dalam gudang lak

apa lah nasib aku...

Tuesday, December 29, 2009

aku ingat aku je

Views
allah hai...

dalam usaha utk mengelakkan aku berkata apa2 terhadap mereka2 yang aku lihat, baik aku diam je, bercakap ttg diri ini sahaja...senang, tak wat dosa, tak wat pahala...

aku nyampah ngan tot2 and tak suke ngan tot2...

huh...puas hati aku...kuikuikui

Monday, December 28, 2009

dialog best

Views
"saya betul2 yakin dengan cinta saya"
drama mertua vs menantu

hari ini

Views
permulaan hari yang tidak begitu memberangsangkan...tapi tak mengapalah...ini kecil sahaja berbanding dgn perkara yang lain...

Sunday, December 27, 2009

bila aku kesunyian

Views

francesca peters - sekadar di pinggiran

tiada guna kau
berpatah arah
jika niatmu
meyambung kasih
apalah ertinya
di sebalik
tangisan atau rintihan
untuk apa kau kembali lagi
sekadar hanya untuk menyakiti
cukuplah sudah
di sini saja
biar aku
pendam duka
hati sedih
hati pedih
mengenangkan keindahan
bersamamu
tidak ku sampai
ke puncak sana
apalah daya
ku bertahan cuma
di pinggiran
yang memilukan
jauh sekali
di sudut hati
menyimpan dendam
yang amat mendalam
akan ku sahut
namamu oh sayang
sewaktu ku kesunyian
hati sedih
hati pedih
mengenangkan keindahan
bersamamu
tidak ku sampai
ke puncak sana
apalah daya
ku bertahan cuma
di pinggiran
yang memilukan
jauh sekali
di sudut hati
menyimpan dendam
yang amat mendalam
akan ku sahut
namamu oh sayang
sewaktu ku kesunyian

kisah yang menyakitkan hati tidakkan bisa lenyap sebegitu sahaja, meninggalkan kesan si air mata jelas terlihat...tidakkan bisa merubah segala yang telah berlalu...biarlah aku yang kesunyian sendirian...

termenung

Views
peringatan awal : kisah dongeng dari penulis tidak bertauliah, tanpa pengalaman semata-mata

aku memerhati kosong, terdetik dalam hatiku, siapakah si dia yang telah mencuri hatiku, sangkaku dia itu adalah dirimu, namun...dalam kemengelamunan aku ini, aku sedar betapa aku telah tersalah membuat percaturan, kau bukanlah seperti yang ku impikan, bukanlah juga seperti yang ku kenali...kau jauh dari mataku, juga jauh dari hatiku kini...aku merelakan segalanya yang telah tertulis buatku, kerana aku sedar, aku bukanlah pencinta yang punya bakat, apatah lagi pencinta yang mampu mencipta sejarah...kisah cinta kita bukan kisah laila dan majnun, juga bukan romeo dan juliet...kita bukanlah siapa-siapa, sekadar insan biasa, meniti hari-hari yang biasa, membuat perkara yang biasa...andai perpisahan berlaku, aku tetap merelakannya...biarlah tangisan hati menemani hari-hariku...

peringatan akhir : tidak ada kena-mengena dengan sesiapa yang masih hidup ataupun telah tiada...


sekian...

antara dua

Views
mana satu pilihan anda?

kawan atau sahabat?

i am happy?

Views
soalan ni diajukan oleh aku pada aku...

mungkin korang pun dah lupa pada aku ni kan, dah lama aku tak cakap ngan aku...serius dah lama, aku menghilangkan diri, tup2 ari ni aku cari aku...wah...bangga jap aku...

sekali borak2...aku tanya, are u happy?

huishhh...soalan maut beserta pembunuh bersiri...

aku, leh tak kalau aku tak nak jawab...hehehe

no choice

Views
huh...kalau sebelum ni, aku bleh lagi ngelat nak memikiorkan masalah ni, tp hari ni, do i have any choice to be considered? hahaha...da takde da...

aku kena gak mengadapnya

haish...nyampah lak...bila nak setel nih...hishhh...

Saturday, December 26, 2009

peringatan khas buat ismail fariz ali

Views

khatijah ibrahim - ku pendam sebuah duka
komposer - ismail fariz ali

bercinta sudah lama
berkasih dan bermesra
sedang enak
membuai rasa
perpisahan tercipta
mengapa
sementara
cerahnya
cinta kita
mendung tiba
tiada ku pinta
gelapnya suasana
walaupun hatiku
amat berat melepasmu
dan rintangan mendatang sayang
terpaksa ku leraikan
seandainya
kita harungi jua
kelak punah
semua sayang
mimpi yang kau harapkan
ku pasti
kau kembali
menyatu
dua hati
lebih elok cari pengganti
tiada kau menyendiri
tak guna disesalkan
hakikat percintaa
mungkin terpendam kenikmatan
sebalik perpisahan

love this song...mendayu2...mmg saudara ismail fariz ali sangat berbakat sebab menghasilkan karya y sgt bagus...al-fatihah sekali lagi buat allahyarham...

entry khas buat ismail fariz ali

Views

Komposer Ismail Fariz meninggal

KUALA LUMPUR: Komposer yang pernah melonjak nama Datuk Khadijah Ibrahim melalui lagu Ku Pendam Sebuah Duka, Ismail Fariz Ali, 47, kembali ke rahmatullah akibat barah perut di Pusat Perubatan Gleneagles, Ampang, awal pagi semalam.


Allahyarham adalah seorang tokoh korporat dihormati dan penggubah lagu balada, menghembuskan nafas terakhir pada jam 4.30 pagi. Beliau baru empat bulan mendapatkan rawatan susulan di hospital itu berikutan penyakit dialami.

Jenazah Allahyarham dibawa pulang ahli keluarga ke rumah arwah ibunya di Bukit Damansara pada jam 7 pagi. Solat jenazah disempurnakan di Masjid Omar Al Khattab Damansara kira kira jam 10 pagi dan dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara sebelum solat Zuhur.

Ismail, anak bongsu tiga adik beradik, meninggalkan seorang balu dan seorang anak perempuan berusia 14 tahun.



Menurut seorang saudara sebelah ibu yang enggan dinamakan sewaktu ditemui berkata, arwah sering berulang alik ke beberapa hospital swasta sejak beberapa tahun lalu bagi mendapatkan rawatan.


“Arwah baru empat bulan dimasukkan ke hospital Gleneagles. Sejak pulang dari luar negara sebelum ini, arwah kerap mengadu sakit perut. Bagaimanapun, selepas pemeriksaan dilakukan, seorang doktor pakar mengesahkan barah itu sudah merebak ke tahap serius.

“Keadaan itu menyebabkan arwah tidak berputus asa cuba mencari pelbagai jalan mendapatkan rawatan terbaik mengatasinya.

“Selepas bertawakal dan berusaha, nyata Allah lebih menyayanginya. Allahyarham meminati muzik, suka belajar dan bermain piano sejak zaman kanak kanak. Arwah memang berbakat dan mencipta sendiri nota muzik yang hanya dia saja memahaminya.

“Beliau menceburi bidang nyanyian pada 90-an tetapi tidak mahu meneruskannya secara serius,” katanya.

diambil dari mymetro


takziah buat keluarga allahyarham...


tabung darah negara

Views
semalam tgk berita, sedih lak tgk tabung darah negara y hampir2 lumpuh...da tinggal sikit je lagi darah espeseli darah jenis o...

terpanggil aku utk menyeru rakyat malaysia sekalian, marilah kita derma darah, bantu mereka yang memerlukan kerana jika hari ni bukan kita yang memerlukan, tak mustahil esok kita perlukan bantuan...

jom kita derma darah sayang...kuikuikui

kelakar atau sadis?

Views
aku dikejutkan dgn satu panggilan dr teman lama di awal pagi...

aku : (dlm ati) uish....kenapa ni...ada pape y tak kena ker?
*
aku : hello
~ : weih...kau tahu tak pakwe kau nak kawin ari ni?
aku : hah...pakwe aku? pakwe mana pulak kau nih?
~ : ala...si f***i tu...
aku : hah...sejak bila dia pakwe aku....bila dia kawin?
~ : ari ni, nnti aku nak gi umah dia la nnti...
aku : hahaha...kawin jugak dia akhirnya, wish him tahniah tau...kirim salam sama dia...
~ : hakhakhak...okay...kau tu, gi ah sambung tido...
aku : ceh...kirim salam sama mak kau...
~ : wokeh!!

huhuhu...one of my schoolmate kawin...tahniah kat dia...ada kisah 'kelakar atau sadis' antara aku dan dia...bila aku citer kat my sister, dia tak hbs2 gelakkan aku sambil membuat satu cerita versi dia y ala2 indon sket...

'kisah si kecil dan si tinggi'
by kakak aku y sengal

Wednesday, December 23, 2009

aku rindu sama kamu semua

Views
rindunya pada teman2 ku yang lain
rasa tak lengkap hidup aku
insan di sebalik therosputih

mencari idea

Views
huh...pusing kepala jap duk surfing cik tenet kite nih...tak jumpe pe y aku nak...terpaksa memerah otak jap, eh jap...aku ada otak ek?hihihi...tak sangka...

aku kena carik jalan mcm mana nak setel pe y aku nak...bukan senang...dan bukan susah jika tau cara...haih...masalahnya skrg ni, CARA tu la yang aku tak jumpa lagi....camno eden nak memikiornya nih...

idea idea...marilah berdamping denganku...

aku heran betullah ngan kau minah

Views
bace satu blog minah ni...tetibe je aku rase, haih...

minah, kau kenapa nih minah...apa masalah kau nih...ribuk tadak angin tadak, tetibe je jadi lagu nih...nak kata kau frust minah, kau frust kenapa minah...nak kata kau ni tak betul, haih...takde plak dapat perakuan mana2 hospital mengatakan kau ni bahagia...heran btoi aku ngan kau nih minah...kenapa kau lagu nih...kalu aku tanya kau derekli, mmg kau takkan jawab punya lah kan minah...kau duk haru sana haru sinih...nak kata aku kesian kat kau, rasanya tak kot...aku nyampah sbnrnya ngan kau, tp bila fikir balik, kita ni sama2 manusia, kau manusia, aku pun manusia, takde sepesel pape, sama je, tak jadi nak nympah lama2 ngan kau minah...so, skrg ni, aku heran campur pelik ngan kau nih minah...pandai2la kau jaga diri tu leklok...kau pun dah besar dah minah...aku rasa better kau carik identiti diri kau dulu, takyah fikir pasal org lain, fikir psl diri sendiri dulu...aku cakap ni ikhlas tau minah....khas utk kau...entry ni pun aku tulis khas utk kau minah...

Tuesday, December 22, 2009

aku yang sakit

Views
ni sume dugaan
dan
yang paling penting
nak hapus dosa aku nih
tu lah
dosa yang menimbun
jahat sangat aku nih

Monday, December 21, 2009

hmmm

Views
duduk2
mengadap laptop
layan citer supernatural
tetibe baru perasan
otak ada kat sini
tapi
hati hilang tah ke mana
tak tau mana pergi
macam mana ni?

'fake fake keluarga'

Views
i got this term from one of my friend's fb...tetibe rase mcm comel lak term ni kan...'fake fake berkeluarga'...

'fake fake berkeluarga' refers to those who are always having faking things in their life, so they deserve to be called as fake fake berkeluarga...

absolutely correct!!!

you are fake!!!

kesian dia

Views
kesian dia
awak okay ke?

dunia kanak2...penuh fantasi, smpaikan mereka tak tau pun adakah mereka dianiaya atau dikasihi...

mereka perlukan penjaga..maybe one angle for them...or perhaps...mother's eyes with them always...

so that

nobody could harm them even no scratches are allowed!!!

searching for flower!!!

Views
wow...new interest today...i'm searching for flower because i'm in love with them...woohhaaa....

rindunyer...

Views
haih...baru sekejap dia duk ngan org lain, aku dah rasa kehilangan...pasrah je lah kan...tawakkal pada allah je lah pe nak jadi...semoga semua ni cepat berlalu...

Sunday, December 20, 2009

jangan kau pergi

Views
aizad - pergi

sayu
terpisah
hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
berhembus angin rindu
begitu nyamannya
terhidu wangian kasihmu
hujan lebat
mencurah kini
bagaikan tiada henti
kaulah laguku
kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi
pergi
sepi tanpa kata
terdiam dan kaku
tak daya kau ku lupa
apa pun kata mereka
biarkan kenangan berbunga
di ranting usia
hujan lebat
mencurah kini
bagaikan tida henti
kaulah laguku
kau irama terindah
tak lagi kudengari
kau pergi
pergi

what a lovely song is this...love this song...double thumbs up utk aizad...kau segalanya bagiku, setelah kau pergi, hidupku kosong...bukan itu ke maksud lagu nih?

dah lama kan

Views
since dah ada blog asing utk sume lagu2 yang aku suke, aku dah tak dapat nak bagi komen personal dah kat mana2 lagu y aku update kat blog lagi satu tuh...

kadang2 tu, aku terasa kosong gak sbb sekadar update lagu yang aku suke gitu je, tp bila fikir dari other side, aku rasa mcm tak perlu la kot nak mengayat lebih2 kat blog lagu, sbb dah nama blog lagu, jadi, sekadar lagu je lah semata-mata, no need to add anything extra information lah kan...hikhikhik

so, why not if aku update sket2 lagu peberet aku kat laman nih, tp just the lyric with some words on that entry...how's that?

i think it is much better...

bila duduk rumah

Views
aku kadang2 kagum dengan mereka yang hanya duduk kat rumah seduduk2nya sahaja, tak buat pape yang boleh dikatakan membuat sesuatu...

kagum2

sebab aku, tak bleh nak duduk rumah seduduk2nya sahaja, i have to do something else...I MUST DO SOMETHING...

notakaki : duduk rumah seduduk2nya membawa maksud bangun tidur makan basuh baju tengok tv masak dan sebagainya...

rahsia di sebalik warna

Views
entah kenapa aku rase nak tahu sesuatu rahsia berdasarkan warna kegemaran, bukanlah 100peratus betul, tetapi tempias2 mungkin betul kan...ni berdasarkan kajian mereka y terlibat, jadi, aku pun surf la kat google...carik punya carik, pastu bace2...huh...banyak jugak yang nak dibace nih...then, kat bawah ni kiranya kesimpulan yang boleh aku buat...tp aku tegaskan kat sini, apa yang anda bace kat bawah ni, anda fikirkanlah sendiri kebenarannya mcm mana ye...

biru
* setia pada pasangan
* pandai menyimpan wang
* kemahuan tinggi
* suka berterus-terang
* jujur
* pemaaf
* tegas

merah
* berani
* tegas
* tamak
* beremosi
* suka bersenang-senang

kuning
* suka membaca
* kejar ilmu
* cerdas
* tekun
* sabar hadapi dugaan

hitam
* kuat hadapi dugaan
* sukar dipengaruhi
* suka menyendiri
* prihatin
* banyak berfikir
* setia
* mudah terasa

hijau
* kuat agama
* suka kedamaian, ketenangan, kebahagiaan
* suka berhias
* kuat pendirian

putih
* jujur
* sopan
* merendah diri
* suka menolong orang lain
* sukakan ilmu

kelabu
* merendah diri
* tenang
* suka mengalah
* cerdas
* bijak

ungu
* tidak suka diperintah
* pemurah
* bijak
* inisiatif tinggi
* berkeninginan tinggi

coklat
* bersifat keibuan yang tinggi
* merendah diri
* sopan
* berbudi pekerti

kenangan bunyi gitar

Views
aduh...terdengar lagu bunyik gitar nyanyian p ramlee lak...hakhak...terbayang2 tarian bunyik gitar aku...hahahaha...sape ingat? hah...tulun jangan ingat lagi...sape ade video tu? hah...tulun lah padam, tak sanggup eden nak nengok sendiri...sadis2...

tu sume kenangan di zaman mudaku yang penuh ngan kengokngektan yang dasat...jangan diungkit lagi...hikhikhik

Saturday, December 19, 2009

aku rindu pada masa

Views
rindunya aku pada masa yang aku dan dia duduk bersama
bercerita
tentang cerita

iklan peti sejuk panasonic

Views
lakonan : anne ngasri dan suami, wafi, aidid dan pelakon lain
iklan : panasonic (peti sejuk)

best ah iklan nih, bukan sekadar nak iklan peti sejuk dia, tp at the same time menanamkan sikap bumi hijau, menggalakkan kita menanam pokok...bukan sahaja menggunakan bumi tetapi juga membantu bumi, mmg usaha kita seorang tidak mungkin bisa merubah seluruh atmosfera bumi, tapi kita dapat kurang sedikit sebanyak kesan yang perlu bumi tanggung, bukan kesan jangka pendek yang kita kejar...selamatkan lah bumi kita...

jadi, double thumbs up utk panasonic kerana hasilkan iklan sebegitu...sekarang ni, kita sebagai penduduk bumi dan juga pengguna barangan elektrik, tepuk dada tanyalah apa yang boleh anda lakukan utk bumi kita...

mestilah bijak...panasonic idea for life...

notakaki : aku bukan nak tolong iklankan barangan panasonic tetapi aku mahu iklankan semangat idea for life yang panasonic tekankan...

kerana lidahnya

Views
ngah bizi nonton tv3, cite kerana lidahnya...dari tajuk dah menarik minat aku...mesti ada something di sebalik cerita ni...harapnya tak rugi 2 jam depan tv...

kat sini, aku nak bagi komen awal...hakhak...mcm biasa...tp kali ni detail sket...tanggapan aku for certain scene...

10.30pm : ee...nyampahnya ngan si basyirah ni, bajet baik je, tak sedar diri...suke ati dia je kutuk kawan sendiri, kesian senah, diejek kerana kekurangan dia...

10.54pm : suami sendiri serba salah mcm mana nak ajar isteri, anak pun serba salah ngan mak sendiri

11.20pm : mana nilai seorang suami di mata isteri?

11.42pm : suami menghilangkan diri semata-mata untuk mengajar isteri, namun isteri tetap tidak berubah

11.49pm : tuan punya lidah mula menerima balasan

11.54pm : kuasa allah dalam kehidupan kita, jika kita dekatkan diri pada allah, pasti allah akan mendekatkan dirinya utk kita

aku dah agak dah cite ni best, sbb ellie suriaty berlakon, aku kena tgk, dan yang penting, jalan cerita ni tak sia2...aku dapat rasa besar impaknya pada hidup aku...semoga yang terbaik utk aku ya allah...

ulasan awal

Views


ngah tgk baki cite charlie and the chocolate factory kat tv3...sanggup tunggu nightline habis td, tak pasal2 aku tgk berita di malam yang makin lewat nih, nak suh tgk buletin utama y kul 8pm tu pun bukan main panasn lagi punggung aku nak duduk, inikan pulak berita di tengah malam...wahhh...kagum aku ngan diri sendiri secara tiba-tiba...

cite ni tak hbs pun lagi, tp aku dah siap sedia nak bagi kritikan berdasarkan dialog best...hakhakhak...ni la kot kerja terbaru aku jika nonton tv sambil bertenet...mesti menyibukkan diri utk memberi komen...terimalah komen dari pengomen yang tidak bertauliah ini...lalalala...

charlie : saya tak akan tinggalkan keluarga saya ini dengan semua coklat yang ada di dunia...

komen aku? hah...terkejut aku...walaupun charlie, ibu bapanya, dan 4 org atuk dan nenek, tinggal di umah usang, mmg sgt usang, tapi dia tetap sayangkan keluarganya melebihi kekayaan duniawi ini...bagus2...mase awal2 tgk cite ni aku dah seram sejuk, ye lah, cite ape ni, mcm mengarut je utk ditonton oleh insan yang complicated mcm aku nih, (my sister always said that aku ni susah nak difaham, iye ke?)...hah...berbalik pd cite nih, cerita y penuh ngan khayalan dan fantasi, mengarut je lebih...tp aku tercongok gak dpn tv smpai hbs cite ni...bila dah nak last tu baru aku leh terima jalan cite dia, y awal2 tu haih...mengarut je sume tp aku sekali lagi cakap aku tgk gak smpai habis...

moral of the story : keluarga anda adalah keutamaan yang paling penting compared ngan sume2 yang ada atas muka bumi ini, tak kisah la duit ke, harta ke, tanah ke hape ke, keluarga adalah segalanya...walau sesedap mana coklat yang anda ada, share lah ngan ahli keluarga anda...tp kalau ada ahli keluarga anda penghidap diabetis, jadi makanlah di belakang mereka...hahaha

makan coklat umpama dilamun cinta...emmm...bahagia...

Friday, December 18, 2009

selamat tahun baru 1431H

Views
sempena tahun baru, aku nak buat azam lah...hahaha...ikut org je aku ni, org cakap, asal tahun baru je, mesti ada azam baru...

jadi

apa azam tahun baru aku?

hmmm

mestilah aku nak...

aku nak...

hmmm...better aku rahsiakan sahaja kan...shhh...takleh bagitau org...nnti tak jadi...hikhikhik

cintaMu yang agung

Views
aku sambung ayat sorg kawan aku, dia tulis ketika cintaMu memanggilku dalam facebook dia, lalu aku menyambung...

ketika cintaMu memanggilku
aku masih leka
terlupa menyahutNya
sehingga suatu hari
baru aku tersedar
aku seharusnya menyahut cintaMu itu
kerana tiada cinta sehebat cintaMu


melalui kata-kata

Views
kata org, bercakap adalah kaedah komunikasi terbaik dalam menyampaikan sesuatu atau menyuarakan sesuatu...

ini bagi aku plak...

bagi aku, menulis adalah satu kaedah terbaik buat aku utk menyatakan apa sahaja yang aku mahu katakan...

kerana melalui penulisan, kita boleh memanipulasi maklumat kita dengan mudah, tapi awas...penulisan yang tidak benar boleh mengakibatkan berlakunya fitnah, jadi hati2 dengan taburan perkataan yang anda gunakan...fikir dengan baik sebelum menzahirkan kata-kata anda...

aku bebas berkata-kata dalam penulisan...

rasanya, aku dah banyak kali menulis pasal ni, tak pernah nak rasa puas menulis pasal ni...hahaha...aku punya pasal la kan...

Thursday, December 17, 2009

artis hollywood

Views
ngah nonton streets of hollywood kat 8tv right now, you know what, hmpir 30minit nonton nih, aku rase mata aku da berpinar2, pale pening, nak muntah pun ada rasa

kenapa?

sbb byk sgt flash kamera dari paparazi

ya allah hai...peningnya hidup dorg, mess sungguh, patutlah dorg asyik sebut don't mess up with me!!

tak kesian langsung paparazi ni kat org lain kan, walaupun tak seagama, tak duduk dekat dorg, tak ape lagi, dorg tak kenal aku, aku pun kenal nama dorg je, rase sangat kesian kat dorg, dah la takde privacy langsung...kesian2...have mercy on them also...

kenapa paparazi begitu mendesak, terdesak dan bersesak-sesak...haishhh....tak faham...tak perlu jadi fanatik sgt dlm hidup ni

islam pun aku rasa tak suruh kita terlalu fanatik, adalah lebih afdal jika sentiasa bersederhana dalam apa jua tindakan dan urusan seharian kita...

hidup yang berdasarkan bakat

Views
baru pas tengok america's next top model, dgr kata2 tyra,
"awak tak punya bakat untuk menjadi model terkenal"

adakah maksudnya bakat yang menentukan hala tuju hidup kita?

atau adakah bakat yang bertanggungjawab menentukan jatuh bangun hidup kita?

atau juga adakah hidup kita hari ini berdasarkan bakat semata-mata, bakat untuk hidup?

tanya khabar

Views
~ asal suara lain ni? tak sihat ke?
aku : mana ada, biasa je..
~ ok tak ni?
aku : i'm okay..

serius tau i'm okay, tak perlu risaukan aku...wat masa skrg ni, i'm fine, absolutely fine...i'm hepi with my life right now, enjoy every second that i have...

terima kasih sebab bertanya khabar...

malaysia dan emas

Views
tahniah buat skuad bola sepak malaysia sebab berjaya menewaskan laos dalam perlawanan akhir bola sepak SUKAN SEA 2009...tahniah2...anda berhak untuk dirai, andai bukan kerana jumlah gol, tapi mungkin boleh kerana mewakili negara...20 tahun malaysia tunggu detik emas ni kan...

minit gol : separuh masa kedua, minit ke 85

walaupun aku tak tgk perlawanan akhir tu, tak tahan debaran beb, sekali bola beralih tuan penyepak, tiga kali jantung aku berdegup, mana tahan gitu...jadi, amek langkah mudah, suh org lain tlg tengokkan utk aku, yang penting, aku tau result akhir dia...hahaha....itu yang paling penting kan...

Wednesday, December 16, 2009

di saat kematian

Views
baru pas tengok cite numbers, episod terakhir utk musim ni, amita hampir2 mati, nasib charlie sempat melakukan sesuatu utk selamatkan amita...nasib baik nasib baik...sume penjahat tewas, mati kena tembak, kena tangkap...

amita dan charlie meneruskan kisah cinta mereka...charlie melamar amita...

kisah dua orang yang sedang bercinta, mengalami satu peristiwa yang menguji kekuatan hubungan hati, menguji perasaan masing2

selamat bercinta kalian

hidup ini

Views
duduk2 sambil ngadap laptop, bertenet, bace blog tu, bace blog ni, ada certain entry kat blog seseorang ni, boleh bawa ketenangan bagi aku, boleh bawa senyuman utk aku...tak pasal2 dia dapat pahala kan, bagus tak? jadi tulis lah sesuatu supaya mereka turut tersenyum bersama anda...

aku senyum kerana sesuatu dan aku juga sedih kerana sesuatu

Monday, December 14, 2009

azimat angka

Views
welcome to 1121

gabungan tiga angka 1 dan satu angka 2

menjadikan ia 1121

sebenarnya 1 + 1 + 2 + 1 = 5 di mana angka 2 dan 5 adalah sangat sinonim dengan simpulan bahasa 2x5 atau 5x2 yang membawa maksud sama sahaja

jadi, kesimpulan yang dapat dibuat di sini adalah

sama ada 1121 atau 2111, sebenarnya sama sahaja, apa yang penting di sini bukanlah kerjasama seperti dalam cerita wonder pet itu tetapi angka 21 dan 11 mesti berpasangan, tidak dibenarkan sama sekali ditulis dengan cara 12 dan 11 atau 11 dan 12, tidak boleh sama sekali!!

anda faham segala yang termaktub di atas? pasti anda seorang y hebat kerana memahaminya dengan baik....bagus....anda pasti dapat A gemuk.....

cakap mmg senang

Views
betoi2...cakap mmgla senang brader, hah...cuba kalau brader try barang sekaki dua, haa...baru tau langit tu tinggi ke rendah...

bercakap bukan main lagi, kalah pemidato kebangsaan, sume respek, air liur brader yang bercakap ni smpaikan org bawahan terpaksa beli payung pakai kat kepala tu, tempias2...

sebelum bercakap tu, apa kata sambil2 tarik nafas tu, berfikir sejenak kebenaran kata2 y bakal kita keluarkan dari bibir mulut kita...

Sunday, December 13, 2009

apa ada ngan esok

Views
esok? esok tu bersamaan ngan 141209, bersamaan jugak ngan hari isnin, bape ari bulan islam dah ek...aiseh...mengantoikan diri sendiri y jahil ttg agama pulak...takpe2...nnti aku check balik bape ari bulan islam dah esok nih...

esok ni, kalau org pregnant, mesti dah tunggu masa je lah ni nak bersalin, dah masuk sembilan bulan...harap2 sihat la hendaknya kan...

dalam 9 bulan ni, tak terkira berapa kali masam muka, manis muka, muka nyampah, dan yang sewaktu dengannya...banyak2 smpai tak terkira...kesian kat sape2 y terlibat...

tapi terima kasih gak pada sume y terlibat sbb sabar ngan diri ini...hahaha...aku tau aku sape, korg tak yah nak cakap pape ok, disebabkan kebenaran itu sebenarnya pahit, maka, aku harap korg simpan dalam ati masing2 ye...aku tau sume tu cume mungkin tak ingat...ngeh3

thanks for everything...love you...

semoga allah sentiasa memberkati kita semua...amin...

goyah seketika

Views
instead of sekejap, guna perkataan seketika lagi best kan...ahaks...

something happen today, although everyday there must be something happen, aku totap nak tulis mcm tu gak...

actually, it is bad news...

what is it? hahaha...of course i will never mention about that...biarlah aku je y tahu, aku tulis kat sini saje2 sbb nak mencoret sesuatu supaya satu hari nnti, bila aku dah tua, belek balik blog, ingat balik pe y dah berlaku on this day...

no matter what happen, i will fight for it...it is too early to say anything, may allah bless us...

cadbury?

Views
ini masa utk aku dan cadbury sahaja...hmmm...lalalalala

Saturday, December 12, 2009

hujung minggu yang penat

Views
selamat menghabiskan masa anda bersama-sama dengan sakit tekak, panas badan, dan pening kepala....

Thursday, December 10, 2009

entry ke-400

Views
untuk pengetahuan semua, ini adalah entry aku y ke 400...waa....heppi entry 400 therosputih....ntah pape je aku nih, celebrate sorg2, lagak mcm dapat anugerah je...hahaha...sepanjang aku duk ber'blogging' nih, takde lagilah dapat anugerah blog terbaik ke pape ke, menghadiri parti blog ke hape ke, takde2...aku cume duduk mengadap encik lapatop aku nih, lokasi di mana2 sahaja, y penting aku dapat bertenet...hehehehe...

enhear bunga nailofar

Views
i'm not that sure what nailofar is about, but then, one of my friend said that nailofar is a flower, so, what kind of flower is it, i'm really not sure about that...is it like rose or maybe like sunflower or what, can't imagine...

enhear is my friend, she is the one who told me nailofar is a flower...today is her birthday, so, this entry, proud to publish here just for her, wanna dedicate a few words for her, wishing her on her birthday...

my dear friend enhear, wish you full of luck in every second of your life, may allah be in your heart always, i can't always beside you to see and care about you, but i will always be beside you...love you so much, thanks for every moment that we already share, really appreciate that, hope to have another precious moments again after this right, looking forward to see you again...hey, don't wanna sad2 or what here, just wanna you know that i love you so much and may allah bless us...happy birthday enhear...i never celebrate your day, maybe one day we will celebrate together...

mengambang

Views
hah...ditujukan khas kepada bulan yang tengah mengambang...

Wednesday, December 9, 2009

selsema

Views
apa yang perlu anda lakukan bila anda selsema? kat sini aku kongsikan beberapa petua khas utk menangani atau mengubati atau mengurangi selsema...

1. sup ayam
aku selalu dgr kawan bangsa cina selalu amek sup ayam bila sakit, selalu tgk dlm drama cina, bila lawat org sakit kat wad, dorg bawak sup, tak kisahla sup apa, tp msti bwk sup, sup ni bagus utk mereka y kurang sihat sbb kandungan nutrien dalam sup tu sendiri...jadi, kalau rasa kurang sihat sket, apa kata try dapatkan semangkuk sup, aku sarankan kat sini sup ayam sbb senang nak buat, senang didapati...

2. air suam
air ni bukan untuk diminum, tapi untuk dimasukkan ke dalam hidung, lagak mcm berwuduk tuh, masukkan air dlm idung, makesure sedalam y boleh, tahan beberapa saat, pastu hembus kuat2...wat beberapa kali, insyaallah, dengan izin allah, selsema akan berkurang...

3. minyak masak dan kunyit hidup
ha, ni bukan nak wat goreng, tp nak kasi sapu kat hidung, kena guna kunyit hidup je,takleh serbuk kunyit sbb kunyit fresh ni ada la something2 y takde kat kunyit serbuk...letak minyak masak sket, pastu kunyit hidup tuh, pastu sapu kat hidung, biar dia kering...jangan la tenyeh byk sgt kunyit tu, nnti tak pasal2 area hidung kaler kuning kunyit...taktau2...

4. bawang putih
potong bawang putih kepada saiz y muat2 ngan hidung anda, kenapa? sbb nnti anda nak kena letak bawang putih tu dalam idung anda gak, wat sebelum tidur malam tuh, tp beringat la jugak, takut nnti bangun pagi esok, bawang putih dah ilang, masuk dalam hidung, haru karang...tak psl2 kena gi klinik, sbb nak buang bawang putih y lekat dalam idung...

kalau selsema masih tak elok, pergilah klinik, jumpa doktor...

gabungan sejarah

Views
sejarah 1
ari ni 091209...beberapa angka yang biasa bergabung membentuk satu jujukan nombor y menarik, mungkin tak membawa pape makna bg mereka...sekali ni je akan ada tarikh y macam ni, pasni da takde dah...mungkin hari ni membawa seribu satu makna buat aku dan mereka di luar sana...selamat sejahtera buat kalian semua!!!

someone's birthday
ha...tak dilupakan, ari ni ada birthday someone, seorang kawan y aku kenali sejak tahun 2005, da auh perjalanan dia, hari ni, walaupun aku ngan dia beribu2 batu jauhnya, tp kitorg tetap berhubung...time kasih cik tenet kerana menghubungkan kami...so...heppi birthday my friend...sweet 22 dah la kan...hikhikhik

Tuesday, December 8, 2009

belajar tentang jpj malaysia

Views


Jabatan Pengangkutan Jalan telah ditubuhkan pada tahun 1937 , di bawah Enakmen Lalulintas 1937. Undang-undang tentera British di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Pentadbirannya pada ketika itu dikenali sebagai Lembaga Pengangkutan Jalan yang berfungsi mengawal dan melesenkan perusahaan awam. Dengan wujudnya pentadbiran Tanah Melayu pada April 1946, kuasa lembaga tersebut telah diambil alih oleh Pejabat Pendaftar dan Pemeriksaan Kereta-kereta Motor yang merangkumi seluruh Tanah Melayu.

Sebelum 1937, pengawalan kereta motor adalah di bawah 4 negeri Melayu Bersekutu iaitu di Bawah Polis Perak dan Selangor , Ketua Inspektor Negeri Sembilan dan 6 Pegawai Daerah di Pahang. Pengawalan tidak berkuatkuasa di Negeri Melayu Tidak Bersekutu. Selain dari 4 buah negeri mengenai kenderaan bermotor sehinggalah Enakmen Lalulintas 1937 diluluskan.

Selaras dengan pembukaan jabatan tersebut , satu undang-undang jalan raya yang dinamakan Ordinan Lalulintas Jalan 1953, telah diluluskan mengantikan Enakmen Lalulintas 1937 itu. Memandangkan pentingnya tugas-tugas untuk menguatkuasakan undang-undang tersebut khasnya terhadap kenderaan perdagangan, maka Bahagian Penguatkuasaaan telah diwujudkan dan menjalankan fungsi penguatkuasaan tersebut.

Pada 1 April 1946 . Jabatan Pengangkutan Jalan telah ditubuhkan yang bertujuan menyelaras segala aspek berkaitan pengangkutan bagi seluruh negeri. Sehubungan dengan penubuhan jabatan ini , pelbagai akta berkaitan Pengangkutan Jalan telah digubal seperti Ordinan Lalulintas Jalan tahun 1958 dan Akta Pengangkutan Jalan 1987. Ini bertujuan bagi menyeragamkan undang-undang pengangkutan negara di samping menjadi landasan kepada JPJ melaksanakan tanggungjawabnya. Ekoran wujudnya kemajuan dalam sistem pengangkutan negara yang ketara pada tahun 1980 , JPJ kian terbeban dengan pelbagai tanggungjawab dalam meningkat mutu perkhidmatannya. Selaras dengan itu, penyusunan semula struktur dalaman jabatan telah dilakukan bagi meningkatkan kecekapan agar bersesuaian dengan keperluan dan kepentingan semasa. Akibat wujudnya kepelbagaian fungsi dalam setiap bahagian yang terdapat dalam jabatan ini , maka pelbagai inovasi telah diwujudkan bagi meningkatkan mutu kecekapan dalam perkhidmatan. Era 90 an menunjukkan kemajuan paling memberangsangkan kerana wujudnya tuntutan yang mengalakkan terhadap sistem pengangkutan.

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia merupakan salah satu dari jabatan di bawah Bahagian Darat, Kementerian Pengangkutan Malaysia. Bertanggungjawab dalam menyediakan perkhidmatan kaunter untuk pelesenan kenderaan dan pemandu serta menguatkuasakan Akta Pengangkutan Jalan 1987 untuk memastikan pemandu yang berhemah dan kenderaan yang selamat. Selain itu , ia juga merupakan organisasi yang menyediakan perkhidmatan yang berkualiti tinggi, menguruskan pungutan hasil serta menguatkuasakan akta pengangkutan secara telus dan berkesan.


Monday, December 7, 2009

luka

Views
walau berkali kemaafan dipohon, luka itu akan sembuh, tapi parutnya jelas kelihatan, tak mungkin akan hilang, walau berjuta kemaafan dipinta

itulah manusia, senang membuat kesilapan, senang pula memohon kemaafan...

disebabkan manusia jugaklah, setiap luka yang ada meninggalkan kesan parut, luka di dalam meninggalkan parut yang lagi besar

dan kerana aku seorang manusia lah, berkali2 aku membuat kesilapan, dan kemaafan demi kemaafan keluar dari mulut ini...

aku seorang manusia yang kejam...kejam pada diri mu kerana menzalimi dunia mu...

ingin aku rawat luka itu walau ku tahu parutnya tidak akan hilang walau ditenyeh berkali2 ngan lidah buaya...arghhh...parut oh parut...

aku dan dia

Views
aku menyampah dgn dia, sbb lagak dia, cara dia, sume2 pasal dia aku tak suke, pendek kata, bayang dia pun aku tak suke, menyampah sangat...

tahu tak?

ntah2 dia pun menyampah dgn aku, sbb lagak aku, cara aku, sume2 pasal aku dia tak suke, pendek kata, bayang aku pun dia tak suke, menyampah sangat...

kita sume sama sahaja jika
tapi membezakan kita hanyalah cara kita berfikir

Saturday, December 5, 2009

tetamu

Views
pernah mengunjungi rumah rakan taulan atau saudara mara?

pastinya pernah bukan...kita rakyat malaysia penuh harmoni dan muhibah, saling mengunjungi sudah menjadi amalan turun temurun tak kira bangsa atau darjat...

tapi...

anda tetamu yang mcm mana?

a. tetamu diundang?


atau

b. tetamu TAK diundang?

bagaimana anda dilayan dan bagaimana pula anda melayan?

perjalanan yang panjang

Views
hari ni hari penuh aktiviti, bermula perjalanan yang panjang dan jauh...

Friday, December 4, 2009

kesakitan

Views
sudah lama dia memendam
kerana tidak mahu kurang ajar
terhadap orang lain
oleh itu
dia berdiam diri
namun
semakin lama memendam
hatinya menjadi sakit
melihat orang lain
yang tidak melihat dirinya
enggan menipu dirinya lagi
dia mahu menyatakannya
sekadar terngiang-ngiang sahaja
dia tidak punya kekuatan
melawan kesakitan itu

gula atau garam?

Views
ahmad albab

ni apa ni? masakan jenis apa ni, tawar, tak letak garam langsung, air kopi tak letak gula...kau nak bagi aku makan masakan yang macam ni?

abah...kami sayang abah macam garam dan gula, tak lengkap hidup kami tanpa abah, sama macam masakan ni, tak lengkap tanpa garam dan gula...

dialog rekaan semata-mata tetapi merujuk kepada dialog dalam cerita ahmad albab

Thursday, December 3, 2009

semua orang bercinta

Views
percaya atau tidak, semua orang sedang bercinta...

iyer...betul, ini bukan cobaan tapi kenyataan...

cuma, dengan siapa anda bercinta itu berbeza jawapannya bagi setiap orang...

ada orang bercinta dengan alam semesta, ada orang bercinta dengan buah hati, ada orang bercinta dengan kerjaya, ada orang bercinta dengan kekayaan

cinta mengajar kita erti kehidupan berdasarkan apa yang minda kita mahukan

apa jua jawapan anda,

bercinta dengan allah yang satu jua tidak pernah mengecewakan

wassalam....

Wednesday, December 2, 2009

kisah 'carlos santikus'

Views
siapa carlos santikus?

bukan sembarangan orang, kalau korang tak kenal pun, aku takdenya nak marah sampai angkat rotan nak rotan tapak tangan masing2...takde2...aku tak kisah pun kalau korang cakap tak kenal, tak pernah dgr nama tu, atau apa sahaja y seangkatan dengan maksudnya..

sebab tu aku nak cerita kat sini siapa carlos santikus tu sebenarnya...ceritanya bermula mcm ni...

1. dilahirkan lebih dari sedekad yang lalu

2. watak yang paling malas dalam mana2 kisah realiti yang ada

3. sangat suka makan tapi sangat tak suke buat kerja lain

4. tidak digemari oleh beberapa watak lain

kalau ada sape2 jumpa carlos santikus ni, cepat2 lapor pada mana-mana anggota rela yang bertugas....sekian...

sentimental

Views
"nyatakan sebab kenapa anda memilih wira?"
"nilai sentimental kepada saya tuan"
"oo...okay..."

nak cakap banyak pun takleh sbb dah sentimental value ni susah, karang kalu duk ungkit2 karang, ada yang meraung, hah...susah...

jadik?

terima seadanya...hihihi

limpahan air menular

Views
dasat2...perjalanan meredah limpahan air di setiap liku jalan memberikan debaran yang sukar digambarkan...

aku sayang kau merah

Tuesday, December 1, 2009

ketupat daun palas

Views

mari2....belajar tentang satu lagi makanan tradisi org kita, ketupat daun palas

1. juga dipanggil 'ketupat pulut', menggunakan daun pokok palas sbg alat utk membungkusnya, sbb tu dipanggil ketupat daun palas

2. sinonim ngan bentuk tiga segi, segi2 lain tak layan lah

3. ada jantan betina

4. ketupat palas jantan mempunyai pulut lebih di bahagian akhir balutan dan mempunyai ikatan dan balutan yang lebih kemas

5. ketupat palas betina tidak mempunyai balutan y kemas, janji saiznya kecil dan shomel

pada sape y tak pernah makan ketupat palas, hmmmm...poi lah boli dokek kodai nu ha, eden boleh tunjuk gambo jo...

kuih ketayap atau kuih dadar

Views

aku takdelah nak bagi resepi kuih ni kat sini kan, rasanya byk je kat google tuh, taip je, msti berlambak kuar resipi dia...

aku baru buat smlm...of course lah ngan bantuan my mother kan...aku ni mana la reti masak sgt...

sedikit info mengenai kuih ketayap
1. juga famous dengan nama panggilan 'kuih dadar' atau 'kuih gulung'
2. kuih satu malaysia
3. diperbuat daripada kulit nipis bulat berintikan kelapa muda dan gula melaka
4. senang dibuat sedap dimakan

teringat kat orang yang suka sangat kuih ketayap

lost all of them

Views
wo...penangan INCIK VIRUS...see you in court!!!

Monday, November 30, 2009

thinking of her

Views
i wish i could do something for her, but i don't know what, i wish i could know

Sunday, November 29, 2009

pemandu oh pemandu

Views
cite ni sekadar luahan semata-mata serta untuk diri sendiri, kiranya kesedaran bersama

jika kita di tempat pemandu, dan kita memandu (semestinya mmg mcm tu lah zahiriahnya kan), akan ada 2 situasi y berlaku, iaitu
a) mangsa
b) pemangsa

soroti kisah mangsa dahulu
kita akan merasakan pemandu2 lain memandu dengan tidak berhemah langsung, menyelit sana sini, potong barisan, memandu di lorong kecemasan, lagi2? apa lagi common kesalahan y selalu kita tengok? banyak, nak ckp kat sini pun tak guna gak kot, better anda sendiri y senaraikan, lagi bagus sbb berdasarkan pengalaman, kesannya lagi ketara...

apa y anda katakan bila tengok ada pemandu y memandu dengan kurang hemahnya?
1. teruknya dia nih, tak tgk kiri kanan pun nak potong
2. magkuk ayun tollah!!
3. hish...dasar pemandu pompuan, bengap tol bawak kete
4. monyet!
5. bawak kete mcm siput pun ada ati nak duk line kanan
*
*

soroti kisah pemangsa pulak
hmmm...tak sempat nak fikir pape pun, tau pandu jer...

apa y anda katakan bila anda yang memandu dengan kurang hemahnya?
1. biasalah beb, ni baru pemandu pro
2. alah...sekali sekali, bukan selalu pun
3. mcm korng tak pernah buat
4. nak cepat, emergency case
*
*

bak kata pepatah, kuman di seberang nampak, gajah depan mata pun tak nampak

anda pemandu y mcm mana?

Saturday, November 28, 2009

korbanku kerana allah

Views
si anak mengikut ayahnya melihat upacara penyembelihan lembu sempena hari raya aidiladha...

anak : kenapa raya ni tak mcm raya hari tu, dapat duit raya?

ayah : sebab ni raya aidiladha, bukan aidilfitri, hari raya ni pun kita panggil hari raya korban

anak : kenapa panggil korban?

ayah : tu, kan nak korban lembu tu, sebab tu panggil hari raya korban

anak : kenapa kena korban lembu?

ayah : sempena peristiwa nabi ibrahim dan anaknya, nabi ismail

anak : nabi ibrahim buat apa kat nabi ismail?

ayah : nabi ibrahim dapat perintah dari allah untuk mengorbankan anaknya, nabi ismail

anak : kenapa allah buat macam tu? jahatnya allah

ayah : allah tak jahat sayang, allah tu maha mengetahui, dia yang menciptakan kita semua, jadi dia berhak untuk buat apa sahaja pada ciptaannya, iaitu kita, allah buat mcm tu sbb dia nak uji nabi ibrahim, betul2 ke nabi ibrahim tu taat pada alah seperti yang telah dijanjikannya

anak : habis tu, apa jadi pada ismail? matilah dia?

ayah : tak, kan ayah dah cakap, allah tu tak jahat, dia maha mengetahui, nabi ibrahim telah menunjukkan tahap ketaatan yang tidak berbelah bagi pada allah, jadi allah telah menurunkan seekor haiwan, iaitu kambing untuk dijadikan tukaran penyembelihan, maka nabi ibrahim pun sembelihla kambing tu

anak : jadi, apa kaitan ngan hari raya korban ni?

ayah : sebagai memperingati kejadian nabi ibrahim nak menyembelih nabi ismail, kita sebagai umat islam digalakkan berkorban demi allah, sebab tu lah tiap2 tahun kita rayakan hari raya korban ni dengan menyembelih haiwan ternakan yang paling sihat dan sempurna

anak : ooo...saya dah faham ayah..saya pun nak berkorban jugak mulai hari ini...

ayah : bagus betul anak ayah ni kan...dah2...mari kita tolong org kat sini potong2 daging, nak tolong ayah?

anak : nak!!!

Friday, November 27, 2009

segalanya lebih tersusun

Views
wah...ari ni aku create satu lagi blog, kali ni khusus utk sume lagu2 y aku suke, sekali ngan lirik full lagi,


aku takdelah gile nak mem'blog' skrg ni, cuma aku rase better aku letak setempat utk sume lagu y aku suke, tak lupa gak, aku ade link kan sekali laman web y membolehkan anda mendapatkan lagu y aku suke tuh, tp peringatan khas, aku tak galakkan korang download dr internet, aku cuma bg pilihan untuk anda sahaja, tak bermakna aku tak menyokong hasil usaha artis kita, aku nak promote gak sket, kalu kita dgr lagu dr cd original, sound and quality dia lagi syokk...

terserah pada anda, aku sekadar menyuarakan perasaan aku sahaja...tapi ape2 y berminat nak dgr apa y aku suke dgr, anda dialu2kan ke www.therosputih-iramadanlagu.blogspot.com

salam aidiladha

Views
yiehaa...selamat hari raya aidiladha sume, selamat menunaikan ibadah haji pada mereka berkenaan, moga mendapat haji y mabrur..

pe y paling penting, selamat berkorban apa sahaja demi AGAMA bukan demi pakwe atau awek

Thursday, November 26, 2009

not in the right mood

Views
terima panggilan dr no 03********

hurmmm...ni no syarikat mana ni, cuak tol nak angkat call skrg ni...

aku : hello, assalamualaikum..
dia : hello, saya dari pihak astro, nak buat semakan astro no
aku : ye
dia : saya nak tahu, cik ada langgan astro?
aku : takde
dia : cik sudah bekerja atau masih belajar?
aku : belajar
dia : oo, okay, terima kasih cik

hey...apa da tak berminat nak cakap ngan aku ke? mentang2 la aku ni pelajar kan, takde duit nak melanggan astro ni, takyah buang masa cakap psl melanggan astro ngan pelajar ni...

Wednesday, November 25, 2009

going home today

Views
banyak benda nak kena disetel
maka
takleh cakap banyak
blablabla

hahahah

so happy dapat chance balik

huhuhu

Monday, November 23, 2009

apa yang anda tahu tentang gajah?

Views
semalam, menghabiskan beberapa minit depan tv, tgk cerita ttg gajah, bagaimana mereka di india menjinakkan gajah liar, aku tak kisah lagi kalau dorg jadikan gajah sebagai punca pencarian, maknanya jadikan gajah sebagai alat utk memunggah barang, jadikan gajah sebagai binatang persembahan, sume tu ok lah kan, aku boleh terima lagi lah...

y ni part y aku PALING TAK SUKA sebab apa, sbb dorg dera gajah, in order to nak jinakkan gajah, dorg dera gajah tuh, haih...marah tol aku nengok...first2, dorg tangkap anak gajah liar yang dalam usia 5 tahun, pastu rantai kaki dia, pukul2 gajah, tak bagi gajah makan selama behari2, dah la dipukul berhari2...sume tu sebab nak tunjukkan gajah HUMAN POWER, supaya gajah tu tunduk pada manusia, bila da tunduk, barulah gajah tu dipanggi gajah jinak, boleh disuruh buat apa sahaja...

haih...kalu manusia paling jahat dalam dunia pun, kalu wat mcm tu kat dia, pukul berhari2, tak bagi makan berhari2, dia pun leh surrender ngan kia, tak perlu pegawai polis paling bagus pun, aku bleh tundukkan dia, dgn cara
1. pukul berhari2
2. tak bagi makan berhari2


kesian kat gajah, takde sape nak bela nasib dia, kita manusia ni, lain la, ada peguambela nak bela nasib kita, ada pendakwaraya nak dakwa orang yang aniaya kita, tapi gajah?

kenapa kita manusia y punya akal y cantik ni nak menganiaya makhluk ciptaan allah y lain, dlm kes ni, aku tgk sendiri dlm tv, org y merakam kisah ni pun, sabar je kan dia saksikan sume ni sambil mendiamkan diri...takleh salahkan dia jugak, sbb dgn dia berdiam diri mcm tu lah dia dapat rakam, pastu tunjukkan pada sume org kisah benar nih...

pada mereka y merasakan pentingnya kita menjaga hubungan sesama makhluk ciptaan allah y lain, marilah kita tanamkan kesedaran pentingnya kita memelihara dan memulihara alam ini utk kepentingan bersama

sayangilah alam ini sebagaimana anda menyayangi diri sendiri

tgk cerita si nelayan ketam

Views
right now, aku tgh watching discovery channel, cerita deadliest catch ttg usaha nelayan ketam meredah lautan ais utk balik ke pengkalan, ais setebal 4 kaki, kapten kapal cornalia marie terpaksa memerah 1800 kuasa kuda enjin utk melepasi ketulan ais tuh, sangat bahaya, smpaikan kapten tu ckp mcm ni
"jalan kaki lagi laju daripada bot ni bergerak"

sangat dasat, sume org mengalami ketegangan emosi, sbb suasana y sgt menekankan...walaupun hasil tangkapan sangat bagus, pergerakan mereka sangat perlahan, enjin pun dah rosak...

perjalanan merentasi 2 batu ais amek masa 2 jam...lama tol..

sblm cite ni habis, aku da nak wat kesimpulan cerita dah...

1. banyak sgt bunyik 'tot' dlm cite nih, menandakan setiap maa mereka ni mencarut je, tensen sgt kot
2. kapten y sangat menimbulkan ketidaksenangan di kalangan pekerjanya, asyik mengarah je, mesti pekerja dia dapat gaji banyak tu, termasuk elaun mendengar cemuhan dan marahan
3. asyik mengejar keuntungan sangat, sanggup buat apa sahaja janji untung

papehal, cite ni memberi aku something new la, tak pernah lagi tgk nelayan ketam, selalu nelayan ikan jer

Sunday, November 22, 2009

rase terpinggir dah dijual

Views
hari ni, aku berjaya menjual rase terpinggir kat 'the air sales'

berjaya2...bangga aku bangga...

baru semalam aku publish entry psl rase terpinggir nih, hari ni aku da jual, harga boleh tahan gaklah, alah..harga tak penting, y penting, ada org da beli

so

aku tak rase terpinggir gi dah, jadi, aku kena cakap mcm ni la

saya tak rase terpinggir

baru sesuai, kira sepadan ngan entry smlm tuh, tahniah2

padayappa

Views
aku tak sure mcm mana dah ejaan dia, tp lebih kurang mcm tu lah bunyiknya...

citer tamil y aku tgk start dr awal smpai hbs, citer y best...bangga aku time tu sbb aku lah satu-satunya dlm umah aku tuh y nengok, kelakar je sbb sume org da sound2 aku kongker tv sorg2, hah...lantaklah kan..aku berjaya gak tgk citer tuh smpai hbs...hihihi

jalan cite padayappa sendiri pun aku dah lupa, y aku ingat padayappa tu nama watak utama dlm cite tuh, dia membela nasib org kampung dia y rata2 miskin, rajnikanth la y pegang watak padayappa tuh

dia nye promosi cite tu ble tahan gak lah, smpaikan aku ingat padayappa tuh membawa maksud sesuatu, contohnya mcm 'kisah aku', takpun 'kemalangan' ke hape ke, punya lah beriya aku nak cari maksud padayappa tuh, nasib tak sempat tanya budak tamil sendiri, syukur lah tak smpai tahap tuh kan, sekali bila aku tengok cite tuh, ceh...padayappa tu stands for nama org upenya..

overall...kalu korg dapat peluang nonton cite padayappa nih, tontonlah, tak rugi, banyak y kita leh dapat dr citer nih, sume memberi kita kesedaran hidup dalam bermasyarakat...

tak salah kan tgk cite tamil, kitakan satu malaysia

Saturday, November 21, 2009

akhiran hari ini

Views
lagi beberapa minit nak masuk hari baru, meninggalkan hari ini buat selamanya, nothing speacial to talk about, just the unique number there 2111, 21st of november, maybe for those outsiders, nothing to be memorable, nothing interesting, and nothing to be proud of

but for me, it means a lot

mmgla takde cerita yang best berlaku dlm idup aku ari ni, tp the number there, so speacial for me, 2111, i won't tell why, let only me know why, i don't wanna share about that, but i want you to figure it out

how? that you have to find it by yourself

as for the last word, 2111 means a lot to me

rase terpinggir

Views
apa itu terpinggir?

merujuk pemahaman aku, terpinggir adaah suatu perasaan yang timbul hasil daripada ketidaksenangan sikap orang tertentu terhadap diri sendiri sehingga menyebabkan kita sendiri terasa seakan, maka kita akan berasa terpinggir

perasaan terpinggir adalah salah satu daripada beribu perasaan yang membawa unsur negatif dalam diri sendiri, jika anda pengamal unsur positif dalam diri, maka pastinya anda tidak akan atau tidak mahu membuat sebarang hubungan dengan perasaan terpinggir, maka nyahkau terpinggir

aku kadang2 nyampah gak apabila didatangi perasaan teringgir nih, biasalah, tetamu tak diundang, nak je buat derk tak layan gitu, tp nnti hbs sume org dia jaja cakap aku ni sombong, tak layan tetamu ngan sebaiknya, jadi, apa pilihan yang aku ada? hmmmm...
A - tetap buat derk, sedia tadah telinge digelar sombong
B - layan dengan baik, walhal dlm ati meronta2 perasaan kenyampahan
C - ngamuk2 mcm org gila meroyan dengan harapan takde org nak dtg umah gi dah
D - sume di atas membawa kepada hasil dianggap sombong oleh mereka di sekeliling

jadi? mmg akan tetap kena layan la perasaan terpinggir nih, takde pilihan lain

perbincangan di atas membawa kepada satu jawapan iaitu saya rase terpinggir, muktamad!!

cinta sejati di sebalik ujian

Views


mereka meragui
wujudnya cinta yang sejati
tidak hati ini
semenjak dari mula
ku yakin ada cinta
cintalah yang memungkinkan segala
ku rela
biar betapa pun perit tertusuk duri
jalan berliku tiada bertepi
ku percaya
tidak sia-sia aku diuji
demi cinta
tersembunyi hikmahnya pasti
pandang-pandang alam ini
sambil pandang difikiri
mana bumbung langit tinggi
mana lantai bumi
tiap satu yang terjadi
tidak mungkin tersendiri
cuba cari jawapannya andai meragui
ku rela
biar betapa pun perit tertusuk duri
jalan berliku tiada bertepi
ku percaya
tidak sia-sia aku diuji
ada hikmahnya pasti
sejak mula ku percaya ada cinta
cinta itu memungkinkan segalanya
cinta suci
dan abadi

cinta memungkin segala yang berlaku dalam hidup kita
kita merelakan segalanya demi cinta
namun cinta yang sejati
akan hadir selepas diuji dan diduga
oleh si dia yang memerhati
kerana hanya dia yang mengetahui
apa yang terbaik untuk kita

Friday, November 20, 2009

senarai lagu layak ke akhir juara lagu ke 24

Views
hujan - aku scandal
aizat - kau aku
aizat - pergi
black - aku rindu sayang kamu
estranged - aurora
stacy - pakai buang
yuna - dan sebenarnya
akim - bengang
tomok - rindu terhenti
alyah - tak mungkin kerna sayang
bunkface - situasi
shila (faizal tahir) - bencinta
misha omar - adam dan hawa
hafiz - masih jelas

biarlah terpatri segalanya

Views

andai hati ini sang kecapi
perasaan jadi talinya
engkau memetik jari jemari
berlagu irama duka dan lara
andai tubuh ini boneka
nalurinya benang sutera
engkau dalang mengawalnya
ke timur ke utara ke mana jua
aku hanya menuruti
mengikut apa saja hukuman
andai diri ini taman tasik
sang kirana pula jiwa raganya
engkau menjaring dengan senyuman
dan mengurungkannya dari segala
namun diri ini insani
pasti ada kemahuannya
kerna aku terpanah arjuna
sedikitpun tidakku menyesali ooo
aku rela ditawanan
aku rela terpatri cinta suci
aku rela ditawanan
aku rela terpatri cinta suci....ooo..oo

demi cinta kepada mu
segala onak duri
sanggup ditempuh
agar kisah cinta antara kita
menjadi satu sejarah hebat

sanggup berkongsi

Views
liya : liya sanggup berkongsi kasih dengan nur
nur : akak!
petikan dari cerita 'nur kasih'

Thursday, November 19, 2009

i learn one new thing

Views
have a meaningful with my sister after dinner tonight, nothing interesting, just having a talk with your siblings, sharing ideas, sharing what you feel, what will you do in a certain situation, makes me realize one important thing in my life,

M.A.R.U.A.H.

siapa lawan siapa kawan?

Views
pandang kanan, nampak sorg teman, pandang kiri, nampak sorang lagi teman, selalu nmpak dorang ni, aku ngan dorang pun selalu je borak, banyak benda y aku cerita kat dorang, dorang cerita kat aku, kiranya, we share a lots....serasi sgt rasanya kami ni, ada chemistry y kuat, sume org cakap mcm tu bila tgk aku dan dorang...bangga jap aku...

aku ngan dorang berkawan bertahun2...tak pernah gaduh besar, merajuk sket2 tu ade lah tapi tak pernah simpan dalam ati, paling lama gaduh pun takdelah sampai tak tegur 1 ari, aku takleh idup kalu takde dorang, dorang pun sama, raa sunyi je kalu tak borak ngan dorang, kalu dorang takde depan mata, takpelah lagi, kalu gedebek ada depan mata, mana boleh tak tegur...dorang kawan aku la, bangga aku ngaku dorang kawan aku...

satu ari aku ada masaah, aku cakap kat dorang, sebab dorang kan kawan aku, sorang cakap mcm ni,

"buat tak tau je lah ain, nnti setel lah tu masalah kau, bukannya kau tak biasa kena mcm ni, selalu je, org lain pun ada je y kena mcm ni, setel je last2 sekali, dah la, kau takyah fikir pape dah...hmmm...tu la kau, sape suruh kau jahat mulut sgt, padan ngan muka kau sekarang, aku tak tau nak buat apa, kau pandai2la cari jalan mcm mana nak setel benda ni "

sorg lagi cakap mcm ni,

"hbs tu, kau nak buat apa skrg ni? aku rasa la kan, baik kau cakap leklok ngan dia bahawasanya kau tak buat mcm tu, org lain y buat, msti dia dah salah faham kat kau, aku kenal kau, bila kau nak jmpe ngan dia? aku teman ek, kau jangan bimbang, aku ada...dah2, kau jangan tensen2, ape2 hal, kau leh cite kat aku"

sudah terang lagi bersuluh, mana kawan mana lawan...

teman ketawa senang dijumpai tapi teman menangis sukar dicari

notakaki : cerita di atas adalah rekaan semata2, tidak ada kena mengena dengan y masih hidup ataupun y telah meninggal dunia


anda kawan y mcm mana?

Wednesday, November 18, 2009

teruja2

Views
menghabiskan masa di depan lapatopa yang mempunyai hubungan dengan dunia luar sangat menyeronokkan diri ini, inilah yang dipanggil "dunia di hujung jari anda" hahaha...aku SANGAT SUKA internet sebab dia menghubungkan aku dengan dunia luar walhal aku tak keluar ke mana pun...suke2....hihihi

aku baru pas melayani google images, hurmmm...saaaangat la besar mata ni mandang imej2 y mengujakan aku...(peringatan : bukan gambar2 lucah yer)...just gambar2 y menenangkan aku and pada masa y sama mengembangkan potensi otak aku supaya tak berkarat sepanjang cuti ni, at least biarla otak aku ada keje utk dibuat kan...

selepas layan gambar2 best ni, aku termenung jap...keluar trangtangtang satu soklan dari kepala aku terbang tiung2
"mcm mana aku nak start ni ye?"

pendek kata, kalu intenet ada sekalipun, we still need the way, so, how am i going to do that?

i'm still thinking...

pengalaman sebenar

Views
pengalaman mengajar kita erti kehidupan

selalu sangat da dgr ayat mcm tu, smpai da lali da, tp smalam, pengalaman betul2 telah mengajar aku erti kehidupan ini

pernah anda terfikir hiup kita ini seolah-olah seperti dalam drama tv je, atau drama tv y telah menciplak hidup org lain...hmmm...tak dinafikan la ada drama tv y diadaptasi dr kisah benar orang2 tertentu, sbb da sah2 pengarahnya manusia, penulis ceritanya pun manusia, jadi hubungkait antara kisah dalam tv ngan kisah di dunia sebenar ini ada....

namun aku langsung tak sangka aku boleh jadi one of the watak y ada dalam citer tv, watak antogonis plak tuh, bangga aku bangga, ni kalu masuk anugerah skrin ni, conform award pelakon pembantu wanita terbaik dalam tangan, confirm aku cakap..

bile fikir balik apa y da berlaku, aku rase besar hikmahnya y allah nak bagi kat aku, tp mmgla mase kejadian ngah berlaku, aku da sumpah seranah da kenapa la aku y dipilih jadi pelakon ni, apa hebat sgt kah lakonan aku smpai terpilih utk jadi pelakon dalam kisah ini...

tapi aku realize satu benda y amat bermakna dalam hidup aku...

aku bertuah kerana masih diberi peluang untuk mengenali dirimu sehingga hari ini
terima kasih yang tidak terhingga

Tuesday, November 17, 2009

anjakan oleh aku

Views
hahaha...hari ini dgn bangganya aku mengumumkan di sini, aku baru sahaja merasmikan satu lagi blog baru under nama aku, kalu dulu, aku pernah handle 4 blog pada satu masa y serentak, sampaikan my sister selalu sound aku 'giler blog', tp dia ckp mcm tu tanpa mengetahui bape byk blog y aku ada, dia ingat aku ada satu je, da bising mcm gaban da, kalu dia tahu EMPAT, haih....mati aku dek serangan bertubi2 tanpa belas kasihan oleh dia, hahaha...

eh2...sblm tu, meh sini nak famouskan sket my new blog nih,

aku saje create blog ni khas utk mempromosikan sekaligus menjual hasil crochet y aku berjaya siapkan, ok la kan, zaman skrg ni zaman IT, baguih gak lah aku wat blog psl crochet ni, tau tak crochet tu apa?

crochet tu kalu nama kampung dia, kait jarum satu, kalu y guna 2 jarum, kita panggil knitting, wat masa skrg ni, aku fokuskan pd crochet dulu, so, sape2 y berminat nak beli hasil crochet y aku buat, leh la cntct aku melalui laman blog tuh...

aku jual murah2 je, bukan nak kejar untung mana pun, tp aku tak nafi la, sume org berniaga nak untung kan, tp aku terus terang cakap aku minat mengait, and then, takkan la satu umah aku ni dipenuhi ngan barang kaitan aku, berpinar mata my daddy nnti karang, kat ruang tamu ada benang, dapur ada, dalam bilik ada, silap ari bulan, dalam toilet pun ada, hahaha...

jadi, aku luaskan la sket kebolehan y aku ada ni ngan korang, aku sedia menerima tempahan, tapi based on apa y aku boleh buat je lah, janganla tetibe korang mintak,
"ain, aku nak tempah langsir ropol2 y dikait, esok aku amek ek"
mati terbungkang tangan gegel2 la gamaknya aku, hehehe

eh, panjang lak explain aku ni ye, haish3...dipendekkan cerita, sape2 y berminat ngan barangan crochet (seperti apa y ada dlm http://jualbelicrocheted.blogspot.com) leh la cntact aku...boleh dibawak berunding...

Monday, November 16, 2009

private no

Views
siapa kamu?
apa yang kamu mahu?

Sunday, November 15, 2009

kenapa csi sgt best?

Views
wo...aku perlu nyatakan di sini dgn jelas bahawasanya aku ini adalah csi die hard fan...really2 hard...waaa...crime scene investigation...

csi las vegas

csi miami


csi new york

nape dasat sgt?
ntahla, aku first time tgk cite ni since aku form 2 lagi, mase tu just csi biasa je, pastu baru ada csi miami, pastu tambah lagi satu, csi ny lak...sumenye aku ikut, nak kata sume episod aku nengok, tipu lah sgt sbb aku tak punya peluang y begitu cerah, time2 cuti mcm ni je lah dapat tgk sume episod y disiarkan, kalu time lain, hmmm...sosah nak cakap...

cite ni sgt best sbb dia menggambarkan ketelitian melakukan sesuatu penyiasatan, ketelitian itu sangat menarik minat aku, sbb aku sgt suke mmbuat kerja y hampir2 perfect nih, suke2....tapi nnti tensen dia lebih la sket...sbb asyik fikir wanna be perfect all the time, haishh...mana tahan gitu beb...baik kita bersederhana sahaja dalam sume benda, tak lebih, tak kurang, pale pun tak sakit...

tapi, bila melibatkan kes2 homisid gini, mana leh wat cincai2, even kulit kuaci pun leh jadi kes...kadang2 kelakar gak, cakap je bla3...pastu tetibe je leh cakap, itu adalah bahan utama dalam pembuatan bedak baby, kalu ikutkan normal, ada ke pekerja y begitu mendambakan dirinya pada semua benda secara mendalam begitu, mustahil lah, unless kalu itu adalah kepakaran bg dia, lain cite lak kalu gitu...

haih...aku tak kisah la kena tipu ngan pengarah cite ni, sbb penipuan dia sebenarnya masih boleh diterima oleh akal aku...

padahal, my father pernah ckp mcm ni mase aku beriya nak tgk csi smpai habis,
"takyah tengok lah cite bohong mcm ni, kena tipu ngan dia je"
hahaha, tapi aku tetap tgk, hahaha, nothing can stop me, hanya masa tontonan dan peluang menonton sahaja y mampu menghalangi ku...ngeh3...

sbnrnya, banyak benda y kita leh belajar sambil nonton cite csi ni, selain dari skill membunuh (amaran keras : jangan belajar benda yang tak elok, sekadar dijadikan panduan sahaja), aku belajar kita jangan sesekali membunuh, merancang untuk membunuh, atau apa sahaja yang boleh menyebabkan kematian orang lain, pastu melarikan diri dari kesalahan, kerana setiap bukti yang ada akan bercakap tentang kebenaran, jadi, kalu wat salah, baik kita mengaku sahaja, sbb manusia ni terbina daripada gabungan berjuta2 unsur biologi yang hidup, setiap tempat yang kita lawati, kita akan meninggalkan kesan, walau kita cuba utk memadamnya sekali pun, tetap akan meninggalkan kesan

moral of the story
pegang teguhlah pada ajaran agamamu
kerana
hanya agamamu sahaja yang akan membimbing mu ke jalan yang benar


mencari identiti diri

Views
benar2 teruji je rase cuti ni, baru memasuk minggu kedua cuti,aku dah masuk tahap nak menunjukkan simptom2 sasau, nasib baik ada capaian cik tenet, kalu tak, agak terbabas jugak mcm ni, jadi nasib baik itu masih ada...

cuti ni, nak kata aku bebas nak buat apa sahaja pun tak leh jugak, tgk kat kaki aku ni ha, ada rantai je, tp 'rantai halimunan'...so, aku bebas tapi tak bermakna i'm free...haishhh...mainan kata2 sudah mula mengeluarkan diri dr aku, bahaya2...

siapa aku sekarang ni? siapa2? aku sendiri pun dah konfius, da tak bape nak selari dah sistem pertahanan diri ngan sistem kepercayaan...ha....i need to do something before its getting worse...

I.D.E.N.T.I.T.I. sudah mula menjadi asing buat aku, menandakan aku sudah di paras berjaga2, skuad penyelamat perlu sentiasa bersedia, khuatir gagal membendung masalah

apa yang penting sekarang?
ubah cara hidup
ubah cara berfikir
ubah dimensi berfikir
ubah segalanya

pastikannya selari dengan current lifestyle

Saturday, November 14, 2009

gangguan yang merapu

Views
"kau jangan nak berlagak sombong dengan pakwe kau tu, kau ingat sikit, aku boleh buat dia benci kau satu hari nanti"

iskh3...kasar sungguh budi bicara tuan hamba, hamba terkedu membaca ayat2 sebegini...bukan sekali ini tuan hamba menghubungi hamba bukan, sudah berkali2...namun segalanya berakhir dgn tindakan mendiamkan diri oleh hamba...

bukannya hamba kedekut nak menunjukkan buah silat terbaru hamba kepada tuan hamba, tetapi hamba merasakan adalah lebih baik hamba berdiam diri sebegini, bak kata tuan guru hamba,
"berdiam bukanlah bererti mengalah, tetapi berdiam mengatur strategi"

tapi, hamba tidaklah pula berdiam kerana mengatur strategi, hamba sememangnya berdiam diri semata-mata

biarkan saja tuan hamba menabur segala gangguan yang tuan hamba ada, pastinya hamba tidak gentar semua itu...

notakaki : kemerapuan semata2

adakah model perlu seksi

Views
peringatan : ini adalah sekadar pendapat peribadi, tidak berkaitan dengan mana2 pihak sama ada yang masih hidup atau telah meninggal dunia, tiada unsur provokasi atau sebagainya

baru pas tgk cerita 'anda rasa anda ada kebolehan menjadi model'...

aku cakap terus terang je kat sini, semua peserta model nih pompuan, usia dalam lingkungan 16-24thn, mcm2 negara ada, kiranya dorg ni mewakili negara masing2 kot, not bad lah jugak kan, rupa sume ada, canteq2...body? hai....of course lah canteq jugak, bagi aku, (sekali lagi hanya sekadar pendapat peribadi semata-mata)...agak perfect jugaklah badan masing2...da nama body model kan...mestilah canteq2...

cuma...

kenapa mesti masing2 nak seksi2 ek? sume nak tayang badan, pakai y dedah sana dedah sini...haih...hangin aku tetibe...

aku bukanlah jeles ngan dorg sbb dorg punya badan y canteq, tp aku menyampah...menjadi model tak seharusnya atau semestinya menayangkan apa jua aset yang anda ada, cukup dengan berpakaian y canteq tapi tutup2...hmmmm....agaknya agama dorg tak halang sume2 tu, tapi aku tetap ngan pendirian aku mengatakan bahawa menjadi model tak seharusnya seksi, dan tak semestinya menjadi seksi baru anda boleh jadi model...hmmmm....

seksi2 y biasa tu aku leh terima lagi nih, tp nih...haduhhh...berdarah mata...tak perlu lah kot...

aku sedar aku bukanlah sempurna, aku juga bukan bagus, tetapi aku harap aku sentiasa berusaha tingkatkan keimanan ku agar aku menjadi semakin bagus, tahu menilai apa y terbaik buatku, apa y terbaik buat agamaku, apa y terbaik buat mereka di sekeliling ku...

bantuilah hambamu ini dalam menempuh dugaan mu ya allah ya tuhanku

enjoy ghost rider

Views
taktau pe dah jadi ngan aku nih, adakah sebab duk mengadap tv je, menyebabkan aku byk menonton cerite alias filem alias drama tv alias apa2 aje y best ditonton...

kriteria utama cerita y menarik minat aku adalah
1. jalan cerita yang lain dari yang lain (takmo skeptikal pnye jalan cherita)
2. pelakon y hensem dan shanteq
3. masa menonton y perfect (tak lewat tak awal)
4. iklan y bagus
5. ada special request dari someone special

so, pagi ni, aku dah habiskan nonton citer cool dari nicholas cage, citer GHOST RIDER...

perghhh..shanteq giler motor dia..ganes2...menanges kalu dpt sebijik mcm ni, mmg aku letak dlm frames, tayang dlm umah, pastu pagar kat surounding dia ngan ayat sila jangan usik, takpun mcm ni pastikan anda jarak anda berdiri dengan motor ini sejauh 2meter...am i too much? hahaha

hei...tgk lah sendiri kedasatan motor ni, mcm mana aku tak bersikap dasat kalau aku ada motor mcm ni...aih...

papehal double thumbs up utk citer nih..beshhhh....

Friday, November 13, 2009

begini aku seadanya

Views

nubhan - seadanya aku

tak dapat ku kotakan
seperti yang sudah-sudah
bagai memetik butir bintang
yang jauh tampak terang
tak sanggup ku mungkir dalam sayang
tak mampu ku berikan
mimpi di luar jangkauan
terimalah yang setulusnya
aku di depan mata
seadanya aku manusia
aku peraih kasih sayang
rindu pada ketulusan belaian
engkau yang mendamaikan rasa ragu
dengan cinta tak seperti dulu
istana yang ku bina
biarpun kali kedua
terimalah yang setulusnya
aku di depan mata
seadanya aku manusia
aku peraih kasih sayang
rindu pada ketulusan belaian
engkau yang mendamaikan rasa ragu
dengan cinta tak seperti dulu

aku menerima dirimu seadanya kerana dirimu menerimaku seadanya

my new kerja

Views
right now, i'm having a long holiday, not know what to do, so...dapat tawaran kerja, sbnrnya tawaran kerja dapat since before raya hari tu lagi, about bulan sepetember lagi, mcm pisang goreng panas je aku ni kan...hakhakhak...ni nama dia ayat puji diri sendiri...

berminat nak tau apa kerja aku skrg?

hurmmm

waktu bekerja : 7am - 5pm (mungkin tempoh boleh dipanjangkan atau dipercepatkan)
tempat kerja : sekitar kawasan dalam rumah
uniform kerja : bebas asalkan selesa dan sopan
skop kerja : meliputi urusan surirumah sepenuh masa
kelayakan : tidak diperlukan
pengalaman : janji boleh belajar new things

nama kerja : B.A.B.Y.S.I.T.T.E.R.

nasi ayam!!

Views
wow...new experience for me, and new things gonna be learn today...wow...

takdelah gempak mana pun, tapi sangat teruja nak try buat nasi ayam, so..here is our nasi ayam...hah...why 'our'? hahaha...because my sister and i telah bekerja keras (tipu je) menyiapkan nasi ni...hehehe...

rupa da ada...
rasa da ada...

apa lagi?

mai2...pakat beli nasi ayam kami...mai2...

my new story

Views
sejak dua tiga menjak menjadi penunggu rumah, tak pasal2 aku tersangkut ngan cerita2 berepisod gini...aku sbnrnya kureng suke ngan citer berhari2 mcm ni sbb tak tahan jantung nak kena buat degupan tambahan smpaila citer tu habis...tapi skrg ni mcm mana...alamak...dah tersangkut...

taraaa...ni la kegilaan aku skrg..best story nieh..

nenek yang berkebaya

setakat apa y aku tgk semalam, da masuk episod ke7, setiap ari isnin hingga khamis, temu janji kul 4.30 hingga 5.30 pm...hmmmm...

marilah kita saksikan apa kesudahannya, nak ckp byk kat sini pu tak guna, cite tak habis lagi, taktau pe kesudahan, karang kalu cakap, jadi kes fitnah lak...marah lak si pengarah cite nih...so...nnti cite ni dah hbs, baru leh komen...

papehal...layyyannnnn nenek kebaya...

Thursday, November 12, 2009

do you agree with me?

Views
ada seorang lelaki, menghampiri seorang gadis yang keseorangan

lelaki : hai, seorang ke?
~ dah nampak tapi saje gatal mulut nak tanya orang ke berdua ke hape ke
gadis : ha'a, sorang je

lelaki : boleh saya teman?
~ cantik bahasa, instead of using ayat boleh saya duk sebelah, padahal mmg hajat hati nak duk sebelah
gadis : eh, duduklah kalau muat
~ dalam hati sebenarnya nak cakap TAK BOLEH tapi saje cover ayu sopan

lelaki: dah kul bape skrg ek?
~ kalau takde jam sekali pun, sume org ada henset, takkan takleh tgk jam kat henset kot
gadis : kul 3 dah

lelaki : dah lama tunggu kat sini?
~ tau je dah lama sebab dr awal gadis smapi tempat tu dia duk perati
gadis : takdelah lama sangat, bolehla

lelaki : tunggu sape?
~ bussybody betullah
gadis : tunggu ayah sepatutnya dah sampa ni, tak sampai2 lagi

lelaki : apa? ayah? ooo
~ kecut perut la tu, baru sebut nama ayah, bukan jumpa ayah pun
gadis : ha'a, ayah

lelaki : saya dah janji ngan kawan ni, saya pegi dulu cik adik ye
~ tetibe je ckp janji ngan kawan
gadis : oh, ok

satu adegan di bustop pada suatu petang, penuh skill mengorat dari seorang lelaki, pernah alami? standard mmg mcm ni la kan antara soalan2 y common kita dgr..paling tak pun, phewwwitt2 dari jauh sambil buat bunyik tikus...apa? bunyik y mcm mana? alah..y bunyik chit3 tuh, kiput2 mulut muncung...

masyarakat kita suke kan tanya soalan2 y kita da tau jawapan dia, cntoh lain
mak cik bedah ngah jemur baju, jiran mak cik bedah, mak cik simah datang tegur,
"ai bedah...jemur baju ke?"
agak2nya, apa la mak cik bedah ni nak jawab, takkan dia nak jawab
"eh...apa lak jemur baju, awak tak nampak ke saya tgh goreng cekodok ni simah"

jadi, anda fikir mcm mana?

therosputih : aku pun selalu je aju soklan y jenis mcm ni...

satu cerita

Views
pernahkah anda sedang duduk, pastu didatangi satu soalan bussybody mcm ni

"kenapa la perangai dia mcm tu?"
"kenapa mesti dorang tu berkelakuan mcm tu?"

soalan demi soalan, pastinya berlanjutan dengan pelbagai spekulasi seperti

"aku nyampah tol ngan dia tuh!"
"meluat aku tengok asyik berkepit je, mcm takde org lain kot dalam dunia ni"
"mcm dia sorang je yang ada, orang lain takde"
"apa dia ingat dia tu hebat sgt ke, agung la tuh"

sebenarnya kita kena buat kesimpulan yang mcm ni je

"setiap orang tu berlainan, mesti dia ada cara tersendiri mcm mana nak selesaikan benda tu, mcm mana dia handle the situation"
"biarlah dia dengan dunia dia, aku dengan dunia aku, aku tak kacau dunia dia, dia tak kacau dunia aku, setel"

tak pun, apa kata ckp je mcm ni

"aku ni sedap mulut je duk ckp psl org lain, mesti org lain pun ada duk bercakap psl aku"
"aku ni tak perfect jugak, ntah2 ada org tak suke kat aku sebagaimana aku ada tak suke orang tu"

pendek kata, kita kenalah sentiasa beringat dan sentiasa berfikiran positif, kita hidup bermasyarakat dan islam sendiri menggalakkan umatnya supaya amar makruf nahi mungkar, mengumpat adalah berdosa besar, tapi ketika mengumpat, itu adalah keseronokan yang sukar digambar

mengumpat hal orang lain tidak mendatangkan kesan fizikal teradap kita
tetapi
jika kita menjadi bahan umpatan orang, aduhhh...terasa sungguh sakit fizikalnya

renung2kan

therosputih : setiap kali mata memandang benda yang kureng elok, cepat2 selawat, supaya mulut ada benda nak buat and tak sempat nak mengumpat

senja untuk hari yang merah

Views

awie dan ziana zain - senja nan merah

masihkah kita termangu di bawah pepohon itu
ketika hujan melunturi danau yang terusang
tidak pernah dibilang hari
hanyalah debar
yang terasa
terasa
setiap hari dibuai mimpi yang terindah
dengan menghitung senja merah di hujung sinar
mencipta kebeningan rahsia
pada sehimpun kenangan
menyimpul satu makna
di ruang yang lurus ini
haruskah
kita mencari
pada gunung dan lurah
liku-liku curam insani
haruskah
kita mencari
puncak mengilau cahaya
dalam hidup seribu warna
di bawah
teriring ungkapan
pada sebuah wajah
yang lara kesepian
haruskah
kita mencari suatu
senja dalam kepedihan
haruskah
kita mencari
dalam senja begini
kembali kita bertemu
haruskah
haruskah
kita mencari
dalam simpati wangi
kembali kita bersama
membilang kenangan yang abadi
seperti menuggu mentari
senja
menghilang
perlahan-lahan di sebalik
awan yang merah
haruskah
haruskah
kita mencari
daam senja begini
kembali kita bersama
haruskah
haruskah
kita mencari
mencari
dalam simpati wangi
kembali kita bersama
membilang kenangan yang abadi
seerti menunggu mentari
senja
menghilang
perlahan-lahan di sebalik
awan yang merah
di balik awan yang merah
di balik awan yang merah
di balik awan yang merah

leh tgk video lagu ni time juara lagu 1997 kat http://www.youtube.com/watch?v=rKuMZ3t6tc0

love this song very much, hari ni, tgk mhi,dia siar rakaman lagu ni time juara lagu 1997, dah lama kan lagu ni, about 10 years ago da, aku membesar dgn lagu ni, lirik dia, perghhh...di balik awan yang merah, kita memadu kasih, dalam cite tu la, itu y digambarkan dlm liriknya, bukan aku nak ckp aku y memadu kasih di balik awan yang merah, haishhh...susah tau, org jeles ngan aku bila aku dah start berkata-kata sastera nih, ada suara2 sumbeng di belakang kutuk2 aku...hahaha...tp aku tak amek ati langsung, huh...langsung tau...hihihi...

pagi ni, ada org dedicate lagu ni kat aku...waaa...teruja2...thanks..baru hari ni aku tau this song pun favourite dia gak, spjg kenal dia, jarang dia bercerita ttg benda2 sebegini, selalunya aku y kepoh2 cakap, this is my favourite song, hah, this one also my favourite song...dia senyap je most of the time, so, once dia da bercakap, of course aku akan ingat smpai bila2...sweet kan aku ni?ahaks..ni nama dia angkat bakul...tgk, aku ajar korang simpulan bahasa plak pagi ni, bagus2...

specialy for u..:)