Wednesday, June 20, 2012

berita baik untuk dikongsi

Views
assalamualaikum dan salam sejahtera...di kesempatan yang diberi ini, aku kumpulkan segala kekuatan yang ada, berkongsi satu berita yang pertama kali berlaku dalam hidup aku...

tau ni apa?

picture taken from encek google

satu petang, dengan keadaan diri yang tak bape nak sihat, aku tergerak ati nak check...sebab ada beberapa simptoms yang aku rasa sangat pelik, simptom2 seperti tetibe je rasa loya, berlarutan sehingga beberapa ari, demam, selesema yang takmo ilang, makan ubat pun mcm takdak kesan jer...and then, bila check...ada DOUBLE LINE seiyhh...

ya allah...betul kah ini? nak je aku balik bumi bintulu sekarang nih, tp...takpelah....tunggu confirm lah dulu...rasa tak bape nak yakin jer sebab kalau ikutkan tarikh last period aku, aku masih belum lewat...so, esoknya, aku ke klinik, kali nih buat urine test, dan aku betul2 positive...alhamdulillah...ada budak kecik sudah dalam rahim nih...

terus aku roger sama si dia...dia tak bape nak percaya tuh, maybe sebab tak sangka kot...takpelah, percaya tak percaya, aku sendiri yang mengalaminya....after a few days, dapat je dia terima...menjaga aku dari jauh...

dengan keadaan diri yang masih belum sepenuhnya okay, atas nasihat mak aku, terus aku gi buat buku merah, tapi kat sini aku dapat buku putih, buku merah tu klinik kesihatan yang pegang...owh...baru tahu prosedurnya...

alkisah, masa nak buat buku merah, aku bukan bercadang nak buat pun, cuma nak jumpa doktor sebab malam tu aku tak dapat nak tidur due to asthma yang teruk bagi aku yang tak pernah2 ada asthma nih...bila nak daftar di kaunter pendaftaran, sorang staff ni suh aku terus ke klinik ibu dan anak...alamak...meanings....buka buku merah...okay...aku dengan gamble nye, senonong je pergi, ngan tak bawak dokumen apa2...owh yer...untuk perkongsian dengan ibu2 baru di luar sana, kalau nak buka buku merah, sila bawa

1. result urine test yang positive tuh supaya nurse situ percaya yang kita memang mengandung

2. salinan ic sendiri dan pasangan, serta surat nikah

3. dua keping gambar berukuran pasport sendiri dan pasangan

mcm kes aku, langsung takdak apa2, tapi maybe sebab kawasan aku nih, memandang tinggi sket pada guru, so, percaya je lah kat aku bila aku cakap aku positive mengandung, kalau orang lain, maybe dia suh balik amek result tu kot, lain2 maklumat tuh, aku mana ada bawak, melainkan ic sendiri...dengan kekurangan maklumat mcm ni pun, syukur alhamdulillah nurse yang deal ngan aku masa tu sangatlah okay dan bagus...aku suke...nama dia kak wan...orang teganu...


ramai yang cakap, buka buku merah bila kandungan dah cecah 8 minggu atau 2 bulan, tapi sebenarnya tak kisah bila2 pun, seawal bila mana kita tahu kita mengandung lagi...lagi cepat kita buka buku merah, lagi bagus, tambah2 kalau kita tak bape nak sihat, ataupun takut kandungan kita ada masalah apa2...ada aku pernah baca, kalau kita ada sejarah keguguran, pegi buat buku merah cepat2, takut jadi apa2 pada kandungan kan...so, aku dengan ini, buku merah setel!!

notakaki : kandungan dah masuk 5 minggu...semoga aku dan kandungan dilindungi dengan kesihatan dan kekuatan yang berpanjangan...

2 comments:

mekchu said...

alhamdulillah... mekchu dah lama tak BW.. tertinggal ketapi tp belum terlambat kan nak wish.. semoga baby dan mama dia sihat.. dan paling penting nak ucap ni "selamat muntah, muntah dan muntah.. ehh muntah lagi" hehehehe (suka nya menyakat. mentang2 dah lepas fasa tu)

take care :)

therosputih said...

mekchu
bestnya dia menyakat kita...ehehe...takpe2...semoga mama ngan baby sihat2 hendaknya kan mekchu...

mekchu pun sama jugak, sihat2 dan sihat dengan baby...hehehehe

time kasih mekchu...