Tuesday, May 4, 2010

petua menyuburkan tanaman

Views
petua ni aku tak sure lah kalau2 pernah ditulis dalam mana2 blog atau pernah disebut oleh mana2 tokoh tanaman, tapi sepanjang pemerhatian aku sejak sekian lama, rasa2nya, why not if aku share with mereka kat luar tu kan...

mcm mana nak suburkan tanaman?
caranya mudah sahaja, instead of siram tanaman ngan air biasa atau air baja, tukar air siraman anda itu dengan air basuhan beras, siram tanaman seperti biasa, lakukan beberapa kali, dan lihat perkembangan tanaman anda...murah dan tidak berbahaya, organik plak tu....

jangan bazirkan air basuhan beras anda sbb air basuhan beras ni, mengikut kata org tua, banyak khasiatnya...kalau fikir logik pun, air basuhan beras kan adalah sisa2 dari beras yang terlarut dalam air tu, kan airnya pun kaler putih (kalau basuhan pertama) kan, makin pekat kaler putih dia tu, makin dasatla kepekatan bahan terlarut dalam air...jangan bazirkan, siram kat pokok tanaman terutamanya sayuran, huh...suke tgk pokok segar je...cubalah...tak rugi, tapi kalau tak menjadi jugak, tatau la kan...tp, tak salah mencuba....insyaallah menjadi...

No comments: