Tuesday, July 10, 2012

nak jugak 1 murid 1 sukan

Views
taken from google

ari nih, sume sekolah, jabatan2 pendidikan menganjurkan program 1M1S yakni 1 murid 1 sukan, satu malaysia serentak seiyh...tetibe je tukar jadual bila mana last minit dapat tau tentang program ini...

ai cik ain...bersukan jugak ke?

hahaha...satu soklan yang sungguh clise ngan keadaan diri aku...alkisah....jumaat lepas, first aku sambung fisio kat area sini, start ngan ari jumaat tuhla, sampai la ke ari nih, sakit dan lenguh2 yang tersangatlah besar dugaannya pada aku, sume jenis ubat2 yang berkaitan dengan sakit tulang belakang dan saraf, terpaksa aku hentikan disebabkan keadaan diri yang berbadan dua...aku takut effect pada perkembangan baby...

pagi nih, bangun pagi, dah bantai muntah bape round dah, liat giler nak bangun pagi...tp gagahkan jugak...sampai sekolah, aku dah rasa mcm mencucuk2 dah sakitnya, tp kuatkan lagi...ada kawan ajak tgk bebudak senamrobik...aduh....betapa merontanya jiwa aku nih nak bersukan, nak bersenamrobik jugak, tp apakan daya...tengok orang kaki ada dua, aku? eh...ada tiga...takpelah...

10 minit berdiri, senamrobik tak mula2 lagi, aku dah tak larat dah nak berdiri, cari tempat untuk duduk....last2, aku pi kantin, bantai nasi goreng milo kosong peng sigek...agagaga...lama gile aku duk kantin sebab tak larat nak jalan nak gerak gi bilik guru, after dah dapat kekuatan sket, aku gi rehat kat bilik guru...turun2 untuk makan tengah hari...

baik punya tunggu makan, kaki aku dah capai tahap numbness dan cant feel anything lagi dah...belakang sangat sakit, pinggang sangat lenguh...after dah siap makan, gerak nak balik...terpaksa berpapah beb...aku dah tak mampu nak berjalan lagi dah...kaki kiri numbness, belakang sangat sakit...sket lagi kot nak pakai stretcher gamaknya...

sampai je umah, aku terus baring, dan tak sedar...terlena sampai sket lagi nak habis waktu zohor...alhamdulillah...kaki dah okay, dah tak rasa kebas, tapi belakang masih sakit...

sehingga saat sekarang nih, belakang masih sakit, dan pinggang masih lenguh...

aku membayangkan kehidupan aku ketika kandungan cecah 6 bulan, 9 bulan...ya allah...kandungan baru masuk 2 bulan pun aku dah tak tertanggung rasanya sakit...mmmmm

notakaki : bosan gile ari 1 murid 1 sukan aku sebab hanya duduk dan menanggung sakit...tak besh... 

2 comments:

mekchu said...

ada member suggest maternity support belt.. mekchu dah try dan memang membantu exp sakit belakang.. nnti mekchu buat entry.. nanti kan.. ecehhhh..

take care dan jgn lasak2 sgt

therosputih said...

mekchu
wah...terharu nih...tak sabar nak tahu, sebab first time dengar maternity belt tuh...

time kasih bebanyak mekchu...