Friday, September 23, 2011

masalah tulang belakang

Views
seriously, aku memang akui la aku sering sakit2 pada area belakang, lenguh2 tu semua, dan aku anggap sume tu sbb aku banyak duduk, takpun banyak berjalan, dan tak pernah sekali pun aku terlintas ada sesuatu yang perlu aku ambil berat...

sekali, hari tu, buat chest xray, kecoh jap kat kaunter depan xray, petugas tu ingatkan aku sengaja menyengetkan posisi badan aku masa buat xray, aku ni, ngan blurr2 dah rasa tak bape nak best dah...aku dapat agak dah apa yang dorang kecoh2 nih...dalam ati, tuhan je yang tahu, janganla ada something yang lain dari yang lain aku nih, i'm tired aleady dgn status sebegitu...

alih2...pas buat xray utk kali yang kedua, result dia, 

hmmmm...kompem...tulang belakang aku menyenget...doktor tu cakap almost 23degree, tp kalau tak dirawat dan dijaga dgn betul, it will become worse and worse....tapi kalau jaga sekalipun, dia takkan 100% boleh jadik normal straight balik...

adeh...aku ni idok ler bape reti sgt dunia doktor doktar nih, sku bleh cakap berdasarkan apa yang aku pernah baca dan lihat je, lebih2 dari tu, wallahhuwallam je lah...

kalau korang tanya aku, aku rasa sakit tak, sebenarnya setiap hari setiap masa aku rasa sakit, dan benda nih bukannya aku rasa pas tahu tulang belakang aku senget, dah lama dah, tapi aku abaikan je, kalau sakit sket2 tu, aku letak tepi je, buat2 keras semangat, dah boleh buat kerja seharian...smpaikan aku rasa aku dah lali dah ngan sakit2 tuh, cuma kadang2 kalau teruk sangat, itu yang aku pun give up jugak...

right now, aku ngah tunggu date appointment kat hospital besar...nnti apa2 hal, aku citer kat sini sekadar untuk dikongsi bersama ngan mereka yang mungkin nasibnya lebih kurang ngan aku...

notakaki : aku bukan nak simpati jauh sama sekali mengharapkan ehsan..aku sekadar mahu berkongsi dengan mereka yang senasib...

7 comments:

Enh Ear said...

maaf... t aku edit lain.. hahahahh
http://norhamidahrahman.blogspot.com/2011/09/sakit-belakang.html

Lady Ya-alif-nuN said...

dlu de jugak jiran yan dpt penyakit cmni...tpi dpt detect mse umur belas2....bile operate okay dah...
tp tok kes ain ni, yan x tau nk kate ape coz umur kita kan dh lanjut skit...takut tulang tu dh jadi kekal mcm tu...
pape pun, smoga tbh n kuat menghadapi ujian ni,.

therosputih said...

enhear
bengongkah...hahaha

therosputih said...

yan
tu lah, dlm kes aku ni, spesel sket sbb aku mmg dah tahu lama dah sakit aku, cuma tak sangka sejauh ini dah perjalanan sakit itu...

Anonymous said...

Salam..saya pn mengalami sakit blakang jgk.tp x pg check pn.dh brminggu2 ni pn ttibe rse nk search intrnet tgk pnca..b4 this tdo kt umh sewa alas tilam kt lantai,ok je xde skit blkng,tp.ble dh hbis bljar tdo kt umh tilam tebal start sy skit blkng yg agk trok jgk la.sy trpkse tdo static je,xleh ke kiri ke knan sbb sakit sgt kt klau sy tdo mengiring..setelah bc blog awk,sy lg takot nk jmp doktor :(

therosputih said...

cik anony

therosputih said...

cik anony
janganla cakap mcm tu, sampai bila kita takut nak tahu kebenaran kan...kalau kebenaran tu boleh mengubah hidup kita, jangan takut2...baik pegi check awal2 sementara tak teuk, boleh diusahakan dengan rawatan2 yang ada...