Wednesday, December 9, 2009

selsema

Views
apa yang perlu anda lakukan bila anda selsema? kat sini aku kongsikan beberapa petua khas utk menangani atau mengubati atau mengurangi selsema...

1. sup ayam
aku selalu dgr kawan bangsa cina selalu amek sup ayam bila sakit, selalu tgk dlm drama cina, bila lawat org sakit kat wad, dorg bawak sup, tak kisahla sup apa, tp msti bwk sup, sup ni bagus utk mereka y kurang sihat sbb kandungan nutrien dalam sup tu sendiri...jadi, kalau rasa kurang sihat sket, apa kata try dapatkan semangkuk sup, aku sarankan kat sini sup ayam sbb senang nak buat, senang didapati...

2. air suam
air ni bukan untuk diminum, tapi untuk dimasukkan ke dalam hidung, lagak mcm berwuduk tuh, masukkan air dlm idung, makesure sedalam y boleh, tahan beberapa saat, pastu hembus kuat2...wat beberapa kali, insyaallah, dengan izin allah, selsema akan berkurang...

3. minyak masak dan kunyit hidup
ha, ni bukan nak wat goreng, tp nak kasi sapu kat hidung, kena guna kunyit hidup je,takleh serbuk kunyit sbb kunyit fresh ni ada la something2 y takde kat kunyit serbuk...letak minyak masak sket, pastu kunyit hidup tuh, pastu sapu kat hidung, biar dia kering...jangan la tenyeh byk sgt kunyit tu, nnti tak pasal2 area hidung kaler kuning kunyit...taktau2...

4. bawang putih
potong bawang putih kepada saiz y muat2 ngan hidung anda, kenapa? sbb nnti anda nak kena letak bawang putih tu dalam idung anda gak, wat sebelum tidur malam tuh, tp beringat la jugak, takut nnti bangun pagi esok, bawang putih dah ilang, masuk dalam hidung, haru karang...tak psl2 kena gi klinik, sbb nak buang bawang putih y lekat dalam idung...

kalau selsema masih tak elok, pergilah klinik, jumpa doktor...

No comments: