Tuesday, October 11, 2011

pengalaman aku dengan pelajar pmr 2011 episod 1

Views
mmmm...tajuk entry mcm aku plak yang amek pmr kan?mmm...lantaklah...

walaupun exam pmr 2011 belum lagi melabuhkan tirai sepenuhnya, tapi kebanyakan pelajar yang ambil 7 subjek dah pun MERDEKA ari nih...wah2...

aku bukan nak cite betapa pelajar pmr kita ni memerah otak bagai eh, aku nak fokus pada suasana sekolah aku tatkala wisel penamat kertas terakhir dorang bermula...

alkisah....dumdumdum bunyik debaran sket

jam menunjukkan pukul 3.00pm, aku sebok duk menaip sesuatu kat tempat duduk aku....

sorang cikgu lelaki membuat announcement di bilik guru yang hanya ada beberapa orang guru sesi petang
cikgu2 yang free kul 3.40 diminta berada di luar bilik guru bagi memantau pergerakan pelajar yang tamat paper pmr ari ni

aku pun menjawab
perghhh...perlukah kami membawa senjata?

sorang lagi cikgu menyampuk
bawa semua kelengkapan yang ada, kita akan berjuang sebentar lagi

aku pun bantai gelak sambil menggeleng2kan kepala...mulut membebel2...
awatla sadis sangat bebudak zaman sekarang...terutamanya sekolah nih...nasib aku ada kelas, kalu tak, entah hidup entah tidak aku ni duk kat luar tgk dorang sume...kalu idup pun, cukup sifat ke tak aku nih...aih...

sorang cikgu senior menjawab
sabarlah ain, nak buat mcm mana...tawakkal je lah bebanyak...

masa aku nak masuk kelas tepat jam 3.40, aku sempat tgk bagaimana skuad pentadbiran sekolah bersiap sedia dgn rotan sebesar batang penyapu berada di lokasi masing2...punyalah berkawal beb...

masa aku nak ke kelas, aku sempat tgk bebudak kelas yang tak terlibat ngan pmr pun sebok nak terlibat sama ngan apa tah rancangan bebudak pmr nih, heran aku...dorang mcm dah berpakat, mcm ada rusuhan besar-besaran akan berlaku, seram aku nak jalan kaki sorang2 nak gi kelas *ngengade

masa aku dalam kelas, aku dengar ada satu jeritan kuat giler kot dari bawah...oh yer...kelas aku kat tingkat 3, so, selamatlah sket rasanya...tapi bebudak kelas aku pun seboklah time tu jugak nak ke tandas, bukan sorang dua, tapi 2,3 kumpulan, kompem la aku cakap kamu duduk sekarang, buat ulangkaji yang saya tulis kat papan hitam ni, jangan nak ngengade terlibat ngan pelajar kat bawah sana, nnti nama saya jugak yang terkena, dah...pegi buat kerja...ececece...aku tipu je tu, takde maknenya aku nak cakap pjg2 gitu, habis2 aku cakap, tak boleh, duduk, buat kerja...habis cite...

habis sudah satu episod pengalaman pertama aku dgn pelajar pmr, ari ni, ari last utk pelajar yang amer paper bahasa cina, satu lagi sejarah bakal terukir...

notakaki : sape cakap tugas guru itu mudah? aku sangatlah heran dgn kenyataan sebegitu

2 comments:

Yasminhamid said...

apa yg bisingnya tu...

therosputih said...

kak yasmin
pelajar2 nih bersorak tanda habis exam dan tanda dorang dah merdeka...