Wednesday, July 24, 2013

alia 6 bulan

Views
ini cerita peram baekkk punyala sebab aku takdan nak hupdate ari tu...banyak cerita menarik nak aku kongsi pasal alia, jadik...kita cite satu2 naa...

solid food
alkisah, aku punya plan nak bagi solid food kat dia after genap 6months, tapi satu ari tu, dia nangis aje, bagi susu dia reject, bagi mainan pun dia reject...aduh...pening pale aku dengar dia nangis tak keluar air mata, meanings...dia nangis sebab dia tak selesa atau ada benda yang dia nak tapi tak dapat...pastu mak aku apa lagi, buat bubur nasik...dannnn...suap kat dia, dengan jayanya alia sedut...okay...anak mama nak makan...fine!! mama suap ari2 dah pastu...

first solid food alia adalah pada malam pertama terawikh, 9hb7...terbaiklah...

meniarap dan balik lentang
la ni, dah makin ligat dia meniarap, pastu balik lentang, pastu meniarap lagi dan lagi...jenuhla nak kutip dia letak kat tengah2...satu toto saiz besar tu, adala 4,5 kali dia buat pusingan...masa awal2 dulu dia bantai je balik lentang even kepala sipi2 nak kena lantai tapi sempat aku sambut pakai tanganla, la ni dah pandai dah sket...kalau dia nampak je ada halangan atau dia dah sipi2 tu, dia akan nangis seolah2 mintak tolong dialihkan sebab dia nak berpusing punya hal...okay...anak mama dah makin lasak dan aktif...

                     


baba mama
kaki tangan dah ligat gerak, mulut pun tak ketinggalan...duk ababababa, pastu aku ajar lagi dia sebut mamamama pulak...hahaha...berjaya!! tapi 20kali duk sebut abababa, baru sekali sebut amamama...okaylah tu, jadikla kan...mama nak jugak menyelit...tapi dia akan sebut amamama bila dia dah bosan duk bawah, minta diangkat ataupun nak susu...itu je...selebihnya, praktis sebut ababababa jo lah...

first gigi
yang ni latest punya cerita...baru perasan 2 ari lepas, siap bergaduh ngan mak aku lagi, mak aku cakap bukan, aku cakap ya...pastu cuba rasa pakai jari, sah!! tapi mak aku tetap jugak cakap tak...hadoila...alkisah...masa duk lepak2 kat pangkin, sambil duk dodoi2 si alia, aku perasan macam ada sesuatu kat gusi dia, aku pun tengok dan perhati betol2...terkejut rasanya sebab nampak dah ada gigi...bila aku cuba sentuh, rasa tajam2 gitu...tunjuk kat mak aku, mak aku cakap bukan..aku pun taktau mana betul, tapi aku tetap percaya pada mata aku...alia dah ada gigi...gigi bawah sebatang...

terkejut jugakla sebab semua anak buah aku 8,9 bulan baru start nak naik gigi, tapi alia? 6bulan? owh okay...awalnya...dan dia pun takdak demam2 naik gigi, selain first time demam after inject dtap 5month ari tu...

overall, pembesaran alia cukup membanggakan aku...gembira tengok anak menyusu dengan baik, makan dengan baik...semoga anak mama membesar dengan sihat dan kuat ye, dan semoga menjadi insan yang berguna untuk diri sendiri, bangsa dan agama...tak lupa, untuk negara...wah...besarnya harapan...=)

                              


notakaki : cerita perkembangan anak je lah, sebab ada ke nak tau perkembangan aku? hahaha


6 comments:

Deqla Manjew said...

wahh kejap je dah 6 bln! cptnye tumbuh gigi.. !! cpt nmpknya perkembangan alia ni..

Nurfaezah Abdullah said...

nak tgk gambar alia hehe

cik azLyzah⊙.☉ said...

Alhamdulillah..good news dear...baby alia dah semakin bijak..Semoga Alia menjadi wanita yang solehah yea..

#ehemmmmehemmm..perkembangan mama alia pulak mcm mane??hari tu batuk berdarah..Sampai hari ne cik belom tahu perkembangan nyeeee..

Sya Mimie said...

waaah, dh bnyk perkmbngn dia..bestnya..tp bab tumbuh ggi tu jrng bby tumbuh ggi seawal alia.. :)

Tampawan said...

alia serioussssss comellllllll

Ain Dzaya said...

gewam tengok tauu >.<