Tuesday, July 2, 2013

its now to maintain

Views
maintain apa ohoi cik jah? maintain BERAT BADAN la...

after 5 month deliver, akhirnya...2 ari lepas, aku timbang berat aku...wah...its back to normal as before...syukur dan lega sangat...actually, berat masa just before aku pregnant adalah sangat teruk, which is below than i should have...nak2 masa tu aku ngah tak sihat, asyik sakit...bmi aku jatuh teruk...bayangkan berat aku tak sampai pun 50kg, sangatlah tidak sihat...

pastu, masa awal2 pregnant, barulah berat aku naik sket demi sket, sehinggalah mencanak2 time ngah boyot tuh...pernah sekali berat aku naik 7kg dalam masa 2weeks...hohoho...nasibla nurse tu tak bising, kalau tak, tadah mangkuk la kat dua2 belah telinga, boleh cair taik telinga woo...panahan laser nurse...bukan nak kutuk nurse2, tapi biasalah kan...tak elok sebenarnya naik mencanak2 time pregnant, sebab berisiko untuk kena kencing manis...sebab tu lah nurse bising...tu aje...dia just nak jaga kesihatan kita...

okay...bila dah naik mencanak, proses nak turun berat semula selepas bersalin...owh...ohhemmgi lah kan...after sebulan bersalin, berat aku turun 10kg...sebenarnya, dalam 10kg tu bukanlah turun berat sebenarnya, dah sebab baby dan kawan2nya dah kuar kan, sah2lah berat ngko akan turun banyak...huihuihui...

dan bulan demi bulan, berat aku turun sket, naik banyak, turun sket naik banyak...adoila...serius, aku cakap...aku tak pernah diet, cuma aku masih berpantang sket2 walaupun yangyangyok je lebih, sebab menyusukan si alia, so, mama kenala jaga makan sket...dan tak boleh diet dan jaga makan sangat, sebab takut prestasi susu menurun...wakaka...so, makan tetap makan...

alkisah jugak...aku ni, doktor sarankan supaya jaga berat, tidak terlalu kurang, dan tidak terlebih berat, sebab nanti efek sendi lutut aku, kang kalau berat sangat, beban bertambah, aku akan mengalami sakit pada bahagian sendi lutut, dan kalau kurang sangat, tak normal plak, pun tak boleh jugak...so, nak kena maintain berat pada kadar yang optimum sokmo...waduh2...gamat jugak...

sekarang ni, berat dah macam dulu2 dah...so, kerjanya nak kena MAINTAIN BERAT la plak kan....mampu tak mampu, memang kena mampukan diri je...got no other choice...

notakaki : jangan tanya berapa berat aku, kan ke pompuan itu sensitip sket pasal berat2 badan nih...wakakakaka...aku kan pompuan...hihihihi



4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

alamak...macam bunyinya lepas bersalin nak turunkan berat badan susah jer...he he he...kena prepare ni...

cik azLyzah⊙.☉ said...

yeahhhh dah mntain..yang cik ne belom ngndung pon dah naik..ntah mcm mane lah kalau dah ngandung nanti....eiiii tak dapat nak bayangkan..hahahha

Deqla Manjew said...

alaa.. x nmpk gemok pun ain ni.. menten je deqla tgk..kalo deqla pulak nk gomok.. skng ni deqla 40kg.. haha.. ringan kan.. ;)

Adie Ikah Akmal Rahimin said...

ni bulan posa ni...ntah2 makin turun beratnya...