Saturday, March 5, 2011

remaja zaman sekarang

Views
entry kali ni bukan nak nyentuh pasal keruntuhan akhlak di kalangan remaja, muda-mudi negara kita, yang buang anak sana-sini, khalwat, pakai dedah sana-sini...bukan tu bukan...tapi isu yang aku nak bangkitkan kat sini adalah, di mana letaknya status guru di mata remaja kita sekarang?

persoalan yang aku rasa since aku sekolah rendah lagi tak pernah2 selesai...

kalu guru rotan pelajar, mak ayah datang sekolah, turun naik mahkamah, fail saman itu ini, kalu cubit anak, pun tak boleh, denda anak, pun tak boleh...pendek kata, sume benda tak boleh buat kat anak masing2...yelah kan, sape tak sayang anak kan? mengandung 9 bulan lagikan rasa, bila dah besar, orang lain nak cubit2 plak...hoi...mana boleh...

tapi, bila mana di sekolah, anak perangai mcm setan dajal ntah hape2 ntah, ada tak mak bapak datang sekolah, turun naik mahkamah, nak bela nasib guru punya pasal? ada tak? hahahaha...aku berani makan cili idup2 la kalu ada kes mcm tu...

pengalaman sebenar aku, semalam...

aku ngah khusyuk mengajar seni kat satu kelas ni, tetibe je, sekumpulan pelajar ****, adalah dalam 6,7 orang, duk buat bising sebelah kelas aku, kacau2 students aku, jerit sana, jerit sini...usahkan aku terganggu, students dlm kelas aku pun terganggu sama...aku pun cakapla, "kalu kamu takde keje sangat, kamu masuk la kelas, janga ganggu orang lain" dengan nada yang biasa2 saje, takde hamun, takde maki, takde jerit2...biasa2 saje...sekalik, sorang budak ni, ketua dia agaknya, kasik jelingan maut kat aku satu...pastu aku buat donno je, bila aku pandang lagi sekali, budak tu jerit kat aku "apa tengok2...mau gaduh ka?" pastu sambung maki aku dlm bahasa dia, aku buat tatau je, budak tu berang ngan aku agaknya, dia tendang2 pintu kelas aku, degang2...kejap pintu depan, kejap pintu belakang....aku dlm ati,ak je tepon member laki aku suh datang jemput aku kat kelas, aku takut anything happen kat aku...tp syukurlah, bebudak tu blah terus, tak jumpa2 dah ngan aku smpaila aku balik...

habis je kelas, aku terus jumpa penyelia petang, tanya pendapat, mcm mana aku nak handle students mcm tu, bila dia tanya aku apa nama budak tu, aku tatau, serius aku tak kenal...pastu dia bg kat aku senarai budak2 yang bermasalah...aku blank, aku tatau pape...

petang, aku ada kelas seni lagi, kali ni, 2 masa terakhir, sangat mencabar, mengajar kelas paling hujung, dahla tak hiraukan aku langsung, apatah lagi nak bg salam ke hape ke, its okay lagi, pastu, kul 6 je, dorang angkat beg, keluar kelas...sedangkan sekolah habis kul 6.15...aku geleng2 pale aje, sangat biadab...dan sangat tidak punya nilai2 moral...aku tatau apa nak jadi ngan remaja zaman sekarang...mcm ni kamu treat guru kamu?

sebelum balik, kawan aku gitau, ada sorang guru, hampir2 nak kena tumbuk ngan student yang aku syak, student yang sama maki2 aku tadi, ya allah ya tuhanku...apalah dugaan ini semua...kesian kat akak tu, dia pun dah buat report sume dah...

kadang2 aku terfikir, guru mcm aku ni, datang sekolah nak mendidik anak bangsa ke nak kena belajar cara2 berperang?

kepada semua ibu bapa, makcik2, pakcik2, masyarakat di luar sana, pantaulah anak masing2, didiklah mereka mengikut tuntutan agama masing2...pegang2lah nilai2 moral yang sepatutnya kita amal dalam hidup bermasyarakat...


notakaki : kadang2 aku terfikir untuk undur diri, tapi perjalanan aku masih baru nak bermula...

3 comments:

azlynna Azlina said...

itu cerita perangai pelajar..tapi macam mana pula kalau cikgu yang berperangai tak senonoh ? Bukan nak kata semua cikgu macam tu...tak semua..tapi yang terjadi kat anak saya sekarang..pelajar perempuan tahun 4 je baru..demam tak boleh g sekolah..saya dah sms cikgu kelas dia bagitau anak ni demam..dia mintalah surat doktor..saya bagitau lah yang anak ni tak ada surat doktor sebab saya cuma bagi ubat yang dibeli dari klinik je n saya tanya lagi perlu ke saya dapatkan juga surat doktor..dua tak jawab..saya nak call tak boleh sebab si cikgu ni dah pesan cuma boleh sms je tak boleh call..bila anak dah sihat pergi ke sekolah cam biasa lah..boleh pula si cikgu ni tengking2 anak saya ni semata-mata nk minta surat mc atau keterangan ibubapa ni..siap kata "suka suka hati je tak nak dtg sekolah..padahal saya dah maklumkan kenapa anak tak ke sekolah..kami call office sekolah untuk bertanya lebih lanjut tentang hal ni..dan diminta untuk menghubungi guru penolong kanan keesokan hari..tapi kami tak pula call...ingat nak tutup mata je lah hal2 macam ni..malas nak panjang2..tapi bila tengahari ni anak balik sekolah dan bagitau yang cikgu tak layan dua nak bagi surat keterangan ibubapa yang saya kirim n cikgu suao sindir..kalau setakat nak mengadu kat mak bapak sorry lah dalam kelas aku...boleh pulak duk mengutuk cikgu lain depan pelajar2 ni dengan perkataan yang tak sepatutnya di ucapkan oleh seorang guru..bagi saya lah orang macam ni tak layak dipanggil guru...saya sebagai ibu tak rela anak saya di didik oleh orang macam ni..adakah ini juga salah pelajar salah mak bapak ?

azlynna Azlina said...

kadang2 sikap guru tu sendiri yang buat prlajar hilang hormat pada guru..macam kes anak saya ni lah...anak dah minta tukar sekolah...rak suka cikgu tu...jadi..siapa yang harus dipersalahkan ??

therosputih said...

puan azlynna
saya cuba meletakkan diri saya dalam situasi puan

jika saya sebagai ibu
pastinya saya rasa terkilan besar jika anak saya diperlakukan sebegitu, bukan sengaja tak datang sekolah kan, dan pastinya puan akan terasa seolah diperlekeh apabila anak dimarahi oleh guru semata2 kerana tidak datang sekolah dan pernah menghubungi guru itu sendiri utk menyatakan ketidakhadirannya ke sekolah...tindakan puan amat wajar kerana setelah apa yang telah puan lalui...saya harap puan bersabar...

jika saya sebagai guru kelas anak puan
terus terang saya tidak pernah berhadapan dengan masalah sebegini, jika ada ibu bapa yg menghubungi saya untuk memaklumkan ketidakhadiran anaknya, sy akan catat butiran dalam buku kehadiran pelajar, dan meminta utk diberi surat sakit jika berkenaan atau boleh mengemukakan surat kebenaran utk tidak hadir ke sekolah dengan ditandatangani oleh ibu atau bapa atau penjaganya...namun, jika tiba2 pelajar itu tidak hadir, dan hadir keesokannya dengan surat kebenaran tidak hadir yg tlh ditandatangani oleh ibu atau bapa atau penjaga, sy sendiri akan menghubungi ibu bapa nya utk memastikan perkara ini disedari oleh ibu bapa berkenaan, bagi mengelakkan kes tiru tandatangan...jadi, sy berpendapat di sini, tindakan guru itu tidak wajar kerana sy berpendapat, sakit2 ni bukan benda yang kita nak kan...so, mungkin guru itu perlu berfikir dengan lebih mendalam sebelum melaksanakan apa2 tindakan...

saya bersimpati dan memahami keadaan puan, dan puan sendiri mengakui tidak semua guru itu tidak baik kan...dan sy sendiri mengaku tidak semua pelajar itu nakal tak bertempat...saya merujuk kepada perlakuan pelajar atau lebih tepat kalau kita cakap hubungan sesama manusia...jika seseorang itu tidak mahu hormatkan cikgu, tak salah rasanya jika kita saling menghormati sesama manusia...

dan lagi satu...bukan siapa yang patut dipersalahkan menjadi keutamaan, tetapi bagaimana untuk mengubah dari yang tidak best didengar kepada benda yang wajar dicontohi semua pihak...

saya wakil guru2 yang ada, mohon maaf ke atas puan andai puan telah terasa hati dengan kami semua...

*maafkan saya jika saya telah terlebih kata...sekadar berkongsi pendapat...mungkin ada pendapat sy ini tidak selari dengan pendapat puan, sy mohon maaf ya terlanjur bicara...