Friday, November 9, 2012

perkembangan bayi dalam kandungan 26, 27 minggu

Views
alamak...termiss hupdate pasal baby untuk minggu lepas yakni minggu 26 punya...aiyyyokk...sori ye baby...mama kau nih, asik ke laut je mood nya...

Perkembangan Bayi Minggu 26
Bayi mula belajar bernafas. Tetapi, pada tahap ini masih belum ada oksigen yang akan masuk ke dalam paru-paru. Tahap ini juga kedudukan bayi dalam keadaan menyongsang. Jangan panik. Dari masa ke semasa bayi akan berada di kedudukkan yang betul setelah berpusing mengikut usia kandungan.

Nota Hamil : Akan berlaku perubahan khususnya soal pernafasan. Anda mungkin akan cepat mengah dan rasa seperti kekurangan oksigen. Hal ini di sebabkan oleh saiz bayi yang kian membesar dan mula menekan jantung dan paru-paru. Seperti nasihat saya sebelum ini anda perlu menukar saiz bra, seluar dalam dan elakkan memakai pakaian yang ketat.

** elakkan memakai pakaian ketat...hmmmm...memang taklah, satu sebab bukan saje tak muat dah, malahan sangatlah tidak selesa, nak pakai sume baju yang besar2 sume..apa lagi, say bye2 to sume tshirt2 aku...nasibla aku dah prepare awal2 beli baju dan seluar/skirt yang memang khas untuk preggy time...selesa yang amat...wakakaka...

minggu lepas, aku ada pegi jumpa doktor untuk amek surat pengesahan bape minggu mengandung, sebab takut sangkut nak naik flight, walaupun sebenarnmya tak perlu pun, tapi ada cikgu2 kat sekolah ni suh buat, maka...aku yang naif ni naif kerr patuh la pada nasihat kakak2 senior...

tak sabar nak balik semenanjung, sebab nak beli barangan baby....satu hape pun tak prepare lagi, apa la kan...hmmm...sorry sangat baby sebab macam tak excited nak sambut dia, nnti kita balik semenanjung, kita soping puas2...kalau mama larat...wakakaka


Perkembangan Bayi Minggu 27
Bayi makin membesar manakala kulit pula mula menebal dan berkedut dan diselaputi dengan satu lapisan yang dinamakan vernix caseosa


Nota Hamil : Anda mungkin menghadapi beberapa penyakit biasa ketika mengandung iaitu kecing manis dan darah tinggi. Oleh yang demikian, anda perlu tahu keadaan fizikal terkini dan pastikan kesihatan berada di tahap normal.

** semalam, dapat rasa baby sedu lagi...kesian baby, dalam minggu ni, dapat rasa 2,3 kali kot dia sedu...

sekarang ni, kulit perut dah mula rasa gatal2 dan ketidakselesaan, kadang2 cuak jugak...rasa nak je menggaru, tapi takut ada stretch mark yang dasar, maka, menggarula kat tempat lain....hahaha...

notakaki : sedangkan menyiapkan fulus yang cukup untuk serbu kedai barangan baby nanti

18 comments:

Dikbi Kamaruddin said...

eii..bestnyer nak jadi ibu... anyway, good info utk bakal2 ibu

therosputih said...

dikbi kamaruddin
alhamdulillah, best pun ada, risau pun ada...takut tak pandai nak didik anak, dah la sekarang ni macam2 dugaan dan masalah dunia ada...cuak...doakan yang terbaik sahaja untuk saya...insyaallah...

JaSSNaNi said...

thanks for sharing.. saya dah 28 weeks.. tapi monday ni dah 29 weeks lah.. :) alhamdullillah.. masih kuat walaupun jalan dah macam penguin.. :D

therosputih said...

jassnani
28 weeks dah jalan macam penguin? oh my...cuaknya...even sekarang yang 27 weeks pun, dah terasa kadang2 kepnguinan itu datang menguasai...oh my...=)

Jue Jaynee said...

alamak da berapa bulan hee? 3 atau empat ke? hiiss malasnya jue nak kira..

yeyeh jue dpt ank buah baru: perasannya.

kirim salam kat orang kampung..ole2 keropok lekor ye

Nana Hashim said...

siap sedia laa...brg baby bkn men mahal.yg xde brand pun leh thn malah.ritu beli present utk member bwu bsalin, mmg rambang mata.tp tu laa..fulus kena ada..xtaw laa utk adik sy nnt nk beli ape..kene beli lebih ckit sb anak sedara 1st..happy shopping ye mama-to-be :)

Deqla manjew said...

ehh. peknen ke? lorh..x tau pun..huhu..dah brape bln ??

ayut said...

ooo..mngu ke 27 n la yg penyakit2x timbul..kisah yer.....
tang tukar semua size baju tu mmg makn kos jgk ek kat situ..mmg pkai jubah jela nnt klu pregnant..ok..berangan sudah wlupun kawen xlg :p

therosputih said...

Jue Jaynee
awat le malas bebeno nak mengira nih...ekekeke...alhamdulillah, dah nak masuk 7 bulan, la ni 6 bulan 3 minggu dah la...

ole2? hihihi...saya simpan ole2 kamu dalam perot saya, boleh? agagaga

therosputih said...

nana hashim
tau takpe...ari tu, usha pampers je kot...mak aih...sekalik turun nih, bape riban la habis gamaknya, sebab sume benda tak beli lagi...

*pengsan bila tengok duit dalam akaun

kalau pengsan sebab banyak sangat duit takpe jugak...wakakakaka....takpe...anak tu rezeki kan...adala tu rezeki untuk kita semua...

therosputih said...

deqla manjew
hihi...dah letak penanda aras kat bawah header blog tuh...

dah 6 bulan 3 minggu dah...

therosputih said...

ayut
berangan sket2 je boleh, jangan lelebih....jentik idung kang...

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A said...

jom jom shopping...jangan lupa ajak farah sekali... if i'm not mistaken sekarang nih banyak mom & baby expo events...

seronotnya biler dapat tau kawan-kawan nak sambut new bundle of joy... ^_^...

doakan untuk saya juga tau! nak jugak baby...heee...

therosputih said...

F.A.R.A.H.W.A.H.E.D.A.
time expo tu la kita tak de kat sana...ceh...kalau ada kat kl sekarang ni, kompem banyak masa habis duk usha barang baby...hehehe...

insyaallah, ada tu rezeki tu..

cik azLyzah⊙.☉ said...

ewahhhhhh...balik kg ek..Patot pon senyap jewwwwwwww..

FaLya said...

nnti bila dah lahir nak tgk gmbr baby sis..

therosputih said...

cik azlyzah
kat kampung ni, tenet cam segan2 sipoot je hidupnya...

therosputih said...

falya
akan dikongsikan bersama jugak tu nanti...tunggu...