Thursday, November 8, 2012

keledek rebus lagi

Views
ari nih memang entry aku pasal makanan je kan...apala nak jadik...keje nak menternak badan je...

ahhh...pedulikkan seketika....time aku tengah masyuk bab makanan ni la kita kena raikan, sebab nnti datang time takdak selera nak makan, tengok ayam percik pun buat muka donno je...errr...ayam percik...dah lama tak makan ayam percik...*alamak


keledek rebus yang memang lah superb best...ari tu, ada story2 pasal keledek rebus, dan dan2 la time tu ada 2 insan hebat nih dengan secara tak sengajanya mengajar aku makan keledek rebus cara baru...

cik azlyzah : keledek rebus + keropok ikan masin krakk krakk
L@L@milie : keledek rebus + sambal ikan bilis

tak lama pastu, yakni baru2 ni la, sanggup aku redah orang ramai tu semata2 nak beli keledek yang warna oren nih, sebab kat pasar area rumah aku ni jual keledek yang isinya warna putih je, bolehla...tapi tetap takleh lawan keledek isi oren nih...sampai basah ketiak aku carik keledek nih...

masa nak rebus tu, dah ingat dah pesan dorang tu, ingat nak try...sekalik bila dah masak...keropok ikan masin tah ke mana, sambal ikan bilis tah ke mana...makan keledek rebus tu gitu jer...ahaks...no komen okeh...

notakaki : kalau dah suka, memang takleh nak cakap pape

dalam ati, masih pasang niat lagi tu nak try kekdah baru makan keledek rebus, cuma taktau bila plak boleh dapat keledek macam ni lagi

9 comments:

JaSSNaNi said...

haiii.. sama je kita.. kenapa ek? smlm saya singgah beli keledek rebus depan bank kat puchong ni.. 2 ketul keledek jepung rebus.. rm9.. taubat tak beli dah.. mahal gile.. rebus lak tu.. kalau kat jusco.. bakar.. sekilo pun rm10.. so bley dapat 4 ketul.. tak pe la.. dah terkena.. ni dia kira sekilo rm20 rebus punya..

JaSSNaNi said...

tapi dah beli.. kena makan ler.. kalau tak membazir duit poket.. dlm dok makan kan.. ckp dekat anak.. kalau mama beli dinner plate kfc dapat 3 ketul ayam.. lagi sedap.. :P

therosputih said...

jassnani
terkebetulan je nih,hihihi...memang mahal kalau rm9 untuk 2 ketul...

therosputih said...

jassnani lagik
nnti bulih buat entry pasal keledek rebus yang eksklusif punyer...hehehe...sambil makan sambil menunjukkan ketidakpuasan sebab terlalu mahal rasanya...lain kali, takleh beli kat area bank kot, orang ingat sape2 yang datang bank ni jenis yang banyak duit...sebab tu letak harga kaw2 punya...

adyna said...

keledek rebus..ermm tingat masa makan kat cameron, manis sangat :)

therosputih said...

adyna
ramai jugak blogger yang cakap2 pasal keledek kat cameron tu...ntah bila ntah berpeluang nak ke cameron sendiri dan merasa itu keledek yang diperkatakan itu...

ayut said...

keledek bakar sdap jgk kan??try resepi tu plak ea kak pasni..hihihi ^___^

therosputih said...

ayut
keledek bakar? hehehe...nak beli yang orang jual kat soping mall tuh...mesti sedap...sama itu chestnut...nyum3

Intan Akma said...

saya pernah makan cara goreng jer..rebus tu tak pernah pulak jumpa..bukan yang selalu rebus tu ubi kayu ke?