Tuesday, November 6, 2012

SPM - matematik kertas dua

Views
tatkala adik2 kita tengah sibuk cuak gabra dengan paper2 SPM yang masih belum sampai suku habisnya, aku redakan sedikit perasaan gabra itu dengan kongsi pengalaman sebenar aku time aku SPM dulu, tapi kita hanya fokus kepada 1 paper ini sahaja, matematik kertas dua...sebab ada cerita dan pengalaman yang takkan aku lupakan...

cerita pun bermula....

ari tu, aku ada paper math mod ringkasan bagi matematik moden, antara subjek kegemaran aku...pagi tu, paper 1, tak ada masalah sangatlah...alhamdulillah, boleh jawab dengan bahagianya...habis paper 1, kawan aku ajak balik rumah, sebab gap paper 1 dengan paper 2 boleh tahan la jugak lamanya...paper 2 lepas zohor...so...balik rumah dulu...

sampai rumah, mak aku masak spesel, masak pedas cendawan busut...pada sape yang tak pernah try spesis cendawan nih, haruslah korang rasa ralat, sebab bagi aku, spesis cendawan nih, sedap wooo...terangkat habis...tapi aku tak terus makan dulu...ingat nak mandi dan siapkan diri, pastu baru ngadap makanan...dan2 time tu aku nak terkucil...

masuk toilet, sepanjang beberapa tahun menggunakan toilet yang sama, tak pernah2 lagi ada kejadian yang tak diingini, maka, toilet itu diwartakan sebagai selamat untuk digunakan...tetapi, nak dijadikan klimaks segala cerita SPM aku, tetibe je ibu jari kanan aku terhiris dek zink yang dijadikan pintu toilet sehingga terbelah dua...perghh...tak sempat nak beristinjak aku nih, kencing pun rasa macam tak bape nak kencing je, sebab terpaku dengan darah yang menitik-nitik...

terus aku jerit panggil nama mak aku, makkkkk....terkejut orang tua tu tengok kondisi aku yang cedera parah itu, nasib mak aku terror, dan tak panik, terus dia amekkan kain, lap, tisu, ubat luka, dan segala macam lagi lah sapu kat tangan aku, aku tak ingat sangat saat2 kekalutan tu, sebab satu benda je yang bermain2 dalam kepala otak aku, kertas 2, graf, tangan luka, mati aku mati...

perasaan cuak menguasai diri aku, mcm mana aku nak pegang pen, menulis...ibu jari kanan langsung tak leh membantu, malah ada denyut2 sakit lagi tu...mak aku siap balut dengan kasih sayang lagi, balut cantik2, supaya tidak mengganggu aku nak jawab exam nanti...

masa makan, aku makan pakai sudu...pastu mak aku bagi aku kepala cendawan busut tu bebanyak lagi dalam pinggan aku, sambil cakap2, makan cendawan ni bebanyak, banyak khasiat, boleh bantu jawab soalan exam

kelakar je mak aku tu...sampai sekolah, cikgu math mod aku datang jumpa aku, terkejut dia tengok ibu jari kanan aku berbalut, aku diasak dengan macam2 soklan, paling aku takkan lupa, soklan dia, macam mana awak nak lukis graf tangan macam ni?? dan aku dengan pasrah menjawab, tengoklah macam mana nanti, harap graf tu smooth je lah...

alhamdulillah, aku berjaya pegang pen, menulis dan mengira, dan paling penting lukis graf dengan baik, walaupun sedikit kekok nak pegang pen tu awal2nya...aku terpaksa alter cara pegang pen sebab ibu jari injured...

dan bermula dari kejadian itulah, cara aku memegang pen dan menulis berubah sehinggalah ke hari ini...dulu aku pegang pen dengan menekan pen dengan ibu jari, tapi sekarang tidak lagi...ramai jugakla kawan2 yang tak biasa dengan aku akan tengok aku menulis dengan pandangan yang sedikit pelik, hehehe...sabo je lah...

betul orang cakap, time2 nak exam macam ni, kena jaga diri dengan baik, sebab darah manis maa...setan suka uji hamba allah time2 darah manis...samala jugak time nak tunang, time jadi tunangan orang, time nak kawin, dan segala macam time lah...orang selalu sebut jaga2, darah manis nih...walaupun komposis darah kita takdenya berubah jadik manis sampaikan orang gelar darah manis pun, tapi itulah hakikatnya...senang cerita, jaga diri anda baik2...

notakaki : tak dapat nak menikmati keenakan cendawan busut time nak exam tu sebab hati cuak nak lukis graf camno...hadoyyai...allah itu maha mengetahui la...jangan risau...

8 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
banyak citer di sebalik spm ni kan.. saya pun ada citernye gak.. tapi nak citer panjang ler komen nanti.. hehehe.. dah tentu cerita tu jadi cerita yg tak dapat di lupakan sampai bila2 kan.. :)
sib baik boleh jawab.. spm day 2.. semoga adik2 boleh jawab di dewan sana..

Dikbi Kamaruddin said...

Adoi, ngilu rasanya jari kena hiris.. kalu lah sy yg kena, ada satu paper yg mesti sy x leh buat iaitu Lukisan Kejuruteraan..huhu...

ayut said...

mak aiii...trasa skali jari ni time bace..adehhh..tp mmg pon..time exam ni drah manis ok...hahaha..kna jg dri btul2x :)

therosputih said...

jassnani
waalaikumussalam sis...
nnti hupdate la pasal pengalaman spm sis tu, boleh tahu jugak..hehehe

therosputih said...

dikbi kamaruddin
hehe...lukisan kejuruteraan, nasibla tak amek subjek tu, kalau tak, taktau nak melukis macam mana...

therosputih said...

ayut
ngilu, masih terasa ngilu tu tatkala membayangkan kejadian hitam nih...sangat manis darahku time itu...

adyna said...

hehehe akak pun ada kisah..

cikgu math akak cikgu tan..kami memang suka nyakat dia..before eam pakat ramai2 nak mintak maaf..baru nak mintak maaf dia suruh duduk dia nak ajar..hahaha kami semua pakat lari hehehe tapi tue la math kami semua bagus gara2 cikgu tan baik ;)

therosputih said...

adyna
terima kasih cikgu tan...mesti akak ni antara geng2 yang nakal tapi bagus...hehehe...rindu zaman sekolah...