Friday, November 9, 2012

resepi kuih lapis mudah

Views
aku rasa sangatlah bermurah hati untuk kongsi apa yang aku makan dan dengan harapan kalian pun terbuka pintu hati untuk cuba menu nih...jangan risau, aku nih tak bape pandai sangat masak, jadik, aku hanya akan try menu2 yang simple2 jer, sebab apa...kebarangkalian untuk menu itu menjadi dengan jayanya adalah sangat tinggi....tak gitu...wakaka...

la ni, aku nak share resepi kuih lapis yang aku dapat dari sini berkat carian encek google, time kasih kak untuk resepi yang mudah dan melazatkan ini...

resepi kuih lapis

bahan2nya
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan santan pekat
esen vanila
garam secukup rasa
pewarna

cara buat
1. kuih ni jenis yang dikukus, jadi elok lah kita panaskan pengukus kita awal
2. bancuh semua adunan kat atas kecuali garam dan pewarna, aku bantai blend je, tak larat nak bancuh2 nih
3. asingkan adunan kepada 2 bahagian dengan nisbah 3:4, bahagian yang 3 masukkan garam sket, manakala bahagian yang 4 tu masukkan pewarna
4. mula letak lapisan berwarna, pastu kukus lebih kurang 5,6 minit atau bergantung kepada tahap ketebalan lapisan, dah agak2 masak lapisan tu, letak lapisan kedua, dan seterusnya sampaila habis, lapisan last dah sah2 lapisan yang berwarna tu
5. bila dah masak, sejukkan, potong, dan sedia untuk diterkam

ni kuih lapis versi aku

warna HIJAU okay...hahaha...biasa kuih lapis warna pink, ala...nak buat macam mana...kat dapur tu ada pewarna hijau je, bantai je lah labu...mms gambar kuih lapis kat mak, dia bantai gelak...hmmm...layankan je lah...hijau pun hijaulah...nnti kita beli pewarna lain plak pasni..wakakaka...

this is my first time ever buat kuih lapis, alkisah...nak dapatkan kuih lapis kat area sini sangatlah semput, maka...alternatifnya, buat sendiri la...

notakaki : dah selamat bagi2 kat jiran belakang umah yakni kawan tempat kerja...menu petang...nyum3

20 comments:

adyna said...

wah pandai ain buat. akak fail lagi buat kuih lapis

psst : ni akak dah buat utk ain
http://www.myadyna.com/2012/11/untuk-bakal-ibu.html

harap berguna info ini buat ain ye

JaSSNaNi said...

teror awak.. kita ni pun tak terbuat kuih lapis lagi.. x de dlm senarai pun.. tapi suka makan.. :P haaaa boleh camtu? biasa la labi, org malas mmg camtu.. kan kan.. :) suka je tengok gambar.. telan air liur banyak2 kali.. :P hahahahahahah.. adoiii.. esok nak buat banyak ni.. dlm pale otak la.. kuih belimbing, kek butter, bingka sagu.. hahahahahahahah.. silap2 jadi mee maggie je.. amik ko..

Nana Hashim said...

makanan lagi..dr pg td baca blog sume psl makan..dala tgh diet skg ni...menguji keimanan betol laa...adeh

miz ruha said...

suka makan kuih lapis... color hijau ye... suka3... :)

therosputih said...

adyna
hihi...first trial tuh...agaknya resepi ni mudah dan simple kot akak...jadi, semua orang boleh buat termasuklah ain yang tak mahir nih///

therosputih said...

wah...banyaknyer...sume tu ain tak pernah try buat...kuih belimbing? tak pernah dengar nama kuih tu...

mee maggie pon layan jo lah akak...wakakaka

therosputih said...

nana hashim
hahaha...selera mak buyong, harusla makanan makanan dan makanan jo...hehehe

tengah diet eh? selamat berjaya...tahan godaan tau...

therosputih said...

miz ruha
tu lah, biasa makan beli je, kali ni, buat sendiri...puas hati...hamek kau...

JaSSNaNi said...

tak jadi wat kuih belimbing.. tak jadi wat kuih lapis or apa.. just jadi buat bubur kacang ijo je.. :D hahahahahaha

cik azLyzah⊙.☉ said...

cik pon nak try2 jugak nanti..cik suke resepi yang ringkas2 jew..senang nak godek2 bahan kat dapur tu....

FaLya said...

Bak sini ckit ..hee

FaLya said...

Nmpk mcm best jer ..ijau pun bleh mkn apa ..tpi nmpk lg best yg ni drpd yg pink tu huhu

ayut said...

slmt sudah :) bru nak mintak..hihi

therosputih said...

jassnani
wah...bubur kacang ijo pun totap layan sampai licin apa...ekekeke...nyum3...

therosputih said...

cik azlyzah
hehe...resepi senang dan mudah pemangkin untuk ebih rajin ke dapur..kan kan kan...

therosputih said...

falya
dah habis daaa...

therosputih said...

falya
rupa letak tepi la, rasa yang penting...hehehe

therosputih said...

ayut
nnti kita buat, kita upload lagi kat tenet...hahaha

Intan Akma said...

macam senang..boleh try ni

therosputih said...

intan akma
senang la jugak...tryla...