kuih bakar mudah therosputih
dan2 la tekak mak buyong kau nih terasa nak makan kuih bakar, actually, dah lebih kurang seminggu jugakla aku mencari kuih ni dekat kedai kuih pepagi tuh, tapi tak jumpa, walhal sebelum tu, aku pernah tengok makcik kuih tu ada jual, aih...time aku nak ni la payah bebeno nak mencarinya...
pastu, nekad...nak buat sendiri...masa elah nya...mana pernah aku buat...adehla...tapi aku pernah tengok mak aku buat...so, pakcik google kan ada...taip je lah resepinya...so, kat sini, aku kongsikan sekali dengan korang sume resepinya sebab aku rasa sangat mudah dan cepat nak buat...
resepi kuih bakar
bahan
1 1/2 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1 biji telur
pewarna hijau
sedikit garam
cara buat
1. masukkan santan, tepung, gula, telur, pewarna hijau, dan garam dalam blender
2. sapu marjerin sket pada loyang
3. bakar dengan api yang perlahan
4. kalau agak2 dah ada bau, cucuk dengan garfu pun dah tak melekat, masak la tuh
5. tunggu sejuk sket baru potong, kalau tak melekat nanti
ini adalah kuih bakar versi aku, mudah dan cepat, aku blend je sume bahan, mudah kan...ahaks...resepi kuih bakar aku nih sesuai untuk 3 orang makan, tak banyak...so, memang sekali hadap je, dah habis...
kuih bakar first time aku
oh ya, dalam gambar tuh, aku tambah sket tepung sebab masa blend tu aku tengok macam cair semacam je, sesuka ati aku je tambah tepung, so, hasilnya, sedikit keras la, tp overall, okay je...aku mms gambarnya kat mak aku, dia kata kuih bakar aku nih terlebih tepung...hihihihi...mana mak aku tahu nih...dia ada pasang kamera ke.....moral of the story, resepi yang aku bagi tu dah sesuai dah, tp kalau korang nak alter jugak, boleh je...balun je, janji jadi dan sodap...
instead of using pewarna hijau, kalau ada daun pandan lagi best, ada aroma pandan tu...nak buek camno, umah aku nih takde daun pandannya der...
notakaki : kuih bakar untuk menu pagi, kuih bakar untuk menu petang
Comments
time pose memang macam2 teringin datang...
akak bakar beralas, tak direct heat..
kukus kah? atau letak ja loyang tu atas api?
-kawan mu yang nak tengah cuba jadi surirumah TANGGA
bakar dengan api yang perlahan tu maksudnya letak je direct atas api, tapi apinya slow2 saje...jangan besar2, nanti keraknya hangit, belum sempat masak sumenya dah rentung...
ada ke loyang yang ada penutup?
mesti kena kasik tutup, kalau tak, macam mana nak masak bahagian atas...
ada je jenis loyang yang berpenutup tu, tp kalau beli loyang kek tu, biasanya takde, tutup pakai tutup periuk tu je lah...
takpun, letak loyang tu dalam kuali, pastu tutup kuali tu...kira masakkan dengan cara macam tu (ala2 oven buat sendiri gitu)