Wednesday, October 31, 2012

tergoda dengan baunya

Views
gambar pinjam dari sini
keledek rebus, sape sini suka makan keledek rebus sama macam aku? angkat tangan angkat tangan, aku nak tengok...mcmla nampak kan

aku sangat suka makan keledek rebus, tak payah cicah ngan pape, makan gitu je...first time aku belajar rebus keledek masa aku umur 4 tahun, masa tu, letak ayor nyer kemain lagi banyak, rebus keledek pakai dapur kayu tu, disebabkan terlalu banyak air, dan terlalu lama atas dapur, maka, keledeknya jadik sangat2 lunyai...haha...pengalaman tu...

aku ada cerita kelakar dengan keledek rebus nih...

masa tu aku umur 8 tahun kalau tak silap, bulan ramadhan, mak aku rebus keledek, nak buat cekmek untuk buat juadah berbuka puasa, aku yang tak tahan nak makan keledek rebus tuh, buat mcm2 alasan untuk buka puasa...mula2 cakap pening, sakit pale, mak aku buat tak layan nye der...last2, aku dah buat gaya melampau dah kot, sakit perot...mak aku pun malas nak layan dah kot, dia bagi la aku buka puasa...padahal time tu dah pukul 6.30pm dah kot, buka puasanya kul 7.15pm, betapa tak tahannya aku time tu kan...burn puasa aku ari tu...sadis bebenor...

sekarang ni, asal rebus keledek je, aku mesti teringat kisah aku yang berbuka awal gara2 tergoda dengan keledek rebus...

notakaki : orang cakap makan keledek rebus nanti kentut busuk, betul ke?

15 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum.. selamat pagi.. :)
saya baru pandai makan keledek rebus.. tu pun yg japanese keledek tu, warne ungu2 tu.. beli kat jusco.. asben yang ajarkan makan.. mula2 tak teringin.. tapi bila dah rasa.. sedap la pulok.. sampai asben kata rugi dia ajar.. sbb kena beli next time banyak.. kalau tak setongkol keledek kat dia dah cukup.. hehehehehe.. :)

therosputih said...

jassnani
hehehe...saya bedal je mana2 keledek...kalau yang jual dekat jusco tu lagi sedap, tapi mahal sket harganya...orang cakap keledek manis kat cameron best jugak...tak pernah try lagi...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Cik pon suke makan...tapi makan dengan ikan masin..tak yah makan nasi sehari pon tak pe..heheheee

therosputih said...

cik azlyzah
keledek rebus pastu makan dengan ikan masin? first time dengar...macam sedap je...alahai cik, jangan kau tambah lagi selera mengidam mak buyong ku ini...

Dikbi Kamaruddin said...

sabar mak buyung... karang meleleh pulak ayaq liuq bakal baby...sy tak berapa makan sgt keledek rebus ni kecuali kalu digoreng

cik azLyzah⊙.☉ said...

Haipppppp...mak buyung plak..wahahhaaa.
sedap dear..tak caye g lah try..Btw cik nak umumkan ne..terjah entry ne cepat2 ek..hihihih

http://azlyiejah.blogspot.com/2012/10/penyokong-setia-oct.html

therosputih said...

dikbi kamaruddin
hehe...janganla leleh2 ye baby, biar mama baby je yang leleh ni...keledek yang digoreng tu pun saya suka jugak...errr...pendek cerita, sy memang sangat suka akan keledek...haa...kan senang tu, buat kesimpulan terus...

therosputih said...

cik azlyzah
harus dah try tu cik oi, nanti nak cari ikan masin yang sesuai la, pastu nak try buat...kekgi kita hupload citer pasal makan keledek rebus dengan ikan masin...haha

cik azLyzah⊙.☉ said...

Kene cari ikan masin yang rangup dear..ade kan ikan ape tah..tapi die macam keropok..kalau makan tu ade bunyi...krakkk..krakkk...hihiihhh

therosputih said...

cik azlyzah
ikan masin yang nipis tu eh...pernah tengok kat kedai tapi takdelah plak belinya...nnti kita beli dulu ikan masinnya, pastu baru cari keledek...wah...tak sabar menunggu detik itu...hihihi

L@L@milie said...

bestt nye keledek rebuS ni kalau dapat cicah dgn sambal ikan biliss .. rasa nk balik kg skrg n g rebus keledek ! HAHA

aznain said...

suka kuih keria, buat daripada keledek jugak kan?

therosputih said...

L@L@milie
pulak dah...yang sorang suh makan dengan ikan masin rangup krakk2 bunyiknya, yang sorang ni makan ngan sambal bilis plak...sume tu buat jiwa ku meronta2 nak pi beli keledek sekarang jugak...

therosputih said...

aznain
kuih keria? haah, buat daripada keledek jugak, sama proses dia nak buat cekmek tu, cuma cekmek gula kat dalam, keria gula kat luar...tapi dua2 tu sume sedap...nyum3

Mimie Najib said...

xpernah makan keledek rebus. kalau keledek goreng tu mmng fav la..heheh