Friday, April 1, 2011

penat tiap2 ari tidur lambat

Views
peringatan : .ni adalah entry mengadu kat diri sendiri pastu cuba dapatkan apakah kepuasan yang aku dapat setelah berhempas pulas untuk satu tempoh masa yang bagi aku panjang la jugak...ni kira entry refleksi diri ye...bukan nak raih simpati jauh sama sekali nak menunjuk-nunjuk, sekian....

selama 2 minggu aku berhempas pulas menyiapkan bahan untuk modul unit 3 bagi subjek pendidikan sivik dan kewarganegaraan bagi kelas aku...bayangkan, dari zero, aku start kumpul gambar2, pastu ayat2, pastu latihan, pastu taip balik dan sebagainya....sangatlah azab...kadang2 tu, ngah2 buat modul ni, smpai tertido2 depan laptop...betapa menunjukkan sangat membosankan buat benda ni...tp syukur alhamdulillah, semalam...berjaya jugak aku siapkan, master copy sudah ada di tangan, tunggu untuk kelulusan pihak atasan, direzol, dan diedarkan kepada pelajar sekalian....

harapan aku satu je, semoga dorang, yakni pelajar sekalian, please lah, tolong appreciate sket ngan hasil kerja aku selama 2 minggu tanpa henti...malam2, tido kul 2,3 pagi, pastu bangun awal lagi...semata2 nak siapkan benda ni...sekalik, dorang sepah2kan la, koyak dan sebagainya...mmg aku bg habuan yang tak ternilai la harganya...siap korang sume....

okeh...apa kepuasan yang aku dapat di sebalik kepenatan dan hasil usaha yang tidak seberapa ni?

aku rasa sangat seronok sebab berjaya siapkannya...itu je...segala tenaga, duit, masa yang aku laburkan, aku sedekah kepada pelajar aku, hope dorang dibukakan pintu hati mereka agar nak belajar dan nak belajar dan dengar kata guru...itu je yang aku harapkan....

bila jadi seorang guru ni, ini je yang diharapkan oleh guru...takde pun sorang guru mintak dibayar dengan wang ringgit selain gaji yang diterima bulan2...kalu diikutkan, gaji yang dapat setiap bulan tu, tak pernah setimpal ngan hasil usaha yang telah kita laburkan pada pelajar kita....dulu aku tak alaminya sendiri, sekarang...aku mengalami dan merasainya...

notakaki : tetibe semangat kejap nak jadi guru....hehehe

4 comments:

Yasminhamid said...

setuju sangat2..

Enh Ear said...

;) ini lah nama nya kepuasan sebenar

therosputih said...

yasminhamid
hanya jauhari kenal manikam...

therosputih said...

enhear
kepuasan oh kepuasan...i'm tired of it...hohoho...tp kena kuatkan ati...