Friday, April 22, 2011

sakit belakang? atasinya cara aku

Views
adeh...seminggu lebih dah aku mengalami sakit2 di bahagian belakang...sejak akhir2 ni, sakit ni makin teruk...naik risau aku dibuatnya...bila dah sakit2 mcm ni, mula ah, keje2 seharian tak dapat nak buat mcm biasa...

semalam, jadual aku pack, mcmla hari lain tak pack, hahaha 2 masa terakhir, aku dah tak mampu nak mengajar dengan baik dah...kesian kat students aku, last2 aku cakap ngan dorang

"kamu siapkan latihan dalam modul, tak faham, boleh datang jumpa saya dekat depan ni"

aku pun duduk, buat latihan dalam modul sama mcm pelajar aku...

pagi tadi, bangun pagi...perghhhh...aku dah tak tahan dah kot ngan sakit nih...terus siap2 keluar, carik ubat tahan sakit...nak cepat, amek ubat makan...tp aku nak makan ubat? huh...satu persoalan yang sangat bagus...tak mungkin la tu...aku dah bosan makan ubat, sekian, full stop...

last2 tadi, beli panaflex sepaket, la ni, ngah pakai la ni, rasa panas2 sejuk je, hehehe...jakun sketla sebab tak pernah pakai before nih...

tadi usha2 kat tenet, cara atasi sakit belakang...kalu nak bace, leh klik kat sini ngan sini

aku highlight apa yang penting...

1. kurangkan minuman berkafein terutamanya nescafe dan minuman bergas aku ni kaki nescafe, namoaknya kena kurangkan betul2 ni...no nescafe!!! mana aku nak campak stok nescafe aku nih....

2. banyakkan berehat

3. amalkan gaya mengangkat barang yang betul, bengkokkan lutut, bukan belakang

4. kurangkan pemakaian kasut bertumit tinggi ni yang aku lemah nih

5. kurangkan pengambilan makanan berprotein yang ni aku kurang pasti kenapa

notakaki : adeh...

4 comments:

humbleyat said...

oo..sy pun dah skit2 belakang..rasanya nak gi mencari spa je weekend ni waaa!

panaflex pun not bad jugak kan?

therosputih said...

humbleyat
panaflex sangatla bagus la weih...utk pencegahan awal bolehla, tp kalu tak okay2 jugak, harusla ke hospital...=)

mekchu said...

mekchu pernah rasa sakit belakang yg jenis nak bangun dari kerusi tak boleh terus jalan.. kena berdiri tahan sakit, dan 2-3 minit lepas tu baru bleh jalan.. rasa mcm nak lempang org je sakit dia.. mekchu gi klinik masa tu.. dpt ubat anti radang..

therosputih said...

mekchu
ubat anti radang? hurmm...nak gi farmasi carik ubat ni la jugak...

semalam jumpa doktor, dia tak kasik pape ubat untuk sakit belakang pun, dia bagi ubat tahan muntah je....