Tuesday, May 3, 2011

nakal-nakal mereka pun, mereka students aku jugak

Views
hari ni, aku ngaja 6 masa, 2 masa pertama, pastu 4 masa straight non stop lepas rehatnya...kelas yang terakhir, aku dah exhausted dah...give up sudah...tp tetap kuatkan semangat, demi anak murid....ecewah....ayat saje buat-buat gempak, supaya esok pagi bangun pagi hati ku berbonga-bonga nak gi sekolah....ahaks....tolonglah mantera ni menjadik esok...puh kiri puh kanan...

berbalik pada jalan cite asal, pas habis masa tadi, aku yang sangat2 geram ngan ketidakhajaran pelajar aku, rasa mcm nak je meluru ke bilik disiplin buat report, tapi aku hold dulu, pi solat lah dulu...pas solat, hajat yang awal2 tadi membuak2, rasa dah kudup kejap...tapi aku kena gak buat report, sebab mereka dah sangat kurang hajar, aku nak ajar sket mereka...bukan nak balas dendam, cuma nak mereka sedar...

masa dalam bilik disiplin, aku nampak 4orang pelajar tingkatan 1, muka memang sangat ku kenal...tapi di mana ya...oooo...students kelas aku siot...kenapakah mereka di sini? 2perempuan, 2lelaki....yang perempuan tu aku memang almaklum dah perangai masing2, memang tak bape nak bagus dah...aku pun berapa kali dah dorang lawan, buat muka...yang lelaki tu, aku sangat kenal, dan dorang pun bagus je ngan aku...setakat nakal sket2 tu halal lah...

depan2 aku dorang kena tampar, kena herdik, kena marah, dan bermacam2 lagi...nak je aku meluru selamatkan dorang, tapi aku takde kuasa nak buat pape, tu sume bawah unit disiplin, tapi aku ada gak mencelah tadi back up dak laki 2 orang tu, tapi tak mampu....kes dorang terlalu berat untuk dicover oleh aku...

masa nak balik tadi, aku nampak students aku yang 2 laki tu duduk diam je depan bilik guru, aku pun merapati dorang, gosok2 kat belakang, bagi nasihat sket2...tetibe je yang sorang ni menangis kat bahu aku...oh...aku tau dia tak salah, tapi sebab dia terlibat dalam hal ni, maka, nak buat mcm mana, bukti pun ada...tapi jauh di sudut ati aku, aku tau dia tak salah....sebak aku seih mase dia nangis kat aku...ntahla, rasa mcm aku pun nak nangis sama...agagaga

notakaki : antara yang nakal dengan yang kurang hajar, aku pilih nakal...

2 comments:

k_Own said...

cabar nya nak jd seorang guru an. hehe.

therosputih said...

k_own
tu ah, rasa mcm takmo jadik cikgu, nak jadik tukang kebun je...agagaga