Sunday, November 29, 2009

pemandu oh pemandu

Views
cite ni sekadar luahan semata-mata serta untuk diri sendiri, kiranya kesedaran bersama

jika kita di tempat pemandu, dan kita memandu (semestinya mmg mcm tu lah zahiriahnya kan), akan ada 2 situasi y berlaku, iaitu
a) mangsa
b) pemangsa

soroti kisah mangsa dahulu
kita akan merasakan pemandu2 lain memandu dengan tidak berhemah langsung, menyelit sana sini, potong barisan, memandu di lorong kecemasan, lagi2? apa lagi common kesalahan y selalu kita tengok? banyak, nak ckp kat sini pun tak guna gak kot, better anda sendiri y senaraikan, lagi bagus sbb berdasarkan pengalaman, kesannya lagi ketara...

apa y anda katakan bila tengok ada pemandu y memandu dengan kurang hemahnya?
1. teruknya dia nih, tak tgk kiri kanan pun nak potong
2. magkuk ayun tollah!!
3. hish...dasar pemandu pompuan, bengap tol bawak kete
4. monyet!
5. bawak kete mcm siput pun ada ati nak duk line kanan
*
*

soroti kisah pemangsa pulak
hmmm...tak sempat nak fikir pape pun, tau pandu jer...

apa y anda katakan bila anda yang memandu dengan kurang hemahnya?
1. biasalah beb, ni baru pemandu pro
2. alah...sekali sekali, bukan selalu pun
3. mcm korng tak pernah buat
4. nak cepat, emergency case
*
*

bak kata pepatah, kuman di seberang nampak, gajah depan mata pun tak nampak

anda pemandu y mcm mana?

No comments: