Monday, November 23, 2009

tgk cerita si nelayan ketam

Views
right now, aku tgh watching discovery channel, cerita deadliest catch ttg usaha nelayan ketam meredah lautan ais utk balik ke pengkalan, ais setebal 4 kaki, kapten kapal cornalia marie terpaksa memerah 1800 kuasa kuda enjin utk melepasi ketulan ais tuh, sangat bahaya, smpaikan kapten tu ckp mcm ni
"jalan kaki lagi laju daripada bot ni bergerak"

sangat dasat, sume org mengalami ketegangan emosi, sbb suasana y sgt menekankan...walaupun hasil tangkapan sangat bagus, pergerakan mereka sangat perlahan, enjin pun dah rosak...

perjalanan merentasi 2 batu ais amek masa 2 jam...lama tol..

sblm cite ni habis, aku da nak wat kesimpulan cerita dah...

1. banyak sgt bunyik 'tot' dlm cite nih, menandakan setiap maa mereka ni mencarut je, tensen sgt kot
2. kapten y sangat menimbulkan ketidaksenangan di kalangan pekerjanya, asyik mengarah je, mesti pekerja dia dapat gaji banyak tu, termasuk elaun mendengar cemuhan dan marahan
3. asyik mengejar keuntungan sangat, sanggup buat apa sahaja janji untung

papehal, cite ni memberi aku something new la, tak pernah lagi tgk nelayan ketam, selalu nelayan ikan jer

No comments: