Monday, October 22, 2012

bukan niat nak mengutuk

Views
tajuk entry awal2 lagi dah ada tanda2 pengaruh negatif...aih...sebelum korang buat kesimpulan pape dulu, meh aku ceritakan hal yang sebenarnya dulu...

apa perasaan korang kalau jiran korang tetiap ari, pendek kata aktiviti rutin adalah menyanyi, ini bukan tahap penyanyi hebat ke hape, ini karaoke di rumah, pastu pasang speaker sekuat2 alam...kalau suara yang dilontarkan itu ada iras2 misha omar ke, jamal abdillah ke, saleem ke, aku takkan tulis entry dengan tajuk kat atas tuh, tapi kompem akan aku tulis dengan tajuk "muzik percuma tiap2 ari" takpun tajuk "berbahagia dengan jiran penyanyi"...tapi nih, hakikatnya, secara realitinya...boleh buat telinga aku bernanah....apa yang korang rasa kalau berada kat tempat aku?


ya rabbi...dulu masa awal2 pindah sini, takdelah ketara sangat aktiviti sumbang suara nih, dalam sebulan, adala kot sekali dua, tapi start bulan pose itu ari...dalam kul 5 gitu, mula pasang lagu kuat2...LAGU...aku boleh terima lagi, bantai plak pasang lagu yang tangkap leleh, nak je aku pi ketuk umah tu, ucap terima kasih banyak2 sebab pasang lagu peberet aku...tapi kali ni, sejak 2,3 minggu nih, ari2 kot nak KARAOKE, bukan lagi pasang lagu...ya allah ya tuhanku...kau kurniakanlah kesabaran yang tinggi buat hambamu ini...

pagi nih, mungkin sebab aku dah tak bape nak tahan dah kot pendam sesorang, luah jugaklah kat sini...kongsi dengan rakan pembaca sekalian...apa perasaan korang kalau korang kat tempat aku? untuk kali yang kedua aku lontarkan soalan nih...

aku tak kesah mana pun lagi kalau nak karaoke sangat, taulah kat umah tu ada set karaoke yang tercangggih di abad ini, tapi tolonglah, please lah...respect your neighbour too...bila ada yang dah bersungut gini nih, tuh maksudnya karaoke adalah bukan langkah terbaik untuk dia melempiaskan kebosanan yang ada, cuba lah buat benda2 lain seperti masak ke, belajar menjahit ke, bercucuk tanam ke, but please...not karaoke...

waaaaa....orang cakap ibu mengandung jangan tension2, maka...selepas aku menulis entry ini, kentesenan yang aku pendamkan ini sedikit sebanyak telah berkurang...terima kasih pada yang sudi baca dari awal sampai habis...ini adalah luahan seorang jiran yang terseksa lubang telinganya...sekian...

notakaki : baby pun tak suke gamaknya bila dengar2 sume nih, dia bagi reaksi pergerakan yang sedikit kuat dan ganas

21 comments:

CikNana said...

ala..sbar la..:).cantiknya sora korang bilang tapi kan lagi cantik kalu x nyanyi tiap ari bilang..hehehe

therosputih said...

ciknana
masih sabar nih, kalau tak sabar, dah lama dah pasang bom kat umah dia...huahuahua...ganas tak...?

Dikbi Kamaruddin said...

sy pun ada masalah yg sama...jiran karaoke waktu senja + gelak mengilai2 waktu tgh malam... tension jugak

therosputih said...

dikbi kamaruddin
huish...gelak tengah2 malam..seriau bonar eh jiran kau...hehehe...

apa la yang boleh kita buat dengan spesis jiran yang mcm ni...

Nana Hashim said...

hikhik..kalau sy plak tensen ngan anak jiran yg bila menangis melalak2 mak bpk pulak xreti nak pujuk..dibiarkan anak tu melalak sampai ilang2 suara..kalau duk umah sebijik2 xpe la jgk..ni duk umah flat je pun.mmg jarak tu dekat sgt..sy slalu keje shift mlm.so siang blk umah tido je.tnsen je bila anak dia start melalak...

sbr la kak eh..kite serupaaa...

therosputih said...

nana hashim
memang ada tau parents yang biar je anak dia melalak sampai ilang2 suara...kita yang mendengar ni pun kengkadang rase nak marah pun ada, rasa kesian pun ada kat budak tuh...

hmmm...kita serupa la ni...apa lagi, jomlah karoke lagu kita serupa kuat2...muahahhaha

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
saya blom pernah ada jiran yg mcam ni.. berkaraoke ke apa.. so far keadaan di apartment sangat2 terkawal.. hehehe alhamdullillah.. takot dengar ada situasi mcm ni..

therosputih said...

jassnani
waalaikumussalam warahmatullah...
wah...bagus2nya lah hai jiran2 dia..tinggal mana tu? nak pindah duk sana lah...ekekeke

nis said...

Jom Join ^_^

http://nornishanisrina.blogspot.com/2012/10/segmen-colour-monster-by-nisha.html

berharap sangat kamu Join ^_^ Senang je .. Cume kene colour gambar monster ^^

therosputih said...

nis
ada segmen2 plak eh...insyaallah, nnti kita terjah...

FaLya said...

senang jer kalau nk sruh hnti karaoke, pergi rmh dia lps tu ckp nk tumpang karaoke sama.. then, msa dia bg microphone,pecahkan,, lps tu ugut klau dia beli yg bru,dgn rumah2 tu sekali kena bkr,hahaha..
*ketawa jht

therosputih said...

falya
kompem lepas tu dia tak kasik kita keluar rumah, kena dera....owh tidaakkkkk....

cik azLyzah⊙.☉ said...

Kite bakoooooo jeeeee ume dieee...wahahahhahaaahohohohhihihih...gelak hantu kak limah...

therosputih said...

cik azlyzah
haa...takmo2....takut kena tangkap, tak pasai2 tido balai...takmo2...

L@L@milie said...

owh .. mmg nk baling pakai seliper jamban je rasanya insan yg menyanyi itu . sungguh !! sbb jiran saya pun spesis gini jgk . kalau nyanyi xterjerit2 , volume xfull xpuas . padahal lagu balada je pun .

Pelangi Senja said...

mmg sengsara lau ada neighbour yg buat karaoke..lau speaker biasa xpa, p lau psg bass alahaii..

therosputih said...

L@L@milie
nak kata praktis untuk masuk pertandingan memana, tak jugak kan...payahla hidup berjiran gini kalau pakat tak jaga hati sesama jiran...takkan kita nak pindah duk dalam gua plak kot...

therosputih said...

pelangi senja
memang sangat sangat sangat sengsara dah tu namanya...entahlah...topik nih sangat2lah luas untuk diperbincangkan lebih lanjut...

cik azLyzah⊙.☉ said...

sabo je lah yae dearrrrrr...nanti kite jadikkan dorang tu mangse2 korban raye haji ne..nak tak???wahahahhaaa...gelak jahat lagi:DDD

therosputih said...

cik azlyzah
waaaa....statement dia, kejamnya..tak sanggup...wakakaka

Mimie Najib said...

jiran sebelah umh yng sekarang ni bujang..adakala karaoke, adakala senyap. time karaoke tu rasa macam nak ketuk pntu umh je..nak ckap nak join sekali..sakit tinge dgr..