Wednesday, October 17, 2012

perkembangan bayi dalam kandungan 24 minggu

Views
alhamdulillah, dah cecah minggu ke 24, yakni 6 bulan...macam tak bape nak caye je, dah ngandung 6 bulan...dulu2, aku selalu cakap ibu yang mengandung dalam 5,6,7 bulan adalah saat yang paling comel...tapi bila aku tengok cermin, errrr....tak comel pun...agagaga

takmo lah mengarut, meh kita intai2 deko apa dah jadi dengan baby pada minggu ini

Perkembangan Bayi Minggu 24
Bayi semakin lasak bergerak. Anda juga semakin mahir membaca pergerakannya. Degupan jantung bayi sudah boleh didengar walaupun hanya menggunakan setoskop biasa. Pendengarannya semakin tajam. Bayi mendengar setiap bunyi yang ada seperti suasana di luar, degupan jantung dan bunyi angin dalam perut ibu. Oleh yang demikian, gunakan masa ini untuk mendengarkan anak dengan muzik, lagu atau bacaan Al-Quran.

Nota Hamil : Empat peratus daripada ibu hamil cenderung mengalami masalah kecing manis atau diabetis pada minggu ini. Jadi kawal pemakan harian anda.

***saje je aku highlight besau2 perkataan kencing manis tuh...kusssss semangat aku gini...esok aku ada check up untuk 24 weeks...adeh...kompemla ada test2 air kencing ngan gula...hope sume bacaan okay jer, dan Hb jugak naik dengan jayanya...

pergerakan baby makin lasak, makin galak bila usap2 perot dan geletek2 perot...minggu ni aku banyak mengait, jadik, kurang sket masa nak main2 ngan dia...tp malam2, memang dia la yang selalu teman aku sambil2 aku duk mengait tuh...baby baby...

notakaki : esok nak check up, ari ni mula la puasa minum air manis2, ceh...hampeh sungguh...

8 comments:

Aimi Syahirah said...

Saya ada tag anda untuk segmen ini.:) http://www.aimisyahirah.com/2012/10/segmen-jom-blogwalking-bersama-merapu.html Wah bestnya nak dapat baby.. camne la perasaan nya kan? Doakan saya juga one day ya.=)

therosputih said...

cik misya
wah...ada tag2 bagai eh...insyaallah abakal diterjah jugak tu nanti...tunggguuuu...

alhamdulillah, perasaan yang sangat2 tak terhingga kesyukurannya...doakan mama dan baby sihat2 sokmo...

dan cik misya, satu hari nanti, akan mengalami perasaan yang sama dengan saya hari ni, insyaallah...

Nana Hashim said...

hope everything will be fine!

therosputih said...

nana hashim
aminnnn...takut dan cuak meniti hari2 yang belum pasti apa kesudahannya nih...

Aimi Syahirah said...

Salam mummy-to-be..^^ Blog anda telah direview..=) Happy reading! huhu.. http://www.aimisyahirah.com/2012/10/review-terpantas-3-therosputih.html

therosputih said...

cik misya
already terjah dah tadi...terima kasih daun keladi dear...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Seronok nye ade baby kan....wahhhhhh..tak sabo nak kawen T.T

therosputih said...

Cik Azlyzah
sabo2...jangan buat2 tak sabo nak kawen gitu...hehehe...

syukur alhamdulillah, kurniaan ilahi...