Thursday, October 18, 2012

check up 24 weeks

Views
ari ni, sama seperti dua minggu yang lepas, aku ada check up untuk kali yang ke bape tah, yang penting minggu ni dah masuk minggu 24, secara rasminya dah masuk third trimester dah...alhamdulillah...macam2 kejadian berlaku, macam2 jenis rahsia, dan macam2 jenis cerita...

biasanya kalau ada check up, aku takut sket nak amek breakfast pagi2 selagi belum ditest gula nih, hahaha...bijak kan aku, biasanya aku hanya akan minum air masak sahaja, sampaila habis test gula dalam darah, air kencing bagai...pastu hah, hamek kau...balun kuih 2,3 hengget aku sorang...takpun bantai bihun goreng ke, apa2 yang sempat ditapau la kan...

overall check up, sume okay...Hb 2 minggu lepas 10.3 je dah naik mencanak sampai 12.9...phewww...lega beb...memang betullah makan seafood boleh menaikkan paras Hb nih...tekanan darah okay, yang tak okay nye satu ni je...berat aku tak naik langsung...errkkkk...aku syak kan, alat timbang tu yang mogok dengan aku, padahal berat aku okay je naik macam biasa....eh...boleh eh syak2 gitu...? ekekekek...nasibla tak kena bebel beb, sepatutnya check up kali ni kenala naik 1kg kan, tapi...nak buek camno...aku makan macam biasa, padahal asik lapar je kejenya...kat umah nih, perkara pertama yang akan merungsingkan aku adalah bila mana stok makanan berkurang...adoiyainyapownnn....

ada cerita kelakar nak aku kongsikan...

nurse suh baring, nak ukur ketinggian rahim, aku pun baringla...masa tu baby sedikit aktif, asik gerak2, aku dalam ati janganla baby gerak2 time dia nak ukur rahim tuh...pastu nurse tu godak2la sket perot aku, tolak sana sikit, sini sikit, nak cari apa tah, sekalik...dushhhh...hamek kau...baby bagi tendangan padu gamaknya...terkejut nurse tu sebab dia kata jarang dia kena mcm tu dengan baby bila mana dia uruskan bakal2 ibu yang lain...hehehe...anak mama la katakan...

aku syak baby tak selesa bila mana kena godak mcm tu...yup...anak mama nih pantang sket kalau perot mama terpenyek sket, even time baring2, letak bantal kat perot pun dia mula la memberi reaksi seakan2 tidak selesa...hmmm...dasat tol anak mama ni kan...tergelak2 nurse tu, dan aku plak, hanya mampu senyum kambing gurun je...

notakaki : misi menambahkan berat sehingga next check up 28 minggu, owh...tak lupa, kena minum air gula lagi nanti

10 comments:

amani said...

wah..kalau baby boy, bakal pemain bola sepak ni...

kalau baby girl...bakal buka kelas aerobic kot satu hari nanti:-)

therosputih said...

kak amani
haha...nak buat macam mana, sekarang ni musim bola kan...

tak kisahla memana pun kan, yang penting mesti pandai mengait jugak...errr....boleh tak? agagaga

Waney Zainuddin said...

hehe.. seronok kan experience camni. nanti bila ingat balik mesti tergelak :D

therosputih said...

waney
hehehe...memang seronok, rasa best pun ada, rasa bertuah pun ada...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Best nye nak jadik mom to be...Semoga semua nya selamat ye dearrr...nakal lah baby..nak ngorat misi kot..hihiihh

therosputih said...

Cik Azlyzah
pengalaman yang memang takkan dilupakan sampai bila2 pun...

owh baby, jangan nakal2 tau, nanti acik zah babab...duk diam2...

FaLya said...

wah3,dh nk dpt bby, bestnyer..

therosputih said...

falya
hehehe...insyaallah kalau takde aral melintang...doakan mama dan baby sihat selalu...

cik azLyzah⊙.☉ said...

wahahahaa...tak de lah nak babab.Nak ciom baby je.cik ne suke sgat ciom baby baru lahir...hiihh

therosputih said...

cik azlyzah
hihi...babab2 manja, espeseli tang bontot tu, lagi best after dah dipakaikan pampers....kembang semacam je bontotnya...kekekeke