Tuesday, October 30, 2012

bangga beli tembikai

Views
apa kess beli tembikai pun nak rasa bangga kan? bukannya dapat hadiah jongkong emas ke hape ke...okay2...ni bukan apa...first time beli tembikai dengan harga yang sangat murah untuk kes tinggal di sabah ni la kan...


nampak tu dalam gambar aku bulatkan bape harga untuk sekilo? rm1.59 per kg okay...hahaha...biasa harga tembikai di sabah nih, rm4.00, takpun rm3.99 per kg, giler kan? dah tu, sebiji tembikai tu bukan berat sekilo, mau sekecik2 pun dalam 3kilo lebih, dah tuh, darabla sendiri, tak ke cecah rm12 sebiji tembikai? mau tercekik tengok rege nyer...

last weekend ari tu, sempat jengah Giant, dan terkejut tengok harga tembikai, separuh daripada harga biasa, laju je rembat sebiji, ala...sebiji je, nak amek 2 biji kang, tak larat nak makan plak, kes membazir plak kekgi kan...timbang punya timbang, cecah jugakla rege 8hengget lebih...okay lah tu kan, besar la jugak...5kilo lebih...maka, makanlah aku tembikai itu dengan jayanya...wakakaka...alhamdulillah...

best kan makan tembikai tatkala makan tengah hari, tambah2 best kalau cuaca time tu agak panas...nyum3

notakaki : perasaan nak balik semenanjung meronta2 sangat, nak makan buah yang macam2 dengan harga yang munasabah untuk poket sendiri

25 comments:

JaSSNaNi said...

ohhh.. mahal gak ye tembikai kat sana kalau biasa2nya.. kalau kat sini mmg biasa rm2 below per/kg.. biasanya sebijik harga macam tu lah.. rm6 or rm7.. tapi kalau tembikai kuning mahal lagi... boleh cecah rm2.50/kg.. kalau dah teringin gak nak makan tembikai kuning.. sya beli tak kira harga.. hehehehe.. hari tu siap beli 2 biji.. 1 merah 1 kuning.. lepas tu tak abis.. bape hari asyik kena wat jus tembikai.. jus tembikai kuning pun wat gak.. hehehehe... rasa sama je.. tapi warna je lain2.. :D

Pelangi Senja said...

besnya makan tembikai..
:D
saya pun lebih suka beli makanan d tempat sndiri brbanding d sabah.. aduyaii.. selama saya duk d sabah hanya mampu terbayang2 d mata je sis.. xcukup dgn tu, siap menghitung hari tiap2 hari walaupun lama lagi nak balik tempat sendiri.. hihi

eyza fye said...

mahalnye kt sabah..huhu.. cm ne r nk samb blajar kt sana kalau harge makanan pon dah mhl T_T

CikNana said...

tmpt kami d bft murah je bah..:)

MRS Rongoks said...

bestnye makan tembikai yg sejuk2.hikss

therosputih said...

jassnani
hehehe...tu baru tembikai je, belum buah lain, rambutan je rm10 sekilo...kalu bukan mengidam sangat nak makan, takdenya nak beli...mau rabak poket nih...

therosputih said...

pelangi senja
kan kan kan...memang mahal...sama mahal masa duk sarawak itu ari...hadoiyyai...nasib mangga muda kat sabah ni murah compared ngan time duk sarawak...takdelah terasa sangat nak makan mangga muda...

therosputih said...

eyza fye
takpe...datang dulu sini tengok keadaan macam mana, tak datang dan rasa sendiri, mana kita nak tahu kan...setakat dengar cerita orang lain, tak sama...best jugak duduk sini...pengalaman yang sukar dibeli...

therosputih said...

ciknana
kat sana murah ek? ala...jauh bah mo pigi sana beli tembikai...hehehe

therosputih said...

mrs rongoks
memang sangat2 best...nyum3...sedap...time telan tu, sejuk je anak tekak...wakakka

ayut said...

biar btul hrga tembikai kat sabah mcm tu.....jrg jmpe..

therosputih said...

ayut
macam mana nak jumpa kalau tak datang sini...sangat mahal, nak beli pun kadang2 fikir 2,3 kali jugakla...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Kat sini pon murah dear..kalau g tamu2,ade yang tak habis jual..dorang lelong..kekadang seringgit tu dapat sebiji..murah sesangat..tapi lain tempat lain hrge lah kan..

therosputih said...

cik azlyzah
adoiyyai...kenapa dekat sini mahal bebenor nih...nape tempat lain murah jak..tak boleh terima kenyataan gini...uwaaa...

kalau seringgit sebiji, kompem i beli 5 bijik terus, puas hati...hahaha

Dikbi Kamaruddin said...

kat sabah tembikai mahal ker? tp seafood murah2 kan... jeles coz teringin nak mkn lobster..huhu

therosputih said...

dikbi kamaruddin
sepanjang2 harga yang saya jumpa, sume nak cecah rm4 sekilo, mahal la kot bagi saya, tapi ada jugak komen2 blogger sabah yang cakap kat tempat dorang murah lagi...taktau la tu kan, lain tempat lain pengalamannya...

haah, setuju, kat sini seafood boleh tahan la jugak murahnya compared dengan semenanjung....

Jue Jaynee said...

jue yg org sabah pun,tekanan abis..

sini memang mahal semuanya..

dan sekarang harga durian macam harga emas. ada sebiji rm50?

therosputih said...

jue jaynee
haah, kalau durian lagi lah mahal regenya...tak kuasa aku nak memandang...

baik simpan duit beli emas...errr...hahaha...sesekali beli jugak durian itu walaupun mahal, janji isinya sedap...kalau tak sedap, membazir jer...

cik azLyzah⊙.☉ said...

lain tempat lain harge kot..lagi pon sini dekat dengan pembekal tu..kat sini ramai yang tanam tembikai.hehehe..memang puas sesangat makan tembikai.

therosputih said...

cik azlyzah
mungkin la kan...sini nak jumpa pokok tembikai pun susah...agaknya, mesti budak2 sekolah kalau tanya pasal pokok tembikai, blurr2 je sume...ooo...sebab tu la harga tembikai sini mahal, hmmmm...nak pi makan tembikai sandakan la gini...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Sanggup ke dear jalan jejauh semate2 nak makan tembikai jew...hihihh.Cik g felda hari tu tak sanggup duduk lame2 dalam keta..jauh sesangat..

therosputih said...

cik azlyzah
hehe...memang tak bape nak sanggup, tapi nnti nak balik semenanjung, tiket dari sandakan...silap ari bulan, boleh jumpa ngedate lagi kita...ada berani??

aznain said...

mak aih...mahalnya, RM4 sekilo?

therosputih said...

aznain
iyer...tak bape nak percaya jugak kan? tapi tulah realitinya...

Mimie Najib said...

tembikai kalau buat air sedap..nyaman je rasa..hehe..

*kalau mahal, mama alia kena cucuk tanam tmbikai la pasni..hehe