Monday, October 29, 2012

perkembangan bayi dalam kandungan 25 minggu

Views
alhamdulillah, dari sehari ke sehari, usia baby bertambah dan perasaan berdebar2+takut menanti kehadiran baby pun makin2 bertambah2...jom, tengok perkembangan baby tatkala masuk minggu 25

picture taken from here

Perkembangan Bayi Minggu 25
Sel-sel otak pada bayi terus berkembang dan menjadi semakin kompleks. Tulangnya juga semakin keras. Kini, bayi semakin sktif belajar bernafas, menyedut dan keluarkan kembali cecair amniotik yang wujud di sekitarnya mereka. Sekiranya bayi tertelan terlalu banyak cecair tersebut, dia boleh tersedu.

Nota Hamil : Memasuki minggu ini, pelbagai perasaan akan timbul. Takut, gembira, gementar, suka, risau dan segala jenis macam rasa akan timbul. Jangan terlalu banyak berfikir. Cuba tenangkan diri dengan membanyakkan bacaan tentang kehamilan serta ayat-ayat Al-Quran.

***alhamdulillah, minggu2 ni lebih tenang, tak banyak ragam sangat baik mama baik baby, selera makan kejap ada kejap takde...yang ketara, aku dah tak boleh jalan atau berdiri lama, kalau tak, mula rasa tak selesa di bahagian pinggang dang belakang...kaki belah kiri ada sekali dua cramp+kebas...

sebelum aku terlupa, minggu lepas, aku macam mengalami alahan gatal2 di bahagian bahu ke jari, paha hingga ke betis...apakah itu alahan sebab aku salah makan atau alahan mengandung? aku sendiri pun tak pasti...kalau kakak ipar aku, dia alami alahan gatal2 gini jugak, sampaila dia bersalin, barulah reda gatalnya...adoiyyai...aku ni, dah hilang dah gatalnya, kat betis je ada lagi...hope sangat itu cumalah alahan makanan jer, wakaka...habis dah berparut lengan dan betis aku nih...*buruk mata memandang sudah

baby, kalau aku pergi soping complex tuh, boleh rasa dia cam tak bape selesa je kalau aku lalu kat tempat2 yang pasang speaker kuat2 tuh, mungkin sebab pendengaran dia makin baik, so, tak suke bising2 gitu..hehehe...okay...so, keep quite okay, hahaha

notakaki : anak2 hanjing kat luar umah nih asik menangis je, ibu dia tak bagi susu la

8 comments:

Nana Hashim said...

anak hanjing lapar la tu...

therosputih said...

nana hashim
rasa2nyalah, sebab tengok ibu anjing tu diam je, takde rasa nak bg susu....

camno lah nak halau suh duk tempat lain nih...baik punya landing depan pintu...

cik azLyzah⊙.☉ said...

alolololo...comei nya kalau baby tgersedu..hihihih.
Garuk jangan tak garuk..garuk sampai berkudis...hihihih..joke^^

hanjing tu kan dear...tunggu besar baru blah.bagi makanan jauh2 dari rumah tau..

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum the ros putih..
selamat pagi.. apa khabar pagi ni? sihat dah ke mata tu? hmmmm.. :)
>> TAHNIAH.. baby dah 25 weeks ye.. :) saya 27weeks hari ni.. :) alhamdullillah.. :) take care ye.. :)

therosputih said...

cik azlyzah
kalau mama baby nya yang sedu laaaaagi comel cik...hahaha

taknak dah bagi makanan, nanti kang ada yang buat perkampungan hanjing depan nih...kita nak parking kete pun susah, takut terpijak...

therosputih said...

jassnani
wah...mommy to be jugak...alhamdulillah, jassnani dah nak masuk 7 bulan dah tu...

alhamdulillah, much better dahla sket matanya, tp merah masih belum reda...

aznain said...

minggu ni dah masuk minggu ke 26 dah la kan...tahniah, tc..

therosputih said...

aznain
timekasih dear...