Monday, April 15, 2013

pengalaman bersalinkan alia - part 1

Views
kena buat episod by episod sebab takut korang pitam baca, panjang sangat...

bermula dengan penetapan tarikh, 31-01-2013...meanings...30hb tu dah kena admit ward, untuk get ready the process...but then...di sini detik bermula...

alkisah, ahad tu, yakni 27hb1, aku dah mula ada tanda2 macam keluar air ketuban, tapi aku buat donno je, kata nak bersalin 31hb kan, so...abaikan je lah...malamnya tuh, lagi sekali rasa basah2 air ketuban, cuma tak banyak...sket je...gitau sama mak aku, borak2 ngan kakak ipar aku bagai...bergelak ketawa lagi...sume orang aku tengok cam cuak semacam je, aku pun heran...sebab aku langsung tak tunjuk perasaan cuak...hampeh tak aku nih...dalam ati mula rasa cam, adakah masanya sudah tiba? sebab tu ke doktor nak operate 27hb, tp aku yang refused?

borak2 ngan mak aku lagi

mak : ai...bila la lagi nak pegi makan ikan siakap kat restoran nih, kalau boleh, sebelum mak buyong nih meletup
aku : hah...alang2 nak gi makan ikan siakap, boleh makan tomyam...nyum3
mak : tak habis2 ngan tomyam dia

ingatkan malam tu nak pi makan luar, upenya belum lagi...tunggu esoknya, ari isnin 28hb...pun takdak cakap nak pi makan luar...adeh...bila nak dapat makan tomyam sedap nih...mlmnya tuh, lagi sekali rasa air ketuban keluar, masih sedikit je...okay...lekluh...pesan kat baby, baby...please wait for the date, kasik la can mama makan tomyam dulu...sambil usap2 perut, tarik selimut...tidur...

esoknya, 29hb...ari selasa...ayah aku balik keje tengah ari tuh, katanya...malam ni kita pi makan tomyam...aku? wahhhh...bestnya...terus setup2 baju apa nak pakai...kedai makan tu bukannya jauh mana pun, dekat umah je, adala dalam 15min drive...so, pakai tshirt sudey...

kat kedai makan, kami sume order menu biasa yang kami order...aku tak pandang mana dah menu lain, eden lotak jo semangkuk tomyam dopan mato eden, hah...amek mangkuk kocik2 tuh, lotak tomyam mengikut bahagian masing2...eden dongan mangkuk bosar tu hah, eden tak main ah mangkuk kocik nih...

habis sepinggan nasik makan ngan tomyam...perghhh...heaven giler...pastu adik aku order nasik tambah, katanya aku yang nak makan...cit...aku plak...padahal dia yang makan banyak, aku sepinggan pun dah cukup, kalau tambah, meanings...sangat ketat la perut aku...tp rezeki jangan ditolak kan...

habis makan, perghhh...tersadai sume orang...masa nak balik tuh, aku plak yang dapat title, paling banyak makan malam tuh...cit...adik aku punya pasal la nih...padahal, kalau dihitung, timbang2...dia yang paling banyak makan, aku cuma paling banyak makan tomyam je...

sampai umah, ayah aku sempat lagi layan tv...aku plak, terus siap2 packing barang untuk masuk wad la katakan...buh biskut, air, susu, botol susu, baju2 dah lama dah ready dalam beg...3,4 plastik jugakla barangnya...susun leklok kat tepi dinding...

semput jugak mak buyong kau mengemas barang...pastu sambung la rehat dalam bilik, ingatkan nak tido, tp sempat lagi amek jarum kait mengait...sampaila ngantok...lebih kurang jam 12 baru aku tido...dalam ati...ni lah malam terakhir aku tidur kat katil nih, malam esok, dah tidur wad dah...

bersambung...

10 comments:

JaSSNaNi said...

bila dah tau nak masuk wad tu mmg dok kira jam je.. takot semua ada.. mcm2 fikir.. hehehe.. paling best sblm masuk wat tu.. segala mak nenek masuk dlm tekak.. semua telan.. sbb lepas tu kena pantang dah.. hehheeh

Deqla Manjew said...

best baca pengalaman bersalin drpd kwn2... bila agaknya dpt rasa sendiri..huhu...

cik azLyzah⊙.☉ said...

ewahhhewah..mama alia menyempat jugak melantak tomyam ek..

best nye dah ade pengalaman.Jangan share cite yang menyeramkan sangat tau...seram sikit2 je...wahahhahahhahaa..nanti terkencing cik membaca :DD

therosputih said...

kak jassnani
bila dah makin dekat ngan tarikh, tekak pun tak bape nak laju je telan, memilih...nak makan apa yang nak dimakan je...

therosputih said...

deqla manjew
insyaallah, ain doakan deqla jugak akan merasa sume nih sendiri...

therosputih said...

cik azlyzah
nak buat macam mana, tomyam tu tetap makanan feberet teramat dari belum mengandung lagi...

cik azLyzah⊙.☉ said...

yewlah....sodap ape...cik pon suke jugak makan tomyam..

JaSSNaNi said...

haaa.. tau tak per.. cam akak gak.. asal leh telan semua telan.. bak kata org waktu mengandung makan apa pun tak per.. lepas tu kena pantang betul2... utk pulihkan semula kesihatan lah.. kena berjaga2 yg kita makan.. kan..

Mimie Najib said...

sempat lagi bby pun mkan tomyam ye..hehehe

mawar berduri said...

tomyam kegemaran daku..hehe